• ADEVARUL
• Iohannis, îngrijorat de stabilitatea regională. Cum vede relaţia NATO-Rusia
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că NATO trebuie să înceapă un "proces de reflecţie" cu privire la relaţia pe care o are cu Federaţia Rusă, în contextul în care acordurile de la Minsk nu au fost respectate, anexarea ilegală a Crimeei continuă, precum şi militarizarea Ucrainei şi a Mării Negre. Toate aceste idei au fost exprimate de şeful statului cu ocazia întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, desfăşurată miercuri, după ce şeful statului a fost pentru prima dată la o şedinţă a Guvernului. "NATO - n.r. ar trebui să declanşeze un proces de reflecţie privind relaţia Alianţei cu Rusia, respectiv privind necesitatea modernizării Conceptului Strategic din 2010, şi să identifice noi modalităţi de sprijin pentru partenerii NATO.
• Liviu Dragnea s-a întâlnit cu viitorul consilier pentru securitate al lui Donald Trump
În prima sa zi în SUA, preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate al preşedintelui american ales Donald Trump. Invitat de vicepreşedintele Comitetului de organizare, Elliott Broidy, Dragnea va participa la ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte al SUA a lui Donald Trump. "L-am asigurat că actualul guvern de la Bucureşti va respecta angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar dânsul mi-a confirmat interesul special al SUA faţă de România şi dorinţa noii administraţii americane de a dezvolta parteneriatul cu ţara noastră", a scris preşedintele PSD Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook. Liviu Dragnea a luat parte la un mic dejun privat, găzduit de Flynn, laTrump Internaţional Hotel.
• Harta primită de Igor Dodon de la Putin, un avertisment sever pentru România
A venit acest avertisment transmis de Moscova către România şi, mai departe, către NATO şi UE: oricând se pot scoate hărţi care să fundamenteze cereri de tip revendicare teritorială. În orice moment, pentru orice ţară din această parte a Europei, pe o asemenea bază, pot fi realimentate, instantaneu şi cu o forţă destructivă potenţială enormă, vechile uri şi tensiuni, reformulate în termenii geopoliticii secolului XXI. Vladimir Putin lansase mai demult un mesaj de atenţie: "Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de Al Doilea Război Mondial, haideţi să discutăm despre acest lucru. Dar, atunci va trebui să discutăm nu numai despre Kaliningrad, dar, de asemenea, despre teritoriile de Est ale Germaniei, despre oraşul Lvov, fostă parte a Poloniei, şi tot aşa, şi aşa mai departe. Există, de asemenea, Ungaria şi România pe listă. Dacă cineva vrea să deschidă această cutie a Pandorei şi să se ocupe de ea, bine, atunci să o facă."
• Care sunt pericolele graţierii şi modificării legilor penale
Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, spre consultare, două proiecte de acte normative, între care unul referitor la graţiere, iar celălalt care să pună în concordanţă legislaţia cu deciziile Curţii Constituţionale. Însă primul ar elibera mult prea devreme violatorii, criminalii şi pedofilii, iar cel care propune modificarea legislaţiei atacă instituţia denunţătorului şi redefineşte în favoarea infractorilor abuzul în serviciu. Sub pretextul că penitenciarele sunt suprapopulate şi că CEDO ameninţă România cu amenzi uriaşe, guvernanţii se pregătesc să lase în libertate mii de puşcăriaşi, unii dintre ei foarte cunoscuţi opiniei publice, alţii mai puţin cunoscuţi, dar care au ajuns după gratii pentru viol, pedofilie sau crimă.
• Protest faţă de Legea graţierii
Câteva mii de persoane au ieşit miercuri seară să protesteze în mai multe oraşe din ţară, motivul fiind decizia Guvernului de a pregăti o lege a graţierii. În Capitală au ieşit peste 2.000 de persoane care, după ce s-au strâns în Piaţa Universităţii, au decis să meargă să protesteze paşnic în faţa Guvernului faţă de elaborarea acestui act normativ. Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului penal elaborate de Ministerul Justiţiei, s-a încheiat la ora 22.15, după aproape o oră şi jumătate, timp în care circa 3.000 de oameni au cerut demisia Guvernului şi au scandat "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!".
• Alina Mungiu Pippidi: "Am dubii că protestatarii au fost convocaţi de societatea civilă"
Preşedintele ONG-ului Societatea Acedemică din România (SAR), Alina Mungiu Pippidi, a declarat că are dubii în privinţa organizatorilor protestelor de miercuri seară faţă de proiectul de graţiere şi modificare a codului penal susţinut de Guvern, punând sub semnul întrebării spontaneitatea acestora. "Societatea civilă reală nu are capacitatea de mobilizare pe reţelele sociale de o asemenea amploarea şi cu o reacţie atât de rapidă", a declarat Pippidi, în cadrul emisiunii "Dosar de politician" de la B1 TV. "Sunt ONG-uri care iau bani mulţi şi sunt ataşaţi pe lângă un Doi şi-un sfert (n.r. - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), de exemplu" a adăugat preşedintele SAR, aducând în discuţie "spontaneitatea" protestelor cu organizator necunoscut.
• Începe sezonul soldărilor de iarnă. Ce chilipiruri găsim de duminică în magazine
Între 15 ianuarie şi 15 aprilie, comercianţii care au notificat autorităţile pot să-şi lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică reduceri substanţiale. Pe lângă promoţiile şi reducerile practicate în general în această perioadă, comercianţii mai au la dispoziţie, începând de duminică, 15 ianuarie, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special mănuşi, fulare, căciuli, paltoane, încălţăminte, dar şi echipament sportiv), astfel că ne putem aştepta la reduceri masive de preţuri.
• Prima reacţie a fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea după trecerea în rezervă
Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, general-locotenent în rezervă, Florian Coldea, a declarat pentru Agerpres că într-o zi va răspunde public acuzaţiilor care i-au fost aduse. "Criticilor mei, ale căror afirmaţii le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate şi cu buna-credinţă care m-a ghidat întotdeauna", a arătat Florian Coldea.
• Câţi bani au strâns românii în contul lor de pensie privată
Suma medie acumulată în cont de fiecare participant la sistemul de pensii private obligatorii era la sfârşitul anului trecut de 4.730 de lei, însă aceasta este mai mare cu 50% în cazul angajaţilor care au avut contribuţii virate în fiecare lună de la lansarea Pilonului II. Aproape 6,8 milioane de români erau înscrişi la sfârşitul anului trecut în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă pentru 133.310 dintre ei nu s-a virat nicio contribuţie începând cu luna mai 2008, când s-a lansat acest sistem, potrivit datelor ASF. Valoarea activelor nete acumulate de cele şapte fonduri de pensii administrate privat se ridica la sfârşitul lunii decembrie la 31,465 miliarde de lei (7 miliarde de euro), în creştere cu 27,5% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2015.
• BANCHERUL
• Curtea Constituţională a transformat legea dării in plata într-o lege supremă de protecţie sociala a consumatorilor
Motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind legea dării in plată a adus o noutate cu totul diferita faţă de primele declaraţii, in care se spunea că darea in plată va fi posibilă, dar cu acordul instanţei de judecată. Acum, Curtea detaliază că nu doar darea in plată a locuinţei va fi hotărâtă de judecători, ci si renegocierea contractelor, un element care ar putea avea un impact puternic nu doar asupra băncilor care au acordat credite in valuta si in franci elveţieni înainte de criză, ci si in privinţa riscurilor de creditare de acum înainte, întrucât schimbă filosofia creditării, prin protecţia sporită a consumatorilor si implicit creşterea riscurilor băncilor.
• COTIDIANUL
• Dragnea arestat sau Iohannis suspendat - Cornel Nistorescu
Ce-a căutat Klaus Iohannis, pe neaşteptate, la şedinţa de guvern? Preşedintele României trezit din somnul dimineţii, demonstraţii peste noapte, jurnaliste mobilizate la conferinţe de presă să întrebe despre amnistie etc. Toate se învîrt în jurul acestei hotărîri de guvern! Care-i miza? Să îmbunătăţim viaţa în penitenciare sau să scăpăm de sancţiunile CEDO? Klaus Iohannis ţine morţiş să nu-l scape pe Liviu Dragnea. Ar fi greşeala mandatului. Este obligat să-l ţină pe Dragnea în şah, ameninţat mereu cu intrarea în puşcărie. Lupta pentru blocarea amnistiei are motive la fel de importante ca şi trecerea ei prin OUG. Legiferarea şi blocarea ei au devenit mize nebune pentru ambele părţi. Scapă Dragnea, scapă Ridzi şi scapă Voiculescu! Şi urmează belirea lui Klaus Iohannis. Cu casele, cu actul fals introdus de soţie, cu te miri ce.
• La ce anume se referă Alina Bica când spune că nu se aplică nimănui
Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a vorbit miercuri seară despre schimbările anunţate la codurile penale. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că s-a finalizat elaborarea a două acte normative care vizează graţierea pentru anumite fapte. Alina Bica afirmă însă că, după părerea sa, este vorba despre un document formal. "Am văzut o ordonanţă cu graţierea. Mi se pare foarte interesant. Adică nu se aplică nimănui, cred. Cred că este doar un document formal. Nu ştiu de ce au vrut să-l dea. Mi se pare foarte ciudat să excluzi înşelăciunea care este o infracţiune cu o pedeapsă de la 1 la 5 ani şi împăcarea părţilor e permisă şi să graţiezi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi părăsirea locului accidentului, infracţiuni grave", a spus Alina Bica.
• Coldea trebuie anchetat pentru milioanele deturnate în Irak - Valer Marian
Săptămâna trecută a apărut o informaţie interesantă dinspre foşti angajaţi ai SRI, care au activat în structura contrainformativă la nivel central. Probabil că recentele dezvăluiri ale fostului deputat Sebastian Ghiţă au inspirat mai mult curaj şi altora. Potrivit informaţiilor primite, în anul 2005 ar fi fost ridicată de la Banca Naţională a României, în vederea răscumpărării jurnaliştilor răpiţi în Irak, suma de 26 de milioane de euro. Adică dublu faţă de suma vehiculată până acum. Ceea ce înseamnă că suma deturnată ar putea fi de 17 milioane de euro, adică de peste patru ori mai mare decât cea de care s-a vorbit până acum. Organele de urmărire penală pot clarifica acest aspect prin ridicarea documentelor întocmite atunci la Banca Naţională. Mai mult ca niciodată, se impune declasificarea dosarului răpirii jurnaliştilor români în Irak.
• Traian Băsescu ştie dacă procurorul lucrează sau nu împreună cu ofiţerul SRI
Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut miercuri, o serie de precizări cu privire la o decizie a CSAT privind corupţia. Fostul şef al statului a spus că nu există vreo hotărâre a CSAT care să menţioneze faptul că procurorul lucrează împreună cu ofiţerul SRI. "În 2005, este binecunoscut că am avut ca obiectiv lupta anticorupţie, am constatat că nu comunicau instituţiile între ele. La ce folosea miniştrilor, guvernului sau mie că primeam informaţii de la o structură de informaţii sau alta că se produc fraude economice nu ştiu unde, în ţara? Atunci am stabilit să se creeze nişte condiţii de schimbare a informaţiilor între instituţii. Şi să se întâlnească şi procurori, şi ofiţerul de poliţie care avea informaţii, şi cei de la SRI. Nu a fost vorba de lucrat dosare împreună aşa cum se interpretează", a declarat Traian Băsescu.
• CURENTUL
• Dan Voiculescu va scăpa de puşcărie fără să achite prejudiciul de 60 milioane de EURO
Unul dintre posibilii mari beneficiari ai Ordonanţei de Urgenta privind graţierea, proiect publicat miercuri de către Ministerul Justiţiei, este omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, prejudiciul fiind 60 milioane de Euro. Acesta va beneficia de graţierea unei jumătăţi din pedeapsă fără ca să mai plătească intr-un an de la eliberare despăgubirile din dosar pentru a nu reintra in închisoare daca OUG se va publica. Voiculescu a efectuat doi ani si jumătate de închisoare si acum va rămâne si cu banii pentru că autorităţile romane deja au sechestrat si confiscat tot ce au găsit si nu mai e obligat să-i scoată si pe restul pentru a beneficia de eliberarea condiţionată. In cazul lui Liviu Dragnea si al lui Nicuşor Constantinescu, prejudiciile fiind sub 200.000 de lei, pur si simplu, procesele încetează pentru că faptele nu mai reprezintă infracţiuni.
• CURIERUL NATIONAL
• Rolls-Royce plăteşte 813 milioane USD ca să scape de acuzaţii de corupţie
Uriaşul Rolls-Royce a ajuns la o serie de acorduri cu autorităţile din Brazilia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii în care a acceptat să plătească în total 671 milioane lire sterline (813 milioane USD), pentru a stinge investigaţiile de corupţie privind activităţile grupului din Marea Britanie pe o serie de pieţe internaţionale. Într-un comunicat, grupul britanic precizează că, în principiu, a ajuns la acorduri de încetare a urmăririi penale cu Oficiul pentru Fraude Grave din Regatul Unit şi Departamentul de Justiţie al SUA. Un aranjament asemănător a fost, de asemenea, încheiat de Ministerul Public din Brazilia.
• BVB: Procesul dintre Nuclearelectrica şi FP are un nou termen
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au acordat un nou termen în dosarul în care Fondul Proprietatea a dat în judecată SN Nuclearelectrica, cerând anularea hotărârii AGA din 2014 prin care operatorul centralei nucleare de la Cernavodă şi-a majorat capitalul social. "Instanţa a stabilit un nou termen de judecată în dosar pentru data de 28.02.2017, pentru a permite SNN să depună la dosar toate documentele financiar-contabile care atestă viramentul sumelor din care s-a dispus majorarea de capital social", se arată în informarea remisă BVB.
• Fondul Proprietatea restituie acţionarilor cote-părţi din aporturi
La 28 februarie se supune votului în AGEA aprobarea reducerii capitalului social subscris al Fondului Proprietatea S.A. de la 5, 7 miliarde lei la 5,2 miliarde lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul Proprietatea S.A. de la 0,57 lei la 0,52 lei. Fondul Proprietatea a convocat Adunarea Extraordinară a Acţionarilor în data de 28 februarie pentru a supune aprobării, printre altele, reducerea capitalului social prin restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi.
• 30 de percheziţii într-un caz de fraude cu carduri bancare
Procurorii de la Crimă Organizată au efectuat ieri 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Buzău, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi în municipiul Bucureşti în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic, punerea în circulaţie de valori falsificate, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 - 2015, cei aproximativ 50 de membri ai grupurilor infracţionale au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare.
• Scapă Asirom de insolvenţă?
Asigurătorul a primit de la ASF cea mai mare amendă aplicată vreodată - 260.000 lei, din care 200.000 lei pentru societate, 50.000 lei vicepreşedintelui şi 10.000 preşedintelui Directoratului. Spre comparaţie, Astra a fost amendată cu un total de 130.000 de lei, în timp ce Omniasig şi Euroins au primit amenzi în cuantum total de 180.000 de lei, iar City Insurance - 40.000 de lei. Pe de altă parte, conducerea societăţii AsiromVienna Insurance Group S.A. trebuie să ia o serie de măsuri corective pe o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei.
• Investiţiile imobiliare cresc în Europa Centrală şi de Est - România este încă sub potenţial
Investiţiile imobiliare au crescut în 2016 cu 42% faţă de anul anterior la un total de 12,56 miliarde euro. JLL: România performează bine, însă volumele sunt încă departe de a atinge potenţialul pieţei. Polonia şi Cehia sunt vedetele acestei regiuni, atrăgând mai bine de jumătate din volumul investiţiilor
• EVENIMENTUL ZILEI
• Iohannis şi Grindeanu - prima confruntare, «pe surse»
Preşedintele Klaus Iohannis i-a smuls ieri premierului Sorin Grindeanu, într-o vizită intempestivă la Palatul Victoria, promisiunea că Guvernul nu va modifica pe ascuns legislaţia penală. EVZ a aflat că Sorin Grindeanu se gândeşte să nu-şi asume graţierea şi modificarea codurilor penale, ci să lase proiectele fierbinţi să plece din Parlament. Imediat după ce PSD şi ALDE au câştigat alegerile parlamentare şi Liviu Dragnea nu a putut să ajungă premier din cauza condamnării sale, în spaţiul public s-a înfiripat zvonul potrivit căruia coaliţia de guvernare va adopta amnistia şi graţierii penalilor, cu scoaterea politicienilor din puşcării şi ştergerea cazierelor acestora. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a pus paie pe foc spunând că e "de bun augur" o discuţie despre amnistie şi graţiere.
• La Moscova, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a rupt relaţiile cu România, dar şi cu propria majoritate - Iulian Chifu
La prima sa vizită oficială în calitate de Preşedinte la Moscova (după alte două informale în Rusia, după ce a fost ales) Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rupt, practic, relaţiile cu România. El personal, nu Republica Moldova ca stat. Deşi oricum Preşedintele a pus în dificultate Parlamentul, majoritatea, Guvernul Republicii Moldova prin afirmaţiile sale şi a primit reacţii cât s-a putut de cumpănite la elucubraţiile emise. Este clar că Curtea Constituţională va fi sesizată în repetate rânduri, în viitorul apropiat, pentru încălcarea prevederilor sale şi a atribuţiilor de către noul Preşedinte. Cât despre România, o reacţie adecvată de sancţiune e absolut obligatorie, iar clarificări ale Externelor şi Guvernului sunt necesare pentru a stabili pe ce coordonate se va desfăşura mai departe relaţia strategică bilaterală Bucureşti-Chişinău.
• Europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu A FOST ALES vicepreşedinte al Parlamentului European
Europarlamentarul social-democrat român Ioan Mircea Paşcu a fost ales miercuri unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European (PE), cu 517 voturi, a anunţat preşedintele PE Antonio Tajani. Ioan Mircea Paşcu a obţinut mandatul pentru încă doi ani şi jumătate în cel de-al doilea tur de scrutin. Conform regulamentului PE, candidaţii trebuie să obţină majoritatea absolută, în cazul şedinţei de miercuri 310 voturi.
• Un senator PNL îngroapă guvernul Cioloş
La audierea de ieri în Parlament a reprezentanţilor ANAF şi a celor din ministerul Fondurilor Europene din Guvernul Dacian Cioloş, Opoziţia abia şi-a făcut simţită prezenţa. În şedinţă, parlamentarii din Comisia de buget au vrut să afle informaţii despre "gaura" de 10 miliarde lei în bugetul pe 2016, descoperită de PSD. Şefii comisiilor au decis, în premieră, interzicerea accesului presei în sală. Ulterior, vicepreşedintele Comisiei de Buget, senatorul PNL Florin Cîţu, a dezvăluit, pentru EVZ, că i-a întrebat pe cei audiaţi dacă ceilalţi membri ai Cabinetului Cioloş, inclusiv vicepremierul Vasile Dîncu, ştiau ce se întâmplă la Fonduri Europene. Aceştia au răspuns că "da". La întrebarea sa: "De ce nu au rectificat când au văzut că performanţa nu e bună?", ei au spus că au aşteptat deoarece "nu voiau să scoată din buget programele care puteau să meargă până în ultima lună".
• JURNALUL NATIONAL
• Florin Iordache: Oamenii au ieşit în stradă pentru că au fost dezinformaţi
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus miercuri, că oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de Legea graţierii, pentru că au fost dezinformaţi, iar noul guvern ia această măsură gândindu-se la cei care stau în puşcărie în condiţii precare. Întrebat cum explică "inflamarea" românilor care au ieşit în stradă în mai multe oraşe ale ţării, miercuri seara, ministrul a răspuns: "Prin dezinformare în ceea ce priveşte legea. Statul trebuie să ofere condiţii normele de detenţie. Dacă cineva a greşit şi trebuie să stea la închisoare, foarte bine, dar nu trebuie să-l degradăm", a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache, miercuri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
• Kovesi: Mă îndoiesc de buna-credinţă a ministrului Justiţiei; Dacă sunt doar clarificări, de ce se lucrează în secret?
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri, referindu-se la declaraţiile făcute de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, cu privire la elaborarea unor acte normative, că se îndoieşte de buna-credinţă a acestuia. "Am avut discuţie cu ministrul Justiţiei într-un cadru instituţional, împreună cu procurorul general şi cu procurorul-şef DIICOT, săptămâna trecută, într-o zi de luni (...), ocazie cu care domnul ministru a promis ferm că orice modificare de lege se va face, atât a Codului penal, a Codului de procedură penală sau a oricărei legi care ne influenţează activitatea, va fi discutată în sistem. Văd că şi-a încălcat această promisiune. De fapt, mă aşteptam", a spus Kovesi la Europa FM.
• Fond de investiţii ca la polonezi
România are nevoie de un fond suveran de investiţii după modelul polonez, pentru că la un euro investit de stat, investitorul privat poate aduce patru, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. În Polonia fondul suveran se bazează pe listări ale companiilor de stat, respectiv pachete minoritare. " Acest fond va putea ajuta dezvoltarea economiei româneşti pe termen foarte lung. Va conta foarte mult echipa managerială şi dimensiunea", a spus Anghel.
• Firmele vor putea intra în SPV
Potrivit unei decizii ANAF, firmelor vor putea să acceseze Spaţiul Privat Virtual (SPV), astfel încât să primească de la autorităţile fiscale, şi să transmită acestora, documente fiscale în format electronic, se arată într-un comunicat al ANAF. Prin SPV se pot comunica, automat, următoarele categorii de documente: actele administrative fiscale (decizii de impunere, decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii, decizii privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecţiei fiscale etc.), actele de executare (somaţii) şi alte acte emise de MFP - ANAF în executarea legii, cum ar fi: notificări, înştiinţări, aviz de inspecţie fiscală etc.
• NATIONAL
• Soc! Marea graţiere vine de la Bruxelles!
Nu este un secret pentru nimeni că prioritatea absolută a mandatului lui Florin Iordache in fruntea Justiţiei este promovarea cat mai rapidă, dar si cât mai complexă a graţierii. Dar si a amnistiei. Pentru că doar un naiv poate crede ca Liviu Dragnea ar renunţa la visul de a candida, si încă având şanse importante, la Preşedinţie, in 2019. Planul PSD-ului nu este nici pe departe unul hazardat, ci se pliază "la secundă" pe ceea ce se întâmplă in aceste zile la Bruxelles. Acolo unde, probabil chiar in luna februarie, se va da drumul la "ultimatumul" privind adoptarea deciziei pilot de pedepsire a României pentru situaţia dezastruoasă din sistemul penitenciar. Iar până la acel moment, cel puţin de principiu, proiectele guvernamentale privind graţierea vor fi fost deja supuse dezbaterii publice.
• Modificările Codului Penal le iau maul denunţătorilor de profesie
Implementarea modificărilor Codului Penal si a Codului de Procedura Penală, obligatorii din punctual de vedere al Curţii Constituţionale, sunt foarte importante. Spre exemplu, denunţul se depune "la organul de urmărire penală competent in termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală". Si uite aşa, denunţătorii de meserie nu vor mai putea face referire la diverse acţiuni petrecute cu multa vreme in urmă. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, articolul 297 din Codul Penal, care reglementează abuzul in serviciu, prevede că infracţiunea se va investiga dacă fapta cauzează o pagubă mai mare de 200.000 de lei.
• PUTEREA
• Parchetul General aduce CLARIFICĂRI privind conflictul de interese, uciderea din culpă şi evaziunea fiscală
Prin proiectele de ordonanţă de urgenţă ale Guvernului vizând justiţia ar urma să fie dezincriminat conflictul de interese şi să fie graţiate uciderea din culpă sau vătămarea corporală din culpă, precum şi evaziunea fiscală, anunţă, miercuri, Parchetul instanţei supreme. "Modificarea textului privind infracţiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracţiuni", arată reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Ei spun că, potrivit proiectului legii graţierii, un folos ar putea fi cuvenit având ca rezultat eludarea completă a legii. Potrivit Ministerului Public, în privinţa abuzului în serviciu, prin stabilirea în mod arbitrar a unui prag minim de 200.000 lei al prejudiciului cauzat prin infracţiune, s-ar produce practic o dezincriminare cu consecinţe grave, care ar scoate din sfera ilicitului penal o multitudine de încălcări ale legii.
• CULMEA LEGISLATIVULUI! Ordonanţa GUVERNULUI, "lucrată" la Parlament, pe computerul lui DRAGNEA
Forma finală a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea a trecut printr-un calculator de la cabinetul liderului PSD Liviu Dragnea, la autor fiind trecut numele "anca.spiridon". Acesta este numele directorului general al Cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor, informează News.ro. Informaţia a fost difuzată iniţial de cursdeguvernare.ro, care scrie că metadatele proiectului de OUG pentru graţiere, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiţiei, au drept autor "anca.spiridon" şi că semnătura "prenume.nume" este specifică documentelor create din Wordul computerelor de la Camera Deputaţilor. Semnăturile celor de la Ministerul Justiţiei sunt reţinute de Word ca "Prenume Nume".
• ROMANIA LIBERA
• Legislaţie cu dedicaţie. Dragnea, scăpat de dosare, voia să declanşeze procedurile pentru a ocupa funcţia de premier după ce se întorcea din SUA
Cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă prin care se graţiază mai multe categorii de pedepse penale şi prin care sunt modificate legi, urmau a-l salva, miercuri, pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, de ambele dosare penale, spun sursele României Libere apropiate Guvernului. După ce ar fi scăpat de dosarele penale, Liviu Dragnea ar fi vrut să declaşeze procedurile pentru a ocupa fotoliul de premier. Proiectele de ordonanţă de urgenţă care l-ar fi scăpat pe Dragnea de dosarele penale, programate a fi publicate miercuri în Monitorul Oficial, ar fi fost cadoul cu care Guvernul României l-ar fi întâmpinat pe preşedintele PSD la sosirea sa din Statele Unite ale Americii, unde s-a dus pentru a participa la festivităţile organizate cu ocazia instalării noului preşedinte Donald Trump.
• Cablogramele Wikileaks care spun că Ghiţă îi informa pe americani încă din 2009
Din cablogramele apărute pe wikileaks.org reiese că Sebastian Ghiţă îi informa pe aliaţii noştri strategici SUA încă din anul 2009 asupra unor chestiuni despre care nu se vorbeşte pe larg pe site-ul lui Julian Assange. Ci numai la modul criptat numite fiind "date confidenţiale" ce sunt primite de la un Email-ID 3498349 Date 2009-01-26 22:09:41. "La o primă privire aceste date te fac să crezi că Sebastian Ghiţă a fost unul dintre pionii americanilor în România, dar lucrurile trebuie văzute în ansamblul lor general şi luate sub o lupă analitică", a precizat un analist al structurilor IT specialist în anti-hacking pe nume Edwuard R.
• SRI trebuie demilitarizat, iar afacerile sale strict controlate
SRI este o instituţie coruptă, pentru că a scăpat de sub control civil, dar PSD nu are decât un singur obiectiv: să scoată serviciul de sub comanda lui Iohannis şi să îl aducă sub influenţa lui Dragnea. Dacă Iohannis ar avea curaj, ar demilitariza SRI. Ar închide academia de informaţii şi ar recruta absolvenţi de universitate, trecându-i printr-un curs de specializare. Ar cere schimbarea legii astfel încât afacerile acestui serviciu să nu mai fie sursă de bani pentru politicieni şi imperiile lor media. Numirea lui Hellvig - personaj crescut la curtea lui Voiculescu - în fruntea SRI arată că Iohannis e incapabil să iasă din logica predecesorilor. Fără îndoială, ar fi catastrofal ca Dragnea să pună gheara pe SRI. Însă ceea ce face Iohannis nu oferă speranţa că scandaluri de tip Ghiţă-SRI nu se vor repeta.
• ZIARUL FINANCIAR
• Digitalizarea în business: pe unde merg clienţii, merg şi companiile
Laurenţiu Dumitrescu, managing partner al agenţiei Digital Star, spune este necesară digitalizarea la nivel de companii, pentru că altfel vor veni aţi jucători din afara industriei şi le vor ataca piaţa, ajutaţi de tehnologia care se dezvoltă rapid. "Atât timp cât este în comportamentul oamenilor, trebuie să se schimbe şi brandurile, mi se pare că ori o faci, ori devii irelevant, nu văd altă cale. Dacă n-o face industria, vine Amazon, o companie de tehnologie, şi schimbă tot. Nu face industria de taximetrie, vine Uber, care n-are nicio legătură cu industria respectivă, şi o face. Este foarte complicat. Digitalizarea schimbă cu totul industria, dacă n-o fac oamenii din industria respectivă, şi se întâmplă rar să o facă, vin oameni din afară care au altă perspectivă, ştiu tehnologia, se uită la industria respectivă şi o schimbă. Airbnb este un alt exemplu, vine şi şi atacă industria hotelieră".
• Investiţia în petrol a adus 56% în 2016, cel mai bun pariu
Un investitor care dispunea la începutul anului trecut de suma de 10.000 de lei, sau echivalentul în valută, dacă ar fi dorit să o multiplice printr-o investiţie pe curs, la bursă, depozit bancar sau mărfuri, ar fi avut cel mai mult de câştigat cu pariul pe petrol în condiţiile în care preţul barilului s-a apreciat cu 56% pe parcursul anului, datorită unui acord istoric de reducere a producţiei. La polul opus, dacă investitorul cumpăra lire sterline de 10.000 de lei, ar fi avut pierderi de 14%, adică 1.400 de lei, din cauza votului referendumului din Marea Britanie cu privire la apartanenţa la UE, care a dus la deprecierea monedei britanice. Cum va fi însă 2017?
• Eugen Chirovici a publicat 10 cărţi în România fără succes, iar prima publicată în Marea Britanie îl va transforma în milionar
Romanul de mister The Book of Mirrors (Cartea Oglinzilor) a românului stabilit în Marea Britanie Eugen Chirovici va fi publicat simultan în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii în ianuarie 2017, iar într-un interval de aproximativ şase luni după această dată şi în celelalte ţări care au cumpărat drepturile de publicare (Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Brazilia, Israel, Rusia, Japonia, China, Ungaria, Cehia, Polonia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia şi Indonezia), potrivit informaţiilor publicate de autor pe pagina sa personală de Facebook. Cartea va fi publicată în România de editura Rao în februarie 2017, după cum arată şi informaţiile de pe pagina editurii. Romanul de mister The Book of Mirrors (Cartea Oglinzilor), ar putea să îl transforme pe românul Eugen Chirovici în milionar, potrivit publicaţiei britanice The Guardian.