REVISTA PRESEI 21.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 mai 2012

ADEVARUL

Disputa dintre Palate creşte pe pământ american

Prima acţiune externă comună a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului USL a provocat primele scântei. Preşedintele Traian Băsescu a plecat la Summitul NATO de la Chicago însoţit de ministrul de Externe, Andrei Marga, şi de cel al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ambii membri PNL. Componenţa delegaţiei a fost comentată în cheie ironică de premierul Victor Ponta. "Pe domnul Andrei Marga l-am rugat să meargă la Chicago, împreună cu preşedintele ţării, pentru că ştiţi că preşedintele ţării merge în general în străinătate şi nu reprezintă pe nimeni, decât pe el. M-am gândit să fie acolo doi miniştri -dl. Marga şi dl. Dobriţoiu - ca să înţeleagă partenerii noştri internaţionali că există oameni serioşi în România", a atacat Ponta.

Nordul Italiei a fost devastat de cutremur

Cel puţin şase persoane au murit, în urma seismului de 5,9 grade care s-a produs duminică dimineaţă. Mai multe clădiri istorice s-au prăbuşit. După-amiază a mai avut loc o replică de 5,1 grade. Seismul s-a produs la ora locală 4.04 (5.04, ora României) în regiunea Emilia-Romagna, undele seismice fiind resimţite în toată partea de nord a Italiei, timp de 20 de secunde. Epicentrul a fost în zona San felice sul Panaro (provincia Modena), la 36 de kilometri nord de Bologna, la o adâncime de 10,1 kilometri. Potrivit Protecţiei civile, patru persoane care lucrau în schimbul de noapte au murit după prăbuşirea halei unei fabrici în localitatea Sant'Agostino, din provincia Ferrara. În aceeaşi localitate, o femeie a făcut stop-cardiac pentru că s-a speriat de cutremur.

Gazprom blochează pe şest gazele de şist

Moscova face tot posibilul ca să oprească dezvoltarea producţiei de gaze alternative în Europa, mai ales în Bulgaria şi România, acolo unde este prezentă compania americană Chevron. "Atât timp cât Rusia are gaz natural, conducerea ei va face tot posibilul ca să blocheze dezvoltarea producţiei de gaze alternative în alte state", susţineau, la începutul lunii octombrie 2011, economiştii Maksim Logvinov şi Vladislav Jukovski, într-o analiză pentru portalul politkom.ru. Dacă ne uităm la declaraţiile recente ale eurodeputatului polonez Boguslaw Sonik, analiştii ruşi par să fi avut dreptate. "Compania rusă Gazprom se află în spatele ecologiştilor care se manifestă împotriva exploatării gazelor de şist în Europa", a declarat, la începutul acestei luni, Boguslaw Sonik.

A fost sau n-a fost protest la Bârlad

Artizanii protestelor faţă de Chevron, care au avut loc în această primăvară în Bulgaria, sunt reprezentanţii unor ONG-uri, politicieni (printre care şi deputatul Borislav Sandov), feţe bisericeşti şi câţiva militari în rezervă. Şi în România, la Bârlad, peste 5.000 de oameni au ieşit în stradă, în martie, să spună "nu exploatării gazelor de şist". Principalii protestatari, cei care au reuşit să strângă mai mulţi oameni în stradă decât toate partidele politice la acţiunile împotriva Guvernului Boc din Bucureşti, sunt, ca şi în Bulgaria, un deputat, feţe bisericeşti, militari în rezervă şi ecologişti. Deputatul PSD Adrian Solomon, primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, o serie de avocaţi şi profesori s-au constituit în Grupul de Iniţiativă a Societăţii Civile.

Băieţi deştepţi, preţuri speciale

Contractele bilaterale cu Hidroelectrica trec pe piaţa concurenţială, dar tarifele se calculează după o formulă ţinută la secret. Singura noutate intervenită după negocieri care au durat mai bine de o săptămână cu "băieţii deştepţi" constă în schimbarea preţului fix la energie, pe baza căruia s-a operat în ultimii ani, cu o formulă flexibilă, legată de evoluţiile pieţei concurenţiale. Dar nu putem şti dacă această nouă formulă îi avantajează sau nu pe "băieţi" ori pe ceilalţi participanţi la această piaţă, pentru că metoda de calcul rămâne secretă chiar şi după o conferinţă de presă pe această temă, susţinută de oficialii Ministerului Economiei. Ei au comunicat presei doar faptul că acele contracte au fost trecute pe piaţa concurenţială, eliminându-se tarifele fixe.

Reuters: Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca haos pe termen scurt

Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atât pe plan local, cât şi în economia mondială, problemele pornind de la sarcina aproape imposibilă de a pune în circulaţie suficient de rapid noua drahmă şi mergând până la pagubele catastrofale în sistemul financiar. În principiu, consecinţele pe termen lung ale ieşirii Greciei din zona euro nu ar fi atât de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi îngrijorate constant de situaţia financiară a "verigii slabe", iar noua monedă elenă va fi puternic devalorizată la introducere, astfel că economia ţării va câştiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.

Statele din Europa de Est vor condiţii stricte de aderare la euro şi arată cu degetul spre Grecia

Planurile statelor est-europene care doresc să intre în zona euro sunt puse în pericol de criza prin care trece uniunea monetară, însă oficialii din aceste ţări insistă că UE trebuie să menţină condiţii stricte de aderare, şi nu să le modifice pentru a acomoda situaţia Greciei, transmite Reuters. Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuală a BERD de la Londra, că evoluţia propriilor planuri va depinde de deznodământul crizei din uniunea monetară, zguduită în această perioadă de posibilitatea ieşirii Greciei. Mulţi dintre aceştia s-au arătat frustraţi de discuţiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare în zona euro pentru a da spaţiu de manevră membrilor actuali care se confruntă cu dificultăţi, precum Grecia.

Săptămână de foc la Bruxelles şi la Strasbourg: liderii UE decid soarta Greciei şi creşterea economică, euroaleşii votează taxa pe tranzacţii financiare

Liderii şi politicienii UE încep o săptămână la capătul căreia sunt aşteptate două răspunsuri cheie: viitorul Greciei în zona euro (pe agenda summitului informal al şefilor de stat şi de guverne de la Bruxelles) şi ce măsuri trebuie să ia fiecare ţară UE pentru creştere economică şi slujbe - tema centrală a summitului şi a multor rapoarte pe care eurodeputaţii le discută de luni până joi, în plen, la Strasbourg. Eurodeputaţii vor discută miercuri, la Strasbourg, exact în ziua summitului informal de la Bruxelles, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare - susţinută de Franţa şi combătută de Marea Britanie.

CAPITAL

Suprataxarea petroliştilor sperie investitorii străini

Într-un context economic precoce, sensibil turbulenţelor externe, iniţiativa ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, vine ca un duş rece asupra mediului de afaceri din România. Guvernul Ponta le pregăteşte companiilor petroliere din România o suprataxare a "veniturilor excepţionale", conform lui Daniel Chiţoiu, noul ministru al economiei, comerţului şi mediului de afaceri. Taxa ar urma să intre în vigoare de anul viitor, a spus ministrul în urmă cu câteva zile, după ce la audierile din Parlament a explicat că vizează majorarea redevenţelor petroliere înainte de anul 2014 sau o impozitare a veniturilor care au o rată a profitabilităţii foarte mare. Conform experţilor consultaţi de Capital şi Evenimentul zilei, o astfel de iniţiativă loveşte dur în mediul de afaceri şi în atragerea de noi investitori.

The Economist: Bâjbâind pe întuneric spre Grexit

Întregul continent este scindat în privinţa problemei greceşti, iar liderii europeni dau declaraţii tot mai imprevizibile. În momentul de faţă, Grecia este prinsă într-un complicat hăţiş politic şi social (ba chiar s-ar afla în pragul unui război civil, după cum prevăd apocaliptic unele voci), după ce electoratul şi-a pus ştampila pe o constelaţie de partide anti-austeritate. În paralel, băncile centrale şi miniştrii de finanţe din mai multe state avertizează că izgonirea sa din zona euro va deveni inevitabilă, atâta timp cât ţara se încăpăţânează să nu respecte condiţiile economice impuse. José Manuel Barroso a declarat, pentru canalul italian de televiziune SkyTG24, că "dacă un membru nu respectă regulile clubului din care face parte este mai bine să plece - normă valabilă în cazul oricărei instituţii, organizaţii sau proiect".

Obama şi Merkel insistă pe măsuri de consolidare fiscală

Preşedintele american, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, au convenit sâmbătă că zona euro nu trebuie să renunţe la măsuri de consolidare fiscală în timp ce luptă pentru creşterea economică, a indicat Casa Albă. Obama şi Merkel au avut o întâlnire bilaterală pe marginea summitului G8 de la Camp David, Maryland, în cursul căreia au insistat pe necesitatea de a lucra pe cele două fronturi 'în tandem', a declarat presei consilierul adjunct pentru securitatea naţională al lui Obama, Ben Rhodes - reatează AFP, citat de Agerpres.

CURENTUL

Telenovela PDL pentru Capitală: Prigoană - "regele" gunoaielor, Ţica - "prinţul" PUZ-urilor şi Văduva - amantul Mioarei Mantale

Într-un dispreţ total faţă de locuitorii Capitalei, PDL Bucureşti a aruncat în bătălia alegerilor locale numai candidaţi unu şi unu, dar, din păcate, nu în sens pozitiv. Aşa cum arătam în urmă cu câteva zile, la Primăria Generală, PDL Bucureşti l-a lansat în lupta electorală pe măscăpliciul Silviu Prigoană, personaj remarcat în peisajul public prin numărul record de divorţuri şi căsătorii cu Bahmuţeanca şi prin pliciurile administrate nevestei pe post de corecţii domestice.

BERD: România nu trebuie să facă înainte de alegeri cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscală

Autorităţile române ar trebui să reziste tentaţiei de face înaintea alegerilor parlamentare cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscală din ultimii ani, iar pe termen mediu să crească competitivitatea, pentru a valorifica potenţialul foarte bun de creştere al ţării, recomandă BERD. "Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul să încerce să rămână cât mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la menţinerea încrederii investitorilor. Este foarte important să fie menţinută percepţia bună faţă de România. Există întotdeauna tentaţia de a cheltui mai mult înainte de alegeri, iar mesajul pe care îl transmitem este ca autorităţile să încerce să reziste acestor tentaţii", a declarat agenţiei Mediafax economistul BERD Peter Sanfey, care acoperă în cadrul BERD mai multe state, între care şi România.

CURIERUL NATIONAL

Cum se mai spală bani în România

Suspecţii majorează capitalul unor societăţi din România, pentru ca mai apoi să-şi retragă sumele, susţinând că vor face investiţii mult mai profitabile în alte state. Adrian Cucu (ONPCSB): Există reţele infracţionale în vestul Europei care aleg astfel să-şi repatrieze veniturile obţinute pe cale frauduloasă."Capitalurile migrează, tranzitând ţara noastră uneori doar în scopul < albirii > banilor investitorilor străini".

Băsescu: Reorganizarea şi legea sănătăţii, restanţele mandatului meu

"Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie". Preşedintele Băsescu a declarat, sâmbătă seară, că, pe lângă modificarea Constituţiei, alte două mari restanţe ale mandatului său sunt legea sănătăţii şi legea reorganizării administrative, el adăugând speranţa de a le îndeplini cu noua majoritate de după alegerile din noiembrie, informează Mediafax. "Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituţie, care trebuie revizuită şi ea. Legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie (...) Deci astea două legi le mai vreau şi pot să spun că am lăsat ceva în urma mea", a spus Băsescu, la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Chicago.

BERD spune că România va rezista ieşirii Greciei din zona euro

Economistul şef al băncii arată că ar trebui construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă. România va rezista crizei declanşate de eventuala ieşire a Greciei din zona euro, deşi băncile elene au o prezenţă semnificativă în ţară, însă trebuie construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă, potrivit oficialilor BERD, citaţi de CNBC, informează Mediafax. Declaraţiile economistului şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, şi ale altor oficiali ai instituţiei, vin în contextul temerilor că băncile greceşti cu operaţiuni în regiune nu vor mai fi capabile să-şi susţină subsidiarele, iar unii analişti au ridicat problema retragerilor de fonduri din băncile elene.

Ţările G8 s-au angajat să încurajeze creşterea economică şi să susţină Grecia

Incontestabil, în Europa au intervenit unele schimbări după venirea lui François Hollande la Elysée, schimbări ce nu puteau să nu influenţeze dezbaterile reuniunii şefilor de stat ai celor 8 state cele mai industrializate ale planetei (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Anglia, SUA), plus liderii Uniunii Europene (Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso), ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la reşedinţa preşedintelui Barack Obama de la Camp David. Comunicatul final al reuniunii de la Camp David subliniază că cele opt state s-au pronunţat în favoarea adoptării de măsuri urgente pentru relansarea economiilor, dar recunoaşte în acelaşi timp că nu pot fi aplicate pretutindeni aceleaşi reţete.

Pieţele financiare, modificate genetic de intervenţia statului

Profesorul Jörg Guido Hülsmann spune că structura şi funcţionalitatea acestora au fost alterate după zeci de ani de imixtiune a statului. Inflaţia permanentă, direcţionarea preferenţială a economisirii şi măsluirea preţurilor au fost principalele instrumente ale intervenţionismului. Statul a ajuns astfel să acapareze mai multe resurse decât ar fi putut să obţină în pieţele libere, iar sistemul financiar a devenit fragil. Este o mare discrepanţă între ceea ce spune teoria privind funcţiile pe care pieţele financiare ar trebui să le îndeplinească în economie şi realitatea actuală în care acestea au devenit, în primul rând, un vehicul de finanţare a statului, a declarat Jörg Guido Hülsmann, profesor de Drept şi Economie la Universitatea din Angers, Franţa.

Debutul Facebook pe bursă, o dezamăgire, din cauza erorilor şi valorii de piaţă descurajatoare

Debutul Facebook, vineri, pe bursa Nasdaq de la New York a dezamăgit, acţiunile reţelei de socializare închizând în stagnare, din cauza unor erori care au întârziat tranzacţiile şi valorii de piaţă uriaşe la care s-a listat compania, transmite Reuters. Acţiunile Facebook au intrat vineri dimineaţa la tranzacţionare cu întârziere şi au deschis cu 11% peste preţul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială. După ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzacţionate sub simbolul FB au scăzut rapid până la finalul şedinţei şi au închis la 38,23 dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

"Gospodarul" Robert Negoiţă, dator vândut statului

Deputatul PSD Robert Negoiţă, candidatul USL la Primăria Sectorului 3, este unul dintre românii cu cele mai mari datorii către statul român. Parlamentarul are probleme cu plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, dar şi în gestionarea afacerilor personale. Potrivit declaraţiei de avere, Robert Negoiţă are datorii către statul român care depăşesc 200 de milioane de lei, aproximativ 45 de milioane de euro. Datoriile către Fisc sunt de 199.153.122 de lei, iar către patru primării locale - sectorul 4 din Capitală , Constanţa, Voluntari şi Popeşti-Leordeni - deputatul PSD mai are de plătit aproximativ două milioane de lei. În ultimele 12 luni, 32 de proprietăţi aflate în proprietatea lui Negoiţă au fost executate silit de către creditori şi vândute la licitaţie.

ROMÂNIA E APĂRATĂ DE RACHETE BALISTICE. NATO a declarat funcţional scutul antirachetă (etapa interimară)

Teritoriul României este, începând de astăzi, apărat parţial sau integral de atacuri cu rachete balistice, după ce NATO a declarat funcţională capacitatea interimară de apărare antirachetă, unul dintre punctele foarte importante de pe agenda summitului de la Chicago. Odată luată decizia politică, scutul a devenit operaţional din punct de vedere militar. Preşedintele României, Traian Băsescu, a explicat că, în faza interimară de funcţionare a scutului antirachetă teritoriul României este protejat fie integral, fie doar jumătatea sa de sud, în funcţie de o ''geometrie variabilă''. Pentru moment, dintre componentele scutului antirachetă, doar radarul din Turcia este mijloc fix. Rampele de lansare şi rachetele de interceptare- sunt plasate pe două nave de război americane. În funcţie de poziţia acestor două nave depinde măsura în care scutul acoperă teritoriul României.

Ce se întâmplă la nemţi când proiectele de infrastructură nu se termină la timp

O pată pe obrazul germanilor o constituie amânarea deschiderii noului aeroport din Berlin, Brandenburg Airport Willy Brandt. Anunţat cu surle şi cu trâmbiţe, aeroportul trebuia să fie funcţional începând cu 3 iunie, anul acesta. Din păcate, la începutul lunii mai, responsabilii de proiect au anunţat amânarea inaugurării pe termen nedefinit din cauza unor probleme cu sistemul antiincendiu. Într-un final, reprezentanţii aeroportului au luat decizia de a-l inaugura pe data de 17 martie 2013, cu nouă luni mai târziu decât termenul iniţial. Pentru că proiectul nu a fost dus la bun sfârşit, Manfred Kortgen, directorul de operaţiuni, va părăsi Flughafen Berlin Brandenburg GmbH. Acesta se alăturase echipei încă din 2004, el fiind cel care a ales echipa responsabilă de construcţia noului aeroport. Mai mult decât atât, contractul cu consorţiul responsabil de managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor, va înceta.

Se fac noile pariuri pe leu. Mai sunt şanse să crească?

Structura balanţei comerciale, dar şi nevoia de bani a străinilor din România pun mai degrabă presiune pe scăderea monedei naţionale în faţa euro. Leul a trecut de o săptămână cu minime istorice în raport cu euro pentru a se stabiliza la cota 4,44 lei/euro, după o revenire extrem de firavă. Între maximul istoric, atins miercurea trecută, şi cotaţia de vineri, este doar o diferenţă de 0,4 bani. Vestea proastă este că analiştii se aşteaptă ca leul să scadă în continuare. Structura pieţei monetare, dar şi criza zonei euro determină jucătorii să renunţe mai degrabă la leu decât să îl cumpere. Pe de o parte, balanţa comercială dezechilibrată în favoarea importatorilor conduce la o cerere mai mare de euro decât de lei. Importatorii au nevoie de valută pentru onorarea contractelor. În plus, necesarul de lichiditate al companiilor determină multinaţionalele de la noi să facă "export de valută" către pieţele mamă, pentru a îşi consolida acolo bilanţurile.

JURNALUL NATIONAL

Secrete şocante. Cum îşi bate joc România de "tezaurul Henri Coandă". Jurnalul Naţional lansează o campanie de reînfiinţare a Muzeului Naţional Henri Coandă

Henri Coandă nu a fost "doar" un savant cu reputaţie internaţională, pionier al aviaţiei, inventator al motorului cu reacţie fizician şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Henri Coandă este autorul a circa 250 de invenţii deosebite, pe care le-a certificat prin 707 de brevete internaţionale! Familia Coandă a donat României toată această comoară - brevetele de invenţie ale lui Henri Coandă, cu drept de exploatare a beneficiilor ce decurg din aplicarea invenţiilor respective. Au fost donate şi machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori, schiţe, planuri, lucrări, cărţi şi alte obiecte care aparţinuseră inventatorului. În plus, Casa Coandă, un imobil impozant situat în centrul Capitalei, a fost donat de familia Coandă tot statului român, pentru a fi transformată în muzeu.

RCS&RDS: O uriaşă afacere fără autorizaţie. Compania de cablu şi-a întins reţeaua fară autorizaţii de construcţie

Milioane de locuinţe, numeroase instituţii ale statului, autorităţi publice locale sau firme private sunt racordate la reţeaua de comunicaţii RCS&RDS. Liderul "cabliştilor" are potrivit unor estimări circa 7 milioane de utilizatori, serviciile respective fiind oferite, evident, contra cost. Afacerea RCS&RDS era estimată în 2009 la aproximativ 700 de milioane de euro, cu un ritm susţinut de creştere. Unul din oficialii companiei prezenta cu evidentă satisfacţie planul strategic de dezvoltare agresivă a afacerii prin trecerea la cablu digital, pe serviciile de telefonie fixă si internet. Extinderea rapidă a numărului de clienţi are la bază preţurile mici oferite - pe cel mai mic preţ posibil - cum spunea Nicolae Pleşa, vicepresedinte pentru operatiuni comerciale.

Cât ar costa un divorţ al Greciei de euro? Sute de miliarde!

Nimeni nu ştie costul exact al partajului, scenariile apocaliptice câştigă teren. entativele de estimare a costurilor unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro se înmulţesc de la o zi la alta, dar, deşi costurile directe pentru contribuabilii europeni sunt relativ uşor de stabilit, sunt încă o multitudine de evenimente legate de costurile indirecte, în special o eventuală contagiune la alţi membri ai Uniunii Monetare, comentează France Presse. Majoritatea apreciază că preţul va fi enorm. Pentru analiştii de la Barclays Capital, "costurile exced cu mult beneficiile care ar putea rezulta dintr-o zonă euro fără Grecia, în măsura în care aceasta ar fi de imaginat. Costurile cel mai simplu de evaluat sunt costurile directe suportate de partenerii Atenei, dacă se porneşte de la premisa că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro va însemna şi neachitarea datoriilor cumulate de la creditori.

Directorul general al Electrica şi-a dat demisia

Directorul general al Electrica SA, Ioan Folescu, şi-a dat demisia din funcţie vineri, în condiţiile în care noua conducere a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi-a exprimat neîncrederea cu privire la neimplicarea lui în politică. Conducerea interimară a societăţii Electrica va fi asigurată de fostul director general al Electrica Transilvania Sud, Ioan Roşca, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu.

Arabia Saudită a depăşit Rusia şi este cel mai mare producător de petrol al lumii

Arabia Saudită a devenit în martie cel mai mare producător de petrol din lume, depăşind Rusia pentru prima dată în ultimii şase ani, potrivit datelor Joint Organization Data Initiative, citate de Bloomberg. Producţia de petrol a Arabiei Saudite a crescut în martie aproape de maximul ultimilor 31 de ani, iar exporturile regatului au urcat totodată cu 3%, la maximul ultimilor 5 ani, pentru a compensa scăderea livrărilor din Iran, potrivit datelor guvernului saudit, citate de Joint Organization Data Initiative. Arabia Saudită a produs în martie 9,923 milioane barili de petrol pe zi, în urcare cu 0,7%, aproape de cel mai ridicat nivel din 1980. Rusia a pompat în acelaşi timp 9,92 milioane de barili, cel mai ridicat nivel din februarie 2006.

NATIONAL

Ce capcane intinde Robert Negoita locuitorilor Sectorului 3

Robert Negoita a cladit un imperiu alaturi de fratele lui, inseland statul. A ajuns parlamentar prin mijloace mai putin ortodoxe, platind in stanga si-n dreapta unor oameni influenti din PSD, iar acum vrea Primaria Sectorului 3 cu orice pret. Asa ca nu ezita sa apeleze la minciuni sau manevre ieftine, atata timp cat acestea ii aduc voturi. Cu toate ca deputatul sustine ca i-a cedat fratelui sau toate firmele, reporterii "National" au aflat ca Robert Negoita continua afacerile de familie printr-un SRL de apartament, care figureaza la Fisc cu patru angajati si pierderi uriase.

Monica Macovei canta prohodul DNA

Odata cu intrarea USL la guvernare, putem sa punem cruce bataliei cu marea coruptie. O spune Monica Macovei, ferm convinsa ca DNA si ANI sunt in pericol. Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate nu vor mai actiona corect, sustine europralamentarul PDL, care pune derapajul pe seama schimbarilor de pe scena politica. "Cred ca atat DNA, cat si ANI sunt in pericol. Sunt foarte ingrijorata de acest lucru", a declarat Monica Macovei, mentionand ca soarta dosarelor va fi hotarata, de acum inainte, in sedintele de partid.

Traian Basescu, la Chicago: Am toate motivele sa fiu optimist cu privire la evolutiile economice ale Romaniei

Aflat in Statele Unite, pentru a participa la Summitul NATO, presedintele Traian Basescu s-a intalnit, sambata, cu membrii comunitatii romanesti din Chicago. Cu aceasta ocazie, seful statului s-a declarat convins ca si in acest an, ca si in 2011, Romania ca inregistra crestere economica.

Ministerul Educatiei, blocat din cauza universitatilor particulare

Desi au trecut mai bine de trei ani de la declansarea scandalului privind diplomele eliberate de universitatile particulare, Ministerul Educatiei face cu greu fata proceselor intentate de absolventi. Daca in urma cu jumatate de an aveam unul, doua procese, acum avem sute de cazuri care blocheaza activitatea Ministerului Educatiei", a afirmat Pop. In ceea ce priveste clasa pregatitoare, dar si Bacalaureatul, cuvantul de ordine pentru acest an va fi "improvizatie", dupa cum a lasat sa se inteleaga chiar Liviu Pop.

PUTEREA

Astra Asigurări pluteşte în derivă

Una dintre cele mai mari societăţi de asigurări de la noi este acuzată de service-urile şi de gigantul Porsche România că nu şi-a plătit datoriile de luni bune. Sumele solicitate sunt de ordinul milioanelor de euro. Din cauza faptului că şefii Astra Asigurări, preşedintele Radu Mustăţea, vicele Dacian Vinereanu, directorii Cosmin Angheluţ, Ina Crudu şi Răzvan Ieremia, au părăsit compania în pripă, în piaţă se vehiculează ideea unui faliment iminent. Rămâne de văzut dacă miliardarul Dan Adamescu va reuşi să redreseze corabia Astra Asigurări. Din bilanţul pe 2011 depus la Fisc rezultă că la 1 ianuarie 2012, Astra Asigurări avea de plată circa 23 de milioane de euro. Din această sumă, cea mai mare parte o reprezintă facturile neachitate către service-uri.

Băncile greceşti nu au cerut repatrieri de capital

În pofida dezastrului din sistemul bancar grecesc, situaţia băncilor cu capital elen care activează pe piaţa românească este una bună, acestea desfăşurându-şi activitatea în parametri normali, ne-au declarat oficiali din sistem. Acest fapt este datorat controlului drastic exercitat de BNR asupra acestor instituţii financiare, în vederea prevenirii posibilelor repatrieri masive de capital către băncile-mamă din Grecia. "Businessul merge ca de obicei. Unii oameni vin să scoată bani, alţii să-i depună. Ce se întâmplă în Grecia se întâmplă în Grecia, iar ce e în România, e în România. Oricum, nici dacă ar dori vreo bancă să repatrieze capital, nu ar avea nici o şansă, pentru că BNR ţine evidenţa fiecărui leu care intră sau iese", ne-au declarat oficialii citaţi.

Eduard Hellvig despre cheltuirea banilor: Între 2009 şi 2012 a fost un jaf public

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că va dispune un audit în cadrul ministerului, urmând a se face o analiză a tuturor resurselor care s-au cheltuit în perioada 2009 - 2012. Hellvig a spus că, în această săptămână, a dispus ca directorul de compartiment economic şi achiziţii să prezinte o situaţie a investiţiilor din fiecare judeţ, iar de la caz la caz se va analiza felul în care s-a folosit resursa bugetară.

Suma Chakrabarti a fost ales preşedinte al BERD

Britanicul Suma Chakrabarti, un important funcţionar şi un mare specialist în dezvoltare, a fost ales pentru patru ani de acum înainte preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În vârstă de 53 de ani, Chakrabarti a fost desemnat la sfârşitul unui vot secret al celor 65 de guvernatori ai BERD reprezentând ţările sau instituţiile acţionare, în timpul unei adunări generale la Londra. Este pentru prima dată când preşedinţia BERD, fondată în 1991 pentru a favoriza apariţia economiei de piaţă în ţările din fostul bloc sovietic, nu a revenit unui francez sau german.

ROMANIA LIBERA

Cum va rezista România ieşirii Greciei din zona euro

Deocamdată, impactul direct al crizei din Grecia s-a concretizat regional prin "presiuni pe monede". Deşi băncile elene au o prezenţă semnificativă în ţară, repre­zentanţii BERD susţin că România poate să facă faţă ieşirii Greciei din zona euro. În jurul României, Bulgariei şi Serbiei ar trebui construit un "inel de apărare" pentru a putea susţine aceste ţări să facă faţă unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro, a declarat economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, potrivit Mediafax. Declaraţiile economistului-şef al BERD şi ale altor oficiali ai instituţiei sunt exprimate în contextul temerilor că băncile greceşti cu operaţiuni în regiune nu vor mai fi capabile să-şi susţină subsidiarele, iar unii analişti au ridicat problema retragerilor de fonduri din băncile elene.

De ce nu vrea USL să aflăm care sunt rezervele de gaze ale României

Nimic din ceea ce face acum coaliţia PSD-PNL pentru a prelua rapid şi total puterea nu este nou. Acest tandem, să nu uităm, a mai condus România şi în anii 2007-2008, chiar dacă, de formă, Executivul era dominat de liberali. Succesul parteneriatului, care a avut ca fundament susţinerea în Parlament a unui guvern minoritar, s-a văzut inclusiv în miliardele de euro primite în prag de alegeri de baronii locali PSD. Ce ţară din lumea asta poate refuza să afle dacă stă pe o resursă energetică colosală, care ar putea contribui decisiv la bunăstarea cetăţenilor ei şi i-ar putea asigura în câţiva zeci de ani o independenţă economică şi politică la care nu a avut acces niciodată în toată istoria sa?! Ce fel de politician îşi poate asuma răspunderea de a da cu piciorul unei şanse care ar putea schimba radical traiectoria naţiunii sale?

ZIARUL FINANCIAR

Cum ne învaţă fondatorul Facebook socialismul-capitalist pe care antreprenorii noştri - Copos, Ţiriac, Popoviciu, Badea, Cataramă, etc. - ar fi trebuit să-l ştie pe de rost

Vineri în Statele Unite, la San Francisco, reţeaua de socializare Facebook, de fapt "Oracolul" nostru din copilărie, care a venit în întâmpinarea dorinţelor noastre "ascunse" de a ne arăta pozele, prieteniile, recomandările, viaţa s-a listat la Bursa americană. Cel puţin 1.000 de angajaţi ai Facebook sau cei care au crezut acum opt ani în ideea simplă de socializare prin intermediul internetului a lui Mark Zuckerberg au devenit "bogaţi", iar unii dintre ei chiar foarte bogaţi, miliardari. 100 de miliarde de dolari, valoarea de listare, creaţi în opt ani arată cât de mult sunt preţuite ideile şi oamenii care pot schimba lumea prin ceea ce fac. Iar acest lucru a fost posibil în plină criză economică.

Cea mai mare temere a BNR: riscul ca băncile europene să taie agresiv creditarea

Reducerea excesivă, rapidă şi dezordonată a creditelor acordate de băncile din zona euro pe piaţa locală reprezintă în viziunea Băncii Naţionale cel mai mare risc care ameninţă în prezent România ca o consecinţă a presiunilor fără precedent sub care se află grupurile respective. "Numele de cod" al acestei ameninţări este "dezintermediere" şi nu se referă în mod particular la băncile elene, chiar dacă au o situaţie extrem de delicată. "Dezintermedierea înseamnă scă­deri ale volumelor de credite. Poate avea loc ca o consecinţă a schimbării modelului de business al băncilor după o criză sau ca urmare a faptului că populaţia de exemplu vrea un nivel mai mic de îndatorare - vrea să-şi plă­tească creditele şi să nu mai ia altele noi.

Împărţirea posturilor în ministere riscă să blocheze administraţia pentru următoarele şase luni. Un sfert din funcţiile de secretari de stat, încă neocupate

La două săptămâni după instalarea în funcţie a noului guvern, un sfert dintre posturile de secretari de stat în ministere sunt încă neocupate. Împărţirea posturilor, chiar şi de la nivel de secretari de stat în jos, care continuă, riscă să blocheze administraţia pentru următoarele şase luni. Un sfert din cele 36 de poziţii de secretari de stat în ministere (37 dacă la Externe se înfiinţează încă un post) sunt neocupate la două săptămâni după ce guvernul Victor Ponta s-a instalat la Palatul Victoria. Noua administraţie a susţinut că este pregătită pentru o tranziţie rapidă, dar realitatea arată altceva. Noii instalaţi au pretenţii sporite, îşi împart domeniile pe care ar vrea să le gestioneze, cum se întâmplă la Ministerul Finanţelor, de pildă. Aici nu au fost schimbaţi doar secretarii de stat, ci şi secretarul general şi secretarul general adjunct. Acum aceste mandate sunt îndeplinite interimar.

Valentin Ionescu: Nu aş cumpăra acţiuni Facebook la acest preţ

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, spune că nu ar cumpăra acţiuni Facebook la preţul actual pentru că i se par supraevaluate. "Eu nu aş cumpăra acţiuni Facebook acum, la acest preţ. Cred că şi-au atins apogeul. Este momentul ca Facebook să se reinventeze, deoarece sunt tot mai mulţi utilizatori care accesează reţeaua de pe dispozitive mobile (iPad, iPhone), iar Facebook are probleme la aplicaţiile de reclamă pe aceste dispozitive. General Motors a renunţat chiar înainte de IPO la contractul de publicitate cu Facebook din cauza acestor probleme", a declarat Valentin Ionescu vineri la emisiunea Gândul LIVE pe gândul.info. El spune că ar prefera în acest moment acţiunile din sectorul energetic, care au active tangibile şi spune că modelul de business al Facebook a început să-şi arate limitele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb