REVISTA PRESEI 21.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 ianuarie 2016

ADEVARUL

Noul Guvern al Republicii Moldova a depus jurământul în secret în faţa preşedintelui Timofti

Un nou Guvern al Republicii Moldova a fost instalat miercuri într-o atmosferă plină de încordare şi presiuni. Cabinetul votat de Parlament după masă, a depus jurământul cu puţină vreme înainte de miezul nopţii, după ce protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr au ocupat parterul Parlamentului, fiind mai apoi evacuaţi de poliţie. Preşedintele Nicolae Timofti a primit jurământul noului guvern fără să invite presa, sub protecţia a sute de poliţişti. Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip cu votul a 57 de deputaţi, în mai puţin de 40 de minute. Votul a avut loc într-o atmosferă încordată, deputaţii PSRM au încercat să blocheze tribuna principală. La scurt timp, protestatarii PDA au luat cu asalt Parlamentul, încercând să-l ocupe.

Statul Islamic a distrus cea mai veche mânăstire creştină din Irak

Imagini obţinute prin satelit de Associated Press au confirmat că cea mai veche mănăstire creştină din Irak, ridicată acum peste 1.400 de ani, a fost distrusă de reţeaua teroristă Stat Islamic, în campania grupării de a eradica siturile arheologice şi religioase considerate eretice. Mănăstirea catolică Sfântul Ilie, situată în apropiere de oraşul Mosul, a fost construită în 590, iar restauratorii locali au bănuit că aceasta ar fi fost distrusă între august şi septembrie 2014, însă accesul în zonă pentru obţinerea unei confirmări a fost blocat de trecerea zonelor adiacente sub controlul grupului jihadist. Mănăstirea, în formă de cetate, fusese restaurată parţial în ultimii ani, având peste 26 de camere distincte, incluzând un altar şi o capelă. La cererea Associated Press, firma de imagistică prin satelit DigitalGlobe a captat imagini cu o cameră de înaltă rezoluţie cu locul pe care se afla edificiul, care au arătat că acum este în totalitate nivelat.

Interlopii români care traficau refugiaţi sirieni în Turcia, după gratii

Şoferii români forţaţi de o grupare de interlopi din Bistriţa-Năsăud să transporte refugiaţi sirieni din Turcia în state europene pot răsufla uşuraţi. Şase dintre membrii clanului interlop Varga, implicat în traficul cu imigranţi au ajuns după gratii. Deocamdată, pentru 24 de ore, dar judecătorii discutau aseară propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor şase. Printre cei reţinuţi este şi liderul grupării, Gusti Varga, precum şi alte cinci rude ale acestuia - Vadar Varga, zis "Bozbici", Daniel-Marius Varga , zis "Brânză", Radu Varga, Alexandru Suraj Varga şi Petru Daniel Varga. Concret, ancheta DIICOT a pornit de la plângerea unor şoferi de microbuze şi autobuze împotriva lui Gusti Varga, pe care-l acuzau că i-a ademenit în Turcia, sub pretextul unor curse, după care i-ar fi sechestrat şi obligat să transporte refugiaţi.

Mărturia femeii care şi-a abuzat sexual bebeluşii contra cost

După o investigaţie a FBI, procurorii DIICOT au reţinut o tânără mamă din Giurgiu care îşi exploata sexual copiii, pe Skype, pentru a primi bani de la clienţi din SUA. Femeia întreţinea relaţii sexuale cu propriii copii în mai multe sesiuni video pe Skype, în schimbul unor sume de bani trimise de clienţi din afara ţării. Ancheta a demarat în octombrie 2015, atunci când americanul Brandon Gressette, un bărbat din Charleston, Carolina de Sud (SUA) a fost acuzat de exploatare sexuală şi pornografie infantilă prin sisteme informatice, fiind arestat de FBI. Autorităţile americane au descoperit că acesta a purtat prin intermediul Skype (serviciul de mesagerie comunicare text, audio, video şi schimburi de fişiere - n.r.), mai multe sesiuni video cu românca Roxana Elena Onu, care şi-a exploatat sexual fiica de aproape doi ani încă de când micuţa avea doar 11 luni. "Am acceptat să fac aceste lucruri cu fata mea, fiind convinsă că nu-şi dădea seama şi am privit totul ca pe un joc", a spus ea.

Fundaţia lui Victor Ponta şi culisele unei iniţiative civice

Victor Ponta îşi face fundaţie, în paralel cu activitatea politică de la PSD. Ştirea a venit "pe surse" către agenţia guvernamentală Agerpres, care a menţionat şi numele ONG-ului: Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020. Marea Neagră, aşadar, este obiectul viitorului proiect al lui Victor Ponta, fostul premier tras deocamdată pe linie moartă în PSD-ul condus de Liviu Dragnea. Asociaţia apolitică Black Sea Regional Cooperation Projects 2020 îl va avea ca preşedinte pe Victor Ponta şi ca vicepreşedinţi pe Nicolae Bănicioiu şi pe Daniel Constantin. Acesta din urmă a declarat că fundaţia îşi propune să promoveze proiecte internaţionale, regionale, din care să facă parte şi România. Pentru Sebastian Bodu, fostul preşedinte ANAF, ideea lui Victor Ponta de a-şi înfiinţa o fundaţie este doar un alt copy-paste după iniţiativele altora - aşa cum au procedat, de exemplu, Traian Băsescu sau Monica Macovei. Înregistrarea fundaţiei va fi decisă de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti la data de 21 ianuarie.

CCR dă liber Guvernului să modifice legea electorală. Alegerea primarilor în două tururi, legal posibilă

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, a demontat ieri un fals argument invocat de-a lungul ultimului an de către liderii politici, cu scopul de a ascunde avantajul politic obţinut de pe urma alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin de către partidele mari. Şeful CCR a explicat că modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri nu încalcă nici Constituţia, nici recomandările Comisiei de la Veneţia, dacă schimbările legislative facilitează drepturile electorale. "Nu spune asta Constituţia. Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Dacă se fac modificări bune, nu rele", a explicat Augustin Zegrean.

Topul celor mai bune ţări din lume: Germania este primul loc, România ocupă poziţia 50

Germania este cea mai bună ţară din lume. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie la nivel mondial, ce a fost prezentat la Forumul economic de la Davos. Pe locul doi se află Canada, iar a treia poziţie din clasament îi revine Marii Britanii. Statele Unite ale Americii se situează abia pe locul patru, iar pe următoarea poziţie se află Suedia. Topul, în care sunt incluse 60 de ţări, a fost întocmit de U.S. News & World Report, cu sprijinul Wharton School din cadrul Universităţii din Pennsylvania şi al firmei de consultanţă BAV Consulting, scrie "The Washington Post". Clasamentul a fost realizat pe baza unui sondaj la care au participat 16.248 de persoane din 36 de ţări. Printre criteriile luate în calcul pentru fiecare ţară în parte s-au numărat calitatea vieţii, influenţa culturală, spiritul antreprenorial, spiritul civic şi puterea (economică, politică şi militară). România ocupă locul 50 în acest clasament, după Bulgaria, care se află pe locul 48.

Cioloş, după întâlnirea cu Hollande: Am discutat în detaliu despre Republica Moldova

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu premierul Manuel Valls pentru a discuta despre raportul MCV, care va fi făcut public la sfârşitul lunii ianuarie, dar şi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Dacian Cioloş: Contribuţia pe care România o are la controlul frontierelor sper să fie recunoscută pentru aderarea la spaţiul Schengen. Ne interesează să aderăm la un spaţiu Schengen solid şi credibil. Am avut un schimb de opinii despre cum evoluează lucrurile în Ucraina. Am discutat în detaliu despre Republica Moldova, am explicat de ce România susţine orice demers de luptă împotriva corupţiei ataşat la valorile europene. A fost o discuţie foarte constitentă. Am reiterat invitaţia pe care preşedintele Klaus Iohanis i-a adresta-o domnului preşedinte Hollande şi sper să-l primim în acest an în România. Hollande: Vă confirm că voi veni în Românai în acest an.

BANCHERUL

Băncile au raportat la Centrala Incidentelor de Plăţi de la BNR 2000 de firme care nu aveau bani in conturi pentru biletele la ordin emise

Aproape 2.000 de firme au fost raportate de către bănci, in ultima lună a anului trecut, la Centrala Incidentelor de Plăţi de la BNR, după ce au constatat că acestea nu dispuneau de bani in cont pentru biletele la ordin sau cecurile pe care le-au emis partenerilor de afaceri, arată cele mai recente statistici publicate de BNR. Mai exact, in luna decembrie 2015 au fost raportate la BNR un număr de 1914 firme (număr persoane cu risc) si 14 persoane fizice, cu 300 mai multe comparativ cu luna precedentă, când erau 1616 firme si 18 persoane fizice.

Condiţiile Generale de Afaceri (CGA) ale Băncii Transilvania sunt valabile si pentru foştii clienţi Volksbank

Câţiva foşti clienţi ai Volksbank au reclamat recent faptul că atunci când au mers la noua lor bancă, Banca Transilvania (BT), la care au fost transferaţi la finalul anului trecut, pentru a lua noile carduri BT sau pentru a realiza diverse operaţiuni, au fost puşi să semneze un document prin care acceptă Condiţiile Generale de Afaceri (CGA) ale BT. Procesomanii Volksbank si avocaţii in căutare de publicitate au exploatat cazul, declarând că in respectivele CGA sunt prevederi abuzive, subiectul ajungând si in presă si la televiziuni. In replică, BT a publicat un anunţ in care spunea următoarele: "Pentru clienţii BT proveniţi de la Volksbank România: Dragi clienţi, banca noastră nu solicita semnarea Condiţiilor Generale de Afaceri in colaborarea cu BT. Dacă s-a întâmplat, au fost situaţii izolate care, cu permisiunea dvs, nu le putem generaliza. Sunteţi bineveniţi pentru aflarea noului IBAN, preluarea cardurilor, operaţiuni, consultanţă si oferte dedicate."

CURENTUL

Pentru a-l înnobila pe Duda, Regele Mihai a recunoscut numele "al României" şi pentru Prinţul Paul

Regele Mihai e bătrân. Atât de bătrân încât şi-a dezmoştenit propriul nepot pentru ca Radu Duda să poată fi rege. In 2009, Karl Friedrich de Hohenzollern, şeful Casei princiare de Hohenzollern a anunţat că: "Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsă". Rănit în orgoliul său regal, viitorul rege Radu Duda l-a determinat pe actualul rege Mihai ca în 10 mai 2011 să anunţe că au fost rupte toate legăturile, istorice şi dinastice, între Familia Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern şi că niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern. Aşadar pentru ca Radu Duda să nu rămână singurul ne principe de Hohenzollern din familie, toţi membrii familiei regale au fost văduviţi de titlurile nobiliare europene, devenind astfel egalii actorului Duda.

Poziţii - de Tia Şerbănescu

Adevărul e dna Gorghiu ştia foarte bine că guvernul n-are de ce să dea ordonanţe dinainte respinse dar a jucat scena domniţei care plânge şi suspină gândind zi şi noapte la poporul ei iubit. Să vadă Strada cum se ceartă ea chiar şi cu Cioloş ("mă aşteptam la altă poziţie din partea premierului") reproşându-i că favorizează PSD. Curios e că şi Dragnea îl acuză pe Cioloş că ţine cu PNL. Şi-n timpul ăsta Cioloş ţine liniştit cu el însuşi. Dacă te uiţi la proiectele pe care le afişează fiecare minister după întâlnirile cu premierul, vezi acolo planuri nu pentru un an cât e mandatul ci pentru cel puţin patru. Ar fi un indiciu că premierul se pregăteşte să preia şi guvernul de după alegeri care va reuni tururile PNL şi PSD într-un singur pantalon. În această stagiune se joacă deja cu a treia distribuţie (primele două sunt la răcoare sau în aşteptare) fără talent, fără inspiraţie, fără convingere. Şi politicienii par plictisiţi că trebuie să intre în campanie şi electoratul pare sătul de ei aşa că vor fi cele mai neatractive alegeri din ultimele decenii. Chiar n-ai unde să pui ştampila.

EVENIMENTUL ZILEI

Băncile devin constructori de case şi malluri

Băncile româneşti au intrat pe sectorul dezvoltărilor imobiliare şi pun la bătaie sute de milioane de euro cu scopul de a recupera cât mai mulţi bani din proprietăţile executate silit. În ultimii doi ani, băncile româneşti au reuşit să-şi cureţe bilanţurile contabile de o parte însemnată din creditele neperformante, acceptând pierderi substanţiale, însă activele rămase nevândute sunt tot mai greu de valorificat. Rata creditelor neperformante a scăzut de la 20%, cât era la sfârşitul anului 2013, până la circa 12%, în luna octombrie a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale a României (BNR). Acţiunea de curăţare a sistemului bancar de activele "toxice", majoritatea cu garanţii ipotecare, a adus instituţiilor financiare româneşti o pierdere de un miliard de euro în 2014, cea mai mare pierdere din istorie. Pentru a diminua cât mai mult pierderile cauzate de acestea, bancherii au început să-şi creeze divizii specializate în dezvoltare imobiliară, prin intermediul cărora investesc sute de milioane de euro în construcţia de malluri, birouri, apartamente şi hale logistice.

Un bancher de top avertizează: E mai rău decât în 2007! Se prefigurează un val de falimente la nivel mondial

Sistemul financiar mondial a devenit periculos de instabil şi se confruntă cu o avalanşă de falimente care vor testa stabilitatea socială şi politică, potrivit unui bancher de top. William White, presedinte al Comitetului OECD şi fost economist-şef al Bancii Reglementelor Internaţionale, sugerează că tensiunile din sistemul financiar sunt acum mai grave decât cele din 2007. Vorbind într-un interviu pentru pentru Telegraph înainte de începerea Forumului Economic Mondial de la Davos, William White avertizează că muniţia macroeconomică folosită în lupta contra recesiunii este, în esenţă, "folosită în totalitate". "Datoriile au crescut în ultimii 8 ani şi au ajuns la niveluri alarmante în fiecare parte a lumii, devenind un puternic motiv de nenorocire", a declarat White pentru Telegraph. "A devenit evident în următoarea recesiune că multe dintre aceste datorii nu vor fi deservite sau rambursate, iar acest lucru va fi incomod pentru o multime de oameni care cred că deţin active care valorează ceva."

Ludovic Orban, ameninţare DURĂ pentru Cioloş şi Iohannis: "Vor răspunde dacă nu înţeleg STRATEGIA DIABOLICĂ a PSD"

Liderul liberal Ludovic Orban a scris, pe pagina sa de Facebook, că PSD are o strategie "diabolică", iar Dacian Cioloş şi "girantul său", Klaus Iohannis, vor răspunde dacă nu înţeleg ce se întâmplă. "Interesantă strategia PSD. Se fac că sprijină guvernul în Parlament, protejându-şi cohortele de politruci plantaţi în administraţie în guvernarea Ponta ( secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi de agenţii şi autorităţi, manageri de companii, secretari generali şi secretari generali adjuncţi, directori generali şi directori, prefecţi şi subrefecti, şefi de deconcentrate ) cu ameninţarea depunerii unei moţiuni de cenzură. Păstrează, de asemenea, monopolul absolut al alocării de bani pentru investiţii către localităţi, favorizând primarii PSD în pregătirea alegerilor locale. Iar în timpul acesta, deşi ei sunt practic la putere, televiziunile aflate sub influenţa lor toacă guvernul de dimineaţă până seară, dând vină pe Johannis şi PNL pentru toate greşelile, reale sau inventate, ale executivului", scrie Orban.

Previziuni sumbre ale liderilor lumii privind valul de refugiaţi

Criza migraţiei ar trebui să relanseze creşterea economică pe termen scurt, dar eforturile de integrare a refugiaţilor ar putea avea un impact negativ pe termen lung, dacă ei nu sunt ajutaţi să-şi găsească locuri de muncă, avertizează FMI. Un studiu al FMI, prezentat, ieri, de şefa organizaţiei, Christine Lagarde, la Forumul Mondial Economic de la Davos, spune că este o oportunitate pentru ţări ca Polonia, Germania şi Grecia să-şi regleze finanţele, după criza economică prin care au trecut. Totuşi, oficialii au avertizat, la Davos, că cinci milioane de locuri de muncă vor dispărea, în plan global, până în 2020. Criza migraţiei este una dintre temele majore ale Forumului Economic Mondial, ale cărui lucrări se desfăşoară săptămâna aceasta în oraşul elveţian, unde au sosit aproape 2.500 de lideri de companii şi de guvern din lumea întreagă.

JURNALUL NATIONAL

La Târgu Mureş, retrocedările distrug comunitatea

Estimări recente arată că pagubele aduse bugetului de stat de către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) prin fraude şi despăgubiri nejustificate se ridică la aproape un miliard de euro. Un miliard de euro care ar fi putut duce România cu un pas mai aproape de o ţară civilizată, din care s-ar fi putut mări salariile profesorilor şi doctorilor timp de un an. Dar ţara noastră nu a pierdut doar bani, ci şi clădiri şi bucăţi de istorie. Cu inconştienţă, au fost retrocedate de-a valma muzee, şcoli, grădiniţe, instituţii publice. S-a restituit in integrum, până s-au dezintegrat licee de prestigiu, instituţii de cultură, comunităţi. În multe centre urbane din Transilvania, cultele religioase au cerut tot ce se putea cere, astfel că primăriile au ajuns să fie chiriaşe în propriul oraş. La Târgu Mureş, de exemplu, situaţia este complet aberantă. Un liceu de prestigiu, Colegiul "Unirea" cel mai important din judeţ şi în care au învăţat zeci de ani elevi români alături de elevi maghiari, a fost segregat.

Cioloş despre situaţia din R.Moldova: Aşteptăm instalarea unui guvern care să promoveze reformele

Premierul Dacian Cioloş a afirmat miercuri că România aşteaptă cât mai rapid instalarea în Republica Moldova a unui guvern care să promoveze reformele şi să lupte contra corupţiei. ''Aşteptăm cât mai repede un guvern instalat cu un program de guvernare care, sperăm noi, să includă reformele care sunt aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova - de luptă împotriva corupţiei, de eficientizarea statului, proiecte care să relanseze economia. România este gata să ajute Republica Moldova şi din punct de vedere diplomatic, şi din punct de vedere economic, dar aşteptăm să avem avem guvernul, să vedem programul de guvernare şi să putem începe discuţiile concret'', a spus Cioloş într-o conferinţă de presă la Ambasada României de la Paris. Premierul şi-a exprimat speranţa ca ''lucrurile să se înscrie pe făgaşul normal cât mai repede''.

Transgaz primeşte 180 de milioane de euro de la CE

Transgaz SA va primi de la Comisia Europeană aproape 180 de milioane de euro pentru lucrări de execuţie pe teritoriul României la sistemul naţional de transport al gazelor naturale. Suma face parte dintr-o serie de 15 de finanţări cu o valoare de 217 milioane de euro pentru proiecte, al nostru fiind pe infrastructură energetică transeuropeană. Banii pe care îi primeşte Transgaz vizează crearea unei conducte care va face legătura dintre Bulgaria şi Austria, prin România şi Ungaria. "Cu această finanţare vom ajuta la asigurarea livrărilor şi vom integra pe deplin piaţa energetică europeană prin conectarea reţelelor din întreaga Europă", a declarat comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete. Interconectorul care va lega reţelele din cele patru ţări, printre care şi România, va permite ca gazele naturale din regiunea caspică şi din alte surse posibile să ajungă în Europa Centrală.

NATIONAL

Preoţi si pădurari băgaţi la Antifraudă!

Antifrauda sta deja pe buza prăpastiei unui scandal imens, existând informaţii ca unii dintre cei care au ajuns in aceasta structura specializata de control si combatere a evaziunii fiscale au fost înainte preoţi, pădurari sau au avut alte meserii fără nicio legătura cu finanţele. Si atunci normal ca exista suspiciuni din partea altor structuri cu privire la modul cum au câştigat aceştia concursurile pentru a ajunge sa se bucure de lefurile atrăgătoare de la Antifraudă. Cei peste 1000 de noi angajaţi ai ANAF-ului au ajuns sa îngroaşe pe banda rulanta rândurile stufoasei organigrame a Direcţiei Antifraudă, in urma unor concursuri organizate in goana mare pe vremea premierului Victor Ponta.

Premierul Ciolos, băgat in corzi de CCR

Lovitură de teatru in problema modificării legii electorale astfel încât primarii sa fie aleşi din două tururi: preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a dat undă verde demersului. Pana ieri, tot romanul ştia ca o lege electorala nu se poate modifica in anul premergător scrutinului. Deci schimbi legislaţia cu mai mult de douăsprezece luni înaintea datei alegerilor sau laşi totul balta, pentru ca altfel intri in coliziune cu decizii deja date de CCR pe tema. Interpretare complet greşita, daca stăm sa-l ascultam pe preşedintele CCR Augustin Zegrean. "Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o opţiune politica. Constituţia nu spune ca alegerile trebuie sa se facă intr-un tur sau doua tururi, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor sa stabilească. Cine poate stabili daca cu şase luni e democratic si cu cinci luni înainte nu e democratic?

Ai vândut casa? Plăteşti impozit!

Codul fiscal intrat in vigoare in acest an prevede ca impozitele locale pentru clădirile, terenurile si maşinile achiziţionate in cursul acestui an vor fi achitate de noii proprietari abia in 2017. Pentru 2016, taxele vor fi plătite de vânzători, deoarece aceştia deţineau bunurile in proprietate la 31 decembrie 2015. La capitolul Impozite si taxe locale din Codul fiscal, articolul 461, referitor la declararea, dobândirea, înstrăinarea si modificarea clădirilor, are in vedere următoarele: (1) Impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are in proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. (2) In cazul dobândirii sau construirii unei clădiri in cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia sa depună o declaraţie la organul fiscal local in a cărui raza teritoriala de competenta se afla clădirea, in termen de 30 de zile de la data dobândirii si datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

PUTEREA

Contracte de aproape un milion de euro pentru paza Sectorului 2

Trei dintre firmele de partid ale UNPR care îşi desfăşoară activitatea în Sectorul 2 au obţinut, la finalul anului trecut prelungirea contractelor de pază, cu Administraţia Domeniului Public din subordinea Primăriei uneperistului Neculai Onţanu. În contul serviciilor prestate, societăţile comerciale Romvit General Security SRL, Shield Systems SRL şi Ares Guard SRL vor încasa aproximativ 3,81 milioane de lei. Anul trecut, cele trei firme au încasat opt milioane de lei pentru activităţi de pază specifice Poliţiei Locale. Decizia de externalizarea serviciilor de protecţie şi pază a fost luată la nivelul Primăriei Sector 2 în perioada 2008-2009, pe motiv că Poliţia Locală, instituţie cu atribuţii în acest domeniu, nu are suficient personal şi, deci, nu poate face faţă tuturor solicitărilor. Însă, în loc să angajeze mai mulţi poliţişti cărora să le plătească salariile, conducerea Primăriei a preferat soluţia contractării, pe mult mai mulţi bani, a unor societăţi de profil.

Cristian Zărescu: Primăria Sectorului 4 vrea o poliţă de asigurare pentru despăgubirea cetăţenilor

Fostul reporter de televiziune, Cristian Zărescu, este de câteva zile consilierul de imagine cu rol de purtător de cuvânt al primarului interimar al Sectorului 4, Daniel Băluţă. Într-un interviu pentru PUTEREA, el a explicat procedura tehnică prin care Primăria Sectorului 4 îi va despăgubi pe proprietarii a căror maşini au fost avariate de copacii doborâţi de vânt sau zăpadă. "Primăria Sectorului 4 vrea să încheie o poliţă de asigurare pentru cetăţeni, care va include situaţii de acest gen, cum au fost maşinile avariate de căderea copacilor. Primăria va plăti o poliţă lunară sau trimestrială, totul va fi transparent, contractul va fi afişat, licitaţiile la fel. Juriştii noştri lucrează la un proiect de contract. Sunt sigur că vom găsi o soluţie, poate chiar un asigurator din străinătate. Vrem să ajutăm oamenii şi căutăm mijloacele prin care să facem acest lucru. Este vorba despre pagubele produse oamenilor de bunurile primăriei. Dacă un copac cade pe o maşină, pe un gard sau pe o casă, noi vrem să fim asiguraţi pentru daune", a spus Zărescu

ANAF ştie cum va recupera milioane de euro de la penalii din închisori

Fiscul lansează o structură specială pentru recuperarea prejudiciilor dispusă de instanţe. În cadrul noii structuri, care îşi va începe activitatea în luna februarie, vor lucra 150 de inspectori. Fiscul are de recuperat prejudicii în zece mii de dosare penale, a precizat Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, într-un interviu la EuropaFm. ANAF nu a reuşit până acum să recupereze decât 10 la sută din valoarea prejudiciilor constatate de instanţe. Diaconu spune că de vină sunt, printre altele, procedurile extrem de greoaie şi faptul că judecătorii trimit sentinţele chiar şi la 4 ani după pronunţarea hotărârilor de executare. Unul dintre cele mai controversate cazuri este dosarul ICA, dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie. În acest caz, Justiţia susţine că prejudiciul este de 60 de milioane de euro, însă şeful Fiscului spune că, deocamdată, acest prejudiciu nu poate fi recuperat în întregime.

ROMANIA LIBERA

A început războiul pentru viitorii procurori-şefi

Cu mai puţin de patru luni înainte de expirarea mandatelor procurorilor-şefi de parchete (cele mai grele fiind DNA şi Parchetului General), s-au conturat două tabere care-şi dispută atribuţia de a face propuneri de persoane pentru un nou mandat. Într-una din aceste tabere se află ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care are legea de partea sa. În cealaltă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ajutat discret, dar eficient, de către şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Miza taberei CSM-Tăriceanu este schimbarea peste noapte a legii de numire a procurorilor, astfel încât propunerile să fie făcute de către CSM, şi nu de către ministrul Justiţiei. Astăzi vedem clar taberele pe câmpul de luptă al numirilor în parchete. Dar aranjarea strategică a oştilor a demarat încă de la începutul verii anului trecut. Atunci, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis constituirea unui "grup de lucru mixt în domeniul justiţiei".

Interviu cu George Soros: Uniunea Europeană este pe marginea prăpastiei

Cunoscutul om de afaceri american George Soros susţine că Angela Merkel şi-a asumat mai multe riscuri atunci când s-a implicat în criza migranţilor, în timp ce în criza euro a fost mult mai preocupată de propria soartă politică. De aceea, menţionează fondatorul celebrei Fundaţii Soros, Germania trebuie să se hotărască dacă vrea să accepte responsabilităţile şi obligaţiile care vin odată cu statutul de putere dominantă în Europa. George Soros avertizează şi asupra pericolului care-l reprezintă pentru UE combinaţia dintre naţionalismul etnic şi religios. Acest interviu acordat de George Soros lui Gregor Peter Schmitz a fost publicat iniţial în New York Review of Books.

ZIARUL FINANCIAR

Record de cheltuieli: Bugetul a cheltuit suplimentar în decembrie 15 miliarde de lei şi a intrat pe deficit

Bugetul general consolidat a trecut de la un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB) înregistrat în noiembrie 2015 la un deficit de circa 9 - 10 miliarde de lei la finele lui decembrie (1,3 - 1,4% din PIB). Guvernul Cioloş a păs­trat tradiţia cheltuielilor substanţiale din ultima lună a anului şi a împins-o spre noi dimensiuni. Potrivit unor surse, nu mai puţin de 14 - 15 mld. lei (2 - 2,1% din PIB) a cheltuit bugetul consolidat peste cheltuielile curente şi astfel a intrat pe deficit. Ministerul Finanţelor nu a comentat până la închiderea ediţiei informaţiile ZF. Execuţia bugetară la decembrie şi pe 2015 urmează să fie publicată de Finanţe după data de 25 ianuarie. "Într-o măsură situaţia poate fi explicată astfel: cheltuielile se fac în avans, iar decontările la final de an. Cei care au contracte cu statul lucrează şi, după aceea, când u sunt bani îi primesc. Se fac plăţi la final de an atât cât bugetul să nu depăşească deficitul stabilit. Restul se amână pentru anul viitor. Simplu şi cinic", comentează economistul Dragoş Cabat.

Şeful Bancpost: Există încă suficient spaţiu de creştere pe creditare, în special pe zona de companii

George Georgakopoulos, şeful Bancpost, susţine că 2015 a fost primul an în care încrederea mediului de business şi a consumatorilor a început treptat să se consolideze. Această tendinţă s-a reflectat nu doar în nivelurile crescute de consum şi investiţii, dar şi în cererea de credite, iar evoluţia pozitivă va continua şi în 2016. "Desigur, este încă suficient spaţiu de creştere în special pe zona de companii şi suntem încrezători că această evoluţie pozitivă va continua şi în 2016", spune Georgakopoulos, aflat la conducerea Bancpost, jucător poziţionat pe locul zece în sistem la finele anului 2014. Companiile s-au plâns de multe ori că nivelul prea ridicat al dobânzilor şi al comisioanelor reprezintă o piedică în calea accesului la finanţare. Totodată, peste jumătate din firmele care au participat la un chestionar trimestrial realizat de BNR spun că ar lua un credit în lei, indiferent de costul de finanţare.

OMV Petrom este cotată pe bursă la preţul de acum 12 ani. Cum arăta în 2004 compania şi cum este acum?

OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie de la bursă, a coborât în şedinţa de ieri până la o cotaţie de 0,239 lei/acţiune, cât era preţul acţiunii pe 23 iulie 2004, când statul român a semnat contractul de privatizare cu grupul austriac OMV. Unii analişti spun însă că titlurile Petrom ar putea ajunge sub pragul de 0,2 lei/unitate dacă barilul de petrol, acum la minimele ultimilor 12 ani, îşi continuă picajul. În urmă cu 12 ani, în momentul semnării contractului de privatizare, Petrom, companie controlată atunci de statul român, avea peste 50.000 de angajaţi, afaceri de 2,1 miliarde de euro, însă raporta o pierdere de 246 milioane de euro. Pe bursă, la cotaţia din 0,239 lei din 23 iulie 2004, compania avea o capitalizare de circa 2,2 mld. euro. În banii de azi, cursul euro/lei era în iulie 2004 de circa 4 lei. Barilul de petrol se tranzacţiona atunci pe pieţele internaţionale la 39 dolari, cu aproape 40% mai mare decât preţul ţiţeiului de azi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb