REVISTA PRESEI 20.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 august 2015

ADEVARUL

Compromis electoral pe reducerea TVA

Liderii politici vor negocia astăzi scăderea cotei TVA cu un ochi la bugetul de stat şi cu altul la alegerile de anul viitor. Toate cadourile financiare oferite de premierul Ponta, aflat pe picior de plecare, vor trebui decontate de următorul Guvern. În plus, cum anul 2016 programează două rânduri de alegeri, partidele trebuie să-şi lase rezerve de alte pomeni electorale. Potrivit unor surse politice, liberalii vor merge la negocieri fără să mai susţină cu ardoare reducerea TVA la 19%. "Vom cere la discuţii reducerea TVA, dar nu vom propune niciun procent. Cu siguranţă vom ajunge la un numitor comun", au spus surse din PNL pentru "Adevărul".

Moştenirea otrăvită a lui Ponta

Sociologii, dar şi sindicaliştii susţin că decizia Guvernului de a majora salariile personalului sanitar a deschis cutia Pandorei. Atât sindicatele din învăţământ, cât şi cele din administraţie ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu vor fi tratate la fel de către Guvern. Creşterile salariale anunţate ar putea însă arunca România într-un mare dezechilibru fiscal. Mai exact, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a solicitat ca de acelaşi tratament să beneficieze şi angajaţii din învăţământ pe motiv că orice întârziere în asigurarea unei creşteri salariale substanţiale în sistemul educaţional va genera efecte negative în anii următori.

"Bugetul Romaniei nu poate sustine doua masuri soc in acelasi timp". BNR vine cu un avertisment despre majorarea salariilor

Anuntul ca salariile medicilor vor creste inaintea celorlalte pare sa fi deschis o cutie a Pandorei. Acum si alti bugetari cer lefuri mai mari din toamna. In fata valului de doleante, premierul a facut un apel la rabdare. Pe de alta parte, BNR a reactionat si a anuntat ca bugetul Romaniei nu poate sustine si scaderile de taxe si cresterile de salarii. Si Consiliul Fiscal avertizeaza Guvernul ca dupa promisiunile facute, deficitul bugetar va depasi 5%, mult peste limita acceptata de Comisia Europeana.

Nici 24 de ore n-au trecut de la anuntul ca medicii primesc salarii mai mari si deja alte categorii profesionale cer si ele mai multi bani inainte de termenele negociate initial.

După întâlnirea cu Iohannis, Victor Ponta a fost la DNA de unde a luat o copie după expertiza financiară.

Premierul Victor Ponta a fost miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi informat despre faptul că expertiza financiar-contabilă, dispusă în acest caz, a fost finalizată. DNA a anunţat ulterior că a pus sechestru asigurator pe un apartament al premierului. Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Copiii români, cei mai fericiţi din Europa!

Copiii români sunt cei mai fericiţi din Europa, potrivit unui studiu de amploare făcut de o asociaţie britanică, la care au participat elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani din 15 ţări. Copiii români ocupă locul doi în lume, în topul fericirii, după cei din Columbia, în timp ce la coada clasamentului s-au situat ţări precum Marea Britanie şi Germania. Specialiştii atrag însă atenţia că acest clasament este discutabil, întrucât fiecare copil percepe altfel fericirea. Totuşi, potrivit studiului, copiii români au o stimă de sine ridicată, sunt mulţumiţi de aspectul lor fizic şi sunt încântaţi de ceea ce fac la şcoală. De cealaltă parte, britanicii de 10-12 ani sunt nemulţumiţi de viaţa lor în ansamblu şi au probleme atunci când vine vorba de încrederea în propriul aspect fizic.

Unicul complex balnear de cinci stele din România, gata să-şi deschidă porţile

Unicul complex balnear de cinci stele din România se construieşte în Baile Felix. Din această toamnă, turiştii se vor putea bucura de toate dotările complexului, în cea mai mare staţiune staţiune balneară din România, unică în ţară şi recunoscută pe plan internaţional datorită apelor sale termale. 29 de milioane de euro este investiţia pe care Societatea Turism Felix o face în cel mai mare complex de agrement din România, care îşi va deschide porţile pentru turişti în această toamnă.. 14 bazine cu apă, o bază de tratament echipată cu aparatură nouă, de ultimă generaţie, săli de conferinţă, restaurante, plus o zonă de agreement, dar şi un hotel de cinci stele. De asta vor avea parte turiştii care vor opta să se relaxeze în Băile Felix.

SONDAJ Peste 40% din români cred că Gabriel Oprea a avut o activitate bună ca premier interimar

Un sondaj IRSS realizat în perioada 23-28 iulie şi publicat de realitatea.net arată că 45% din români sunt de părere că activitatea lui Oprea ca premier a fost bună, 5% consideră că a fost foarte bună, în timp ce şase procente sunt de părere că a fost foarte proastă. Totodată, 48% din ei susţin că activitatea sa ca ministru şi vicepremier a fost bună, 5% o cotează drept foarte bună, în timp ce 21% susţin că a fost proastă şi foarte proastă, 4% au o poziţie neutră, iar 20% au răspuns că nu îi cunosc activitatea. Sondajul a fost făcut telefonic, pe un eşantion de o mie de oameni, iar marja de eroare este de 3%.

Turcia, la un pas de alegeri anticipate

Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) a epuizat toate opţiunile pentru formarea unui guvern de coaliţie, astfel că preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan probabil va convoca alegeri parlamentare anticipate, afirmă prim-ministrul Ahmet Davutoglu, după eşecul negocierilor cu Mişcarea Naţionalistă (MHP). "Partidul MHP a decis că nu va participa la formarea niciunei coaliţii de guvernământ", a declarat Ahmet Davutoglu după întrevederea cu Devlet Bahceli, liderul Mişcării Naţionaliste. "Nu există nicio posibilitate de formare a unei coaliţii. Mă voi consulta cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi aş putea să îi predau mandatul de formare a guvernului", a explicat Davutoglu, citat de Bloomberg. Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării - AKP, fondat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor din iunie.

Bancnotele din Venezuela, mai ieftine ca şerveţelele

O imagine care circulă pe reţelele sociale şi care a devenit viral arată cât de ridicolă a ajuns economia Venezuelei. Fotografia îl reprezintă pe un bărbat care foloseşte o bancnotă de 2 bolivari pentru a ţine o empanada (un pateu). Potrivit ratelor de schimb oficiale dolar-bolivar, bărbatul care ţine pateul cu bancnota pierde doar 0,31 dolari (0,28 euro). Însă, pe piaţa neagră, realitatea este diferită: poţi obţine 676,88 bolivari cu un dolar, adică bărbatul ţine empanada cu mai puţin de 30 de cenţi (26 de eurocenţi). Anul trecut, în aceeaşi perioadă, bolivarul avea o valoare mai mare. Chiar anul acesta, în luna mai, cu un dolar se puteau cumpăra 300 de bolivari. Venezuela are o rată a inflaţiei în creştere rapidă. Cifrele oficiale arată că inflaţia este de 68,5%, însă ca peste tot, inflaţia oficială este mai optimistă decât ceea ce se întâmplă în realitate.

BANCHERUL

Indicatorii sistemului bancar la finalul S1: cel mai mare profit de la izbucnirea crizei, dar solvabilitatea a inceput sa scada

Castigul bancilor romanesti a scazut cu 31% in trimestrul doi al acestui an, la 380 milioane lei, fata de 820 de milioane in primul trimestru, insa profitul cumulat pe primul semestru, de 1,2 miliarde lei, a ajuns la cel mai ridicat nivel de dupa izbucnirea crizei din 2008, conform indicatorilor agregati privind institutiile de credit publicati de BNR. In total, bancile au castigat aproape 1,2 miliarde lei in prima jumatate a acestui an, putin peste nivelul din iunie 2013, de 1,1 miliarde lei, o cifra care reprezinta un record al ultimilor ani de la izbucnirea crizei din 2008, an in care sistemul bancar a inregistrat profituri totale de 4,4 miliarde lei.

Cel mai mare profit dintre bancile romanesti l-a realizat Banca Transilvania, datorita preluarii Volksbank, astfel ca banca din Cluj a raportat un castig de 2,278 miliarde lei la nivel de grup, in care a fost inclusa si banca austriaca preluata, in timp ce doar banca a castigat 190 milioane lei.

Raiffeisen Bank International (RBI) se pregateste pentru al doilea an de pierderi

Raiffeisen Bank International (RBI), banca-mama a subsidiarei Raiffeisen din Romania, anunta ca si in acest an va suferi pierderi, in urma procesului de dezintermediere, adica de reducere a volumului de active si de vanzare a unor subsidiare din unele tari precum Polonia, Ungaria, Ucraina si Slovenia, cu scopul de a-si majora indicatorul de adecvare a capitalului conform noilor norme europene mai restrictive.

In 2014, grupul austriac, al doilea ca marime din Europa de Est, a suferit prima pierdere anuala din istorie, de 493 milioane euro. Deocamdata insa, in al doilea trimestru al acestui an, RBI a raportat un profit de 204 milioane euro, cu 11,5% mai ridicat decat anul precedent si mult mai mare decat etimarile analistilor chestionati de banca, de 133 milioane euro.

CURIERUL NATIONAL

Megamanevre NATO în Europa

Alianţa Nord-Atlantică a mobilizat militari din 11 ţări care vor efectua manevre în ţări ca Germania, Italia, Bulgaria şi România. Mii de militari vor participa la mai multe operaţiuni multinaţionale aeropurtate.

Cel mai mare exerciţiu din Europa de după încheierea războiului rece la care participă trupe aero­purtate din ţări aliate ale NATO a fost lansat în aceste zile, au comunicat autorităţile americane prin intermediul site-ului army.mil. Amploarea exerciţiilor este dată de numărul mare de participanţi (aproximativ 5.000 de militari) din 11 ţări membre NATO. Concret, militarii vor participa la operaţiuni multinaţionale aeropurtate în mai multe ţări ca Germania, Italia, Bulgaria şi România. Armata SUA a afirmat că cea mai importantă parte a exerciţiului se va desfăşura la 26 august, când avioanele specializate ale Aliaţilor (celebrele C130 Hercules) vor lansa peste 1.000 de paraşutişti şi echipamente în zona poligonului de antrenament Hohenfels, din Germania.

Ce ar face româncele dacă ar avea 15.000 de lei

Patru din cinci femei din România spun că şi-ar deschide o mică afacere de familie. Majoritatea şi-ar deschide firme de catering, cofetării, crescătorii de ciuperci, verdeţuri, ţesătorii sau ar produce accesorii vestimentare. În urmă cu doi ani, doar una din cinci femei ar fi demarat o investiţie antreprenorială.

Româncele încep din ce în ce mai mult să-şi dezvolte simţul antreprenorial şi dacă în urmă cu doi ani doar una din cinci afirma că dacă ar avea 15.000 de lei şi-ar fi deschis o afacere, în prezent ponderea lor a crescut la 4 din 5, potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia Estuar, care derulează un proiect menit să le încurajeze pe femeile din România să intre în afaceri.

Retailul modern a ajuns să ocupe 3 milioane de metri pătraţi în România

Circa 60% din suprafaţa de retail modern din România este reprezentată de centrele comerciale, însă parcurile de retail încep să câştige tot mai mult teren. Bucureştiul este de departe cea mai mare piaţă de retail din ţară, deţinând peste 1 milion de metri pătraţi de spaţii comerciale. Pentru perioada următoare este aşteptată livrarea a încă 100.000 de metri pătraţi de spaţii moderne. Retailul îşi continuă expansiunea în România şi a ajuns să acopere peste 3 milioane de metri pătraţi, ceea ce înseamnă, deja, mai bine de 1,25% din suprafaţa ţării.

Scăderea drastică a preţului petrolului bulversează echilibrele mondiale

Preţul barilului a ajuns, deci, la 42 -42,5 dolari. Producătorii de ţiţei, tot mai îngrijoraţi, se întreabă până unde se va ajunge? Suntem deja la nivelul din februarie 2009, în plină criză financiară mondială. A avut loc, de fapt, în ultimele 13 luni, o prăbuşire a preţului petrolului cu până la 61%, sub efectul unui flagrant dezechilibru între cerere şi ofertă ca urmare a stagnării economice europene, a încetinirii creşterii economice din China şi, mai ales, a creşterii producţiei de petrol saudit.Încă o reducere de câţiva dolari şi barilul va ajunge la preţul practicat în 2004, iar unii experţi în domeniu nu exclud ca, până la finele acestui an, barilul de petrol să se apropie de 30 de dolari. Efectul? Dacă această prăbuşire a preţului determină un enorm transfer de bogăţie către ţările importatoare (care reprezintă 85% din ţările planetei), extrem de dur sunt lovite ţările furnizoare de pe pieţele mondiale de ţiţei. Toţi exportatorii de petrol sunt în acest moment "pe roşu"

EVENIMENTUL ZILEI

SONDAJ. Klaus Iohannis scade 22 de procente în încrederea românilor

Un sondaj citat de România TV indică o scădere masivă de popularitate în rândul liderilor politici. Potrivit aceteia presedintele României ar fi scăzut 22 de procente la indicatorul "încrederea românilor" de la începutul mandatului său. O crestere semnificativă s-a înregistrat în rândul personalitătilor atipice, cum ar fi George Maior, ambasador în SUA si Gabriel Oprea, viceprim-ministru pe domeniul securitătii nationale. Cercetarea sociologică arată că încrederea în preşedintele Klaus Iohannis a scăzut la 56%, de la 78%. Tot în scădere la nivelul încrederii sunt şi Victor Ponta şi Sorin Oprescu. O creştere spectaculoasă în acest top o are însă ambasadorul în SUA, George Maior, care se situează la o cotă de 38%.

În 1990, din ordinul lui Ion Iliescu, s-au aruncat 2.200 de fiole cu substante chimice de luptă, asupra populatiei Capitalei

Evenimentul zilei Continuă seria dezvăluirilor care pot schimba istoria recentă măsluită. "Jurnalul activitătilor desfăsurate de unitătile Armatei, în Garnizoana Bucuresti, în perioada 13-15.06.1990", document ascuns de anchetatori, arată că Ion Iliescu, cel care i-a urmat dictatorului la cârma României, a aplicat aceleasi metode de diversiune si atac, atât în timpul evenimentelor din decembrie 1989, cât si în timpul celor din iunie 1990.

Unii investitori au găsit o metodă simplă de a face bani de pe urma disfunctionalităţilor pieţei de capital din China

Unii investitori străini au găsit o modalitate nouă si simplă de a face bani de pe pietele bursiere din China, în prezent disfuncţionale: elimină cercetarea de piată si joacă în schimb "Echipa Naţională - Urmează-ţi liderul!" Mai degrabă decât să procedeze la modalităţile tradiţionale, cum ar fi analiza datelor privind câstigurile si a volatilităţii pieţei în vederea unor strategii de investitii, traderii urmează orbeşte asa-numita "Echipă Natională" a Chinei, un grup de institutii financiare garantate de stat, însărcinat cu sustinerea preturile actiunilor, scrie portalul de ştiri Business Insider. Când aceasta "Echipă Naţională" constituită din brokeri, manageri de fonduri si asiguratori intervin pentru a cumpăra actiuni la porunca Beijing-ului, investitorii străini le urmează exemplul si cumpără rapid aceleasi stocuri. Singura diferentă este că străinii sunt gata să vândă cât mai curând în profit, de multe ori în termen de câteva ore sau zile.

De la 6.000 $ la 67 de miliarde $: Averea lui Warren Buffet de-a lungul anilor

Warren Buffett a devenit un jucător pe piaţa investitiilor încă de la vârsta de 11 ani, folosind banii câştigaţi pentru a cumpăra terenuri agricole în statul său de origine. În liceu, Buffet a cules, de asemenea, roadele unei afaceri cu aparate Pinball, la vremea respectivă în plină expansiune, scrie Marketwatch.com.

Până la vârsta de 15 ani, Buffett adunase deja aproximativ 6.000 de dolari. Potrivit celor mai noi date Forbes, asa-numitul Oracol din Omaha are acum o avere de 67 de miliarde de dolari. Este de ajuns pentru ca Buffet să să fie pe poziţia a treia în topul celor mai bogaţi oameni din lume, după Bill Gates si Carlos Slim. Unele repere notabile ale lui Warren Buffett includ o avere netă de 1 milion de dolari pe când avea 30 de ani si apoi traversarea pragului de 1 milaird de dolari la 56 de ani. Iar perioada care a urmat a fost în general un succes. Iar Buffet nu pare să fi încetinit.

JURNALUL NATIONAL

Teodorovici: Creşterea salariilor în sectorul medical se va respecta

Creşterea salariilor în sectorul medical se va respecta, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei Ediţii speciale cu Adrian Ursu. "Ce promitem la nivel de Guvern, respectăm. Important este acum să urmeze şi celelalte creşteri pentru sectorul bugetar. Aşa este normal să fie", a explicat Teodorovici, miercuri, la Antena 3. Ministrul Finanţelor susţine că noua lege a salarizării va stabili clar pentru sectorul bugetar cu cât cresc salariile şi în câte etape. "Noi am estimat ca în maximum 3 ani de zile să se aplice întreaga lege a salarizării pentru tot sectorul bugetar", a spus ministrul.

Ce vor liderii politici de la discuţiile pe Codul Fiscal

Votat în unanimitate de Parlament, Codul Fiscal revine pe masa alesilor. Înainte de votul de săptămâna viitoare, reprezentanţii partidelor se întâlnesc pentru a discuta ce măsuri trebuie să rămână şi care ar trebui modificate. UDMR susţine revenirea TVA la 19%. Uniunea va susţine rediscutarea sau amânarea celorlalte măsuri fiscale printre care reduceri ale impozitelor pe dividende sau desfiinţarea taxei pe construcţiile speciale. În interiorul coaliţiei de guvernare, UNPR susţine măsurile de relaxare fiscală precum neimpozitarea profitului reinvestit şi a veniturilor din dividende şi lasă loc negocierilor în ceea ce priveşte reducerea TVA. Reprezentanţii partidului vor participa fără un mandat clar la negocierile de joi.

Termocentralele, la putere

Seceta prelungită din acest an ar putea avea ca efect şi scumpirea curentului electric. Având în vedere că debitele râurilor sunt foarte scăzute, iar gradul de umplere a lacurilor de acumulare este cu 25% mai mic decât normalul, compania Hidroelectrica şi-a diminuat consistent producţia. În prezent, cea mai mare cantitate de energie este furnizată de termocentrale, acestea asigurând peste 56% din producţia totală, în condiţiile în care au şi cele mai mari costuri de producţie. Potrivit dispecerului Sistemului Energetic Naţional, ieri după-amiază energia electrică produsă în termocentrale pe bază de cărbune a reprezentat 35,06%, iar cea în cele pe gaze 21,34%. În acelaşi timp, Hidroelectrica a furnizat numai 22,91%, în timp ce reactoarele de la Cernavodă au funcţionat la parametrii normali, asigurând 18,29% din producţia totală.

NATIONAL

Romanii vin la plaja cu mancarea in traista

S-a tot povestit ca, saptamanile trecute, Litoralul era arhiplin. 300.000 de romani venisera la mare ca sa scape de canicula ucigatoare care pusese stapanire pe Romania. Exodul ar fi trebuit sa umple conturile investitorilor, dar nu a fost asa. Cele mai castigate au fost supermaketurile marilor retele comerciale internationale. S-a spus, si Guvernul s-a mandrit cu asta, ca avem cea de a doua mare crestere economica din Uniunea Europeana. Foarte frumos, dar ea nu se simte in buzunarul nostru, iar nivelul de trai pare sa se fi subtiat si el. Pulsul acestei chestiuni se poate lua cel mai bine pe Litoral. Dupa ce au tras un an de zile ca sa petreaca niste zile pe Litoral, romanii nu fac cheltuielile de altadata. Deci, nu prea au parale. Sa ne explicam: majoritatea celor sositi la mare platesc cazarea (si uneori stau mult mai multi in camera decat ar fi normal) si... cam atat.

Ponta, ingenuncheat de tatal socru!

Ponta poate primi lovitura de gratie de acolo de unde se asteapta mai putin: din partea tatalui socru. In anumite medii, se vehiculeaza tot mai insistent informatia ca un nou scandal de proportii, cu efecte internationale, in familia premierului i-ar fi fatala acestuia. Si ultimul lucru care ii trebuie acum lui Ponta, al carui socru face eforturi disperate in Parlament, unde se bucura inca de o imensa influenta, ca sa-i tina spatele politic, ar fi ca Ilie Sarbu sa fie varat intr-un scandal urias, prin gasirea de noi dovezi privind racolarea sa de Securitate. Pentru ca, desi CNSAS-ul l-a scos basma curata pana acum, pe baza documentelor gasite in tonele de maculatura puse la dispozitie, sa nu uitam ca un mare numar de dosare nu au mai ajuns in cele din urma in custodia Consiliului National pentru Studierea Arhivei fostei Securitati. Asa ca surprize de proportii inca mai pot aparea...

PNL joaca la ofsaid cu Olguta Vasilescu

Fostul fotbalist Pavel Badea va fi candidatul PNL pentru Primaria Craiovei la localele din 2016. Anuntul a fost facut de Alina Gorghiu, care a avut grija sa-si ridice in slavi candidatul: "Pentru Craiova avem un candidat pentru primarie si foarte bun. Atunci cand a iesit USL s-au pus sondaje de opinie si Olguta Vasilescu a iesit putin peste el. Avem un candidat foarte bun si iubit de comunitate: Pavel Badea, fotbalist". O decizie care demonstreaza o data-n plus ca, in Romania, politica si fotbalul merg mana-n mana.

PUTEREA

Accize egale, preturi diferite. OMV Petrom vinde mai ieftin benzina în Austria, decât în România

România a urcat mai multe pozitii în topul european al pretului carburantilor, până pe locul 19, depăsind Luxemburg, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Austria, Estonia, Polonia, se arată într-o analiză realizată de portalul Energy.eu, cea mai importantă organizatie europeană de statistică independentă. Litrul de benzină costă 1,24 euro în România, fată de 1,16 euro în Austria, în conditiile în care accizele sunt egale în cele două tări, respectiv 48 centi/litru, iar TVA este 24% în România si 20% în Austria. Alt element important: Austria nu are câmpuri petrolifere, ceea ce înseamnă că trebuie să importe combustibili. Asadar, la pretul de productie se adaugă un cost mai mare al transportului, în comparatie cu România.

O nouă taxă pentru români. Cât vom plăti în plus de anul viitor

Guvernul pregăteşte pentru români o nouă taxă care se va aplica de la 1 ianuarie 2016. Astfel, se va plăti o taxă de 80 lei/tonă la groapa de gunoi care se va transforma în 2017 în 120 lei/tonă. "România va avea o taxă pe deşeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar din 2017 aceasta va creşte la 120 lei/tonă. La ora actuală, România nu are taxă de deşeuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi'", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Graţiela Gavrilescu a mai precizat că această taxă se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi, iar banii obţinuţi vor merge către Fondul de Mediu.

ROMANIA LIBERA

De ce a preferat Jaguar - Land Rover să investească în Slovacia în locul României

Reducerea cu orice preţ a taxelor, strategie ce pare a avea din ce în ce mai mulţi susţinători în clasa politică, fie că vorbim de TVA, impozite pe profit sau venit şi CAS, pare a fi una proastă de natură a ne introduce într-un cerc vicios. Taxele mici împuţinează banii din buget fapt pentru care autostrăzile nu se pot construi. Lipsa acestora goneşte însă marii investitori spre alte ţări chiar dacă aceştia sunt iertaţi de impozite. Degeaba ai taxe mici dacă investitorii înregistrează costuri mari cu aprovizionarea şi livrarea către pieţele externe a produselor fabricate în ţara ta, aceasta pare a fi lecţia ce nu a fost învăţată de mai toate Guvernele de până acum. Cazul Tata Motors, patronul Jaguar Land Rover ce a ales să îşi ridice prima fabrică din afara Marii Britanii în Slovacia, şi nu în România, este grăitor.

Pentru Atena, "muncile lui Hercule" abia încep

Parlamentarii germani au votat ieri masiv în favoarea celui de-al treilea plan de salvare a Greciei. În ajun, Atena a autorizat vânzarea a 14 din aeroporturile regionale unui consorţiu german pentru 1,23 miliarde euro. Noul plan de ajutor pentru Grecia urmează să fie validat astăzi de ansamblul parlamentelor ţărilor zonei euro, pronunţându-se la timp pentru ca Grecia să preia prima tranşă de 26 miliarde euro (din care 10 sunt destinaţi recapitalizării băncilor) şi să ramburseze in extremis datoria de 3,2 miliarde euro către Banca centrală Europeană (BCE), ajunsă la scadenţă joi. Se ştie că în total europenii au căzut de acord pentru un împrumut de 87 miliarde euro pe termen de trei ani. Odată aprobat noul plan de ajutor, pentru Executivul elen începe o muncă titanică de aplicare a măsurilor drastice de austeritate cerute de creditori, dar nepopulare în rândul grecilor şi criticate de o parte a partidului Syriza, al premierului.

ZIARUL FINANCIAR

România are preţurile similare cu Polonia, dar salariile sunt la jumătate

România are preţuri similare cu cele din Polonia sau Ungaria deşi salariul mediu este de până la de două ori mai mic. Prin comparaţie cu media UE, preţurile sunt de două ori mai mici, dar salariul reprezintă doar 20% din media celor 28 de ţări membre, arată calculele ZF făcute pe baza datelor institutului de statistică european Eurostat. Astfel, dacă un coş de cumpărături costă 100 de euro în România şi circa 200 de euro în UE, un român îşi permite lunar 3,8 coşuri, faţă de 10 în UE. Puterea de cumpărare este de 2,5 ori mai mic. Datele comparative privind preţurile şi salariile medii nete la nivelul principalelor ţări din UE ilustrează puterea redusă de cumpărare a românilor şi gradul de subdezvoltare al economiei locale.

Criza din construcţii a băgat în insolvenţă marii jucători cu capital local, care rulau afaceri de aproape 4 mld. lei

Piaţa construcţiilor a scăzut cu circa 40% pe timp de criză, la 9 mld. euro. Cel mai recent caz este al construc­to­rului bucureştean Apolodor Com Impex, controlat de omul de afaceri Radu Ouatu, care a intrat în insol­venţă la propria ce­rere. Com­pa­nia, cu afaceri de 118 milioane de lei anul trecut, s-a nu­mă­rat în ultimii ani printre cei mai mari constructori cu capital românesc şi, în ciuda faptului că anul trecut a revenit pe profit, după un an 2013 cu pierderi, constructorul controlat de Ouatu a decis să intre în incapacitate de plată. "Drumul" marilor insolvenţe din sec­torul construcţiilor a fost deschis spre fi­nalul lui 2012 de compania Romstrade, con­trolată de Nelu Iordache, care a in­trat în liga mare a asfaltatorilor încă din perioada 2007-2008, businessul companiei culminând în 2009, când com­pania ajungea la afaceri de peste 1,1 mld. lei.

Astra nu a reuşit să atragă suficienţi bani la majorarea de capital

Compania de asigurări Astra, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă subscrieri suficiente la majorarea de capital, astfel că administratorul special al asigurătorului, KPMG, va reanaliza "opţiunile legal posibile", susţinând că nu există un plan alternativ fezabil fără suplimentarea capitalului. Astra a anunţat scoaterea la vânzare a 160 de milioane de acţiuni la un preţ de 2,66 lei/acţiune, în încercarea de a strânge capitalul suplimentar de 425 de milioane de lei care să-i permită intrarea în limitele legale cu indicatorii de lichiditate şi solvabilitate. A doua etapă de majorare a capi­talului social prevăzută de planul de redresare al Astra, adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi altor investitori instituţionali, s-a încheiat ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb