REVISTA PRESEI 20.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 noiembrie 2015

ADEVARUL

Legea votului prin corespondenţă, promulgată de Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea votului prin corespondenţă care se va aplica începând cu alegerile parlamentare din 2016, însă doar în cazul acestui tip de scrutin. Actuala formă a legii nu prevede aplicabilitatea şi pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Liderul de la Palatul Cotroceni a fost de acord cu actuala formă a legii votului prin corespondenţă şi a promulgat actul normativ. "Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care Preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conflictul sirian, explicat: sarabanda ipocriziei actorilor implicaţi în conflict

Conflictul sirian este unul foarte complicat, dar autorul unui articol preluat pe larg în presa internaţională încearcă să-l explice sub o notă umoristică în aşa fel încât să înţeleagă toţi cum rebelii şi americanii se transformă în forţele rele, în timp ce regimul lui Bashar al-Assad şi ruşii încearcă să joace rolul forţelor bune. "Preşedintele al-Assad (care este rău) este un om murdar ce a reuşit să ridice poporul împotriva lui, iar aceşti rebeli (care sunt buni) au început să învingă (Uraaa!). Dar apoi, unii dintre rebeli s-au murdărit şi ei puţin şi s-au autoproclamat Statul Islamic (care este categoric rău!), iar ceilalţi au continuat să suporte democraţia (care încă sunt buni). Aşa că americanii (care sunt buni) au început să bombardeze Statul Islamic (care este rău) şi să livreze arme rebelilor sirieni (care sunt buni) ca să poată lupta împotriva lui al-Assad (care încă este rău), ceea ce a fost bine.

Dan Şova este acuzat de o şpagă de 100.000 de euro. Complicele acestuia a fost reţinut

Dan Şova a fost dus cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a fost audiat mai bine de o oră. Acesta nu a vrut să facă declaraţii privind motivul pentru a fost dus la sediul instituţiei, însă surse judiciare au precizat că Şova este suspect într-un nou dosar de corupţie pentru o mită de 100.000 de euro. Complicele senatorului a fost reţinut, iar procurorii cer aviz şi pentru arestarea lui Şova. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Mihai Bălan, director general al CET Govora, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale). În aceeaşi cauză, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Dan Şova, senator, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

UE pregăteşte întărirea controalelor paşapoartelor europenilor care intră şi ies din Schengen

După atentatele teroriste de la Paris, Uniunea Europeană are în plan întărirea controalelor la frontierele externe, prin efectuarea unor verificări mai amănunţite asupra propriilor cetăţeni, ca şi a celor proveniţi din state terţe, transmite DPA, citând proiectul de document ce va fi discutat vineri la reuniunea de urgenţă a miniştrilor de interne din cele 28 de state membre. Franţa va cere Uniunii Europene să impună un control sistematic al paşapoartelor cetăţenilor europeni care intră şi ies din spaţiul Schengen, cu scopul de a complica întoarcerea în Europa a jihadiştilor europeni plecaţi în Siria, relatează Reuters. Statele membre ale UE sunt îngrijorate de mai multă vreme de radicalizarea unora dintre cetăţenii statelor comunitare. Europol, agenţia sa de poliţie, a indicat că deţine informaţii despre 2.000 din cei 5.000 de combatanţi străini despre care se crede că au luptat alături de extremişti în Siria şi Irak.

Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, la Adevărul Live: "E o inflaţie aparentă a comunicării, dar e o lume de solitari"

Punctul de pornire a discuţiilor a fost cel mai recent volum semnat de către cei doi intelectuali, "Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii". Volumul va fi lansat sâmbătă, de la ora 13.00, la standul editurii Humanitas de la târgul de carte Gaudeamus. "Ce-ar fi, ne-am zis, ca într-o lume în care totul e sufocat de o pasageră «actualitate», în care totul e agitaţie cotidiană şi surescitare de tip breaking news, să vorbim despre «inactualităţile» durabile ale vieţii, singurele care contează cu adevărat?", se întreabă Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu în "cuvântul înainte" al volumului "Dialogul de duminică. O introducere în categoriile vieţii". Cartea cuprinde 17 dialoguri difuzate de TVR în perioada februarie-mai 2011, în cadrul emisiunii cu titlul "50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu", completate de o convorbire cu tema morţii, purtată în librăria Humanitas Cişmigiu, care a încheiat ciclul discuţiilor televizate. Dintre temele abordate, se pot aminti: speranţa, prostia, invidia şi ura, frica, trufia, iubirea, educaţia, toleranţa sau umorul.

Magazinele de mâine: Cât va înghiţi comerţul online din vânzările supermarketurilor

Într-o lume a tehnologiei, tot mai comodă şi dependentă de timp, cumpărăturile online tind să ia locul ieşirilor la shoppingul tradiţional. La începutul anilor 2000, comerţul din România a început să cunoască adevărate schimbări, când, odată cu intrarea marilor reţele de retail şi cu dezvoltarea mallurilor, micile afaceri din retailul tradiţional au început să se închidă. Principalul motiv pentru care cumpărătorii au migrat de la buticul din colţul blocului la supermarket a fost abundenţa de produse pe care le ofereau operatorii comerţului modern. Odată cu dezvoltarea tehnologiei şi perfecţionarea metodelor de livrare a produselor, generaţiile tinere au renunţat treptat la vizita în magazin şi au ales să îţi umple coşul cu un singur click. Practic, magazinele online au arătat că au nu doar mai mult "spaţiu de depozitare" decât cele tradiţionale, dar şi facilităţi de livrare a produselor. Comerţul modern a ajuns în România (pe sectorul de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate şi discount) la o piaţă estimată la peste 18 miliarde de euro.

Jean-Claude Juncker i-a scris lui Vladimir Putin sugerându-i intensificarea relaţiilor UE cu Uniunea Eurasiatică

Preşedintele Comisiei Europene,Jean-Claude Juncker, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în care îi sugerează intensificarea relaţiilor comerciale între UE şi Uniunea Economică Eurasiatică. Luna trecută, şeful CE declara că UE este necesar să-şi restabilească "relaţiile practice" cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să "dicteze" în această politică. Totuşi, şeful CE condiţionează accelerarea schimburilor comerciale de stabilizarea situaţiei în estul Ucrainei, unde are loc de un an şi jumătate un conflict separatist soldat cu peste 7.000 de morţi. Iniţiativa preşedintelui Comisiei Europene evidenţiază importanţa pe care o acordă relaţiilor bune dintre UE şi Rusia. "Spre regretul meu, relaţiile Uniunii Europene cu Rusia nu s-au putut dezvolta în ultimul an", i-a scris Juncker lui Putin.

Ioana-Alina Drăgan i-a luat locul lui Victor Grigorescu în conducerea Electrica

"Consiliul de Administraţie a numit-o pe Drăgan Ioana-Alina în calitatea de membru provizoriu în Consiliul de Administraţie, respectiv până la data de 14 decembrie 2015", se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti. Drăgan, de profesie economist cu specializare în finanţe şi pieţe de capital, este şef serviciu al Direcţiei de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie. Grigorescu a demisionat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Electrica, după ce Guvernul Cioloş, în care deţine portofoliul de ministru al Energiei, a primit votul de încredere din partea Parlamentului, a anunţat, miercuri, compania. Acţionarii Electrica au aprobat, în urmă cu o săptămână, propunerea Ministerului Energiei de schimbare a actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu şi numirea de noi membri.

BANCHERUL

Au mai rămas 55.000 de credite in CHF, in valoare de 6,4 miliarde lei

Numărul creditelor in franci elveţieni (CHF) deţinute de romani la un număr de 7 bănci a scăzut cu 19.513, echivalentul a 2,8 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, de la 74.849 in decembrie 2014 la 55.336 in septembrie 2015, conform datelor BNR. Valoarea acestor tipuri de împrumuturi in valuta tarii cantoanelor s-a diminuat, in consecinţă, de la echivalentul a 9,2 miliarde lei la 6,4 miliarde lei in aceeaşi perioada. Valoarea medie a unui credit in CHF a scăzut, de asemenea, de la echivalentul a 28.000 de euro la finalul anului trecut la 26300 de euro in septembrie 2015. Diminuarea stocului de credite in franci s-a datorat in mare măsura ofertei de conversie in lei derulata in acest an de Banca Transilvania pentru clienţii Volksbank, in urma căreia un număr de 14.712 de credite in CHF, 80% din total, au fost schimbate in lei, valoarea lor ridicându-se la 2,2 miliarde lei. In ciuda succesului ofertei BT, alte bănci cu credite in CHF nu au urmat-o, nefiind dispuse sa suporte pierderi sau măcar sa suporte o parte din povara deprecierii francului cu 100% după izbucnirea crizei din 2008.

Romanii care muncesc in străinătate au trimis acasă 3,3 miliarde euro in primele noua luni din 2015

Transferurile de bani ale romanilor care lucrează in străinătate s-au ridicat in primele noua luni din acest an la 3,3 miliarde euro, in uşoara creştere (143 milioane euro) fata de aceeaşi perioada din 2014 si cu doar 68 de milioane de euro mai mult decât in intervalul ianuarie-septembrie din 2013, conform datelor BNR. Volumul banilor trimişi acasă de romanii care trudesc in străinătate se menţine peste nivelul investiţiilor străine directe ale firmelor străine in Romania, care s-au ridicat la 2,5 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in creştere de la doar 1,9 miliarde euro in aceeaşi perioada a anului precedent. Comparativ cu primele noua luni ale anului 2008 dinaintea crizei, valoarea remiterilor muncitorilor din străinătate este semnificativ mai redusa, mai exact cu 42%, echivalentul a 2,5 miliarde euro.

CURENTUL

ÎCCJ decide dacă Ponta şi Dogaru vor fi anchetaţi pentru protocolul de desfiinţare a DNA şi CCR

În vara anului 2012, un document incendiar a intrat în posesia ziarului CURENTUL: protocolul semnat de USL pentru a desfiinţa piloni pe care se sprijină sistemului de justiţie din România şi implicit statul de drept: "CCR, ANI, DNA, CNSAS etc." Acum în rezervă, colonelul TEODOREANU ALEXANDRU NICOLAE a depus atunci, la Parchetul General, o plângere penală împotriva semnatarilor acelui acord. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, militarul a contestat la Înalta Curte decizia procurorilor iar mâine se judecă cererea sa. Acordul era semnat de copreşedinţii USL Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SMCD) condus de celebrul Mircea Dogaru şi alte organizaţii sindicale şi ale societăţii civile printre care şi Cristiana Anghel care pe atunci nu era senatoare.

Tehno - de Tia Şerbănescu

Dacă preşedintele Iohannis consideră că guvernul Cioloş "este o şansă pentru România" şi dă partidelor "un an ca să se reconecteze la alegători", partidele nu par să se bucure deloc de şansa reconectării la electorat. Ele vor să se reconecteze la resurse şi pândesc guvernul tehnocrat să vadă dacă le iese ceva din el. Şi termenul de tehnocrat a fost pus sub semnul întrebării: tehnocraţi, tehnocraţi dar ai cui sunt? Că trebuie să aibă şi ei nişte aparţinători. Nu prea găseşti tehnocraţi neconectaţi. După scotociri atente (în buzunare, în lenjeria intimă), unele conectări au fost depistate iar altele sunt evidente: vicepremierul Dâncu e tehnosocial-democrat, Borc e tehnoprezidenţial. Dicţionar onomastic tehnoguvernamental: Curaj, Tobă, Prună, Bostan. Nici nu bănuiam că aceste cuvinte uzuale sunt atât de tehnocrate. Dar cine-i de vină dacă altele sunt politizate? Plumb, Calcan, Greblă sunt socialiste iar Boboc, Flutur, Grapă sunt liberale.

EVENIMENTUL ZILEI

Iohannis a promulgat legea care interzice activităţi în clădiri cu bulină roşie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea prin care în spaţiile în care se desfăşoară activităţi care presupun aglomerări de persoane, precum sălile de spectacol sau de expoziţii, şi în care se realizează lucrări de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice se interzic organizarea şi desfăşurarea de manifestări. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente prevede că 'se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente'. Actul normativ prevede şi sancţiuni pentru cei care nu realizează lucrări la clădirile cu risc seismic.

eMag vinde lingouri şi monede de aur de Black Friday

eMAG lansează la vânzare, de Black Friday 2015, lingouri de aur de 24 karate şi monede de aur de 22 karate, cu un discount de 10%, faţă de costul total al produsului respectiv, afişat în ziua precendentă campaniei, la ghişeele sucursalelor Piraeus Bank. Plata lingourilor se va face exclusiv cu cardul, produsul putând fi ridicat direct de la bancă. Valoarea totală a produselor din ofertă este de peste 1,5 milioane lei, iar valoarea totală a reducerii aplicate produselor, de peste 150.000 lei. "În fiecare an, de Black Friday, am adus în ofertă un produs inedit, care să arate că online se poate vinde şi cumpăra orice. Am vândut în premieră autoturisme şi carburanţi, iar anul acesta, prin parteneriatul cu Piraeus Bank, vom avea în ofertă lingouri de aur, în continuare una dintre cele mai stabile monede de schimb de pe pieţele internaţionale", declară Iulian Stanciu, CEO eMAG. Lingourile sunt de 5, 10 şi 20 grame, iar monedele de 7.9881 grame şi pot fi cumpărate de pe siteul eMAG exclusiv cu cardul.

Judecătoarea care i-a achitat pe "greii din fotbal" a fost REŢINUTĂ pentru 24 de ore

Procurorii DNA au decis să reţină pentru 24 de ore pe judecătoarea Geanina Terceanu. "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpaţii: BECALI IOAN şi BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul BORCEA CRISTIAN, preşedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo", la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Cioloş a început curăţenia secretarilor de stat

Secretarii de stat ai ALDE au plecat din ministere, cei ai PSD încearcă să se adapteze şi să rămână în ministere, în timp ce premierul vrea în aceste funcţii foşti angajaţi în ministere, din eşalonul doi. Zilele trecute, chiar înainte de anunţarea componenţei Guvernului Cioloş, o informaţie pe surse dădea fiori angajaţilor din ministere. Potrivit acestor informaţii, Cioloş urmează să înceapă un proces de evaluare al tuturor angajaţilor din administraţie, pe baza unor criterii precum cele folosite la nivelul Comisiei Europene. Între timp, însă, deşi guvernul s-a instalat de 48 de ore, secretarii de stat sau şefii de companii au început deja să plece. Aşa cum a stabilit conducerea de partid, secretarii de stat ai ALDE au început deja să plece. Printre ei, Alina Cazanacli de la Ministerul Dezvoltării, Narcis Beciu de la Energie sau Valentin Şoneriu de la Fonduri Europene. De asemenea, Alin Iulian Ţucmeanu, membru UNPR, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a plecat din Guvern, dar pe fondul problemelor cu legea, el fiind reţinut de DNA pentru luare de mită, în urmă cu patru zile.

ISIS şi-a făcut încă un inamic de talie mondială: China

Executarea miercuri de către Statul Islamic a unui ostatic chinez complică şi mai mult situaţia din Orientul Mijlociu. Beijingul, care este prezent deja cu consilieri militari în Siria, alături de Rusia şi Iran, a promis pedepsirea exemplară a vinovaţilor. China a confirmat autenticitatea anunţului făcut miercuri de ISIS: un ostatic chinez şi unul norvegian au fost executaţi de terorişti, după ce negocierile pentru răscumpărarea lor au eşuat. Beijingul, foarte sensibil la orice ameninţă să-i ştirbească prestigiul de putere mondială, a promis un răspuns exemplar. "Autorii trebuie să plătească", a afirmat ministrul de Externe chinez. Iar preşedintele Xi Jinping, aflat într-o sensibilă vizită în Filipine, cu care ţara sa îşi dispută arhipelagul Spratley, a declarat pe acelaşi ton: "China va lupta cu hotărâre împotriva oricărei activităţi teroriste".

JURNALUL NATIONAL

Ioan Mircea Paşcu: România poate fi oricând o ţintă

Trei sunt implicaţiile mai mari ale atentatelor de la Paris Prima este că securitatea euroatlantică prin aceste atacuri capătă o dimensiune nouă, cea internă (război pe străzile Europei), alături de cea tradiţională, externă. Acest lucru ar trebui să însemne o modificare de abordare a noului concept european de securitate, pe care îl pregăteşte dna Mogherini. A doua, că Franţa a decis să ceară activarea, pentru prima dată, a clauzei de asistenta reciprocă (echivalentul art. V din Tratatul NATO) din Tratatul UE. Ambele implicaţii sunt departe de a fi înţelese în întregime în acest moment. A treia, că Franţa a decis să îşi coordoneze acţiunile cu Rusia, ca doi aliaţi, în condiţiile în care Rusia nu este membră nici a NATO, nici a UE. Mai mult, din noul discurs politic francez, se poate deduce că problema respectării Acordului Minsk de către Rusia, de care este legată ridicarea sancţiunilor UE impuse în urma anexării ilegale a Crimeei şi destabilizării militare a estului Ucrainei de Rusia, a trecut deja pe planul doi, în raport cu lupta comună antiterorism. În acest context, ne putem întreba dacă nu se va relua şi transferul celor două portelicoptere franceze către Rusia, transfer momentan îngheţat.

Un diamant cât o minge de tenis, descoperit în Botswana

Cel mai mare diamant descoperit după un secol, cu o greutate de 1.111 de karate, a fost descoperit în Botswana, a anunţat joi compania minieră Lucara Diamond Corp, cu sediu în Vancouver (Canada), citată de AFP. Piatra preţioasă, de mărimea unei mingi de tenis, este incoloră şi se încadrează în categoria tip II a diamantelor, a precizat compania canadiană. Este al doilea diamant ca mărime descoperit vreodată şi constituie cea mai mare descoperire în mai bine de 100 de ani, potrivit Lucara Diamond Corp. Diamantul a fost găsit în mina Karowe, din centrul Botswanei. Cel mai valoros diamant descoperit vreodată este diamantul Cullinan, de 3.106 karate, descoperit lângă Pretoria, în Africa de Sud, în anul 1905.

Protecţia martorilor este perfectă numai în teorie

Zeci de persoane au beneficiat de programul special de protecţie, din 2002 până astăzi, prin Legea 682/2002. Sistemul s-a dovedit, însă, nefuncţional, din cauza unora dintre cei care trebuie să o aplice. România are una dintre cele mai bune legi pentru protecţia martorilor, care poate fi distrusă, însă, prin abuzuri. Singurii care pot aplica o astfel de lege sunt specialiştii care au şi o calitate morală superioară. Conform Legii 682/2002, există două instituţii: "martorul cu identitate protejată şi martorul cu identitate protejată care este introdus în programul de protecţie a martorilor". Primul poate depune declaraţie în instanţă, fără a putea fi identificat, folosindu-se mijloace tehnice, imagine şi voce distor- sionate, iar cel de-al doilea beneficiază şi de prevederile acestui program, oferindu-i-se, prin efectul legii, o nouă identitate, un nou domiciliu şi mijloace de subzistenţă similare cu cele pe care le avea la momentul în care a depus mărturie. De aceste măsuri beneficiază şi membrii familiilor celor incluşi în program.

NATIONAL

Exclusiv! Cum a ajuns "Evenimentul Zilei" de la Bobby Păunescu la Elena Udrea

"National" a aflat amănunte incendiare din dosarul "Creanţa", întregindu-se astfel puzzle-ul prin care Elena Udrea a ajuns sa deţină "Evenimentul Zilei". Omul de afaceri împrumutat de "băiatul deştept" din energie Bogdan Buzăianu este nimeni altul decât Bobby Păunescu, care a garantat "ajutorul" de 900.000 de euro cu 90 la suta din acţiunile deţinute la ziarul condus acum de Dan Andronic. Ultimul personaj agăţat de latul DNA in aceasta încrengătura este Radu Budeanu care, in urma audierilor de miercuri seara, a fost pus sub control judiciar pe o cauţiune de doua milioane de lei. Fondatorul Cancan este considerat de anchetatori intermediarul şpăgii de 3,8 milioane de dolari pe care ar fi primit-o Elena Udrea de la controversatul afacerist Bogdan Buzaianu.

Halalai ii face "trei in unu" la DNA pe Victor Ponta, Dan Şova si Vlad Stoica!

14.07.2014 este data la care National publica "Un milion de euro, spaga pentru numirea unui şef la EXIMBANK" , prin care începea lunga campanie de dezvăluiri privind legăturile oculte dintre Traian Halalai, Vlad Stoica si Victor Ponta. Iar documentele prezentate atunci in exclusivitate - prin care, in perioada in care fostul sef al Cancelariei premierului se zbătea sa-l numească pe Halalai la şefia EXIMBANK, acesta împrumuta un milion de euro de la directorii greci ai Băncii Romaneşti, Kouninis Efstathios si Kitsopanos Alexandros - au ajuns apoi si in posesia procurorilor anticorupţie. Iar in cele din urma inevitabilul s-a produs, influentul membru al "Frăţiei Bancherilor", Traian Halalai începând sa-si scrie "memoriile" la "editura DNA".

Ponta si Tăriceanu, obsedaţi in continuare de USL

Cum tradiţia PSD-ului este sa-si termine definitiv foştii lideri, Victor Ponta si-a găsit din timp refugiu in bătătura lui Calin Popescu Tăriceanu. Unde, printre cafelele băute împreuna, cei doi pun la cale resuscitarea unui USL mai mic, dar suficient de vioi cat sa facă zile negre PSD-ului condus de Liviu Dragnea. După ultimele lor evoluţii publice, Victor Ponta si Liviu Dragnea nu mai pot juca rolul amicilor la toarta, pentru toata lumea fiind acum clar ca fostul si actualul lider al PSD se detesta cu pasiune. Lucru deja confirmat de altfel, neoficial, de pesedişti din ambele tabere. "Liviu vrea sa-l tina pe Victor doar de decor si sa-l scoată la rampa doar când se lauda cu lucrurile bune făcute de fosta guvernare" - susţin vocile din apropierea lui Ponta.

Cioloş înfiinţează "Ministerul Aburelii"

Premierul Dacian Cioloş pune bazele unui nou minister: al consultării publice si dialogului civic. Proaspăt instalat la Guvernul Victoria, Dacian Cioloş vrea sa dea dovada de deschidere maxima către vocile străzii, motiv pentru care a lansat la apa un nou minister: al "Consultării Publice si Dialogului Civic". Acesta va fi condus de Violeta Alexandru, care are sarcina de la premier sa realizeze degrabă "platforme de comunicare si de schimburi de idei cu diferitele organizaţii din societatea civila". Deoarece e greu de imaginat cum va funcţiona o astfel de struţo-cămila, care te duce cu gândul mai degrabă la un ONG menit sa organizeze dezbateri publice si nu la un minister, demersul lui Dacian Cioloş miroase de la o posta a populism. Nu de alta, dar strada singura a constatat ca vorbeşte pe "jde mii de voci, ca urmare se pune întrebarea cine anume va frecventa platforma de comunicare la care visează Dacian Cioloş.

PUTEREA

O poză cât o mie de cuvinte. Femeile, treimea defavorizată din Guvernul Cioloş

Două lucruri sunt subliniate permanent de Dacian Cioloş atunci când vorbeşte despre Guvernul său: este format din profesionişti, iar o treime din miniştri sunt femei. Mai mult, Cioloş ne asigură, de câte ori are ocazia, că transparenţa la guvernare şi comunicarea publică vor fi ghida activitatea Executivului chiar din prima zi. Intenţii minunate, principii sublime, însă, ca de obicei, practica ne doboară. Să le luăm pe rând. Femeile or forma într-adevăr o treime din Guvern însă, din poza realizată la Palatul Victoria, cu ocazia instalării, pare că este vorba despre o treime cam defavorizată. Altfel nu se explică de ce toată "treimea" feminină stă în rândurile doi şi trei, în timp ce bărbaţii de stat, evident mult mai înalţi, le ocupă cu nonşalanţă câmpul vizual. Inclusiv preşedintele Iohannis, mândru şi relaxat în primul rând, pare că achiesează la această viziune patriarhală a rolului femeii în Guvern. Cât îl priveşte pe Vasile Dâncu, un guru al comunicării, putem specula că doar emoţia ministerială l-a făcut să nu sesizeze "inovaţia" la care era părtaş, altfel ne gândim că măcar el l-ar fi tras de mânecă pe fotograf.

Şi pompierii de la Palatul Parlamentului sunt angajaţi pe pile

După ce s-a aflat că şi sediul Senatului şi Camerei Deputaţilor este pe lista clădirilor ce nu dispun de autorizaţie ISU, parlamentarii s-au grăbit să arate că ei se află, de fapt, în semi-legalitate. Autorizaţia ISU lipseşte doar fiindcă nu a fost recepţionată clădirea, altfel aceasta este perfect securizată împotriva incendiilor, dispunând de "instalaţii de detecţie, semnalizare şi anunţare a incendiilor, de stingere cu hidranţi (interior şi exterior), instalaţii de sprinklere cu apă pulverizată şi gaz inert, stingătoare portative de incendiu şi alte mijloace individuale de protecţie şi intervenţie în caz de incendiu" - după cum se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor. Dar asta nu e tot: Palatul Parlamentului dispune de propriul detaşament de pompieri, precum şi de "formaţiuni de intervenţie organizate la nivelul structurilor Camerei Deputaţilor". Ei bine, Bursa Zvonurilor a aflat că "formaţiunile de intervenţie" sunt compuse din angajaţi pe pile, respectiv rude şi apropiaţi ai parlamentarilor, în special ai celor din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Cioloş s-a instalat. Se caută majoritate parlamentară

Guvernul Dacian Cioloş a operat schimbări în eşalonul doi al puterii şi a creionat priorităţile perioadei următoare. Pentru materializarea acestora este nevoie de sprijinul Parlamentului, iar liberalii şi-au propus să formeze o majoritate pro-guvernamentală. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu ­le-a transmis liberalilor, printr-o scrisoare,că PNL va susţine Guvernul tehnocrat care este însă unul de tranziţie, precizând că liberalii trebuie să formeze o majoritate pro-guvernamentală şi să nu lase PSD să facă agenda parlamentară. Mesajul liderului PNL vine în condiţiile în care noul Executiv a primit votul de învestitură al Legislativului, dar este primul din istoria post-decembristă care nu se bazează pe o majoritate consfinţită printr-un protocol de guvernare. Pe hârtie, s-ar putea forma o majoritate fără PSD din care să facă parte PNL (176), UNPR (64), UDMR (25), Minorităţi (17), PSRO (12). Această majoritate ar avea 294 de voturi, faţă de necesarul de 274.

Membrii Guvernului Cioloş au AVERI de sute de mii de euro

Membrii Cabinetului Cioloş trebuie să-şi completeze declaraţiile de avere, actualizate la data la care au intrat în Guvern, şi să le posteze pe site-ul Guvernului României, aşa cum prevede legea. Până când îşi vor publica averile, există, totuşi, date disponibile despre unii demnitari, fie de la Agenţia Naţională de Integritate, fie de la instituţiile unde au lucrat până acum. Dacian Cioloş are mai multe declaraţii de avere postate pe site-ul ANI. Cea mai recentă datează din noiembrie 2014. La acel moment, actualul premier declara că are un venit anual de 158.880 de euro, în calitate de funcţionar al Comisiei Europene. În acest context, averea acumulată de Dacian Cioloş era următoarea: depozite bancare totalizând circa 275.000 de euro şi 10.000 de lei, o jumătate dintr-o casă de locuit în Bucureşti, un teren de 10.000 de metri pătraţi într-o comună din Ardeal, precum şi un automobil Nissan fabricat în anul 2010.

ZIARUL FINANCIAR

Cinci indicatori care arată în ce prăpastie este România

Două milioane de gospodării din şapte milioane nu sunt racordate la sistemul de canalizare, o treime din populaţia aptă de muncă este pierdută în statistici la "alte categorii", deficitul fondului de pensii ajunge la 40%, unu din trei absolvenţi nu trece de bacalaureat. Guvernul Cioloş, proaspăt instalat, spune că, având un mandat limitat, se va con­centra pe doar câteva pro­iecte majore, dar în aşa fel încât să facă drumul fără întoarcere. Creş­terea ratei de ocupare a populaţiei, ate­nua-rea deficitului la fondul de pensii, creşterea calităţii pregătirii elevilor, un plan de lucru pentru rezolvarea problemelor demogra­fice sunt doar o mică parte din problemele la care guvernul trebuie să mediteze. ZF ridică în faţa guvernului Cioloş - care ieri a avut prima sa şedinţă - cinci probleme pentru care trebuie să se construiască scheme de îmbunătăţire, care să fie continuate şi în guvernările viitoare: 2,6 milioane de români ocupaţi cu agricultura de subzistenţă, 20 mld. lei deficit la pensii, 33% dintre absolvenţii de liceu nu iau bacalaureatul, rata fertilităţii de 1,3 copii la o femeie şi peste 2 milioane de gospodării care nu sunt conectate la sistemele de apă şi canalizare.

Întrebarea nr. 1 pentru construcţia bugetului: dacă va creşte economia cu 4,1% anul viitor

Fostul guvern îşi construise proiectul de buget pe 2016 pe o creştere economică de 4,1%. S-a jucat el cu cifrele pentru a se încadra în defi­cit sau economia chiar se îndreaptă spre un prag de performanţă marcând un nou ciclu de creştere susţinută? "Nu cred nici în creşterea economică de 4,1% avansată şi nici în estimările de venituri. Mai degrabă s-au jucat cu ci­frele", comentează economistul Dragoş Cabat. "Avansul de 4,1% pe care este construit bugetul (fostului guvern - n.red.) nu este imposibil, însă porneşte de la ipoteze puţin mai optimiste decât ale noastre în ceea ce priveşte investiţiile şi include probabil un impact negativ mai redus generat de cererea externă", comentează, la rândul său, Dumitru Teodor Dulgheru, coordonator al echipei de Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix din cadrul BCR, cea mai mare bancă din sistem după active.

Cinteză, BNR: Profitul sistemului bancar a ajuns la 2,2 miliarde de lei la nouă luni

Sistemul bancar a făcut profit de 2,2 miliarde de lei la nouă luni. BCR, BRD şi BT, primele bănci din sistem, au înregistrat profituri cumulate de 1,6 mld. lei. Sistemul bancar înregistra la sfârşitul primelor nouă luni din acest an un profit de 2,2 miliarde de lei, mai mult de jumătate dintre bănci raportând profituri, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Un număr de 24 de bănci au făcut profituri de 2,8 miliarde de lei, iar 15 au raportat pierderi de 0,6 mld. lei", a explicat Cinteză. La sfârşitul primului trimestru din 2015 sistemul bancar avea un profit de 800 mil. lei, la jumătatea anului a urcat la 1,2 miliarde de lei, iar la nouă luni câştigul s-a dublat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb