REVISTA PRESEI 19.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 aprilie 2012

ADEVARUL

Aeroport de 200 de milioane de euro în sudul Bucureştiului

Omul de afaceri Nelu Iordache investeşte 100 de milioane de euro şi vrea să atragă încă pe atât pentru construcţia unui aeroport în Adunaţii Copăceni, cu o capacitate de două milioane de pasageri pe an. Construcţia aeroportului va fi finalizată în 30 de luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie, respectiv în aproximativ trei ani, potrivit estimărilor oficialilor companiei Infra Group. Aeroportul va avea o capacitate de două milioane de pasageri pe an. Spre comparaţie, Aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni, are o capacitate anuală de şase milioane de pasageri, după închiderea Aeroportului Băneasa. În cadrul acestui proiect, consultanţa financiară va fi asigurată de Lufthansa Consulting. Viitorul aeroport se află la 22 de kilometri de Bucureşti.

Mihai Răzvan Ungureanu, pus "sub semnul întrebării" de Robert Turcescu

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost invitatul special al lui Robert Turcescu, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării" difuzată în aseară de la ora 20.00 la B1 TV. "Eu nu cred că există modele în politică. Fiecare om politic e unic în felul său. Eu cred că omul politic Traian Băsescu nu este replicabil şi nu cred că e bine să fie replicabil." "Băsescu m-a întrebat dacă nu consimt să particip la schimbarea ţării", a afirmat Ungureanu, întrebat fiind de Robert Turcescu cum a ajuns să deţină funcţia de şef al Executivului. "Am o relaţie bună cu şeful statului", a adăugat MRU, care a mărturisit că propunerea iniţială a lui Traian Băsescu a fost făcută, iniţial, telefonic.

Despre restituirea proprietăţilor

Ungureanu, dispus să facă sesizări penale pentru restituirea defectuoasă a proprietăţilor. "Faţă de toţi cei care au aşteptări, eu îmi cer scuze. Îmi cer scuze că timp de 22 de ani, guvernele succesive ale acestei ţări nu au putut să ofere o soluţie clară şi definitivă problemei proprietăţilor confiscate abuziv de comunişti. Decontăm ani de camuflaj politic. Am ajuns într-un loc din care nu mai putem ieşi decât aşa." "Suntem singurul stat din fostele state comuniste care e elaborat 10 proiecte de lege referitoare la restituire proprietăţilor. Am plecat de la proprietate ocrotită şi am ajuns la garantarea proprietăţii. Interval în care s-au schimbat legi. Unii au primit mai mult, alţii mai puţin. Asta e poza cu care am intrat la Guvern."

Despre privatizarea CupruMin. Ungureanu: Cupru Min este neprofitabilă şi izolată economic

Rezultatul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit că statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente şi evaluări efectuate de o firmă cunoscută internaţional, a declarat Ungureanu. "Am fost foarte bucuros în clipa în care am aflat că există un câştigător pe suma respectivă", a mărturisit premierul. El a afirmat că au existat "câteva vicii de procedură", dar a precizat că vrea să reformuleze această declaraţie, precizând că negocierea pe contract nu a "funcţionat" foarte bine. "În continuare cred că poziţia statului e consistentă. Se reia procesul de privatizare. Procesul de privatizare continuă: Oltchim, deşi nu va fi simplă, Tarom, va continua listarea pe bursă."

Cum şi-a ţesut Blejnar plasă de protecţie

Demis de premierul Mihai Răzvan Ungureanu din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare, Sorin Blejnar a "picat în picioare". În loc să se întoarcă pe postul de comisar general adjunct la Garda Financiară, poziţie pe care o ocupa înainte de numirea în 2009 ca şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Blejnar a aterizat la conducerea Direcţiei de Verificări Fiscale (DVF). O structură care se va ocupa de "rechini", adică de verificarea marilor averi. In iunie 2011, când s-a reorganizat ANAF, s-a restructurat poziţia de comisar general adjunct la Garda Financiară pe care o ocupa Sorin Blejnar ca funcţionar public. Adică, postul pe care Blejnar trebuia să se reîntoarcă la încetarea mandatului de şef al ANAF.

DNA Cluj intră pe firul falimentării Cupromului

13 acţionari minoritari de la fosta fabrică de conductori emailaţi din Zalău, Elcond SA (în prezent Cuprom SA) au reuşit să determine sistemul de justiţie să cerceteze împrejurările în care una dintre cele mai prospere fabrici din Zalău şi din ţară a ajuns în pragul falimentului. Tribunalul Sălaj a decis vineri, 13 aprilie, să trimită cauza procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, în vederea începerii urmării penale faţă de fostul director şi faţă de fostul jurist al Cuprom-ului şi redeschiderea urmăririi penale faţă de administratorul societăţii.

Cum a intrat Spania din nou în recesiune

Dincolo de criza datoriilor de stat care zguduie Europa, economia spaniolă are probleme fundamentale pe care nu a reuşit să le rezolve de ani buni. Mai devreme sau mai târziu, problemele economice vor aduce Spania la mâna Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Uniunii Europene (UE), spun analiştii. Împrumutul de urgenţă pentru a evita colapsul nu mai este o incertitudine, ci doar o problemă de timp. Oficialii de la Madrid au început chiar să confirme situaţia critică. Ministrul Economiei şi banca centrală a statului au anunţat deja că economia a reintrat în recesiune, înregistrând contracţii economice timp de două trimestre consecutiv (octombrie 2011 - martie 2012). Economia spaniolă a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru din 2011 faţă de trimestrul precedent, iar pentru primele trei luni din 2012 nu au fost încă publicate datele, însă oficialii estimează că declinul a continuat.

Guvernul italian recunoaşte că este într-o situaţie mai proastă decât se aştepta

Oficialii italieni spun că nu vor reuşi să aducă bugetul în echilibru până în anul 2015. Primul Ministru Mario Monti a declarat că ţintele de creştere economică nu vor putea fi atinse iar efectele recesiunii au fost mai grave decât se estima. Un document oficial al guvernului italian arată că prognozele de creştere economică pentru următorii trei ani au fost reduse, iar cele privind rata şomajului şi datoria publică au fost majorate. În documentul respectiv se arată că la baza acestor schimbări se află o înrăutăţire semnificativă a condiţiilor economice, începând cu luna decembrie a anului trecut.

CURENTUL

Incompetenţa ministrului Bode afectează imaginea guvernului Ungureanu

Modul în care ministrul economiei, Lucian Bode, se joacă de-a privatizarea Cupru Min, se repercutează negativ asupra imaginii guvernului în ansamblu, primul semnal exterior în acest sens venind chiar de la ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Cred că este extrem de important ca Guvernul să continue procesul de privatizare sau de numire de manageri privaţi. Eu nu sunt expert în niciunul dintre procesele care au fost urmate în aceste cazuri particulare dar eu cred că este foarte important ca lucrurile de acest gen să fie transparente şi să aibă credibilitate.

Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la utilităţi a crescut în 2011 de trei ori

Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la companiile de utilităţi a crescut anul trecut de circa trei ori, ponderea acestora ajungând la 7%, dintr-un total de 6 milioane de debite în valoare de 1,8 miliarde euro, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC). În 2010, ponderea cazurilor de datorii restante la companiile de utilităţi a fost de doar 2,3%. "Sectorul bancar rămâne cu cea mai mare pondere în numărul de cazuri de debite. Se observă însă o creştere a cazurilor de datorii restante la companiile de utilităţi. Aceste tipuri de creanţe sunt greu de recuperat pentru că cei care au ajuns să nu poată să-şi plătească utilităţile înseamnă că au probleme grave financiare", a declarat, într-o conferinţă de presă, Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

CURIERUL NATIONAL

Un subiect dificil, dar arzător: restituirea proprietăţilor. Cum au făcut bulgarii, ungurii, cehii sau polonezii? Opinii - Andreea Paul

În pofida nenumăratelor discuţii, rapoarte şi procese, restituirea proprietăţilor confiscate abuziv de către regimul comunist este departe de a se fi încheiat. În Europa Centrală şi de Răsărit, două tipuri de măsuri reparatorii au fost concepute: restituirea în natură a proprietăţii sau, în cazuri excepţionale, oferirea unor compensaţii sub formă de bani, acţiuni, titluri de stat etc. sau, în mod excepţional, restituirea fizică a proprietăţilor. Ungaria a reglementat problema proprietăţii prin două legi, în 1991 şi 1992. Procesarea cererilor a fost finalizată în doi ani, preferându-se compensarea pe sistem voucher în locul restituirii în natură. A fost introdus un plafon de compensare de 21.000 USD. Cehia a decis restituirea proprietăţii imediat după căderea comunismului. Guvernul a reglementat procesul de restituire mixt: în natură şi compensare. În 1990 şi în 1991 a fost reglementat procesul de restituire în natură, dar Guvernul a alocat şi 750 milioane de dolari pentru compensări. Orice compensare peste acest plafon s-a realizat în titluri de valoare.

Executivul a amânat decizia privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate

Guvernul nu a luat o decizie în privinţa noii legi privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate, proiectul de act normativ, inclus pe agenda reuniunii de marţi, fiind amânat pentru o şedinţă viitoare, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. "La acest moment, plafonul de despăgubire rămâne la 15% din valoarea bunului, dar Guvernul trebuie să mai analizeze procedurile înainte de a aproba actul normativ, legate inclusiv de dosarele deja depuse", au arătat sursele.

Victor Ponta: Perioada de transferuri la USL trebuie să înceteze

"Au fost colegi, dintre aleşii locali, care ni s-au alăturat în această perioadă. Acei puţini care au venit, au venit pe baza unei analize pe care am făcut-o împreună, fie că a fost vorba de PNL sau PSD". Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, la întâlnirea grupurilor parlamentare USL din Camera Deputaţilor, că perioada de transferuri de la putere la opoziţie trebuie să înceteze, precizând că acei aleşi locali care au venit în USL au fost primiţi în urma unei analize, citează Mediafax.

Activele pensiilor private au crescut la 7,75 miliarde de lei

CSSPP: La 31 martie 2012, activele fondurilor de pensii reprezentau 1,27% din PIB-ul prognozat pentru anul 2012, comparativ cu valorile înregistrate la 31 martie 2011, 0,91% şi la 31 decembrie 2011, 1,18%. Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) erau la finele lunii martie de 7,75 miliarde de lei, în creştere cu 3,62% faţă de februarie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii aveau 5,6 milioane de participanţi, cu 0,49% mai mulţi faţă de finele lunii precedente.

Scandal la Cameră

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început, ieri, în prezenţa USL, care a revenit după protestul parlamentar. Parlamentarii USL au părăsit, ieri, sala de plen a Camerei Deputaţilor, nemulţumiţi de faptul că propunerea de introducere pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţie a preşedintelui forului nu a fost supusă votului, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Obiectiv şi mai dificil pentru noul şef al Fiscului

Preşedintele ANAF, Şerban Pop, trebuie să colecteze în două luni 1,5% din PIB din evaziune şi să crească la 40% încasarea veniturilor la buget. Dacă a aduce la buget din evaziune fiscală o sumă echivalentă cu 1,5% din PIB în două luni pare o ţintă nerealistă, ce ar însemna ca la acest obiectiv să se adauge şi cel de a creşte veniturile bugetare de la 33% din PIB în prezent până la 40%? Aceste provocări au fost puse în faţa noului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop. Acesta a participat, ieri, în prima sa zi de mandat, la şedinţa Comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale. Cu acest prilej, premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a fixat, din nou, instituţiilor responsabile cu lupta antievaziune să aducă în următoarele 60 de zile venituri suplimentare de 1,5% din PIB (circa 2 miliarde euro).

Londra se pregăteşte pentru Olimpiada blindată!

JO 2012: cel mai monitorizat, cel mai bine păzit, cel mai securizat eveniment sportiv al anului! Drone, nave de război care vor patrula pe Tamisa, elicoptere de asalt mereu în stare de alertă, baterii de rachete antiaeriene şi controale ale poliţiei la fiecare pas - astfel se pregătesc autorităţile britanice pentru Jocurile Olimpice găzduite de Londra de pe 29 august până pe 7 septembrie. Costurile totale ale operaţiunii de securitate-cea mai impresionantă din ultimele decenii, se ridică la peste 1,6 miliarde de dolari, cu mult peste estimările iniţiale. Serviciile secrete britanice s-au pregătit pentru orice tip de scenariu. Ministrul britanic al apărării a declarat public că şi armata este pregătită să intervină dacă va fi nevoie, până şi cu... rachete sol-aer!

Ai restanţe la credite? Din 2012 se schimbă foaia

Dacă ai datorii neachitate la bancă sau la fi rma de telefonie, aşteaptă-te să ajungi cât mai repede pe mâna recuperatorilor. Avantajul e că ai putea scăpa de plata dobânzii. Băncile s-au săturat să se ocupe de recuperarea creditelor şi vând tot mai multe restanţe recuperatorilor. Pare surprinzător, dar tendinţa ar putea fi în avantajul datornicilor, datorită metodelor diferite practicate de firmele de colectare şi bănci. Asta deoarece recuperatorii nu mai percep, de regulă, dobândă pentru restanţă. "Debitorul va avea de plătit principalul şi dobânda pe care ar fi trebuit să le achite de la data la care a înregistrat restanţa şi până în prezent, iar pentru restul de datorie se va achita doar principalul", a declarat reprezentantul unei firme de recuperare, pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

Cum se ung rulmenţii corupţiei la Regia Nucleară. Lecţie de şpagă şi bune maniere pentru managerii regiilor de stat

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a cumpărat marfă de vreo 400.000 de lei cu 1.200.000 de la o firmă de casă. Un excelent material didatic pentru procurorii DNA. Pe data de 20.02.2011, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) anunţă licitaţie pentru achiziţionarea de rulmenţi. S-au înscris firmele SC B.A.D.I. SRL Buftea, Primagra Suceava, Rulgrup Slatina şi AS Industrial Bucureşti.

Cătălin Chelu, în vizorul portăreilor. Fiscul scoate la licitaţie active ale Vinia Iaşi

ANAF va scoate la licitaţie luna aceasta mai multe clădiri şi terenuri aparţinând producătorului de vinuri Vinia din Iaşi, pentru a-şi recupera din datorii. Acţionarul majoritar al societăţii este omul de afaceri Cătălin Chelu. Valoarea totală a bunurilor pe care ANAF le-a scos la licitaţie se cifrează la cel puţin 1,1 milioane de lei, fără TVA. Aceasta este cea de-a doua licitaţie organizată de ANAF pentru vânzarea bunurilor Vinia, prima având loc în septembrie anul trecut. Astfel, Fiscul vrea să obţină cel puţin 147.660 de lei fără TVA pentru Unitatea din Movileni, care include o clădire, în care există şi o cramă de 655 de metri pătraţi, şi un teren de 7.000 de mp. La licitaţie va fi scoasă şi Unitatea Coropceni formată dintr-o clădire de aproximativ 2.500 de mp şi un teren de 9.700 de mp, preţul de pornire fiind de 672.489 lei,fără TVA.

Blejnar, zis şi Naşu' Mare, va controla marile averi

Fostul şef al Fiscului nu a explicat de unde a avut bani să-şi cumpere casa de lângă mănăstirea Caşin. Nici de ce firma familiei sale a înflorit după ce el a fost şef la Fisc. Fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, va fi numit şef la departamentul de control al marilor averi din subordinea Fiscului, susţine el. Direcţia a fost înfiinţată chiar de Blejnar, care, pentru un salariu mai mare decât cel pe care îl avea la ANAF, va începe în această vară să verifice modul în care bogaţii României şi-au făcut averile.

NATIONAL

Comando DNA, desant la seful DIICOT

Unul este seful DNA. Celalalt, al DIICOT. Numai ca, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, cele doua "sabii" care ar trebui sa decapiteze coruptia si crima organizata din tara noastra nu mai incap in aceeasi teaca. Iar conflictul mocnit dintre cei doi rivali la titlul de cel mai temut anchetator din Romania zilelor noastre a rabufnit dupa ce Codrut Olaru a aflat de niste rapoarte secrete care ii incrimieaza oamenii de abuz in serviciu. Si in spatele carora banuieste ca se afla nimeni altul decat Daniel Morar. Asa ca, de ieri dimineata, razboiul se poarta cu dosarele pe masa...

PUTEREA

Codul muncii, fentat de angajatori

Modificarea Codului muncii în 2011 anunţa sancţiuni drastice pentru angajatorii care încalcă regulile. Deşi, în ultimul an, Inspectoratul de Muncă a dat amenzi de zeci de mii de lei şi chiar a cerut închisoare pentru cei care angajau "la negru", majoritatea agenţilor economici vizaţi au scăpat cu cel mult o amendă penală. Conform prevederilor introduse în urmă cu un an, angajatorul trebuie pedepsit cu amenzi de la 10.000 până la 20.000 de lei pentru fiecare persoană care munceşte fără încheierea unui contract individual de muncă. Mai mult, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la serviciu a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de până la un an refuzul repetat de a permite accesul inspectorilor de muncă.

Elveţia închide graniţele

Guvernul elveţian a anunţat miercuri că va limita, cu începere de la 1 mai, intrarea în ţară a cetăţenilor din opt state membre ale Uniunii Europene: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, informează EFE. Berna a activat clauza de salvgardare inclusă în acordul de liberă circulaţie semnat cu Bruxelles în 2002. Acordul prevede posibilitatea recurgerii la această clauză în situaţia în care se înregistrează o creştere de 10% a numărului de permise de muncă acordate cetăţenilor UE în raport cu media din precedenţii trei ani.

Marile magazine ne otrăvesc cu alimente stricate

Alimentele expirate ori stricate, salamurile cu lipsă la gramaj sau cu mucegai au determinat un val de nemulţumiri ale consumatorilor bucureşteni la adresa mai multor supermarketuri şi hipermarketuri din Capitală. Comisarii Protecţiei Consumatorilor au descins în mai multe magazine pentru a verifica produsele alimentare comercializate imediat după Paşti. Cora, Real, Auchan, Metro, Kaufland şi Mega Image - la toate au fost depistate nereguli grave, unele chiar adevărate pericole la adresa sănătăţii.

Deputatul PDL Brînduşa Novac, găsită vinovată de judecători

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a stabilit că Brînduşa Novac, deputat PDL şi director al Circului Globus, s-a aflat în conflict de interese. În mai 2011, ANI a constatat că Brînduşa Novac, deputat şi director al Circ & Variete Globus Bucureşti, a încălcat legislaţia privind regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, deoarece, în perioada 5 decembrie 2006 - 12 mai 2009, în calitate de persoană fizică, precum şi în calitate de asociat în cadrul SC Sidus Artis SRL, ar fi încheiat 11 contracte de colaborare, precum şi contracte pentru realizarea unor spectacole de către Circul Globus Bucureşti (în prezent Circ & Variete Globus Bucureşti).

Gazprom susţine propaganda împotriva gazelor de şist

Compania rusă Gazprom se află în spatele ecologiştilor care se manifestă împotriva exploatării gazelor de şist în Europa, susţine eurodeputatul polonez Boguslaw Sonik (foto). Acesta a declarat că Gazprom încearcă să influenţeze politicieni europeni care au legături cu organizaţii non-guvernamentale ecologiste. Boguslaw Sonik a alcătuit un raport pentru Parlamentul European în care susţine că tehnologia extragerii gazelor de şist nu este periculoasă pentru mediul înconjurător. Eurodeputatul susţine că fracturarea hidraulică la adâncimi de peste 2.000 de metri nu este de natură să polueze pânza freatică. De asemenea, Boguslaw Sonik îi contrazice pe ecologişti şi spune că în realitate cantitatea de apă folosită pentru extragerea gazelor de şist nu este de natură să pună în pericol resursele de apă existente.

ROMANIA LIBERA

Ungureanu: Mă bucur că liderii opoziţiei au depus moţiune, aşa mă pot adresa şi lor în Parlament

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri seara, că este bucuros că opoziţia a depus o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, deoarece astfel are posibilitatea să se adreseze în Parlament şi liderilor opoziţiei, potrivit Mediafax. "Abia aştept momentul în care voi lua cuvântul în Parlament, la moţiune", a spus Ungureanu, la postul B1 TV. USL a depus, miercuri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Documentul, intitulat "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", a fost depus la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Dmitri Rogozin: Rusia nu va instala niciun radar în Transnistria, România este oricum îngrijorată

Rusia a respins informaţiile privind planul de instalare a unei staţii radar în regiunea separatistă Transnistria, notând că România este preocupată de sistemele de acest fel deşi a acceptat amplasarea unor elemente antibalistice americane, informează pagina online a agenţiei RIA Novosti, potrivit Mediafax. "Informaţiile privind intenţia Rusiei de a instala un radar antirachetă în Transnistria sunt lipsite de fundament", a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. "Nu avem nevoie de astfel de proiecte. Un jurnalist a inventat...", a scris Rogozin pe contul de Twitter, subliniind că România este îngrijorată de acest zvonuri.

ZIARUL FINANCIAR

Hotelurile de lux ajung să renunţe la o stea pentru congresele medicilor. Copos s-a declasificat primul

Evenimentele organizate de companiile farma pentru medici, care asigură venituri substanţiale pentru hoteluri, nu mai pot avea loc în hoteluri de lux de cinci stele. Hotelul de cinci stele Crowne Plaza din Bucureşti, deţinut de omul de afaceri George Copos, a cerut declasificarea la patru stele, ceea ce îi permite găzduirea unor evenimente organizate de jucătorii din farma, conform unor surse din piaţă. În mod oficial, conducerea hotelului spune că decizia a fost luată pentru repoziţionare.

Pulsul economiei europene: Grecia şi Portugalia se vor zbate anul acesta în ghearele recesiunii, iar Polonia va fi din nou campioana creşterii economice în Est

Criza datoriilor a împărţit în două harta economică a Europei din acest an, cu Estul care creşte propulsat de Polonia şi Turcia şi un Vest anemiat de recesiunea acută din Grecia, Portugalia, Italia şi Spania. Fondul Monetar Internaţional (FMI) asigură însă că Europa nu va mai cădea în ghearele unei crize de genul celei declanşate de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers. "Ipoteza pe care ne bazăm este că zona euro va evita o altă criză", a afirmat economistul-şef al FMI Olivier Blanchard, la doar câteva zile după ce instituţia a avertizat că singurul pericol major care ameninţă economia mon­dială este Europa, scrie pu­blicaţia franceză Le Monde.

Canadienii aruncă nume grele în lupta pentru Cupru Min

Câştigătorul licitaţiei de vânzare a Cupru Min, Roman Copper Corp, a angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură din România, NNDKP, condusă de Ion Nestor, în încercarea disperată de a relua discuţiile privind preluarea producătorului de cupru, după ce negocierile cu statul au fost sortite eşecului. În joc este şi garanţia de un milion de euro pe care firma controlată de Bayfront Capital Partners a depus-o în contul lici­taţiei de la Cupru Min. Casa de avocatură condusă de Ion Nestor ştie foarte bine dosarul Cupru Min având în vedere că au fost avocaţii grupului elveţian Mineco, cu rădăcini în Rusia, care a cumpărat caietul de sarcini al Cupru Min şi totodată a reprezentant Mineco în tranzacţia prin care grupul elveţian a preluat cel de-al doilea producător important de cupru din România, Moldomin Moldova Nouă.

OMV a dat în judecată Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Paris. Ce despăgubiri cere compania

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o acţiune împotriva Guvernului la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris,solicitând rambursarea a 91,6 milioane lei pentru lucrări de ecologizare efectuate în perioada 2009-2010 şi pentru care nu a primit banii de la buget. Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, să despăgubească în perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorică înainte de privatizare. La începutul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma să le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezintă peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei.

Marea Britanie ar putea deveni unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale ai lumii

Rezerve masive de gaze naturale de şist ar putea propulsa Marea Britanie printre cei mai mari producători ai lumii, scrie The Telegraph, care notează că, deşi costurile de producţie sunt încă mari, dezvoltarea tehnologiilor de extracţie va aduce în cele din urmă aceste resurse pe piaţă la preţuri rentabile comercial. Rezervele de gaze naturale de şist disponibile pe platoul continental al Marii Britanii ar putea depăşi 28.000 miliarde metri cubi, potrivit experţilor din domeniul energetic, notează publicaţia. În prezent, Marea Britanie consumă aproximativ 99 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. În acelaşi timp, ţara are resurse continentale de gaz de şist estimate la 5.600 miliarde metri cubi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb