REVISTA PRESEI 21.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iunie 2012

ADEVARUL

Adrian Năstase s-a împuşcat în gât. Ponta a fost la spital

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri noapte, după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa. Adrian Năstase le-a cerut permisiunea poliţiştilor să îşi ia nişte cărţi din biroul său. Fostul premier a profitat de moment şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre poliţişti a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, miercuri noapte, că Adrian Năstase are mai multe plăgi împuşcate şi va fi operat joi dimineaţă, la orele 8.30-9.00, precizând că la uşa salonului fostului premier sunt poliţişti. Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, miercuri seară, că modul în care a fost tratat Adrian Iliescu a fost "inuman‟. Iliescu este de părere că graba de a-l ridica aşa de repede a fost nejustificată şi a condus la reacţia dramatică a fostului prim-ministru.

Adrian Năstase, greul încarcerat

Fostul prim-minstru Adrian Năstase îşi va ispăşi pedeapsa la Penitenciarul Rahova. Aseară, avocaţii săi mai sperau să-şi salveze clientul cerând revizuirea sentinţei. Cu două zile înaintea împlinirii vârstei de 62 de ani, Adrian Năstase îşi făcea aseară valiza pentru a merge la închisoare. Cu puţin înainte de ora 19.00, sentinţa în dosarul "Trofeul calităţii" devenea publică: el, fostul premier - doi ani de închisoare cu executare. Ceilalţi, complicii, au primit toţi câte şase ani. Câţiva dintre ei au primit şi câte un spor de un an. După anunţarea sentinţei, strada Zambaccian se afla sub ocupaţia presei. În vila lui Năstase nu se întâmpla nimic. Doar unul dintre cei doi băieţi ai săi a ieşit pe poartă, pe la ora 19.30. Se ducea după ţigări.

Cazul Ponta, prin ochii elitelor

Adevărul" a consultat personalităţi din lumea academică privind situaţiaprim-ministrului după acuzaţiile de plagiat. Opiniile sunt împărţite. Scandalul de plagiat în care este implicat prim-ministrul Victor Ponta este văzut din unghiuri diferite de personalităţile din lumea academică românească. Unii îl critică aspru pe premier, alţii cred că poate să îşi facă "mea culpa" şi să meargă înainte.

A apărut petiţia online pentru demisia premierului Victor Ponta

La câteva ore după ce scriitorul timişorean Daniel Vighi făcea publică o scrisoare deschisă prin care cerea demisia onorabilă a lui Victor Ponta, mediul academic pe care, împreună cu alţi profesori, îl reprezintă a lansat miercuri seara petiţia online "Demisia premierului Victor Ponta, cerută de mediul academic". Aşa cum promitea încă dinainte de prânz, Daniel Vighi, susţinut de Societatea Tinerilor Universitari din România, Grupul de Reformă Universitară, Universitatea de Vest Timişoara şi Asociaţia culturală Ariergarda şi de Smaranda Vultur, Viorel Marineasa şi Ciprian Vălcan, a lansat petiţia prin care cere demisia primului ministru. Motivul îl reprezintă acuzaţiile de plagiat la adresa lui Ponta. Scandalul a depăşit graniţele ţării, apărând si in presa internationala.

CV-ul premierului, modificat pe site-ul Camerei

CV-ul premierului Victor Ponta, publicat atât pe site-ul Camerei Deputaţilor cât şi pe propriul site, a suferit o schimbare. Noul CV nu mai menţionează Masterul în Drept Penal Internaţional de la Universitatea din Catania, Italia, pe care Victor Ponta, potrivit vechiului document, l-ar fi urmat în perioada martie-iunie 2000, arată Hotnews. Au fost scoase din CV-ul premierului Victor Ponta urmatoarele informatii: Masterul "Management Politic" Institutul Social Democrat din noiembrie 2003, absolvent al Colegiului National de Aparare in iulie 2002, Master in Drept Penal International la Universitatea din Catania, Sicilia-Italia, in martie - iunie 2000.

Consiliul European pus într-o situaţie delicată în legătură cu delegaţia României: Trebuie să îşi rezolve problemele acasă. Urmează mutarea lui Băsescu!

Consiliul European este pus într-o situaţie extrem de delicată în cazul corespondenţei legată de participarea delegaţiei României la următorul summit european astfel că, oficial, ar prefera să stea deoparte de această chestiune şi repetă că ea va trebui rezolvată la nivel naţional. Consiliul European nu poate fi arbitru în astfel de situaţii mai ales că se aşteaptă ca, în scurt timp, "lucrurile să evolueze". Cu alte cuvinte este aşteptată mutarea Palatului Cotroceni în această chestiune. Ministerul de Externe a anunţat că a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Hidro scapă din mâna statului

Tribunalul Bucureşti a admis ieri intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Cea mai mare companie de stat va fi administrată judiciar de firma Euro Insol. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie şi cea mai mare companie de stat din România, a intrat ieri în insolvenţă. Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă depusă vineri. Soluţia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă este executorie. Hidrosind, sindicatul salariaţilor din Hidroelectrica, a anunţat că va înainta cerere de opoziţie împotriva intrării în insolvenţă. Deschiderea procedurii de reorganizare presupune că deciziile în companie nu vor mai fi luate de membrii Consiliului de Administraţie, propuşi de Ministerul Economiei şi de Fondul Proprietatea, ci de un administrator judiciar. Instanţa a numit Euro Insol SPRL ca administrator judiciar, firmă de insolvenţă coordonată de avocatul Remus Borza.

Preţul aurului, estimat să scadă pe bursa din Londra înaintea deciziei FED

Analiştii estimează că preţul aurului va scădea pentru a doua zi consecutiv pe bursa din Londra, investitorii pe această piaţă aşteptând rezultatul şedinţei Rezervei Federale a Statelor Unite (FED) cu privire la politica monetară. Banca centrală americană va anunţa astăzi decizia cu privire la introducerea de noi măsuri de stimul la finalul şedinţei de două zile. Analiştii intervievaţi de Bloomberg cred că FED va creşte nivelul de finanţare a Operaţiunii Twist la peste 400 de miliarde de dolari pentru a stimula creşterea economică şi a proteja economia americană faţă de criza europeană. Liderii europeni prezenţi la reuniunea G20 din Mexic s-au angajat, ieri să implementeze "toate măsurile politice necesare" pentru a apăra uniunea monetară.

Editorialist Bloomberg: Mario Draghi este singurul om care poate salva Europa

Clive Crook, editorialistul agenţiei de ştiri Bloomberg, consideră că îndrăzneţul plan al Uniunii Europene de a nu avea un plan contra crizei economice se apropie de final. Săptămâna trecută, investitorilor le-a trebuit mai puţin de o zi să arunce la coş pachetul de asistenţă financiară pentru băncile spaniole. În această săptămână, veştile bune dinspre Grecia, unde stânga ostilă Uniunii Europene a fost înfrântă în cadrul scrutinului electoral, au fost ignorate şi mai rapid. Având în vedere că politicienii europeni fie nu sunt dispuşi, fie, pur şi simplu nu sunt capabili să acţioneze, totul depinde de Banca Centrală Europeană şi de preşedintele acesteia, Mario Draghi.

CURENTUL

Decizie istorică: Năstase, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Hotărârea judecătorilor a fost luată în unanimitate, este definitivă şi executorie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menţinut, ieri, condamnarea de doi ani de închisoare cu executare pentru fostul prim-ministru Adrian Năstase, dată în dosarul "Trofeul Calităţii", în care acesta a fost judecat pentru obţinerea ilegală de fonduri pentru campania electorală pentru preşedinţie din 2004. În plus, instanţa a menţinut şi interzicea unor drepturi pentru Năstase, care nu a fost prezent ieri la citirea sentinţei. Şedinţa de judecată a completului de cinci judecători a durat aproape şapte ore.

Pohta ce-a pohtit Ponta: Plagiatul l-a făcut celebru în lume

Oricine va avea curiozitatea să dea căutare pe sfântul Google "Victor Ponta Romania", va constata cu surprindere sau nu că primele 25 de rezultate afişate fac referire la scandalul de plagiat în care este implicat premierul "celui mai cinstit guvern", în urma dezvăluirilor făcute de prestigioasa publicaţie "Nature".Iar referirile nu sunt din presa românească, spre dezamăgirea corului de susţinători ai plagiatorului Ponta. "Premierul României Victor Ponta este acuzat de plagiat în teza de doctorat", scrie celebrul Huffington Post. Informaţia a fost rostogolită şi dezbătută de BBC News, de Fox News, de New York Times, de Irish Times, Herald Sun, ca să nu mai vorbim de AFP şi de Reuters care actualizează zilnic informaţiile legate de furtul intelectual practicat de Victor Ponta, conform acuzaţiilor din revista "Nature".

Insolvenţa Hidrolelectrica - pe mâna unui fost coleg de facultate al lui Ponta

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, a anunţat administratorul judiciar numit de Tribunal, Remus Borza. "Este o sentinţă executorie care va fi pusa în aplicare imediat". Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol. Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România şi coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta- ambii absolvind Facultatea de Drept în 1995, Remus Borza -administratorul judiciar numit în dosarul insolventei Hidroelectrica- este un băimărean stabilit în Bucureşti după absolvirea facultăţii, potrivit hotnews.ro. El coordonează Grupul Borza şi Asociaţii, care deţine doua societăţi de insolvenţă, Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL, situate intre primele 5 firme de insolvenţă din România, gestionând active ce depăşesc 850 milioane de euro.

CURIERUL NATIONAL

Activitatea bancară, fraudă instituţionalizată

William Black, americanul care a ajutat la trimiterea la închisoare a 1.000 de bancheri, spune că, pe scară largă, creditarea are la bază înşelarea încrederii clienţilor. Sistemul permite "frauda controlată" care presupune că entităţi aparent legitime sunt utilizate de anumite persoane pentru a le frauda pe altele. Reglementatorii trebuie repuşi în drepturi după ce balonul creditării din deceniul trecut a arătat că vigilenţa pieţelor nu este suficientă pentru a preveni practicile frauduloase. Băncile operează într-un sistem atât de pervertit, încât frauda este matematic garantată, consideră William Black, profesor la University of Missouri şi cel care în calitate de şef al unor instituţii guvernamentale din SUA a ajutat la închiderea a nu mai puţin de 1.000 de bancheri în anii '80 pentru delicte de ordin financiar.

Summitul G20 din Mexic: Europa - considerată vinovată de actuala situaţie gravă din economia şi finanţele mondiale

Reuniţi la Los Cabos, în Mexic, liderii ţărilor membre ale G20 şi-au reafirmat unitatea în acţiunea pentru evitarea unei recesiuni mondiale. Au fost luate angajamente vizând restabilirea creşterii economice şi redresarea finanţelor publice. Liderii europeni au combătut ferm argumentele potrivit cărora de actuala situaţie dificilă din economia lumii este responsabilă doar zona euro şi în general Europa. Prezent pentru prima oară la un astfel de summit, preşedintele François Hollande nu a reuşit să obţină sprijin pentru unele dintre măsurile considerate de el esenţiale pentru stimularea creşterii economice, cum ar fi taxa asupra tranzacţiilor financiare sau impozitarea profiturilor mari.

Băncile italiene, sub presiune

Criza datoriilor, austeritatea şi recesiunea - o combinaţie fatală asupra consolidării capitalului băncilor italiene. Băncile italiene au probleme în privinţa consolidării rezervelor de capital, efectele crizei datoriilor de stat în combinaţie cu cea de-a treia rundă de recesiune din ultimul deceniu pe plan local generând un avans puternic al creditelor neperformante, care forţează creşterea provizioanelor. Creditele neperformante din sectorul privat s-au plasat la 109 miliarde euro în aprilie, în urcare cu 15% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale a Italiei, citate de Bloomberg. Deprecierile de capital, excluzând reevaluarea în scădere a activelor, au avansat în aceeaşi perioadă de la 50 miliarde de euro la 58 miliarde euro.

România - sursă de sclavie modernă

România este o sursă importantă de victime ale traficului de persoane în Europa, arată un raport al Departamentului de Stat american. Între timp, Comisia Europeană propune 40 de noi măsuri în cadrul unei strategii de combatere a traficului de persoane. România oferă servicii de slabă calitate victimelor traficului de persoane, ceea ce face ca populaţia vulnerabilă să rişte să fie traficată din nou, arată concluziile unui raport în domeniu realizat de Departamentul de Stat american. Raportul critică autorităţile române pentru că, al treilea an la rând, nu au acordat niciun fel de finanţare organizaţiilor neguvernamentale care luptă împotriva traficului de persoane. Documentul arată că românii sunt forţaţi să muncească în agricultură, serviciile hoteliere, industria prelucrătoare, dar şi la furat.

Fraţii Awdi, audiaţi din nou de procurori

Fraţii Awdi, Mehdi şi Hussein au fost chemaţi din nou la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a da detalii în dosarul fraudării Rodipet, au declarat pentru Curierul Naţional surse judiciare, precizând că, cel mai probabil, acestora li se vor prelungi interdicţiile de a părăsi ţara. Mehdi şi Hussein Awdi sunt acuzaţi, alături de fratele Hassan şi de Elie Chehade, Istambouly Bassam, Matly Marwan Georges, Florin Lungoci, Iordan Bădeanu, Angela Liliana Coman şi Mokdad Bilal Mohamad de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani, prejudiciul stabilit de procurori ridicându-se la 149.278.004 lei, respectiv 35,5 milioane euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Grecia a ieşit doar din criza politică

La Atena a fost instalat un nou guvern după opt luni de interimat. Provocările economice rămân însă uriaşe pentru noua administraţie. Partidul conservator No­ua Democraţie, cel socialist Pasok şi Stânga Democrată au ajuns, ieri, la o înţelegere privind formarea unui nou guvern, după alegerile de duminică. Antonis Samaras l-a anunţat pe pre­şedintele ţării, Carolos Papoulias, că are susţinerea necesară pentru a forma un guvern "stabil, pe termen lung", alături de partidele de centru-stânga, în urma victoriei, la limită, în alegerile de du­minică. Samaras a declarat că Executivul pe care îl va conduce "va face tot posibilul pentru oameni, pentru ieşirea din criză". "Mâine voi cere ca noul guvern să fie format şi vom munci din greu pentru a oferi speranţă poporului", a spus el.

Ponta, erou în piesa "O scrisoare pierdută". Lista cu participanţii la Consiliul European a fost trimisă aiurea

Lista cu participanţii la Consiliul European din 28-29 iunie - cu numele lui Băsescu lipsind de pe ea - pare să fi nu fi fost trimisă la destinatarii potriviţi. La prânz, premierul Victor Ponta anunţa că lista cu participanţii la Consiliul European a fost trimisă de MAE "la Bruxelles, la Comisia Europeană", de pe aceasta lipsind numele lui Traian Băsescu. Mark Gray, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat însă pentru mediafax.ro că lista cu delegaţia României la summit-ul Consiliului European ar trebui trimisă în mod normal Consiliului, adică la biroul preşedintelui Herman Van Rompuy. "Nu cred că este o listă care trebuie trimisă nouă, ci Consiliului European, pentru că preşedintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupă de organizarea summit-ului de săptămâna viitoare.

ANUNŢ BOMBĂ. Mihai Răzvan Ungureanu candidează!

Fostul premier Mihai Răzavan Ungureanu a anunţat, într-un interviu acordat Hotnews, că va candida la alegerile parlamentare din toamnă într-un colegiu din judeţul Iaşi, sub sigla unei alianţe electorale. "În primul rând Iniţiativa Civică este cea mai flexibilă formă de organizare a aşteptărilor electoratului de dreapta care nu doreşte neapărat un partid ci să dovedească că este fidel propriilor convingeri. (...) Obiectivul nostru real şi direct este de a coagula pe seama unei platforme comune tot ceea ce înseamnă forţă politică aptă să reprezinte dreapta şi acest electorat. Că e vorba de PDL, de alte partide mai mici astăzi, Iniţiativa Civică, toate acestea trebuie să se regăsească pe o platformă unica aptă ca in toamna sa angajeze candidaturi şi să intre in lupta electorală pentru reprezentare în Parlament.

Oltchim, în administrare specială. Urmează privatizarea

Combinatul din Râmnicu Vâlcea este candidatul perfect pentru a păşi pe urmele Hidroelectrica. Insolvenţa Hidroelectrica a deschis cutia Pandorei, discuţia la ordinea zilei fiind cine va mai ajunge în aceeaşi situaţie cu producătorul de energie electrică. Declaraţiile din ultimele zile şi situaţia economică indică o favorită detaşată pentru această poziţie: combinatul chimic Oltchim. În şedinţa de Guvern de ieri, premierul Victor Ponta a vorbit despre "bombele" pe care le-ar fi moştenit, identificând printre acestea Oltchim şi Hidroelectrica, şi alimentând speculaţiile că ar urma la rând combinatul vâlcean. Cu o zi înainte, preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim, Karoly Borbely, demisionase din funcţie, lăsând în urmă întrebarea dacă nu cumva s-a încercat deja aplicarea unei soluţii similare cu cea de la Hidroelectrica.

Iată de ce Buffett este bogat. Ce investiţii reuşite a făcut

Vehicolul de investiţii al miliardarului american Warren Buffett, Berkshire Hathaway, trece prin cea mai bună perioadă a sa din ultimul an. Acţiunile companiei lui Buffett se află la maximul ultimelor 13 luni, pe fondul creşterii cotaţiilor acţiunilor unde aceasta are investiţii, în special ale băncilor, scrie Bloomberg. Buffett, în vârstă de 81 de ani, a declarat, luna trecută, că băncile americane au "lichiditate care le iese pe urechi" şi sunt într-o formă mai bună decât rivalele lor din Europa, care, în această perioadă, luptă cu criza datoriilor. Firma sa din Omaha, Nebraska, a adăugat deţinerilor sale acţini Wells Fargo, iar, anul trecut, a investit 5 miliarde de euro în Bank of America.

JURNALUL NATIONAL

Avocaţii lui Năstase duc "Trofeul Calităţii" la CEDO

Adrian Miclescu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a declarat pentru Mediafax că după condamnarea definitivă în dosarul Trofeul calităţii va fi făcută o sesizare la CEDO şi eventual decizia va fi contestată pe cale extraordinară, însă acestea nu duc la suspendarea pedepsei. Potrivit avocatului Adrian Miclescu, prin rămânerea definitivă a deciziei din dosarul "Trofeul calităţii" s-au epuizat căile ordinare de atac, astfel că este îndeplinită condiţia pentru ca viciile procedurale din dosar să poată fi contestate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul a precizat că pentru adresarea către CEDO nu este obligatorie consumarea căilor extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală, respectiv contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.

Cristian Tudor Popescu: "Politicienii nu vor mai avea aceeaşi seninătate înainte de a face pasul spre caşcaval"

Cristian Tudor Popescu a comentat la Antena 3 decizia de condamnare la doi ani de închisoarea în cazul lui Adrian Năstase: "O uşoară senzaţie de irealitate. N-am reuşit nici acum să îmi conturez imaginea lui Adrian Năstase în zeghe. Este un moment istoric. Este pentru prima oară când sistemul, din care face parte şi Băsescu şi Năstase, este lovit şi îngenuncheat în faţa publicului. Este prima oară când oameni ca Năstase arată că pot fi oameni, nu mai sunt intangibili, nu mai sunt semizei. În subconştientul colectiv se produce acum o mutaţie. Lucrurile nu vor mai fi cum au fost. Politicienii nu vor mai avea aceeaşi seninătate înainte de a face pasul spre caşcaval după ce s-a întâmplat cu un fost premier, şef de partid, de Cameră a Deputaţilor şi ministru de Externe.

Ministrul Lucian Isar, la Conferinta Wall-Street.ro: Despre privatizari si reintoarcerea investitorilor straini

Lucian Isar, ministrul delegat pe probleme de afaceri, a vorbit despre strategia guvernului de a pastra indicatorii macro la nivelul acordului cu FMI si de a reporni motoarele de crestere economica. "Romania trebuie repozitionata ca urmatorul punct cald pe harta investiilor", a declarat Isar, la conferinta M&A Outlook 2012, organizata de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young si PeliFilip. Ministrul a mai explicat pozitia Guvernului legat de privatizari, reindustrializare, readucerea investitorilor straini si incurajarea antreprenoriatului local. "Avem o strategie ambidextra. In primul rand, vom viza indicatori macroeconomici conform acordului cu FMI si Banca Mondiala. In al doilea rand, vrem sa repornim motoarelor de crestere economica. Incercam sa repozitionam Romania ca urmatorul punct cald pe harta investitiilor

Ce nu vor băncile să afli: cum să-ţi declari falimentul personal în altă ţară şi să scapi de datorii

În România insolvenţa persoanelor fizice şi falimentul personal subsecvent nu sunt reglemetate, graţie jocurilor politice din Parlament, a presiunii bancherilor şi a FMI şi a guvernelor obediente. Insolvenţa şi falimentul sunt însă stări de fapt şi foarte mulţi români se găsesc în aceste situaţii. Aceştia, ca cetăţeni europeni, au posibilitatea de a beneficia de recunoaşterea legală şi de iertarea datoriilor pe care nu le mai pot plăti în întreaga Uniunea Europeană, acolo unde legea insolvenţei personale există. ECONOMICA.NET vă arată cum şi de ce românii au această posibilitate de care nu au auzit până acum.

Încolţită de creditori, Cocor se pregăteşte să vândă din active

Consiliul de Administraţie al Cocor SA, companie care operează magazinul cu acelaşi nume din centrul capitalei, solicită acţionarilor să aprobe vânzarea unor active. Societatea are nevoie de bani pentru a-şi plăti un credit de la BCR, instutuţie financiară care vrea să îi execute silit. Încolţită de creditori, societatea Cocor SA, care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Bucureştiului, caută măsuri disperate pentru a evita executarea silită. BCR, care mai are de recuperat de la Cocor peste 17.785.000 de euro, ameninţă că va recurge la executarea silită dacă nu încasează ratele restante.

NATIONAL

Condamnarea lui Nastase: Incepe jihadul politic in Romania

Dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului "Trofeul Calitatii", fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat de magistratii Curtii Supreme la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi la functii publice pe o perioada de cinci ani. Hotararea a fost luata in unanimitate. Adrian Nastase este doar un nume dintr-o lunga lista de politicieni (fosti ministri, primari, presedinti de consilii judetene) care vor avea o soarta asemanatoare. Cel putin asa sustin surse juridice, care au declarat ca, in perioada urmatoare, vom asista la un val de arestari si de noi dosare.

Crin Antonescu: Deplang faptul ca Adrian Nastase se afla in asemenea situatie

Presedintele PNL deplange situatia in care a ajuns Adrian Nastase dupa ce fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Crin Antonescu, copresedinte USL, a declarat, miercuri, la auzul vestii ca Adrian Nastase, fost premier al Romaniei a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, ca deplange situatia in care acesta, considerandu-l un politician important ai ultimilor 20 de ani.

UE impune o uniune bancara cu moneda unica

Liderii G20 sprijina proiectul unei uniuni bancare europene, "o arhitectura financiara mai bine integrata la nivel global". La summitul G20 de la Los Cabos, Mexic, liderii natiunilor dezvoltate si emergente s-au angajat sa sprijine construirea unei uniuni bancare europene. Felipe Calderon, care asigura presedintia grupului G20, a precizat ca noul organism financiar trebuie sa preia responsabilitatile sistemelor bancare nationale din UE, aflate in criza, si sa asigure garantarea depozitelor bancilor. "Am discutat coordonatele pentru a avea aceleasi norme pentru asigurarea depozitelor si restructurarea bancilor", a declarat si cancelarul german Angela Merkel.

Donald Trump: "Euro este condamnat"

Miliardarul american Donald Trump sustine ca euro va disparea, iar tarile UE vor reveni la vechile monede nationale. Magnatul recomanda cumpararea de terenuri ieftine in Spania si Grecia. Trump afirma ca in zona euro este debandada. "Euro este deja condamnat", sustine magnatul, care estimeaza ca Germania nu va ajuta la infinit celelalte state din zona euro. "Germanii, care sunt oameni muncitori, daca ar dori sa se pensioneze la 45 sau 50 de ani le-ar fi imposibil (varstele de pensionare pentru frizerii si bucatarii greci - n.r.)", a spus Trump. Pe de alta parte, el recomanda investitia in proprietati imobiliare din Spania si Grecia. "Terenurile le poti obtine pe un pret de nimic", a mentionat Donald Trump.

PUTEREA

Năstase, doi ani de închisoare. FOSTUL PREMIER A ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ. S-A ÎMPUŞCAT ÎN GÂT!

Năstase se află în acest moment în operaţie. Intervenţia chirurgicală este efectuată de medicii Şerban Brădişteanu şi Mircea Beuran. Fostul premier are o plagă latero-cervicală, aproape de vena jugulară, produsă de arma de foc de calibrul nouă milimetri. Potrivit RTV, Adrian Năstase încercat să-şi tragă un glonţ în cap, însă a fost împiedicat de poliţişti şi s-a împuşcat în zona gâtului. Glonţul i-a rămas în gât, susţin surse medicale. Parchetul instanţei supreme a anunţat, miercuri noapte, că face cercetări în cazul tentativei de suicid a lui Adrian Năstase, care a avut loc în timpul punerii în executare a mandatului privind condamnarea acestuia la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Ilie Şerbănescu: Gratis pentru alţi "băieţi deştepţi"

"Este foarte suspect că FMI descoperă în ultimele trei luni < băieţii deştepţi >. Mai mult, Fondul face şi evaluări asupra pierderilor poporului român din cauza acestor < băieţi deştepţi >", a declarat Ilie Şerbănescu, analist economic. "Cred că FMI a devenit agentul de vânzări pentru alţi < băieţi deştepţi >. Aşa, pot lua Hidroelectrica gratis", a spus analistul. Cât priveşte ratingul companiei care s-ar putea repercuta şi asupra României, analistul consideră că statul nu va mai putea emite obligaţiuni. "Cu siguranţă, ar fi foarte rău pentru noi dacă ar coborî ratingul de la cât e acum, la o treaptă inferioară. Cine a făcut mişcarea de a cere insolvenţa Hidroelectrica a făcut-o cu scopul de a o da pe gratis."

Şeful Bancpost: "Nu răspunzi la şmen cu alt şmen"

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica este mai îngrijorătoare pentru România decât rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputaţional al statului, apreciază preşedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Mă gândesc că o linie de raţionament pentru analiştii externi este că dacă o societate cu capital de stat şi una din cele mai mari intră în insolvenţă, mâine, poimâine vedem falimentul unei municipalităţi şi, în cele din urmă, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza, la ZF Bankers Summit12. "Argumentul (n.r. - insolvenţa) a fost: o soluţie pentru a scăpa de contractele cu < băieţii deştepţi >. Eu respect logica economică, dar nu trebuie să răspunzi la un şmen cu un şmen. Cel puţin nu din partea statului român", a afirmat Bogza. El a concluzionat că în momentul în care o entitate de stat, şi încă una foarte mare, printre cele mai importante, intră în faliment, investitorii nu mai au încredere în riscul suveran.

"Mafia densităţilor" din OMV Petrom

O reţea minuţios organizată din interiorul companiei-mamut de carburanţi OMV Petrom eludează sistemul fiscal din România printr-un mecanism bine pus la punct, asemănător "înşelatului la cântar". Conducerea companiei nu este străină de acest fenomen, fiind informată chiar din interior. Dacă ţinem cont şi de faptul că, în urma documentării acestui subiect, Puterea i-a adresat, în urmă cu o lună şi jumătate, un set de întrebări punctuale, la care nu a răspuns nici în ziua de astăzi, este evident că boardul OMV evită acest subiect. Fenomenul este cunoscut în interiorul companiei drept "mafia densităţilor".

ROMANIA LIBERA

Disputa Ponta-Băsescu, faza gesturilor tranşante

Premierul Victor Ponta nu a mai aşteptat o nouă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema participării la Consiliul European şi, prin intermediul Ministerului de Externe, a trimis la Bruxelles componenţa delegaţiei României. Componenţă, evident, fără şeful statului. Până la închiderea ediţiei, Preşedinţia nu a avut vreun punct de vedere. Ce înseamnă acest lucru? Că prim-ministrul a renunţat să mai discute cu preşedintele pentru a ajunge la o concluzie pe tema re-pre-zentării la Consiliul European. Şi mai înseamnă şi o de-claraţie categorică de război lansată de Victor Ponta, în contextul scandalului de plagiat în care este implicat, scandal a cărui declanşare a pus-o, încă din prima clipă, pe seama preşedintelui.

Ce-i leagă pe Năstase&Ponta: firul invizibil al ruşinii?

Adrian Năstase a fost condamnat cu închisoare, a doua zi după ce a fost descoperit plagiatul lui Victor Ponta. Această condamnare s-ar putea să-i dea fiori reci pe şira spinării tânărului premier, care a pornit cu stângul în cariera sa, crezând ca va putea reedita faptele mentorului său, cu aceeaşi aroganţă şi cu acelaşi zâmbet superior. În 2003, când actualul premier şi-a terminat teza de doctorat sub îndrumarea mentorului său, Adrian Năstase, acesta conducea cu mână forte guvernul şi nu-i rămânea prea mult timp pentru studenţii şi doctoranzii săi de la drept, în vreme ce Victor Ponta ca şef al Corpului de Control al Primului Ministru era ocupat nu doar cu treburile de la Palatul Victoria, ci şi cu tranşarea dosarului Cristian Panait, tânărul procuror care a murit în condiţii suspecte în timp ce instrumenta două dosare grele, ambele legate de clienţi importanţi ai PSD.

ZIARUL FINANCIAR

Mark Mobius: Europa va ieşi din criză mai robustă ca oricând

Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, consideră că ţările europene s-au angajat într-un joc de durată al confruntărilor, însă necesar, din care Europa va ieşi puternică cum n-a fost niciodată, scrie CNBC. Unul dintre fondurile lui Mobius, Franklin Templeton, este administratorul activelor Fondului Proprietatea. "Acest lucru va continua o perioadă lungă de timp. Ţările europene trebuie să cadă de acord asupra responsabilităţii fiscale şi să adopte principii noi. Este o schimbare majoră, dar eu cred că vor face aceste reforme şi Europa va ieşi din criză puternică cum n-a mai fost niciodată", a spus Mobius. Mobius, care supraveghează administrarea unor active de 50 de miliarde de dolari, anticipează că Europa va avea pre­gă­tit cadrul pentru o uniune fiscală în mai puţin de doi ani. El a adăugat că investitorii care mizează prea multă vreme pe activele sigure în caz de criză vor rata un boom spectaculos pe pieţele globale.

De ce să fie pusă la adăpost la Banca Naţională numai colecţia de timbre valoroase? Mai bine să fie duse acolo Hidroelectrica şi ce mai avem preţios în România!

În Parlament, o iniţiativă legislativă prevede transferul la Banca Naţională a colecţiei de timbre a Poştei Române, în valoare totală de 700 de milioane de euro. "Există indicii care îndreptăţesc îngrijorările privind înstrăinarea colecţiei de timbre, cum ar fi faptul că mărcile poştale nu sunt înregistrate în conturile bilanţiere ale companiei şi, mai ales, subevaluarea lor. Faţă de o valoare reală de 700 de milioane de euro, valoarea contabilă la Poşta Română este de aproximativ 1 milion de euro", spun iniţiatorii proiectului de lege. Dar cu ce sunt mai puţin valoroase Poşta Română, cu oficii până în ultimul cătun şi care asigură practic acoperirea instituţională a României, Institutul Cantacuzino, cu brevete de importanţă mondială şi responsabil pentru vaccinurile nou-născuţilor, sau Hidroelectrica, care nu face decât să exploateze investiţii amortizate deja de zeci de ani, baraje făcute cu sudoarea zecilor de mii de tineri care au lucrat gratis acum 50 de ani pe şantierele ţării?

Cele 50.000.000.000 de euro care nu interesează pe nimeni

A făcut vâlvă evaluarea din primăvara trecută a şefului curţii de conturi, Nicolae Văcăroiu, după care economia subterană din România trece de 50 mld. euro anual. Strategiile de îmbunătăţire a colectării veniturilor la buget arată pe hârtie la fel de frumos precum arată pe sticlă descinderile cu mascaţi ale DIICOT pentru ridicarea evazioniştilor. România continuă să rămână însă păgubită de enorma resursă pe care i-ar aduce-o scoaterea la lumină măcar a unei părţi din economia subterană - o resursă de care are nevoie ca de aer.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb