REVISTA PRESEI 20.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 iulie 2016

ADEVARUL

Donald Trump, nominalizat oficial drept candidatul republican la alegerile prezidenţiale

Donald Trump este oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, programate pentru luna noiembrie. Afaceristul ameircan, singurul candidat rămas în cursă pentru alegerile primare, a strâns miercuri dimineaţă pragul de 1.237 de voturi necesare ale delegaţilor pentru validarea candidaturii la Convenţia Naţională Republicană, desfăşurată în Cleveland, Ohio. Trump rămăsese unicul candidat în cursa pentru nominalizarea republicană, din 16 candidaţi iniţiali, şi teoretic îşi asigurase numărul de delegaţi necesari nominalizării în urma votului popular. 95% dintre delegaţii republicani au fost constrânşi să voteze în funcţie de rezultatul alegerilor statului care i-au desemnat, în primul tur de vot.

In Turcia epurările în masă continuă

La patru zile de la puciul eşuat din Turcia, bilanţul victimelor a fost revizuit în creştere, la 308 morţi, între care 100 de pucişti, iar eliminarea "virusului", anunţată de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă din plin, în pofida protestelor din Occident. "Vom continua să curăţăm virusul din toate instituţiile de stat, pentru că acest virus s-a răspândit. Din păcate, ca un cancer, acest virus a cuprins statul", a promis Erdogan în faţa susţinătorilor săi adunaţi la funeraliile unor victime ale tentativei de puci din noaptea de vineri spre sâmbătă. Potrivit premierului Binali Yildirim, 7.543 de suspecţi erau reţinuţi luni, dintre care 6.038 de militari, 755 de magistraţi şi 100 de poliţişti, în legătură cu tentativa de puci. Printre militarii reţinuţi figurează 118 generali şi amirali, iar 26 dintre ei au fost inculpaţi şi plasaţi în arest preventiv.

Preşedintele turc şi soţia sa au propriul palat somptuos

Preşedintele turc Erdogan şi soţia sa, Emine, trăiesc în lux, în timp ce un sfert din populaţia turcă suferă de sărăcie extremă. Pretinde că trăieşte o viaţă "modestă şi umilă" potrivit legilor stricte musulmane şi petrecând ore în şir în bucătărie. În realitate însă, soţia preşedintelui turc, Erdogan, se lăfăie în lux. De când soţul său, Recep Tayyip Erdogan, a devenit preşedintele Turciei şi a acumulat o avere de peste 170 de milioane de euro şi deţinerea a trei palate, Emine Erdogan este cunoscută pentru obsesia ei pentru cumpărături, cheltuind mereu sume enorme de bani. Ea deţine propriul avion care o duce în cele mai scumpe călătorii unde îşi poate exprima pasiunea pentru cumpărături, haine ale marilor designeri şi antichităţi foarte scumpe, după cum relatează DailyMail.co.uk.

Reportaj în "dormitorul" teroriştilor europeni: "Sunt bombe rătăcitoare, care pot în orice moment să explodeze"

Pentru a înţelege cum a ajuns Europa scena unor masacre comise în numele războiului sfânt trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat în cartierul Molenbeek din Bruxelles. "Adevărul" a fost acolo: vă prezentăm un serial în patru episoade, o incursiune în "dormitorul" teroriştilor europeni. Tinerii bruxellezi se simt sfidaţi de politica mondială şi vor să ia măsuri, să comită acte teroriste. Potenţialii terorişti sunt recrutaţi printre tinerii aflaţi în dificultate, acasă la ei sau pe stradă. Tineri fără un loc de muncă, care îşi petrec timpul pe stradă şi duc o viaţă solitară. Situaţia lor familială nu este dintre cele mai bune, nu au niciun viitor, iar şanse au şi mai puţine. Sunt bombe rătăcitoare care pot în orice moment să explodeze. Niciodată nu vor putea să scape de frustrarea lor socială. Cu excepţia cazului în care sunt capabili să răspândească teroarea prin actele lor. Voinţa nu le lipseşte. Şi niciun serviciu de securitate nu îi poate detecta sau reţine.

Cum vrea Guvernul să stârpească corupţia

Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2016-2020, lansată, marţi, de Guvern, are ţinte extrem de optimiste. Strategia urmăreşte reducerea la jumătate a cazurilor de fraudă în achiziţii publice, dar şi implementarea de măsuri preventive în 80% din instituţiile statului. În perioada 2016-2020 vor fi făcute mai multe modificări legislative, inclusiv codurilor penal şi de procedură penală, urmând să fie elaborat şi un nou cod de conduită a membrilor Parlamentului. Fiecare act de corupţie, de la cel mai mic, precum plicul cu bani băgat în buzunarul medicului, până la cel mai mare, precum corupţia din proiectele de infrastructură, slăbesc statul român. Este doar una dintre concluziile dezbaterii publice privind noua Strategie Naţională Anticorupţie. Premierul Dacian Cioloş, care a deschis dezbaterea publică privind noua SNA, a subliniat că aplicarea măsurilor anticorupţie revine fiecăruia dintre noi, nu doar autorităţilor.

Chinezii promit iar investiţii, acum în infrastructură

Un număr de 15 companii din China sunt interesate de investiţii şi oportunităţi de cooperare în România, cele mai numeroase fiind din domeniul infrastructurii, acestea interesându-se dacă există licitaţii şi investiţii în ţara noastră şi cât ar dura obţinerea aprobărilor necesare, a declarat, într-un interviu pentru ziarul "Adevărul", Lu Xinhua, fost viceministru de Externe al Chinei şi preşedinte al Consiliului de Promovare a Cooperării Sud-Sud. Oficialul a condus o delegaţie de oameni de afaceri şi reprezentanţi ai instituţiilor din statul asiatic, aceştia participând marţi la un forum româno-chinez. Între companiile din domeniul infrastructurii care au venit să analizeze proiectele puse pe masă de autorităţile de la Bucureşti se regăsesc Beijing Urban Construction şi Zhejiang Communications Construction Group din domeniul autostrăzilor sau Jingxi Santiny Technology, care activează în domeniul feroviar.

Cartelul camioanelor. Comisia Europeană a amendat Daimler, Volvo, DAF şi Iveco cu o suma totală de 2,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a amendat producătorii de camioane Daimler, DAF, Iveco şi Volvo/Renault cu o sumă-record de 2,9 miliarde de euro pentru formarea unui cartel timp de 14 ani, timp în care au fixat preţurile şi au coordonat introducerea unor noi tehnologii în domeniul emisiilor, în vreme ce MAN, divizie a Volkswagen, a scăpat de amendă pentru că a dat în vileag înţelegerea. Cea mai mare amendă a fost impusă grupului Daimler, proprietarul Mercedes, şi s-a ridicat la 1,01 miliarde de euro. Următorul pe listă este constructorul olandez DAF Trucks, care a primit o sancţiune în valoare de 752,68 de milioane de euro. Volvo, cea mai mare companie suedeză în funcţie de venituri, a fost penalizată cu 670,45 de milioane de euro, iar Iveco, parte a producătorului italian de camioane şi tractoare CNH Industrial, a primit o amendă de 494,61 milioane de euro.

Theresa May avertizează că Rusia continuă să reprezinte o ameninţare cât se poate de reală

Kremlinul a catalogat marţi drept "regretabilă" afirmaţia premierului britanic Theresa May potrivit căreia Rusia şi Coreea de Nord reprezintă ameninţări cât se poate de reale, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro. "Rusia a fost angajată întotdeauna în relaţii bune cu Marea Britanie", a reacţionat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov referitor la declaraţia Theresei May. În prima declaraţie făcută în Parlamentul britanic în calitate de premier, Theresa May a denunţat state precum Rusia şi Coreea de Nord, care continuă să reprezinte ameninţări cât se poate de reale, transmite TASS. "Acesta este motivul pentru care, sub conducerea mea, acest guvern va continua să îndeplinească obligaţia noastră faţă de NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare", a subliniat May.

Gigantul Porsche îşi măreşte echipa din Ardeal

Potrivit celor de MHP, companie de consultanţă afiliată gigantului auto, Porsche caută absolvenţi de facultate cu studii în IT şi gândire de programator, care să stăpânească bine engleza, iar cunoaşterea limbii germane e un plus. Cei care vor să se înscrie trebuie să-şi creeze un cont pe platforma dedicată https://jobs.mhp.com/, iar apoi să-si încarce CV-ul. Înscrierile se fac până în 15 august, iar programul începe în 1 septembrie. Prin programul JumpStart cei angajaţi urmează un training tehnic intensiv de 6 săptămâni. "Clujul a devenit tot mai interesant pentru industria auto mondială, iar gigantul Porsche îşi întăreşte permanent prezenţa aici. MHP, companie lider din sfera IT de pe piaţa auto din Germania, oferă prin cei 1.500 de angajaţi consultanţă si asistenţă celor 250 de clienţi din portofoliul filialelor din toată lumea.

BANCHERUL

La Call Center-ul Raiffeisen Bank iţi răspunde acum, imediat, un robot cu voce de femeie

Atunci când suni la call center-ul unei bănci, de exemplu BCR sau BRD, poţi sa aştepţi chiar si o jumătate de oră până când îţi răspunde cineva. La fel s-a întâmplat până acum si la Raiffeisen, care însă a găsit o soluţie pentru diminuarea timpului de aşteptare a clienţilor la telefon: introducerea unui robot cu voce feminina si chiar si cu un nume: Ana. E ruda cu Andreea, ghidul tău Vodafone. In timp ce Andreea poate sa-ti spună cât ai de plată la factura de telefon, de la Ana afli care e rata la credit sau câţi bani mai ai in cont. Informaţii pe care robotii le găsesc mai uşor si mai rapid decât oamenii. De acum înainte, aşadar, când suni la Call Center-ul Raiffeisen (2000 sau la numerele +40.372.213.002, +40.213.063.002), ti se răspunde imediat, de către robot, fără sa mai aştepţi zeci de minute cu scuza că toţi operatorii sunt ocupaţi.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, i-a luat soţiei un Fiat 500

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a câştigat anul trecut, conform declaraţiei de avere, 90.000 de euro, din care si-a achitat rata la creditul ipotecar si i-a cumpărat soţiei o maşina mica, cheltuieli care s-au ridicat la 33.000 de euro. In conturile din bănci el a depus doar 5.000 de euro, astfel ca a rămas cu 52.000 de euro, bani care nu se regăsesc in declaraţia de avere, reprezentând, probabil, sume cheltuite pentru diverse alte necesitaţi personale (4.300 de euro lunar). Cel mai important venit al viceguvernatorulului este, fireşte, cel din salariul de la BNR, care rămâne însă necunoscut, la fel ca cele ale restului membrilor din conducerea băncii naţionale, dar pe care l-am estimat la 9.000 de euro lunar, comparându-l cu cel al guvernatorului Mugur Isărescu, despre care se ridica la 12.000 de euro, conform declaraţiei consilierului sau, Adrian Vasilescu.

CURENTUL

Mâna lui Ponta? Zâna şi Turcescu acuzaţi de oamenii din România ai lui Erdogan

Afaceriştii turci din România au organizat o conferinţă de presă în care au avut îndrăzneala să acuze mai mulţi jurnalişti autohtoni "că au fost cumpăraţi de duşmanii preşedintelui Erdogan pentru a le susţine cauza şi a vorbi de rău regimul de la Ankara". Acum nu ştim dacă Ponta a dat informaţiile afaceriştilor turci dar dacă el a făcut-o atunci ne putem gândi la două motive: în calitatea sa de consilier al lui Erdogan îi apără spatele într-o ţară europeană sau că în calitate de soţ al Dacianei nu poate trece peste notoriu amantlâc al acesteia cu însuratul Turcescu.

Societatea civilă solicită o poziţie fermă a României legată de respectarea drepturilor omului în Turcia

Numeroase ONG-uri, asociaţii profesionale sindicate, dar şi personalităţi publice şi cetăţeni implicaţi au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui României, Klaus Iohannis, Prim Ministrului României, Dacian Cioloş şi Ministrului de Externe al României, Lazăr Comănescu. Semnatarii scrisorii descrise solicită liderilor diplomaţiei româneşti (preşedintele, premierul şi ministrul de Externe) să ia poziţie faţă de 'evoluţiile alarmante din aceste zile din Turcia', şi să acţioneze în concordanţă cu valorile care stau la baza comunităţii transatlantice, din care România face parte. Ei subliniază că până în acest moment adresanţii au exprimat public doar speranţa că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al ţării noastre şi nici un oficial roman nu a exprimat vreo poziţie cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situaţiei din Turcia.

CURIERUL NATIONAL

Rabla Clasic, suplimentat cu aproximativ 4.000 de tichete

Succesul Rabla Clasic din prima lună de la lansare, când s-au epuizat toate cele 13.000 de tichete electronice puse în joc, i-a determinat pe oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să suplimenteze numărul voucherelor cu încă 4.000. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, cu precizarea că suplimentarea s-a făcut încă de luni, 18 iulie. Anul acesta, programul RABLA a înregistrat o premieră. După 12 ani de funcţionare, este pentru prima dată în istoria programului când tichetele electronice alocate persoanelor fizice sunt epuizate în trei săptămâni de la lansarea programului. Iniţial, suma alocată pentru persoanele fizice a fost de 115 milioane lei. Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suplimentarea sumei alocate cu 10 milioane de lei din bugetul pentru persoanele juridice.

S-au lansat încă două scheme de ajutor de stat

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) din cadrul Ministerului Economiei a anunţat lansarea, începând de astăzi, a încă două programe cu finanţare nerambursabilă, persoanele interesate să dezvolte afaceri la sate sau să înfiinţeze şi să dezvolte fabrici putându-se înscrie încă din această dimineaţă. Antreprenorii pot obţine finanţări nerambursabile dacă pun bazele unor afaceri la sate sau înfiinţează şi dezvoltă o mică fabrică. Pentru afacerile la sate se pot primi 125.000 de lei, iar pentru fabrici câte 250.000 de lei, Înscrierea online a planurilor de afaceri va începe azi dimineaţă, la ora 10.00, şi se va încheia în seara zilei de 29 iulie, la ora 20.00.

28 iulie, termen-limită pentru păgubiţii Astra

Potenţialii creditori ai Astra Asigurări mai au termen până pe 28 iulie 2016 pentru a solicita de la FGA plata despăgubirilor cuvenite, a informat ieri instituţia, precizând că, până la 18 iulie 2016, a înregistrat 45.847 cereri de plată, atât pentru cele 57.210 dosare preluate de la Astra Asigurări, cât şi pentru dosarele nou deschise de către Fond. "În conformitate cu articolul 14, alin. 1 din Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă împotriva Astra Asigurări poate formula o cerere de plată, motivată, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior", a informat ieri FGA.

De ce vrea Apple să cumpere Formula 1

Cele mai recente zvonuri despre producătorul de iPhone-uri anunţă că ar fi înaintat o ofertă de preluare a celei mai importante competiţii automobilistice din lume. Bernie Ecclestone, cel care deţine drepturile comerciale ale Formulei 1, ar cere 8,5 miliarde de dolari, iar Apple ar dispune de peste 160 mld. dolari rezerve monetare. Preluarea acestei competiţii ar putea ajuta Apple să câştige încrederea pieţei auto, compania de la Cupertino pregătind lansarea unui automobil electric în 2020.

EVENIMENTUL ZILEI

Saxo Bank: Băncile urmează să arunce bani din elicopter

În analiza săptămânală FX a Saxo Bank, John J. Hardy - director de strategie - e de părere că şocul Brexit mai degrabă a redresat pieţele, dincolo de dezechilibrul iniţial provocat lirei sterline. În timp ce Banca Angliei ar putea pregăti o formă de relaxare cantitativă - mai ales pentru a atenua sentimentul de inegalitate socială, scrie Hardy - Rezerva Federala rămâne în aşteptare. În mod specific, pieţele sărbătoresc foarte anticipata fază următoare a politicii băncii centrale, şi acum şi fiscale: aşa numiţii "bani din elicopter", un termen mai degrabă generic ce acoperă totul, de la creşterea cheltuielilor fiscale care sunt apoi acoperite de extra-achiziţii de obligaţiuni ale băncilor centrale, la injecţii de capital directe în buzunarele consumatorilor, cea mai adevărată formă de bani din elicopter. Adevăraţii bani din elicopter ar începe într-adevăr să aducă în actualitate problema crescândă a inegalităţii, căci banii gheaţă în mână ar fi simţiţi cel mai rapid şi cel mai mult de pătura societăţii care o duce cel mai prost.

Bogaţii lumii stau înghesuiţi în 4 ţări. China e una dintre ele

Doar patru ţări gazduiesc peste 60% din oamenii cu o avere netă mare / High Net Worth Individuals HNWI, potrivit Raportului Mondial al Bogăţiei / World Wealth Report, realizat de firma de consultanţă Capgemini. Un HNWI este definit ca având "active investibile de 1 milion $ sau mai mari, în afară de reşedinţa primară, obiecte de colecţie, consumabile şi bunuri de folosinţă îndelungată." Ţări de pe cinci continente diferite alcătuiesc top 19, naţiuni cu un export puternic şi sectorul serviciilor printre caracteristicile cheie. SUA - 4.458.000 de milionari; Japonia - 2.720.000 milionari; Germania - 1.199.000 milionari; China - 1.034.000 milionari.

Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice abandonate şi să le refacă din bani publici

Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice neutilizate şi avariate de la proprietarii care nu le vor consolida într-o perioadă de timp dată, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării. Pentru început, statul va obliga prin lege proprietarii de clădiri istorice să-şi îmbunătăţească imobilele într-o anumită perioadă de timp, care nu a fost încă stabilită, se arată în documentul citat. "În cazul în care acest lucru nu este realizat, autoritatea administraţiei publice locale trebuie să poată achiziţiona/dobândi aceste structuri pentru a le consolida/reabilita, cu finanţare de la bugetul local sau bugetul de stat, după caz", se precizează în strategia Ministerului Dezvoltării. La fel, statul vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune la cumpărarea clădirilor certificate ca monumente istorice, care sunt vacante şi neutilizate pe o perioadă extinsă şi care sunt avariate.

Bulgarii au reuşit să atragă mai mulţi turişti. Hotelierii români au pierdut din criza turcească

Vecinii noştri din sud îşi freacă mâinile de bucurie anul acesta, întrucât numărul turiştilor străini le-a crescut considerabil. Hotelierii de la sud de Dunăre au motive de optimism. Bulgarii au profitat din plin de relaţiile tensionate dintre Rusia şi Turcia, atrăgând o bună parte din milioanele de turişti ruşi care şi-au căutat o alternativă pentru petrecerea vacanţei. Asociaţiile noastre patronale din domeniu, care în ianuarie au fost la Moscova să promoveze România, visând avioane sau autocare pline cu turişti ruşi cu bani, flutură din mâini a pagubă, uitându-se peste gard la vecini.

Ce pensii încasează Traian Băsescu şi Ion Iliescu

Venitul total de pensionar al lui Traian Basescu ajunge la 8.283 de lei. Respectiv - pensia in urma functiilor deţinute (2.583 lei) si indemnizatia de fost sef al statului, stabilita prin lege (5.700 lei). Veniturile fostului preşedinte Ion Iliescu sunt mai mari decât cele ale lui Traian Băsescu. Pe lângă pensia de 3.916 lei lunar, acesta încasează indemnizaţia pentru funcţia supremă, de 5.331 de lei. În total, acesta primeşte lunar circa 9.200 de lei pe lună. La rândul lui, fostul preşedinte Emil Constantinescu realizează, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de circa 8.000 de lei pe lună: respectiv o pensie lunară de 3.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni, 5.060 luna

JURNALUL NATIONAL

Cum a ajuns Direcţia Copilului reţea de prostituţie

Opt dosare sunt în derulare, în mai multe judeţe din ţară, vizând activitatea de proxenetism, dar şi alte abuzuri şi infracţiuni, la Direcţia Copilului. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie în orfelinate şi în centrele pentru vârstnici din ţară. Declaraţiile ministrului vin la două săptămâni după ce şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, din cadrul DGASPC sector 1, au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzaţi de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare. Mai multe cazuri sunt achetate acum de DIICOT, în zona de sud-est a ţării. Ministrul a precizat că a primit aceste informaţii de la serviciile secrete, în luna mai, când a preluat mandatul.

Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Dezastrul de la CNADNR. Sute de milioane de euro, pierdute prin litigii

Ştim despre CNADNR că se ocupă cu drumurile din România, dar ce nu ştim este că structura pierde milioane de euro în urma unor procese în instanţă. Răzvan Dumitrescu a explicat, în ediţia de marţi seară a emisiunii Subiectiv, cum arată aceste pierderi în cifre. În acest moment, 32 de arbitraje se află în derulare, toate iniţiate îpotriva CNADNR S.A. de către antreprenori sau consultanţi, iar valoarea acestor revendicări se ridică la 837.983.137 lei si 165.555.062 euro. În acest moment, peste 60% dintre arbitraje se derulează la ICC Paris şi doar 40% în ţară. Însă în 40% dintre arbitrajele derulate în afara graniţelor ţării, nu există încheiate contracte de reprezentare juridică de aproximativ două luni ca urmare a expirării contractelor subsecvente.

NATIONAL

"Cârtiţele" DNA, vânate fără milă!

Mulţi dintre funcţionarii statului sau membri ai sistemului care au căzut deja sub "ghilotina" anchetelor DNA au ajuns deja in instanţă si chiar au fost condamnaţi la închisoare. Numai că, in aceste dosare, de multe ori succesul procurorilor anticorupţie s-a datorat unora dintre martorii sau denunţătorii care au decis ca legea este mai presus de interesul de gaşcă si nu au pregetat să colaboreze cu anchetatorii pentru identificarea si demascarea colegilor sau şefilor implicaţi in tot felul de reţele de influentă. Marea problema este însă ca, odată cu trimiterea dosarelor in instanţă, inculpaţii au putut avea acces la informaţiile pe baza cărora s-au formulat acuzaţiile, aşa că au putut identifica direct sau barem bănui pe posibilii "turnători". Care acum au ajuns să fie terorizaţi de colegii sau şefii reţelelor care nu au fost destructurate in totalitate.

Avertisment pentru Europa de Est: Pregătiţi-vă pentru război

Intr-un interviu cu George Friedman, unul dintre cei mai respectaţi strategi din lume, a fost întrebat care sunt şansele izbucnirii unui nou război de proporţii in lume. Răspunsul lui Friedman a fost categoric: "Nu a existat niciun secol fără un război major". El a adăugat că atâta vreme cat exista tari precum Germania, China si Rusia care au început sa fie in declin si înlocuite de altele, atunci încep agitaţiile geopolitice. Atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru. " Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război". Friedman a spus ca cel mai posibil este ca tari precum Turcia, Japonia sau Polonia, care sunt emergente, să pornească un astfel de conflict. El a spus ca Europa de Est este un posibil focar de război, dar exista si posibilitatea unui război maritim intre SUA si Japonia.

PUTEREA

Mafia din CFR. Afacerile baronului Pipa din Regionala Iaşi

Adus în sistem de Mihai Necolaiciuc, promovat şi susţinut de ministrul penal Relu Fenechiu, şeful Regionalei CF Iaşi, Radu George Pipa, este unul dintre baronii Societăţii Naţionale de Căi Ferate CFR SA. El a construit un întreg sistem clientelar, format din firme apropiate, pe care le-a conectat la bugetul regionalei şi prin care sunt sifonaţi banii publici. Activitatea Regionalei condusă de Radu Pipa a făcut obiectul mai multor verificări ale unor structuri de control interne ale Companiei ori ale Curţii de Conturi, care au sesizat mai multe nereguli şi fraude. Cu toate acestea, şeful CFR Iaşi a rămas neclintit pe funcţie. Dimpotrivă, decizia de a-l ancheta a contribuit, în anul 2013, la înlăturarea echipei de management privat a CFR, condusă de Dimitris Sophocleous. Înlocuirea a fost hotărâtă de ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Relu Fenechiu, aflat în prezent în puşcărie. Actul de control a fost muşamalizat, documentele rezultate în urma verificărilor au fost îngropate în sertare iar prejudiciile descoperite au fost trecute la capitolul uriaş al pierderilor CFR.

ROMANIA LIBERA

Cetăţenii, înrolaţi în războiul împotriva corupţiei

Dezbaterile pe "Noua Strategie Naţională Anticorupţie - integritate, transparenţă, educatie" de marţi, de la Palatul Victoriei, au făcut radiografia unei Românii profund corupte. Au fost identificate cauzele corupţiei sistemice, cu exemple concrete, şi au fost anunţate măsuri. Premierul Dacian Cioloş, miniştri precum Raluca Prună (Justiţie), Vlad Voiculescu (Sănătate) şi Mircea Dumitru (Educaţie), exprimând vocea străzii, au structurat motivele pentru care "corupţia ucide", "corupţia slăbeşte statul de drept", "corupţia sărăceşte populaţia", "corupţia distruge valoarea pe termen lung". Miniştrii au rezumat atât măsurile luate până în prezent de guvernul tehnocrat, cât şi măsurile cuprinse în noua strategie anticorupţie, care va fi pusă în dezbatere publică până la data de 10 august, când urmează a fi aprobată prin hotărâre de guvern. La dezbaterile de marţi au participat reprezentanţi ai ministerelor, ai societăţii civile, ai comunităţilor de afaceri, ai ambasadelor.

Proiectul USR, la răscruce: Socoteala lui Nicuşor Dan nu se potriveşte cu legea electorală

Planul de a strânge partidele noi în proiectul Uniunea Salvaţi România (USR) se loveşte de primele obstacole. O alianţă riscă să nu treacă pragul electoral, dar formaţiunile mai mici, majoritatea înfiinţate în oraşe din provincie, nu sunt încântate de perspectiva unei fuziuni. Imediat după alegerile locale, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan a anunţat că partidul său se va extinde la nivel naţional şi se va transforma în Uniunea Salvaţi România (USR), prin ralierea tuturor formaţiunilor similare din provincie. Încurajat de succesul din Capitală, unde USB a ieşit pe locul doi, înaintea PNL, Nicuşor Dan configurase deja profilul viitorilor săi aliaţi: partide noi, formate din oameni noi.

Băneasa, aeroportul cu 12 pasageri pe zi

De la peste două milioane de pasageri în 2010, ultimul an în care aici au ­operat companiile low-cost, Aeroportul Băneasa nu va aduna în acest an nici 5.000. Contactaţi de RL, foşti miniştri ai Transporturilor au oferit argumente diametrale. Aeroportul Băneasa a fost utilizat, în şase luni de zile, de numai 2.258 de pasageri, adică doar 12,5 călători pe zi. O cifră care i-ar face mândri pe cei care administrează autogara Bârlad, de exemplu.

50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia

Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen, relatează Reuters. Administraţia autoritaristă de la Ankara a intensificat activităţile de eliminare din structurile statului a persoanelor suspectate de implicare directă în tentativa de lovitură de stat militară sau de susţinere a complotului. Ministerul turc al Educaţiei a anunţat marţi suspendarea a 15.200 de angajaţi bănuiţi de legături cu reţelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este în spatele tentativei de lovitură de stat prin care o facţiune a armatei a încercat să-l înlăture de la putere. De asemenea, organismul intitulat Consiliul Superior al Educaţiei a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultăţi.

ZIARUL FINANCIAR

90.000 de români vor să plece să muncească în străinătate. O treime sunt tineri

În ciuda faptului că România are cea mai mare creştere economică din Europa (4,3% în T1), iar multinaţionalele şi companiile româneşti caută nonstop angajaţi, aproape 90.000 de români au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate, o treime dintre aceştia reprezintând cea mai bună forţă de muncă de pe piaţă, tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani. Datele privind plecările au fost furnizate de Tjobs, compania care oferă soluţii pentru persoanele care îşi caută un loc de muncă peste hotare. La un salariu de 1.000 de euro brut, România ar pierde circa 1 mld. euro pentru cele 90.000 de persoane care vor să plece în căutarea unui salariu mai bun şi a unui nivel de trai pe măsură, deşi în România sunt multe poziţii deschise în producţie sau retail. Salariile sunt însă de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirmă că nu găsesc forţă de muncă.

Cel mai puternic grup de francize de fashion de pe piaţa românească aduce un nou brand de modă

Grupul Peeraj, cel mai puternic grup de francize de modă din România, va deschide în toamnă în mallul Veranda de la Obor primul magazin din România sub brandul francez Tati. Primul magazin al brandului de tip discount va măsura circa 1.700 mp, o suprafaţă relativ mare pentru piaţa de modă şi decoraţiuni, care îl poziţionează ca ancoră în mallul ridicat de familia Pogonaru în zona Bucur Obor. O altă ancoră este hipermarketul Carrefour. "Magazinul Tati va vinde în proporţie de 40% haine, restul fiind împărţit între produse de beauty şi bunuri pentru decorarea locuinţei", spune Sachin Arora, cel care conduce businessul local şi care este de altfel şi unul dintre acţionarii grupului. Familia sa a fondat în urmă cu mai bine de patru decenii grupul Peeraj în Emiratele Arabe Unite, businessul continuând şi azi să fie unul de familie.

Acţiunile băncilor-mamă au înregistrat scăderi puternice în acest an pe burse. UniCredit, minus 58%, iar SocGen a pierdut 30%

Băncile din întreaga lume au fost puternic lovite în acest an pe burse. Cu o singură excepţie toate grupurile financiare care deţin bănci în România au fost pe minus. Deşi acţionarii lor au înregistrat pierderi mari şi au cerut conducerii să ia măsuri, niciun grup nu a renunţat la piaţa românească deşi mediul nu este cel mai bun pentru bănci, iar profitabilitatea lasă de dorit. Toate grupurile speră că piaţa românească le va aduce bani într-un final. Profitabilitatea redusă a băncilor europene şi instabilitatea provocată de rezultatul referendumului din Marea Britanie au alimentat trendul descrescător pe care s-au înscris instituţiile financiare europene. De altfel, în ultimul an, indicele bancar european s-a depreciat cu 44,96%. Astfel, băncile-mamă care deţin bănci în România au înregistrat scăderi importante de la începutul acestui an. Acţiunile Erste Bank, ce deţine 93,57% din BCR, s-au depreciat cu 19,11% de la începutul acestui an.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb