REVISTA PRESEI 20.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 20 iulie 2013

ADEVARUL

Cumetriile politice care l-au făcut celebru şi bogat pe sirianul Omar Hayssam în România

Controversatul om de afaceri sirian, Omar Hayssam, a avut legături cu o parte din cei mai influenţi politicieni români. Presa vremii a scris că relaţiile sale în sfera politicului l-au scăpat de problemele cu justiţia şi i-au facilitat afacerile. Cotidianul "Ziua" titra în aprilie 2005 că Omar Hayssam l-a însoţit pe preşedintele Ion Iliescu în patru vizite oficiale în străinătate. Deplasările ar fi avut loc în cel de-al doilea mandat al fostului preşedinte, între anii 2002-2003. În turneul asiatic din februarie 2002, care a cuprins Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia şi Singapore, din delegaţie ar fi făcut parte şi Mohamed Munaf (condamnat în anul 2008 pentru acte de terorism). De asemenea, Omar Hayssam l-a mai însoţit pe fostul şef al statului în câteva vizite efectuate în anul 2003, în Uzbekistan, China, Federaţia Rusa (la semnarea Tratatului de baza româno-rus) şi Kazahstan.

Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a unui oraş

De numele lui Omar Hayssam se leagă cea mai neagră perioadă din istoria oraşului buzoian Nehoiu. Sirianul a falimentat fabrica Foresta Nehoiu, prin fraude economice, lăsând fără loc de muncă peste o mie de oameni. În 2010, procurorii DIICOT au dovedit infracţiunile economice care au generat prăbuşirea fabricii de prelucrare a lemnului din Nehoiu, iar sirianul a primit trei ani de închisoare cu executare. Foresta Nehoiu, întreprinderea care până la Revoluţie oferea peste 3.000 de locuri de muncă localnicilor de pe Valea Buzăului, a fost ruinată în numai patru ani de noul proprietar, sirianul Omar Hayssam, devenit patron la începutul anilor 2000. Din uriaşa fabrică de prelucrare a lemnului au mai rămas astăzi câteva societăţi mici, cu foarte puţini angajaţi.

Ce scrie presa străină despre extrădarea lui Omar Hayssam

Principalele agenţii de ştiri internaţionale relatează despre cazul Omar Hayssam, toate notând că operaţiunea de readucere a acestuia în România este învăluită în secret. "România anunţă că omul de afaceri sirian dat în urmărire după ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru organizarea răpirii a trei jurnalişti români în Irak a fost predat autorităţilor de la Bucureşti. (...) Comunicatul Preşedinţiei României nu oferă detalii despre modul în care Omar Hayssam a fost adus în România. (...) Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a refuzat să spună dacă omul de afaceri a fost predat de regimul de la Damasc", scrie Associated Press. Autorităţile române "nu au oferit detalii despre operaţiunea prin care a fost predat omul de afaceri Omar Hayssam", notează Agenţia France Presse. "Un om de afaceri de origine siriană condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru organizarea răpirii a trei jurnalişti români în Irak a fost predat poliţiei române vineri dimineaţă", relatează Agenţia China Nouă.

Rusia califică declaraţiile lui Traian Băsescu privind Transnistria drept "atacuri incorecte şi nefondate"

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse critică declaraţiile făcute de preşedintele României în legătură cu negocierile în problema transnistreană. "Moscova a fost surprinsă de unele teze din interviul preşedintelui României Traian Băsescu acordat presei române pe 16 iulie, privind reglementarea conflictului transnistrean şi relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova. În particular, Traian Băsescu pune la îndoială sinceritatea oficialilor ruşi, care pledează pentru o soluţie durabilă şi viabilă a conflictului transnistrean. Astfel de atacuri sunt incorecte şi nefondate", se arată într-un comentariu semnat de directorul adjunct al Departamentului informaţii al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, şi publicat pe site-ul MAE de la Moscova. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Traian Băsescu a declarat că negocierile în formatul 5+2 nu dau rezultate deoarece actorii implicaţi, inclusiv Rusia, nu vor să rezolve problema.

Este un an bun pentru grâu, dar agricultorii nu se bucură:"Dacă preţul nu creşte, mulţi fermieri vor intra în faliment"

Fermierii din judeţul Dolj susţin că anul acesta producţia la grâu anul este una record. Unii agricultori au raportat şi 6000 de kilograme pe hectar. În momentul de faţă în Dolj s-a recoltat peste 70% din suprfaţa cu grâu, iar femierii susţin că producţia este una bună. Din păcate recolta bogată a făcut ca preţul cerealelor a scăzut destul de mult. În momentul de faţă kilogramul de grâu se vinde şi cu 50 de bani. "Dacă în urmă cu o lună de zile primeam aproximativ 1 leu pe kilogramul de grâu, la momentul la care vorbim, preţul a scăzut atât de mult, încât unii angrosişti oferă 0,55 - 0,58 lei pe kilogram. Este inadmisibil aşa ceva. Dacă preţul nu va creşte în următoarea perioadă, mulţi fermieri vor intra în faliment", a precizat Constantin Iancu, preşedinte Asociţia Producătorilor Agricoli din Dolj.

Israelul şi palestinienii au ajuns la un acord privind o bază de negocieri

Israelul şi reprezentanţii palestinieni au ajuns la un acord care stabileşte baza de negocieri, a anunţat secretarul de stat John Kerry, citat de BBC. Ştirea anunţată de John Kerry a fost făcută din Iordania, după ce acesta s-a întâlnit pe rând cu cele două state aflate în disensiuni. Acesta nu a dat detalii despre înţelegerea realizată, dar a menţionat că ambele ţări vor avea discuţii iniţiale în Washington, săptămâna viitoare. Astfel, negociatorul şef palestinian, Saeb Erekat, şi negociatorul israelian, Tzipi Livni, vor călători săptămâna viitoare la Washington pentru a începe discuţiile iniţiale. "Este clar un pas înainte", a afirmat secretarul de stat american, dar a subliniat că această acţiune este "în curs de a fi formalizată". A ţinut, de asemenea, să mulţumească Ligii Arabe, care joi a anunţat că va sprijini planul pentru reluarea discuţiilor, spunând că sprijinul organizaţiei arabe a făcut diferenţa.

Dominique Strauss-Kahn ocupă o nouă funcţie în Rusia

Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, recent primit în instanţele de decizie ale unei bănci ruse, a intrat în Consiliul de Supraveghere a Fondului Rus de Investiţii Directe (FRID), a anunţat vineri structura financiară, citată de publicaţia "Le Figaro". Este a doua instituţie financiară care anunţă primirea lui Strauss-Kahn în consiliul său de supraveghere ultimele zile. Fostul lider al FMI "a intrat în componenţa consiliului de supraveghere a fondurilor", a indicat FRID într-un scurt comunicat. Candidatura a fost prezentată de banca centrală a acestui fond, banca de dezvoltare VEB, "pilon financiar al statului rus" FRID este un fond de zece miliarde de dolari, creat de guvernul rus pentru a favoriza investiţiile în întreprinderi, cel mai adesea prin mecanismul co-investiţilor Pe 12 iulie, Banca Rusă de Dezvoltare a Regiunilor (BRDR), a 62-a bancă din Rusia, potrivit activelor controlate de cel mai mare producător din Rusia, Rosneft, a anunţat că Dominique Strauss-Kahn a fost primit în Consiliul de Supraveghere.

Băsescu preia mesajul lui Lagarde: Băncile nu finanţează economia, trebuie noi garanţii guvernamentale la creditarea IMM-urilor

Băncile nu au nicio disponibilitate pentru a finanţa economia în acest moment şi trebuie acceptată acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele acordate IMM-urilor, a declarat preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM. "Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garanţii guvernamentale pentru a putea da garanţii băncilor să acorde finanţare IMM-urilor. Altfel, băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă", a afirmat Băsescu. Acesta este exact ceea ce a declarat acum câteva zile Christine Lagarde, directorul general al FMI, în discursul ţinut la BNR.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIU. Ion Cristoiu: "Aducerea lui Omar Hayssam e rezultatul unor negocieri secrete ale SERVICIILOR ROMÂNEŞTI"

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost adus în România nu în baza tratatului de extrădare dintre România şi Siria, ci ale unor negocieri secrete duse de serviciile noastre de informaţii, susţine analistul politic Ion Cristoiu într-un interviu acordat Evenimentului zilei. Ion Cristoiu mai spune că Omar Hayssam nu este un simplu om de afaceri. Omar Hayssam nu va avea niciun rol în bătălia dintre partide. Din acest punct de vedere e greşit a i se atribui lui Traian Băsescu intenţia de a-l folosi pe Omar Hayssam în bătălia politică internă. Traian Băsescu s-a zbătut ca Omar Hayssam să fie adus sub semnul îndeplinirii obiectivului său de întărire a statului român. Prin aducerea lui Omar Hayssam statul român dovedeşte că e în stare, asemenea statului american să găsească şi să aducă, pentru a-l pedepsi pe orice infractor, cum ar fi spus preşedintele Bush, viu sau mort.

Premierul Ponta, iritat că Preşedinţia a anunţat public aducerea lui Hayssam

Comunicatul de presă postat pe site-ul Preşedinţiei preciza faptul că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, arestarea fiind rezultatul unor acţiuni desfăşurate de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român. Faptul că Administraţia Prezidenţială a comunicat arestarea lui Hayssam l-a iritat pe premierul Victor Ponta. El a ţinut să precizeze că pentru aducerea lui Hayssam în ţară au muncit ministerele şi serviciile secrete, rolul Preşedinţiei fiind acela de a da un comunicat de presă. În replică, Sebastian Lăzăroiu a afirmat că premierul Victor Ponta se împăunează cu meritele pentru aducerea lui Omar Hayssam în ţară. "Spune că Preşedintele nu are niciun merit. Premierul a dormit neîntors ieri noapte. S-a trezit azi pentru declaraţii", a comentat Lăzăroiu, pe pagina sa de Facebook.

Protest fără precedent. 474 mineri în greva foamei au îndoit guvernul

Minele Paroşeni, Uricani, Petrila - blocate. 1.100 de ortaci din Valea Jiului au protestat timp de două zile în subteran, din care 474 au refuzat hrana. Oamenii s-a temut că, în lipsa unui contract clar privind preluarea producţiei de cărbune de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), la care sunt angajaţi, de către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), huila pe care o scot din inima munţilor va rămâne în depozit, iar ei îşi vor pierde şi salariile, şi locurile de muncă. După ce s-au blocat în subteran mai mult de o zi, minerii au început aseară să părăsească labirinturile întunecate. Dar numai după ce premierul Victor Ponta a fost obligat de amploarea protestului să le dea mandat miniştrilor Varujan Vosganian de la Economie şi Constantin Niţă de la Energie să îşi trimită oamenii în Valea Jiului să negocieze noul contract dintre cele două companii de stat. În timpul conflictului a căzut şi un cap, cel al şefului SNIMVJ, Petru Drăgoiescu, care a fost înlocuit de Ministerul Economiei cu actualul director al Minei Paroşeni, Aurel Anghel.

Traian Băsescu despre numirea la Silaghi la Transporturi: " Aş vrea foarte mult să discut şi cu Antonescu"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că vrea să discute cu preşedintele PNL Crin Antonescu în legătură cu numirea lui Ovidiu Silaghi la conducerea ministerului Transporturilor. "Să vedem, mai reflectez, nu vă ascund că aş vrea foarte mult să discut şi cu Crin Antonescu. Înţeleg că se întoarce în acest week-end şi aş vrea să găsim o formulă care să fie bună. Voi vedea dacă şi dânsul menţine propunerea, dar aş vrea să discut şi cu Crin Antonescu", a spus şeful statului despre nominalizarea lui Silaghi la conducerea ministerului Transporturilor. Ieri, premierul Victor Ponta a afirmat că nu i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu propunerea pentru noul ministru al Transporturilor, dar a afirmat că va discuta cu şeful statului pe această temă.

Europa TREMURĂ din nou: O altă ţară s-ar putea prăbuşi MÂINE!

Guvernul Portugaliei a supravieţuit joia aceasta unui vot de neîncredere, dar ţara nu a ieşit încă la liman. Termenul limită auto-impus, până la care trebuie să se ajungă la un acord privind ajutorul financiar de salvare a ţării, expiră duminică. Eşecul moţiunii de cenzură, înaintată de un partid mic din Portugalia, a fost ultimul meci din drama politică începută în urmă cu două săptămâni, după demisia a doi miniştri care s-au opus măsurilor de austeritate. Partidul socialist, care a susţinut moţiunea de cenzură de joi, trebuie să lucreze acum cu cele două partide din coaliţia de guvernare pentru a ajunge la un acord asupra măsurilor de austeritate şi a tăierii cheltuielilor cu peste 4,7 mld. euro, pentru a putea menţine în vigoare ajutorul financiar de salvare a ţării până la mijlocul lui 2014.

Piaţa auto second hand, sugrumată de timbrul de mediu

Românii nu se mai înghesuie să cumpere autoturisme anul acesta, nici chiar atunci când e vorba de autovehicule second hand, din cauza taxei de mediu. În 2013, vânzările de pe piaţa autovehiculelor second hand sunt în scădere, ca urmare a introducerii timbrului de mediu. Pe acest segment al pieţei, se va înregistra o scădere de circa 15-20% în 2013, comparativ cu 2012. Astfel, media autorismelor second hand vândute într-o lună, fie că vorbim de autovehicule rulate aduse din străinătate sau de cele scoase pe piaţă de proprietari români, va fi de 30.000 de unităţi pe lună, în perioada următoare, potrivit estimărilor autovit.ro. Acest declin a fost cauzat de introducerea taxei de mediu. Pe de o parte, cei interesaţi de achiziţia unei maşini second hand se gândesc că trebuie să plătească această taxă şi amână investiţia. Pe de altă parte, proprietarii aşteaptă fie reducerea, fie eliminarea taxei, înainte de a-şi mai vine autoturismele.

JURNALUL NATIONAL

Omar Hayssam: Răpitorii sunt alţii şi sunt în libertate! Ce declara sirianul în 2007, în primul interviu după fuga din România

Căutat de justiţia română pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, sirianul Omar Hayssam a dat prima declaraţie după fuga sa din România, în 31 mai 2007, în exclusivitate la Antena 3. Atunci, sirianul a intervenit în direct la "Sinteza Zilei" şi a declarat că el nu a fost implicat în răpirea jurnaliştilor şi că deţine documente referitoare la adevăraţii răpitori.

Băsescu, despre predarea lui Hayssam: "Nu confirm că a fost preluat din Siria sau că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că predarea în această dimineaţă a lui Omar Hayssam a fost efortul unui "grup mic de oameni" care s-au ocupat de această misiune timp de cinci ani de zile, adăugând că nu poate da, din motive de securitate, alte detalii despre caz. Băsescu a ţinut însă să precizeze că nu confirmă că Hayssam ar fi fost predat de autorităţile siriene, unde acesta a fost închis. Preşedintele a adăugat că o astfel de operaţiune nu putea fi făcută în grabă, adăugând că "un colectiv mic de oameni" a lucrat la această misiune timp de cinci ani. Preşedintele a declarat că din punct de vedere al preşedinţiei problema Hayssam a fost rezolvată, urmând ca acum de caz să se ocupe Justiţia. Preşedintele a adăugat că Iulian Chifu, consilierul său, a avut dreptate când a afirmat că multe persoane importante din România "sunt neliniştite" acum că Hayssam a fost prins. Preşedintele a reiterat că nu vor fi date detalii despre caz din motive ce ţin de siguranţa naţională.

Ovidiu Ohanesian, despre aducerea lui Hayssam în România: "Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat"

Ohanesian a declarat că nu se aştepta ca sirianul să mai ajungă vreodată în România, pentru ispăşirea pedepsei. "Aşteptăm povestiri din partea domnului Hayssam, aşteptăm foarte multe dezvăluiri din partea lui. Vreau să aflu multe, cum a fugit el din ţară, despre politicienii cu care a colaborat de-a lungul vremii, despre traficul de armament în care a fost implicat alături de persoane grele din România, sau ce s-a întâmplat cu el în Siria în această perioadă. În locul lui, eu aş vorbi, dar acum depinde de cine a fost adus şi de ce a fost adus, de ce acorduri au fost în spatele acestei operaţiuni. Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat. Pentru mine este o mare surpriză. Nu mă aşteptam să ajungă în România vreodată", a spus la Digi24 jurnalistul.

Noul acord cu FMI are ca bază o creştere economică de 1,9% în 2013

Discuţiile pentru un nou acord al României cu FMI au ca bază macroeconomică o estimare de creştere a PIB de 1,9% în acest an, uşor peste prognoza propusă de reprezentanţii instituţiei internaţionale, de 1,8%. "După primele discuţii s-a convenit ca bază de plecare pentru negocieri o estimare de creştere economică pentru acest an de 1,9% din PIB. Misiunea FMI venise, oricum, cu o prognoză îmbunătăţită, de la 1,6% la 1,8%, iar în urma analizei datelor s-a ajuns la concluzia că 1,9% este un nivel acceptabil pentru ambele părţi", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor. Anterior, FMI şi autorităţile române estimaseră o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor. Premierul Victor Ponta a declarat joi că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb