• ADEVARUL
• Ce ne lasă şi ce ne ia din portofel noul Cod Fiscal
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a prezentat ieri în şedinţa de Guvern proiectul noului Cod Fiscal care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, măsurile propuse vizând, în cea mai mare parte, reducerea sau eliminarea unor taxe şi impozite, însă cu un cost de peste 16 miliarde de lei pentru bugetul statului. Aşadar, proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea TVA şi a accizelor pentru carburanţi şi alcool, dar şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele care realizează venituri şi introducerea unui sistem de calcul al impozitelor pe locuinţe ce poate genera creşteri de până la şase ori. Pentru microîntreprinderi, Guvernul vrea să introducă plata impozitului pe venit în funcţie de numărul de angajaţi. În plus, taxa pe stâlp ar putea fi eliminată. Măsurile propuse de Guvern în noul Cod Fiscal ar urma să producă numai în 2016 o gaură bugetară de 16,26 miliarde de lei.
• Ponta: Nu am o relaţie tocmai bună cu domnul Coldea
Victor Ponta a fost întrebat de Ion Cristoiu, într-o emisiune la B1TV, dacă este adevărat că s-a lăudat, în timpul campaniei electorale, că în cazul în care va ajunge şef al statului îl va da afară pe Florian Coldea din conducerea SRI. Ponta şi-a căutat vorbele câteva secunde, după care a răspuns că a avut doar o relaţie instituţională cu Coldea. De asemenea, Ponta a recunoscut că este prieten cu fostul director al SRI, George Maior. Întrebat dacă serviciile s-au implicat în campanie, Ponta a răspuns: "Nu comentez. E păcat să comentez eu, când îl aveţi pe domnul Cristoiu în studio".
• E prăpăd pe scena politica, Dorin Cocos toarnă la greu!
Aflat de ceva timp in arest, Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a povestit zilele trecute procurorilor DNA despre banii pe care i-a dat PDL, si l-a indicat pe Vasile Blaga ca fiind cel care gestiona fondurile "negre". Vasile Blaga si o alta persoana fac obiectul a nu mai puţin de trei denunţuri penale. Dorin Cocoş si un om de afaceri au spus in faţa procurorilor ce făceau cu banii negri de campanie cei doi. Timp de aproape 6 ore, Dorin Cocos a dat detalii procurorilor despre banii negri pe care ii ducea la partidul preferat al lui Traian Băsescu de la acea vreme, PDL. Potrivit rtv.net, Cocos l-a indicat pe Vasile Blaga ca fiind cel care gestiona fondurile negre.
• Toţi banii lui Sebastian Ghiţă: ce tranzacţii a făcut cel mai bogat deputat
Când spui Sebastian Ghiţă, intrat recent în vizorul DNA, spui prietenia cu Victor Ponta, afaceri cu statul, o colecţie impresionantă de ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro. Descrierea e însă incompletă. Averea lui Sebastian Ghiţă, cel mai bogat deputat român - demisionat din PSD după alegerile prezidenţiale - a ajuns în atenţia publică prin două împrumuturi halucinante regăsite în declaraţia sa de avere: Ghiţă, care potrivit Forbes România are o avere de 100 de milioane de euro, l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu patru milioane de dolari şi 90,3 milioane de euro. Alexandru Iacobescu, un apropiat al lui Ghiţă, este director general al postului de ştiri România TV, controlat de Sebastian Ghiţă. Iacobescu mai este, în urma împrumuturilor primite de la Ghiţă, şi unul dintre cei mai datori oameni din România.
• Noul Cod Electoral a împărţit PSD în două tabere: baronii vs. Ponta şi Zgonea
PSD s-a reunit într-o şedinţă în care liderii din teritoriu i-au cerut socoteală lui Valeriu Zgonea, după ce Comisia de Cod Electoral, pe care o conduce, a stabilit ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin votul consilierilor judeţeni. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus că susţine poziţia lui Valeriu Zgonea. preşedintele Camerei Deputaţilor. Liderul de la Vrancea a mai spus că nici ceilalţi lideri din teritoriu nu sunt de acord cu propunerea agreată în Comisia de Cod Electoral. Întrebat dacă poziţia sa este susţinută şi de alţi lideri din teritoriu, Oprişan a spus: "Binenţeles. Puteţi să-i întrebaţi". Oprişan nu a negat că i-a cerut demisia colegului său, Valeriu Zgonea. "A fost o chestiune simbolică, să ne trezim odată pentru totdeauna".
• Iulian Herţanu, cumnatul premierul Victor Ponta, şi Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv
Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri să îi aresteze preventiv pe cumnatul premierul Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi pe omul de afaceri Răzvan Ciorbă. Aceeaşi instanţă a decis ca fostul consilier judeţean Mihail Coman să fie plasat sub control judiciar. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă. În acest dosar a fost reţinut pentru 24 de ore şi ieşeanul Liviu Munteanu, un personaj asociat cu clanul Cordunenilor. Pentru Liviu Munteanu, procurorii anticorupţie nu au mai cerut arestarea deoarece la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta "a colaborat cu organele de anchetă", recunoscând faptele de care este acuzat.
• Germania îşi schimbă strategia militară pentru a face faţă războiului hibrid folosit de Rusia
Ministrul german al Apărării a anunţat că utilizarea forţelor militare neconvenţionale pentru a-şi exploata influenţa asupra statelor ex-sovietice va avea "consecinţe ample", făcând o legăttură între acestea şi planurile Berlinului de a-şi schimba strategia militară în următorii ani. Germania trebuie să se adapteze "războiului hibrid" pe care Rusia îl duce în Ucraina, a declarat Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de la Berlin, citat de Bloomberg. Afirmaţiile ministrului german vin în contextul în care oficiali din armată şi guvern au început să lucreze la noua strategie militară, bazată pe noile provocări geopolitice cu care se confruntă. ""N-ar trebui să ne facem iluzii. Noua politică a Kremlinului a început cu mult înainte de izbucnirea crizei din Ucraina şi ne va ţine ocupaţi multă vreme", a precizat Ursula von der Leyen. Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi.
• S-a decis soarta RAFO Oneşti: rafinăria ajunge la fier vechi
Acţionarii RAFO Oneşti au decis dezmembrarea şi vânzarea utilajelor rafinăriei, care nu mai are producţie din 2008. Principalul acţionar al companiei, omul de afaceri rus Iakov Goldovski a solicitat conducerii să înceapă valorificarea activelor şi echipamentelor rafinăriei, după ce aceasta a acumulat pierderi de 2 miliarde de lei în ultimii ani. Cum Goldovski are 96% din acţiunile RAFO, decizia a fost adoptată în adunarea generală în pofida opoziţiei acţionarilor minoritari. Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinerea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.
• Lui Tsipras i-a pierit cheful de revoltă. Grecia va cere prelungirea acordului cu troica
Guvernanţii de la Atena, în frunte cu premierul Alexis Tsipras, vor solicita o prelungire de şase luni a acordului de finanţare cu FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, după ce n-au reuşit să convingă liderii europeni să acorde alte împrumuturi, fără care nu pot evita intrarea în incapacitate de plată a datoriilor la sfârşitul lunii. La o săptămână după ce a anunţat oficial în faţa parlamentului că rupe acordurile cu FMI şi UE - promisiune pe care a făcut-o şi în campania electorală, premierul Alexis Tsipras va fi nevoit să-şi amâne planurile şi să accepte condiţiile creditorilor internaţionali pentru cel puţin alte şase luni.
• BANCHERUL
• Banca Transilvania a prezentat investitorilor planurile pentru 2015
Banca Transilvania a prezentat investitorilor, in cadrul unei teleconferinte, rezultatele excelente din 2014, cand a obtinut cel mai mare profit din istorie si dintre toate bancile romanesti, precum si previziunile pentru noul an si modul in care va fi afectata de integrarea Volksbank si de conversia creditelor din franci in lei. Banca va prezenta bugetul detaliat pentru 2015 la finalul lunii martie, insa datele orientative din prezentarea destinata investitorilor arata ca BT se asteapta sa-si mentina aceleasi performante bune si in acest an, in ciuda unei provocari exceptionale cu care se va confrunta: preluarea bancii-problema Volksbank, cu multi clienti cu credite in franci elvetieni. Astfel, BT intentioneaza sa-si continue si in 2015 cresterea organica din ultimii ani, dupa ce anul trecut a rusit sa-si majoreze activele cu 11,2%, la 35,6 miliarde lei, soldul creditelor avansand cu 5,3%, la 20 miliarde lei. Banca a acordat in 2014 credite noi in valoare de 9 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde lei pentru populatie.
• Volksbank mai castiga un proces cu un client care a cerut conversia creditului din franci in lei
Volksbank anunta ca a mai castigat un proces, desi decizia nu este definitiva, impotriva unui client care a cerut conversia creditului din franci elvetieni in lei la cursul din data acordarii, inca o data mai mic decat cel din prezent. Anuntul vine dupa ce in noiembrie Volksbank a castigat, printr-o decizie definitiva luata de Curtea de Apel Bucuresti, un alt proces pe aceeasi tema, instanta repingand cererea clientului de a se face conversia la cursul din data acordarii creditului, invocand principiul nominalismului monetar prevazut de Codul civil, potrivit caruia riscul valutar trebuie suportat de catre client.
• CURENTUL
• Ţeparul Bancorex Liviu Tudor: de la afaceri cu electronice, la control mediatic
Unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România deţine un pachet important al publicaţiei Reporter Virtual. Este vorba despre cunoscutul afacerist nemţean Liviu Tudor, acuzat, printre altele, că a luat credite de 8,4 milioane de dolari de la Bancorex, pe care nu le-a mai returnat niciodată. Despre afacerile suspecte desfăşurate de magnatul Liviu Tudor, după o perioadă în care importa şi vindea produse electronice, s-au scris nenumărate articole de-a lungul timpului. Una dintre cele mai răsunătoare se referă, însă, la falimentul Bancorex, informează B1. Considerat drept cel mai mare jaf postdecembrist, falimentul Bancorex a adus în sapă de lemn o ţară întreagă, dar i-a îmbogăţit pe foştii securişti şi oamenii de paie ai acestora. Una din marionetele Grupării de la Bacău, aşa cum era cunoscut în anii de după 1990 grupul de interese condus de Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacobov, este nimeni altul decât miliardarul Liviu Tudor, notează rnews.ro.
• Fără mânuşi - de Tia Şerbănescu
Se poate spune că singura instituţie care merită toţi banii e DNA. Ea chiar arată că lucrează, vorba lui Caramitru. Guvernul şomează iar Parlamentul are de lucru tot de la DNA care-i mai dă câte ceva de făcut: să ridice imunităţi. Maşinăria merge pe pilot automat şi are o independenţă de mişcare remarcabilă. Practic, toată lumea e servită. Fiecare tabără jubilează sau se enervează în funcţie de apartenenţa clienţilor deşi e din ce în ce mai greu să-i separi. Adesea au lucrat mână-n mână. Dna Udrea a reuşit totuşi să scape de prima pereche de cătuşe primind arest la domiciliu (în Microsoft) dar o aşteaptă cătuşele pentru gala Bute unde a încasat (fără mănuşi) saci de bani. Premierul Ponta n-a apucat să se bucure prea mult de păţania celei cu care negociase numirea procurorilor: când ieşea dna Udrea din arest, intra cumnatul său, Iulian Herţanu, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat care opera pe Valea Prahovei. Probabil că nici Dragnea nu doarme prea bine zilele astea. I-e frică să nu se trezească suspect.
• CURIERUL NATIONAL
• Klaus Iohannis, şocat de condiţiile în care lucrează judecătorii
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu a declarat, miercuri, după vizita pe care preşedintele Klaus Iohannis a făcut-o la sediul instituţiei, că acesta i-a transmis că "nu şi-a putut imagina că în astfel de condiţii îşi pot desfăşura activitatea judecătorii". Livia Stanciu a declarat că vizita preşedintelui Klaus Iohannis la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut ca scop să se vadă în ce condiţii se lucrează la instanţa supremă, informează B1.ro. "Preşedintele ne-a transmis că şi-a imaginat că se lucrează în condiţii anormale, pentru că a mai auzit acest lucru, dar şi-a dorit să vină la sediul Instanţei Supreme, la invitaţia pe care i-am adresat-o, pentru a putea vedea - şi mi se pare firesc- şi a verifica dacă într-adevar condiţiile sunt cele despre care i se făcuse vorbire", a declarat Livia Stanciu, la finalul vizitei şefului statului.
• Prezent în Alsacia, François Hollande li s-a adresat tuturor evreilor din Franţa
Mai întâi faptele: profanarea a aproape 300 de morminte din cimitirul evreisc de la Sarre-Union (localitate situată la circa 80 km nord de Strasbourg) a fost descoperită duminică. Luni dimineaţă, un adolescent în vârstă de 15 ani s-a prezentat la jandarmeria din Sarre-Union pentru a declara că a luat parte la faptele din cimitirul evreiesc. Au fost apoi reţinuţi toţi cei cinci adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani implicaţi în acest act abominabil. Preşedintele Hollande s-a aflat marţi la Sarre-Union pentru a aduce un omagiu lăcaşului în care sute de morminte evreieşti au fost profanate. Într-o declaraţie emoţionantă, François Hollande a ţinut să spună celor prezenţi că "Republica va fi mai puternică decât ura" şi a dat asigurări comunităţii evreilor din Franţa că Republica îi apără, îi protejează. Hollande a refuzat să accepte că este vorba de "un fapt divers", de o "agresiune banală", subliniind că, în realitate, este "expresia relelor care rod Republica noastră".
• Soros îşi lichidează deţinerile din America
Soros Fund Management, compania care are în administrare averea familiei magnatului George Soros, şi-a tăiat expunerile pe acţiunile americane în trimestrul trecut şi a realizat realocări masive la nivel global, transmite Bloomberg. Agenţia de ştiri a obţinut informaţiile de la o persoană care nu a vrut să fie identificată de vreme ce compania este privată şi nu are obligaţia raportărilor plasamentelor. Compania cu sediul în New York ce a raportat un randament de 8% pentru anul 2014 şi are în administrare 30 miliarde dolari, a transferat nu mai puţin de două miliarde dolari către Asia şi Europa. Nu este o mişcare singulară între managerii fondurilor de hedging, în condiţiile în care mai mulţi dintre aceştia mizează pe un declin al acţiunilor americane pe măsură ce sectorul energetic din SUA va fi tot mai afectat de preţurile coborâte din piaţa petrolieră.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Situaţie disperată la Institutul Parhon! Pacienţii aşteaptă cu anii operaţia salvatoare
Doar doi medici chirurgi deservesc bolnavii cu afecţiuni la nivelul tiroidei, care vin din toată ţara. Suferinzii aşteaptă şi un an pentru simpla biopsie, apoi încă un an până când pot fi operaţi. În doi ani, situaţia lor poate ajunge mai mult decât critică. Singurul unitate din România specializată în endocrinologie, Institutul Parhon, are aparatură de ultimă generaţie, dar prea puţin personal medical. Doctorii lucrează şi câte 15 ore pe zi! Chirurgia endocrinologică ar trebui introdusă ca specializare la rezidenţiat. Faptul că, în 25 de ani, mai marii Sănătăţii au făcut reformă după ureche, fără a avea strategii şi politici publice serioase pe termen lung, se reflectă dureros în realităţile lumii medicale româneşti. Zi după zi, mai plesneşte câte-un petic al sistemului nostru sanitar.
• Maşinăria care ar putea aduce sfârşitul lumii va fi repornită
Acceleratorul de particule de la Geneva Large Hadron Collider (LHC), al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), va fi repornit în luna martie. LHC va fi repornit în cadrul unui program de trei ani ce îşi propune să explice anumite fenomene teoretice cum ar fi cel al super-simetriei particulelor, program ce are drept obiectiv explicarea naturii materiei întunecate. Materia întunecată nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice sau de altă natură, de unde şi numele său, şi deci nu poate fi observată direct, prin telescoape. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din Univers şi 23% din masa-energia sa. Existenţa ei încă nu a putut fi dovedită pe cale experimentală. LHC este îngropat într-un tunel circular de 27 de kilometri, care se întinde sub graniţa franco-elveţiană, la poalele munţilor Jura. Criticii LHC spun că oamenii de ştiinţă vor crea o gaură neagră care va duce la sfârşitul omenirii.
• Şefii CFR-ului au devalizat compania pentru patru cauciucuri şi o bicicletă
Înalţi funcţionari publici din Ministerul Transporturilor şi angajaţi ai CFR au favorizat mai multe societăţi particulare în schimbul unor mite de tot râsul. Ofereau informaţii confidenţiale din licitaţii publice către milionari din industria feroviară. În plus, acordau ilegal şi contracte. Prejudiciul adus CFR este de cinci milioane de euro. Reţeaua a fost demascată ieri, atunci când procurorii DNA au făcut percheziţii la mai multe sedii de firme, domicilii, CFR şi Ministerul Transporturilor. Milionarii Iorgu Ganea şi Costel Comană, cei care controlează societatea Regiotrans, cel mai mare operator privat de călători pe cale ferată, sunt cercetaţi în acest dosar. Surse judiciare au explicat că angajaţii CFR primeau mită pentru favorizarea Regiotrans. Spre exemplu: Estrella Ştefănescu a primit cazare gratuită la pensiunea "Denisa", deţinută de Iorgu Ganea, în Poiana Braşov, un sejur la Gura Humorului, un card de combustibil plătit de Regiotrans, un set de anvelope de vară, o bicicletă, bani pentru un dar de nuntă, un laptop ,un telefon mobil şi revizia la maşina proprietatea personală.
• Cristian Păun: "Trăim o lume a absurdului complet întoarsă împotriva logicii economice"
Profesorul de economie Cristian Păun afirmă că deflaţia îi afectează negativ doar pe cei "care trăiesc din producţia de bani sau din taxe". Cristian Păun: Dacă inflaţia este creşterea generalizată a preţurilor, deflaţia este scăderea lor generalizată. Prin "generalizată" înţelegem toate preţurile din economie, nu doar cele arbitrar alese în indicele preţurilor de consum pe baza cărora INS aproximează inflaţia astăzi. A doua observaţie este că, dacă masa monetară este constantă (adică BNR nu scade sau nu creşte cantitatea de bani din economie), nu putem avea o situaţie în care toate preţurile cresc sau scad. De ce? Simplu, dacă în economie există o cantitate fixă de 1.000 lei şi două fructe (un măr şi o pară), o creştere a preţului la mere este însoţită de o scădere a preţului la pere pentru că nu există resursa de a le cumpăra pe amândouă la un preţ mai mare.
• JURNALUL NATIONAL
• Prokopis Pavlopoulos, ales preşedinte al Greciei
Conservatorul Prokopis Pavlopoulos, deputat şi fost ministru, a fost ales miercuri, din primul tur, preşedinte al Greciei de către Parlament, relatează AFP, DPA şi Reuters. Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, a fost ales preşedinte al Republicii cu 233 de voturi pentru de Parlamentul cu 300 de membri, deşi avea nevoie doar de 180 de voturi. Practic, pentru el au votat deputaţii Syriza, cei ai formaţiunii aliate de la guvernare, Grecii Independenţi, precum şi cei din formaţiunea conservatoare Noua Democraţie, din care provine. Alegerea sa pune capăt unui proces electoral început în decembrie, când parlamentul a eşuat în trei rânduri în alegerea şefului statului, fapt care a dus la organizarea de alegeri legislative câştigate de către formaţiunea stângii radicale Syriza.
• NATO somează Rusia. Alianţa cere Moscovei să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi din Ucraina
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a somat miercuri Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi, relatează Le Figaro. "Somez Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei, să oprească orice sprijin acordat separatiştilor şi să respecte acordul de la Minsk privind încetarea focului", a declarat el cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării de la Riga. Jens Stoltenberg şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din jurul oraşului ucrainean Debalţevo, şi a declarat că refuzul separatiştilor proruşi de a respecta încetarea focului ameninţă acordul de la Minsk, notează agenţia Reuters.
• Vâlcov: Acordul cu FMI probabil nu va fi prelungit
Autorităţile române nu au cerut acordul Fondului Monetar Internaţional /FMI/ pentru măsurile de relaxare fiscală prevăzute în proiectului Codului Fiscal, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, la postul de televiziune Realitatea TV. Întrebat dacă acordul cu FMI va fi prelungit, ministrul Finanţelor Publice a răspuns: 'Foarte probabil nu!'. "Atât timp cât suntem în parametri mai mult decât corecţi şi macroeconomic stăm nu bine, ci foarte bine, avem a 5-a creştere economică pentru 2014 din Uniunea Europeană, am depăşit demult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate pe unde este tabla şi pe unde este uşa. Am învăţat, mergem mai departe, avem specialişti foarte buni, doar trebuie să avem un dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri. În momentul când noi întindem această mână spre patronatele din România, ne îndreptăm spre un meci câştigat. Altă soluţie nu există în România", a spus oficialul MFP.
• NATIONAL
• Rusia isi baga coada in Transilvania!
Securitatea ceauşistă a avut si partea ei buna - structura interna anti-sovietica. In ultimii ani serviciile secrete romanesti au reusit o performanta uluitoare pentru o tara atât de mica si aflata, de atata amar de vreme, in ghearele Moscovei. Iar sub pulpana Statelor Unite ale Americii, sistemul a fost curăţat de toti rusofilii mai mult sau mai putin cunoscuti. Iata insa ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, daca avertismentul tras de catre partenerii strategici americani se adevereste. Agentii de influenta ai Rusiei au inceput deja atacul fatis, incercand sa cumpere tot ce misca in sistem. Agentii romani in lipsa unei vointe politice a noii conduceri de la Bucuresti, se retrag deja cu coada intre picioare din Republica Moldova, unde au cunoscut o grea infrangere in fata atotputernicului serviciu rusesc FSB care, mai nou, se pare ca isi baga deja coada si in Transilvania. Cert este ca, mai ales dupa vizita prieteneasca a lui Vladimir Putin la Budapesta, serviciile romanesti se gandesc deja cu groaza la ziua de 15 martie.
• DNA a luat urma legaturilor dintre Ghita si cumnatul lui Ponta
Desi a stat ore bune la DNA, Sebastian Ghita nu a reusit sa-si amineasca in ce moment si cum l-a ajutat pe Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta, sa faca manarii cu fonduri europene. Ca sa-i improspateze memoria, procurorii au pus cap la cap amanuntele care i-au scapat deputatului. Amenintare si constrangere. In asta a constat ajutorul pe care cumnatul lui Victor Ponta l-a primit de la cei mai importanti politicieni din Prahova, sustin procurorii anticoruptie. Potrivit acestora , seful CJ Prahova, Mircea Cosma, alaturi de deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita, au facut presiuni si l-au amenintat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlata de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului de extindere a canalizarii la Comarnic catre firma SC Grossman Engineering Group, controlata de cumnatul lui Victor Ponta.
• Procurorii anticoruptie schimba mersul trenurilor la CFR!
Iata ca lui Valentin Dorobantu, fostul director general al Cailor Ferate Romane, nu i-a fost de niciun folos ordinul de a bloca accesul angajatilor din Ministerul Transporturilor la site-ul ziarului nostru. Pentru ca, fie si cu o intarziere apreciabila, dar explicabila avand in vedere complexitatea anchetei, procurorii anticoruptie au reusit, in sfarsit, sa sparga "buboiul" de la CFR. Patronii Regio Trans, Iorgu Ganea si Costel Comana sunt anchetati de catre DNA, impreuna cu mai multi fosti sau actuali directori ai CFR, pentru crearea unui prejudiciu de 5 milioane de euro. De remarcat ca "afacerea" a capatat dimensiuni incredibile pe vremea mandatului lui Valentin Dorobantu, care a "măritat", pe contracte ridicole, cele mai profitabile rute ale CFR Calatori, ceea ce a condus inclusiv la concedierea a sute de angajaţi.
• PUTEREA
• DNA ANCHETEAZĂ SABOTAJUL DE LA CFR. Rute de transport feroviar profitabile, cedate pe şpagă unor firme private
DNA a intrat de ieri şi în curtea CFR. Procurorii acuză şefii companiei de stat că ruinează, contra cost, societatea în favoarea firmelor concurente "căpuşă". Miercuri, procurorii anticorupţie au dat buzna în mai multe sedii administrative ale CFR şi la cele ale partenerilor privaţi de afaceri. Au fost "periate" mai multe adrese din Bucureşti, Braşov şi Ilfov, fiind în principal vizate sediile RC-CF Trans Braşov, Regiotrans, Companiei Naţionale CFR SA şi Regionalei CFR Braşov. Comunicatul oficial al DNA zice că dosarul priveşte infracţiuni de corupţie în domeniul transportului feroviar privat de călători. Directorii companiei sunt acuzaţi că au luat mită de la proprietarii firmelor private pentru a da în concesiune rute de transport feroviar profitabile, dar clasificate drept falimentare.
• Noi majorităţi politice, schimbări ale consiliilor de administraţie ale RADET şi RATB
Timp de o oră, grupurile politice din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au negociat compoziţia noilor Consilii de Administraţie (CA) din RADET şi RATB. Opoziţia a nominalizat un nou CA la RADET, iar PSD a preluat nominalizările din CA la RATB. Aleşii locali promit o îmbunătăţire radicală a conducerii celor două regii. Gheorghe Amzer, fost membru al CA al RADET, s-a adresat CGMB dorind să facă o prezentare a situaţiei. El le-a cerut consilierilor generali să fie atenţi la fondurile pe care le acordă RADET şi să facă lobby la Guvern pentru emiterea hotărârii de fuziune cu ELCEN. Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, i-a reproşat primarului general lipsa de interes faţă de problemele vitale ale bucureştenilor. Sorin Oprescu nu a venit la şedinţa extraordinară a CGMB să ia act de nemulţumirile consilierilor.
• Replica lui Dumnezeu la ultima trăsnaie a lui Remus Cernea
Remus Cernea, care se prezintă ca "deputat independent cu o agendă verde, seculară, dar axată şi pe drepturile omului, democraţie, educaţie, drepturile animalelor", a afirmat, marţi, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea Comisiei de învăţământ despre ora de religie, că este contrariat de ceea ce a remarcat în sală. "La această Comisie de învăţământ (...) sunt amplasate două icoane ortodoxe, ceea ce, din punctul meu de vedere, alterează neutralitatea acestei instituţii. Fie ar trebui amplasate simboluri religioase ale tuturor cultelor din România, de asemenea, ar trebui amplasat şi câte un poster cu câte un ateu de marcă precum Christopher Hitchens sau Friedrich Nietzsche", a declarat Cernea. Mai mult, cică deputatul a cerut ca alături de posterul cu Nietzsche să fie afişat citatul "Dumnezeu e mort." Un ziarist constănţean, unde îşi are Cernea colegiul, spune că a vorbit cu Dumnezeu, care a replicat: "Nietzsche e mort"... şi "Cernea e tâmpit".
• ROMANIA LIBERA
• Codul Ponta: populism şi creşteri de taxe
Proiectul pus în dezbatere ieri prevede creşteri de taxe şi impozite locale şi o majorare a impozitului pe venituri pentru românii cu salarii mici. Există şi o veste bună - scade acciza la băuturile alcoolice. Unul dintre efectele pozitive subliniate de Guvern este crearea a 526.000 de locuri de muncă, până în 2019. De reţinut, subliniate de Guvern, pentru că, anterior, Victor Ponta promisese un milion de noi locuri de muncă până în 2016. Reducerea TVA de la 24% la 20% şi la 9% pentru produsele alimentare de bază, începând cu anul viitor, scăderea accizelor la combustibil, dar şi la băuturile alcoolice şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat şi angajator. Sunt câteva dintre măsurile populiste anunţate ieri de Cabinetul Ponta, ca propuneri ale noului Cod Fiscal. Ce au omis guvernanţii să precizeze la televizor este majorarea taxelor şi impozitelor locale, măsură prevăzută de consultanţii fiscali.
• Kievul pierde un oraş strategic
Încercuite de combatanţii separatiştilor pro-ruşi şi supuse unui asalt continuu în oraşul strategic Debalţevo, trupele ucrainene au început miercuri o retragere haotică, deşi preşedintele Petro Poroşenko anunţa o plecare "planificată şi organizată" din oraşul pierdut în mâinile separatiştilor. Semnatar al acordurilor de la Minsk, în loc să ceară separatiştilor să înceteze luptele, preşedintele Putin a cerut Ucrainei să lase soldaţii să plece şi să depună armele pentru "a-şi salva vieţile". UE şi SUA, preocupate de situaţia explozivă din estul Ucrainei, au -avertizat din nou Moscova.
• ZIARUL FINANCIAR
• Petrom şi Exxon au descoperit o nouă pungă de gaze în Marea Neagră prin sonda Pelican
Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, şi gigantul american ExxonMobil ar fi descoperit o nouă pungă de gaze prin forarea celei de-a treia sonde de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, arată surse din piaţă. Cele două companii spun că încă evaluează datele culese de sonda Pelican. În timp ce sursele plasează noua descoperire în jurul nivelului de 20 de miliarde de metri cubi, Petrom şi ExxonMobil infirmă această estimare. Pe "radiografiile" pe care companiile petroliere le fac straturilor geologice, la adâncimi de mii de metri, posibilele rezerve de hidrocarburi apar ca nişte cocoaşe, ca nişte pahare răsturnate, dar care nu sunt de fiecare dată pline. Pentru a vedea dacă aceste pahare sunt pline, petrolişti forează sonde de explorare, culeg date şi abia apoi iau decizia de a trece la extracţia propriu-zisă.
• Motive pentru care Grecia nu va fi dată afară din zona euro
Sistemul bancar încă şubred, mai ales în Europa de Est şi Sud-Est, economiile vulnerabile la şocuri externe, Rusia pândind un semn de slăbiciune şi infiltraţiile teroriste dinspre Orientul Mijlociu fac ca un eventual faliment al Greciei să fie o lovitură grea şi păgubitoare pentru Uniunea Europeană. Grecii, care se plâng că sunt cei mai năpăstuiţi de austeritatea cerută de creditorii internaţionali, ar suferi şi mai mult. De aceea nici noul guvern socialist şi populist de la Atena şi nici zona euro nu-şi pot permite să nu ajungă la un compromis în privinţa condiţiilor de bailout şi datoriilor Greciei. Atât guvernul grec condus de Alexis Tsipras, cât şi partenerii din zona euro au făcut clar că nu vor ca Grecia să iasă din zona euro, cel mai ambiţios proiect european din istorie. Consecinţele ar fi greu de înghiţit de oricare dintre părţi.
• Pensiile private "au marcat la piaţă" şi au câştigat 15% pe an
Fondurile de pensii obligatorii au bătut fondurile mutuale raportând randamente de până la 15,7% în ultimele 12 luni, deşi şi-au asumat riscuri mult mai reduse şi au investit preponderent în titluri de stat. "Secretul" fondurilor de pensii stă în metoda diferită de evaluare a titlurilor de stat, care le-a permis să profite din plin de scăderea dobânzilor, în timp ce "verii" lor mai riscanţi au privit de pe margine la această oportunitate. "Un motiv al diferenţei de randamente dintre fondurile de pensii şi fondurile mutuale este nemarcarea la piaţă a instrumentelor cu venit fix de către fondurile mutuale, astfel producându-se o amânare a înregistrării câştigurilor de capital în randamentul respectivelor fonduri", a spus Raluca Ţintoiu, director general al ING Pensii. Cel mai performant fond mutual local de obligaţiuni are un randament de 7% (Erste Bond Flexible) în ultimele 12 luni, la jumătate faţă de câştigul de 15,7% obţinut de fondul de pensii private obligatorii al BRD, care a obţinut cel mai ridicat câştig din rândul pensiilor private.