• ADEVARUL
• Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost împuşcat mortal la Ankara
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal la o expoziţie de artă fotografică organizată la Ankara, relatează presa internaţională. Anchetatorii percheziţionează, luni seară, locuinţa autorului atacului armat în urma căruia a fost ucis ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, mama şi sora atacatorului fiind ridicate şi duse la Poliţie pentru audieri, scrie CNN Turk, potrivit news.ro. Conform sursei citate, poliţişti şi procurori s-au prezentat la locuinţa din strada Celtikci din oraşul Soke din provincial Aydin, casa fiind percheziţionată. Mama şi sora atacatorului au fost ridicate şi duse la sediul poliţiei din Soke pentru a fi interogate. Vladimir Putin: "Asasinatul a avut ca obiectiv subminarea relaţiilor ruso-turce".
• Atentat la Berlin. Cel puţin 12 persoane au murit, iar 48 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţime
Atentat la Berlin. Un camion a intrat, luni seară, în mulţimea adunată la o piaţă de Crăciun din Berlin. Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 48 au fost rănite. În camion se aflau două persoane; unul dintre pasageri a murit, în timp ce o persoană suspectată a fi şoferul a fost arestată de poliţia germană, care pleacă de la premisa unui atac terorist. Poliţia germană a anunţat un bilanţ actualizat al victimelor atacului de marţi: în acest moment sunt înregistraţi 12 morţi, în timp ce alte 48 de persoane sunt spitalizate. Vehiculul este înmatriculat în Polonia şi aparţine unei firme de transport de mărfuri cu sediul în Gdansk, relatează BBC, citând presa germană.
• Sancţiunile economice impuse Rusiei de UE au fost prelungite până la 31 iulie 2017
Uniunea Europeană a prelungit, luni, până la 31 iulie 2017 sancţiunile economice introduse în 2014 împotriva Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina, transmite AFP. Cei 28 de şefi de state şi de guverne din blocul comunitar au aprobat această prelungire cu încă şanse luni în timpul Consiliului European din data de 15 decembrie, "după ce au evaluat punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk", a amintit Consiliul UE într-un comunicat. Aceste acorduri, menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu sunt nici acum respectate.
• Donald Trump este oficial viitorul preşedinte al Statelor Unite
Reprezentanţii Colegiului Electoral l-au desemnat pe republicanul Donald Trump drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Un număr de 306 electori au decis ca miliardarul republican să devină noul ocupant de la Casa Albă, în vreme ce doar 232 de electori s-au îndreptat spre tabăra democratei Hillary Clinton, care a câştigat cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii votul popular din SUA, transmite CNN. Rezultatele acestui vot urmează să fie autentificate în urma unei sesiuni comune de la 6 ianuarie a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.
• Povestea tânărului care a declanşat războiul din Siria
Băiatul care a declanşat războiul din Siria, cu un graffiti scris pe un zid, a fost decoperit de jurnaliştii canadieni. Sirianul Naief Abazid avea 14 ani când a scris un mesaj împotriva preşedintelui Bashar al-Assad pe un zid din oraşul Derra, în februarie 2011. "Acum e rândul tău, doctore Assad", a scris copilul, cu trimitere la revoluţiile din Primăvara arabă care au dus la înlăturarea dictatorilor din Tunisia şi Egipt. A doua zi, el a fost arestat, împreună cu alţi 22 de tineri. După câteva săptămâni, familiile tinerilor au ieşit în stradă să ceară eliberarea rudelor. Forţele guvernamentale au tras în manifestanţi, iar de aici până la revolta generală care a dus la izbucnirea războiului civil a fost doar un pas. Tânărul care a declanşat revolta este acum refugiat şi trăieşte la Viena, potrivit publicaţiei canadiene Globe and Mail.
• BANCHERUL
• ING Bank a fost amendata cu 5.000 de lei de BNR
ING Bank a primit de la BNR o amenda de 5.000 de lei pentru incidentul din 10 septembrie, când sistemul informatic al băncii nu a funcţionat timp de peste noua ore, din cauza afectării serverelor de la centrul de date, după efectuarea unor teste de stingere a incendiului cu gaz inert. ING Bank nu a contestat sancţiunea şi a plătit integral cuantumul acesteia. A fost transmisă o atenţionare către toate instituţiile de credit şi către operatorii sistemelor de plăţi şi decontare din România, prin care aceştia au fost informaţi asupra faptului că anumite soluţii de stingere a incendiilor cu gaz inert pot conduce la defecţiuni foarte grave ale sistemelor de stocare a datelor
• COTIDIANUL
• Geoană: Atentatele de luni nu vor rămâne fără urmări
Fostul ministru de Externe Mircea Geoană consideră că seara de 19 decembrie este "una tragică pentru liniştea mondială" şi că evenimentele care au avut loc la Berlin şi Ankara "nu vor rămâne fără urmări". "O seară tragică pentru liniştea şi ordinea mondială. Două atacuri sângeroase în două capitale importante. Tragedia din Aleppo nu poate justifica crima cu sânge rece. Ura nu poate opri un război. Atacul cu un camion la târgul de Crăciun din Berlin, ce seamănă izbitor cu atentatul de la Nisa, este o acţiune inumană. Asasinarea ambasadorului rus la Ankara seamănă izbitor - păstrând proporţiile şi luând contextul actual în calcul - cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo în 1914", a afirmat Geoană într-o postare pe Facebook.
• Erdogan l-a sunat pe Putin, după asasinarea ambasadorului rus
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a sunat luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a-l informa asupra atacului care l-a costat viaţa pe ambasadorul rus la Ankara, a indicat purtătorul de cuvânt al şefului statului turc, citat de AFP, conform Agerpres. "Preşedintele republicii noastre i-a telefonat preşedintelui rus Putin pentru a-i da informaţii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, citat de agenţia de presă Anadolu. Totodată, EFE a transmis mai multe reacţii de condamnare din partea unor state sau instituţii internaţionale.
• CURIERUL NATIONAL
• Cum risipeşte Casa de Pensii banii publici
Un audit al Curţii de Conturi a scos la iveală prejudicii de 3,5 mil. lei şi abateri financiar-contabile de 243,44 mil. lei. Au fost descoperite plăţi nelegale de 1,4 mil. lei reprezentând pensii anticipate, anticipate parţiale, de invaliditate gradul I, II şi III, încasate de persoane care au realizat concomitent şi alte venituri. Casa Naţională de Pensii Publice a plătit peste 600.000 de lei pe studii de fezabilitate şi proiecte tehnice de execuţie aferente unor sedii care nu s-au realizat
• ONU a decis trimiterea de observatori la Alep
Scopul observatorilor ONU este supravegherea evacuării civililor. Consiliul de Securitate a decis luni, în unanimitate - deci şi cu votul Rusiei - desfăşurarea unei echipe de observatori ai Naţiunilor Unite la Alep pentru a evalua situaţia în care se află civilii şi a supraveghea operaţiunea de evacuare a acestora. Adoptarea în unanimitate a rezoluţiei amintite, propusă de către Franţa, comentează agenţiile internaţionale de presă, marchează un prim semn de unitate - inexistent de mai multe luni - între marile puteri ale lumii faţă de un conflict care, începând din 2011, a costat deja viaţă a mai bine de 310.000 de civili şi militari.
• Surse: Erdogan a subminat comanda militară integrată a NATO
Epurările din armata turcă puse în practică la comanda lui Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat pun în pericol în acest moment comanda militară integrată a NATO, au declarat surse din cadrul alianţei. Mai mult, conform janes.com, tăcerea oficialilor NATO despre situaţia de la Ankara (guvernare extrem de autoritară, dacă nu dictatorială) prejudiciază credibilitatea alianţei, susţin aceleaşi surse. La această oră, oficialii de la sediul central al NATO, de la secretarul general, Jens Stoltenberg, până la cel mai mic funcţionar, refuză să comenteze public activităţile lui Recep Tayyip Erdogan.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dosarul Hexi Pharma. Concubina a pus mâna pe o parte din averea lui Condrea
Cazul Hexi Pharma a revenit de câteva zile în actualitate, de când Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că până la sfârşitul anului sau la începutul anului 2017 va lua o decizie în "Dosarul dezinfectanţilor diluaţi", unul din cele mai mari scandaluri din medicina românească. În urmă cu o săptămână, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că dosarul HexiPharma este la sfârşit de drum şi că rezultatele vor fi aflate în cel mai scurt timp: "Acest dosar este în faza de finalizare şi vom avea o soluţie probabil până la sfârşitul anului sau în primele zile ale anului 2017". Potrivit sursei Evz, Ulianei i-a fost ridicată poprirea pe contul în care Dan Condrea i-a virat, cu numai câteva zile înainte să se sinucidă, suma de 200.000 de euro.
• Cea mai sigură ţară în care să trăieşti. Are o populaţie de 128 milioane de locuitori şi doar 3 crime pe an
Japonia este a treia cea mai sigură ţară din lume după Noua Zeelandă şi Islanda, rata criminalităţii fiind printre cele mai scăzute de pe glob. Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu şi Shikoku, plus numeroase insule mici. Japonia are o populaţie de 128.057.352 locuitori (octombrie 2010). La nivel foarte înalt se află securitatea internă şi respectarea drepturilor omului. Nu este niciun pericol pentru o femeie să meargă singură pe stradă, ziua sau noaptea, la Tokyo.
• Fethullah Gulen, suspectat că ar fi COMANDAT ASASINATUL DE LA ANKARA!
Un înalt oficial al serviciilor de securitate turce a declarat că investigaţia în cazul asasinatului ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, l-ar suspecta pe autorul atacului de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi fost în spatele puciului eşuat din 15 iulie, informează Agerpres, citând Reuters. "Există semnale puternice că atacatorul ar fi făcut parte din reţeaua Gulen," a spus oficialul. Atacatorul, un poliţist în vârstă de 22 de ani, a strigat "Allahu akbar!" (Allah e mare) şi a recitat versete din Coran după ce l-a împuşcat pe ambasadorul rus. Fethullah Gulen, care se află în exil în Statele Unite, a negat implicarea şi a condamnat atacul de la Ankara.
• JURNALUL NATIONAL
• ATENTAT LA BERLIN. MAE verifică dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români
Ministerul Afacerilor Externe menţionează că are în atenţie incidentul care a avut loc, luni seară, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului şi că reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Potrivit sursei citate, acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare. MAE mai informează că misiunea diplomatică română monitorizează în continuare situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti.
• Turcia confirmă: Asasinul ambasadorului rus la Ankara e un poliţist turc, în vârstă de 22 de ani
Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, citat de agenţiile internaţionale de presă, a confirmat că bărbatul care l-a asasinat luni pe ambasadorul rus la Ankara este un poliţist care făcea parte din forţele de intervenţie la dezordine. Născut în 1994 în oraşul Soke, din provincia Aydin, din vestul Turciei, atacatorul se numea Mevlut Mert Altintas şi era de doi ani şi jumătate în rândurile forţelor antirevoltă, a confirmat Soylu, într-o conferinţă de presă transmisă în direct de canalul NTV, relatează agenţia EFE. Guvernul turc nu va lăsa ca asasinarea ambasadorului rus să prejudicieze "prietenia" între Ankara şi Moscova, a afirmat luni ministerul turc de Externe, într-un comunicat preluat de AFP.
• SRI, asistat social: CNI repară Academia de Informaţii
Compania Naţională de Investiţii (CNI) reabilitează un corp de clădire al Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazu", proiect pentru care a alocat până acum circa 3,5 milioane lei. În condiţiile în care CNI, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost înfiinţată pentru programe de interes public, precum săli de sport, şcoli sau sisteme de canalizare, înseamnă că şi SRI a devenit un obiectiv social. Coincidenţă sau nu, CNI a tocmit pentru reabilitarea Academiei Naţionale de Informaţii chiar firma de casă a SRI.
• Cristian Tudor Popescu: România poate fi oricând ţinta unui atentat terorist
"Germania este mama Merkel, adică raiul islamiştilor, ţara care are milioane de turci, milioane de sirieni, o ţară care a fost primitoare pentru musulmani, arabi şi într-o astfel de ţară se produce atentatul. Nu are nicio logică, Berlinul ar fi trebuit să fie cruţat. În Zurich, Elveţia este mama neutralităţii, este cel mai stabil stat. Niciun sens. Orice ţară din Europa este vizată, inclusiv România sau mai ales România, pentru că avem trupe americane pe teritoriu. Dacă s-a putut produce un atentat în Zurich se poate produce un atentat în Bucureşti oricând. Sensul acestor atentate este să nu aibă nicio logică. Pentru că logica mai reduce din teroare. Oamenii ăştia se declanşează singuri. Nu există niciun plan. ISIS e peste tot", a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.
• NATIONAL
• Dragnea i-o trage lui Ponta din Parlament
Confruntat cu cele două prevederi legale care ii blochează accesul atât la Palatul Victoria cât si la Palatul Parlamentului, liderul celui mai votat partid a decis sa forţeze uşa Casei Poporului. Iar marele perdant al manevrei lui Dragnea este ... Victor Ponta. Modul in care Dragnea si-a rezolvat dilema nu-i prieşte lui Victor Ponta. Care nu numai ca spera sa-i "deturneze" pe pesedişti in favoarea lui in timp ce Dragnea era blocat la Guvern, dar si visa in taină la preşedinţia Camerei Deputaţilor. Care acum va fi revendicata mai mult ca sigur de Liviu Dragnea, deci Ponta va trebui să se consoleze in continuare doar cu Facebook-ul.
• Ghiţă anunţă o "acţiune menită să ii facă dosare lui Dragnea", să-l facă să renunţe sa fie premier
O noua dezvăluire soc, din direcţia deputatului Ghiţă. Reprezentantul Partidului România Unită a ieşit luni la amiază in fata presei cu o înregistrare audio, atribuita unor procurori de la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar si cu un scenariu care îl are in centru pe însuşi liderul PSD, partidul care a câştigat fără urma de dubiu alegerile de săptămâna trecută. "Există acum, la nivelul DNA, o acţiune care e menita sa ii facă dosare lui Liviu Dragnea, pentru a-l presa, pentru a-l şantaja să renunţe la funcţia de premier", a continuat reprezentantul PRU, înainte de a porni înregistrarea in cauză, una in care limbajul folosit a fost extrem de dur si, drept urmare, presărat de "beep-uri".
• Guvernul vine din "Pădure"!
Iată că, in timp ce "războiul surd" dintre Liviu Dragnea si Klaus Iohannis se îndreaptă deja vertiginos spre "prelungiri", sunt si aspecte care s-au lămurit in legătura cu componenta viitorului Executiv. Pentru că, după cum susţin sursele National, viitorul guvern al României a fost deja creionat pe "osatura" unui grup de politicieni absolvenţi ai Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul". Astfel ca, deşi vechii codri din zona de Nord a Capitalei nu mai sunt de mult cei de altădată, se poate spune ca noul guvern vine din "Pădure", dacă este să ne luăm după denumirea zonei de unde se spune ca se dă "ora exactă" in sistem.
• PUTEREA
• Firea a sponsorizat ilegal Gala premiilor USR
După îndelungi insistenţe, Primăria Capitalei a răspuns solicitării PUTEREA, care a cerut valoarea sponsorizării acordate Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiile anuale. Radu Preda, consilier personal al primarului general pe Cultură, a primit toate omagiile şi mulţumirile scriitorilor pentru "contribuţia" de 14.000 de lei acordată de Municipalitate prin Muzeul Literaturii Române. Deoarece Gabriela Firea este membru al USR din 2002, în calitate de primar general intră sub incidenţa art 301 Cod Penal. Vineri, 16 decembrie 2016, s-au decernat premiile Filialelor Bucureştene ale Uniunii Scriitorilor din Romania la sala de spectacole a Teatrului Tineretului Metropolis.
• Familia Firea-Pandele îşi impune oamenii în PSD şi primării
Eduard Gabriel Butnariu, fost director al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a ajuns senator PSD de Ilfov. Locul lui a fost luat de Răzvan Ionut Niţu, fost inspector ANAF. Pe scara ierarhică a urcat rapid şi fostul director administrativ al ASSMB, Eduard Armeanu, care a avut interdicţie să ocupe funcţii publice până în 2016. Acesta a şi semnat un contract de asistenţă juridică cu "prietena" sa. Armeanu s-a remarcat în timpul procesului cu ANI cu armata de avocaţi pe care a avut-o la procesul pe care, în cele din urmă l-a pierdut. Interdicţia de a ocupa funcţii publice a expirat anul acesta, iar Gabriela Firea s-a grăbit să-l pună în fruntea bucatelor, adică director adjunct interimar la ASSMB, care are în subordine 19 spitale din Bucureşti.
• Reîncepe vânătoarea maşinilor parcate neregulamentar
Guvernul a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar din momentul în care normativul va fi publicat în Monitorul Oficial, noul sezon de vânătoare a maşinilor parcate neregulamentar va fi deschis. În Bucureşti, care dispune de mai puţin de 300 de mii de locuri de parcare, având un parc auto de zece ori mai mare (inclusiv maşini înmatriculate în alte judeţe şi maşini aflate în tranzit), va fi interesantă această iarnă, după ninsori...Conform comunicatului de presă al Executivului, nu ar fi vizat "un rol punitiv al măsurii". Reglementarea stabileşte că ridicarea vehiculului poate fi dispusă de poliţistul rutier, în una din situaţiile prevăzute de art. 143 din Regulamentul de circulaţie, când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă.
• ROMANIA LIBERA
• Hurriyet Daily News: Turcia a eşuat în protejarea vieţii unui diplomat. Este o ruşine pentru Ankara
Jurnalistul Murat Yetkin, de la Hurriyet Daily News, a atras atenţia, într-o analiză publicată online, că asasinarea ambasadorului rus ar putea avea consecinţe politice pe termen lung pentru Turcia, dar şi că incidentul reprezintă "o ruşine pentru Ankara", care nu a putut să protejeze un diplomat străin, deşi era de datoria sa, ca stat. "Când atacatorul l-a împuşcat şi l-a omorât pe ambasadorul rus, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu era la bordul unui avion, spre Moscova, unde urma să se întâlnească cu omologii săi rus şi iranian, ca să discute despre situaţia din Siria. Atacul a avut loc în noaptea dinaintea discuţiilor, dar Rusia a anunţat că nu vor fi modificari în programul întâlnirii.
• Noul Parlament se întruneşte marţi. Decanii de vârstă sunt preşedinţi temporari ai celor două Camere
Senatul şi Camera Deputaţilor nou alese se întrunesc marţi la ora 12.00 în primele şedinţe de după alegerile din 11 decembrie, iar lucrările vor fi conduse de decanii de vârstă ai celor două Camere: senatorul Leon Dănăilă (PNL), în vârstă de 83 de ani şi deputatul Miron Ignat (minorităţi), în vârstă de 75 de ani, precizează News.ro. În prima şedinţă, atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor vor stabili Comisia de validare a mandatelor noilor aleşi. Comisia de validare a Camerei Deputaţilor va fi compusă din 30 de membri, iar cea a Senatului din 15. Fiecare dintre cele două comisii va respecta coloratura politică rezultată din alegeri.
• Presa turcă: Nici un diplomat nu a mai fost împuşcat în Turcia din 1973
Ambasadorul Andrei Karlov este primul diplomat împuşcat în Turcia în ultimii ani, scrie Hurryiet Daily News. Astfel, jurnalistul Serkan Demirtaş notează că numai ambasadorii Statelor Unite şi Israelului participă la evenimentele oficiale însoţiţi de gărzi de corp. Nu a fost niciodată cazul ambasadorului Karlov, care a participat mereu la recepţii, petreceri, conferinţe şi alte evenimente publice însoţit doar de soţia lui. "Ultima oară când un diplomat a fost asasinat în Turcia a fost în anul 1973, când consulul Israelului la Istanbul, Efraim Elrom, a fost răpit de o grupare de militanţi de stânga, care cereau eliberarea unui camarad din închisoare. L-au împuşcat după ce au fost refuzaţi. De atunci, Turcia a fost considerată o ţară sigură pentru diplomaţi", a mai scris jurnalistul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Vladimir Putin convoacă şefii serviciilor de securitate; SUA condamnă atacul
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist. Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse. Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce. Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei. "Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici", a strigat atacatorul. "Doar moartea mă va scoate de aici. Toţi cei care au participat la actele de opresiune de la Alep vor plăti", a explicat teroristul înainte de a fi împuşcat mortal de forţele speciale.
• ZF Who's who in business
Ziarul Financiar a lansat astăzi pe piaţă a noua ediţie a anuarului "Who's Who in business România. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", catalogul de referinţă al top managementului din România. Anuarul conţine profilurile celor mai importanţi 1.000 de oameni de afaceri, manageri de top sau antreprenori din companiile aflate în topul celor mai importanţi jucători din economia românească, care activează în peste 20 de sectoare de activitate. Media de vârstă a celor mai importanţi 1.000 de manageri prezenţi anul acesta în anuar este de 47,3 ani (peste vârsta medie a populaţiei din România, de 41 de ani), iar 86% dintre aceştia sunt bărbaţi, arată datele centralizate de ZF pe baza anuarului. În plus, un sfert dintre managerii prezenţi în anuar sunt străini, nivel similar cu situaţiile din anii anteriori.
• BNR: Firmele din construcţii şi imobiliare sunt cele mai riscante pentru bănci
Companiile din construcţii şi imobiliare au în continuare cel mai mare risc de credit, rata împrumuturilor neperformante ajungând în acest caz la 29,5%, la sfârşitul primelor nouă luni din acest an, în timp ce sectorul servicii şi utilităţi are una dintre cele mai scăzute rate de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale. Expunerea directă a băncilor de pe piaţa locală pe sectorul construcţii-imobiliar este importantă, însă rata creditelor neperformante a scăzut în acest an faţă de nivelul de 39% înregistrat în decembrie 2015. Individual, rata creditelor neperformante era în septembrie de 35,9% în cazul sectorului construcţii şi 26,8% pentru companiile din sectorul imobiliar. Expunerile aferente firmelor din sectoarele construcţiilor şi imobiliar cumulează 21,8% din stocul de credite bancare acordate companiilor nefinanciare în septembrie 2016.