• ADEVARUL
• UE ne taie banii în cazul Dragnea şi baronii
Autorităţile de la Bruxelles au decis ieri întreruperea plăţilor pentru proiectele din Axa 2 a Programului Operaţional Regional după neregulile semnalate la Consiliul Judeţean Teleorman condus de PSD-istul Liviu Dragnea. De altfel, nereguli au fost găsite şi în alte două judeţe: Buzău şi Ilfov. Autorităţile din România trebuie să ia măsuri pentru rezolvarea neregulilor întâlnite. Banii europeni de pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional, care se referă la îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, se ridică la 800 de milioane de euro. Raportul preliminar a fost trimis de către oficialii Comisiei Europene către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Auditul autorităţilor de la Bruxelles a fost efectuat în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011.
• Unde să-ţi ţii banii ca să păcăleşti inflaţia
Pentru a acoperi creşterea preţurilor, românii ar trebui să-şi plaseze economiile în instrumente ce au randamente de peste 6%, nivelul estimat pentru inflaţie la finele anului. Depozitele în lei sunt încă o soluţie pentru cei care vor să economisească fără să fie afectaţi de inflaţie. Fondurile mutuale şi aurul sunt alte soluţii. Dacă astăzi poţi cumpăra un kilogram de cartofi cu 4,5 lei, peste şase luni, cu aceiaşi bani, vei putea cumpăra mai puţin. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu economiile, banii puşi deoparte de români. Să-i ţii acasă este cea mai proastă afacere, din cauza inflaţiei. Banca Naţională a României estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 5,1% la finele aceestui an, în timp ce prognozele analiştilor depăşesc 6%.
• Voiculescu dă bani cu împrumut angajaţilor de la Antene. Mihai Gâdea a luat 186.000 de euro
Liderul PC, Daniel Constantin, şi directorul postului Antena 3, Mihai Gâdea, sunt printre cei care au beneficiat de generozitatea vicepreşedintelui Senatului. Dan Voiculescu şi-a trecut în declaraţia de avere postată pe site-ul Senatului banii pe care i-a dat cu împrumut şi persoanele care au primit sumele respective. Printre cei care au beneficiat de banii lui Dan Voiculescu se numără atât membri ai familiei sale, prieteni politici sau angajaţi ai trustului Intact. Astfel, printre cei care au primit împrumut se numără liderul PC, Daniel Constantin, creditat cu 295.000 de euro. Liderul PC a confirmat pentru "Adevărul" că a primit împrumutul respectiv.
• Cât muncesc românii pentru o viaţă decentă
Întreţinerea locuinţei şi asigurarea minimului necesar lunar pentru o familie costă 1.700 de lei, bani pe care angajaţii cu salariul mediu net de 1.500 de lei îi câştigă în 200 de ore de muncă. În România, salariul orar este de 8,5 lei. "Adevărul" vă prezintă o listă a preţurilor principalelor produse din coşul de consum, exprimate în ore sau minute de muncă. Salariul mediu net pe economie este, după ultimele raportări statistice, 1.498 de lei lunar, iar timpul mediu de muncă este de 8 ore zilnic şi 40 de ore săptămânal. Asta înseamnă că, în cele 22 de zile lucrătoare dintr-o lună, românii muncesc în total 176 de ore, astfel că salariul orar este de 8,5 lei.
• China, tot mai departe de orez şi de chinezării
Toate manufacturile chinezeşti sunt proaste, industria autohtonă ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă. Toate aceste mituri au fost însă demontate. Departe de clişee şi stereotipuri, "dragonul roşu" a ajuns a doua putere economică din lume. Faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute. Nu ajungi "fabrica lumii" cu una, cu două. Cu toate acestea, părerea multora despre economia chineză nu este una pozitivă. Ţara a devenit anul trecut a doua putere economică mondială. La începutul acestui an, ea a depăşit SUA şi a devenit cel mai mare producător de bunuri din lume. Jurnaliştii publicaţiei americane "The Wall Street Journal" demontează cele mai populare mituri despre economia chineză.
• Chirtoacă a câştigat la mustaţă Chişinăul
Candidatul liberalilor a obţinut un nou mandat la Primăria Chişinău, depăşindu-l pe comunistul Igor Dodon cu 4.442 de voturi, adică 1,2% din totalul sufragiilor exprimate. Analiştii politici cred că victoria la limită se datorează efortului consolidat al Alianţei pentru Integrare Europeană. Candidatul comun al alianţei de la guvernare (AIE) a învins în turul doi al alegerilor locale, câştigând un al doilea mandat de primar general al Chişinăului. Liberalul a obţinut 50,60% din voturi, în timp ce contracandidatul său comunist a acumulat 49,40%. Igor Dodon şi-a păstrat grosul simpatizanţilor în oraş, iar suburbiile l-au votat masiv pe Dorin Chirtoacă.
• Mircea Badea va prezenta ştirile la Antena 3. Colega sa de pupitru va fi Dana Grecu
Mircea Badea va trece, din 26 iunie, la pupitrul ştirilor Antena 3, alături de Dana Grecu, anunţă site-ul Antena 3. Cu Mircea Badea prezentator de ştiri, Antena 3 speră să revoluţioneze piaţa media din România. Dana Grecu şi Mircea Badea vor putea fi urmăriţi duminică, 26 iunie, începând cu orele 20.00, în noua postură de prezentatori de ştiri. Decizia de a-i asocia în aceeaşi emisiune si de a propune publicului un jurnal de ştiri la ora 20.00 susţine linia de repoziţionare a postului de televiziune şi urmează unui lung şir de discuţii la nivel strategic.
• PDL şi UDMR merg certaţi la Băsescu
Liderii Uniunii vor propune azi în cadrul consultărilor de la Cotroceni amânarea dezbaterilor privind reorganizarea administrativă, considerând neacceptabilă propunerea PDL de împărţire în opt megajudeţe. "Proiectul ar trebui să fie băgat la sertar. Oricum, noi nu suntem dispuşi să cedăm sub nicio formă şi să acceptăm varianta democrat-liberalilor privind împărţirea în opt regiuni. Dar poate proiectul face parte dintr-un plan, care să ducă la ruperea coaliţiei şi alegeri anticipate. Noi mergem mai departe. Cred, oricum, că liderii PDL sunt conştienţi că, în cazul organizării unui scrutin înainte de termen, ar putea lua mai mult anul acesta decât la anul", a arătat senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cunoscut pentru opiniile sale împotriva actualei Coaliţii.
• Economia României în timpul Regelui Carol I
În anul 1866 populaţia totală a României număra aproximativ 4 milioane de locuitori, iar în 39 de ani, adică până în 1905, a crescut cu puţin sub 2.400.000 de persoane. În comparaţie, din 1970 şi până în 2009 populaţia României a crescut cu aproximativ un milion de persoane. În anul 1960 populaţia totală a României număra 18.403.414 locuitori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Nouă ani mai târziu, populaţia României a ajuns la 20 de milioane de locuitori. Timp de patru ani, în perioada 1988-1991, populaţia ţării noastre s-a menţinut la recordul de 23 de milioane de locuitori, iar apoi a urmat o scădere continuă, în 2009 numărul locuitorilor fiind de 21.469.959, comparabil cu cel din 1976.
• CURENTUL
• Sorin Oprescu a blocat de două ori lucrările pentru construcţia Pasajului Basarab
Zeci de procese, contestaţii şi neînţelegeri adunate de-a lungul anilor fac parte din istoricul pasajului Basarab, pe långă construcţia în sine. Deschis såmbăta aceasta cu mare fast şi mult circ pentru "pulime", cum îi numeşte edilul Sorin Oprescu pe bucureşteni în diverse ocazii, podul ascunde lupta de gherilă dintre politicieni. Unii dintre ei, deşi au tras cåt au putut pentru a nu se realiza construcţia, au devenit ulterior cei care şi-au asumat doar meritele pentru un proiect în care alţii chiar au crezut. În acestă situaţie se află şi Sorin Oprescu, care a votat de două ori oprirea lucrărilor la Pasajul Basarab, dar care nu mai conteneşte de cåteva zile încoace să se laude cu această investiţie.
• DNA: Mironescu a minţit în faţa magistraţilor
Direcţia Naţională Anticorupţie a explicat în referatul de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a inculpaţilor din dosarul Mironescu faptul că pe parcursul întregii urmăriri penale desfăşurate până în prezent, absolut toţi inculpaţii - care nu au uzat de dreptul de tăcere - au dat declaraţii profund nesincere, fabricând explicaţii neverosimile. Unul dintre inculpaţii care au dat declaraţii în faţa magistraţilor a fost chiar Laurenţiu Mironescu. El a afirmat atunci că nu-şi dorea să ajungă secretar în MAI, ci şeful Portului Constanţa, numai că neînţelegerile avute cu Radu Berceanu nu i-au permis ascensiunea.
• "Revoluţionarii stângişti" bat la poarta Cotrocenilor cu jalba în mână
Ponta mimează dialogul politic. Aşa s-ar traduce acţiunea pusă la cale de cei doi capi ai revoluţiei socialiste - Crin şi Victoraş - care vor merge astăzi la Cotroceni să "îl pună la punct" pe Băsescu. Deşi discuţiile de la Cotroceni au ca temă reorganizarea administrativ-teritorială şi revizuirea legii supreme, USL s-a gândit să vină cu propria jalbă, care conţine tot felul de chestiuni pe lângă acest subiect. Ponta a spus că mai vrea să discute cu şeful statului, în afară de temele agendei, şi despre situaţia economică şi corupţia de la ANAF, CSM şi judecătorii ÎCCJ.
• Sterling îşi bagă nasul în anchetele privind concesionarea zonelor Midia şi Pelican
Canadienii de la Sterling sunt supăraţi că statul romån anchetează modul cum au fost concesionate şi exploatate perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră. Compania se arată extrem de deranjată de faptul că o comisie a Camerei Deputaţilor şi "alte organe ale statului romån" au anchetat legalitatea Acordului de Concesiune a acestor perimetre şi consideră anchetele "incorecte şi părtinitoare". Controlul Curţii de Conturi privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd. a arătat că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRE) a administrat necorespunzător patrimoniul statului prin concesionarea perimetrelor.
• CURIERUL NATIONAL
• Toată Europa va plânge la tragedia greacă
Catastrofa elenă pare iminentă, iar autorităţile europene şi FMI caută acum doar soluţii de atenuare a şocurilor. Sistemul bancar european riscă un blocaj financiar de tipul celui apărut după căderea băncii Lehman Brothers. Larry Kantor (Barclays Capital): Băncile greceşti probabil nu vor rezista. Datoria suverană a Greciei se apropie de momentul imploziei, iar aceasta ar putea afecta sistemul bancar european prin efectul de contagiune. Comunicatul dat publicităţii ieri după întâlnirea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană şi preluat de Zero Hedge afirmă că este puţin probabil ca statul elen să aibă acces la pieţele financiare până la începutul anului viitor şi recomandă creditorilor să se implice informal şi voluntar în rescadenţarea datoriilor existente pentru evitarea unui default selectiv al Greciei.
• Cum am făcut în 2010 un deficit de 36 miliarde lei?
Anul trecut, la bugetul statului s-au încasat doar 66,5 mld. lei şi am cheltuit 102,6 mld. lei. Statul a plătit 1,1 milioane lei, garanţii acordate pentru 6 beneficiari executaţi în cadrul Programului Prima Casă. Execuţia bugetului de stat de anul trecut arată că încasările, în sumă de 66,54 mld.lei, sunt cu 3,18 mld. lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive, iar plăţile efectuate, 102,62 mld. lei, sunt cu 4 mld. lei sub nivelul creditelor bugetare definitive, se arată în nota de prezentare a contului general anual de execuţie a bugetului de stat, publicat ieri pe site-ul Ministerului de Finanţe. Astfel, deficitul bugetar realizat anul trecut, în valoare de 36,08 mld lei, este cu 865,2 milioane lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive", se mai arată în document.
• Imunitatea leului începe să cedeze
Safta: Apetitul pieţelor pentru francul elveţian în momente tulburi este în creştere. Moneda naţională ne-a arătat o forţă neobişnuită de sfidare a dinamicilor negative din zona euro în prima parte a anului, însă "imunitatea sa absolută" este acum pierdută: deprecierea a fost alimentată de lichidarea poziţiilor speculative mizând pe aprecierea leului - deschise atunci când problemele de finanţare ale unor state din zona euro păreau a avea o şansă de rezolvare şi economia românească dădea semne de înzdrăvenire, arată analiştii X-Trade Brokers. Stabilitatea politică pare pusă din nou sub semnul întrebării în cadrul dezbaterii aprige privind reorganizarea administrativă, iar avansul economiei în trimestrul al doilea este de aşteptat să fie modest.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Fostul propagandist Dogaru manipulează rezerviştii
Fostul profesor de istorie a devenit ofiţer la "apelul bocancilor" şi a fost angajat de socrul său în direcţia de propagandă a lui Ilie Ceauşescu. Acum, el se foloseşte de pensionari în interes politic. Militarii în rezervă au ajuns să ducă un adevărat război cu unii lideri ai sindicatului care îi reprezintă. Aşa cum reiese din declaraţiile multora dintre ofiţerii în rezervă care au facut sau fac parte din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR), în ultimul timp, ţelul pentru care această formaţiune s-a înfiinţat, de a apăra şi a acţiona pentru apărarea drepturilor foştilor militari, a fost deturnat şi transformat într-o propagandă în slujba unor interese personale şi de partid.
• Doar castrarea îi mai poate opri pe pedofili!
Criminalul Andrei Giarmaty s-a întors în casa familiei Ludwig ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, şi-a băut cafeaua şi a fumat. În casa familiei Ludwig, din Jimbolia, curg lacrimi de trei zile, de când fetiţa lor, de 10 ani, a fost găsită ucisă, culmea, de un apropiat. Micuţa terminase clasa a III-a. Mama ei povesteşte că a născut-o în Germania, şi pentru că a avut probleme de sănătate şi i s-a părut că medicii nu o pot trata cum trebuie, din cauza situaţiei actelor ei, a revenit în România.
• Gheorghe Mărmureanu: România, aproape de un cutremur catastrofal. Peste şapte grade!
Acesta a spus că o serie de aparate speciale ce detectează seismele au fost instalate pe structura pasajului Basarab, în cazul unui cutremur şoferii vor fi avertizaţi prin diverse semnale. Mărmureanu a spus că un cutremur catastrofal va avea loc şi în România, cutremur de peste şapte grade. "Este exact fereastra potrivită", a adăugat acesta. Specialistul a precizat totuşi că un cutremur precum cel din Japonia nu poate avea loc în România.
• Din curiozităţile de la Vamă: dobânda din bănci, de două ori mai mare decât salariul
Câştigă mai bine din dobânzile de la depozitele pe care le are în bănci decât veniturile pe care le ia de la Vamă. Este vorba despre şeful Biroului Vamal Băneasa, care, conform ultimei declaraţii de avere are un venit din dobânzile la depozitele pe care le deţine în bănci de 8.200 de euro şi 60.000 de euro anual, în timp ce venitul anual încasat de la A.N.V. a fost în 2010 de 37.899 de lei. În declaraţia de avere, la capitolul conturi bancare apar următoarele sume: - suma de 74.000 de euro, cont deschis în 2004; - suma de 135 de lei, cont deschis în 2004; - suma de 226.525 de euro, cont deschis în 2006; - suma de 764.688 de lei, cont deschis în 2006; - suma de 91.737 de euro, cont deschis anul trecut; - suma de 17.625 de lei, cont deschis anul trecut.
• FINANCIARUL
• Regiunea Centru va deveni cea mai bogata, cu o cifra de afaceri cumulata de 38 mld. lei
Cu exceptia Regiunii de Dezvoltare Bucuresti - Ilfov, viitorul judet de Centru va avea, dupa impartirea administrativ-teritoriala, cea mai mare concentrare de companii cu cifre de afaceri mai mari de 10 milioane de lei pe an. Judetele care ar urma sa fie create pe structura actualelor regiuni de dezvoltare sunt destul de diferite din perspectiva economica. "Fin.ro" a incercat sa faca o radiografie a businessului din fiecare regiune de dezvoltare si a intocmit un top al regiunilor din punctul de vedere al companiilor cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 10 milioane de lei. In clasamentul "Fin.ro" nu a fost introdusa regiunea Bucuresti-Ilfov din simplul motiv ca, pe langa faptul ca aceasta zona ar iesi in orice top pe primul loc, ne-am concentrat doar pe zonele din provincie.
• Romania, dependenta de TVA: 76% din totalul veniturilor la buget provin din aceasta taxa
Romania este tara in care statul ,,se hraneste" in principal din incasarile din Taxa pe Valoarea Adaugata, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finantelor. Mai exact, din executia bugetara pe 2010 reiese ca 76% din totalul veniturilor incasate la bugetul de stat au reprezentat incasari din TVA, respectiv 49,48 mld. lei. Daca raportam suma la Produsul Intern Brut, aceasta reprezinta 9,6%. ,,Analizand executia bugetului de stat se constata ca incasarile - in suma de 66,54 mld. lei, sunt cu 3,18 mld. lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive, iar platile efectuate, de 102,62 mld. lei, sunt cu 4 mld. sub nivelul creditelor bugetare definitive; deficitul bugetar - 36.08 mld. lei este cu 865,2 mil. lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive", se arata in documentul Finantelor.
• Multinationalele fac "asociatie de protectie a monedei europene"
Moneda unica a continuat sa se deprecieze fata de dolarul american. BMW, Daimler, Bosch, Deutsche Telekom, Siemens si EADS au facut front comun. Procesul de scoatere a Greciei din "zodia" falimentului se dovedeste mai greu decat s-a crezut initial. Tonul amabil si increderea in determinarea Atenei de a-si respecta angajamentele in schimbul substantialului sprijin financiar acordat de FMI, UE si BCE au fost inlocuite in dialogul dintre liderii tarilor din zona euro cu responsabilii statului elen de amenintari si chiar santaj. O metoda riscanta din punctul de vedere al reactiei pietelor financiare, dar, se pare, imposibil de ocolit. In ultima instanta, este vorba de calitatea Uniunii ca structura capabila sa-si educe singura elevii codasi si sa-si apere unitatea monetara.
• Afacerile locale in franciza au ajuns la 1 mld. euro. Cresterea prognozata: 10%
Cel mai ieftin business la cheie costa in jur de 1.000 de euro. Pe langa cele aproximativ 350 de francize prezente in Romania am mai putea vedea in curand alte afaceri "clonate" din domenii precum retail sau fast-food. Constantin Anton, presedintele Asociatiei Romane de Franciza, spune ca bugetul alocat pentru o franciza de catre oamenii de afaceri romani este cuprins intre 15.000 si 20.000 de euro. Anul trecut afacerile in franciza stagnau la aproximativ 1 miliard de euro, iar anul acesta ar putea urca pana la 1,1 miliarde de euro, considera Constantin Anton, presedintele Asociatiei Romane de Franciza (ARF). Acesta spune ca valoarea pietei este mai mica decat se preconiza anterior.
• Franklin Templeton: Bursa din Romania - "extrem de subreprezentata"
Reprezentantii Franklin Templeton Investment Management, compania care administreaza activele de 4 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, considera ca Bursa din Romania este "extrem de subreprezentata" tinand cont de nivelul populatiei si de potentialul economic al tarii. Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv Franklin Templeton, a declarat ca "o tara ca Romania, la nivelul prezent de dezvoltare, ar trebui sa aiba o piata bursiera mult mai mare". Totodata, David Smart, Global Head of Sovereign Funds al Franklin Templeton Investments, a adaugat ca nu e "niciun fel de indoiala", relativ la populatia, PIB-ul, PIB-ul potential si resursele naturale ale tarii, BVB e "extrem de subreprezentata" in economia Romaniei.
• JURNALUL NATIONAL
• Reorganizarea ţării, boala lungă a Coaliţiei. UDMR asteapta ca Basescu sa spuna: Am gresit, lasati-o balta cu reorganizarea asta
De ce ameninţă UDMR cu nesupunere civică: îl suspectează pe Băsescu că vrea să o scoată de la guvernare. Discuţiile de ieri între liderii PDL şi cei ai UDMR pe marginea reorganizării ţării au eşuat. În condiţiile în care PDL nu face nici un pas înapoi în chestiunea reorganizării administrative, chiar dacă liderul UDMR Kelemen Hunor ameninţă cu demonstraţii de protest, reprezentanţii Uniunii suspectează că toată tevatura are un singur scop, dictat de la Cotroceni: forţarea UDMR de a părăsi guvernarea şi, astfel, rămânerea PDL la Palatul Victoria ca guvern minoritar care să aibă pe mână organizarea alegerilor de anul viitor.
• România pierde relatia de prietenie cu China
După mai bine de 70 de ani de prietenie şi apreciere reciprocă, România se înscrie pe traseul dizgraţiei în relaţia cu Republica Populară Chineză. Lipsa de respect manifestată prin declaraţii publice la cel mai înalt nivel al statului român, lipsa de consecvenţă dar mai ales lipsa de interes faţă de continuarea relaţiilor speciale cu China face din România o ţară de mâna a doua şi în relaţia cu marele jucător asiatic şi planetar. Un gest de dată recentă al Chinei vine să confirme faptul că prietenia construită de Ceauşescu nu poate să fie o garanţie la nesfârşit pentru România. În aceste condiţii, România a fost eliminată din lista ţărilor considerate prietene, iar solicitanţii de viză de şedere de lungă durată în China sunt acum nevoiţi să plătească o taxă.
• ANI, gardianul averilor, aruncat în gura senatorilor
Raportul Curţii de Conturi arată un prejudiciu de 500.000 de lei pentru perioada 2008-2010. Un raport al Curţii de Conturi privind activitatea "dragei de ANI" care arăta modul dezastruos în care mai-marii Agenţiei au prăpădit banii instituţiei, raport ale cărui concluzii au fost prezentate în exclusivitate în 2009 de Jurnalul Naţional, a ajuns ieri pe masa de lucru a conducerii Senatului, în subordinea căruia se află Agenţia Naţională de Integritate. În urma controalelor, Curtea de Conturi a descoperit în perioada 2008-2010 un prejudiciu total la ANI de peste 500.000 de lei, conform documentului semnat de preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu. Raportul a fost trimis spre analiză comisiilor juridică, de buget şi pentru drepturile omului, urmând ca apoi să se stabilească dacă vor fi sesizate şi organele penale în această cauză.
• NATIONAL
• OMNIASIG, capusata de presedintele Toma
Presedintele Omniasig, Constantin Toma, este suspectat de directionarea fondurilor austriecilor de la Vienna Insurance Group (VIG), companie care detine Omniasig, pentru a finanta afacerile controversatului iordanian Fathi Taher. Milioanele de euro scurse de la Omniasig spre Taher au fost folosite in operatiunile de preluare a societatii GRIRO SA. Instrumentul prin care banii austriecilor au ajuns la Taher este societatea Autosig SRL, firma detinuta integral de Omniasig. Desi au finantat fara sa vrea preluarea GRIRO, austriecii de la VIG au fost lasati cu buza umflata. In schimbul milioanelor de euro virate catre uzina lui Taher, VIG detine, indirect, sub 0,5% din actiunile GRIRO. In schimb, Stoicu Olivia-Maria, soacra lui Toma, are aproape 10% din GRIRO.
• Suntem campionii Europei la sifilis si TBC
Romania inregistreaza o serie de recorduri negative la capitolele stare de sanatate si sistem de sanatate, in raport cu celelalte state membre ale UE. Suferim de "boala saraciei" - Inregistram anual peste 110 cazuri de infectie cu bacilul Koch la suta de mii de locuitori, ceea ce inseamna ca suntem statul cu cea mai mare incidenta a TBC din Uniunea Europeana.
• Turcii in Siria, sustinuti de UE?
Bashar al Assad s-a adresat natiunii ca s-o avertizeze ca interventiile din afara stopeaza reformele si divizeaza tara. Dupa doua luni de lupte cu militiile fundamentaliste inarmate modern, presedintele Siriei, Bashar al-Assad, simte ca pierde teren, mai ales de cand Turcia a trimis trupe expeditionare in Siria, pentru a-i sprijini pe rebeli. Assad a aparut la televiziune, avertizand natiunea ca ceea ce se intampla in tara nu are nicio legatura cu reformele cerute de populatie.
• Americanii bogati renunta la cetatenie
Conform unui raport prinvind taxele, tot mai multi americani bogati renunta la cetatenie americana ca sa nu plateasca fiscul (IRS). 499 de americani destul de bogati pentru a fi obligati sa dea cu subsemnatul la IRS au renuntat la cetatenie in primul trimestru al anului, potrivit datelor publicate de Andrew Mitchel, avocat specializat in sistemul international de taxe. In primele trimestre ale ultimilor sapte ani, numarul bogatilor care au renuntat la cetatenia americana a fost in medie de 115. Insa, modificarile legislatiei din domeniul taxelor au crescut substantial numarul celor care nu mai vor cetatenia americana.
• Drahma ar putea salva Grecia de la dezastru
Acordul urias de imprumut, de 110 miliarde de euro, dintre U.E. si Grecia este pe cale sa fie blocat. Dupa ce a primit deja jumatate din suma, Grecia are mari dificultati in accesarea restului de bani, cu toate ca Germania si Franta, adica tarile care au cele mai mari interese in zona, sustin continuarea acestui sprijin financiar.
• PUTEREA
• La Tulcea, PSD racolează membri cu cârnaţi şi cefe la grătar
PSD se lăuda în urmă cu mai bine de un an cu introducerea carnetelor de partid electronice. Noile documente de identitate politică au fost privite cu suspiciune de Ion Iliescu, care spunea atunci că, teoretic, n-are nimic împotriva să îşi schimbe carnetul de partid cu un card electronic, susţinând că acest fapt reprezintă ""o încercare de a folosi instrumente moderne"". Ce s-a ales din acţiunea de modernizare a PSD puteţi vedea in localitatea Babadag, judeţul Tulcea. Liderul PSD Tulcea, Trifon Belacurencu, alături de preşedintele Organizatiei Teritoriale PSD Babadag au împărţit împreună carnete de membru noilor înscrişi în partid. Documentele nu sunt deloc electronice şi, prin urmare, n-au cipuri prin care activiştii pot primi reduceri la anumite magazine, hoteluri, teatre şi transport în comun, aşa cum se lăuda în urmă cu un an Victor Ponta. Ele sunt simple, din hârtie cu coperte roşii, cartonate. Precum erau odată carnetele de membru PCR.
• Oprescu ţine la secret proiectul Bulevardului Uranus. Ordinul Arhitecţilor refuză să comenteze "eşecurile de gândire" ale primarului general
Bulevardul Uranus din Capitală nu este decât o stradă de dimensiuni mari care dărâmă totul în stânga şi în dreapta, dacă va fi realizat conform proiectului actual al primăriei conduse de Sorin Oprescu, susţine preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Ţigănaş. Acesta acuză Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) că ţine secret proiectul viitorului Bulevard Uranus şi că refuză să dialogheze cu specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism. Potrivit proiectului PMB, Bulevardul Uranus va face legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului.
• Sorin Blejnar: ""Eu sunt şeful cel mare"". Preşedintele ANAF a fost audiat ca martor în dosarul şpăgilor de la Constanţa
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost audiat ca martor, ieri, în dosarul de corupţie din Vama Constanţa Sud Agigea. Întrebat de procurori dacă el este şeful cel mare, Blejnar a spus că dacă e să se ia după atribuţiile pe care le are, atunci da, "este şeful cel mare". Audierea survine unei înregistrări telefonice în care fostul şef al Vămii Constanţa Sud Agigea Liviu Durbac se plânge că a fost chemat la Bucureşti după ce un comisionar vamal ar fi reclamat la "şeful cel mare" taxa pentru ridicarea containerelor din port.
• ROMANIA LIBERA
• Cu ce merg partidele la Cotroceni
Întâlnirea convocată de preşedintele Traian Băsescu pare să aibă şanse mici de reuşită în condiţiile în care liderii partidelor din coaliţie şi din opoziţie îşi păstrează poziţiile ireconciliabile cu privire la revizuirea Constituţiei şi la reorganizarea administrativă. Disensiunile din coaliţia la putere, născute o dată cu proiectul PDL de reorganizare administrativă a ţării în opt super-judeţe, nu numai că nu s-au atenuat, dar au fost accentuate de modificările aduse în Parlament Statutului minorităţilor naţionale. Iar declaraţiile politice din ultimele zile, presărate cu avertismente, nu au făcut decât să pună şi mai mult gaz pe foc.
• UE îi taie banii lui Udrea timp de două luni. 124 de contracte verificate de Comisia Europeană
Fondurile pentru infrastructură locală şi regională de transport au fost blocate de Comisia Europeană, după ce verificările făcute în trei judeţe au scos la lumină deficienţe în organizarea licitaţiilor. CE a transmis aseară Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului un raport preliminar al misiunii de audit efectuată în România în această primăvară, care a veridicat proiecte finanţate cu bani europeni în Teleorman, Ilfov şi Buzău.
• Sebastian Lăzăroiu spune că este pe jumătate ungur
Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al preşedintelui Băsescu şi proaspăt numit ministru al Muncii, povesteşte într-un interviu pentru Mediafax despre relaţiile cu membri UDMR din Cabinet, dezvăluiend cu acestă ocazie că are origini maghiare.
• ZIARUL FINANCIAR
• Parlamentul trebuie să decidă astăzi cine ia un job de 2 mld. euro: şeful pieţei asigurărilor
PD-L îl susţine pe Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentaţi oameni din industria asigurărilor, pentru poziţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Parlamentul are programată astăzi la ora 16:00 o şedinţă în care urmează să fie audiată viitoarea conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţia care reglementează o piaţă de circa 2 miliarde de euro. Cristian Constantinescu, omul care a dezvoltat de la zero până la stadiul de cea mai mare companie de pe piaţa locală firma Allianz-Ţiriac, deţine aproape 3% din Allianz-Ţiriac, aflată în acest moment pe locul doi pe piaţa asigurărilor (după Astra), cu 250 milioane de euro prime brute subscrise.
• Sunteţi pregătiţi să plătiţi preţul pieţei libere cerut de bancheri? Sau mergeţi pe mâna BNR cu restricţii la credite?
Banca Naţională pregăteşte un pachet de restricţii la acordarea de credite retail, adică la creditele de consum şi la creditele imobiliare. Adică aceste credite vor fi acordate mai greu, va fi mai dificil să te încadrezi în condiţii: avans de 30% la împrumuturile imobiliare în euro, 40% dacă vrei franci elveţieni, 20% dacă preferi leul. Avantaj leul. La creditele pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată trebuie să vii cu un avans de 20% şi cu o garanţie reală sau personală (poliţa de asigurare) de 133% din suma împrumutată.
• Prelungirea crizei din Grecia trimite leul în corzi: euro sare cu 1%, francul atinge un nou vârf istoric
Leul a înregistrat ieri încă o depreciere abruptă pe piaţa valutară interbancară, cotaţiile urcând cu încă 1%, până aproape de 4,28 lei pentru un euro, cel mai înalt nivel atins din ianuarie, pe fondul tensiunilor provocate de prelungirea situaţiei dramatice din Grecia (vezi pagina 10). Indirect a fost influenţat şi cursul francului elveţian, care a ajuns la un nou maxim istoric, de aproape 3,54 lei.
• Verestoy a vândut acţiuni FP de 4 mil. euro
Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din România, a vândut peste două treimi din acţiunile pe care le cumpărase anul trecut la Fondul Proprietatea (FP), reiese din ultima declaraţie de avere. El mai deţine în prezent 13 milioane de acţiuni FP, evaluate pe Bursă la 7 mil. lei, faţă de 41,2 milioane de acţiuni, cât avea la începutul lui noiembrie 2010, conform declaraţiilor de avere. În primele trei luni după listarea FP, titlurile s-au tranzacţionat în jurul nivelului de 0,6 lei, astfel că Verestoy a încasat peste 16,5 mil. lei (4 mil. euro) pentru cele 28,2 milioane de acţiuni vândute. El a marcat şi un profit semnificativ, având în vedere că acţiunile FP pe care le mai are în portofoliu sunt înregistrate la un preţ mediu de achiziţie de 0,465 lei. Dacă şi acţiunile vândute au fost achiziţionate la acelaşi preţ, atunci Verestoy a marcat un câştig de aproape 30%.
• Fondul sud-african NEPI s-a listat la Bucureşti, dar tot de acasă strânge bani de investiţii
Fondul sud-african de investiţii imobiliare NEPI (simbol bursier NEP) a debutat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu tranzacţii de 2.600 de lei. În aceeaşi zi fondul a anunţat încheierea unei majorări de capital de 29 mil. euro printr-o emisiune de acţiuni noi subscrisă de investitorii de pe bursele din Johannesburg şi Londra, celelalte două pieţe unde este listat NEPI.