REVISTA PRESEI 19.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 19 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 19.09.2017

ADEVARUL

Ce măsuri se pot lua pentru limitarea efectelor dezastrelor naturale

Sistemul de avertizare prin SMS a populaţiei în caz de calamităţi urmează să fie implementat, după catastrofa meteo din vestul ţării. Oficialii nu au putut explica de ce nu a fost implementat până acum. A fost nevoie să moară oameni pentru ca autorităţile să schimbe sistemul avertizărilor în situaţii de risc major pentru populaţie. Noul sistem care urmează să fie implementat va fi similar cu cel care funcţionează în alte state europene, au anunţat luni specialiştii Autorităţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prezenţi la comandamentul de urgenţă de la Timişoara instituit în urma furtunilor de duminică seară. Concret, sistemul va folosi facilitatea numită "Cell Broadcast", utilizată pe telefoanele mobile şi va fi gestionată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Raport: Emisiile maşinilor implicate în scandalul "Dieselgate" au omorât 5.000 de europeni, anual, din cauza poluării

Studiul, publicat luni de revista Environmental Research Letters, se concentrează pe situaţia din Europa (cei 28 de membri UE, Norvegia şi Elveţia). Cercetători din Norvegia, Austria, Suedia şi Olanda au calculat că aproximativ 10.000 de decese anual din Europa pot fi imputate poluării cu particule fine emise de vehiculele uşoare ca funcţionează cu motorină. Aproape jumătate dintre ele (aproximativ 4.750) ar fi putut fi evitate, dacă emisiile de oxizi de azot ale maşinilor de pe drumuri ar fi fost egale cu cele înregistrate în timpul testelor de laborator. Mai mult, dacă maşinile diesel ar fi avut emisii la fel de mici ca cele pe benzină, încă 4.000 de decese ar fi fost evitate.

România e ţara în care numai Guvernul nu investeşte

România plânge după investiţii, în special în infrastructura esenţială pe care o doresc atât cetăţenii de rând cât şi companiile, pentru a-şi derula afacerile, însă Guvernul pare că boicotează dinadins acest capitol. După primele şapte luni, deşi în proiect sunt menţionate investiţii totale, pentru anul 2017, de 34,4 miliarde de lei, adică 4,2% din PIB, s-au realizat investiţii de numai 8,4 miliarde lei, adică 1% din PIB. În schimb, companii de nivel mondial au anunţat anul acesta investiţii de zeci de milioane de euro în România, fie pentru construirea de fabrici, fie pentru extinderea afacerilor locale.

Putin asistă la exerciţiul militar Zapad, care simulează un război cu NATO

Însoţit de ministrul Apărării Serghei Şoigu, Putin a asistat luni la exerciţiile Zapad (Vest, în rusă) la poligonul Lujchi, în vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia. Newsweek scrie că liderul de la Kremlin nu va asista, astfel, la primul contact al preşedintelui american Donald Trump cu ONU. Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacităţii de reacţie a Rusiei în cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansată de generalul Philip Breedlove, fostul şef al forţelor americane din Europa, care a spus că, potrivit informaţiilor sale, ruşii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exerciţiu Zapad, cel din 2013, la care participaseră circa 10.000 de militari.

Bebeluş mort după slujba de botez

Un bebeluş în vârstă de o lună, din localitatea ieşeană Curături, şi-a pierdut viaţa subit sâmbătă, 16 septembrie, după botez. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, martorii care au sunat la 112 au anunţat că băieţelul prezintă dificultăţi de respiraţie. Medicii legişti de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi au efectuat necropsia bebeluşului decedat în condiţii suspecte, după botez. Potrivit conducerii IML, după prima analiză - cea macroscopică - nu se poate preciza ce a dus la decesul copilului. Legiştii au transmis că vor efectua şi un examen microscopic ale cărui rezultate vor fi evidenţiate în termen de aproape două luni. Preotul Constantin Nichifor Hrestic, parohul localităţii ieşene Curători, a precizat că, pe durata ceremoniei religioase, copilul s-ar fi comportat normal, ca toţi ceilalţi bebeluşi pe care i-a botezat.

BNR vrea să limiteze gradul de îndatorare al românilor

Împrumuturile date persoanelor fizice cresc accelerat, iar Banca Naţională a României (BNR) ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populaţiei, până la circa 35% din venituri, faţă de 70% cât se mai practică în prezent, au sugerat recent oficiali ai Băncii. Măsura ar fi necesară pentru ca populaţia să fie ferită de riscurile viitoare, în condiţiile în care sunt aşteptate creşteri ale dobânzilor, dar şi BNR se pregăteşte să majoreze la rândul său dobânda-cheie. Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, susţine că finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal.

Primăria Sectorului 1 îşi lansează revistă cu aproape trei milioane de euro

Primăria Sectorului 1 din Bucureşti, condusă de Daniel Tudorache (PSD), a alocat fonduri publice în valoare de aproximativ trei milioane de euro pentru realizarea, editarea, tipărirea şi distribuţia "Buletinului informativ" al instituţiei în următorii patru ani, potrivit unui anunţ de licitaţie publicat sâmbătă în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Firma care va câştiga licitaţia va asigura prin reporteri şi fotoreporteri interviuri, reportaje şi fororeportaje, culegerea de ştiri şi opinii privind evenimentele publice în legătură cu activitatea Primăriei, iar buletinul va fi distribuit gratuit cetăţenilor din sector. Bugetul alocat este de 2,75 milioane de euro.

Trump, la prima intervenţie la ONU

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat luni, la New York, la reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, în primul său discurs, într-o sesiune organizată de Statele Unite pe această temă, relatează The Associated Press. Trump salută eforturile secretarului general Antonio Guterres de reformare a organizaţiei "pentru ca aceasta să servească mai bine oamenii pe care-i reprezentăm cu toţii". ONU "nu şi-a atins întregul potenţial din cauza birocraţiei şi proastei administrări", apreciază şeful statului american. Organizaţia cheltuie prea mulţi bani şi are prea mulţi angajaţi, consideră locatarul de la Casa Albă. "Nu vedem rezultate în concordanţă cu această investiţie", subliniază Trump. El insistă că niciun stat nu ar trebui să suporte o povară disproporţionată a costurilor.

BANCHERUL

Topul băncilor cu cele mai bune conturi de TVA

Noua lege privind plata defalcată a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) antrenează concurenta intre bănci: CEC Bank si Unicredit au anunţat ieri că oferă conturi fără comisioane de administrare pentru clienţii existenţi, precum si alte reduceri de taxe, concurând astfel chiar si cu contul de TVA pe care firmele pot să-l deschidă gratis la Trezorerie. Astfel, clienţii CEC Bank vor avea de achitat pentru contul de TVA doar un comision de plăţi interbancare (către conturile altor bănci), in valoare de 6 lei pentru sumele mai mici de 500 de lei, 9 lei pentru sume intre 500 si 50.000 de lei si 18 lei pentru sume de peste 50.000 de lei. In cazul plăţilor prin internet/mobile banking, comisioanele sunt la jumătate, adică 3, 4,5 si 9 lei.

COTIDIANUL

Audierea colonelului Dragomir - Cornel Nistorescu

Luni, televiziunile din România au rulat ştirea cu audierea colonelului Daniel Dragomir la Comisia de supraveghere şi control a Camerei Deputaţilor. În condiţii normale, de la Episcopia Bihorului şi pînă la Los Angeles, cu ţările care se mai află şi prin mări şi oceane, o asemenea veste ar stîrni un interes enorm. Cel care acuză cel mai mare serviciu secret al României de încălcarea Constituţiei României şi de transformarea SRI într-un SRL care să răspundă la nevoile generalului Florian Coldea ar deveni brusc un erou, centrul atenţiei publice, şi ar fi urmărit cu atenţie de toate canalele media. Ei bine, în România, audierea colonelului Daniel Dragomir are o valoare aproape de zero. Nu cred în ea decît naivii şi proştii.

Alt eşec a lui Firea în cazul autobuzelor

A doua licitaţie demarată de Primăria Capitalei pentru achiziţia celor 400 de autobuze a fost suspendată din cauza unei contestaţii. Un agent comercial a cerut modificarea caietului de sarcini pentru că nu asigură o concurenţă reală. Primarul general, Gabriela Firea, cere modificarea legislaţiei şi responsabilizarea celor care depun contestaţii. De aproape un an Gabriela Firea a promis că va cumpăra 400 de autobuze, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze. Numai că licitaţia a fost lansată abia pe 1 iulie. Contractul a fost estimat la circa 510,5 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 4 ani şi viza achiziţia a 320 de autobuze. Pe 17 august licitaţia a fost anulată, dându-se vina pe zilele libere de Sfânta Maria.

CURENTUL

Tudorel Butoi confirmă avertismentul anti mega-moschee a lui Băsescu privind posibili terorişti provenind din românii neintegraţi social

Ofiţerii SRI au depistat în ultimul an şi jumătate cinci români care au şi fost arestaţi pentru că plănuiau atentate. Unul dintre ei strângea date despre bazele militare americane de la noi iar ultimul capturat avea de gând să arunce în aer o secţie de poliţie. Psihologul criminalist, Tudorel Butoi, a făcut pentru DIGI 24 portretul teroristului român: tânăr, teribilist, marginalizat şi radicalizat pe internet: "Sunt imprevizibili, nu apar asociaţi în zonele pe care le monitorizează serviciile respective. Nu au inserţie socială şi trăiesc într-o zonă a hedonismului... aceştia abordează fel de fel de teme care să le creeze o satisfacţie", a conchis psihologul criminalist.

CURIERUL NATIONAL

Manualele şcolare devin afacere S.A.

Societatea Editura Didactică şi Pedagogică S.A. preia toate drepturile şi obligaţiile Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică. Organizaţii membre ale Coaliţiei pentru Educaţie vor fi afectate de alegerea soluţiei cu manualul unic. Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern nr. 645/1991 privind înfiinţarea Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică" pentru editarea manualelor şcolare, a manualelor universitare şi a altor lucrări destinate învăţământului.

Ce noutăţi a mai pus la cale Fiscul

Firmele plătesc penalităţi de nedeclarare, dacă nu declară toate impozitele către stat. Fiscul nu mai are voie să calculeze foarte multe penalităţi, fapt ce îngreuna mult sarcina fiscală a datornicilor către stat, până acum. De multe ori, dobânzile şi penalităţile calculate ajung mai mari decât debitul în sine, după un timp. Au apărut clarificări şi legat de valabilitatea certificatelor fiscale. Codul de procedură fiscală a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 30/2017, prin care s-au clarificat mai multe aspecte din domeniul fiscal şi au apărut noutăţi pe care firmele trebuie să le cunoască.

Fiscalizarea giganţilor internetului, în dezbaterea miniştrilor de Finanţe ai ţărilor UE

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor UE (Ecofin), reuniţi la Tallin, au căzut de acord sâmbătă să avanseze rapid în dosarul fiscalizării giganţilor Internetului. Este vorba de un proiect prezentat de Franţa, căruia, însă, i se opun unele dintre statele europene, în frunte cu Irlanda. Ministrul român de Finanţe, Ionuţ Mişa, a semnat, alături de omologii din Franţa, Germania, Italia şi Spania, documentul care solicită CE prezentarea unei soluţii. Google, Apple, Facebook şi Amazon - componente ale grupului desemnat cu acronimul GAFA - sunt tot mai des acuzate că, prin "montaje financiare", îşi reduc consistent impozitele datorate. Or, în epoca digitalizării, a subliniat ministrul estonian de Finanţe, Toomas Toniste, "actualul sistem de taxare nu mai poate fi aplicat şi avem nevoie de o altă soluţie".

Producţia de cărbune a României a crescut cu 14,4% în primele 7 luni ale acestui an

Producţia de cărbune net a României a crescut în primele 7 luni ale acestui an şi a totalizat, în primele şapte luni, 2,667 milioane tone echivalent petrol, fiind cu aproximativ 14,4% mai mare faţă de cea din perioada similară din 2016, se arată în datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, România a importat 249.900 tep cărbune net, cu 26.900 tep (9,7%) mai puţin comparativ cu cantitatea importată în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform agerpres.ro.

Depozitarul Central lansează un nou serviciu

Începând de ieri, 18 septembrie 2017, Depozitarul Central pune la dispoziţia clienţilor săi serviciul de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S) a tranzacţiilor încheiate în moneda euro la Bursa de Valori Bucureşti, pentru instrumentele financiare denominate în euro. Depozitarul Central a finalizat dezvoltările tehnice ale sistemului RoClear necesare pentru facilitarea noului serviciu, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat prin decizia nr.1291/14.09.2017 completările Codului Depozitarului Central, anterior avizate de către Banca Naţională a României, care au fost elaborate pentru crearea cadrului de reglementare aplicabil decontării în moneda euro a tranzacţiilor încheiate în cadrul sistemelor de tranzacţionare.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandalul Dieselgate ieftineşte maşinile premium germane în România

Clienţii români ai mărcilor germane vor beneficia de bonusuri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro în momentul achiziţiei unui vehicul nou "prietenos cu mediul". BMW şi Daimler au extins şi în România pachetul de beneficii oferit clienţilor germani. Fără ca statul român să mişte un deget în privinţa vehiculelor implicate în scandalul Dieselgate, două mari grupuri germane promit acordarea de bonusuri şi compensaţii financiare clienţilor de la noi. Desigur, o astfel de măsură este mai degrabă menită să redreseze imaginea industriei auto din cel mai puternic stat european decât să susţină achiziţiile, mai ales că vorbim despre vehicule premium cu preţuri ridicate.

Kövesi tace, dar accelerează ritmul anchetelor

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, conflict generat de boicotarea lucrărilor comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009 de către mai marii Parchetelor. Cea mai bună apărare a lui Kövesi împotriva adversarilor ei rămâne atacul, iar semnalele pe care le-am primit arată că şefa DNA este determinată să ducă războiul cu Dragnea pe terenul pe care îl controlează cel mai bine: acela al acuzaţiilor de corupţie.

Ponta: "E coabitare totală între Dragnea şi Iohannis"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis coabitează fără probleme, iar între Cotroceni şi palatul Victoria este pace totală. Sunt cuvintele fostului premier, Victor Ponta, care a fost invitat, luni seară la TVR. "ONU e o chestiune în care e bine că merge preşedintele. Faptul că la Consiliul European nu merge premierul, e un mare dezavantaj pentru România. De ce nu face Dragnea o chestie ca la Consiliul European să meargă premierul? E coabitare totală între Dragnea şi Iohannis. Amândoi îşi văd de guvernare, de preşedinţie", a spus Ponta la TVR. Victor Ponta a fost audiat, luni, la DNA, iar la ieşirea din instituţia a precizat că nu are voie să spună ce a discutat cu procurorii.

JURNALUL NATIONAL

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor 5 persoane care au murit în timpul furtunii din Timişoara

Poliţia Timiş a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul bărbatului de 24 de ani care, astăzi, a murit în maşina sa strivit de poarta de intrare în municipiul Timişoara de pe Calea Lugojului, au confirmat surse oficiale din cadrul IPJ Timiş. Furtuna violentă a făcut ca structura de rezistenţă a "U" de deasupra şoselei să cedeze şi să cadă peste maşină. După incident s-a putut observa că stâlpii de susţinere au cedat, fierul beton rupându-se ca un pai, scrie pressalert.ro. Asta în condiţiile în care poarta de intrare a fost reabilitată de Primăria Timişoara în 2015, lucrarea fiind dată prin încredinţare directă firmei Stareto SRL. Muncitorii au demontat structura veche, au făcut intervenţii pe consolele verticale, care astăzi au cedat, dar şi pe grinda metalică orizontală.

Ministrul-faliment, la cârma Economiei

Toate firmele deţinute sau conduse de Gheorghe Şimon, noul ministru al Economiei, au dat faliment, cu datorii de milioane de lei către bănci şi instituţii publice. Printre cei ţepuiţi se află şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), organism care se află, culmea ironiei, chiar în subordinea ministrului Economiei. Indiferent dacă e vorba de producţia de utilaje minere, construcţii sau cherestea, afacerile lui Gheorghe Şimon au eşuat lamentabil. Gheorghe Şimon şi-a declarat doar participaţia la Independenţa SA din Vişeu de Sus, dar ministrul Economiei mai apare în trei firme: Citellus SRL Borşa, Promptservice SRL Baia Mare şi Angred Baia Mare SRL.

Daniel Dragomir, invitat marţi la Comisia SRI în legătură cu dezvăluirile făcute

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat că fostul colonel SRI Daniel Dragomir, care a fost adjunct al lui Florian Coldea, este invitat marţi, la ora 16,30, la audieri în legătură cu dezvăluirile făcute de acesta în spaţiul public. "Am avut o discuţie astăzi cu toţi membrii comisiei. Am discutat un pic despre cum ar trebui să funcţioneze activitatea la comisie. Mâine avem prima şedinţă ordinară. Am avut o discuţie cu domnul Daniel Dragomir. L-am invitat pentru mâine, la ora 16,30, la Comisia de control SRI, deci mâine la 16,30 va veni. I-am trimis şi pe adresa de e-mail pe care mi-a propus-o dumnealui o solicitare scrisă", a declarat luni senatorul Claudiu Manda.

"Aroganţă" de expert: cursuri de cultură generală pentru corporatişti

Piaţa de cursuri, invadată de necunoscuţi care se prezintă ca experţi în diverse domenii, fără a avea expertiza declarată, mulţi dintre ei, a creat un trend al respingerii acestor oferte. O form de protest unică vine din partea unuia dintre cei mai cunoscuţi headhunteri din România, George Butunoiu, care a lansat o contraofertă, aducând pentru corporaţii cursuri cu specialişti adevăraţi, iar ca răspuns la durata din ce în ce mai scurtă de pe piaţă, a crescut perioada de învăţare până la doi ani. După cursurile de muzică şi de gramatică, George Butunoiu, prin Societatea Muzicală, vine cu o nouă provocare, de la 1 octombrie: cursuri de Cultură universală.

NATIONAL

Maior a cerut la Washington reţinerea lui Dragnea!

In ultimele ore sistemul a fost zguduit de o veste parvenita pe cai neoficiale de peste Ocean, privind o mutare şocantă pe care ar fi făcut-o ambasadorul României la Washington. Practic, la Bucureşti s-a aflat cu viteza fulgerului ca George Maior s-ar fi pronunţat, nici mai mult nici mai puţin că "soluţia cea mai buna ar fi un atac din flanc", in timp ce se vorbea de posibilitatea reţinerii lui Liviu Dragnea! Iar poziţia "diplomatica" a celui care a condus SRI-ul timp de peste un deceniu este cu atât mai interesantă cu cât, după cum susţin sursele National, ea ar fi fost exprimată in fata unor funcţionari ai Inspectoratului General al Departamentului Justiţiei din Statele Unite ale Americii, celebrul DOJ.

"Cafeneaua Spionilor" din Viena!

In acest moment, Plahotniuc este un personaj atât de important, încât îşi permite să convoace pentru a le face "oferte de nerefuzat" sau a le adresa câte o "rugăminte personală" nenumăraţi lideri politici romani, ca să nu mai vorbim de analiştii care "ce au in Guşă, si-n căpuşa", preocupaţi doar sa nu le fie tăiat racordul la resursele financiare inepuizabile de care dispune miliardarul de peste Prut. Noua "Mecca" a celor care se roagă de sprijin a devenit Hotelul Intercontinental din Viena; mai ales la "Cafe Schwartzenberger" din Capitala Austriei, deloc întâmplător cunoscuta si drept "Cafeneaua Spionilor"...

Split TVA, instrument de executare silită

Viitorul sistem de plata defalcata a TVA, care va fi introdus din ianuarie si opţional din octombrie, va funcţiona practic ca un instrument de executare silita, deoarece va permite executarea silită a contului de TVA si pentru alte obligaţii restante existente in evidentele fiscale ale autorităţilor fiscale, chiar daca TVA este plătită la termen către bugetul de stat. Concluzia rezultă din răspunsurile experţilor Deloitte, la un set de întrebări privind plata defalcată a TVA.

PUTEREA

Ponta RUPE TĂCEREA: "Mi s-a cerut să-l denunţ pe Băsescu"

Chiar dacă nu a oferit mai multe informaţii jurnaliştii referitor la dosarul în care a fost citat luni la sediul DNA, fostul premier Victor Ponta vine cu o dezvăluire uluitoare: procurorii i-au fi cerut în trecut să-l denunţe pe Traian Băsescu. "Nu stiu de ce sunt legate dosarele, stiu ce am intrebat. Dar am spus si la iesirea de la Dna eu stiu f bine si o stiu de pe faptul ca am suferit si eu. Diferenta dintre politica si arme judiciare. Am fost audiat mai demult ca martor la Dna si mi s-a spus daca nu cumva vreau sa depun un denunt impotriva lui Basescu si am spus ca ma lupt cu el in politica. Nu am facut o plangere penala si nici nu ma ocup cu asa ceva. Mi se pare un lucru foarte rau" a declarat Victor Ponta la PSNews.

Liviu Pop, răspuns FERM: "Nu e niciun motiv să-mi dau DEMISIA"

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop a dat mai multe explicaţii în legătură cu scandalul generat de lipsa manualelor în şcoli şi a dat asigurări că această situaţie nu se va mai repeta. În acest context, nu vede nici un motiv pentru care ar trebui să-şi dea demisia. "Am reuşit să recuperăm foarte mult din întârzierile pe care le-am avut pe zona de educaţie. Suntem în linie dreaptă cu programul de guvernare şi atâta timp cât se respectă termenul din programul de guvernare nu văd absolut nici un motiv de a-mi da demisia.", a declarat Liviu Pop.

ROMANIA LIBERA

Dezastru. Direcţia Fiscului care se ocupă de controlul marilor averi a luat în vizor 300.000 români, dar a găsit până acum doar 79 cu bani negri

Direcţia care trebuia să-i bage în sperieţi pe cei cu averi mari (după ce i-a ameninţat că le găseşte banii neimpozitaţi), are o activitate anemică. Din 2015, această direcţie a ANAF a luat în vizor aproape 300.000 de români, dar a găsit, până acum, cu bani negri, doar 79 de cetăţeni. Pe aceştia i-a pus să plătească aproximativ zece milioane de euro, din care a încasat efectiv numai 1,1 milioane de euro. În acelaşi timp, cei 64 de inspectori ai acestei direcţii cu activitate asemănătoare vestitului IRS (Internal Revenue Service, Fiscul american), încasează anual venituri brute de 1 milion de euro. RL vă prezintă, în premieră, numele unora dintre cei prinşi cu ocaua mică: patronul uneia dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal din România, un fost fotomodel şi o săteancă din Suceava care s-a plâns judecătorilor că i-au fost impozitate, ilegal, darurile de nuntă.

România, total nepregătită în faţa valului de migranţi ilegali

Timp de doi ani, în 2015 şi 2016, nu a existat niciun caz de migraţie ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcţionase sporadic în anii 2013 şi 2014. Aproape 500 de migranţi ilegali au ajuns, numai în acest an, în România, pe Marea Neagră. Un număr- record. Ne place sau nu, România este una dintre rutele prin care locuitori din ţări devastate de conflicte interne sau de sărăcie, din Orientul Mijlociu vin spre Europa de Vest, în principal spre Germania, Mecca libertăţii şi prosperităţii pentru aceştia.

ZIARUL FINANCIAR

Obiectivul României pentru 100 de ani: PIB-ul României poate atinge 200 de miliarde de euro

Comisia Naţională de Prognoză vede pentru 2018, când România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, un PIB de aproape 200 mld. euro, ceea ce va însemna că Romania va trece, foarte probabil, de economiile Cehiei şi Greciei, ţări care au doar însă cate zece milioane de locuitori. Borna anterioară de 100 mld. euro a fost trecută în 2006, când PIB-ul a fost de 99 mld. euro. În 1990 PIB-ul era de 35 mld. euro în banii de astăzi. Dublarea PIB-ului în euro în circa zece ani înseamnă că putem presupune că România va avea un PIB de 400 mld. euro în 2027. Polonia are astăzi un PIB de 424 mld. euro.

Valer Blidar din Arad deschide pe cont propriu o şcoală tehnică de maiştri

Valer Blidar, proprietarul fabricii de material rulant Astra Vagoane Călători din Arad, cu afaceri de 61 milioane de lei anul trecut, a investit în deschiderea unei şcoli tehnice de maiştri, după ce în urmă cu doi ani a fondat o şcoală profesională pentru a-şi asigura forţa de muncă în fabrică. "Anul acesta scoatem şi prima promoţie la şcoala profesională (sudori, lăcătuşi, electricieni-n.red.). În următorii trei ani, cu aceste două şcoli, vom ajunge să acoperim deficitul de forţă de muncă din fabrică", a declarat pentru ZF Valer Blidar. Industriaşul spune că lipsa acestor categorii de angajaţi, maiştri sau sudori, lăcatuşi, ar putea să fie rezvolvată la nivel naţional dacă s-ar înfiinţa mai multe şcoli. Pregătirea tinerilor în şcoala tehnică durează doi ani, iar în cea profesională durează trei ani.

Franklin Templeton a scos la vânzare doar în ultimele trei luni 60% din FP pentru 6,5 mld. lei

Americanii de la Franklin Templeton, administratorii Fondului Proprietatea (FP), al doilea cel mai lichid emitent de la BVB, au anunţat din iulie încoace exit-uri din companii româneşti care echivalează cu 61% din activul net al Fondului, ceea ce ridică lichidările la circa 6,5 mld. lei, potrivit calculelor ZF pe baza rapoartelor semestriale ale fondului. Austriecii de la Ithuba Capital, companie de consultanţă pentru care a lucrat şi Sergiu Manea (2010-2012), şeful BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de activele gestionate, au fost angajaţi de americani pentru vânzarea participaţiilor la Engie şi Enel deţinute de Fondul Proprietatea, tranzacţii estimate la circa 3 mld. lei, adică jumătate din total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb