REVISTA PRESEI 20.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 noiembrie 2014

ADEVARUL

PSD a dat pe mâna DNA "doi elefanţi"

Senatorii au reuşit ieri, cu chiu cu vai, să voteze pentru începerea urmăririi penale a senatorului PSD, Ecaterina Andronescu, şi a lui Şerban Mihăilescu, senator UNPR. Rezultatul votului a fost foarte strâns în ambele cazuri. S-au înregistrat 73 de voturi "pentru" şi 62 de voturi "împotriva" începerii urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi 77 de voturi "pentru" şi 51 de voturi "împotrivă" pentru Şerban Mihăilescu. Ecaterina Andronescu le-a cerut colegilor să voteze în favoarea cererii procurorilor, susţinând că este nevinovată. În apărarea sa au sărit imediat colegii, unii dintre ei chiar şi de la partidele din Opoziţie - senatorul liberal Varujan Vosganian. Senatorul PSD Leonard Cadăr a lansat un atac dur la adresa presei, acuzată că este "o hienă care vrea sânge" şi este vinovată pentru că parlamentarii votează mai multe încuviinţări de ridicare a imunităţii. "Ieri am dat la hiene un miel, Akos Mora, astăzi dăm doi elefanţi, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu", a clamat senatorul PSD.

Traian Băsescu: Dacă legea amnistiei era respinsă mai demult, România ar fi fost în Schengen

Preşedintele în funcţie Traian Băsescu a explicat, ieri, de ce Mihnea Motoc şi Hegedus Csilla nu au preluat încă Ministerul de Externe şi Ministerul Culturii: "În momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de susţinerea mea. Însă în conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului, care trebuie să-l contrasemneze. Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la MO."

PSD-işti degeaba. Au luat ţeapă primarii traseişti ai lui Dragnea?

Ordonanţa lui Liviu Dragnea care a legitimat "migraţia" primarilor de la un partid la altul a fost un eşec neaşteptat. "Barca" lui Victor Ponta a pierdut alegerile. Acum, unii dintre aceştia regretă pasul făcut şi speră să fie reprimiţi în partidul pe care l-au trădat, iar alţii îşi ascund neputinţa în spatele "voinţei poporului" şi merg înainte fără regrete, zic ei. "Nu regret acest pas", "Nu pot să îmi explic cum a pierdut PSD", "Nu ştiu dacă să mă întorc în PNL. Mă mai gândesc", "Nu ştiu dacă s-a meritat" - acestea sunt câteva dintre reacţiile primarilor din toate judeţele ţării care au trecut la PSD. Cert este că nu se pot supăra pe electorat - vorba unui primar din judeţul Timiş - "Nu pot să mă supăr pentru că mâine-poimâine mergem să le cerem iarăşi votul. Ştiţi cum o zis unul: votul lui Bulă şi al lui Einstein sunt egale".

Cine se află în spatele milionului de "Like-uri" strânse, pe Facebook, de Klaus Iohannis

Strategul din campania online a preşedintelui Klaus Iohannis, Vlad Tăuşance, în vârstă de 35 de ani, este cel care a elaborat strategia lui Iohannis în mediul online şi cel care a avut grijă ca profilul de Facebook al liderului liberal să se potrivească, în primul rând, cu persoana lui Klaus Iohannis, se arată într-un text publicat, pe site-ul andreeavasile.ro. Tăuşance a vorbit despre obiectivele sale, despre modul în care a gândit şi elaborat campania în mediul online. "Strategia a fost curată şi de bun simţ. Am refuzat să cosmetizăm sau să trucăm personajul real sau să ne subestimăm audienţa. La schimb, am încercat să dăm muniţie - text, video, foto, grafică - susţinătorilor şi să încurajăm iniţiativele grass-roots. Din punct de vedere demografic, ne-am concentrat pe mobilizarea hăului de potenţial în participarea la vot: 18-35 de ani, urban, adică exact populaţia băştinaşă de pe Facebook. Ne-am depăşit obiectivele. Avem mai mulţi fani ca Merkel sau Hollande, cel mai bun engagement, dar şi clipuri cu un milion de unici şi peste 100.000 de share-uri, adică mai bine decât Inna sau Obama".

ANALIZĂ Cum se va descurca premierul Ponta cu promisiunile electorale ale candidatului Ponta

Acum, după ce alegerile au trecut, iar Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, premierul Victor Ponta ar trebui să facă o analiză obiectivă a tuturor promisiunilor făcute în campania electorală şi să decidă, pe baza raportului cost-beneficiu, ce măsuri sunt necesare şi la care ar trebui să renunţe. Ponta a amânat elaborarea bugetului pentru 2015 pentru că, spunea el, nu este "fair" să dirijeze cheltuielile viitorului premier, luând în calcul alegerea sa în funcţia de şef al statului. Acum, că nu a câştigat alegerile, premierul trebuie să facă bugetul pentru anul viitor şi nu va fi o sarcină uşoară. Golul produs de cea mai mare parte a "pomenilor electorale" promise se ridică la aproximativ 17 miliarde de lei, potrivit estimărilor lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Iar deficitul bugetar din 2015 nu poate depăşi 1,4% din Produsul Intern Brut, conform angajamentelor luate în faţa finanţatorilor internaţionali.

Sorin Ovidiu Vîntu a părăsit penitenciarul Jilava după ce ieri a fost eliberat condiţionat

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a părăsit Spitalul Penitenciarului Jilava după ce magistraţii de la Judecătoria Ilfov au decis să-l elibereze condiţionat pentru că a executat două treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare. Vîntu a fost condamnat, în ianuarie 2014, la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Magistraţii Judecătoriei Ilfov au admis la prânz contestaţia lui Vîntu depusă împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 care respinsese cererea de eliberare condiţionată. Decizia de ieri a instanţei este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

FMI vine pe 2 decembrie la Bucureşti. Bugetul pe 2015, pus în dezbatere publică după 10 decembrie

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice după data de 10 decembrie, când se va încheia misiune comună FMI şi CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucureşti strict pentru discuţii pe această problematică, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor. Misiunea comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

BANCHERUL

Isarescu recunoaste: Avem o problema de credibilitate in privinta politicii monetare, ce poate parea oculta unora

Spiritul revolutionar al lucrului bine facut pare sa fi ajuns si in BNR, dupa ce reputatia institutiei din strada Doamnei a fost destul de zdruncinata in ultimele luni din cauza ingerintelor si asocierilor politice. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis ieri, in cadrul Colocviului de politica monetara, ca banca centrala are o problema de credibilitate, mai degraba istorica, pe care trebuie sa o rezolve. Iar una dintre modalitatile de recastigare a increderii in deciziile luate de banca centrala este realizarea si promovarea unor studii economice pe care sa se sprijine deciziile de politica monetara. Laudabil este faptul ca Isarescu sustine tinerii economisti angajati recent de banca centrala pentru realizarea respectivelor studii. Traim sentimentul ciudat ca suntem singura tara care indeplinim criteriile de aderare la zona euro, dar nu ne crede nimeni!

BNR are 8 posturi de conducere vacante, care se ocupa in urma unor concursuri de angajare extrem de severe

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are un numar de opt posturi de conducere vacante, dintre care unul de director la Directia Relatii Internationale, doi directori regionali, la Iasi si Cluj, iar restul directori adjuncti in cadrul unor directii importante, precum cea de politica monetara, juridica si de stabilitate financiara. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ieri, in cadrul unui colocviu la BNR, ca angajarile in posturi cheie de conducere in banca centrala se fac in urma unor concursuri foarte severe. Acesta este probabil si motivul pentru care banca centrala nu gaseste persoane potrivite pentru ocuparea unor functii de conducere. "De 15 ani avem un program de angajare in BNR, numit Tinerii specialisti, cu concursuri de angajare extrem de severe in pozitii din activitatea centrala a bancii centrale, precum cea de politica monetara, studii, cercetare econometrica, de supraveghere, reglementare, plati. Toate angajarile in functii de baza ale BNR se fac in urma unui concurs extrem de sever", a spus Isarescu.

CURENTUL

Elena Udrea a anunţat printr-un comunicat că ea l-a făcut preşedinte pe Iohannis

La aproape 48 de ore de la anunţarea primelor rezultate prin care Klaus Iohannis era declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale, PMP a dat un comunicat de felicitare mai amplu. După ce la finalul turului I s-a declarat câştigătoarea locului 3 şi s-a pupat în oglindă pentru asta, deşi ulterior s-a dovedit că a ieşit pe 4, după Tăriceanu, acum Udrea susţine că voturile ei au făcut diferenţa. "Apelul Elenei Udrea către cei 500.000 de votanţi din primul tur, dar şi mesajul Preşedintelui către "băsişti" a fost ascultat şi a făcut diferenţa."

Lecţia - de Tia Şerbănescu

După ce-a încasat-o de la electorat, PSD, care nu ştie decât de frică, s-a repliat şi într-o singură zi a rezolvat restanţele vechi de peste un an: a respins alături de opoziţie legea graţierii şi a ridicat toate imunităţile cerute de justiţie. Restanţierii la întreţinerea independenţei justiţiei au fost cu atât mai zeloşi cu cât înainte de alegeri, provocat de dl. Iohannis să convoace parlamentul şi să respingă legea graţierii, Ponta refuzase. Se simţea cu preşedinţia în buzunar şi voia ca după alegeri să-şi elibereze penalii fidelizându-şi totodată baronii care aşteptau să scape de justiţie. Acum, făcându-se mititei până trece ceasul rău (când lumea scanda la Constanţa: "Mazăre şi Nicuşor în acelaşi dormitor"), au schimbat foaia. Mazăre a început să-şi descopere mătuşi în Germania. Au trecut de la mătuşa Tamara la mătuşa Gertrude. Scârbe! Şocat de ce i s-a întâmplat, Ponta a plecat în concediu lăsându-l în fruntea guvernului pe Oprea. La aşa guvern, aşa frunte: ceafă, mai degrabă, căci n-au făcut bugetul. Se bazau pe victoria lui Ponta când n-avea cine să le mai ceară socoteală pentru găurile lăsate de pomenile electorale.

CURIERUL NATIONAL

Prima Casă, mai ieftină decât chiria

Ratele la un credit prin programul guvernamental Prima Casă, pentru o mare parte dintre locuinţe, au ajuns să fie mai mici decât chiriile lunare. Cele mai mari diferenţe se înregistrează în cazul garsonierelor şi apartamentelor de două camere, cele mai solicitate locuinţe prin Prima Casă. Un studiu realizat de Banca Românească şi Imobiliare.ro arată că în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere chiriile sunt cu peste 20% mai mari decât ratele la bancă. "Diferenţele dintre rate şi chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinţe - garsonierele şi apartamentele cu două camere", declara Dan Grigoriu, director Divizia Produse şi Segmente Retail Banca Românească. De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni şi Giurgiului (Sectorul 4, Bucureşti), un cumpărător prin programul Prima Casă plăteşte o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaş plăteşte 200 de euro/lună.

Cum au scăpat firmele ocazia de a da sponsorizări de 1,8 miliarde de lei

Legislaţia actuală permite firmelor să redirecţioneze până la 2,3 mld. lei către ONG-uri, sume ce ar fi fost scutite din impozitul pe profit. În prezent, banii redirecţionaţi de firme reprezintă doar 22% din potenţialul maxim, adică doar 523 milioane de lei. Firmele din România ar fi putut scăpa de plata a aproximativ 1,8 miliarde de euro, (409 milioane de euro) din impozitul pe profit în fiecare an, dacă ar fi ales să direcţioneze 20% din acest impozit către organizaţiile neguvernamentale (ONG) din România. Legea sponsorizării şi Codul Fiscal permit societăţilor comerciale să direcţioneze, în fiecare an, până la 525 de milioane de euro către ONG-uri, se arată într-un comunicat prezentat de EY România, Fundaţia Hospice Casa Speranţei şi AlTreileaSector.ro.

Regele Mihai I oferă un dineu pentru doisprezece foşti preşedinţi

Regele Mihai I va oferi astăzi un dineu oficial în onoarea unui număr de doisprezece foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului, informează Biroul de Presă al Majestăţii Sale. Dineul regal va avea loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, începând cu ora 21.15 şi va fi precedat de o ceremonie în Sala Regilor. Alături de Majestatea Sa, vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae. Vor participa E.S. domnul Lech Walesa, preşedinte al Poloniei (1990 - 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, preşedinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petăr Stoyanov, preşedinte al Bulgariei (1997 - 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus (1991 - 1994), E.S. domnul Sali Berisha, preşedinte al Albaniei (1992 - 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova (1996 - 2001).

Nicolescu somează companiile subordonate să-şi facă strategiile de dezvoltare

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit ieri cu şefii companiilor aflate în coordonarea Departamentului pentru Energie, cărora le-a cerut să respecte ordinul dat în luna august şi să-şi facă strategiile de dezvoltare pe următorii zece ani. "Ministrul a subliniat în discuţiile avute cu directorii societăţilor de stat importanţa respectării ordinului prin care companiile sunt obligate să elaboreze strategii de dezvoltare pentru următorii zece ani şi a realizării programelor de investiţii prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate pentru anul în curs. De asemenea, ministrul le-a cerut încă o dată şefilor companiilor de stat să acorde o maximă atenţie în perioada următoare eficienţei manageriale şi, mai ales, respectării principiilor de integritate", a informat ieri Departamentul pentru Energie, precizând însă că "în cadrul întâlnirii, nu s-a discutat şi nici nu s-a pus problema unor demiteri".

Tolănit, leul s-a uitat cu insensibilitate la dezbaterea electorală

Temerea publicului faţă de noi deprecieri ale monedei naţionale s-a diminuat semnificativ faţă de anii trecuţi, iar oscilaţiile reduse ale cursului de schimb în perioada electorală, de obicei delicată, arată acest lucru. Observaţia îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a subliniat volatilitatea restrânsă a perechii valutare euro-leu în perioada alegerilor prezidenţiale recente. "Stă tolănit leul în intervalul 4,40 - 4,44 de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă uşor din coadă...", a declarat ieri şeful băncii centrale la deschiderea colocviilor de politică monetară organizate de instituţia pe care o conduce. Mulţi s-ar fi aşteptat ca pe măsura apropierii scrutinului să se mişte, însă, "din septembrie a devenit şi mai leneş".

China şi Rusia au început să construiască alianţe

Cele două ţări au promis consolidarea coope­rării bilaterale militare şi realizarea de exerciţii navale comune pentru a contracara influenţa Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific, în timp ce mai multe "voci" avertizează în legătură cu apariţia la orizont a unui "nou război rece." În timpul unei vizite la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez şi premierul Li Keqiang, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu a declarat că cele două părţi "şi-au exprimat îngrijorarea noastră cu privire la încercările SUA de a consolida influenţa politico-militară în regiunea Asia-Pacific", au raportat mass-media chineză şi rusească. Delegaţia rusă a tras, de asemenea, o paralelă între demonstraţiile pro-democraţie în curs de desfăşurare în Hong-Kong şi aşa-numitele "revoluţii colorate", din fostele state sovietice, inclusiv Ucraina, pe care China şi Rusia dau vina pentru instigarea conflictului cu SUA şi aliaţii săi.

BERD devine acţionar la BVB

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), demonstrând astfel suportul faţă de eforturile României de a dezvolta piaţa de capital locală. Bursa de Valori Bucureşti este centrul pieţei de capital din România şi cea mai mare Bursă din Europa de Sud-Est. Prin această deţinere de acţi­uni, BERD susţine programul complex al Guvernului României pentru dezvoltarea pieţei de capital, care are ca scop îmbunătăţirea funcţionării pieţei, creşterea lichi­dităţii acesteia şi a disponibilităţii ofertelor de obligaţiuni şi acţiuni pe piaţă de capital locală.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, caută consilieri pentru Cotroceni

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a început procesul de selecţie pentru consilierii cu care va lucra la Palatul Cotroceni. Până acum au apărut deja câteva nume care sunt pe lista celor care au cele mai mari şanse să ajungă consilieri ai noului preşedinte al României. Deocamdată, pe lista posibililor viitori sfătuitori ai preşedintelui PNL se află: Alina Mungiu Pippidi, Rareş Bogdan, Andreea Paul, Dan Mihalache, Andrei Muraru şi Andrei Pleşu. De asemenea, nu este exclus ca Iohannis să îşi aducă de la Cotroceni colaboratori de la Sibiu, potrivit unor surse liberale. Alina Mungiu este preşedintele Societăţii Academice Române (SAR) şi conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance. În timpul campaniei electorale, ea l-a susţinut public, prin articolele publicate pe site-ul romaniacurata.ro, pe candidatul ACL. Rareş Bogdan a transmis către Evenimentul zilei un email în care afirmă că doreşte să rămână jurnalist.

Kovesi: "Suntem la curent cu toate metodele de furt şi disimulare a banilor

"DNA a indisponibilizat bunuri si valori de peste 140 de milioane de euro, de la 1 ianuarie până în 1 octombrie. Bugetul DNA este de 20 de milioane de euro. Ne-am asigurat bugetul pe următorii 10 ani cel puţin, de aceea sper să nu fie discuţii pentru că am solicitat o mică suplimentare până la 25 de milioane de euro", a declarat Laura-Codruţa Kovesi. Procurorul sef DNA a arătat că "în hotărârile de condamnare în dosarele DNA pronunţate anul acesta s-a dispus confiscarea a 30 de milioane de euro. Atât trebuie să intre în bugetul statului, dacă îi confiscă ANAF şi celelalte instituţii responsabile. Suntem foarte atenţi la felul în care se execută masurile asiguratorii. DNA este un contributoriu serios la bugetul de stat. Sunt atâtea imobile indisponibilizate care pot fi folosite pentru a fi date instituţiilor publice, grădiniţe, şcoli, poate spitale. O sa încerc anul acesta să verific toate imobilele confiscate în baza dosarelor DNA pentru că avem nevoie de un nou sediu si am sa fac demersuri să îl primim. Suntem la curent cu toate metodele de furt şi disimulare a banilor. Dacă se cred mai deştepţi decât noi fac o mare greşeala, nu sunt. Şi nici intangibili nu sunt."

Traian Băsescu, întâlnire cu Elena Udrea şi cu lideri ai PMP la Hanul Berarilor

Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri seară, cu Elena Udrea şi cu un grup de aproximativ 20 de lideri ai PMP, la Hanul Berarilor. Surse din formaţiune spun că se discută despre intrarea actualului preşedinte în partid din decembrie, când nu va mai fi şef al statului.

JURNALUL NATIONAL

BĂSESCU respinge indicaţiile primite de la IOHANNIS: Românii să ştie că ambasadorii au informat corect

Traian Băsescu a respins indicaţiile primite de la Klaus Iohannis, privind retragerea ambasadorilor din ţările unde au fost probleme la secţiile de votare. El a spus că toţi ambasadorii au solicitat, prin ministerul de Externe, mărirea numărului de secţii de votare. "Cu toţii am văzut împiedicarea exercitării dreptului la vot în străinătate - în Londra, Paris, în Italia, la Torino, şi în Spania. De la momentul închiderii voturilor am cerut informaţii de la toţi ambasadorii. Am primit în copie toate solicitările pe care le-au făcut premergător campaniei electorale, în timpul acesteia şi între turul I şi II. Toţi ambasadorii au solicitat, prin ministerul de Externe, mărirea numărului de secţii de votare. Românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin.

Jurnalul Naţional, liderul presei de calitate

Cele mai noi date de audienţă, publicate de Biroul Român de Audit al Tirajelor, atestă încă odată poziţia de lider absolut a Jurnalului Naţional pe piaţa cotidienelor de calitate. Jurnalul Naţional are 171.000 de cititori pe ediţie, fiind urmat în top de Evenimentul Zilei, cu 155.000 de cititori pe ediţie şi de Adevărul, cu 121.000 de cititori pe ediţie. Jurnalul rămâne favoritul românilor, ziarul de calitate preferat, cotidianul care întruneşte "cele mai multe voturi" ale publicului. Şi, în definitiv, aprecierea cititorilor este cea care contează cel mai mult pentru noi.

Moţiune de cenzură la adresa preşedintelui Comisiei Europene

La administraţia Parlamentului European a sosit marţi o moţiune de cenzură la adresa întregii Comisii Juncker, reunind 77 de semnatari, relatează Le Monde. Printre semnatari sunt în special reprezentanţi ai partidelor eurofobe, în frunte cu britanicul Nigel Farage şi ai delegaţiei Frotului Naţional de la Strasbourg, scrie sursa citată. Moţiunea de cenzură a aleşilor eurofobi din PE împotriva preşedintelui Jean-Claude Juncker va fi depusă la vot săptămâna viitoare, după dezvăluirile privind scandalul LuxLeaks. Moţiunea prezentată de grupul eurofob EFDD (Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farrage, a obţinut cele 76 de semnături necesare pentru o astfel de iniţiativă. Majorităţii membrilor EFDD (44 din totalul de 48 de membri) li s-au alăturat deputaţi ai Frontului Naţional din Franţa, condus de Marine Le Pen, şi alţi aleşi eurofobi, a precizat Parlamentul European.

NATIONAL

SIE, vanat de gruparea oculta Frunzaverde - Atanasiu pentru Stanisoara

Una din marile intrebari care raman dupa alegerea unui nou presedinte al Romaniei este ce pozitie va adopta acesta fata de influentele servicii secrete romanesti. Mai ales ca, pana acum cel putin, nu a rasuflat nici macar cea mai mica vorba privind apartenenta lui Klaus Iohannis la sfera de influenta a vreunei structuri informative sau despre existenta unei intelegeri prealabile secrete intre acesta si servicii. George Maior isi va depune mandatul de sef al SIE, pana la sfarsitul acestui an. Pana atunci insa, dupa cum sustin sursele National, grupuri de interese din jurul proaspatului presedinte ales trag deja sforile pentru a prelua controlul serviciilor. Si daca asupra conducerii SRI nimeni nu a indraznit inca sa ridice vreo pretentie, "iohannistii" de peste noapte au facut deja primul pas spre SIE, gruparea condusa de Sorin Frunzaverde si Teodor Atanasiu revendicand deja sefia acestui serviciu. Pentru fratele lor de credinta (democrat)liberala, traseistul Mihai Stanisoara.

Crin Antonescu, consilier politic pentru PSD

Crin Antonescu rasuceste cutitul in rana social-democratilor: "Ati pierdut avand toate atuurile in mana". Complet detasat de toata harababura politica iscata dupa alegerea lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu ii ia peste picior pe fostii sai aliati din USL, pe tema PSD este cel mai mare si mai tare partid din parcarea politica damboviteana. "In vremea existentei USL, care intre alte intelegeri avea si acel partaj, premier la PSD si presedinte la PNL, a inceput, dupa reinvestirea lui Victor Ponta ca premier in 2012, o campanie aproape zilnica in care din ce in ce mai multi PSD-isti spuneau ca PSD e un partid prea mare sa accepte un candidat din alt partid. Cu toate cartile de joc in mana, cu toate armele, se dovedeste contrariul, ca PSD-ul e un partid atat de mare incat sperie, dupa cate vad. Lacomul mai mult pagubeste", a comentat acid fostul lider PNL si prezidentiabil USL.

Lumina misterioasa deasupra Rusiei! Un atac energetic al SUA?

O lumina uriasa a aparut cateva secunde pe cerul Uralilor, inspaimantand populatia. Autoritatile au refuzat sa dea orice fel de explicatie, accentuand misterul "exploziei" tacute. Specialistii sustin ca lumina incandescenta este o actiune a sistemului american HAARP, care-si are sediul in Alaska, nu departe de locul unde s-a constatat "fenomenul". De cand presa s-a dat in stamba ca Rusia poate castiga lejer un razboi nuclear, pentru ca armata a investit in acest domeniu, pe cand Pentagonul a dormit, se intampla tot felul de fenomene ciudate. Tot presa rusa a mediatizat intens operatiunea asupra navei USS Donald Cook, dotata cu tehnologie de ultima ora, careia un bombardier rusesc Su-24 "i-a stins lumina". In raspuns, s-a petrecut ciudatul fenomen din apropierea orasului Ecaterinburg, cand, sustin specialistii, americanii "le-au aprins lumina" rusilor prin HAARP, un sistem demn de science fiction, prin care se urmareste distrugerea comunicatiilor inamicului folosind ionosfera si undele electromagnetice.

PUTEREA

Ford concediază 20% din angajaţii de la uzina din Craiova

Piaţa auto este zdruncinată din temelii. Constructorul american Ford va renunţa la 680 de angajaţi de la Craiova, din totalul de aproximativ 3.200 de angajaţi ai uzinei, şi lansează în acest scop un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, urmând să efectueze concedieri în lipsa înscrierilor. "În timp ce B-Max continuă să fie unul dintre cele mai bine vândute modele ale segmentul B-MAV, piaţa auto din Europa rămâne la un nivel scăzut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoită anul acesta să-şi întrerupă producţia pentru un număr semnificativ de zile, atât în secţia de asamblare vehicule, cât şi în cea de producţie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi pentru a avea control asupra costurilor operaţionale, este necesară luarea de măsuri suplimentare pentru a ajusta volumele de producţie la cererea actuala a pieţei. Acest lucru necesită şi o reducere a forţei de muncă", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.

Metrorex ia încă 8 trenuri din Spania cu 47 milioane de euro

Compania Metrorex, care administrează metroul bucureştean, va achiziţiona încă opt trenuri de la compania spaniolă CAF, pentru care va plăti 47 milioane de euro, bani atraşi de la Banca Europeană de Investiţii. Noile trenuri sunt similare celor 16 garnituri cumpărate de la CAF în baza unui contract în valoare de 97 milioane de euro semnat în 2011, potrivit companiei spaniole. Primele trenuri achiziţionate de la CAF în urma acordului din 2011, care a fost extins să includă noua comandă, au fost introduse în circulaţie în luna iulie, scrie Mediafax. Trenurile produse de CAF au 6 vagoane, o lungime de 114 metri şi capacitatea de a transporta 1.200 de călători.

ROMANIA LIBERA

Drumul spre Occident trece, obligatoriu, prin Cluj

Clujul este oraşul românesc care a cunoscut cea mai rapidă şi mai spectaculoasă transformare. În urmă cu 10 ani, Clujul era un oraş cunoscut mai degrabă pentru bufoneriile primarului Gheorghe Funar, pentru naţionalismul dus la extrem şi pentru celebrele băncuţe şi coşuri de gunoi tricolore. Clujul era oraşul ocolit de investitorii care preferau Timişoara, Sibiul sau Oradea, în care erau organizate "inginerii financiare" de tip Caritas, bănci controlate de securişti, precum Dacia Felix sau în care ortodocşii se încăierau cu greco-catolicii pentru o catedrală. Clujul s-a schimbat radical în ultimii ani. Locul xenofobiei a fost luat de deschidere către Occident. Potrivit unei cercetări realizate sub egida Comisiei Europene, Cluj-Napoca este oraşul european cel mai prietenos cu străinii. Anul viitor, Clujul va fi Capitala Europeană a Tineretului şi candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Ce poate face Germania pentru Iohannis

Klaus Iohannis are nevoie să fie asistat de tehnicieni pricepuţi şi loiali, de oameni care să-i "ţină spatele", cu o anumită cunoaştere a mediului specific din jurul unui politician de vârf din România, de persoane credibile, care nu provin din mâlul politic autohton. Mai mult decât atât, Iohannis ar trebui să aibă o strategie cu termene de realizare efective în politica internă şi în cea externă pentru următorii cinci ani. Pentru a face lucruri concrete însă, Iohannis are nevoie de un guvern de dreapta, proaspăt, din care să lipsească politicienii uzaţi şi care să înceapă să atragă fonduri europene, pentru a reporni investiţiile mari. Germania îl va putea ajuta cu adevărat în acest punct, inclusiv prin consilieri care să-i arate unui eventual nou guvern cum să folosească fondurile Bruxelles-ului în folosul ţării.

ZIARUL FINANCIAR

Invitatul special al Galei ZF de pe 26 noiembrie: Jacek Rostowski

Jacek Rostowski, ministrul care a ghidat finanţele poloneze prin două crize, una a economiei mondiale şi una a datoriilor din zona euro, şi-a făcut un renume pe scena politică internaţională prin faptul că în timpul mandatelor sale Polonia a fost singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune. În Europa postcomunistă, el a făcut furori declarând că privatizarea fondurilor de pensii a fost o enormă greşeală care nu a făcut decât să mărească datoria ţării. Rostowski va fi invitatul special al ediţiei de anul acesta a Galei ZF. Ziarul Financiar şi-a propus să mobilizeze antreprenorii, econo­miştii, specialiştii în fiscalitate şi bancherii pentru a ajuta la refacerea încrederii în economia românească şi la elaborarea unui plan prin care România să ajungă mai repede din urmă economiile occidentale. Iar încrederea, spune Rostowski, în instituţiile statului şi în politicile acestuia este cheia succesului economiei poloneze cea mai mare din Europa de Est.

Cursul sare peste 4,44 lei/euro după ce Isărescu l-a "lăudat" că a fost "insensibil, leneş şi ignorant"

Cursul a răbufnit ieri, urcând la maximul ultimelor trei luni, după ce a ignorat agitaţia politică legată de alegerile prezidenţiale. Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu a "lăudat" ieri dimineaţă cursul de schimb că a ignorat total campania electorală pentru preşedinţie şi a intrat într-o stare de "insensibilitate" şi ignorare a scenei politice, astfel că românii au scăpat de teama deprecierii monedei naţionale. Însă la prânz, după declaraţiile guvernatorului, cursul a sărit ieri peste pragul de 4,44 lei/euro, la maximul ultimelor trei luni.

Oil Terminal caută un plan B pentru supravieţuirea şi fără rafinăria Lukoil de la Ploieşti

Operatorul portuar Oil Terminal (simbol bursier OIL), controlat de stat, vrea să se dezvolte ca nod al comerţului cu petrol şi carburant în zona Mării Negre, în încercarea de a-şi dinamiza businessul care stagnează de patru ani şi pentru a-şi reduce dependenţa de rafinăria Lukoil de la Ploieşti, principalul client. Principala opţiune luată în calcul de administratorii companiei este poziţionarea terminalului ca punct central pentru exportul de carburant pe cale maritimă, urmând să deservească nu doar rafinăriile rămase în România, ci şi statele vecine fără ieşire la mare, anume Serbia, Ungaria şi Austria. Produsele acestora ar urma să fie transportate pe Dunăre până la Constanţa, depozitate în tancurile Oil Terminal în aşteptarea unei nave de capacitate suficientă şi apoi încărcate pe navă cu viteza de 8.000 de tone pe zi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb