REVISTA PRESEI 19.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 ianuarie 2013

ADEVARUL

MAE confirmă că românul eliberat se află la ambasada României din Alger. Acesta se află în stare bună de sănătate

"Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetăţeanului român în legătură cu care au existat anterior informaţii neverificate, vehiculate în mass-media. Menţionăm că cetăţeanul român aflat în complexul In Amenas a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanşate de atacul terorist. Cetăţeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieţii sale", se arată în comunicatul de presă de MAE. Potrivit MAE, cetăţeanul este în prezent în custodia Ambasadei României la Alger şi se află într-o stare bună de sănătate. În cadrul MAE a fost constituit un grup inter-instituţional ce va funcţiona cu activitate permanentă până la soluţionarea crizei. Ministrul de Externe Titus Corlăţean a dispus detaşarea de urgenţă la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinaţie în cursul acestei după-amiezi, pentru a acorda asistenţă consulară suplimentară.

Andronescu: liceele cu rată mică de promovare la BAC scapă de sancţiuni. EXCLUSIV Lista completă a celor mai slabe unităţi

Deşi tot mai puţini elevi promovează BAC-ul, liceele cu rata de promovare mai mică de 15% nu vor mai fi sancţionate prin reducerea numărului de înscrieri în clasa a IX-a. Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat un ordin în care nu mai sunt prevăzute aceste sancţiuni pentru anul viitor. În metodologia pentru anul şcolar 2012-2013 care determină câţi elevi pot învăţa într-o şcoală sau într-un liceu, la articolul 25 scrie: "Unităţile de învăţământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011, vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă." În metodologia de anul viitor privind numărul de elevi din şcoli, nu este prevăzută nici o sancţiune pentru liceele care au rata de promovare la BAC foarte mică. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat pentru "Adevărul" că dacă s-ar fi aplicat sancţiunile, atunci elevii cu note foarte mici nu ar mai fi avut unde să se ducă la liceu.

Profesorul universitar Andrei Tudorel, numit de Ponta la şefia INS

Profesorul universitar Andrei Tudorel, conducător de doctorate la Academia de Studii Economice, specializarea Statistică şi Cibernetică Economică, a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), prin decizie semnată vineri. Din octombrie 2007, Andrei Tudorel este şi cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Previziune Economică al Academiei Române. În 1998 a fost statistician la Banca Mondială, pentru analiza unor aspecte legate de reforma finanţării sistemului de învăţământ, iar în 2006-2007 a lucrat la Comisia Naţională de Prognoză, ca membru în proiect Phare.

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru procurorii şefi

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru procurorii şefi propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Cele două propuneri erau Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie. În urma acestei decizii a preşedintelui Traian Băsescu, procedura de numire a celor doi procurori şefi va fi reluată. De această dată, ministrul Mona Pivniceru nu mai este însă obligată să treacă prin procedura de selecţie a celor doi. Pentru alegerea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, Pivniceru a organizat concurs de dosare plus interviuri. În acest moment, procedura prin care vor fi desemnaţi cei doi procurori şefi este în mâna ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru. Cei doi ar putea fi aleşi din rândul celorlalţi participanţi la interviu, care nu au fost creditaţi iniţial. Ultimul cuvânt îl va avea preşedintele, care îşi va da sau nu acordul asupra celor două propuneri avansate de ministrul Justiţiei.

Parlamentarii incompatibili, arşi la buzunar. Noul statut prevede pedepse aspre pentru aleşi

Eugen Nicolicea, secretarul general al Camerei Deputaţilor, a explicat că noul Statut ar putea aduce schimbări majore în ceea ce priveşte activitatea parlamentară. Una dintre acestea este legată de starea de incompatibilitate. Un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate va putea fi sancţionat cu pierderea dreptului de a participa la acţiunile plenului timp de şase luni. Nicolicea a explicat că o decizie de incompatibilitate va fi una cu cu efecte imediate. "Nu poate să dea cineva o hotărâre judecătorească că ţi-a încetat mandatul încetat acum trei ani", a completat el. "Dacă există o decizie definivă şi irevocabilă că eşti incompatibil, sau dacă eşti arestat definitiv nu se mai votează dacă ţi-a încetat mandatul sau nu. Mandatul încetează prin efectul legi, iar Camera este doar anunţată de către preşedinte. Şi aici toată lumea a fost de acord. Deci iată îmbunătăţiri făcute", a conchis Nicolicea.

Fenechiu, ministrul Transporturilor: "Voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă"

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va încerca să convingă reprezentanţii FMI să fie de acord ca CFR Marfă să nu mai fie privatizată. Asta după ce preşedintele Traian Băsescu s-a angajat în faţa finanţatorilor internaţionali ca societatea de stat să fie vândută. Întrebat ce companii din subordinea instituţiei vor fi privatizate, ministrul nu a făcut nominalizări, afirmând că de la preluarea mandatului a avut discuţii cu mai mulţi consultanţi, iar deciziile vor fi luate după "analize temeinice". "Există mai multe soluţii de eficientizare a companiilor, există managementul privat, există vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni către acţionari strategici care să vegheze la transparenţa decizională a companiilor, există posibilitatea vânzării unor pachete majoritare sau privatizarea integrală", a spus Fenechiu. El a precizat că în prezent există discuţii şi propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfă, CFR Călători, Tarom şi pentru aeroporturi.

Eroare majoră la Eurostat: Biroul de statistică al UE vede România pe creştere economică

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul României într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei. Potrivit datelor prezentate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 (0,8% serie ajustată sezonier) şi cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea, pe date ajustate sezonier. De asemenea, Eurostat publică scăderi pe primele două trimestre faţă de perioadele corespunzătoare din 2011, deşi INS a anunţat creşteri în acele perioade. Mai mult, Eurostat indică pentru trimestrul al doilea o contracţie a PIB faţă de primul trimestru de 0,1%, în timp ce INS a anunţat ca ultime date revizuite o creştere în serie ajustată sezonier de 0,5%. Dacă această ultimă informaţie ar fi corectă, atunci România ar fi intrat în recesiune tehnică.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERCEPTĂRI. Puiu Popoviciu voia să-i ia Palatul lui Gigi Becali. Fostul şef al DGIPI: "Nu vreau şef, nu mai pot să f...t!"

Omul de afaceri Puiu Popoviciu era într-un război de durată cu Gigi Becali. Motivul: finanţatorul Stelei l-a denunţat la Parchet, în 2006, atunci când a pus mâna pe aproximativ 224 de hectare de teren în nordul Capitalei. Prejudiciul: 1.000.000.000 de lei. Milionarul Puiu Popoviciu (54 de ani) ducea un război, prin intermediul oamenilor săi din serviciile secrete, împotriva lui Gigi Becali (55 de ani). "Evenimentul zilei" dezvăluie detalii inedite din interceptările DNA, în dosarul "Agronomie", în care Popoviciu este acuzat că şi-ar fi însuşit ilegal mai multe zeci de hectare din Băneasa, prejudiciul adus fiind de un miliard de lei. În discuţiile pe care le avea cu Cornel Şerban, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi cu Petre Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), omul de afaceri se interesa de situaţia lui Gigi Becal

Pivniceru sfidează Comisia Europeană

Ministrul român de Justiţie a avut joi discuţii tensionate cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. Pivniceru a refuzat să facă vreo concesie. Ca urmare, raportul MCV va fi negativ, iar monitorizarea europeană va continua şi în 2014. Cel puţin. Catherine Day şi-a manifestat preocuparea faţă de posibilele modificări la statutul procurorilor, de numire a şefilor din Parchete şi de amânarea intrării în vigoare a noilor Coduri. Pivniceru nu s-a arătat dispusă să cedeze: "În cadrul discuţiilor au fost reiterate soluţiile la problemele generale ale sistemului judiciar românesc avute în vedere de ministrul Justiţiei în cadrul noului său mandat", a informat sec MJ, prin Biroul de presă. Semn că nu s-a ajuns la un consens.

Cu vilă de la RA-APPS, Zgonea a cerut bani de cazare PLUS: Deputaţi cu case în Capitală cer bani de chirie

101 deputaţi au cerut bani pentru a-şi căuta o locuinţă cu chirie, iar 200 au optat pentru cazarea în regim hotelier. Printre cei care au solicitat bani de cazare se numără şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deşi acesta deţine o locuinţă de protocol de la RA-APPS. De asemenea, deputaţii Ion Diniţă (PC), Dănuţ Culeţu (FC), Daea Petre (PSD) şi Victor Paul Dobre (PNL) se numără printre aleşii care au solicitat asigurarea cazării deşi deţin locuinţe în Bucureşti.

EXCLUSIV. Tun de 27 de milioane de euro din făina şi uleiul săracilor. Firma bulgară a dispărut!

Alimentele de la UE nu mai ajung la românii cu venituri mici. Agenţia din subordinea ministrului Agriculturii, Dan Constantin, a încheiat contract cu o firmă-fantomă din Bulgaria. Cei care nu au primit uleiul şi făina ce se dă gratuit de la UE, şi-ar putea lua adio de la aceste ajutoare. Alimentele nu vor mai fi distribuite celor aproximativ 350.000 de beneficiari ai Programului European de Ajutorare pentru persoanele defavorizate din România (PEAD). Motivul: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), instituţie subordonată ministrului Dan Constantin, a atribuit contractul unei firme bulgare care nu şi-a respectat înţelegerea. Acum, numărul de telefon al societăţii este deconectat, firma de avocatură ce a reprezentat-o nu mai ştie nimic de ea, iar cei de la APIA susţin că nu au mai putut lua legătura cu nimeni de la societate.

Iohannis, lăsat fără bani de târg după ce a criticat Guvernul

Fostul candidat al PSD şi PNL la funcţia de premier al României, în 2008, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pare să fi intrat în război cu foştii săi susţinători. Coincidenţă sau nu, după ce, la 8 ianuarie, Iohannis a criticat, alături de Emil Boc, decizia guvernului Ponta privind impozitele locale, Ministerul Turismului a tăiat banii alocaţi pentru participarea Sibiului la Târgul de Turism de la Viena. "Cu două zile înainte de începerea târgului, ministerul i-a anunţat pe organizatori că nu mai este dispus să plătească standul fiindcă... nu-i bine", a declarat, ieri, Iohannis. "Organizatorii austrieci ne-au construit un stand simplu, pe banii lor, ca să evite o situaţie delicată". Cum târgul de la Viena s-a desfăşurat între 10 şi 13 ianuarie, înseamnă că lui Iohannis i s-au tăiat banii pe 8 ianuarie, exact în ziua în care a criticat Guvernul.

Topul moşierilor din România

Românii deţin cele mai mari exploataţii agricole din ţară, însă străinii vin tare din urmă. Fermierii locali conduc în topul celor mai mari exploataţii agricole din România, ocupând primele trei poziţii cu suprafeţe de peste 50.000 ha. Anul 2012 a adus câteva schimbări importante în clasamentul celor mai mari exploataţii agricole. Pe prima poziţie a trecut Agricost din Iaşi, o firmă mai puţin cunoscută, dar care a "reuşit" să concesioneze anul trecut de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei (IMB) pentru 49 de ani. Terenul este exploatat însă în continuare de Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi care, după ce le-a lucrat mai bine de zece ani, a ajuns cel mai mare datornic al ADS. Următoarele două poziţii în top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova. În primii cinci mai intră şi doi străini: un libanez şi un austriac.

GENERAŢIA PIERDUTĂ a României. UN SFERT din tineri nu au nicio ocupaţie!

Cu o rată a şomajului în rândul tinerilor peste media europeană, România stă pe un butoi cu pulbere. Criza economică ţine un număr alarmant de tineri pe bară. Cei care nici nu învaţă, nici nu muncesc sunt din ce în ce mai mulţi în mai toate ţările europene, iar România nu a făcut excepţie. Potrivit datelor Eurostat pe 2011, media europeană a şomajului în rândul tinerilor a fost de 21,4%, iar în România de 23,7%. Faţă de rata şomajului la nivel naţional (6,9%), cea în rândul tinerilor este de aproape patru ori mai mare. Potrivit datelor Eurofound, Fundaţia europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, rata şomajului la tineri, în 2012 ar fi chiar mai mare, de 25% (la o medie de 22,5%), "generaţia pierdută" a României numărând circa 850.000 de persoane fără ocupaţie.

Un scoţian, succesorul lui Merkel

Un politician prudent din punct de vedere financiar este văzut drept urmaş al cancelarului în fruntea creştin-democraţilor germani. Presa britanică deja îl numeşte "prinţul moştenitor", aluzie la şansele mari ca David McAllister, politician german de origine scoţiană, să îi succeadă Angelei Merkel la conducerea creştin-democraţilor, principala formaţiune din coaliţia de guvernământ de la Berlin. "I am a Mac (sunt un scoţian - n.r.) îi răspund şi susţinătorii la mitingurile electorale organizate în landul Saxonia Inferioară, unde McAllister este şeful guvernului regional, înaintea alegerilor de mâine. Scrutinul este singura consultare electorală din 2013 înaintea alegerilor generale din septembrie. Sosită în Saxonia Inferioară pentru a-şi exersa argumentele înaintea campaniei naţionale, Angela Merkel l-a susţinut activ pe McAllister, participând la mai multe reuniuni cu politicianul în vârstă de 42 de ani, căruia observatorii îi prezic o carieră politică naţională la nivel înalt.

JURNALUL NATIONAL

ŞOCANT! Magistraţii italieni acuză DIICOT că PROTEJEAZĂ MAFIA COSA NOSTRA!

Judecătorul Silvana Saguto, preşedinte la Tribunalul din Palermo, Sicilia, acuză autorităţile judiciare de la Bucureşti, în speţă DIICOT, de protejarea intereselor lui Massimo Ciancimino, fiul lui Don Vito Ciancimino, fost lider Cosa Nostra şi fost primar al oraşului Palermo, calităţi pe care le-a utilizat pentru a acumula o avere estimată la sute de milioane de euro. Deşi a fost condamnat, Vito Ciancimino a murit în urmă cu 10 ani, la venerabila vârstă de 78 de ani, fără să fie deposedat de averea acumulată ilicit. Averea i-a rămas fiului, iar Massimo Ciancimino este acuzat că o "spală" în România, la... groapa de gunoi Glina,prin intermediul fraţilor Giuseppe şi Sergio Pileri, parteneri de afaceri cu Victor Dombroschi, fost general al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE).

România şi Ungaria - verigile slabe ale Uniunii Europene, în analiza firmei laureatului Premiului Nobel, Nouriel Roubini

Ungaria este din punct de vedere economic cea mai slabă verigă din cauza datoriilor contractate, iar cealaltă verigă slabă fiind România, spun analiştii de la firma Roubini Global Economics (RGE), informează antena3.ro. "Ungaria este cea mai slabă verigă din cauza îndatorării externe, cea mai ridicată din regiune, precum şi a fundamentelor macroeconomice mai slabe decât cele ale vecinilor, a declarat analistul RGE Jelena Vukotic, într-un interviu pentru un blog al Concorde Fund Management, preluat de publicaţia ungară Portfolio. De asemenea, băncile din Ungaria depind puternic de instituţiile de credit din zona euro şi de stabilitatea uniunii monetare, a adăugat Vukotic. Cealaltă verigă slabă este România, a spus analistul, notând că principala diferenţă constă în faptul că guvernul român este aparent serios în privinţa încheierii unui acord cu FMI şi probabil va reînnoi actuala înţelegere, care expiră în martie.

Exclusiv. "Munţii Carpaţi ar putea deveni un Yellowstone al Europei". Un nou film despre România, după celebrul "Wild Carpathia"

Charlie Ottley: un freelancer din Marea Britanie care munceşte pentru a promova imaginea României. Charlie Ottley a călătorit prin toată lumea, a cunoscut multe locuri senzaţionale şi mulţi oameni minunaţi, dar s-a îndrăgostit în mod iremediabil de România, pe care vrea să o promoveze în întreaga lume. Munca lui pentru ţara noastră are ca scop transformarea României în principalul loc de atracţie pentru turiştii străini, dar şi educarea oamenilor de aici în spiritul conservării patrimoniului natural şi cultural, astfel încât paradisul acesta terestru - aşa cum descrie el ţara noastră - să nu sufere asemenea altor zone din Europa şi din lume. Prima mare realizare a lui Charlie şi a echipei din care face parte este filmul documentar de 45 de minute "Wild Carpathia", care a devenit celebru în întreaga Europă imediat după lansare. Filmul îl include şi pe moştenitorul Marii Britanii, Prinţul Charles de Wales, îndrăgostit, de asemenea, de România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb