• ADEVARUL
• Intrăm iar în recesiune.Ce-i de făcut?
Oficialii guvernamentali şi oamenii de afaceri prezenţi la "Forbes CEO Forum" au prezentat planuri pentru relansarea economiei. Bucureştiul a devenit, pentru o zi, cel mai important punct pe harta economiei europene. Asupra unui lucru, majoritatea participanţilor au fost de acord: este imposibil ca anumite state din Europa să mai evite recesiunea. "Al doilea val al recesiunii este garantat. Rămâne să vedem dacă vorbim de o cădere sau de o prăbuşire", a explicat Dinu Patriciu. Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanţelor Publice, i-a contrazis numai pentru a face declaraţii şi mai sumbre: "Suntem deja în recesiune. Problema este dacă intrăm în criză de-adevăratelea, pentru că deocamdată nu am fost, suntem în recesiune sau într-o perioadă de creştere nesemnficicativă, care pentru populaţie înseamnă efectiv tot recesiune",
• Trei măsuri pentru repornirea motoarelor
Simeon Djankov, vicepremier şi ministru de Finanţe al Bulgariei, militează pentru mai multă austeritate. "În vremuri de criză, pieţele reacţionează exagerat. Trebuie să iei măsuri imediate, care pot părea exagerate", explică acesta. Vlădescu îl contrazice. "Austeritatea este inutilă în momentul de faţă, austeritatea a devenit un fapt". Potrivit acestuia, cel mai bun lucru pe care guvernanţii români îl pot face acum pentru a pune România la adăpost de recesiune este să majoreze rezervele Trezoreriei. "Acum sunt bani pe pieţe, ne împrumutăm, strângem banii în Trezorerie cât dobânzile sunt încă rezonabile şi România are o poziţie favorabilă comparativ cu alte ţări". Următoarea prioritate a Guvernului ar trebui să fie atragerea de investiţii străine, a mai spus Vlădescu.
• Criza din Grecia trage în jos creşterea PIB din România
În locul unui avans al economiei de 3,8%, în 2012 vom avea doar 1,1% din cauza crizei datoriilor elene, avertizează analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Evoluţiile pozitive ale economiei din prima parte a acestui an i-au determinat pe analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să prognozeze pentru România, în luna iulie, o creştere economică de 3,8% în 2012. Acum, această prognoză a fost redusă drastic, la numai 1,1%, în principal din cauza crizei datoriilor din Grecia, care se accentuează pe zi ce trece şi contaminează inclusiv economia românească. O altă cauză pentru reducerea prognozei economice pe anul viitor ar mai fi reducerea ritmului de creştere din ţările zonei euro, principalii noştri parteneri la export.
• Grecia: "mama tuturor grevelor" va bloca toată ţara, două zile
Vapoarele greceşti vor rămâne blocate în porturi, gunoaiele vor rămâne mormane pe străzi. Sindicaliştii din întreaga Grecie au cerut o "mamă a tuturor grevelor", care să dureze 48 de ore şi să paralizeze întreaga ţară. Miercuri şi joi nimic nu va funcţiona în Grecia. Scopul - blocarea pachetului de austeritate (noi creşteri de taxe şi noi tăieri de salarii) pe care guvernul vrea să le treacă prin Parlament săptămâna aceasta. Greva generală urmează câtorva greve mai mici, "sectoriale", de zilele trecute: greva inspectorilor financiari, a gunoierilor, a jurnaliştilor. Protestul ce începe miercuri se anunţă a fi cel mai mare de la debutul crizei, în urmă cu doi ani. Orice birou de funcţionar va fi închis. La fel, şi magazinele. Vor fi închise chiar şi brutăriile, relatează Reuters.
• Standard & Poor's a retrogradat 24 de bănci şi instituţii financiare italiene
Agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat astăzi 24 de bănci italiene şi instituţii financiare, din cauza tensiunilor de pe această piaţă şi a prognozelor pesimiste privind creşterea economică, informează Reuters. Decizia a fost luată după reevaluarea implicaţilor pe care le va avea asupra băncilor climatul macroeconomic mai problematic decât se estimase iniţial, argumentează agenţia de evaluare. "În opinia noastră, noile tensiuni din ţările de la periferia zonei euro, în special din Italia, şi reevaluarea în scădere a prognozelor de creştere duc la deteriorarea climatului operaţional al băncilor italiene", au spus experţii Standard & Poor's într-un comunicat. Săptămâna trecută, agenţia a retrogradat toate băncile spaniole.
• După Marea Migraţie, Marea Reîntoarcere: negrii americani se întorc în Sud
Rezultatele recensământului din 2010 arată că în prezent 60% din populaţia de culoare a Americii trăieşte în 10 state americane. Şase din ele se află în sud. Circa 17% din afro-americanii care trăiau în Nord au plecat. Şase milioane de afro-americani au plecat din sudul SUA între 1915 şi 1970, din cauza segregării rasiale. Majoritatea au ajuns în oraşele mari din Nord, precum Chicago, Philadelphia, New York, Detroit, Los Angeles. Şi-au găsit locuri de muncă în fabricile de automobile ori la diverse ateliere de manufactură. Au prins rădăcini, şi-au întemeiat familii şi au oferit copiilor lor oportunităţi la care nici nu puteau visa în Sud. Astăzi, după ce au trecut câteva generaţii, populaţia de culoare a Americii începe să refacă traseul. În sens invers.
• Totul despre recensământ
Recensământul care începe maine, la ora 0.00, este primul realizat conform regulilor stabilite de Comisia Europeană. Ora 0.00 a zilei de joi este considerată "momentul critic", cel la care se fac toate raportările. Adică, un copil născut miercuri, 19 octombrie, la 23.59, intră în populaţia recenzată, dar unul care vine pe lume începând cu primul minut al zilei de joi, 20 octombrie, nu se numără. Răspund la întrebări persoanele de peste 15 ani, inclusiv, iar pentru copiii cu vârste mai mici de 15 ani oferă date adulţii din gospodăria respectivă. Pe recenzori îi puteţi vedea pe străzi începând de astăzi, întrucât miercuri este ziua "orientării în teren", a vizitelor preliminare. Recenzarea începe însă joi. Dacă nu vă vor găsi acasă la prima vizită, recenzorii vă vor lăsa în căsuţa poştală sau în uşă datele de contact. Îi puteţi suna ca să fixaţi o zi şi o oră pentru întâlnire şi completarea chestionarelor.
• Judecători cu tupeu suprem: soţii Bîrsan
CSM susţine că Gabriela şi Corneliu Bîrsan au imunitate doar în Franţa, unde se află CEDO. CSM a respins, ieri, contestaţia magistratului Gabriela Bîrsan şi a soţului său, judecătorul român la CEDO, Corneliu Bîrsan, prin care cei doi atacau avizul dat de Consiliu pentru percheziţionarea vilei lor din Snagov (Ilfov). Şefa Secţiei Contencios Administrativ, Gabriela Bîrsan, este acuzată de DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi primit cadouri scumpe şi excursii exotice de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, care avea mai multe procese pe rolul instanţei supreme.
• Cum va arăta Europa după datoriilor? Criza economică schimbă regulile fundamentale ale UE.
Criza datoriilor şi perspectiva prăbuşirii monedei unice aduc nu doar măsuri excepţionale pentru statele membre, dar pot determina reconfigurarea totală a funcţionării UE. Schimbarea Tratatului de la Lisabona este iminentă şi necesară pentru unitatea fiscală şi pentru reguli comune, susţine o parte a politicienilor germani, în timp ce Bruxelles-ul ripostează că "nu e momentul". Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, la final de mandat, că Tratatul UE ar trebui schimbat pentru a preveni ca un stat membru destabilizator să afecteze restul blocului. El a adăugat că modificarea ar trebui să permită impunerea unei anumite politici economice unui stat membru.
• Presa franceza, spionată cu voie de la stăpânire
Şeful contraspionajului, inculpat pentru interceptarea convorbirilor unui ziarist, nu-şi dă demisia şi nici nu este demis. Directorul Serviciului francez de Informaţii Interne (DCRI), Bernard Squarcini, a fost pus sub acuzare în cazul interceptării convorbirilor unui jurnalist de la ziarul "Le Monde" care investiga cazul Bettencourt, un dosar cu ramificaţii la cel mai înalt nivel politic. Este un fapt fără precedent în istoria serviciilor secrete franceze. Bernard Squarcini, un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, este unul dintre cei mai înalţi demnitari ai poliţiei franceze.
• CURENTUL
• Maghiari, vă ordon asimilaţi rromii şi secuii! Liderii UDMR pregătesc intens recensământul
Ofensiva fără precedent declanşată de liderii UDMR pentru umflarea artificială a minorităţii maghiare din România, la recensământul populaţiei organizat în perioada 20-31 octombrie, se apropie de sfârşit. Pentru a-şi atinge obiectivele fixate la Budapesta, ei au mers până'ntr-acolo încât şi-au propus să-i asimileze nu numai pe unguri şi secui, aşa cum au statuat deja în mod oficial, ci şi pe rromi sau chiar pe românii căsătoriţi cu persoane de etnie maghiară. Cu alte cuvinte, la noi e ca la sectanţi, spun ei. "Oricine poate fi maghiar!" declara recent pentru Radio România Actualităţi fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs. Nu contează că ai origini ce se întind până în pusta mongoleză.
• Monica Macovei vrea să înfiinţeze un nou partid
Recentele declaraţii de nemulţumire faţă de cum merg treburile în PDL ale europarlamentarului Monica Macovei s-ar putea materializa în apariţia unei noi formaţiuni de dreapta în viaţa politică românească. Agenţia Hotnews a scris ieri că Monica Macovei a declarat într-un interviu pentru Cristian Patrasconiu, publicat in cadrul volumului "Noua scoală de gândire a dreptei", că ar vrea să facă un partid nou. Întrebată dacă ar putea şi ar vrea să facă o nouă formaţiune politică, aceasta a spus că ar putea da curs acestor planuri mai vechi.
• CURIERUL NATIONAL
• Head-hunting-ul, o afacere profitabilă în criză
Tarifele practicate de companiile de recrutare pleacă, în general, de la un minim de 25% din salariul anual al respectivului post. Sumele cerute pentru căutarea unui director de companie pot fi de minimum 5.000 euro şi maximum 20.000 de euro. Firmele de profil spun că profitabilitatea "în mod teoretic este acceptabilă", dacă proiectele nu durează prea mult. În condiţiile în care toată lumea este afectată de criză, vânătorii de directori de companii nu pot spune acelaşi lucru. Head-huntingul este o afacere profitabilă având în vedere sumele obţinute de companiile de recrutare pentru găsirea unui şef de companie.
• Bula imobiliară, apărată cu buldozerele
Nebunia bancaro-imobiliară nu cunoaşte limite. Ca şi elanul distructiv al industriei financiare de pe Wall-Street, care împinge economia globală în cea mai mare criză de după cel de-al doilea război mondial. Pârjolirea capitalului depăşeşte acum faza alocării defectuoase şi trece în cea a ruinei nemijlocite. Apelul a fost dat de către fostul şef al Rezervei Federale Americane, Alan Greenspan. Acesta a declarat într-o intervenţie recentă pentru CNBC că cea mai ieftină soluţie pentru relansarea pieţei imobiliare este distrugerea caselor. Părintele bulei rezidenţiale recomandă Guvernului cumpărarea de locuinţe şi demolarea acestora, ca fiind alternativa cu cel mai scăzut cost. Doar în măsura în care statul va reuşi să ia unităţile locative de pe piaţă, va putea fi împiedicată scăderea preţurilor. În opinia lui Greenspan, această variantă este de dorit şi singurul neajuns al ei îl constituie faptul că nu este viabilă politic.
• Este în pericol ratingul AAA al Franţei?
Moody's a anunţat că va evalua Franţa în următoarele trei luni şi ar putea atribui o perspectivă negativă ratingului ţării, dacă costurile necesare pentru sprijinirea băncilor şi statelor cu probleme din zona euro pun presiuni prea mari pe buget, transmite Reuters. Liderii UE discută măsuri de protejare a sistemului financiar european de un probabil default (intrare în insolvenţă) al Greciei. Printre aceste măsuri se numără o infuzie de capital în băncile cu expunere ridicată pe datoria de stat a Greciei. Germania şi Franţa, cele mai puternice economii din zona euro, şi-au asumat rolul de principali susţinători ai unui plan care va fi prezentat la summit-ul UE de duminică şi ar trebui să reprezinte un pas important în direcţia soluţionării crizei.
• Cine are cele mai mari probleme cu rambursarea creditelor?
Românii care au luat credit de 10.000 de euro în anul 2008 au cele mai mari probleme, luptându-se cel mai mult cu rambursarea, potrivit companiei de colectare a creanţelor EOS KSI România. În acelaşi timp, reprezentanţii companiei spun că oamenii nu au bani să plătească. "Românii nu sunt rău-platnici, în realitate ei nu au bani pentru a-şi rambursa creditele. Oamenii care au luat în 2008 credite de 40.000-50.000 de lei, la costuri foarte mari, se luptă cel mai mult cu plata datoriilor la bănci. Să ai un credit de 10.000 de euro şi să fie nevoie să plăteşti 50 de euro lunar este un efort foarte mare", a spus Kovacs într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax. Băncile vor începe, din 2012, să vândă creditele ipotecare neperformante.
• Terapia Ranbaxy şi ZTE, interesate de preluarea halelor Nokia de la Jucu
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe: CJ Cluj: Terapia doreşte să preia halele pentru o extindere de producţie. Compania chineză ZTE intenţionează să deschidă în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru. Autorităţile mai discută şi cu alţi doi investitori, însă decizia de alocare a halelor va aparţine companiei Nokia
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ion Iliescu loveşte visul lui Victor Ponta la temelie: "Năstase ar fi mai bun ca premier"
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu este de părere că Adrian Năstase ar fi mai bun să conducă un guvern PSD decât Victor Ponta, care nu are experienţa necesară. În opinia lui Ion Iliescu, Ponta are anumite "goluri" şi că tinereţea îi va permite ca în timp "să acumuleze". "Sigur că se profilează varianta cu Ponta premier. Fiecare generaţie îşi aduce contribuţia proprie la un moment dat, iar Ponta are dinamism şi spontaneitate. Tinereţea înseamnă multe, inclusiv anumite goluri. Toţi am trecut în viaţă prin asta. Ponta are timp să acumuleze. Năstase ar fi omul cel mai bun la toate. Numai că nu prea mai vrea să-şi asume o astfel de responsabilitate ", a spus Ion Iliescu.
• Naisbitt: "China nu doreşte supremaţia mondială!"
Doris Naisbitt, directorul Institutului Naisbitt din Tianjin şi coautoare a cărţii "Megatrendurile chinezeşti: Cei opt stâlpi ai unei noi societăţi", crede că tot ceea ce îşi doreşte China este recunoaşterea internaţională. "China vrea să-şi recapete poziţia pe care o avea odată, adică cea din istorie, în care era cu adevărat un imperiu. Ideea rămâne în capul chinezilor, dar ei nu se luptă să domine lumea, ei doar vor să joace un rol în lume pe măsura nivelului economiei", susţine Naisbitt. Ea este de părere că, în actualul context geopolitic, nu mai poate exista doar o singură superputere. "Nu ştiu dacă chiar trăim într-o lume în care un stat poate să devină un imperiu dominant, aşa cum a fost Imperiul Roman. America are o economie de 14 trilioane de dolari, China este la o treime sau la un sfert din această sumă, aşa că este un lung drum de parcurs.
• JURNALUL NATIONAL
• Manifestul economiştilor indignaţi de Liviu Vionea
Au trecut şi în România trei ani de la declanşarea crizei. Pentru creşterea din 2011 trebuie să mulţumim Institutului Naţional de Statistică. Mulţi avertizează că în 2012 ne întoarcem în recesiune pe plan mondial. Şi atunci la ce a folosit austeritatea? Aceste întrebări şi le pun economişti indignaţi şi din Spania, şi din Grecia, Portugalia şi Irlanda. Şi le vor pune în curând şi cei din Germania, Franţa sau Marea Britanie. Oamenii ştiu şi singuri de ce au nevoie. Au nevoie de locuri de muncă, nu de caritate. Mai puţin de jumătate dintre românii de vârstă activă sunt şi ocupaţi în economia formală. De la începutul crizei s-au pierdut peste 800 de mii de locuri de muncă. Cel mai important motiv de indignare dintre toate este acela că s-a pierdut sensul guvernării. Nimeni, nicăieri, nu ar trebui să guverneze pentru pieţe, sau pentru FMI, sau pentru deficit. Guvernarea trebuie să fie pentru oameni. Scopul final al guvernării trebuie să fie creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.
• Peste 2,5 miliarde euro îngropate în imobile. Băncile trebuie să scape de activele toxice
Peste 2,5 miliarde de euro sunt îngropate de băncile din România în terenuri, apartamente, vile, hale sau păduri, conform unor estimări din piaţă. Sunt bani luaţi cu credite garantate cu ipoteci de cetăţeni sau firme, români care nu au mai putut să-şi achite ratele. Sumele sunt însă mult mai mari, susţine avocatul Gheorghe Pipera. "Cred că valoarea este mult mai mare, după câte ştiu eu, o singură bancă din sistem are credite neperformante în valoare de 2,5 miliarde de euro şi sunt 41 de instituţii", a spus Pipera. Acesta a mai adăugat că nu există statistici clare, datele vin cu pipeta, pe rând, de la bănci.
• Studiu GfK: Europa afectată de o escaladare a crizei economice
Pe fondul apropierii termenului limită a găsirii unei soluţii privind criza din Grecia şi o dată cu înrăutăţirea crizei datoriilor în Franţa şi Italia, consumatorii europeni sunt, în mod vizibil, din nou neliniştiţi, prezintă un studiu efectuat de GfK în 12 ţari europene, a căror populaţie însumează 80% din populaţia totală a celor 27 state membre ale UE. Concluziile studiului relevă faptul că atmosfera optimistă privind depăşirea crizei în viitorul apropiat, înregistrată în primăvara acestui an în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, s-a transformat într-o nouă stare de incertitudine.
• NATIONAL
• Nici Patriciu nu mai crede in Top Forbes 500 Miliardari
Top Forbes 500 Miliardari lansat ieri este, de fapt, un mare fas. Aceasta este concluzia la care a ajuns nimeni altul decat Dinu Patriciu, care detine printre altele, revista Forbes Romania. Patriciu si-a desfiintat, practic, propriul top, spunand ca acest clasament se bazeaza pe proprietati imobiliare supraevaluate, ca proprietarii sa "dea" bine in fata bancilor. "Noi intre noi stim asta", a spus Patriciu. El a mentionat ca, indiferent de calculul valorii activelor imobiliare, rezultatele vor fi gresite. "Cine zice ca o porumbiste de la marginea orasului - pe care a existat candva un proiect imobiliar - valoreaza acum mai mult decat gaura de la covrig, se insala", a spus Patriciu.
• Interlopii il lanseaza pe Maior in politica
Asa dupa cum "NATIONAL" a dezvaluit in exclusivitate, Serviciul Roman de Informatii se implica tot mai mult in toate aspectele vietii cotidiene din Romania, pregatind astfel terenul pentru ca seful sau, George Maior, sa preia functia de premier. Contracandidat oricum nu are si, chiar daca micutul Boc nu vrea sa-si ia jucariile de la Palatul Victoria, directorul SRI este in grafic. Ieri, la Parlament, s-a confirmat ca acesta va conduce cruciada impotriva mafiei tiganesti. Sereistii sunt deja pregatiti sa destructureze cel putin cate un clan pe zi, ceea ce-i va aduce un capital imens de simpatie diplomatului George Maior. Care a lasat deoparte obisnuita sa rezerva, pentru a se comporta ca un veritabil om politic.
• Democratii se rascoala: PDL are cea mai proasta conducere
PDL este condus ca vai de lume, iar cei care vorbesc in numele lui lanseaza idei fara acoperire si creeaza confuzii, i-au reprosat senatorii democrati lui Emil Boc. Din pacate pentru actualul lider al PDL, nu numai tabara lui Vasile Blaga a ridicat glas impotriva modului in care este condus partidul. Ignorata de lideri si obligata sa asculte reprosurile oamenilor din colegii, majoritatea parlamentarilor democrati nu-si mai ascunde nemultumirea si ameninta cu boicotarea legile trimise de Guvern in Parlament.
• Spionajul american, o caracatita uriasa
Aparatul de spionaj american a devenit urias dupa 11 septembrie 2001, dupa cum reiese din volumul documentar "America Top Secret". Reporterii de investigatii Dana Priest si William Arkin au scris o carte-document despre cum s-a dezvoltat sistemul american de spionaj de la atentatele din 11 septembrie 2001. De exemplu, exista un grup militar al Pentagonului, care nu are nicio punte cu "exteriorul" mediatic, dar care este dotat cu drone ucigase, avioane de recunoastere, sateliti miltari proprii si "escadroane ale mortii", gata sa execute operatiuni oriunde pe glob. Acest grup este Joint Special Operations Command, despre care reporterii scriu ca a ucis mai multi militanti islamisti decat fortele militare din teatrul de operatiuni!
• PUTEREA
• Comision de 7 mil. euro de la fosta RODIPET
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit cum a reusit libanezul Said Baaklini sa spolieze fosta companie de stat RODIPET, împreuna cu patronii acesteia, fratii Hassan si Mehdi Awdi, ajutati de angajatii acestora. Said Baaklini, caruia procurorii i-au impus sa nu paraseasca tara pentru 30 de zile, este cercetat de procurorii DIICOT pentru spalare de bani. Ancheta a relevat ca libanezul a încheiat, prin firma sa, Libarom Agri SRL, cu Supremo Corporation SRL, societatea care a preluat o parte a actiunilor RODIPET (actualmente Network Press Concept SA), nu mai putin de 14 contracte, câte au reusit procurorii sa descopere, extrem de paguboase pentru fosta companie de stat.
• Bechtel, renegociaza sau pleaca
Dupa ce au încasat aproape un miliard de euro pentru putin peste 50 km de autostrada, americanii de la Bechtel ar putea ramâne fara contractul de constructie al autostrazii Brasov-Bors. Daca statul reziliaza contractul, Bechtel ar putea cere despagubiri de 700-800 milioane de euro. Daca nu vor accepta reducerea preturilor pe kilometru de autostrada, de la peste 20 milioane de euro la sub 7 milioane de euro/km, compania Bechtel ar putea fi trimisa la plimbare, Compania de Autostrazi fiind nevoita sa concesioneze cei aproape 300 km din proiectul autostrada Transilvania.
• Statul reduce drastic prefinantarea pe proiecte UE
Plafonul în limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare în cel mult patru luni vor fi obligate sa restituie integral banii. Analistii critica aceste "jocuri", metionând ca multe firme vor fi nevoite se declare faliment din cauza lor. Noul sistem va fi aplicat începând cu sfârsitul lunii iulie, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Pâna în prezent, Comisia Europeana (CE) aloca 15% ca avans pentru prefinantarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenta pâna la 30% din valoarea contractului.
• ROMANIA LIBERA
• Silviu Bian: "Trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii"
Silviu Bian, şeful Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, arestat preventiv dupa ce a fost prins in flagrant luand mita 82.000 lei, a fost infundat de alte doua autodenunţuri in afara celui formulat de Ristea Cristache, directorul serviciului de ocupare a fortei de munca Rasnov, dupa cum Romania Libera a scris deja. Cei doi denuntatori au sustinut ca au dat o parte din salariul incasat ca angajati in derularea proiectelor europene pentru ca Silviu Bian, ordonator principal de credite ca sef al ANOFM, sa deschida linia de creditare. Alaturi de autodenunturi la dosar exista inregistari audio-video ambientale si ale unor convorbiri telefonice, care confirma sustinerile denuntatorilor.
• Cel mai mare producător de electricitate a rămas fără lichiditate şi în lacuri, şi în conturi. Cum se alege praful de Hidroelectrica, o companie de stat care ar trebui să aducă profituri de miliarde
Compania nu mai are destulă apă pentru toţi "băieţii deştepţi" şi nici suficient capital de lucru, ca urmare a preţurilor subvenţionate la care le-a vândut curent până acum. Hidroelectrica a ajuns să invoce "clauza de forţă majoră", după ce seceta a împiedicat-o să-şi onoreze toate contractele. De asemenea, compania s-a împrumutat săptămâna trecută de 120 de milioane de euro pentru a-şi asigura lichiditatea. Compania de stat Hidroelectrica a angajat o linie de credit pe un an de la Banca Transilvania pentru finanţarea capitalului de lucru, a anunţat Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie. Hidroelectrica a ajuns în această situaţie din cauza politcii comerciale păguboase din ultimii 20 de ani, aceea de-a vinde electricitate sub preţul pieţei şi de-a furniza în regim constant, deşi are fluctuaţii substanţiale de producţie.
• Fonduri. Aproape 200 milioane lei s-au dus din ianuarie 2011 până acum, din Fondul de rezervă al Guvernului, către primării. Primăriile preferate ale lui Emil Boc
Ultima hotărâre prin care Guvernul Boc a alocat circa 66 milioane lei pentru peste o mie de primării nu face decât să confirme mecanismul deja conturat: cele mai mari sume sunt direcţionate către edilii puterii. În plus, sunt recompensaţi în continuare primarii racolaţi recent de UNPR de la PSD şi PNL. De la începutul anului şi până acum, Cabinetul Emil Boc a alocat din Fondul de rezervă pe care-l are la dispoziţie, prin nouă hotărâri de guvern, suma de 196,28 milioane lei. Banii au plecat spre mii de primării, dar în mod diferit: sumele mai mari s-au regăsit în dreptul comunelor şi oraşelor conduse de reprezentanţi ai puterii, iar sumele mai mici la restul.
• Cum ajunge piaţa de carburanţi sub control răsăritean de Ilie Serbanescu
Cică Petrom... Cică, pentru că, de fapt, Petrom nu există decât ca formă, şi nu ca fond, ca decizie... Ca fond, ca decizie, există doar OMV, proprietarul majoritar al Petrom. Ei bine, se vorbeşte articulat în piaţă că OMV ar urma să vândă vreo 140 de benzinării din reţeaua Petrom. Şi să spunem de la început că imediat ce s-a vânturat ştirea în piaţă - sau mai degrabă a fost lăsată special să circule - OMV a dezminţit că ar avea loc negocieri pentru o asemenea tranzacţie, deşi informaţiile din piaţă spun că s-a ajuns deja la faza de "due diligence" (procesul de evaluare antetranzacţie). Şmecherie veche cu dezminţirea! Şmecherie pentru că nu iese niciodată fum fără să fie foc! Şmecheria a fost însă folosită pentru că vânzarea are un schepsis.
• ZIARUL FINANCIAR
• Poate deveni România o fabrică de softişti?
Talpeş, Bitdefender : Software-ul va conduce tot. Tudor, IBM : România rămâne competitivă pentru investitori. Socol, Siveco : Listăm compania în cinci ani Bulucea, Google : 20.000 de site-uri româneşti primesc bani de la Google prin Adsense. Cei mai puternici executivi din IT&C-ul românesc au căzut ieri de acord la conferinţa ZF Digital '11 că piaţa va cunoaşte o dezvoltare accelerată în perioada următoare şi că oportunităţile de business de abia acum urmează. Prima parte a ZF digital '11 a avut loc ieri în Bucureşti, la hotelul Marriott, iar astăzi va fi partea a doua, cu alţi 10 executivi şi antreprenori din zona IT&C ca vorbitori. Conferinţa este organizată în parteneriat cu NEC, Samsung, Banca Transilvania, Deloitte şi Lenovo.
• Recuperatorii de la EOS KSI au dat în judecată 40.000 de rău-platnici către bănci şi telecom
Circa 40.000 de români au fost chemaţi în instanţă de EOS KSI, cea mai mare companie din piaţa de recuperare a creanţelor, pentru că nu au ajuns la un acord pentru achitarea datoriilor pe cale amiabilă, a declarat Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI România. "Avem şi 8.000 de cazuri în faza de executare silită pentru că nu am reuşit să ajungem la un acord cu clienţii respectivi nici înainte de proces, nici în timpul procesului şi nici după acesta." El precizează că majoritatea cazurilor sunt rezolvate însă pe cale amiabilă. Cele mai multe creanţe sunt cumpărate de firmele de recuperare de la bănci şi companii telecom.
• Ce va face statul când se termină Fondul Proprietatea? Guvernul pregăteşte plafonarea despăgubirilor pentru a economisi 10 mld. euro
Problema despăgubirilor, pasată precum un cartof fierbinte de la o guvernare la alta în ultimii douăzeci de ani, a ajuns acum la capăt de linie: Guvernul este forţat să plafoneze şi să eşaloneze compensaţiile conştient că nu dispune de zecile de miliarde pentru a umple sacul fără fund al despăgubirilor. Nici Fondul Proprietatea, cea mai mare privatizare mascată de la căderea comunismului, şi nici zecile de legi, acte normative şi ordonanţe de urgenţă nu au reuşit să rezolve problema despăgubirilor în România. Bilanţul ultimilor douăzeci de ani arată tragic: chiriaşii au avut dreptul de a cumpăra imobilele în care locuiau la preţuri sociale (la iniţiativa PSD), în timp ce proprietarii de drept au fost aruncaţi în hăţişul legislativ şi compensaţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea (la iniţiativa PNL şi PD).
• Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor
Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl (desen), a indus în eroare investitorii înainte de a anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an. De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS din evidenţa contabilă a grupului. Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei, transmite Reuters. Grupul financiar austriac a anunţat la 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 mil. euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliul de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).
• Alpha îşi curăţă rapid portofoliul imobiliar
Sub presiunea care afectează banca-mamă, Alpha Bank, unul dintre cei mai mari finanţatori de pe piaţa imobiliară locală în perioada de boom, a luat în ultimele săptămâni decizii de reducere a expunerii din bilanţ cu cel puţin 100 mil. euro pe două dintre cele mai costisitoare proiecte - turnurile cu apartamente Asmita şi turnurile de birouri City Gate. După ce au solicitat în 10 octombrie intrarea în insolvenţă a firmei Asmita Gardens, care deţine peste 400 de apartamente nevândute, finanţate de Alpha cu circa 70 de mil. euro, grecii au cerut două zile mai târziu şi preschimbarea termenului iniţial dat de Tribunalul Bucureşti (6 februarie 2012), astfel că dosarul de insolvenţă va începe să fie judecat săptămâna viitoare, pe 24 octombrie.
• Petrolul a pierdut 25% din valoare între maximul din aprilie şi minimul din octombrie. De ce nu se vede în preţul carburanţilor?
Barilul de petrol a înregistrat o evoluţie extrem de oscilantă în 2011. Dacă în aprilie atingea maximul de 114,53 dolari, la începutul lui octombrie petrolul s-a prăbuşit la 76,39 de dolari. Această evoluţie nu le-a provocat însă vreo reacţie companiilor petroliere din România, în intervalul de maxim şi minim al barilului de petrol, carburanţii ieftinindu-se cu maximum 4%. Mai mult, Petrom, cea mai mare companie din România şi liderul pieţei de produse petroliere, a aplicat ieri o nouă scumpire de 6 bani în cazul benzinei şi de 12 bani la motorină. Astfel, în multe staţii ale Petrom, litrul de motorină a devenit mai scump decât cel de benzină. Petrom nu este însă singura companie cu un apetit sporit pentru scumpiri, toţi ceilalţi petrolişti urmându-i exemplul.
• O întrebare de 25 mld. euro: cine are grijă de primii 100 de exportatori? Ministerul Economiei face strategii, dar nu ştie care sunt firmele care au adus ieşirea din recesiune
Nici Guvernul şi nici Ministerul Economiei nu au putut răspunde unei solicitări a ZF prin care celor două instituţii li se cerea lista celor mai mari 100 de exportatori din România, valoarea exporturilor lor şi dinamica înregistrată în primele şapte luni ale anului faţă de 2010. În schimb, Ministerul Economiei are un departament pentru comerţ exterior cu 126 de angajaţi şi spune că are chiar şi o strategie de export până în 2014. Totuşi, în ciuda celor aproape 200 de pagini presărate cu idei de clustere sau de sfaturi privind cea mai bună localizare a stupului de albine pentru a fi asigurate sursele de nectar de exemplu, Nokia, al doilea mare exportator al României, tocmai a lăsat o gaură de 1,6 miliarde de euro.
• Ruşii, loviţi unde se credeau asiguraţi. Hidroelectrica a tăiat cu 60% livrările de energie ieftină către Alro. Compania îşi reduce producţia
Producătorul de aluminiu Alro Slatina a închis o hală de producţie şi se chinuie să le ţină în funcţiune pe celelalte cinci din cauza reducerii livrărilor de energie de către Hidroelectrica. Cel mai mare consumator de energie din România este obligat acum să cumpere energie direct de pe piaţă, la costuri mult mai mari. Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), parte a grupului Vimetco controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, a început procedurile de închidere a uneia dintre cele şase hale de electroliză destinate producţiei de aluminiu primar şi a demarat alte măsuri extraordinare după ce principalul furnizor de electricitate, Hidroelectrica, a redus livrările cu 60%, invocând forţa majoră, pe fondul secetei din acest an, care a fost cea mai puternică din ultimul deceniu.