REVISTA PRESEI 20.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 decembrie 2012

ADEVARUL

Pactul secret USL-UDMR: Dan Voiculescu l-a ajutat pe Crin Antonescu să-şi încalce cuvântul dat UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că, în ultimii 23 de ani, nu s-a mai întamplat ca un lider politic să încalce un acord semnat, aşa cum a făcut Crin Antonescu. La negocierile cu UDMR pentru viitoarea guvernare, Crin Antonescu l-a dus şi pe Dan Voiculescu. Acesta din urmă le-a pus maghiarilor o condiţie suplimentară celor convenite în acordul semnat în septembrie, despre care ştiau toţi că UDMR n-o va accepta niciodată. Liderul UDMR Kelemen Hunor a relatat, pentru "Adevărul", modul în care formaţiunea pe care o conduce era să intre la guvernare, ceea ce nu s-a întâmplat pentru că Crin Antonescu şi-a încălcat cuvântul dat şi semnătura aşezată pe un document.

Surprizele de ultimă oră la formarea Guvernului. Miniştri care au picat la ultima rundă de negocieri

Premierul Victor Ponta a anunţat lista miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din viitorul Executiv. De pe lista lui Ponta lipsesc însă o serie de nume care se regăseau la ultimele negocieri din interiorul USL. Unul dintre numele a cărui absenţă a surprins este cel al Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta I. Până în ultimele ore ale negocierilor, în presă, se ştia că Ecaterina Andronescu îşi va continua mandatul de la Educaţie. În cele din urmă a fost numit Remus Pricopie. Până în ultimele clipe ale negocierilor se ştia că Puiu Haşotti va fi din nou ministrul Culturii. În locul lui Puiu Haşotti a fost numit senatorul Daniel Barbu. O altă absenţă surprinzătoare din Guvernul Ponta II este cea a lui Liviu Pop. În locul lui Liviu Pop a fost numită Doina Pană. Un alt nume care lipseşte din componenţa Guvernului Ponta II este Eduard Hellvig.

Cum poate îngheţa incompetenţa un judeţ întreg în nouă zile

Prima zăpadă a căzut la Botoşani pe 3 decembrie, însă iadul s-a dezlănţuit acum o săptămână, când judeţul a fost complet blocat. Lipsa utilajelor, incompetenţa autorităţilor şi proasta gestionare a unei situaţii previzibile oglindesc imaginea unei Românii mereu înzăpezite de cum vine iarna. Peste 80.000 de persoane din 23 de localităţi sunt izolate. Prefectul raportează situaţia la MAI şi cere ajutor abia după 9 zile. Ministrul de Interne Mircea Duşa îl acuză de proastă gestionare a situaţiei din judeţ şi îi cere demisia. În jurul orei 22.00, şeful de la Interne, însoţit de şeful Poliţiei Române şi cel al Jandarmeriei, vin la Botoşani cu un elicopter pentru a rezolva problema deszăpezirii. Se caută vinovaţii... prin nămeţi. Firma UMB Spedition Bacău, a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, a intrat în cursa pentru deszăpezire din iarna 2012-2013, cu doar 18 utilaje, din care cinci s-au defectat.

Crin Antonescu este din nou al doilea om ca putere în stat. Campionul absenţelor, reales preşedinte la Senat

Crin Antonescu a fost reales preşedinte al Senatului cu 136 voturi "pentru" şi 29 de voturi "împotrivă". Liderul PNL a fost singurul candidat şi va deţine în continuare aceeaşi funcţie pe care a avut-o şi în ultima parte a Legislaturii 2008-2012. De asemenea, plenul a validat, prin vot cu bile, noul Birou Permanent al acestui for, din care fac parte ca vicepreşedinţi, din partea PSD, Nicolae Moga, Cristian Dumitrescu şi Florin Constantinescu, iar din partea PC Vasile Nistor.

Ponta şi Băsescu şi-au trasat sferele de influenţă

Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta miercurea trecută, de la Cotroceni, stabileşte atribuţiile fiecăreia dintre părţi. Preşedintele şi premierul se angajează să evite atacurile reciproce. Acordul a fost semnat în prezenţa preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. A doua zi, Băsescu a înmânat câte o copie liderilor UE la Consiliul European de la Bruxelles, refuzând însă să explice ce conţine documentul. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi-au delimitat, prin acordul semnat, "spaţii de responsabilitate preeminentă", angajându-se totodată să coopereze "cu bună credinţă" şi "să evite orice fel de blocaj, să discute şi să dezbată poziţii alternative".

Janez Potoènik, comisarul European pe Probleme de Mediu: "România aruncă miliarde de euro în gropile de gunoi"

În timp ce majoritatea statelor europene au renunţat la gropile de gunoi, România continuă să le folosească, pierzând astfel sume colosale de bani care ar putea veni din reciclarea deşeurilor. Comisarul european pe Probleme de Mediu, Janez Potocnik, a acordat ziarului "Adevărul" un interviu prin care atrage atenţia asupra unor probleme pe care ţara noastră, deşi poate accesa fonduri structurale, nu reuşeşte să le rezolve. Potrivit acestuia, România are cel mai neperformant sistem de colectare a deşeurilor din Uniunea Europeană, iar peste un sfert din populaţia ţării nu are acces la acest sistem. În opinia comisarului, administraţiile locale au şansa de a-şi îmbunătăţi infrastructura, cu ajutorul banilor şi al experţilor europeni, însă proiectele se mişcă foarte greu, deşi acestea ar aduce mii de locuri de muncă şi ar putea transforma deşeurile în resurse valoroase.

CURENTUL

Ion Baciu în procesul Timişoara: procurorul Dan Voinea a verificat personal, pe 20 decembrie 1989, incinerarea morţilor la Crematoriul "Cenuşa"

Revoluţia din 1989, de care nu ne mai aducem aminte decât în luna decembrie a fiecărui an, mai are încă şi acum, o serie de mistere rămase încă neelucidate. Dar şi informaţii surprinzătoare despre care am aflat doar jumătăţi de adevăruri care nici acelea nu mai pot fi confirmate cu certitudine. Astfel, o declaraţie dată cândva în faţa instanţei de către unul dintre inculpaţii "Lotului Timişoara" îl readuce în atenţie pe fostul procuror militar gen.(r) Dan Voinea. Dar îl şi leagă de unul dintre cele mai oribile episoade ale Revoluţiei: incinerarea celor 42 de cadavre de la Timişoara. Dan Voinea le este binecunoscut celor care au urmărit filmul procesului de la Târgovişte, cel încheiat cu execuţia soţilor Ceauşescu: el a fost procurorul acelui simulacru de judecată.

Crin a început să împrumute din obiceiurile de mitoman ale lui Ponta

Dacă până acum responsabilul cu minţitul direct sau prin omisiune era Victor Ponta, Antonescu tânjeşte la această poziţie. De asemenea, pactul lui Ponta cu Băsescu ar putea constitui şi o garanţie a faptului că PSD-ul nu se va grăbi să-l dea jos pe Băsescu prea devreme de la Cotroceni. Astfel, Antonescu a început să fiarbă în suc propriu şi să nu mai aibă proprietatea propriilor noţiunile încercând sofisme care îl pun într-o lumină penibilă. Liderul liberal a declarat ieri, iritat fiind de întrebările jurnaliştilor, că nu USL a semnat acest protocol de colaborare cu preşedintele Băsescu, ci premierul Victor Ponta. Numai că însuşi protocolul de colaborare din USL prevede ca PSD să dea premierul României iar PNL să dea preşedintele. Aşadar, este imposibil ca premierul USL Victor Ponta să semneze un act doar în nume propriu.

CURIERUL NATIONAL

România, mitraliată la CEDO

În primele şase luni s-au înregistrat pe rolul Curţii 3.025 de noi cazuri, o medie de 17 noi procese pe zi. Cu un total de peste 6.000 de noi litigii, România a depăşit recordurile din ultimii patru ani, plasându-se pe un ruşinos loc patru în topul ţărilor date în judecată. În lipsa admisibilităţii cauzelor privind dreptul la proprietate, românii se plâng Curţii de durata procedurilor judiciare şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive.

Doi foşti şefi Porsche, acuzaţi de manipularea bursei

Justiţia germană a anunţat miercuri judecarea fostului patron al Porsche, Wendelin Wiedeking, pentru manipulare bursieră, în cadrul unei tentative eşuate a constructorului de automobile de lux de a pune stăpânire pe Volkswagen în 2008. Wiedeking, precum şi fostul director financiar al grupului, Holger Haerter, sunt suspectaţi că au dat informaţii inexacte în 2008 în legătură cu intenţiile Porsche, în timp ce constructorul intenţiona să pună mâna pe Volkswagen. Investigaţia a relevat că suspecţii au luat cel târziu în februarie 2008 decizia de a majora participaţia Porsche la VW la 75% în primul trimestru din 2009, pentru a pregăti o preluare, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Stuttgart. Problemele legale rezultate din oferta de preluare au condus, în cele din urmă, la eşecul unei fuziuni între Porsche şi VW anul trecut.

Orban: Rata de absorbţie pe coeziune, de 15% până la sfârşitul anului

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că rata de absorbţie pe coeziune, raportat la cererile de rambursare transmise de partea română Bruxelles-ului, este de 12,6% şi ar putea ajunge în jur de 15% până la sfârşitul anului, citează Mediafax. "Ieri seară (n.r. - marţi) am aflat că va fi în măsură Comisia Europeană să transmită sume din cererile de rambursare transmise pe programul Mediu şi axa 2 din Programul Operaţional Regional, sume care vor intra la buget şi procentul de absorbţie va creşte", a declarat ministrul, în conferinţa de presă de prezentare a mandatului său. El a spus că nu ştie dacă se vor mai putea realiza până la sfârşitului anului de către Comisia Europeană plăţile aferente cererilor de rambursare transmise pentru POSDRU.

Funcţionarii ANAF evită sau dau informaţii false privind TVA la încasare

Dintre cei chestionaţi, 122 de funcţionari nu au oferit niciun răspuns, 61 au răspuns greşit, opt au replicat "Citiţi legea!", iar 25 au răspuns corect. ARSIT: Una dintre explicaţiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la încasare. Studiul a arătat că funcţionarii publici sunt supraîncărcaţi şi nu sunt specializaţi pe un anumit domeniu de asistenţă. Aproape 85% din funcţionarii ANAF cărora li s-a solicitat telefonic o informaţie privind aplicarea sistemului TVA la încasare au evitat să răspundă sau au furnizat informaţii false, deşi au beneficiat de traininguri de specialitate, potrivit unui sondaj realizat de o asociaţie din domeniul fiscal, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Oile negre ale GUVERNULUI PONTA 2. Să facem SPORT cu NICU. Nicu Băniciou, ministrul refuzat de prostituate

În noul Guvern şi-au făcut loc câteva personaje care sunt paralele cu integritatea. Deşi au probleme de imagine sau cu Justiţia, ei sunt "miniştrii indispensabili". Unul este urmărit de DNA, altul a fost trimis în judecată pentru o pagubă de milioane de lei, iar cel care se va ocupa de mişcarea sportivă a fost implicat într-un dosar de prostituţie. Din Guvernul Ponta II fac parte o serie de personaje care au ţinut şi ţin prima pagină a ziarelor. Cu toţii se declară hărţuiţi politic, nevinovaţi, ori victime ale fostului regim. Patru dintre viitorii înalţi demnitari au considerat că noul Guvern nu poate funcţiona în cele mai bune condiţii fără aportul lor de nepreţuit: Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Nicolae Băniciou şi Dan Şova .

Victor Ponta promite: "2013 va fi mai bun decât 2012!"

Premierul Victor Ponta a declarat, aseară, la Antena 3, că anul 2013 va fi unul foarte greu, dar mai bun decât 2012, în condiţiile în care există stabilitate politică, iar prognoza meteo arată că nu va mai fi secetă. "În primul rând, nu o să mai avem alegeri şi scandal politic şi instabilitate politică. Prin votul românilor şi prin această majoritate uriaşă în Parlament asta dă Guvernului o stabilitate pentru a-şi pune în aplicare programul şi a nu sta tot timpul să fie şantajat de un grup, de nişte parlamentari".

Acordul cu FMI, în pericol

Amânarea cu un an, de către Guvernul Ponta, a vânzării pachetelor minoritare ale unor companii de stat, în ciuda unei înţelegeri cu Fondul Monetar Internaţional, ar putea pune în pericol încheierea unui nou acord cu instituţia financiară, scrie Reuters. Printre companiile ale căror pachete minoritare trebuiau vândute până la finele lui 2012 sunt Tarom, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau CFR Marfă. Guvernul a aprobat marţi un proiect de lege, prin care amâna privatizarea acestor pachete minoritare, de la 31 decembrie 2012, pentru 31 decembrie 2013. Premierul Ponta a dat asigurări ferme că Guvernul său doreşte să reînnoiască acordul cu FMI, de 5 miliarde de euro, şi care va expira la începutul anului viitor.

România exportă grâu şi importă carne de porc şi zahăr

Exporturile de grâu şi tutun au redus deficitul agroalimentar al României în primele nouă luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2011. Exportăm grâu, dar importăm zahăr şi carne de porc. Exporturile de produse agroalimentare în primele nouă luni au crescut cu 11% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2011, la 2,9 miliarde de euro. Importurile s-au mărit cu 5,7%, până la 2,4 miliarde de euro. Rezultă un deficit de jumătate de miliard de euro, în scădere cu 18%. Exporturile de produse agroalimentare în ţările terţe au crescut cu 44% în primele nouă luni, înregistrându-se un excedent al balanţei schimburilor extracomunitare în valoare de 202,1 milioane de euro. Reducerea deficitului în comerţul cu produse agroalimentare s-a datorat creşterii exporturilor de produse agroalimentare, preponderent pe pieţele din afara Uniunii Europene, într-un ritm mai rapid decât cel de majorare a importurilor.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta la Sinteza Zilei: Exclud cu desăvârşire cererea unui nou ajutor din partea FMI

Invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, premierul Victor Ponta a anunţat că exclude încheierea unui nou acord cu FMI, exceptând cazul în care criza din zona euro se va adânci. Cele mai importante declaraţii ale primului ministru: "O mare parte din echipa guvernamentală rămâne, mă bucur că sunt foarte multe femei în această echipă, deoarece sunt foarte responsabile. Mie nu îmi place ca un singur om să se ocupe de 7 lucruri. Am vrut ca pe partea de Buget să fie o persoană care este foarte puţin implicată politic. Ideea a fost să am responsabili. Vreau să ştiu cui îi dau sarcini, şi cine răspunde în faţa mea pentru ele. Pentru că altfel îi schimb. Îmi pare rău de nişte oameni care nu vor mai face parte din Guvern, dar am încredere în ei şi sper că vor face performanţe. Internele şi Apărarea sunt ministerele de forţă. I-am lăsat pe colegii liberali să îşi aleagă aceste ministere, este o chestie care ţine de nedreptăţile politice.

Becali vrea un post de VICEPREŞEDINTE PNL. Vezi cu ce îl AMENINŢĂ pe Antonescu

Gigi Becali vizează un post în conducerea PNL. Finanţatorul Stelei a precizat, marţi seară, la România TV că îi cere lui Crin Antonescu o funcţie de vicepreşedinte, adăugând că în cazul în care nu va intra în Biroul Central al liberalilor va părăsi partidul pentru a "dezvolta" PNG-ul. "Trebuie să punem lucrurile la punct să vedem despre ce e vorba în continuare. Să vedem dacă e posibilă o fuziune prin absorbţie a PNG-ului. Dacă îmi spui 'băi Gigi o să am o luptă şi am nevoie de orice om să câştig', poţi să spui 'băi Gigi, drumurile noastre se despart', te susţin la Preşedinţie pentru că eu cred că nu e nimeni care să se poată apropia de Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României", a declarat Gigi Becali la România TV. Potrivit acestuia, liberalii ar trebui să voteze dacă sunt sau nu de acord cu propunerea sa.

Diferenţa dintre sănătatea unui român şi cea a unui occidental: 1.200 euro anual

Sumele destinate Sănătăţii în 2012, adică aproximativ 5,5 miliarde euro, s-au terminat în septembrie. Pentru 2013, guvernanţii spun că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii va fi întocmit cu mai multă grijă, pentru ca situaţia din acest an să nu se repete. Calculele făcute de Income Magazine arată că pentru reformarea reală a sistemului ar fi nevoie de un efort mixt, public-privat, ce s-ar traduce în minim 10 miliarde de euro alocate acestui sector doar pentru un an. Aceasta este cifra reală care ar trebui să se afle pe buzele guvernanţilor, indiferent de culoarea politică. O astfel de investiţie va fi, însă, imposibil de realizat, din următorul motiv: pentru eficientizarea sistemului e nevoie de asumarea la nivel politic a unui pachet de măsuri prin care sectorul public şi cel privat să repună în funcţiune acest "organism" aflat în comă.

NATIONAL

SRI, stapanul licitatiilor cu statul!

Desi criza se incapataneza sa taie din fondurile alocate institutiilor bugetare, serviciile secrete au fost pana acum ferite de astfel de ajustari. Mai mult chiar, unele dintre ele cunosc o situatie financiara infloritoare. In cazul SRI, cel putin, autofinantarea se bazeaza pe o gaselnita care a transformat Serviciul intr-un adevarat stapan al licitatiilor, care poate decide cine are sau nu acces la obtinerea de contracte cu statul roman. Pentru ca, la organizarea a tot mai multe licitatii, apare obligativitatea pentru ofertanti de a prezenta la dosar si un aviz buclucas, avizul tehnic de securitate industriala, fara de care niciun ofertant nu poate obtine contractul, desi in rest indeplineste toate criteriile pentru a fi declarat castigator al licitatiei.

Bilderbergii introduc eutanasia, pentru "controlul populatiei"

Pe agenda globalistilor se afla si un capitol foarte important, acela al controlului populatiei. La acest capitol al Agendei 21 a ONU intra si "masura democratica" a mortii asistate. In ciuda opozitiei tuturor forurilor crestine, statele se misca pentru introducerea legala a mortii asistate sau eutanasiei, asa cum doresc Bilderbergii, dupa cum s-a spovedit un membru al acestei organizatii aflat pe patul de moarte. "Controlul armelor si eutanasia vor fi printre legile ce trebuie introduse cel tarziu in 2013", s-a confesat acesta pastorului Lindsay Williams. Si iata cum presedintele francez, Francois Hollande, a supus atentiei unui consiliu de medici un raport intocmit de profesorul Didier Sicard despre "accelerarea mortii in cazul pacientilor cu boli terminale", care trebuie sa devina proiect de lege pana in iunie 2013!.

Basescu ramane cu Justitia, dar are interzis la pisici, porci si broscoi

Celebrul acord semnat de Traian Basescu si Victor Ponta anterior nominalizarii acestuia din urma pentru un nou mandat de premier confirma ramanerea Justitiei in fieful Cotroceniului. Despre costurile renominalizarii lui Victor Ponta s-a stiut dinainte de alegeri: USL sa se tina departe de desemnarea celor doi procurori sefi la DNA si Parchetul General si sa lase chestiunea tot la mana presedintelui.

Piata auto, in scadere de cinci ani. Pleaca Renault?

Vanzarile de masini in Romania au inregistrat scaderi pentru al cincilea an consecutiv. Piata a scazut cu 77%, Ford anunta concedieri in intreaga Europa, iar Renault reia "moda" anilor '70-'80: saptamana de lucru de trei zile. Anul 2007 a fost cel mai bun an pentru piata auto din Romania, fie ca vorbim de producatori sau dealeri, iar 2012 este, de departe, cel mai prost an la capitolul de vanzari. Potrivit specialistilor din domeniu, in acest an s-au vandut 85.000 de autoturisme si autovehicule comerciale noi, adica doar 23% din totalul vanzarilor de masini noi in 2007. Angajatii din trei sectii ale Uzinei Dacia de la Mioveni au intrerupt lucrul ieri, protestand fata de intentia conducerii de a opri productia in zilele de 3 si 4 ianuarie 2013. Muncitorii sunt nemultumiti ca, in loc sa fie platiti cu 85% pentru intreruperea productiei, sunt obligati sa-si ia concediu.

Conducerea Oltchim a demisionat

Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Oltchim, Rodin Traicu, a demisionat din functie, pe motiv de incompatibilitate. Cat de compatibil a fost Traicu in functia de presedinte CA al Oltchim (combinat care a stat mai mult inchis in acest an) s-a vazut: fostul secretar de stat la Ministerul Economiei a candidat la alegerile parlamentare din partea USL si a obtinut un fotoliu de deputat. Intrucat Legea 161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei stipuleaza incompatibilitatea calitatii de parlamentar cu aceea de presedinte al CA, proaspatul ales al poporului s-a vazut nevoit sa demisioneze de la Oltchim.

Spaniolii ancheteaza cum a pus mana afaceristul Tiriac pe "Caja Magica"!

Omul de afaceri roman este vizat in scandalul legat de preluarea complexului sportiv madrilen "La Caja Magica", cunoscut si ca "Manzanares Park Tennis Center". Primaria din capitala Spaniei a demarat, deja, o ampla ancheta in acest sens. Maria de la Cabeza, directoare de operatiuni in cadrul Primariei Madrid, a fost suspendata temporar din functie, fiind banuita ca i-a facilitat afaceristului roman achizitionarea respectivului complex. Decizia este luata de Enrique Nunez, nume important in Ministerul Economiei al Spaniei si, totodata, presedinte al "Madridec", institutie care gestioneaza, printre altele, toate cladirile publice destinate conferintelor, evenimentelor sportive si spectacolelor.

PUTEREA

Război pe Izvorul Caprei

Izvorul Caprei din staţiunea Cheia are una dintre cele mai bune ape din România, iar bătălia pentru obţinerea lui este acerbă. Autorităţile locale susţin că nu-l vor ceda către nici o firmă, întrucât alimentează reţeaua locală. Şi totuşi, potrivit Primăriei Măneciu, de care aparţine Cheia, şi Serviciului Public de Gospodărire Comunală (SPGM), societatea Nicoltana SA a încercat, ilegal, să se racordeze la conducta ce captează apa din Izvorul Caprei.

Jaful de Crăciun de la bancă

Doi hoţi mascaţi şi înarmaţi cu un cuţit şi-au încercat, înainte de sărbători norocul. Aceştia au încercat, ieri, să dea o spargere la o bancă de pe Şoseaua Olteniţei din Bucureşti, de unde au fugit, cel mai probabil, după ce a fost alertată Poliţia, au declarat, pentru agenţia Mediafax, surse din Poliţia Capitalei. Miercuri, în jurul orei 17.30, cei doi au intrat în sediul Raiffeisen de la adresa Şoseaua Olteniţei nr. 254. După ce au ameninţat personalul băncii cu un cuţit, bărbaţii s-au grăbit să dispară, speriaţi de faptul că ar fi fost anunţaţi poliţiştii.

"Transporturile", cap de listă la dezangajări de fonduri UE. Pierdem aproape jumătate de miliard de euro

România pierde bani din fondurile europene pentru că nu a ştiut să-i folosească. Leonard Orban, încă ministru al Afacerilor Europene, crede că marea problemă va fi în anul 2015, când proiectele trebuie să fie finalizate, altfel ajungem în situaţia de a returna toţi banii folosiţi în acele proiecte. De altfel, cap de serie în potenţialul de pierdere a fondurilor este POS Transporturi, unde riscul de dezangajare este major.

ROMANIA LIBERA

La concurenţă cu Guvernul Năstase. Cu cine pleacă la drum Victor Ponta

Noul Guvern anunţat ieri de Victor Ponta este unul dintre cele mai mari din 1990 încoace, cu trei vicepremieri, 20 de ministere şi şase miniştri delegaţi. Doar Guvernul instalat în 2000, condus de Adrian Năstase, a fost mai numeros: 30 de membri. Pe lista anunţată de Victor Ponta există şi nume noi - printre care Remus Pricopie la Educaţie sau Daniel Barbu la Cultură -, precum şi demnitari care au probleme cu justiţia. Spre exemplu, Relu Fenechiu, deţinătorul portofoliului Transporturilor, a fost trimis în judecată anul acesta de DNA pentru corupţie. Un alt demnitar, Liviu Dragnea, vicepremier, dar şi deţinător al portofoliului Administraţiei, este urmărit penal în "Dosarul Referendumului".

Sfârşitul lui Băsescu?

Preşedintele mai are puţine pârghii de manevră în faţa unei majorităţi atât de covârşitoare, cum este cea a guvernării USL şi singura lui speranţă pentru revenirea pe scena reală a puterii ar fi un divorţ al socialiştilor de liberali. Singur, detestat de majoritatea celor care l-au votat, strivit de victoria copleşitoare a adversarilor săi, fără să mai aibă pârghii de putere, Traian Băsescu va rămâne în fotoliul prezidenţial doar pentru a fi umilit şi mai mult. Preşedintele s-ar mai putea întoarce la rolul său activ de mare tactician şi jucător numai dacă apare o criză internaţională majoră, altfel va rămâne la Cotroceni doar ca o butaforie, ducând în spate povara trecutului şi căsnicia scopurilor contradictorii încheiată cu Victor Ponta.

Scutul antirachetă. Cum avansează lucrările de la Deveselu

România şi SUA au semnat încă trei documente bilaterale privind implementarea scutului antirachetă, după ce în luna iunie fuseseră convenite alte cinci. Potrivit secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, "prin aceste acorduri, "ne pregătim de operaţionalizarea în 2015 a componentei de la Deveselu", unde lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Cele trei noi documente bilaterale reprezintă "Aranjamente de Implementare", acorduri tehnice necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă, semnat la Washington, în septembrie 2011, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton. Din declaraţiile lui Aurescu reiese că proiectul desfăşurării scutului antirachetă în România este "în grafic", în pofida opoziţiei tot mai vocale a Moscovei.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai tânăr premier s-a înconjurat de o gardă de vechi oameni de partid de la care trebuie să vină ideile noi pentru relansarea economiei

Guvernul va veni mâine în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură după ce premierul Victor Ponta a prezentat lista miniştrilor - 27 de miniştri care, în majoritate, au mai deţinut poziţii guvernamentale şi de la care se aşteaptă măsuri care să contrazică actuala tendinţă de stagnare a economiei. Cabinetul Ponta 2 este format în cea mai mare parte din oameni cu multă vechime şi influenţi în partidele din care provin, ceea ce arată că premierul mizează pe stabilitatea cabinetului mai degrabă decât pe măsuri care să producă "şocuri" la nivel de percepţie publică. Acum că lista viitorului guvern este publică, se aşteaptă programul de guvernare care va indica într-o bună măsură politicile ce vor fi adoptate de executiv în anul ce vine şi în anii viitori.

Francezul de la şefia Ubisoft România: Acum 15 ani găseai cu greu un motiv să vii să lucrezi aici

Contribuţia românilor de la biroul local al producătorului francez de jocuri Ubisoft la proiectele lansate la nivel mondial devine tot mai importantă, însă recrutarea specialiştilor e tot mai dificilă, din cauza numelor mari din industrie care absorb absolvenţii de profil, afirmă într-un interviu pentru Ziarul Financiar francezul Sebastien Delen, care a condus în ultimii 15 ani operaţiunile din România ale grupului. Unul dintre cele mai importante proiecte la care a contribuit Ubisoft România este jocul Assassin's Creed 3, cu vânzări de aproape jumătate de miliard de euro de la lansarea din toamna aceasta. Biroul din România este cel mai important centru de testare Ubisoft din lume, în care lucrează între 800 şi 1.000 de angajaţi, luând în calcul şi personalul temporar de testare de pe perioada verii.

Premierul Ponta dă dovadă de inteligenţă. Nu se pune cu t-rexii. Dar jungla lui arată sinistru

Cel mai tânăr premier din istoria României postmoderne, postindustriale, postapocaliptice reformează ţara cu cepeuniştii lui Ion Iliescu. Vitrina a fost grabnic ocupata de brontozauri cu două picioare. Ce-l recomandă pe Fenechiu în guvern? Faptul că cercetat de DNA? Ce-l recomandă pe Vosganian? Faptul că a cheltuit banii din privatizatea BCR pe pensii şi nu se vede nimic de pe urma lor? Ce-l recomandă pe Dragnea? Faptul că a fost ministru al internelor vreo 12 zile, în 2009, şi nu s-au înţeles la controlul serviciului secret din MAI cu alde Vanghelie şi Voicu şi, pe deasupra, stăpâneşte Teleormanul ca pe o feudă? Ce-l recomandă pe Şova la "marile proiecte de infrastructură" - că stie bine istoria Holocaustului? Pe Niţă, pus la energie - că nu ştie câţi metri pătraţi are un hectar? O coaliţie cu 400 de parlamentari nu găseşte 10 oameni buni, măcar pentru imagine? Premierul Ponta dă dovadă de inteligenţă. Nu se pune cu t-rexii. Dar jungla lui arată sinistru. Doar brontozauri şi ici colo câte o veveriţă ştirbă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb