REVISTA PRESEI 19.09.2016

Mina Irina
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 septembrie 2016

ADEVARUL

Summit-ul de la Bratislava: "Piccolo piccolo"

Summit-ul de la Bratislava a fost ca o întâlnire de familie la finalul căreia toată lumea răsuflă uşurată că niciunul n-a dat altuia în cap. Doar din acest punct de vedere, al absenţei conflictelor, reuniunea poate fi considerată o reuşită. Nu s-a decis nimic pe fond. Iar deschiderea procesului de reflecţie privind viitorul UE n-ar fi fost posibilă fără renunţarea de către Angela Merkel la teza cotelor de repartizare a refugiaţilor. Urmează o suită de negocieri şi consultări, cu scadenţa la aniversarea din martie 2017, la Roma, a celor 60 de ani ai tratatului fondator al construcţiei europene. Matteo Renzi a refuzat să participe la conferinţa de presă comună cu Hollande şi Merkel. "Passo in avanti, ma piccolo piccolo. Troppo poco", a fost concluzia premierului italian după Summit-ul de la Bratislava.

PSD şi PNL ţin cu dinţii de politizarea şcolii. Cum îşi pasează responsabilitatea

Tentativa senatoarei PSD Ecaterina Andronescu de a amâna până în vara viitoare concursul pentru directorii de şcoli ascunde şi interesul liberalilor, care consideră că încercarea ministrului Educaţiei de a depolitiza, în sfârşit, sistemul de educaţie, s-a făcut "cam în pripă". Aşadar, la nivel declarativ, PSD şi PNL primesc revizuirea, însă, în realitate, n-ar vrea să se schimbe nimic. USL trăieşte. Aceasta este concluzia la care ajungem dacă punem cap la cap toate explicaţiile parlamentarilor implicaţi în tentativa de amânare a examenului pentru directorii de şcoli. Întruchiparea antireformei este, din nou, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, cea care, în timpul celor trei mandate de ministru al Educaţiei, s-a remarcat doar prin faptul că a transformat Universităţile în fabrici de

diplome inutile.

Alegeri locale la Berlin. Înfrângere usturătoare pentru Merkel

Partidul Social-Democrat (SPD) rămâne cea mai importantă forţă politică din Berlin, aşa cum indică exit-pollurile publicate imediat după închiderea secţiilor de votare din capitala Germania. Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel are parte de un nou rezultat prost la alegerile locale în numai două săptămâni, fiind sancţionată, potrivit Reuters, pentru politica uşilor deschise în faţa refugiaţilor. Potrivit unui exit-poll Infratest Dimap prezentat la televiziunile germane, SPD al actualului primar al Berlinului Michael Muelles ar fi obţinut 23% din voturi, fiind urmat de CDU, cu 18%, Verzi, cu 16,5%, stânga Die Linke, cu 16,5%, AfD (Alternativa pentru Germania), cu 11,5% şi Partidul Liber Democrat (FDP), cu 6,5%.

În 2017, creşterea economică va încetini. Consumul se va tempera, iar preţurile vor începe să urce, estimează Guvernul

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi-a anunţat estimările de toamnă referitoare la mersul economiei româneşti în următorii ani, revizuind anticipaţia pentru 2016 a avansului PIB în urcare la +4,8% şi menţinând-o pe cea despre anul 2017 la +4,3%. Potrivit CNP, Produsul Intern Brut (PIB) va avea în 2016 o valoare de 758,5 miliarde de lei, iar în 2017 - de 807,4 miliarde de lei. Asta înseamnă că, dacă s-ar menţine veniturile bugetare de 30% din PIB, acestea ar urca în 2017 la 242,2 miliarde de lei, iar deficitul bugetar - dacă ar fi limitat de 3% din PIB - ar însuma 24,2 miliarde de lei. Pentru următorii ani, CNP a menţinut prognozele privind avansul PIB la +4,5% în 2018 şi, respectiv +4,7% în 2019.

Alegeri legislative în Rusia. Exit-polluri: Victorie fără emoţii pentru Rusia Unită

Patru partide - Rusia Unită, Partidul Liberal Democrat al Rusiei, Partidul Comunist al Federaţiei Ruse şi Rusia Justă -, vor face parte din noua Dumă de Stat a Rusiei, potrivit unui exit-poll realizat de institutul VŢIOM şi citat de agenţia de presă TASS. Rusia Unită, partid condus de premierul Dmitri Mevdedev şi susţinut de preşedintele Vladimir Putin, ar obţine 44,5% din voturi, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat al Rusiei, al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski, cu 15,3%, Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, cu 14,9%, şi Rusia Dreaptă, cu 8,1%, transmite VŢIOM. Rezultatul anunţat de VŢIOM pentru Rusia Unită este mai slab decât cel din 2011, când obţinuse 49%.

În două propoziţii, Merkel desfiinţează "mecanismul cotelor obligatorii"

Angela Merkel a făcut o voltă bruscă ce a lăsat în ofsaid toate instituţiile europene, cele care, tocmai la impulsul german, pledaseră cu atâta forţă pentru instituirea sistemului cotelor obligatorii pentru repartizarea refugiaţilor. Stigmatizând mai apoi, în cuvintele cele mai dure, ţările din est de unde veneau mesaje din ce în ce mai disperate cum că nu sunt nici în stare şi nici nu vor vrea să se supună. Referindu-se la acele trist-faimoase "cote naţionale" decise de instanţele europene în vara anului trecut, doamna Merkel a zis: "Este adevărat că această decizie s-a lovit de obstacole serioase...Iată de ce trebuie să imaginăm acum alte demersuri". Atât şi a ajuns ca, începând de ieri, structurile de la Bruxelles să intre în fibrilaţie.

Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru, pasibili de amendă pentru că şi-au dat fetiţa la Homeschooling

Modelul "homeschool" nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră. Conceptul de homeschooling a reintrat în vizorul opiniei publice, dar şi al experţilor în educaţie după ce actorul Dragoş Bucur şi soţia lui, Dana Nălbaru, au hotărât să-şi retragă copilul de la şcoală şi au înscris-o la o şcoală de tip umbrelă, motivând limitele sistemului de învăţământ actual.

BANCHERUL

BNR vrea sa scutească unele bănci de rezervele minime obligatorii (RMO)

Banca Naţionala a României (BNR) vrea sa modifice Regulamentul privind regimul rezervelor minime obligatorii (RMO) impuse băncilor, astfel încât unele dintre ele să fie scutite de aceste costuri, in circumstanţe excepţionale, precum masurile de prevenire si gestionare a crizelor. Prin această măsură BNR intenţionează să ajute unele bănci să depăşească mai uşor situaţii critice in care ar putea ajunge, mai exact atunci când au dificultăţi în îndeplinirea cerinţelor de capital. Banca Centrala Europeana (BCE), căreia BNR i-a cerut avizul pentru modificarea regulamentului, recomanda precauţie in luarea acestei masuri, care ar trebui bazata pe motive obiective clare si nu vagi, precum "circumstanţele excepţionale".

CAPITAL

RCA la jumătate pentru camioane

ASF şi transportatorii au ajuns la un acord temporar în ceea ce priveşte nivelul de referinţă pentru tariful RCA. După ce Guvernul Cioloş a acceptat fără prea multe comentarii aproape toate doleanţele transportatorilor, a venit şi rândul ASF să stea la masa negocierilor cu protestatari în spate. Patronii de firme de transport au cerut ca preţul de referinţă al RCA să nu fie calculat doar de ASF, ci de un grup de lucru care să includă, pe lângă specialiştii autorităţii, şi oameni de la Consiliul Concureneţei dar şi reprezentanţi ai firmelor din domeniu. Au obţinut chiar mai mult decât atât. După nici două ore de discuţii la ASF au ieşit cu un tarif de 7.500 de lei pentru un camion de 16 tone, la jumătate faţă de media practicată în prezent, dar şi cu o declaraţie de pace a ASF. Nici nu a mai contat că Ordonanţa de Urgenţă spune că ASF are 30 de zile pentru a calcula un preţ de referinţă.

Din oraşele ţării au dispărut oraşe întregi

România nu mai e o ţară de 23 de milioane ca în 1992, ci una de sub 20. Are o populaţie cu 15% mai scăzută. Da, numai că, în timpul acesta, multe oraşe au pierdut procente mai mari. Nu mai sunt 25 de municipii cu peste 100.000 de locuitori, ci 20. Iar la nivelul acelor 25 s-au văzut oraşe care au pierdut între o treime şi un sfert din populaţie, precum Piatra Neamţ, Bacău, Galaţi, Brăila, Buzău, Satu Mare, Braşov, Focşani. Cei peste 70.000 care nu se mai numără printre locuitorii din Braşov sau Galaţi sunt cât populaţia a unor reşedinţe de judeţ ca Tulcea sau Slatina. Cei 50.000 - 60.000 ce nu mai apar în evidenţele din Constanţa, Iaşi sau Bacău sunt la fel de mulţi ca aceia din Călăraşi ori Zalău. Din oraşele ţării au dispărut oraşe întregi.

Semestrul al doilea debutează cu veşti negative pentru economie

În ciuda creşterilor din prima parte a anului, avansul PIB ar putea fi redus de evoluţiile unor sectoare economice precum industria prelucrătoare sau agricultura din al doilea semestru. A doua parte a anului a debutat cu o veste destul de îngrijorătoare: exportul s-a diminuat în iulie până la 4,81 miliarde euro, faţă de 5,04 miliarde euro în iulie 2015. Un alt semnal îngrijorător, în legătură directă cu exportul, este indicele producţiei industriale, care a scăzut în iulie cu 1,4% în serie brută faţă de luna precedentă şi cu 3,4% faţă de iulie 2015. Scăderea a venit de la diminuarea cu 1,8% a industriei prelucrătoare în iulie faţă de luna precedentă şi cu 2,5% a producţiei şi furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

CURIERUL NATIONAL

Începe reforma feroviară

Ministerul Transporturilor a propus înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară care va restructura reţeaua de transport astfel încât alocarea de fonduri pentru întreţinere, mentenanţă şi reparaţii curente să fie orientată pentru o reţea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic. În cazul în care nu îndeplineşte aceste condiţii, România riscă întreruperea fondurilor alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru sectorul feroviar în valoare de aproximativ 1,280 mld. euro şi a sumei de 1,200 mld. euro în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei.

Bancpost a redus avansul la creditele ipotecare

Bancpost a scăzut avansul solicitat pentru creditele ipotecare, pentru a veni în sprijinul clienţilor săi care îşi doresc să acceseze în continuare soluţii de creditare pentru locuinţe, astfel încât avansul pentru creditele ipotecare în lei este de 25%, respectiv 35% pentru cele în euro. Noile condiţii de creditare sunt aplicabile pentru împrumuturile cu o valoare mai mică de 150.000 euro şi asigurare de viaţă ataşată, acordate în vederea achiziţiei unei locuinţe de reşedinţă. Proprietăţile trebuie să fie din oraşe cu peste 15.000 de locuitori, în care piaţa imobiliară este una dinamică.

EVENIMENTUL ZILEI

Gabriel Biriş face acuzaţii grave: Fiscul a luat "cu japca" miliarde de lei de la firme, înainte de alegeri

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, face, întrun interviu acordat revistei Capital, dezvăluiri senzaţionale. El acuză fosta guvernare că a dus un adevărat "armaghedon" împotriva firmelor româneşti, cu execuţii pe motive inexistente. Lupta cu evaziunea fiscală pe TVA a produs multe victime colaterale, generate de excesele inspectorilor Fiscului, susţine Gabriel Biriş, care până recent a ocupat postul de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, poziţie din care a coordonat Departamentul de Legislaţie Fiscală. În opinia sa, "cruciada" dusă împotriva firmelor mai avea ca scop creşterea veniturilor la buget, pentru a se putea justifica apoi reducerile de TVA aprobate ulterior, cum a fost cota redusă la alimente, de 9%, dar şi scăderea generală a cotei de TVA, de la 24 la 20%, adoptate de guvernul condus de Victor Ponta.

Senatorul Daniel Savu aruncă BOMBA: Detalii INCENDIARE legate de dosarul Ponta-Blair vor fi făcute publice

Senatorul Daniel Savu a transmis pe blogul său că deţine informaţii şi date relevante cu ancheta din dosarul Ponta-Blair. Printr-o postare făcută publică vineri, 16 septembrie, Daniel Savu a declarat că are "informaţii inedite şi de un interes public cert cu privire la Mircea Negulescu, procurorul ce instrumentează dosarul Ponta-Blair".

CCR ar putea schimba regulile alegerilor parlamentare

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a analizat, în 6 septembrie, la solicitarea Avocatului Poporului, un articol din Legea alegerilor parlamentare, potrivit căruia nu pot fi aleşi senatori sau deputaţi cei cărora li s-a interzis dreptul de a fi ales "prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege". Potrivit legii ANI, parlamentarii aflaţi în conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie timp de 3 ani de la încetarea mandatului, dacă fapta a fost săvârşită în timpul mandatului de parlamentar. Deputaţii jurişti spun că sintagma "sau prin lege" deschide posibilitatea unor eventuale abuzuri. Contactat de EVZ, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ieri că mai aşteaptă puncte de vedere de la ÎCCJ, Parchet, Curtea de Apel, Ministerul Justiţiei şi ANI, şi "dacă e nevoie" va contesta legea alegerilor parlamentare la Curtea Constituţională.

JURNALUL NATIONAL

Carmen Iohannis, împotriva "şcolii acasă": Suntem fiinţe sociale, nu izolate

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, se declară împotriva ''şcolii acasă'', susţinând că este în beneficiul copilului să înveţe într-o comunitate. "Este mult mai bine să fie copilul într-o şcoală, într-o comunitate. Este în beneficiul lui şi al familiei şi nu se compară. Nu suntem fiinţe izolate, suntem fiinţe sociale, trebuie să fim cât mai mulţi împreună pentru că aşa ne simţim bine", a spus Carmen Iohannis, duminică, întrebată ce părere are despre ''home school''. Carmen Iohannis este profesoară de limba engleză şi dirigintă la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu.

Consiliul Concurenţei: Plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide "cutia Pandorei"

Intervenţia statului pe piaţa poliţelor RCA şi plafonarea preţurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară acelaşi lucru, ceea ce ar afecta concurenţa şi ar fi în detrimentul consumatorilor, a declarat, sâmbătă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Rămâne problema strategică, faptul că am deschis "cutia Pandorei". Pentru prima dată, am acceptat că ar fi posibilă o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru şase luni, lucru permis de Legea concurenţei, dar, repet, pentru situaţii excepţionale. Până acum această clauză nu a mai fost folosită decât o singură dată, în 1997, pentru un subiect relativ minor", a spus Chiriţoiu, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei la Sinaia.

NATIONAL

Soros da atacul decisiv la CSM!

Miza pentru alegerile privind viitoarea componenta a Consiliului Superior al Magistraturii pare una mai mare decât oricând. Spiritele au fost inflamate după ce si-au depus candidatura mai mulţi magistraţi recunoscuţi atât pentru apartenenta lor la tot felul de fundaţii si ONG-uri cu profil juridic, dar mai ales pentru strânsa relaţie pe care o au cu acea parte a "societăţii civile" puternic conectata la "reţeaua sorosistă". Si pentru ca "balamucul" organizării alegerilor CSM sa fie complet, "civilii" care candidează si-au format in spate gălăgioase "galerii" formate din tot felul de asociaţii finanţate public de către miliardarul George Soros si care nu se sfiesc să pună o inacceptabila presiune mediatica asupra celorlalţi candidaţi.

Klaus, ăştia chiar te iau de prost!

Pe zi ce trece, pana si lui Klaus Iohannis ii este tot mai clar ca si-a luat o teapa de zile mari nu neapărat prin aducerea guvernului tehnocrat la Palatul Victoria, cat mai ales prin impunerea lui Dacian Ciolos in fruntea acestuia. Dacian Ciolos nu doar ca nu se da dus din fruntea guvernului, dar a si trecut, sprijinit de o echipa de consilieri de imagine extrem de numeroasa si de bine plătita, la "săparea" soclului pe care fusese cocoţat Iohannis, mai ales de diaspora si de tenacitatea activiştilor de partid liberali, in urma cu doi ani. Un Iohannis care nu doar ca a ajuns acum pur si simplu sa fie luat de prost de "nucleul dur" al "Guvernului Julien", dar căruia ii este tot mai greu sa scape din aceasta capcana abil întinsa de "gaşca de la Bruxelles". Mai ales ca preşedintele este mai izolat ca oricând atât la Palatul Cotroceni, cat mai ales in CSAT.

PUTEREA

"Tovarăşul Isărescu a contribuit efectiv la redactarea a numeroase materiale informative..."

În anul 1989 a fost publicată teza de doctorat "Tendinţe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internaţional şi incidenţa lor asupra relaţiilor economice externe ale Republicii Socialiste România", elaborată de Constantin Mugurel Isărescu, cercetător ştiinţific principal gradul III în cadrul Institutului de Economie Mondială. Dacă, în ultima vreme, se vorbeşte tot mai des despre nulitatea unor doctorate, se pune problema în ce măsură o asemenea temă de doctorat este relevantă pentru pregătirea de specialitate a ocupantului unui post cheie, într-o economie determinată de o doctrină radical diferită faţă de cea care a generat devenirea profesională a autorului. "Tovarăşul Isărescu a contribuit efectiv la redactarea a numeroase materiale informative, sinteze şi studii pentru conducerea superioară de partid şi de stat". Afirmaţia aparţine directorului Institutului de Economie Mondială, Ion Vasile, fiind parafată şi de secretarul de partid, Maria Cartas.

ROMANIA LIBERA

Sondaj. Partidul Rusia Unită câştigă alegerile parlamentare

Partidul Rusia Unită a obţinut 44,5% din voturi la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Rusia, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urme realizat de institutul de stat VTsIOM, citat de Reuters, informează Agerpres. Preşedintele Vladimir Putin a salutat victoria partidului de guvernământ şi a declarat că rezultatul votului se explică prin faptul că "oamenii vor ca situaţia politică să fie stabilă", conform Reuters, citat de Hotnews. "Putem spune cu certitudine că partidul a câştigat", le-a declarat Putin membrilor de campanie la sediul partidului Rusia Unite, stând alaturi de liderul formatiunii, prim-ministrul Dmitri Medvedev. Facand aluzie la incetinirea accentuata a economiei Rusiei, Putin a spus: "Situatia nu e usoara, oamenii simt asta, dar vor si spera ca situatia politica sa fie stabila".

Mircea Dumitru: Miza blocării concursului pentru directorii de şcoli este ca politicul să nu piardă controlul asupra şcolilor

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, duminică, într-o emisiune la postul TV Digi24, că miza blocării concursurilor pentru directorii de şcoli, prin amendamentul PSD de la comisia de învăţământ a Senatului, este aceea de a nu pierde controlul politic asupra şcolilor. Mircea Dumitru a mai spus că, dacă modificarea legii Educaţiei va fi votată de plenul Senatului până în 12 octombrie, când este programată prima probă a concursului naţional, el va fi obligat să stopeze procedura. "Dacă va ajunge să fie adoptat (amendamentul Andronescu -nr.r) până în ziua de 12 octombrie când calendarul nostru a anunţat clar că e prima probă a acestui concurs naţional organizat de minister, sigur că atunci va trebui să oprim. (...) Nu, nu am vorbit cu doamna Andronescu. Nu ştiu dacă acum, în momentul ăsta are rost să port acest dialog. Am aflat ieri, alalteieri am aflat că există această problemă, la vremea respectivă era un fel de presupune că s-ar putea să se modifice legea", a spus ministrul.

ZIARUL FINANCIAR

Din zece oferte de muncă în domeniul IT, 3,5 rămân neocupate din cauza lipsei de candidaţi

"Există un deficit de 35% în piaţa IT din România, iar principalele motive sunt migraţia şi pregătirea slabă a absolvenţilor de facultate." La fiecare zece joburi scoase la bătaie de jucătorii din industria IT, pentru 3,5 dintre acestea nu se găsesc candidaţi potriviţi, iar în cazul în care există, aceştia nu sunt suficient de bine pregătiţi. Motivele pentru care piaţa IT este în continuare în goană după candidaţi pornesc de la migraţia românilor peste hotare, dar şi o slabă pregătire din punct de vedere practic în facultăţiile cu specializări în domeniul IT, a spus Ana Costache, team leader professional & executive search division în cadrul firmei de recrutare de forţă de muncă temporară Adecco România. Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014, iar majoritatea dintre cei plecaţi au studii medii sau superioare.

De unde vin atâţia bani gheaţă? Cash-ul din economie a făcut un salt de 20%, până la 52 mld. lei

Numerarul aflat în circulaţie a ajuns la 51,7 mld. lei după primele şapte luni ale acestui an, fiind în creştere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Cash-ul a atins astfel un nou maxim, iar tendinţa din ultimele luni a fost de accelerare a ritmului de creştere. Avansul în termeni nominali în intervalul ianuarie-iulie a fost de 4,4 mld. lei. Comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului 2008 creşterea este de aproape 26 mld. lei. Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la peste 7% din PIB în prezent. Economia este practic mai dependentă de cash decât în urmă cu opt ani, chiar dacă şi tranzacţiile cu carduri au crescut în această perioadă. Cash-ul favorizează direct economia subterană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb