REVISTA PRESEI 21.05.2016

Willy Homner
Revista Presei / 21 mai 2016

ADEVARUL

Anonimul care a creat "Reţeaua citostaticelor" a devenit ministrul Sănătăţii

Vlad Voiculescu, specialistul şcolit afară, angajat de câteva luni la Ministerul Fnanţelor şi care are ca hobby să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă, a fost învestit în postul de ministru al Sănătăţii. Voiculescu a devenit celebru după ce i-a ajutat pe bolnavii de cancer din România să facă rost de medicamente, în timpul crizei citostaticelor. A creat o reţea de voluntari, care aduceau în ţară medicamente din Austria şi Germania. La numirea în Ministerul Finanţelor, el revenea în România după 14 ani petrecuţi la Viena unde a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Vienna University of Economics and Business Administration şi a acumulat o experienţă de peste 10 ani în domeniul financiar. Ultima poziţie deţinută înaintea numirii la Finanţe a fost de vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG.

Sondaj USB: Nicuşor Dan l-a devansat pe Cătălin Predoiu. Firea, pe primul loc

Un sondaj comandat de USB arată că Gabriela Firea ar avea prima şansă pentru a câştiga Primăria Capitalei, fiind urmată de Nicuşor Dan, candidatul USB. Cătălin Predoiu este clasat abia pe locul al treilea, la mare distanţă de Firea. Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, ar obţine 37,5% la alegerile locale din 5 iunie, arată un sondaj TNS - CSOP, realizat la comanda USB. Firea este urmată de Nicuşor Dan (19,5%), iar candidatul PNL, Cătălin Predoiu, e clasat pe locul al treilea, cu 8,7%. La mică distanţă vine Robert Turcescu ( 8,4%), apoi Daniel Barbu şi Adrian Severin, cu procentaje de sub 5%. Candidata PSD, Gabriela Firea, ar obţine cu peste 10 procente mai mult decât scorul Alianţei PSD-UNPR pentru Consiliul General, cotată cu 26,2% din voturile alegătorilor. PNL şi USB se luptă pentru poziţia a doua pentru Consiliul General, diferenţa dintre cele două partide fiind în de doar două procente. PNL este cotat cu 18,5% , iar USB cu16,2% din voturi.

Dispariţia cursei MS804

Armata egipteană a găsit, la 290 km nord de oraşul de coastă Alexandria, în nordul Egiptului, resturi din avionul EgyptAir care s-a prăbuşit joi, informează televiziunea de stat egipteană. Ulterior, CNN a descoperit fum a fost detectat la bordul aeronavei cu puţin timp înainte de prăbuşirea în Marea Mediterană. Senzorii de la bordul aeronavei Airbus A320 au detectat fum în minutele premergătoare prăbuşirii, transmite CNN, citând o sursă din cadrul autorităţilor egiptene. Alertele au fost înregistrate de sistemul ACARS, o reţea specială folosită pentru comunicare între aeronave şi turnurile de control de la sol. Sursa CNN a trimis o captură de ecran a alertelor trimise prin sistem. Un specialist aviatic contactat de televiziunea americană a declarat că semnalele trimise prin ACARS indică un posibil incendiu în zona dintre toaletă, care se afla în spatele carlingii, şi un geam aflat în spatele co-pilotului aeronavei.

"Dragonul de piatră", blindatul româno-turc rezistent la explozii

Blindatul Ejder Yalçin ("Dragonul de piatră", în limba română), un vehicul de luptă customizabil dezvoltat de compania Nurol Makina ve Sanayi din Turcia, în colaborare cu compania de stat Romarm, a fost prezentat în premieră în România, în cadrul expoziţiei "Black Sea Defense", eveniment care a avut loc în perioada 18-20 mai, la Romaero Băneasa. "Dragonul de piatră" poate fi configurat astfel încă să devină vehicul de detectare a dispozitivelor explozive improvizate, vehicul de apărare antiaeriană, ca armă antitanc, vehicul de transport trupe sau ca ambulanţă blindată. Nurol Makina ve Sanayi a demarat producţia de vehicule tactice blindate în cooperare cu încă de la mijlocul anilor '90, iar unul dintre aceste vehicule este Ejder Yalçin 4x4, un vehicul de luptă dinamic, agil, modular, versatil, uşor de întreţinut şi cu cheltuieli de mentenanţă reduse.

"Netransportabilul" Nicuşor Constantinescu, la aniversarea Institutului de Marină din Constanţa

Vineri după-amiază, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost scos pe targă din spital şi urcat într-o ambulanţă, care a fost însoţită de maşina Jandarmeriei până la Curtea de Apel Constanţa. La Curtea de Apel, Nicuşor Constantinescu a fost scos tot pe targă din ambulanţă şi dus în sala de judecată. Constantinescu a spus că a fost adus ca un tâlhar, că se aşteaptă la orice şi că nu ştie dacă starea de sănătate îi va permite să reziste la şedinţa de judecată. Procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru preşedintele CJ Constanţa în dosarul Centrului Militar Zonal, în condiţiile în care a lipsit de la toate termenele de judecată. Procurorii spun că, deşi a susţinut că nu se poate deplasa, Nicuşor Constantinescu a plecat de mai multe ori de la sanatoriul în care era internat, pentru a-şi rezolva diverse "probleme personale", inclusiv pentru organizarea petrecerii pentru 25 de ani de la absolvirea facultăţii.

Adjunct al Secretarului american al Apărării: "Ameninţările ruşilor la adresa României şi Poloniei sunt de necrezut - este un semn de confruntare"

Extrem de rar s-au auzit asemenea vorbe. Este semnul că, totodată, lucrurile s-au tensionat până la o limită extrem de periculoasă, dar şi că decidenţii politici s-au decis să anunţe că există o linie roşie care nu trebuie depăşită, pentru a se evita spectrul unei confruntări distrugătoare. Vorbind la Washington în cadfrul Conferinţei norvegiano-americane în domeniul apărării, Robert Work, adjunct al Secretarului american pentru apărare a spus: "Interpretarea mea este că ruşii au trecut de la competiţie, despre care ei cred că este o stare normală a lucrurilor, la confruntare... politica externă a Federaţiei Ruse a trecut de la o uniune în favoarea parteneriatului la competiţie, apoi la confruntare, apoi la conflict. Ceea ce facem acum este un răspuns direct la activităţile ruşilor, cele pe care le poate vedea toată lume... Trebuie să începem să ne flexăm muşchii strategici, lucru pe care nu l-am mai făcut de la sfârşitul Războiului Rece... dar nu vrem să ne mai întoarcem coşmarul ororii nucleare din perioada respectivă".

Ce nu a putut să spună Cioloş despre miniştrii fără rezultate

Premierul Dacian Cioloş l-a criticat pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, pentru modul în care a gestionat problema plagiatelor, dar şi pe ministrul Transporturilor, Dan Costescu, pentru că refuză să reformeze CNADNR. Potrivit unor surse guvernamentale, ambii miniştri au fost pe liste de remanieri, însă au rămas în Guvern fiind puternic susţinuţi de PSD. Premierul Dacian Cioloş a făcut un scurt bilanţ al primelor şase luni de guvernare. Pe lângă cei patru miniştri care au părăsit până acum echipa guvernamentală, Cioloş şi-ar mai dori câteva schimbări, însă trebuie să ajungă la un compromis cu partidele, în special cu PSD. Miza susţinerii lui Adrian Curaj bate spre Petre Tobă, ministrul de Interne, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Până acum, Ministerul Educaţiei a tras de timp, refuzând să declare oficial că teza lui Petre Tobă este copiată. Or, schimbarea lui Curaj cu un alt ministru din afara sferei de infleunţă a PSD ar putea grăbi revocarea lui Tobă.

EVENIMENTUL ZILEI

Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu loveşte din nou!

Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu continuă seria denunţurilor. Aceasta a declarat, la România TV, că mai are un ultim denunţ de făcut la DNA. Vizat este un personaj important din politică. Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu continuă seria denunţurilor. Ultimul personaj din plasa fostei nore a lui Măgureanu a fost Crin Antonescu, ex-preşedinte al PNL. În luna mai, fosta noră a lui Măgureanu, Alina Petre, a depus un denunţ la DNA în care arăta că Antonescu şi soţia sa, europarlamentarul Alina Vălean, au achiziţionat un apartament de lux la jumătate din preţul său de piaţă, diferenţa fiind achitată de compania Romprest, prin achiziţionarea, în acelaşi imobil, a unui apartament la un preţ supraevaluat. Alina Petre ar fi arătat în denunţul său că, în schimbul acestui favor, Antonescu trebuia să asigure prelungirea contractelor pe care compania Romprest le avea cu Primăria Sectorului 1, condusă de liberalul Andrei Chiliman.

Ceauşescu a distrus paradisul grădinarilor din Văcăreşti după o ceartă cu Teoctist

Aşa zisul "Lac Văcăreşti" a fost Vatra Mănăstirii cu acelaşi nume. Acolo, în prima jumătate a secolului XX era cel mai mare şi modern bazin legumicol al României. Comuniştii l-au făcut praf. Guvernul a dat săptămâna trecută o hotărâre prin care cele 184 de hectare ale Lacului Văcăreşti, aflate la o aruncătură de băţ de centrul Capitalei, au fost declarate arie protejată sub numele de Parcul Natural Văcăreşti. Asta a declanşat furia foştilor proprietari care aşteaptă din 1990 să fie repuşi în posesie. Pe de altă parte, ecologiştii exultă.

Piatra Neamţ. Oameni luaţi cu salvarea de la un concert!

Concertul Carla's Dreams din Piatra Nemţ, susţinut vineri seară într-un într-un mall din oraş era să se sfârşească tragic din cauza condiţiilor extreme. 9 După ce mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar patru dintre acestea au fost transportate la spital, membrii trupei au decis să oprească show-ul şi să facă totul public. Artiştii i-au asigurat pe fani de dragostea lor şi au spus că vor reveni la Piatra Neamţ dar în alte condiţii. Spaţiul a fost neîncăpător pentru mulţimea de fani, majoritatea copii, veniţi la concertul ce a fost ţinut gratuit. Condiţiile au fost improprii, spectatorii fiind înghesuiţi într-un spaţiu mult prea mic. Din cauza căldurii şi a deshidratării, câţiva oamenii au fost luaţi cu ambulanţa, printre care şi un membru al echipei. Artiştii Carla's Dreams au dezvăluit că erau două mii de spectatori doar pe un hol mic. iar în Mall si afară erau aproximativ 6.000 de persoane.

Pakistanul pregăteşte morgile si sapă gropi comune

Canicula a răpus, în vara lui 2015, peste 1300 de oameni numai în Karachi, cel mai mare oraş din Pakistan. Pentru că au făcut faţă cu greu situaţiei de anul trecut, morgile fiind supraaglomerate iar locurile în cimitire insuficiente, autorităţile au decis să demareze o operaţiune macabră, dar necesară, după cum relatează presa asiatică. Potrivit channelnewsasia.com, groparii sunt ocupaţi până peste cap, autorităţile dispunând să fie săpate trei gropi comune uriaşe în care să intre chiar şi 300 de trupuri neînsufleţite. In vara anului trecut temperaturile au urcat până la 44 grade Celsius, mai multe zile la rând, în condiţiile în care nivelul obişnuit era de 37 grade. Au murit peste 1300 de oameni, iar spitalele şi morgile din Karachi erau pline până la refuz. Oraşul-port Karachi numără în prezent peste 20 de milioane de locuitori.

CINE a recuperat banii datoraţi de dictatorul Muammar Gaddafi României în decembrie 1989?

O ipoteză uluitoare privind aşa-zisa revoluţie din "89 a ieşit la iveală. Potrivit scriitorului Romulus Rusan, soţul poetei Ana Blandiana, înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu de la cârma României socialiste s-a produs mai repede decât era preconizat, tocmai pentru ca beneficiarii loviturii de stat să pună mâna pe banii proveniţi din datoriile externe ale ţărilor partenere regimului comunist de la Bucureşti. "Luna decembrie este luna deconturilor, e sfârşitul anului, când se strâng şi se pun în ordine toate actele. În România comunistă se adunau datoriile externe de la ţările partenere regimului. Eh, atunci, în '89, totul era vraişte, iar anumiţi oameni au profitat. Cine? Şefii companiilor de comerţ exterior, ofiţerii care lucrau în Securitate, recuperatori de genul lui Patriciu - care a scos o parte din banii datoraţi de Gaddafi României şi se pare că, deşi trebuia să primească un procent considerabil, a luat mult mai mulţi bani", susţine Romulus Rusan.

De la Purtătorul de cuvânt al SRI, la decuplarea definitivă de la cetăţeni

Conferinţa de presă de ieri a lui Klaus Iohannis a stârnit reacţii dure la adresa preşedintelui României. Principala percepţie a analiştilor a fost că exerciţiul de imagine a fost unul nereuşit, iar afirmaţia "În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi", a stârnit cele mai multe ironii. Cătălin Tolontan scrie despre conferinţa de presă a preşedintelui României: "O analiză a răspunsurilor sale arată că a rostit: 1. De două ori "eu cred". Prima oară "eu cred că SRI şi-a făcut treaba. A doua oară a spus că "eu cred că unii demnitari nu şi-au făcut treaba".2. De două ori a invocat "experienţa proprie". Prima oară a spus că "aceasta este experienţa mea de pînă acum că SRI şi-a făcut treaba". Se referea la experienţa din alte teme, nu din sănătate, experienţă pe care o extrapolează acum. A doua oară a invocat, din nou, "propria experienţă că alţii nu-şi fac treaba".

Moise Guran, atac extrem de dur la adresa lui Klaus Iohannis.

"Nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohannis a ieşit atât de repede să ne spună că SRI-ul şi-a făcut treaba informând autorităţile sanitare sau locale în privinţa dezinfectanţilor din spitale. Mă îndoiesc sincer că la SRI e cineva care stă şi veghează la jegul din spitale, mi-e teamă că vajnicii spioni ai patriei ori nu sunt atât de competenţi încât să discearnă între o şpăguţă de achiziţie şi o mafie criminală, organizată la nivel naţional, ori poate Hexi asta chiar este firma unui serviciu căruia i s-au mai deschis şi uşile la banii publici. Ori ambele. Probabil nu vom afla niciodată dacă Hexi Pharma a fost sau nu o firmă acoperită. Cel mult procurorii pot găsi şi închide nişte corupţi cu grade (n-ar fi prima dată) dar în toate cazurile, nu înţeleg cum de şi-a permis Şeful Statului român să vină în faţa naţiei şi să zică că SRI-ul şi-a făcut treaba", a scris Guran.

JURNALUL NATIONAL

Exces de putere: Cum ratează ANAF adevăraţii miliardari

Din documentele publicate de RISE Project, din arhiva Mossack Fonseca, aflăm că în Panama stă ascunsă în spatele ofshore-ului Wake Up Management Ltd stă soţia miliardarului Liviu Tudor, Monica Tudor. Cotat cu o avere de 200 milioane euro, Liviu Tudor este cunoscut pentru afacerile sale imobiliare Novo Park şi West Gate, dar şi pentru implicarea în piaţa bancară. De-a lungul timpului, presa a scris că Tudor a făcut parte din grupul de afacerişti care gravitau în jurul fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc. Iar Guvernul Năstase l-a cooptat în programul social al Economatelor. Tudor ar fi fost şi unul dintre cei care au beneficiat de credite preferenţiale de la Bancorex, iar Monica Tudor a fost asociată în compania MM Real Estate cu Bogdan Radu Iugulescu, conectat la fraudarea cu peste 20 de milioane de euro a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Traian Băsescu îşi ATACA finul: Nu-l iert

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a efectuat, vineri, o vizită la Arad pentru a-şi exprima susţinerea "necondiţionată" pentru candidatul partidului la primăria municipiului, Samuel Caba, şi a se întâlni cu membrii filialei arădene a formaţiunii politice. Băsescu a susţinut şi o conferinţă de presă în cadrul căreia a precizat că, în prezent, nu are niciun fel de "relaţii politice" cu Gheorghe Falcă, cu care nu s-a mai întâlnit de peste doi ani, dinaintea fuziunii PDL - PNL. "Le cer celor care se ocupă de campania electorală a lui Falcă să nu mai propage asemenea minciuni, cum ar fi acelea că am avea o înţelegere politică şi că la Arad, PMP nu este decât o aripioară a PNL. Eu nu am nicio înţelegere politică cu Ghiţă Falcă, pe care nu-l iert pentru faptul că a fost unul dintre cei care a predat PDL-ul în braţele PNL-ului.

Metrorex face angajări. Vor fi disponibile sute de joburi

Metrorex extinde Magistrala 4 cu 2,1 km, prin construirea a două staţii noi de metrou Laminorului şi Străuleşti, un depou, un terminal multimodal şi o parcare de tip Park & Ride, astfel că e nevoie de personal suplimentar pentru operarea noului tronson de metrou. "Conform strategiei de dezvoltare a reţelei de transport cu metroul şi în baza programului de investiţii al Ministerului Transporturilor şi Metrorex, în cel de-al patrulea trimestrul al anului 2016 urmează să fie pus în funcţiune noul tronson de metrou Secţiunea Parc Bazilescu - Lac Străuleşti, de pe linia 4 Gara de Nord - Lac Străuleşti, în lungime de 2,1 km cale dublă, două staţii, 1 depou şi o parcare Park&Ride", potrivit directorului general al companiei, Marin Aldea, citat de economica.net. Potrivit acestuia, necesarul de personal operativ estimat în vederea exploatării noului tronson de metrou, conform normativelor în vigoare, este de 342 salariaţi (de la 4.218 la finele anului 2015 până la 4.560 la finele anului 2016).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb