REVISTA PRESEI - 20.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 mai 2010

ADEVĂRUL

Secretele Mineriadei: Exorcizarea "Adevărului"/ Cum a minţit ziarul pentru FSN

La 20 mai 1990, data primelor alegeri libere de după căderea ceauşismului, ziarul "independent""Adevărul", instrument de propagandă al Frontului Salvării Naţionale, tipărea o primă pagină albă, pe care scria atât: "Avem nevoie de linişte, oameni buni!". Era chiar sloganul electoral al Frontului ("Avem nevoie de linişte", la care se adăugase, mişeleşte, un apel către "oamenii buni"), practic încununarea unei abjecte campanii de dezinformare.

Emil Boc îşi asumă soluţia extremă

Presat de termenele stranse pe care le-a promis în acordul cu FMI, Guvernul îşi angajează răspunderea pe măsurile de austeritate. Executivul s-ar putea prezenta în faţa Parlamentului la începutul săptămânii viitoare cu un proiect legislativ. Premierul Emil Boc iese însă din termenul de 1 iunie.

Capitala, scenă pentru proteste şi concert

Sindicatele au reuşit să aducă în Piaţa Victoriei 30.000 de bugetari, adică mai puţin de jumătate din mulţimea care s-a adunat să-i asculte pe AC/DC în weekend. Mitingul de ieri a fost, potrivit liderilor de sindicat, cel mai mare protest din "91 până în prezent. Bugetarii au manifestat contra măsurilor anticriză anunţate de Guvern.

"Soluţiile" protestatarilor

Parlamentarii să meargă câte patru într-o maşină, iar impozitele să le strângă un batalion de elită - sunt alternativele bugetarilor la criză. Sindicaliştii au venit ieri la mitingul din Piaţa Victoriei cu puţine contrasoluţii la măsurile de criză propuse de Executiv, dar hotărâţi să dărâme Guvernul Boc.

UDMR a făcut ordine în grupul PDL

Democrat-liberalii care au respins în comisie cerinţele UDMR legate de legea Educaţiei au fost obligaţi să-şi schimbe opţiunea la votul în plen. Liderii UDMR au obţinut ieri predarea istoriei şi a geografiei în limba maghiară după ce i-au ameninţat pe partenerii de guvernare că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

Robert Turcescu propus pentru conducerea TVR

Omul de televiziune ar putea prelua interimar conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV), înlocuindu-l astfel pe Alexandru Sassu. Potrivit Ralucăi Turcan, vicepreşedinte PDL, jurnalistul este preferat să preia funcţia de director interimar până la numirea noului Consiliu de Administraţie la TVR.

Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit în martie

România a înregistrat, în a treia lună a acestui an, cea mai mare scădere anuală a activităţii din construcţii din Uniunea Europeană. Sectorul construcţiilor a consemnat o diminuare cu 23% în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, singurele creşteri fiind raportate de Germania şi Marea Britanie.

CURENTUL

Deplasări, de Tia Şerbănescu

Discursurile liderilor sindicali au fost la fel de false şi demagogice ca ale liderilor politici - cu care seamănă şi la averi. Oricum, să dai atâţia bani pe transport, şepci, tricouri, steaguri şi pancarte ca să auzi live în Piaţa Victoriei ceea ce dnii Hossu, Nistor şi Marica înregistrează zilnic la televizor e risipă curată. După o asemenea manifestaţie, guvernul chiar nu mai are de ales: trebuie să facă restructurările necesare ca măcar să piară pentru ce-a făcut, nu pentru ce n-a făcut.

Curtea de Conturi a găsit o gaură de 10 milioane RON la ALPAB

Radu Popa - cuprins de frisonul DNA. Controlul Curţii de Conturi la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) s-a finalizat, iar rezultatele acestuia sunt cutremurătoare: directorul Radu Popa a făcut plăţi nelegale în valoare de peste 10 milioane RON. Cazul este bineînţeles de competenţa DNA, dar dosarul este blocat, din motive binecunoscute de primarul Sorin Oprescu, de către consilierul de conturi Virginia Verdinaş şi de către preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu.

Senatorul Verestoy Attila, în atenţia procurorilor DNA

"Caracatiţa" Voicu face noi victime. Procurorii DNA de la Secţia I au pe masă dosare incendiare. Anchetatorii l-au luat acum în vizor pe senatorul Verestoy Attila în nu mai puţin de două dosare. Surse din rândul avocaţilor susţin atât că parlamentarul va da cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie în dosarul senatorului Cătălin Voicu, arestat pentru fapte de corupţie, cât şi că pe numele său s-a deschis un nou dosar privind defrişările masive din mai multe judeţe.

CURIERUL NAŢIONAL

Naţionalizarea pensiilor private

Crinu Andranut: Reducerea contributiei la Pilonul II de la 2,5% la 0,5% înseamnă falimentarea cu bună-ştiinţă a sistemului. Lucian Croitoru (BNR): Nu poţi sacrifica viitorul doar pentru a aduce nişte fonduri în plus la buget, care oricum nu rezolvă problemele. APAPR: O contribuţie cu 1% mai mică, pe o durată de cotizare de 30 de ani, va conduce la o pensie cu până la 30% mai mică.

Stimulentele au dublat salariile angajaţilor de la Finanţe

Cei peste 32.000 de angajaţi au fost stimulaţi cu 891 mil. lei, fiecăruia revenindu-i un plus mediu de 2.306 lei. Veniturile celor de la Ministerul Muncii aproape s-au triplat, plusul fiind de 5.661 lei. Cuantumul sumelor acordate anul trecut se ridică la 1,127 miliarde de lei. România este ca o familie numeroasă al cărei stâlp nu mai poate gestiona cheltuielile casei pentru că fiica cea mare, care are banii pe mână, este ahtiată după cumpărături şi depăşeşte cu mult bugetul.

ACPR: Guvernul vrea să reducă şi pensiile sub 1.000 lei

Executivul nu a fost de acord cu propunerea patronatelor de a menţine fixe pensiile sub 1.000 lei . Agathon: Alianţa cere Executivului să-şi reconsidere poziţia, ţinând cont de situaţia disperată în care se află pensionarii cu venituri mici. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a trimis primului-ministru o notă de poziţii privind modificări la scrisoarea de intenţie către FMI, pentru a veni cu adevărat în sprijinul relansării economice a României şi a reducerii deficitului bugetar, a declarat purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon.

Un imens scandal de corupţie zguduie din temelii Guvernul lui Silvio Berlusconi

Numeroase personalităţi apropiate puterii italiene au fost corupte de către o firmă de construcţii pentru a obţine contracte uluitor de profitabile. Oficial, Silvio Berlusconi nu spune deocamdată nimic, dar apropiaţii săi relatează că, de câteva zile, este cuprins de furie. A aflat ceea ce aflase mai demult lumea la Roma: membri ai partidului său au adunat averi considerabile folosindu-se de poziţiile pe care le deţin sau le-au deţinut în diverse ministere, instituţii publice.

Autorităţile locale îşi vor plăti datoriile către operatorii economici

Ministerul Finanţelor, prin Trezoreria Statului, le va împrumuta anul acesta cu 1,5 mld. lei. Pentru neplata la termen a ratelor şi dobânzilor se calculează o dobândă de întârziere de 0,1% pe zi. Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus ieri dezbaterii publice un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea plăţilor restante pe care le înregistrează unităţile administrativ-teritoriale faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, prin care Ministerul Finanţelor Publice va acorda anul acesta unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare în valoare de 1,5 mld. lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Opriţi naţionalizarea pensiilor!

Guvernul a pus ochii pe banii de viitor ai salariaţilor tineri, în speranţa că ar putea acoperi o parte din golurile bugetului de asigurări sociale, care necesită doar în acest an 500 de milioane de euro. Statul vrea să ia 2,68 miliarde de lei din buzunarele celor aproape cinci milioane de participanţi care se bazează pe o pensie privată obligatorie cât mai mare la anii bătrâneţii, potrivit calculelor EVZ.

Suntem codaşii Europei la pensii private

Un contributor din Polonia pe Pilonul II are în cont o sumă de aproape 23 de ori mai mare decât unul din România. Mai precis, un tânăr polonez a acumulat 3.450 de euro în cont, iar un român - doar 152 de euro. Noi ne clasăm pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere. Un ungur are aproape 3.200 de euro în contul de pensie obligatorie, iar un croat - aproape 2.900 de euro. Chiar şi vecinii bulgari au de trei ori mai mulţi bani în contul de pe Pilonul II - aproape 450 de euro fiecare participant.

Mitingul anti-Boc a făcut o singură victimă: Hoară

PDL-istul Marcel Hoară a fost ieri huiduit, scuipat şi agresat de participanţii la ceea ce trebuia să fie cel mai mare miting din ultimii 20 de ani. Marele miting sindical împotriva premierului Boc şi a preşedintelui Băsescu s-a spart în capul unui secretar de stat din Ministerul Economiei: Marcel Hoară, un obscur reprezentant al guvernului, încolţit în Piaţa Victoriei de manifestanţi.

PSD şi PNL i-au plâns de milă "ungurului" Burebista

Studierea istoriei şi a geografiei în limba maternă a încins spiritele în parlament, opoziţia lipind PDL-iştilor eticheta de "trădători ai neamului". PSD-ului şi PNL-ului nu le-a mai rămas decât să arate cu degetul către "trădătorii" de la PDL care şi-au asigurat liniştea în coaliţie dând câştig de cauză UDMR în privinţa învăţământului în limba maternă. Şi asta după ce, cu o seară înainte, o parte dintre parlamentarii democrat-liberali refuzaseră solicitarea Uniunii, ceea ce a dus la amânarea votului.

Talibanii au atacat cea mai mare bază

Principala bază din Afganistan a Alianţei Nord-Atlantice a fost luată, ieri, cu asalt, după ce insurgenţii avertizaseră asupra unui nou jihad. Ofensiva fără precedent anunţată de talibani în urmă cu doar câteva zile a continuat, ieri-dimineaţă, cu un atac asupra celei mai mari baze NATO din Afganistan, Bagram, unde sunt staţionate trupe americane.

Se naşte noul oraş Corvina

Oraşele Deva, Hunedoara şi Simeria, plus oraşul Călan, ar putea avea un singur primar din 2012, crede preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ. Va apărea astfel o conurbaţie cu peste 200.000 de locuitori, care poate fi transformată, din punct de vedere administrativ, în municipiu de rang l. Numele provizoriu al viitoarei conurbaţii, "Corvina", a fost stabilit încă din anul 2007

FINANCIARUL

Statul poate recupera 15 miliarde euro prin fiscalizarea economiei subterane

Mediul de afaceri estimează că nivelul economiei nefiscalizate este de 40% din PIB, în timp ce guvernanţii consideră că aceasta reprezintă doar 20% din PIB Sectoarele în care se înregistrează cea mai mare evaziune sunt: industria alimentară, a tutunului şi a băuturilor alcoolice.

După 17 luni de "luptă" cu criza, Cabinetul Boc a relansat doar sărăcia

Premierul a anunţat ieri că îşi va asuma răspunderea pe legea privind măsurile de austeritate. Sindicatele au avertizat că vor declanşa greva generală. Drept răspuns la apelul de "solidaritate în interes naţional" lansat de şeful statului, sindicatele au scos în stradă peste 30.000 de oameni. Mitingul de ieri, din faţa Palatului Victoria, a fost primul protest de o asemenea amploare organizat după anunţarea măsurilor de austeritate convenite cu FMI.

Restanţele de peste 90 de zile reprezintă 13,4%. Estimările pesimiste indică 20%

În regiune, ponderea creditelor neperformante este mai mică de 10%. Tot mai multe credite nu mai sunt achitate la timp, iar băncile au deja constituite provizioane de aproape 17 miliarde de lei. În acest context, calitatea portofoliului de credite deţinute de sistemul bancar din ţara noastră este printre cele mai slabe din regiune. În prezent, numai în Ucraina şi Letonia ponderea restanţelor mai mari de 90 de zile este mai mare decât cea din ţara noastră.

Americanii au inaugurat noua bază militară de la Kogălniceanu

Black Sea Rotational Force a început oficial la 17 mai şi va dura până la sfârşitul lunii iulie. Noua bază americană de la Kogălniceanu a primit primii 100 de soldaţi americani, puşcaşi marini şi membri ai forţelor navele, care au sosit, la începutul acestei săptămâni, pentru a participa la Black Sea Rotational Force. Exerciţiul a început oficial la 17 mai şi va dura până la sfârşitul lunii iulie, după care toţi participanţii vor fi capabili să acţioneze în teatre reale de operatiuni.

Efectele crizei financiare din Grecia s-au întins până în America şi Asia

Rezerva federală consideră că SUA nu sunt asigurate împotriva degringoladei din Grecia Starea de incertitudine din UE a afectat deja exporturile chineze. La o zi după amplul protest de la Bucureşti, o nouă zi de grevă generală, astăzi, în Grecia, a patra de la începutul anului. Grecia va fi, din nou, o ţară paralizată: nu vor circula trenurile şi transportul în comun, inclusiv metroul. Chiar navele vor rămâne ancorate în porturi. Vor fi închise şcoli, în spitale se va lucra numai în regim de urgenţă. Instituţiile bugetare şi băncile nu îşi vor deschide porţile.

GÂNDUL

Cum a petrecut românul de miting: hora pinguinului şi alergarea pedelistului

După cum s-au desfăşurat ieri ostilităţile cu dansuri, muzici, surle, trâmbiţe şi o bogată paradă a măştilor, se putea crede că bugetarii s-au prezentat în faţa Guvernului pentru a primi note la impresie artistică. Doar "ambuscada" în care a căzut pedelistul Marcel Hoară, preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a aprins spiritele.

Vine sau nu o nouă criză? Angela Merkel în Bundestag: "Euro este în pericol!"

Cancelarul le-a vorbit legislatorilor germani despre o "provocare existenţială" pentru Uniunea Monetară Europeană, în timp ce euro atingea cel mai mic nivel în raport cu dolarul SUA din aprilie 2006. Cunoscută drept un lider politic cu sânge rece, care îşi calculează fiecare vorbă, Merkel a rostit unele dintre cele mai grave cuvinte auzite în Bundestag după 1990 încoace. Cancelarul a solicitat înţelegerea parlamentarilor că tot ceea ce face Executivul său din banii contribuabililor este spre binele Europei, dar şi al Germaniei însăşi.

După 20 de ani: Lustraţia a devenit lege. Pe cine va rade

La 20 de ani de la Revoluţie, parlamentarii au reuşit să adopte legea lustraţiei. Camera Deputaţilor a votat, ieri, actul normativ iniţiat în urmă cu cinci ani de PNL, preşedintele Traian Băsescu fiind aşteptat acum să îl promulge. 203 voturi au fost "pentru", 40 "împotrivă", iar 12 abţineri.

JURNALUL NAŢIONAL

PDL a vândut limba română ca să rămână la guvernare

PDL şi UDMR au impus în Camera Deputaţilor adoptarea articolului din proiectul legii educaţiei naţionale prin care se permite predarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale, la toate nivelurile şcolare. Legea mai prevede şi că pentru minoritari Limba română se predă după ma-nuale speciale, ca şi o limbă străină.

50.000 de ţepe în Piaţa Victoriei

Cu fluiere, cu oi şi copite de vacă, steguleţe ale confederaţiilor sindicale şi baloane colorate, cu bonuri de "-15%" în piept sau bancnote de "0 lei" cu chipul preşedintelui Băsescu, protestatarii s-au adunat în jurul orei 10.00 în Piaţa Victoriei. Bătrâni pensionari cărora Guvernul le ia, ilegal, 15% din pensie, invalizi în scaune cu rotile care se tem că vor rămâne fără ajutor, părinţi care nu vor mai avea cu ce să-şi crească bebeluşii, studenţi cu burse înjumătăţite şi chirii la cămin dublate, profesori şi medici umiliţi. Au venit toţi.

EBa ştie de la tăticu" ce nu ştie o ţară: Salariile şi pensiile vor fi sigur tăiate

Mezina prezidenţială, europarlamentara Elena Băsescu ştie ce nu ştie o ţară întreagă şi o spune cât se poate de oficial în Parlamentul European: salariile şi pensiile vor fi tăiate, în ciuda protestelor şi a invitaţiilor la negocieri făcute de sindicate.

ROMÂNIA LIBERĂ

Pensiile nu sunt ale voastre! Şi nici ale urmaşilor voştri!

Fondurile de pensii private ar putea suporta falimentul sistemului public şi să primească doar 0,5% din salariul brut, în loc de 2,5%. Guvernul ar sacrifica astfel, definitiv, aproape o zecime din pensia de peste 30 de ani pentru a plăti acum pensii timp de două săptămâni.

"Haiducii" lui Emil Boc

În ultimele zile au apărut semne clare că membrii Cabinetului Boc sunt dispuşi să ne scoată pur şi simplu banii din buzunar pentru a acoperi găurile pe care tot ei le-au făcut în bugetul statului. ANAF a anunţat că formularele care nu sunt completate în totalitate de mână, ci prin dactilografiere sau pretipărire, nu sunt valabile.Această decizie lovea exact în ONG-urile care pot primi în fiecare an o donaţie de 2% din impozitul fiecărui contribuabil.

Clasamentul averilor superelitei mondiale

Averea preşedintelui Barack Obama şi a soţiei sale, Michelle, a fost pusă sub microscop de media americană. Concluzia este că, deşi milionari, soţii Obama sunt departe de a rivaliza cu cei mai bogaţi lideri ai lumii. Regele Thailandei - 20 miliarde. Regele Bhumibol Adulyadej, 82 de ani, este cel mai longeviv monarh şi cel mai bogat într-o ţară cu o populaţie rurală săracă şi unde în aceste zile au loc violente proteste antiguvernamentale.Sultanul Bruneiului - 13 miliarde.

Şoc anafilactic de la pui cu hormoni

Alergiile la ouăle şi laptele de ţară au fost înlocuite de cele la semipreparate, fructe exotice, mâncăruri orientale şi peşte oceanic. Semipreparatele, fructele exotice, fast-food-ul şi mâncărurile orientale sunt cele mai noi alimente care provoacă alergii românilor. Dacă în urmă cu 20 de ani, medicii întâlneau mai ales pacienţi cu alergie la laptele de vacă, ouăle de ţară, apa de fântână, miere sau căpşune proaspete, schimbarea obiceiurilor alimentare printre români a dus la apariţia unor alergii "de tip occidental".

ZIARUL FINANCIAR

Vlădescu: Eu vreau să încasăm toţi banii de la Rompetrol, nu să discutăm scheme de reeşalonare

Guvernul speră să încaseze măcar jumătate din datorie, deşi are mare nevoie de bani la buget. Ministrul finanţelor vrea să solicite Guvernului un mandat ferm de negociere cu Rompetrol-KazMunaiGaz pentru recuperarea datoriei sub formă de obligaţiuni de 571 mil. euro pe care compania trebuie să o achite statului român în septembrie

30.000 de bugetari ieri în faţa Guvernului. La concertul AC/DC au fost de două ori mai mulţi plătitori de bilete

La mitingul de ieri al sindicatelor din Piaţa Victoriei, considerat cel mai mare din ultimii ani, au participat 30.000 de persoane - o prezenţă la jumătate faţă de cea înregistrată la concertul AC/DC de acum câteva zile. Cum se explică faptul că peste 60.000 de oameni au scos bani din buzunar să meargă la un concert, în timp ce în stradă, la un protest faţă de reducerea salariilor cu 25% s-a înregistrat o prezenţă la jumătate?

Dacia a exportat de 820 mil. Euro în patru luni

Exporturile Automobile Dacia au crescut în intervalul ianuarie-aprilie cu aproape 45%, la 103.000 de autovehicule, în valoare totală de 820 mil. euro, potrivit statisticilor pieţei auto locale, acestea reprezentând aproape 90% din totalul producţiei uzinei de la Mioveni, cel mai ridicat procent din istoria Dacia. În T I, exporturile Dacia, în valoare de 620 mil. euro, au reprezentat 8% din exporturile României.

SIF-urile şi-au regândit strategia ca să facă faţă turbulenţelor şi mizează pe speculaţii pentru profit

Conducătorii societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) spun că turbulenţele pe piaţa locală de capital sunt departe de a se termina, aşteptându-se la căderi mai abrupte ale cotaţiilor acţiunilor în perioada următoare. Speculaţiile pe termen scurt devin în aceste condiţii principala sursă de venit pentru SIF-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb