REVISTA PRESEI 19.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 mai 2014

ADEVARUL

Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii. Hidrologii au avertizat că Dunărea va înregistra şi în România debite crescute pe sectorul din aval de Porţile de Fier - Zimnicea, respectiv, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, ce ar putea duce la depăşirea cotelor de apărare, avertizarea de cod portocaliu fiind valabilă până pe 26 mai, la ora 18.00. Asta după ce oficialii au anunţat de altfel ieri, în cadrul comandamentului întrunit la Guvern, că această creştere ar putea cauza ruperea digului de apărare a bălţii Ialomiţa, ceea ce ar duce la inundarea unui segment din Autostrada Soarelui. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, acest dig a fost deja erodat de apă cu 14 metri, în creştere cu şase metri faţă de ultima măsurătoare de joi, când oficialul a vorbit prima dată de acest risc.

Ungaria vrea şi ea să rupă bucăţi din Ucraina

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ca Ucraina să acorde autonomie maghiarilor din vestul ţării. "Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia", a afirmat Orban. Comunitatea maghiară din Ucraina este estimată la aproximativ 180.000 de persoane. Declaraţiile au fost condamnate de autorităţile de la Kiev, care le-au catalogat nepotrivite în contextul valului de separatism din regiunile de sud-est ale Ucrainei. Agenda premierului ungar urmează "doctrina Kremlinului" de protejare a rusofonilor din afara graniţelor Federaţiei Ruse, invocată de Moscova pentru a anexa peninsula ucraineană Crimeea şi pentru a justifica necesitatea federalizării ţării vecine, potrivit analiştilor internaţionali. Deloc întâmplătoare în această ecuaţie este relaţia specială dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Viktor Orban, caracterizaţi printr-un naţionalism declarat, cu vădite tendinţe eurosceptice.

Regele ciocolatei, viitorul preşedinte de la Kiev

Numărătoarea inversă a început pentru ucraineni, care votează la 25 mai un nou preşedinte la conducerea ţării, afectate de revolte şi mişcări separatiste în ultimele şase luni. Doar şapte zile au mai rămas la alegerile prezidenţiale din Ucraina, despre care analiştii internaţionali afirmă că reprezintă un moment-cheie pentru soluţionarea crizei, prin restabilirea unei puteri legitime la Kiev. Cel mai recent sondaj electoral realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev îl creditează pe Petro Poroşenko, supranumit "regele ciocolatei", cu cele mai multe intenţii de vot, fiind opţiunea numărul unu pentru 54,7% dintre electori. Astfel, oligarhul ucrainean ar deveni preşedinte încă din primul tur de scrutin, care va avea loc duminică 25 mai. La o distanţă semnificativă de Poroşenko se află fostul premier Iulia Timoşenko, clasată pe locul doi cu 5,9% din intenţiile de vot.

PNL atacă guvernarea cu tandemul Crin-Klaus

Tandemul Crin Antonescu - preşedinte, Klaus Iohannis - premier a fost oficializat, vineri, odată cu lansarea programului "Economia liberală - Prin noi înşine", menit să fie o alternativă la programul de guvernare al echipei formate din PSD, UNPR şi PC. Invitat vineri la emisiunea "Adevărul Live", Iohannis a vorbit, înainte de eveniment, despre direcţiile de acţiune ale PNL, aşa cum sunt croite în programul economic, dar şi despre susţinerea pe care i-o acordă liderului liberal Crin Antonescu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Deşi este liberalul cel mai bine cotat în sondaje, Iohannis a subliniat că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale, însă a insistat că va folosi capitalul personal de imagine pentru a-l sprijini pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni. În context, el a arătat că ar accepta desemnarea ca premier, în cazul în care, după prezidenţiale, va avea loc o reconfigurare a scenei politice.

Românii au început să primească acasă chemări de la ARMATĂ. Trebuie să se prezinte la unitate

Mai mulţi rezervişti români au început să primească acasă ordine de chemare la unităţile militare sau la alte structuri aflate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Unii botoşăneni care au efectuat stagiul militar obligatoriu, au primit ordine de chemare la unităţile militare aflate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, se pare că rezerviştilor li s-ar fi solicitat şi acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate. "Eu am şi eu invitaţie la această convocare pe data de 2 - 3 - 4 iunie, dacă nu mă înşel, să particip la această instruire. Ei vor să facă un exerciţiu de mobilizare ca să vadă în cât timp se prezintă rezerviştii la unitate, probabil cheamă şi pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizaţi că sunt şefi ai unor agenţi economici care au maşini care le pot pune la dispoziţie. Şi vor veni 20 de ofiţeri de la Bucureşti care vor face instruirea", a declarat prefectul Costică Macaleţi.

Efectele creşterii ratingului de către S&P

După şase ani în care a ţinut România în categoria "junk" ("gunoi" - în lb. română), categorie nerecomandată investitorilor, agenţia Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit vineri ratingul suveran al ţării, ceea ce va crea premisele unui leu mai puternic, dar şi a unor împrumuturi mai ieftine de pe pieţele externe. Mai exact, agenţia de rating a urcat calificativul suveran al României cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. Analiştii S&P justifică decizia prin progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte reducerea îndatorării externe, dar consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar. S&P era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care încă evalua România în categoria investiţiilor speculative, nerecomandată investitorilor pe termen lung. Cursul de schimb anunţat vineri de Banca Naţională a României a scăzut la 4,4275 lei/euro, marcând nivelul minim al ultimelor opt luni şi jumătate. Analiştii susţin că euro ar putea coborî în următoarea perioadă chiar până la 4,4 lei, însă ca efect pe termen scurt al deciziei S&P.

Averea celor mai bogaţi 1.000 de britanici a atins un nivel-record, de 519 miliarde de lire sterline

Averea celor mai bogaţi 1.000 de britanici a crescut cu 15,4% faţă de anul trecut, la 518,9 miliarde de lire sterline - aproximativ 874 miliarde de dolari, nivel-record echivalent cu o treime din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, potrivit unui top întocmit de publicaţia Sunday Times şi citat de CNBC. "Nu am mai văzut niciodată o astfel de creştere fenomenală a averilor precum cea a celor mai bogaţi 1.000 de britanici în ultimii 17 ani. Bogaţilor nu le-a mers niciodată mai bine ca acum", a declarat Philip Beresford, responsabil de întocmirea listei încă din 1989. Numărul miliardarilor care locuiesc în Marea Britanie a crescut la peste 100 pentru prima dată, fraţii de origine indiană Sri şi Gopi Hinduja fiind cei mai bogaţi din ţară, cu o avere însumată de 11,9 miliarde de lire. Cei doi l-au înlocuit pe magnatul rus Alisher Usmanov, acţionar al clubului Arsenal, după ce averea acestuia a scăzut la 10,65 miliarde de lire. Doar trei dintre primii 20 de miliardari sunt britanici, cel mai bogat dintre aceştia, ducele de Westminster, ocupând locul 10, cu o avere de 8,5 miliarde de lire, constând în cea mai mare parte din proprietăţi.

CAPITAL

Mariana Gheorghe: OMV Petrom este mai mare decât Dacia

Afacerile grupului petrolier s-au micşorat cu 8% în 2013 faţă de anul anterior, ajungând la peste 24 miliarde lei, nivel prin care OMV Petrom îşi păstrează poziţia de lider în economia românească. Mariana Gheorghe: Într-adevăr profitul net a scăzut cu 19%. Din punctul de vedere al operaţiunilor am avut trei elemente mai importante: primul a fost mediul internaţional al preţurilor la ţiţei, care au fost cu 4% mai mici - aici nu vorbim de ţiţei ca atare, că noi nu cumpărăm sau vindem ţiţeiul, dar pe baza lui preţurile produselor petroliere au evoluat în aceeaşi direcţie. Al doilea element a fost piaţa românească, şi anume că am avut cereri deprimate - depresate la toate produsele, piaţa a scăzut şi la combustibil, şi la gaze, şi la electricitate. Iar al treilea a fost într-adevăr taxa pe construcţii speciale, care a contribuit, poate chiar cu mai mult de 50%, la acest rezultat, la această diferenţă.

Criza s-a terminat! Cum, nu v-aţi prins?

Economia României a crescut cu 3,8% în primul trimestru. Oficial ne merge foarte bine, suntem pe primul loc din UE. Deşi cifrele ar trebui să fie doar o confirmare a ceea ce trăim şi vedem în jurul nostru zi de zi, lucrurile stau exact pe dos. Suntem îndemnaţi de la vârful Ministerului Finanţelor să ne bucurăm, vestea cea mare ne-a fost dată cu o zi înainte de publicarea datelor Eurostat, chiar de domnul Voinea: "criza s-a terminat". Nerăbdător să se mândrească cu performanţa economică, demnitarul a fost de-a dreptul intrigat de lipsa apetitului firmelor şi populaţiei de a cheltui, de a investi, de a îndrăzni. Cu o logică inversată, Domnia Sa pune problema ca şi când economia ar funcţiona în paralel cu viaţa reală, iar oamenii ar refuza să se cupleze la bunăstarea din statistici. Probabil, în concepţia sa, statul decide dacă şi când avem dreptul la consum şi veselie.

PIB-ul creşte doar pe baza industriei şi a consumului

Produsul intern brut (PIB) a crescut, în primul trimestru al anului cu 3,8% conform INS, după cum prognoza şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Băncile au fost ceva mai conservatoare, cu o estimare de până la 3% de la BCR şi ING Bank, şi de 2% de la UniCredit. Raiffeisen Bank s-a apropiat cel mai mult de cifra INS, cu o prognoză de 3,5%. Datele INS sunt încă estimative şi ar putea suferi modificări la calculele finale. Creşterea de 3,8% este raportată la trimestrul întâi al anului trecut, dar faţă de cel anterior, adică ultimul trimestru din 2013, creşterea, în termeni reali, este de doar 0,1%. Aceasta este o problemă dacă ne gândim la PIB-ul aferent întregului an şi care ar trebui să crească tot cu aproximativ patru procente, aşa cum spune Liviu Voinea. Practic, întreaga creştere va trebui obţinută în celelalte trei trimestre ale anului, primul fiind deja pierdut. Mai mult, după cum remarcă economistul Florin Cîţu, datele pentru ultimul trimestru al anului trecut au fost ajustate negativ, în caz contrar am fi asistat la o scădere de 0,2% faţă de trimestrul anterior.

CURENTUL

Consilierii lui Ponta au facut un sondaj care poate pregati suspendarea lui Basescu

Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, CSCI, companie de sondare condusă de Dan Sultănescu, consilierul premierului Victor Ponta, a dat publicităţii un sondaj de opinie numai bun de gâdilat orgoliul şefului de la Palatul Victoria. Cum era de aşteptat, Ponta şi PSD câştigă tot, şi la europarlamentare şi la prezidenţiale , indiferent de contracandidaţii care ar îndrăzni să i se opună la prezidenţialele din toamnă. În sondajul realizat de CSCI se acordă multă atenţie preşedintelui Traian Băsescu. Pe lângă întrebarea referitoare la coalizarea dreptei în jurul lui Traian Băsescu, idee de care românii par să fugă precum dracu de tămâie dacă luăm în considerare datele sondajului, şi-a mai făcut prezenţa o alta, legată de campania electorală. Conform sondajului, 70% dintre respondenţi consideră că "implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală a PMP reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei României şi contravine poziţiei sale de preşedinte al tuturor românilor".

Patronatele din Portul Constanţa ameninţă cu suspendarea activităţii

Membrii organizaţiei patronale ''Operatorul portuar" Constanţa afirmă că îşi vor suspenda activitatea, pentru a se alătura protestelor anunţate de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare cu privire la intenţia Guvernului de a trece Portul Constanţa în administrarea consiliului local. "Organizaţia Patronală 'Operatorul portuar' Constanţa a luat act de anunţul făcut de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, prin preşedintele Federaţiei, dl. Mircea Burlacu, prin care lucrătorii portuari îşi arată intenţia de a demara acţiuni de protest cu privire la intenţia Guvernului României de trecere a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local Constanţa", se arată într-un comunicat al organizaţiei, citat de Agerpres. "Operatorul portuar" Constanţa îşi exprimă solidaritatea cu Federaţia Naţionala a Sindicatelor Portuare. Mai mult, membrii patronatului vor suspenda conform legislaţiei în vigoare, activitatea, pentru a se alătura propriu-zis protestelor, până la rezolvarea imediată a solicitărilor, se menţionează în comunicat.

CURIERUL NATIONAL

Asiguraţii critică Autoritatea SF

Aceştia spun că ASF închide cu uşurinţă ochii faţă de neregulile din piaţă, uitându-se în altă parte "ca un poliţist corupt". Printre gravele nereguli semnalate se numără faptul că autoritatea nu-şi îndeplineşte corect atribuţiile de supraveghere, favorizând anumiţi asigurători. "Vina imensă anterioară a CSA şi ASF a dus la apariţia şi perpetuarea unui sistem de asigurări RCA de cea mai joasă speţă". Într-o ţară în care calamităţile naturale sunt frecvente, posesorii locuinţelor şi maşinilor avariate în timpul furtunilor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren nu au nicio garanţie că vor fi despăgubiţi, chiar dacă, conştiincioşi fiind, şi-au încheiat poliţe de asigurare pentru bunuri. Cu poliţa în mâini şi mapa cu fotografii ale bunurilor distruse, aceştia sunt nevoiţi să facă numeroase drumuri la asigurători pentru a-i convinge că trebuie să-şi încaseze daunele.

ASF suspendă activitatea de tranzacţionare a SSIF Carpatica Invest

Decizia este valabilă pentru 90 de zile, explicaţia Autorităţii fiind că a fost dată în vederea remedierii situaţiei financiare şi atragerii de noi resurse de capital. Hotărârea ar putea avea legătură cu un caz de furturi de acţiuni şi manipulare a pieţei de capital din 2011-2012 unde ancheta DIICOT a avansat în ultimele două luni. Una dintre victime, care a sesizat la sfârşitul lunii trecute DNA, are programată pentru miercuri o întâlnire la ASF în investigarea acestui caz.

Dominique Strass-Kahn, din nou vedetă în lumea finanţelor mondiale

La sfârşitul lunii martie a.c., Dominique Strass-Kahn a reapărut în actualitate, dar de data aceasta în paginile ziarelor specializate în finanţe. Fostul director general al FMI anunţa, din Shanghai, crearea unui fond de investiţii de 2 miliarde de dolari, ce se va numi "DSK Global Investment". Capitalul respectiv va veni de la mari bogaţi ai lumii (privaţi), din fonduri de pensii sau din fonduri suverane interesate să investească în tot felul de active, obligaţiuni, acţiuni, materii prime, devize, beneficiind, bineînţeles, de consilierea lui DSK. Şi în această "aventură antreprenorială", Dominique şi l-a luat drept partener principal pe Thierry Leyne. În ciuda dispreţului cu care este tratat, în continuare, de presă şi posturile de televiziune din Franţa, relevă zilele trecute "Le Figaro", carismaticul DSK fascinează.

Companiile chineze îşi mută fabricile în Africa

Aşa cum companiile occidentale se reorientează către China, companiile chineze îşi îndreaptă interesul către Africa, unde forţa de muncă e mult mai ieftină decât în ţară. Patronii caută forţă de muncă mai ieftină. Potrivit informaţiilor, un angajat african câştigă un sfert din salariul unui chinez. Însă, cu toate acestea, există şi un dezavantaj, majoritatea dintre muncitorii din Africa sunt lipsiţi de experienţă, astfel că sunt destul de ineficienţi. Companiile din China, o ţară care continuă să aibă salarii mici comparativ cu Occidentul, nu au prea multe opţiuni atunci când vor să mai taie din costurile cu forţa de muncă. O ţară mai ieftină este Vietnamul, însă, din cauza unui conflict teritorial, fabricile chinezeşti nu sunt binevenite acolo. Astfel că firmele chinezeşti aleg să-şi mute afacerile în Africa. Este continentul cu cea mai ieftină forţă de muncă. Însă, chiar dacă muncitorii din Africa au acelaşi potenţial ca muncitorii din restul lumii, pregătirea lor e slabă şi lasă mult de dorit.

EVENIMENTUL ZILEI

COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre. Viitura va staţiona patru-cinci săptămâni pe sectorul românesc al fluviului

Până pe 22 mai, Dunărea va atinge un debit maxim de 13.500 metri cubi pe secundă, iar viitura va staţiona pe teritoriul Românei timp de patru-cinci săptămâni, existând astfel riscul ca apele să erodeze digurile. Aseară, Dunărea s-a revărsat şi a inundat punctul de trecere a frontierei de la Bechet. Apa atinge 60 de centimetri, iar autoturismele nu au voie să urce pe bacul care face legătura cu Bulgaria. Doar TIR-urile au putut înainta, dar nivelul apelor este în creştere. După ce, ieri dimineaţă, hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii, valabil până pe 26 mai, pe Dunăre, iar Serbia şi Bosnia se confruntă cu inundaţii istorice, comandamentul de urgenţă s-a întrunit la guvern, pe tema posibilelor inundaţii din sectorul românesc al Dunării. Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, după şedinţa de la guvern, că în prezent nu se pune problema evacuării localităţilor riverane şi că informaţiile primite, în ultimele zile, de către autorităţile române de la omologii lor din Serbia şi Bosnia au fost contradictorii din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Primarul Robert Negoiţă a făcut praf un milion de euro ca să arunce în stradă persoanele grav bolnave

După ce s-a dovedit că s-au plătit, ilegal, milioane de euro unei firme de salubritate, umflând aberant tarifele de curăţenie în sectorul 3, şi s-au tocat aiurea banii alocaţi pentru bătrâni - ies la iveală alte cazuri despre modul în care se cheltuiesc fonduri publice în admin­istraţia condusă de Robert Negoiţă (PSD). "Evenimentul zilei" a descoperit cum se face hocus-pocus cu clădirile Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 3 şi se aruncă sume mari din buget pe apa Sâmbetei.

JURNALUL NATIONAL

Miza dosarului Bălan: Victor Ponta

Decizia pe fond, de achitare a lui George Bălan (membru CSM la acea dată) şi a lui Marcel Sâmpetru (consilier al acestuia la CSM) deranjează, probabil, pe cei care şi-au frecat mâinile de fericire când au fost puşi sub acuzare şi scoşi din sistem cei doi magistraţi ale căror nume erau vehiculate ca potenţiali şefi ai PIICCJ şi DNA. Marea miză a anchetei declanşate a fost, însă, persoana premierului României, Victor Ponta. Presa a fost ghiftuită cu fragmente de stenograme din care să reiasă că George Bălan încerca să-şi aranjeze funcţia de procuror general, iar Marcel Sâmpetru să fie pus şef la DNA.

Sondaj CSCI: Ponta ar obţine 43% în primul tur la prezidenţiale. 69% dintre români, nemulţumiţi de Băsescu

Premierul Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) ar obţine, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, sprijinul a 43% dintre respondenţii sondajului naţional CSCI, desfăşurat în perioada 12-14 mai. Întrebaţi cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, 21% dintre cei chestionaţi au spus că alegerea lor ar fi Mihai Răzvan Ungureanu (FC), 9% au declarat că l-ar vota Crin Antonescu (PNL), iar 7% cu Elena Udrea (PMP). Alţi posibili candidaţi la alegerile prezidenţiale ar înregistra scoruri mai mici, potrivit rezultatelor sondajului. Astfel, Dan Diaconescu (PP-DD) ar fi votat de 6% dintre cei chestionaţi, Corneliu Vadim Tudor (PRM) de 5%, şi tot 5% ar opta pentru Cătălin Predoiu (PDL), iar pentru candidatul UDMR, Kelemen Hunor, şi-au exprimat susţinerea 4% dintre cei intervievaţi. Participanţii la sondaj au evaluat şi activitatea lui Traian Băsescu ca preşedinte al României, 69% dintre aceştia declarându-se nemulţumiţi.

Asigurările, sub lupa UE

În ultima jumătate de an, piaţa asigurărilor din România a părut desprinsă dintr-un scenariu de serial poliţist: descinderi a sute de procurori şi poliţişti la Omniasig, confiscarea şi verificarea a circa un milion de poliţe de asigurare, "decapitarea" conducerii Autorităţii de Supraveghere Fiscală şi arestarea fostului preşedinte Dan Radu Ruşanu şi a omului de afaceri Ilie Carabulea în dosarul ASF-Carpatica, scandal politic şi financiar de proporţii la Astra Asigurări, liderul pieţei, după ce ASF a decis intrarea în administrare specială a societăţii. Probelemele pieţei asigurărilor din România au ajuns în atenţia organizaţiilor europene. "ASF a informat Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) despre decizia din data de 18 februarie 2014 privind deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Astra SA. EIOPA apreciază că decizia ASF este în concordanţă cu obiectivul protejării asiguraţilor şi beneficiarilor de asigurări", spune Daniel Dăianu, vicepreşedintele ASF.

400 de milioane de oameni, la vot

Al doilea cel mai mare exerciţiu democratic din lume ia startul la 22 mai. Românii votează la 25 mai. În ce direcţie trebuie să meargă Europa? Cum trebuie abordate provocările viitoare? Între 22 şi 25 mai, cetăţenii europeni au şansa de a-şi exprima părerea despre felul în care trebuie gestionate problemele marii familii europene. Circa 400 de milioane de europeni sunt aşteptaţi să îşi exprime votul pentru un nou Parlament şi pentru un nou Executiv al Uniunii Europene, la alegerile din 22- 25 mai. Acesta este al doilea cel mai mare exerciţiu democratic din lume, când 400 de milioane de oameni pot vota pentru un nou Parlament European. Cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor prelua mandatele în iulie nu numai că vor stabili cursul politicilor europene în următorii cinci ani, dar vor alege, de asemenea, noul lider al instituţiei executive a UE, Comisia Europeană.

NATIONAL

Victor Ponta, lovit in plex de "Octombrie Negru"!

Vin vremuri grele pentru Victor Ponta. Si nu ne referim aici la "urecheala" zdravana pe care urmeaza sa o incaseze zilele acestea din partea vicepresedintelui american Joe Biden. Pentru ca, vorba ceea, unde da administratia SUA, creste! Celebra "generatie 40", cu care Victor Ponta a reusit sa preia si sa conduca PSD-ul spre victoiria finala si accederea, aproape de unii singuri, la guvernare, nu doar ca si-a pierdut aplombul politic de altadata, dar se afla in plin razboi fratricid. Insa miza datului la gioale dintre apropiatii premierului nu este doar traditionala sete de putere, ci mai ales una de natura financiara. Cert este ca recenta rabufnire publica a lui Robert Negoita cu privire la santajul si amenintarile cu moartea la care l-ar fi supus colegul sau de partid si generatie Sebastian Ghita nu este decat varful iceberg-ului subteran al PSD. "Bomba" anului ar putea fi deschiderea conexa a unui dosar penal pe numele premierului, in legatura cu unul dintre cazurile de trafic de influenta. Victor Ponta ar urma sa primeasca o asemenerea lovitura in luna octombrie, adica tocmai inainte de demararea campaniei pentru alegerile prezidentiale.

USL a preluat puterea din Dubai

Debarcarea Guvernului Ungureanu a fost decisa, in 2012, in Dubai, intr-o intalnire la care a participat si directorul SRI, George Maior - sustine sus si tare SRS. Acesta garanteaza "sub cuvant de onoare" si ca liderul PNL habar nu a avut de aceasta miscare "caracterizata prin inteligenta cinica, adica prin perversitate". Intr-un asa-zis concediu la Dubai, petrecut in Atlantis Hotel, Victor Ponta si-a ales cativa tovarasi de petrecere. Ioan Rus. Gabriel Oprea, pregatit sa il tradeze pe Basescu si sa dezerteze intr-o tabara care se anunta castigatoare. George Maior, in loialitatea caruia crede inca si astazi presedintele Traian Basescu. Sebastian Ghita, conserva a SRI in domeniul firmelor acoperite IT, prieten la catarama cu Victor Ponta, ulterior ajuns deputat, emitenta cenusie a Guvernului PSD si subiect al unor plangeri penale pentru amenintare si santaj. Si, ominiprezentul tata socru, domnul Ilie Sarbu. Ei bine, aceste personaje au pus practic la cale, acolo la Dubai, daramarea Guvernului Ungureanu", a narat convins Stanescu.

"Tun" de 700 de milioane de euro, dat de fosta conducere a Oltchim

Fosta conducere a Oltchim, in frunte cu fostul presedinte - director general al combinatului, Constatin Roibu, a fost actionata in judecata pentru recuperarea unor pagube care se ridica la 700 de milioane de euro. Actiunea in raspundere asupra fostei conduceri, ceruta de Rominsolv si BDO Business Restructuring, a fost demarata dupa ce Raportul asupra Insolventei si raportul Curtii de Conturi au stabilit ca fosta conducere a folosit bunurile societatii in interes propriu sau in interesul altor persoane. Fostii sefi au dispus, in interes personal, continuarea activitatii care a dus la incetarea de plati (Olcthim acumuland datorii de 700 de milioane de euro), precum si "folosirea mijloacelor ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati", dupa cum se arata in raportul Curtii de Conturi.

RCS&RDS a dat in judecata 4 cablisti mari

RCS&RDS a dat in judecata patru cablisti mari - UPC Romania, NetxGen, Romtelecom si Digital Cable Systems -, cerand instantei sa ii oblige sa retransmita televiziunea Digi 24, care este detinuta de RCS si se afla in randul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toti operatorii de cablu. RCS&RDS a dat in judecata UPC Romania SRL, pe 15 mai, la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti. In aceeasi zi, RCS&RDS a dat in judecata si Digital Cable Systems SA, la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. De asemenea, RCS&RDS a dat in judecata NextGen Communications SRL si Romtelecom SA. NextGen este o societate care face parte din grupul Romtelecom.

PUTEREA

Tributul orgoliilor: Dreapta unită bate Stânga în sondaje

Sondajele electorale din România privind alegerile europarlamentare încep să arate o imagine din ce în ce mai clară privind o victorie a dreptei, în faţa Alianţei PSD-PC-UNPR. Desigur, o dreaptă unită ar avea performanţa aceasta, pentru că dacă partidele sunt luate separat, cel mai bine poziţionat, indiferent care este acesta, nu ar obţine nici jumătate din mandatele care ar reveni social-democraţilor şi aliaţilor lor. De observat este că Forţa Civică reuşeşte să atingă pragul de 5%, în timp ce ţărăniştii nu primesc această şansă, deocamdată. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat o analiză realizată pe baza "celor mai credibile sondaje din statele membre UE", potrivit căreia Popularii europeni (PPE) şi Grupul socialiştilor (S&D) se află umăr la umăr în competiţia pentru locurile din Parlamentul European. PPE a obţine 28%, conform analizei IPP, în timp ce S&D 27%. La alegerile din 2009, rezultatul a fost mai categoric (PPE-38%, S&D-25%).

ROMANIA LIBERA

Cum poate rata România şansa pe care o oferă cel mai mare laser din lume

Laserul de la Măgurele, cea mai puternică infrastructură de acest fel construită vreodată în lume, poate însemna pentru România, dincolo de intrarea în elita mondială a lumii ştiinţifice şi o şansă uriaşă de dezvoltare economică pentru zona metropolitană a Capitalei. Problemele uriaşe de infrastructură ar putea transforma proiectul într-un eşec dacă autorităţile vor arăta aceeaşi lipsă de implicare ca şi până acum. Dacă autorităţile statului vor face ceea ce trebuie până în 2018, când este programată finalizarea laserului, un mic orăşel de lângă Bucureşti ar putea deveni un Silicon Valley al Europei, un centru al excelenţei în tehnologii de vârf. Pe hârtie, conducătorii români par să fi înţeles uriaşa miză a laserului. Deocamdată însă, lucrurile nu arată strălucit: infrastructura rutieră către Măgurele e distrusă, localitatea s-a dezvoltat haotic în perioada boom-ului imobiliar şi nu există, de exemplu, nici măcar o cafenea pe seama pretenţiilor unor savanţi.

Proteste fără precedent în Port

Operatorii portuari au anunţat că întrerup luni lucrul, nemulţumiţi de strategia guvernului de a ceda gratuit o parte din acţiunile Ministerului Transporturilor.Mişcări de protest au mai fost în Portul Constanţa, însă de data aceasta sindicaliştii nu mai sunt în opoziţie cu patronii, ci se află de aceeaşi parte a baricadei şi luptă împotriva lui Radu Mazăre, a lui Dan Şova şi Victor Ponta. Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare din România a anunţat, prin preşedintele Mircea Burlacu, iniţierea de acţiuni de protest împotriva intenţiei Ministerului Transporturilor de a ceda 13% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime către Consiliul Local Constanţa şi de a privatiza alte 14% din acţiuni.

Euro, capcana întinsă economiei româneşti?

Trecerea României la euro se poate dovedi o capcană periculoasă. Criteriile monetare şi bugetare necesare pot fi atinse încă de anul viitor. Practic însă, avertizează şeful statului, riscăm să nu fim pregătiţi şi să avem soarta altor ţări prea puţin pregătite pentru moneda unică, precum Grecia, Portugalia sau Spania. România va îndeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, însă aceasta nu este suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economică, a declarat la Iaşi, preşedintele României, Traian Băsescu. "În ce priveşte zona euro, cred că anul viitor România va îndeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht. În momentul de faţă, România îndeplineşte patru din cele cinci criterii, însă experienţa altor state care au intrat în zona euro ne arată că îndeplinirea celor cinci criterii nu este suficientă", a afirmat şeful statului.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare bonus de acţiuni: Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a încasat 1,9 mil. lei

Horia Ciorcilă, fondatorul şi preşedintele Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), a ajuns să deţină o participaţie de 5,1% din capitalul băncii în valoare de 205 milioane de lei, după ce a primit prin programul de fidelizare 1,02 milioane de acţiuni. Acesta este cel mai mare bonus de acţiuni primit de un administrator şi raportat pe bursă. În fiecare an, Banca Transilvania îşi recompensează angajaţii care deţin funcţii de conducere, de la mem­brii consiliului de adminis­tra­ţie până la directorii executivi şi de sucursale, cu acţiuni gratuite. Pentru acest an, banca a programat re­com­pense de 9,81 mil. acţiuni gratuite în valoare de circa 18 mil. lei pentru fidelizarea personalului care de­ţine poziţii-cheie. Acţiunile provin din răs­cumpărările pe care le face banca pe bursă.

Desant de hipermarketuri în Bucureşti: 11 magazine noi în următorii doi ani. Opt sunt deja în construcţie

n Bucureşti au fost construite până în prezent 25 de hipermarketuri operate de reţelele Carrefour, Auchan, Kaufland şi Cora. În următorii doi ani numărul acestora ar putea ajunge la 36 sau chiar 40 de unităţi, ca urmare a proiectelor de malluri şi centre comerciale anunţate de jucătorii prezenţi. Reţelele de hipermarketuri îşi continuă planurile de expansiune în Bucureşti, iar până la sfârşitul anului 2016 vor ajunge să opereze cel puţin 36 de magazine de mari dimensiuni, faţă de 25 în prezent, potrivit unei analize a ZF care ia în calcul proiectele comerciale anunţate în oraş, dar şi nivelul de activitate de pe şantiere. Cei mai activi jucători din sector vor fi în următorii ani germanii de la Kaufland şi francezii de la Carrefour, în timp ce grupul Auchan se concentrează în prezent pe doar două proiecte, unu în Braşov şi unu în Bucureşti, după ce şi-a pus sigla în ultimul an pe patru hipermarketuri din Capitală care au însemnat ieşirea reţelei Real de pe piaţa din Bucu­reşti.

Şeful NATO anunţă la Bucureşti intrarea Alianţei în logica războiului: Nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa-numitele garanţii ale Rusiei

Amplasarea de baze NATO în România şi militarizarea graniţelor de est ale Uniunii Europene, integrarea accelerată a Republicii Mol­­dova cu renunţarea acesteia la Trans­nistria, divizarea Ucrainei, ţară aflată oricum în proces de disoluţie accelerată - acesta este scenariul pe care nimeni nu îndrăznea să-l schiţeze până acum câteva luni şi care tinde să devină realitate. Teze ale unor monştri sacri ai gândirii politice precum Zbigniew Brzezinsk (care vedea în Ucraina o putere regională) sunt violent contrazise de realitate. O nouă cortină de fier coboară peste Europa şi nu este întâmplător că secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen vorbeşte la Bucureşti despre necesitatea consolidării dimensiunii apărării colective a Alianţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb