• ADEVARUL
• Alina Gorghiu este noul preşedinte al PNL. Iohannis: Vedem dorinţa PNL de a se reforma, moderniza
Alina Gorghiu este noul preşedinte al vechiului PNL, după ce l-a învins pe Ludovic Orban. Gorghiu va fi, totodată, şi copreşedinte al noului PNL, alături de Vasile Blaga, până în 2017, când va avea loc Congresul de fuziune al PNL-PDL. Şedinţa PNL pentru stabilirea succesiunii lui Klaus Iohannis la şefia partidului s-a anunţat, încă de la început, una de formalizare a discuţiilor de miercuri seara, când liderii de filiale convocaţi de secretarul general PNL Marian Petrache, alături de Klaus Iohannis, au primit vestea candidaturii Alinei Gorghiu. Orban în cele din urmă a primit 28 de voturi, depăşit însă de Gorghiu, care şi-a adjudecat victoria cu 47 de voturi.
• Cum s-a împărţit ciolanul între Ponta şi Tăriceanu
Intrarea Partidului Liberal Reformator (PLR), condus de către Călin Popescu Tăriceanu, în Cabinetul Ponta IV nu s-a lăsat cu urmări doar în privinţa posturilor de miniştri, ci şi a structurii Executivului, mai multe companii şi instituţii fiind trecute de la un minister la altul. Astfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a trecut de la Scretariatul General al Guvernului (SGG) înapoi la Ministerul Transporturilor, în vreme ce societăţile de stat Transelectrica şi Transgaz au revenit şi ele la Ministerul Economiei - tot de la SGG, unde fuseseră mutate la începutul anului (cu argumentul că "trebuie respectate cerinţele Comisiei Europene"). Ministerul Transporturilor este condus de către Ioan Rus (PSD), în vreme ce la SGG a rămas Ion Moraru, sprijinit tot de către PSD.
• Discursul anual al lui Vladimir Putin: "SUA creează ameninţări în România şi Polonia"
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a susţinut, joi, tradiţionala sa conferinţă de presă anuală care a durat peste trei ore. La eveniment au participat peste 1.200 de jurnalişti din Rusia şi din străinătate, discursul fiind transmis în direct de canalele de televiziune ruse Rossia 1, Rossia 24 şi Pervîi Canal. Preşedintele Federaţiei Ruse a răspuns la întrebările jurnaliştilor din aproximativ 17 ţări ale lumii. "În legătură cu acordul pentru scutul anti-rachetă. Cine a ieşit din înţelegere? Noi? Nu, au făcut-o Statele Unite. În mod unilateral. Ne creează ameninţări. Nu doar în Alaska, dar şi în Europa - în Polonia, în România. Cine dintre noi se comportă agresiv? Nu voi vorbi acum cine are dreptate în problema ucraineană. Ei sau noi. Eu consider că noi avem dreptate. Dar să lăsăm asta momentan. Dorim relaţii echivalente, dar doar în condiţiile respectării intereselor noastre naţionale."
• De ce creşte numărul revoluţionarilor care primesc indemnizaţii de la o lună la alta
Au trecut 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi statul român acordă, încă, mii de indemnizaţii către aşa-zişii "luptători remarcaţi pentru fapte deosebite". Povara e pusă pe umerii bugetului public şi depăşeşte 40 de milioane de euro anual. Conform datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii, în acest moment sunt 10.449 de cetăţeni care încasează indemnizaţii speciale pe baza legii 341, cunoscută şi sub numele de legea recunoştinţei. Valoarea medie a unei indemnizaţii este de 1.508 lei pe lună. Din cei 10.449 de revoluţionari, numai aproximativ 4.500 sunt răniţi sau reţinuţi în zilele Revoluţiei, precum şi urmaşi ai celor decedaţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
• China ameninţă iar cu investiţii. Promisiunile făcute anul trecut au rămas în stadiul de discuţii
România are proiecte în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro cu China, dar marea majoritate au rămas la nivelul de idee, fără mari progrese practice, din cauza costurilor imense şi a faptului că acestea necesită ajutoare de stat. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit din nou, la Belgrad, cu primul-ministru chinez Li Keqiang, care a făcut apel la intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energetic şi al infrastructurii. Însă proiectele pentru care s-au semnat memorandumuri sau acorduri în urmă cu un an abia s-au mişcat, cu toate declaraţiile optimiste şi vizitele făcute la Beijing de către delegaţiile ministeriale româneşti. Premierul chinez a lansat un apel la intensificarea cooperării bilaterale româno-chineze la capitole precum energia nucleară, realizarea de proiecte în sectorul energiei termoelectrice sau infrastructura de transport, potrivit agenţiei Xinhua.
• BANCHERUL
• BNR angajeaza un pluton de 12 inspectori fara experienta pentru a verifica bancile si IFN-urile
Dupa ce seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, s-a tot plans in ultimul timp ca bancile l-au cam pacalit cu evaluarea activelor si constituirea provizioanelor pentru credite neperformante, Mugur Isarescu pare-se ca s-a decis sa-i aduca o armata de inspectori, 12 la numar, cu care sa sperie bancherii neascultatori. Va fi un pluton de tineri mercenari, adusi direct din bancile facultatilor, dupa cum rezulta din anuntul de angajare. Pentru ca nu ai nevoie de niciun fel de experienta in domeniul bancar, iti trebuie doar o diploma de licenta de la o facultate economica, cunostinte in econometrie, sa stii sa lucrezi pe calculator si limba engleza pentru a ajunge inspector bancar la BNR, adica unul dintre cei care inspecteaza bancile. BNR organizeaza concurs pentru ocuparea a nouă posturi de inspector, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, la Direcţia Supraveghere, Serviciul inspecţie. Termen limită pentru înscriere: 12 ianuarie 2015.
• Avocatul Piperea pierde pentru a doua oara procesul colectiv cu 200 de clienti impotriva BCR, la Curtea de Apel Bucuresti
Curtea de Apel Bucuresti a respins cu unanimitatea judecatorilor ca nefondata cererea unui grup de 200 de clienti ai BCR reprezentanti de avocatul Gheorghe Piperea ca dobanda si comisioanele la credite sa fie declarate clauze abuzive si sa fie eliminate, astfel incat acestia sa achite in continuare dobanzi de doar 1-2% pe an, mai mici decat cele la depozite. Este vorba de unul dintre cele doua procese colective care se rejudeca la Curtea de Apel, la dispozitia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce anul trecut Piperea si clientii bancii au pierdut aceleasi cauze atat la Tribunalul Bucuresti cat si la Curtea de Apel. Instanta a mai dispus astazi ca reclamantii sa achite catre BCR, drept cheltuieli de judecata, suma de 219.369 de lei (50.000 de euro), adica in jur de 250 de euro pentru fiecare client. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie.
• CURENTUL
• Piedone: după sărbători decidem dacă PC e de stânga sau de dreapta
Prim-vice-preşedintele Partidului Conservator Cristian Popescu Piedone susţine că formaţiunea sa trebuie să ia o decizie clară în viitorul apropiat cu privire la orientarea şi valorile politice pe care le îmbrăţişează. "După sărbători voi decide dacă PC e într-adevăr un partid de centru dreapta aşa cum îi spune şi numele sau un partid de stânga într-o alianţă.", a declarat Piedone pentru STIRIPESURSE.RO "Doresc să salut alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de preşedinte al PNL şi consider că e binevenită o înnoire în toată scena politică.", a ţinut liderul PC să adauge. Piedoine a fost cel care la ultimele întâlniri ale PC a militat pentru o identitate clară a partidului şi a solicitat convocarea unui Congres extraordinar.
• Pasi - de Tia Şerbănescu
Aniversarea unui sfert de secol de la revoluţie în Parlament a avut darul de a-i nemulţumi chiar pe revoluţionarii invitaţi. Aceştia sperau să li se dea cuvântul şi nu să stea să asculte discursurile aleşilor aşa că au început să vocifereze "este ziua noastră, nu a voastră, hoţilor! să vă ia la puşcărie, din toate partidele!" şi să ameninţe că se aruncă de la balcon. Şi dl. Iohannis şi-a prefaţat mandatul mergând la Timişoara pentru a omagia începutul revoluţiei şi valorile libertăţii. Dl. Iohannis s-a ocupat apoi de transferul de putere din fruntea PNL pentru a cărui preşedinţie interimară concurau veselul Orban şi morocănosul Atanasiu. Ghinion! Dl. Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru dna Alina Gorghiu (purtătoarea sa de cuvânt în campanie) şi a recomandat-o călduros membrilor BPN. Imediat, Atanasiu s-a retras din cursă în favoarea dnei Gorghiu. Cum dlui Iohannis nu i se poate refuza nimic în momentul de faţă, e limpede că preferinţa sa e lege pentru PNL şi dna Gorghiu, reprezentând tânăra generaţie a lucrului bine făcut şi care a urcat pas cu pas (şi nu pat cu pat, cum susţin misoginii) în politică, va fi liderul PNL pentru următorii doi ani şi copreşedintele marelui PNL alături de dl. Blaga.
• CURIERUL NATIONAL
• Direcţia Antifraudă a tras linie pentru 1,7 mld. euro
Într-un an de activitate, cei 1.318 inspectori au stabilit prejudicii, amenzi şi confiscări în valoare de 778 mil. euro. Cei 261 de inspectori detaşaţi la unităţile de Parchet au întocmit 821 de rapoarte în cadrul dosarelor penale pentru prejudicii de 916 mil. euro. Diaconu: ANAF va acţiona, în maximum 2-3 ani, pentru a-i determina pe absolut toţi contribuabilii să-şi plătească până la ultimul leu obligaţiile bugetare. După numai un an de activitate, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a reuşit performanţa să tragă linie pentru 1,7 miliarde euro, sumă ce include atât prejudiciile stabilite, cât şi bunurile confiscate şi amenzile aplicate persoanelor, fizice sau juridice, care au încălcat legea, propunându-şi ca în maximum 2-3 ani să-i determine pe toţi contribuabilii, cetăţeni, firme sau mari grupuri de companii, să-şi achite integral toate obligaţiile către stat.
• Asociaţia Investitorilor: Sunt deja majoritari gata să abuzeze prin legea modificată a Bursei
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) este îngrijorată că anumite modificări la legea pieţei de capital pot conduce la o succesiune de abuzuri de piaţă ale căror victime să cadă acţionarii minoritari. Asociaţia readuce în discuţie problema modificării articolului 240 al legii 297/2004 care relaxează condiţiile în care pot fi ridicate drepturile de preferinţă în participarea la majorările de capital pentru anumite categorii de acţionari. În opinia contestatarilor, aceasta ar fi în măsură să permită diluarea unilaterală a unor acţionari minoritari puşi în poziţia de a nu-şi putea proteja nivelul deţinerilor.
• Curtea de Justiţie: În instanţă, băncile trebuie să dovedească îndeplinirea obligaţiilor precontractuale
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ieri că sarcina de a dovedi că şi-a executat obligaţiile precontractuale de informare şi de verificare a bonităţii împrumutatului revine creditorului şi nu împrumutatului. "Principiul efectivităţii ar fi compromis dacă sarcina probei privind neexecutarea obligaţiilor creditorului ar reveni consumatorului", a informat ieri CJUE. În Franţa, în cadrul a două litigii, mai multe persoane s-au regăsit în incapacitate de a rambursa ratele lunare ale contractelor lor de credit respective, astfel încât banca a solicitat rambursarea imediată a sumelor împrumutate şi a dobânzilor. Instanţa franceză sesizată cu această cerere arată că banca nu este în măsură să prezinte nici fişa de informaţii standard la nivel european, nici vreun alt înscris care să permită justificarea faptului că şi-a îndeplinit obligaţia de a furniza explicaţii. Î
• EVENIMENTUL ZILEI
• Klaus Iohannis şi-a tras şi el o Elena Udrea! - Autor: Ion Cristoiu
Bătîndu-l la scor pe Ludovic Orban, Alina Gorghiu a fost aleasă preşedinte al PNL pe stil vechi, copreşedinte al PNL pe stil nou. Ludovic Orban l-a făcut pe Klaus Iohannis preşedinte al PNL. Pentru asta l-a lucrat din greu pe Crin Antonescu. Acum drept răsplată, Klaus Iohannis l-a lucrat din greu în favoarea pupilei sale Alina Gorghiu. Ca şi în cazul debarcării lui Crin Antonescu, l-a executat nemilos pe cel care l-a făcut om, fără a lua o clipă în calcul că şi protestanţii au un Dumnezeu deasupra lor, care-i vede cînd calcă strîmb. Un PNL condus de Ludovic Orban ar fi fost un partid de sine stătător faţă de Klaus Iohannis. Un PNL condus de Alina Gorgiu e un partid la cheremul lui Klaus Iohannis.
• "Mafioţii" cu epoleţi au fost turnaţi de subordonaţi
Şefii Poliţiei Bistriţa Năsăud care-şi ameninţau subordonaţii ca să închidă dosare vor în libertate. Au susţinut în faţa judecătorilor că îndemnul "distruge-o pe poliţistă" este inventat. Cei trei poliţişti arestaţi de Tribunalul Cluj, în urmă cu o lună, adică şeful IPJ Bistriţa Năsăud, comisarul şef Ovidiu Mureşan, comisarul şef Ovidiu Hasnaş, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere şi inspectorul principal Leon Cloşcă, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, au intrat râzând în sala de judecată şi au ieşit cu capul plecat. Magistratul i-a anunţat că va pronunţa astăzi sentinţa prin care va dispune, sau nu, prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare.
• Radu Mazăre spune că se plimbase cu caiacul pe Siutghiol cu două ore înainte de prăbuşirea elicopterului
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că luni, cu două ore înainte de prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, se plimbase cu caiacul pe lac. Radu Mazăre a susţinut, vineri, la finalul şedinţei Consiliului Local Constanţa, că dacă accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol ar fi avut loc cu câteva luni mai devreme, ar fi putut interveni cu barca sa, care acum însă este pe uscat. "Dacă, Doamne-fereşte, ar fi fost drama cu două luni înainte, mergeam eu cu barca şi cu ce mai aveam. Dar s-a întâmplat să fie iarna. Barca este pe uscat, pe mal, nu puteam să o scot că nu mai avea nici lichid de răcire. Fusesem cu caiacul pe lac cu două ore înainte, iar dacă s-ar fi întâmplat, Doamne-fereşte, cu două ore înainte, probabil că apucam să ajut pe cineva cât puteam de pe caiac", a spus Mazăre. Primarul Constanţei locuieşte într-o casă în centrul staţiunii Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, şi face diverse sporturi nautice.
• JURNALUL NATIONAL
• Oamenii Revoluţiei. Gelu Voican Voiculescu povesteşte cum era gata-gata să revenim la dictatură
Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în guvernul provizoriu Petre Roman, declară pentru Jurnalul Naţional că, acum 25 de ani, la Revoluţie, unul dintre sloganurile scandate de oameni, valabil şi astăzi, este "Libertate te iubim, ori învingem, ori murim!". Şi, în opinia sa, este cu atât mai actual, cu cât în ultimii 10 ani, în timpul regimului Băsescu, românii au riscat să piardă toate cuceririle Revoluţiei, întorcându-se de unde au plecat. Şi aceasta chiar dacă, imediat după Revoluţie, s-au făcut greşeli şi nu au fost luate foarte multe măsuri, deşi trebuia. Cele mai importante măsuri "ratate" sunt, în opinia lui Gelu Voican Voiculescu, cele care să fi împiedicat distrugerea atâtor entităţi economice din ţară, fie agricole sau industriale. Fost delegat al FSN la procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu, Gelu Voican Voiculescu admite acum, după 25 de ani, că dacă n-ar fi fost urgenţa situaţiei, ar fi putut să n-aibă loc doar o judecată sumară a cuplului dictatorial, ci un proces mai de durată.
• Putin: Occidentul încearcă "să pună ursul rus în lanţ şi să-i smulgă colţii şi ghearele"
În Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar ceea ce se întâmplă în prezent în estul Ucrainei este o operaţiune de reprimare declanşată de armata ucraineană, a declarat azi liderul rus Vladimir Putin, în timpul conferinţei sale anuale de presă. Putin a subliniat că, în pofida deschiderii pe care Rusia a manifestat-o în relaţia cu Occidentul după prăbuşirea Zidului Berlinului, puterile occidentale au găsit de cuviinţă "să susţină terorismul" în Caucazul de Nord şi în alte regiuni din spaţiul ex-sovietic. Potrivit liderului rus, Occidentul încearcă "să pună ursul rus în lanţ şi să-i smulgă colţii şi ghearele". În acest sens, a precizat Putin, Occidentul aplică metode precum ţinerea în frâu a puterii nucleare ruse, precum şi sancţiuni economice.
• NATIONAL
• Cuibul miliardarilor combinagii de la Snagov, starpit de DNA!
Snagovul a fost, atata amar de vreme, epicentrul tuturor combinatiilor din Romania, locul unde se legau toate "parteneriatele strategice" dintre politicieni si oameni de afaceri, "gaura neagra" unde s-au pierdut miliarde bune de euro din bugetul de stat. Iar pentru "nababii" din politica sau din mediul de afaceri, luarea unei case sau a unui teren la Snagov reprezenta inclusiv garantia ca au intrat in selectul club al "intangibililor". Practic, pe langa combinagiii sefi care faceau regulile aici, in frunte cu "snagoveni" ca Sorin Rosca Stanescu sau Remus Truica, multi altii care isi trageau cate o bucata de pamant in zona, fara a avea nevoie si fara a trece macar pe acolo, nu faceau decat sa plateasca astfel "taxa de smecherie". Numai ca toti cei care s-au inghesuit sa socializeze in locatia "secreta" unde se puneau la punct toate manarelile, aflata in preajma resturantului "El Capitano", au acum toate motivele sa regrete alegerea facuta.
• Doi romani, arestati pentru trafic de armament greu catre organizatii teroriste
Doi cetateni romani si un fost deputat italian, care faceau parte dintr-o grupare ce planuia livrarea de armament catre organizatia terorista Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), au fost arestati in Muntenegru. Unul dintre romanii acuzati de terorism este un apropiat al fostului deputat Viorel Hrebenciuc si fost consilier judetean in Bacau. Procurorii DIICOT au participat, alaturi de SRI, la o operatiune de amploare, alaturi de autoritatile judiciare din SUA si Muntenegru, in urma careia s-a reusit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupari formate din cetateni romani si straini care planuiau livrarea de armament catre o organizatie terorista. Cristian Vintila si Flaviu Virgil Georgescu, precum si politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat in Parlamentul Italiei, risca inchisoare pe viata.
• PUTEREA
• Tărtăcuţă "Mână lungă" vrea să soarbă sectorul 3. La vremuri noi, tot ei la butoanele Capitalei
Contopirea PNL-ului cu PDL-ul a dat aripi unui vechi beneficiar al sistemului de şpăgi creat în sectorul 3 de fostul primar Liviu Negoiţă. Este vorba despre Victor Tărtăcuţă, zis şi "Mână lungă", fostul viceprimar care, deşi provine dintre pedeliştii minoritari absorbiţi de noul PNL încearcă să preia puterea în consiliul local. Unii dintre consilierii locali PNL se plâng de faptul că "PDL-istul" Victor "Mână lungă" Tărtăcuţă din cauza influenţei pe care o are printre colegii săi din consilieri, încearcă să facă "legea" în forul legislativ al sectorului 3. Cunoscut ca unul dintre "sforarii" primăriei pe vremea când era mâna dreaptă a fostului primar Liviu Negoiţă, Tărtăcuţă simte acum că a venit momentul să revină în linia întâi a "combinaţiilor". Consilierii proveniţi din vechiul PNL sunt incomodaţi de această situaţie mai ales că grupul de foşti PDL-işti condus de Victor Tărtăcuţă vor să preia puterea şi să impună candidatul la primărie la alegerile din 2016.
• Marian Vanghelie: Eu sunt anti-Ponta. Vreau să facem un grup mai mare, mai mult până se termină
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, joi, că este "anti-Ponta" şi vrea să facă un grup mai mare anti-Ponta, "mai mult, mai mult, mai mult, până se va termina". "Eu nu sunt anti-PSD, eu sunt anti-Ponta. Vreau să facem un grup mai mare anti-Ponta şi mai mult, mai mult, mai mult, până se va termina", a precizat primarul Marian Vanghelie. Edilul a făcut aceste declaraţii, în contextul în care a fost întrebat de jurnalişti dacă PSD-ul va pierde majoritatea în CGMB. Marian Vanghelie a afirmat că nu ştie acest lucru şi că a avut discuţii cu liderii de grup din toate partidele din CGMB, nu discuţii politice, ci cu privire la proiectele municipalităţii. Primarul Marian Vanghelie a mai menţionat că până în luna februarie "o să vedem o ţară frumoasă, schimbată la faţă cu alte feţe".
• Gaură de 900 de milioane de lei la bugetul Capitalei pe 2015
Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, a anunţat că bugetul Capitalei a fost rectificat în minus cu 900 de milioane de lei. "Per total am rectificat bugetul Municipalităţii pe anul acesta cu 900 de milioane de lei, aceasta îmi afectează şi investiţiile, dar am luat de la toate unităţile bani ca să putem închide acest buget (...) explicaţia a fost una singură, că nu s-au încasat bani la buget de către ANAF. S-a spus despre o rectificare de 790 de milioane de lei, restul până la 900 sunt venituri nerealizate de Primărie", a declarat Oprescu. Proiectul de hotărâre pe subiectul rectificării prevede că bugetul mai multor instituţii subordonate Primăriei Capitalei se reduce cu diferite sume: la Administraţia Străzilor - cu aproximativ 80 de milioane de lei, la Poliţia Locală - cu circa 9,5 milioane lei, la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - cu aproximativ 18 milioane lei. Consilierii municipali au adoptat joi un proiect ce prevede rectificarea bugetului Municipalităţii pe anul acesta.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu. Cătălin Predoiu: Avem 12 săptămâni pentru pregătirea intrării la guvernare
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PDL, desemnat ca viitor premier din partea noului PNL, lucrează împreună cu o echipă PNL-PDL la viitoarea strategie de guvernare, dar nu vrea să dea deocamdată nici un nume. Consideră că partidele trebuie să se ocupe de lista cabinetului, dar că viitorii miniştri trebuie să fi demonstrat în activitatea lor anterioară competenţă, integritate, eficienţă. Predoiu cheamă organizaţiile eşaloanelor doi şi trei "să avanseze nume de oameni noi, competenţi, capabili şi cere, de asemenea, societăţii civile, mediului academic şi mai ales mediului de afaceri "să arunce în arenă oameni care au demonstrat lucruri bine făcute în carierele lor". Prioritatea majoră a premierului din umbră este economia, care poate împinge în faţă toate celelalte domenii. Cătălin Predoiu crede că românii aşteaptă o schimbare definitivă a puterii şi un guvern competent.
• Un fost oficial al statului român, arestat pentru terorism
Doi români, din care unul a ocupat o funcţie importantă în cadrul Administraţiei naţionale a rezervelor de stat şi probleme speciale, au fost inculpaţi pentru terorism în Statele Unite. Cei doi fuseseră arestaţi la începutul săptămânii în Muntenegru, în timp ce încercau să vândă armament grupării teroriste columbiene FARC. Potrivit unui comunicat al Parchetului federal din New York, procurorul Preet Bharara şi Michele Leonhart, administrator al Agenţiei americane antidrog (DEA), au anunţat arestarea traficanţilor internaţionali de arme Cristian Vintilă, Virgil Flaviu Georgescu şi Massimo Romagnoli, un fost politician italian. Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea vânzării unor cantităţi mari de armament militar organizaţiei teroriste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care urma să fie folosit pentru a ucide cetăţeni americani în Columbia.
• ZIARUL FINANCIAR
• Doi oameni de afaceri români fac cel mai mare exit din piaţa comerţului cu cereale
Cel mai mare terminal de export de cereale din portul Constanţa, care poate încărca un milion de tone în fiecare sezon, a ajuns în mâinile chinezilor. Oamenii de afaceri români Cătălin Trandafir (48 de ani) şi Mihai Felescu (46 de ani) au finalizat vânzarea terminalului de export de cereale United Shipping Agency (USA) de 250.000 de tone către traderul chinez Nidera. Ieşirea celor doi din acţionariatul USA este evaluată de industrie la peste 100 milioane de euro, ceea ce înseamnă că semnăturile celor doi pe actul de vânzare-cumpărare marchează o tranzacţie record în piaţa comerţului cu materii prime agricole. Atât reprezentanţii Nidera, cât şi cei ai USA nu au comentat în niciun fel detaliile financiare ale tranzacţiei. Cei doi oameni de afaceri au o istorie de afaceri de două decenii în portul Constanţa şi fac parte din selectul grup de oameni de afaceri români care negociază şi tratează de la egal la egal cu giganţii mondiali ai comerţului cu cereale, reprezentanţi ai unei industrii opace şi exclusiviste.
• Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital de 900 mil. lei de la acţionarii străini
Injecţiile de capital au fost necesare pentru acoperirea pierderilor de sute de milioane de lei din ultimii ani sau pentru menţinerea în limitele legale a indicatorilor de prudenţialitate. Băncile, companiile de asigurări şi instituţiile financiare nebancare deţinute de grupuri străine au primit în perioada ianuarie-octombrie injecţii de capital de 874 milioane de lei (196 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cei mai mulţi bani au fost injectaţi de grupul maghiar MKB, majorările de capital fiind efectuate cu puţin timp înainte ca ungurii să iasă de pe piaţa locală, prin vânzarea băncii Nextebank către Axxess Capital şi a vehiculului care administra creditele neperformante ale băncii, Credit Recovery Management (CRM) către grupul ceh APS Holding. CRM a primit o majorare de capital de 176 milioane de lei la începutul anului. Compania administra un portofoliu de credite corporate neperformante de aproape o jumătate de miliard de lei, preluate de la Nextebank în procesul de curăţare a băncii.
• Putin ia măsuri disperate şi trimite panică în piaţa materiilor prime agricole
Moscova a luat ieri măsuri disperate în luptă cu criza valutară severă cu care se confruntă din cauza sancţiunilor impuse de Occident şi a prăbuşirii preţului petrolului, cea mai recentă mişcare fiind limitarea informală a exporturilor de cereale prin pârghii fito-sanitare pentru a asigura securitatea alimentară şi pentru a diminua tempoul în care valuta părăseşte economia rusească. Mutările Rusiei, al patrulea cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial, au trimis panică în pieţe, astfel că preţul grâului pentru ianuarie a trecut ieri de 200 euro/tonă la Paris, cel mai mare nivel din ultimele şapte luni. "Cred că situaţia din Rusia ar putea provoca panică într-un fel în piaţă, dar în acelaşi timp nu văd creşteri radicale de preţ. Rusia îşi va păstra poziţia de importator important la Marea Neagră şi va livra marfă clienţilor tradiţionali", a declarat pentru ZF analistul ucrainean Sergey Feofilov.