REVISTA PRESEI 21.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 februarie 2012

ADEVARUL

Cum arată societatea grecească în faliment

Clasa de mijloc a fost decimată, tot mai mulţi greci recurg la supa săracului, mulţi şi-au pierdut casele şi locuiesc sub cerul liber. Al doilea pachet de salvare din partea UE şi FMI în valoare de 130 de miliarde de euro va fi mai mult ca sigur acordat Greciei de miniştrii de Finanţe din eurozonă, dar nu va rezolva mare lucru. Banii vor merge în mare parte către rostogolirea datoriilor scadente. Mai tragic este, susţin analiştii, că nici noile măsuri de austeritate impuse de guvernarea Papademos nu rezolvă nimic, ci doar acutizează problemele şi pentru că opoziţia grecilor faţă de programul de sărăcire şi tutelare a ţării lor este mare.

Trocul a luat locul banilor

Viaţa în regiunile rurale, unde s-a revenit la schimburile tradiţionale de produse, este mai suportabilă. Mulţi fermieri au decis să ofere gratuit produse alimentare pentru cantinele săracilor. Oamenii încearcă să înveţe să se descurce. Trocul, chiar şi în privinţa serviciilor, a luat locul banilor. Oamenii refuză să plătească taxa suplimentară inclusă în factura pe electricitate, impusă din octombrie de guvern, chiar dacă au fost ameninţaţi cu întreruperea furnizării electricităţii. Compania de distribuţie DEI a încercat să facă acest lucru de câteva ori, dar sindicatul electricienilor s-a opus. 500.000 de gospodării refuză să plătească acest impozit.

Reprezentantul Germaniei la BCE face glume despre rezervele de aur ale băncii

Înainte de a intra în clădirea din Bruxelles unde se desfăşoară summit-ul reprezentantul Germaniei în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE), Jörg Asmussen, a fost întrebat dacă are în servietă profiturile înregistrate de BCE din preschimbarea obligaţiunilor elene fără a accepta pierderi. Banca a cumpărat obligaţiunile în anii trecuţi de pe piaţa secundară, la o valoare mai scăzută decât cea nominală. Asmussen a râs şi a răspuns că are în servietă doar rezervele de aur ale BCE, scrie Financial Times. BCE are o rezervă de aur de aproximativ 550 de tone, potrivit CNBC. BCE a obţinut un profit estimat la 15 miliarde de euro din portofoliul de obligaţiuni elene deţinut, în valoare de circa 50 de miliarde de euro. Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup şi premierul Luxemburgului, a sosit în schimb la reuniune cărând mai multe kilograme de documente, potrivit The Telegraph.

Standard & Poor's ameninţă Japonia cu reducerea ratingului suveran

Standard and Poor's, agenţia americană de evaluare financiară, avertizează că este posibilă o reducere a ratingului suveran "AA-" al Japoniei, care se află oricum sub prognoză negativă, asta dacă perspectiva creşterii economice pe termen mediu se va înrăutăţi. S&P a declarat că ratingul actual este susţinut de "o poziţie amplă a activelor deţinute în străinătate, de un sistem financiar relativ puternic şi de o economie diversificată". De asemenea, într-o declaraţie dată astăzi, S&P a subliniat rolul important al yenului ca valută de rezervă la nivel internaţional. Anul acesta agenţia S&P a redus ratingul mai multor ţări europene, inclusiv cel al Franţei şi al Italiei, iar anul trecut agenţia a redus ratingul Statelor Unite, dar şi al Japoniei.

În ciuda riscului de război, Israelul este cea mai sigură ţară pentru investiţii

Israelul, ţară aflată în permanenţă sub ameninţarea războiului cu vecinii, are cele mai bune perspective de a oferi câştiguri investitorilor pe bursă, din perspectiva raportului dintre randamentele potenţiale şi riscurile asociate respectivelor plasamente. Prognozele realizate de Bloomberg pentru bursa israeliană sunt cu mult mai bune decât ale oricărei alte burse, în ultimii zece ani. Explicaţia? O economie care a atras în permanenţă investitorii globali. Topul realizat de Bloomberg după prognozele de câştiguri bursiere ponderate cu riscurile asociate, arată că indicele bursei din Tel Aviv, TA-25 a oferit randamente de 7,6% în ultimii zece ani, după ajustările pentru volatilitate, acestea fiind cele mai mari venituri dintre cele oferite de cei 24 indici ai burselor ţărilor dezvoltate. Indicele bursei din Tel Aviv a depăşit indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, a doua cea mai bună piaţă cu un randament ajustat pentru risc de 6,7% şi cel al Norvegiei, piaţă care a avut cel mai mare venit total.

Uniunea Europeană va primi dreptul de a verifica bugetele naţionale

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor membre Uniunii Europene vor aproba, marţi, noi măsuri care vor obliga ţările membre zonei euro să predea la Bruxelles proiectul de lege a bugetului pentru a fi verificat, înainte de aprobarea acestuia de către parlamentele naţionale. Conform proiectului de măsuri de reglementare obţinut de către publicaţia financiară "Financial Times", Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene, va fi împuternicită să trimită echipe de supraveghetori în ţările aflate în cadrul unui program de asistenţă financiară şi chiar să numească experţi în cadrul ministerelor naţionale.

Furia populară islandeză, la baza celei mai spectaculoase redresări economice

Islandezii care au aruncat cu pietre în clădirile oficiale în 2009, cerându-le liderilor lor şi bancherilor să răspundă pentru colapsul economic şi financiar al ţării lor, culeg roadele furiei lor. De la sfârşitul lui 2008, băncile naţiunii insulare au iertat datorii a căror sumă totală este echivalentă cu 13% din produsul intern brut al ţării, povara datoriilor a mai mult de un sfert din populaţie, conform unui raport publicat luna aceasta de Icelandic Financial Services Association, instituţia reprezentantă a sectorului financiar islandez , şi citat de agenţia de ştiri Bloomberg.

Lecţii de criză

"Lecţia care trebuie învăţată din criza islandeză este că, dacă alte ţări consideră necesară iertarea datoriilor, ar trebui să se uite la succesul înregistrat de "acordul 110%" în Islanda", a declarat Thorolfur Matthiasson, profesor de economie la Universitatea Islandei din Reykjavik, în cadrul unui interviu. "Este acordul cel mai larg aplicat vreodată". Fără această ştergere de datorii, gospodăriile ar fi fost strivite sub greutatea creditelor după ce rata datoriilor faţă de venituri a crescut la 240% în 2008, a declarat Matthiasson. Economia Islandei, în valoare totală de 13 miliarde de dolari şi care s-a contractat cu 6,7% în 2009, a crescut cu 2,9% anul trecut şi va creşte cu 2,4% în 2012 şi 2013, conform estimărilor OECD. Concluzia este că, dacă gospodăriile sunt insolvabile, atunci băncile trebuie să accepte acest lucru, indiferent de interesele acestora.

Drumul greşit al Europei

Economiile în dificultate ale zonei euro, precum Grecia, Portugalia, Spania şi Italia, nu pot reveni la creştere. Faptul că li s-a impus austeritatea rigidă ca preţ pentru sprijinul european a lungit şi adâncit recesiunile în care se află. A făcut datoriile mai greu, nu mai uşor, de plătit. Portugalia şi-a limitat bugetul când a acceptat ajutor internaţional, dar acum se chinuie să-şi plătească datoriile. Nu e o dezbatere filosofică. E vorba de cifre. Portugalia a îndeplinit cerinţele UE şi FMI. A tăiat salarii şi pensii, a redus cheltuielile publice şi a mărit taxele şi impozitele. Aceşti paşi ­i-au adâncit recesiunea. Când a primit ajutorul, în mai anul trecut, raportul dintre datoria şi PIB-ul Portugaliei era de 107%. Până la anul este de aşteptat să crească la 118% şi va continua să crească atât timp cât economia se contractă. Aceasta este definiţia unui cerc vicios.

CURENTUL

Fraudă din bani europeni la Galaţi

A început sezonul ultimelor tunuri înainte de alegeri locale. Apropierea alegerilor locale determină adevărate competiţii la nivelul administraţiilor locale pentru cheltuirea banilor publici. În goana după profit electoral, autorităţile locale încearcă să dea şi ultimele tunuri pentru că nu se ştie niciodată ce aduce rezultatul votului. Această atitudine caracterizează şi autorităţile locale din Galaţi care trag tare la cheltuirea banului public, ultima ispravă fiind încredinţarea lucrărilor de reabilitare a unui bulevard şi a trei străzi, inclusiv a liniilor de tramvai, reţelelor electrice, de apă şi canalizării aferente, printr-o licitaţie dubioasă, din care municipalitatea pierde o grămadă de bani, dar câştigă în schimb nişte băieţi deştepţi din urbea de pe malul Dunării, abonaţi de ani buni la contractele din bani publici.

Cantautorul Mircea Rusu va fi cercetat în libertate, însă nu îşi va putea exercita funcţia de primar

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, ieri, recursul formulat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş şi a decis ca Mircea Rus, primarul comunei Band, cunoscut sub numele de scena Mircea Rusu cu melodii precum "Iarba verde de acasă" sau "Omul bun şi pomul copt", sa nu poată părăsi localitatea timp de 29 de zile, dar nici nu va avea voie sa îşi exercite calitatea de edil. Mircea Rusu Band a interpretat melodia care a fost imnul PDL, "Omul bun şi pomul copt". El a fost iniţial membru PD, după care a trecut la PSD, perioadă în care a fost ales pentru prima oara primar, pentru ca ulterior să aleagă PNL, partid cu care a câştigat al doilea mandat consecutiv de primar. În calitatea sa de primar, cantautorul Mircea Rusu Band este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în forma agravată şi continuată.

Notarii umflă artificial preţurile apartamentelor

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mari în medie cu 5%-10%, în condiţiile în care în ultimii trei ani modificările de preţuri au fost în jos. Atât reprezentanţii agenţiilor imobiliare cât şi evaluatorii nu înţeleg dupa ce criterii evaluează notarii proprietăţile şi spun că preţurile nu au crescut, dimpotrivă.

CURIERUL NATIONAL

Valorează FP mai mult vândut "la bucată"?

Fondul de Investiţii Elliott Associates a propus conducerii societăţii vânzarea într-un ritm mai alert a activelor şi distribuirea banilor către acţionari. Cel mai mare acţionar al FP mizează astfel că va fi maximizată valoarea deţinerilor în condiţiile în care acţiunile se tranzacţionează cu un discount de 50% faţă de activul net. Adrian Mitroi: Această variantă favorizează numai un anumit profil de investitori. Elliott Associates, fondul britanic de investiţii, care prin intermediul firmelor Manchester Securities şi Beresford controlează o participaţie reprezentând peste 12% din capitalul social al Fondului Proprietatea (FP), a propus la sfârşitul săptămânii trecute ca societatea care administrează Fondul, Franklin Templeton, să beneficieze de un comision suplimentar de 1,5% din banii obţinuţi ca urmare a vânzărilor de active din portofoliu.

Consorţiul Nabucco ar putea exclude România din traseul gazoductului

Wall Street Journal: Din cauza resurselor limitate de gaze naturale disponibile în Marea Caspică, proiectul ar putea fi mult mai restrâns, pe ruta Bulgaria - Austria. Principalul obstacol în realizarea proiectului iniţial este încheierea unor acorduri ferme cu statele-furnizor din Asia Centrală care să garanteze livrarea cantităţilor necesare de gaze. Resursele limitate de gaze naturale disponibile în Marea Caspică pentru export către Europa, precum şi absenţa unor acorduri ferme cu statele-furnizor din Asia Centrală care să garanteze livrarea cantităţilor necesare pentru ca investiţia să fie viabilă i-au determinat pe reprezentanţii consorţiului Nabucco să ia în calcul o variantă "mai scurtă" a gazoductului, care ar exclude România din traseu.

Orban: Un dialog constructiv cu băncile poate contribui la absorbţia de fonduri UE

"Să vedem ce se va mai putea face şi ce soluţii viabile vom putea identifica pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene în actuala perioadă de programare a UE, 2007-2013, cât şi implicarea instituţiilor financiar-bancare în pregătirea viitorului exerciţiu bugetar, 2014-2020". Orban a spus că nu au existat progrese în stabilirea unor criterii de eligibilitate şi criterii financiare, dar nici iniţierea unor produse bancare pentru clienţi, şi că aşteaptă de la sistemul bancar identificarea domeniilor de finanţare, scheme de sprijin prin împrumuturi şi garanţii, dezvoltarea de instrumente financiare inovative, colaborare şi sprijin intens.

176 mil. euro investiţi în împăduriri

Prima sesiune de primire a proiectelor de primă împădurire a terenurilor agricole va fi deschisă de APDRP în perioada 1-30 martie. Potenţialii beneficiari trebuie să deţină parcele agricole cu o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va pune la dispoziţia celor interesaţi să împădurească terenuri agricole peste 176 de milioane de euro, fondurile fiind acoperite integral din bani publici, a anunţat ieri instituţia. Fondurile vor fi disponibile în câte patru sesiuni de depunere a proiectelor aferente Măsurii 221-"Prima împădurire a terenurilor agricole". Pentru fiecare sesiune sunt disponibili câte 44 de milioane de euro.

Germania are o strategie de suicid asistat pentru Grecia, "prima colonie a zonei euro"

Strategia Germaniei pentru Grecia pare să vrea să le facă viaţa grecilor atât de insuportabilă încât aceştia să ceară ei înşişi să iasă din zona euro, o strategie de suicid asistat în "prima colonie a zonei euro", scrie editorialistul Financial Times (FT) Wolfgang Munchau. În mod cert, Merkel nu vrea să fie prinsă cu arma crimei în mână. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasă şi iresponsabilă", scrie editorialistul FT, potrivit Mediafax. Afirmaţiile foarte dure ale editorialistului FT, care până la preluarea acestei poziţii în septembrie 2003 a fost timp de doi ani editor al Financial Times Deutschland, vine în urma declaraţiilor de săptămâna trecută ale ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schauble, că Grecia ar trebui să amâne alegerile, programate pentru luna aprilie, ca o condiţie pentru un nou ajutor extern.

Dan Suciu, numit purtător de cuvânt al Guvernului

Dan Suciu, redactor-şef al postului TV Money Channel, a fost numit, ieri, în postul de purtător de cuvânt al Guvernului, prin decizie a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, informează Mediafax. Suciu a mai lucrat ca redactor şi redactor-şef la săptămânalul Privirea, specializat fiind în economie, iar ulterior la revista Banii Noştri şi la săptămânalul Prezent. El este absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, şi are un master de Politici Publice. Într-un comunicat transmis de Guvern se mai arată că Dan Suciu are o experienţă jurnalistică de aproximativ 18 ani, iar în prezent este doctorand în economie. Surse oficiale au declarat, vineri, agenţiei Mediafax că Dan Suciu, redactor-şef al postului TV Money Channel, şi Ionuţ Stanimir, şef comunicare externă al BCR, sunt variantele premierului Ungureanu pentru postul de purtător de cuvânt al Guvernului, ei având deja discuţii pe această temă cu şeful Executivului.

EVENIMENTUL ZILEI

MRU i-a luat faţa lui Antonescu

Un sondaj CSOP relevă faptul că noul premier i-a devansat pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. O mişcare de imagine cu efect scontat - 29% încredere, 38% apreciere pentru prestaţia noului premier. Instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea noului guvern a oferit PDL-ului un mic suflu, după un Emil Boc erodat, la un moment dat, până la pragul de 10-11%. Potrivit unui sondaj CSOP, realizat în perioada 16 - 17 februarie 2012, Ungureanu a intrat în topul încrederii în politicieni direct pe primul loc. Un alt studiu, efectuat de CCSB, cam în aceeaşi perioadă, îl dă pe noul premier la o cotă apropiată, de 28% la capitolul încredere. 29% dintre români au "multă şi foarte multă" încredere în noul şef al Guvernului. Comparativ, liderul PDL Emil Boc a ieşit de la guvernare cu o cotă de doar 17%. Ungureanu este secondat în acest top de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cotat cu 28%. Liberalul Crin Antonescu, co-preşedinte al USL, ocupă locul trei, cu 26%, în timp ce social-democratul Victor Ponta cumulează 25% încredere din partea celor intervievaţi

Vladimir Putin anunţă reînarmarea Rusiei

Premierul Rusiei, favorit la prezidenţialele din martie, promite că va aloca circa 600 de miliarde de euro modernizării forţelor armate, în următorii zece ani. Cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, programate pe 4 martie, premierul Vladimir Putin i-a anunţat pe ruşi, într-un articol publicat în oficiosul "Rossiiskaia Gazeta", că vor avea o ţară mai puternică din punct de vedere militar. "Nu trebuie să tentăm pe nimeni cu slăbiciunea noastră", a avertizat Putin. Acesta a promis că, până în 2022, armata va avea 400 de rachete balistice intercontinentale, 8 submarine dotate cu rachete balistice, 20 de submarine polivalente, 50 de nave de suprafaţă şi circa 100 de vehicule spaţiale militare. La toate acestea se vor adăuga, printre altele, 600 de avioane moderne, inclusiv aparate de vânătoare de generaţia a 5-a, peste 1.000 de elicoptere şi 2.300 de tancuri, a mai spus actualul premier.

Cu cât au scăzut ratele în euro

Dobânda interbancară Euribor s-a micşorat cu circa 0,4% în ultima jumătate de an. Românii cu credite în euro au avut parte în ultimele luni de o surpriză plăcută: ratele au scăzut. Asta deoarece oficialii europeni au micşorat dobânzile la euro, pentru a ajuta economia slăbită. Euribor, indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile la credite în moneda europeană, a scăzut de asemenea. Aşa se face că, spre exemplu, un debitor care achita în octombrie o rată de 163 de euro pentru un credit de 28.500 de euro, plăteşte acum 158 de euro. Faţă de luna iulie a anului trecut, rata este cu circa 10 euro mai mică.

JURNALUL NATIONAL

PDL a început campania electorală

Conducerea partidului dă liber filialelor să atace USL sub pretextul informării populaţiei despre greva parlamentară. Sub pretextul grijii faţă de banul public şi a funcţionării Parlamentului, PDL a început campania electorală pentru alegerile locale. O campanie agresivă, în care sunt folosite bannere, fluturaşi, dar şi instituţii ale statului, prin care puterea pune la zid opoziţia pentru că a îndrăznit să intre în grevă parlamentară şi să le strice socotelile de cvorum. Dacă vineri secretarul general al partidului Ioan Oltean a dat doar semnalul începerii campaniei, ieri PDL a luat o decizie oficială, în cadrul BPN, prin care continuă "acţiunea de informare a populaţiei" cu privire la greva parlamentarilor USL.

Ministrul-fermier Stelian Fuia a pus pe butuci Fundulea

Staţiunea de Cercetare Plante Medicinale şi Aromatice Fundulea executată silit de firma lui Fuia. În urmă un an, deputatul PDL Stelian Fuia spunea că trebuie pus punct concepţiei potrivit căreia munca în agricultură este o pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, în timp ce deştepţii stau la birou, la oraş. Demisia Cabinetului Boc l-a adus în postura de a ocupa scaunul de mi­nistru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, lăsat liber de Valeriu Tabără. La momentul audierilor de către comisiile de specialitate, Fuia s-a recomandat drept un fermier care, de câte ori are timp, se suie cu plăcere pe tractor, la ferma sa de la Fundulea. Doctor în Ştiinţe Agricole, absolvent de Harvard, Stelian Fuia a fost acuzat că reprezintă interesele uneia dintre cele mai controversate corporaţii multinaţionale. La fel ca Valeriu Tabără, Fuia a avut o relaţie apropiată cu Monstanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic.

Reuters: Preşedintele României pariază pe planul lui Putin

Agenţia internaţională de presă Reuters a găsit similitudini frapante între obiectivele numirii noului premier Mihai Răzvan Ungureanu, de către preşedintele României, Traian Băsescu, şi cele ale numirii premierului Vladimir Putin, de către fostul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin. Articolul se intitulează "Preşedintele României pariază pe planul lui Putin" şi are subtitlul: "Preşedintele unei foste ţări comuniste aflată în criză economică îşi "unge" succesorul în persoana şefului unei agenţii secrete. Sună familiar? Băsescu nominalizează premierul, astfel încât, dacă USL nu va reuşi să îşi adjudece majoritatea sau să îşi conserve fragila alianţă, preşedintele va fi liber să îl nominalizeze din nou pe Ungureanu, chiar daca PDL nu va fi câştigătorul alegerilor".

Toţi beneficiarii POSDRU trebuie să jure că nu au dat mită funcţionarilor, pentru proiecte

Toţi beneficiarii de proiecte POSDRU trebuie să declare pe propria răspundere că nu au acordat niciun fel de foloase necuvenite niciunui funcţionar public din cadrul AMPOSDRU şi OIR pentru depunerea aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare, informează, luni, MMFPS. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a luat mai multe măsuri pentru remedierea problemelor constate în derularea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Băieţii deştepţi" au cedat: Hidroelectrica va primi preţuri mai mari pe energie mai puţină

Alro va avea tarif mai mic decât traderii, din formula care leagă preţul cu aluminiul de pe bursă. Traderii care au contracte directe cu Hidroelectrica au acceptat creşterea preţului de la o medie de 130 lei/MWh la 155-164 lei/MWh şi reducerea cantităţilor cu 10-20%, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic. Acesta este preţul pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) îl calculează pentru coşul populaţiei, astfel că este "indicatorul corect", deşi în aceste momente, din cauza secetei, s-a ajuns la costuri astronomice de 400 de lei/MWh cu electricitatea, atât pe OPCOM şi pe piaţa de echilibrare. Preţul pentru Alro va fi în jur de 138 lei/MWh, acesta fiind legat din 2010 de cotaţiile aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra. Alro este cel mai mare consumator de energie din ţară, consumând acum 3 TWh anual, însă la capacitate maximă "înghite" anual 4 TWh.

NATIONAL

Ungureanu scoate PDL-ul la Miscare Populara

Dezamagiti de ramanerea partidului sub 20% chiar si dupa venirea premierului Ungureanu, democratii se gandesc la o noua palarie: Miscarea Populara. Idee vehiculata si in urma cu vreun an, cand Traian Basescu isi punea mari sperante in succesul pe care il pot inregistra "prospaturile" gen Theodor Baconschi la publicul votant. Tot atunci se dorea si inlocuirea vechii garzi pedeliste cu nou venitii Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu, Theodor Baconschi, dar veteranii partidului au strans randurile si au demonstrat ca fara ei nu se poate, chiar daca Vasile Blaga a fost invins de Emil Boc la congres.

"Baietii destepti" din energie au devenit si mai destepti!

Atentionati pana si de FMI ca au cam sarit calul,"baietii destepti" din energie au decis sa se "sacrifice". Ei au acceptat majorarea tarifelor Hidroelectrica cu 20%, pentru ca si asa obtin profit dublu din revanzarea electricitatii.

Preda: Ce lupte se dadeau in Modrogan pentru sefia Transelectrica!

Liderul PDL Buzau, Cezar Preda, da din casa. Deputatul a povestit ce nebunie a fost in Modrogan dupa demisia directorului Transelectrica. Atatea lupte ce erau prin Modrogan in zilele alea, cine pe cine sa si-l puna, dupa ce domnul Horia Hahaianu si-a dat demisia! Ei nu s-au potolit nici acum, acei politicieni care trebuiau de mult sa fie uitati! Au oameni de pus!", a afirmat Preda. Totodata, liderul PDL Buzau a pledat pentru responsabilizarea democrat-liberalilor care au facut propuneri, iar oamenii respectivi nu au confirmat. Femeia aia (Carmen Ionel - director AM POSDRU- n.r.) a fost data afara, dar nimeni n-a fost tras la raspundere. Asa nu se rezolva problemele", a conchis Cezar Preda.

PUTEREA

Ponta l-a ratat pe Unchiul Sam

Mister total asupra vizitei întreprinse de Victor Ponta în America. Nu ştim cine s-a întâlnit în mod concret şi nici care sunt rezultatele politice ale vizitei sale. Nici o instituţie americană unde social-democratul susţine că a avut întâlniri nu a dat publicităţii vreo informaţie cu referire la Ponta (Departamentul de Stat, Departamentul Apărării etc.). Nici pentru publicaţiile româneşti sau americane din SUA vizita efectuată de Ponta nu a prezentat interes. Ponta a uimit prin nişte declaraţii referitoare la PDL şi la planurile pe care USL le are dacă va guverna: "Eu nu cred într-o Opoziţie care vine să distrugă tot ceea ce au făcut cei dinainte. Ei au putut face atât, noi vom face şi mai mult!".

Presiuni pentru desfiinţarea Oltchim şi Arpechim

Numirea tânărului pedelist Lucian Bode în fruntea Ministerului Economiei a reanimat jocurile de culise din jurul companiilor strategice din sectorul energetic. Marii "combinatori" din economia subterană vor să profite de ingenuitatea tânărului ministru pentru a-şi duce la capăt planurile legate de acapararea sau distrugerea unor companii din sistemul energetic, ajutaţi de personaje aflate chiar în anturajul lui Bode, susţin surse avizate. Este şi cazul combinatului Oltchim, pe care puternice grupuri de interese se chinuiesc să-l desfiinţeze de vreo câţiva ani. Rafinăria Arpechim ar putea deveni competitivă dacă ar fi integrată avansat cu petrochimiile Oltchim şi ar beneficia măcar parţial de ţiţei intern.

ROMANIA LIBERA

Avem dovada: lipsa restructurării din energie ne creşte factura

Autorităţile şi companiile încarcă factura energiei cu costurile unei supracapacităţi de 30-40%, inutile, inducând în eroare potenţialii investitori, spun specialistii in energie. Peste 23 de GW capacitate instalată în centrale de producţie a energiei electrice (hidro şi termo) a fost "moştenirea" lăsată de regimul comunist după 1989. O astfel de capacitate instalată era justificată prin industria energofagă dezvoltată de autorităţile comuniste fără a exista însă o viziune energetică pe durată lungă de timp. După 1990, odată cu desfiinţarea unor mari uzine, şi prin neefectuarea de lucrări de întreţinere şi modernizare capacitatea instalată s-a diminuat până la 20, 5 GW.

Utilizarea rachetei de tip Bulava, mai periculoasă pentru Rusia decât pentru inamici - presă

Primul adjunct al ministrului rus al Apărării Aleksandr Suhorukov anunţa duminică faptul că există un decret prezidenţial privind începerea operării acestui tip de rachetă balistică şi că acesta este pregătit pentru a fi semnat. Însă, în opinia unui analist militar, Viktor Baraneţ, ar fi o mişcare "nesăbuită" şi "periculoasă" , având în vedere că sistemul este "subdezvoltat". "În starea actuală, rachetele (SLBM de tip Bulava) ar putea fi chiar mai periculoase pentru Marina (rusă) decât pentru o marină ianmică", a declarat el. Racheta poate transporta până la 10 ogive nucleare de tip MIRV şi are o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri. Ea este destinată echipării submarinelor nucleare din clasa Borey.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia "respiră uşurată". Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat al doilea plan de slavare al statului elen

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene, relatează AFP. Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment. Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigenţele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).

Petrom a câştigat 1,1 miliarde de euro pe bursă de la începutul anului. Cine cumpăra la 1 ianuarie avea astăzi un randament de +30%

Cea mai mare companie locală este aşteptată să raporteze mâine un profit net cuprins între 850 şi 900 de milioane de euro, cel mai mare făcut vreodată în România. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (simbol bursier SNP) au crescut cu 31% de la începutul anului, iar va­loarea de piaţă a companiei a urcat până la aproape 5 miliarde de euro, în condiţiile în care analiştii şi investitorii de pe bursă aşteaptă ca Petrom să ra­porteze un profit net record pe 2011, iar evoluţia preţului ţiţeiului la nivel in­ter­naţional creează premisele ca rezulta­te­le să se menţină şi în următorii ani.

Cum a ajuns Traian Băsescu, fără să vrea, marele campion anti-ACTA din Estul Europei

Europa de Est este descrisă drept o regiune unde pirateria de produse audio-video şi de programe pentru calculator atinge nivele alarmante, într-o analiză a Reuters, care explică de ce est-europenii au ales calea pirateriei. Printre argumentele aduse în sprijinul acestei descrieri este o declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu, făcută lui Bill Gates, în 2007, când patronul Microsoft a vizitat România. " Pirateria online "a ajutat generaţia tânără să descopere computerele... să lanseze dezvoltarea industriei IT... şi i-a ajutat pe români să-şi dezvolte capacitatea creativă", a declarat atunci Traian Băsescu. "A fost o investiţie în prietenia României cu Microsoft şi cu Bill Gates", i-a spus Băsescu lui Gates, conform engadget.com.

Românii au făcut plăţi cu cardul de 4,5 mld. euro, dar au retras de la bancomate de cinci ori mai mult

Cumpărăturile achitate cu cardul au ajuns anul trecut la aproape 19 mld. lei (4,5 mld. euro), cu 26% mai mult decât în 2010, vârful de consum fiind în perioada sărbătorilor de iarnă. Plăţile la comercianţi au depăşit în luna decembrie 16% din volumul total al tranzacţiilor cu carduri, potrivit datelor BNR. Chiar dacă ritmul de creştere a utilizării cardurilor la POS-uri a fost de 2,5 ori mai mare decât cel raportat de bancheri în cazul retragerilor de numerar de la bancomate, tranzacţiile la ATM-uri depăşesc încă 80% din totalul operaţiunilor cu carduri. Sumele retrase de la ATM-uri au urcat la 98 miliarde de lei (23 mld. euro) în 2011, cu 10% peste nivelul din anul precedent.

Ce mărfuri au înregistrat creşteri de peste 10% de la începutul anului

Unele mărfuri s-au scumpit puternic în mai puţin de două luni de la începutul acestui an, în topul creşterilor aflându-se argintul cu un avans de 19,1%, potrivit unui raport al casei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers, care este prezentă în România printr-o sucursală. "Preţul la cacao a cunoscut în primele 2 luni ale acestui an o adevărată revenire (de 14,1% - n. red.) după scăderea drastică de 64% marcată între februarie - decembrie 2011. Interesul din anul curent a fost susţinut de estimările de secetă şi o recoltă mai slabă în Africa de Vest şi Coasta de Fildeş. Preţul la aur a urcat de la începutul lui 2012 cu 10,3%. În sfera metalelor industriale, o performanţă deosebită a înregistrat-o staniul (cositorul) care a avansat cu 19,6% de la începutul anului. Creşterile din debutul anului la petrol au luat prin surprindere traderii, în condiţiile în care cotaţia la ţiţei s-a majorat cu 11,4%, reprezentând cel mai rapid ritm de creştere din 2004

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb