REVISTA PRESEI 21.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 iunie 2017

REVISTA PRESEI 21.06.2017

ADEVARUL

Dragnea şi-a pus partidul în cap înainte de moţiunea de cenzură

Negocierile dintre PSD şi UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură au eşuat, după ce mai mulţi parlamentari social-democraţi din Ardeal au criticat revendicările UDMR, cum ar fi Ziua maghiarilor sau autonomia culturală, promise în primă fază de Liviu Dragnea. Astfel, votul pentru moţiune va fi pe muchie de cuţit. Potrivit unor surse politice, cerinţele UDMR au fost în mare parte acceptate de conducerea PSD la discuţiile de luni, însă, peste noapte, parlamentarii social-democraţi din Ardeal au înroşit telefoanele spre Bucureşti.

Motivare CCR. De ce nu poate fi Liviu Dragnea premier. Deocamdată

CCR a publicat marţi motivarea deciziei prin care a statuat că Legea de funcţionare a Guvernului, care interzice unui condamnat penal să fie premier sau ministru, este constituţională. Curtea spune că este dreptul exclusiv al Parlamentului să impună criterii de integritate, la fel cum e tot dreptul Parlamentului să amnistieze penalii sau să schimbe regimul incompatibiliăţilor. Magistraţii CCR susţinuţi de PSD au făcut opinie separată. În mod bizar, CCR arată şi modul în care Liviu Dragnea ar putea ieşi, totuşi, de sub rigoarea criteriilor de integritate: Parlamentul să vină cu o lege de dezincriminare sau amnistie, ceea ce ar şterge faptele penale din cazierul liderului PSD. De asemenea, nu doar prin lege poate fi impusă o amnistie, ci şi printr-o ordonanţă de urgenţă.

Portugalia va sprijini România în negocierile cu privire la Brexit

Secretarul de stat portughez pentru Afaceri Europene, Margarida Marques, a avut o serie de întrevederi cu oficialii români la Bucureşti. Într-un interviu pentru "Adevărul", aceasta i-a asigurat pe români că vor avea un aliat de nădejde în Portugalia pe tema Brexit-ului, a vorbit despre competiţia dintre cele două ţări pentru găzduirea unei importante agenţii UE şi ne-a avertizat cu privire la ce ne aşteaptă când vom prelua preşedinţia Europei. Ambele ţări au comunităţi foarte mari care locuiesc în Regatul Unit. De aceea, prioritatea este cetăţeanul în aceste negocieri.

Mame înainte de 15 ani! Cele mai multe fete-mame din UE sunt românce

România este pe primul loc în UE la numărul de copii născuţi tot de copii, adică de mame cu vârste sub 15 ani. Mai mult, cifrele arată că la noi în ţară se află o treime dintre toate cazurile de la nivelul Uniunii Europene, adică 676 din 2000. Acelaşi studiu mai arată că, la noi, rata fertilităţii cu grupa de vârstă 10-14 ani este 1,32, fiind mai mare faţă de cea a Bulgariei. Iar dacă ar fi să comparăm situaţia din România cu media UE (0,15), constatăm că rata fertilităţii mamelor cu vârste până în 15 ani este de aproape nouă ori mai ridicată.

Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru reformele Uniunii Europene propuse de către Emmanuel Macron

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a afirmat deschiderea faţă de posibilitatea înfiinţării unui minister de finanţe european şi a unui buget comun al zonei euro, exprimându-şi susţinerea condiţionată pentru una din principalele propuneri ale lui Emmanuel Macron, relatează publicaţia Financial Times. Berlinul este nerăbdător în a repara relaţiile cu Parisul, relaţii ce se răciseră în timpul mandatului lui Francois Hollande. Însă cancelarul Germaniei, Angel Merkel, a subliniat faptul că Uniunea Europeană poate înainta "doar dacă condiţiile sunt oportune şi dacă noi nu ne concentrăm în zonele greşite", şi dacă un buget comun va fi "folosit pentru scopurile potrivite".

Un roman si-a cumpărat noul Aston Marin Valkyrie de 3 milioane de euro! Doar 150 de maşini construite!

Aston Martin produce împreuna cu Red Bull una dintre cele mai tari maşini ale momentului, Valkyrie, un bolid cu performante de Formula 1. Dotat cu motor V12 amplasat central de 6.5 litri ce produce 900 de cai, noul Valkyre este construit din elemente uşoare si are o greutate totala de doar 1000 kg. Este o ediţie super limitată la 150 de exemplare, iar Aston Martin scanează 3D fiecare proprietar pentru a construi interiorul perfect pentru fiecare dintre ei. Bogdan Căpuşan, fiul unor magnaţi imobiliari din Cluj, este singurul român care a comandat noul Aston Martin Valkyrie. El a postat deja un anunţ pe Instagram ca va fi fericitul posesor al unui asemenea exemplar. Căpuşan este pilot de raliuri si colecţionar de maşini rapide.

The Atlantic: Budapesta, placa turnantă a extremismului european

Naţionalişti din Suedia, Regatul Unit, Franţa şi chiar Statele Unite, care se simt nedreptăţiţi în ţările lor de origine şi care dispreţuiesc valorile liberale ale acestora, şi-au găsit refugiul în Ungaria. Ei sunt, după cum notează "The Atlantic" într-o analiză pe această temă, exponenţi ai acelei categorii de "refugiaţi" care intră în graţiile premierului ungar, Viktor Orban, lider al partidului antiimigraţie şi naţionalist-conservator Fidesz. De altfel, însuşi Orban a explicat, în discursul său privind starea naţiunii din luna februarie a acestui an, cine anume este binevenit în ţara pe care o guvernează. "Îi vom lăsa să intre pe adevăraţii refugiaţi: germani, olandezi, francezi şi italieni, politicieni îngroziţi şi jurnalişti care aici, în Ungaria, vor să găsească acea Europă pe care au pierdut-o în ţările lor natale", a afirmat el.

Donald Trump şi-a exprimat susţinerea faţă de Ucraina, anunţă Poroşenko după o întâlnire cu liderul american în Biroul Oval

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat marţi că a primit asigurări ferme cu privire la susţinerea ţării sale de la preşedintele american Donald Trump, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, relatează Reuters. Trump a îndemnat în campania sa electorală la o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia, alimentând temeri la Kiev cu privire la faptul că ar putea retrage angajamente anterioare ale Washingtonului de a susţine administraţia prooccidentală a lui Poroşenko. Moscova a invadat şi anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei. Casa Albă a anunţat într-un comunicat că cei doi şefi de stat au discutat despre soluţionarea paşnică a conflictului din Ucraina.

România a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE

România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, la finalul lunii mai, arată ultimele date furnizate de Comisia Europeană, analizate de analiştii de la KeysFin. Potrivit acestora, firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu (aproape dublu faţă de media înregistrată între 2011 şi 2015). În ceea ce priveşte producţia, România a fost în 2015 al cincelea producător de cereale din UE, cu 6% din total, nivel similar înregistrat de Spania şi Italia.

BANCHERUL

Topul băncilor cu cele mai bune pachete de cont curent

Mai multe bănci au adoptat in ultima vreme o noua strategie de a-si atrage clienţii, prin intermediul unor pachete de cont curent, care cuprind mai multe produse si servicii, precum carduri, internet banking sau retrageri de numerar la bancomate, la un cost total mai mic decât serviciile oferite separat sau cu condiţia încasării veniturilor lunare in contul băncii. Toate pachetele de cont oferite de primele şapte mari bănci româneşti au comisioane zero pentru administrarea contului si a cardului de debit, cu excepţia BRD, unde administrarea cardului nu este gratuită, ci are doar o reducere de 20% din comisionul standard.

COTIDIANUL

Cade sau nu cade Grindeanu? - Cornel Nistorescu

Delirul politic, delirul erotic şi delirul sporovăielii fac din România o ţară pitorească, uneori palpitantă, dar extrem de chinuită în materie de eficienţă. Cu ce ne va fi mai uşor, mai bine, cu ce vom înregistra o altă rată de progres dacă scăpăm de Grindeanu sau dacă ne împiedicăm de el? Ce fel de PSD mai bun poate să-i ia locul celui de acum şi ce fel de alianţă poate face dreapta cu adormiţii şi bîlbîiţii din noile grupări politice strecurate în Parlament? Aceste întrebări simple şi fără răspuns ne trimit automat la situaţia reală a României. Nu avem nici o ieşire fără o abordare temeinică a situaţiei, fără profesionişti, fără oameni de proiect şi de ideal. Adică fără oameni de stat şi fără o schimbare de atitudine, de la preşedinte în jos. El trebuie să dea tonul în materie de comportament, el este modelul, mobilizatorul şi catalizatorul unui alt fel de comportament.

Motivul pentru care liderul PSD fierbe toată vara

Următorul termen în procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de fapte de corupţie este 5 septembrie, informează Agerpres. Atunci, la Curtea Supremă va fi audiată Rodica Milos, iar Bombonica Prodana, fosta soţie a şefului PSD, va trebui să-şi precizeze poziţia procesuală. La termenul de marţi Dragnea nu s-a prezentat. Pe 15 iulie 2016, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Şeful PSD este acuzat că, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi folosit la organizaţia judeţeană a PSD două subalterne ale soţiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenţă socială, dar munceau la PSD Teleorman.

Şedinţa de Guvern s-a amânat

Şedinţa de Guvern programată pentru marţi, ora 12.00, a fost amânată pentru joi, după votul în Parlament al moţiunii de cenzură. Un secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a dat peste cap şedinţa de marţi pe motiv că i s-a făcut rău. Demnitarul a fost delegat de către ministrul demisionar de la Justiţie, Tudor Toader. Mariana Moţ pretinde că i s-a făcut rău şi nu poate participa la şedinţa de Guvern, prezenţa acesteia fiind obligatorie, mai ales în condiţiile în care Ministerul Justiţiei trebuie să avizeze majoritatea actelor normative, pentru a fi transmise la Monitorul Oficial.

CURENTUL

Agricultura românească bate record după record. Afacerile din sectorul cerealelor s-au dublat în ultimii 7 ani

Agricultura românească continuă evoluţia susţinută, pe fondul investiţiilor semnificative din ultimii ani. Potrivit unui studiu realizat de analiştii de la KeysFin, afacerile din sectorul producţiei de cereale s-au dublat în ultimii 7 ani, de la 8,34 mld.lei în 2009 la 16,1 milarde lei în 2015. Peste 7000 de firme, cu peste 40.000 de angajaţi, activează, în prezent, în agricultura românească, pe segmentul cultivării cerealelor, arată datele KeysFin. Faţă de 2009, numărul companiilor a crescut cu aproape 30%, la 7194, cei mai mulţi cultivatori fiind înregistraţi în Timiş (550), Constanţa (541), Teleorman (362). Interesant este faptul că în Bucureşti erau înregistrate peste 300 de companii. Pe fondul investiţiilor semnificative în optimizarea producţiei (seminţe de calitate, tratamente şi utilaje), profitabilitatea sectorului a crescut de peste 5 ori la 1,66 miliarde de lei în 2015.

CURIERUL NATIONAL

Locuinţe de la stat pentru debitorii executaţi

Autorităţile locale au posibilitatea de a cumpăra locuinţele scoase la licitaţie de bănci în urma executării silite şi de a-i lăsa pe locatari să folosească în continuare locuinţa. Chiria ce ar trebui plătită va fi de maximum 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni. Contractul se va încheia cu primăria şi va avea o durată de cinci ani, cu posibilitate de prelungire. În România, mii de familii se află în situaţia de a-şi pierde apartamentele pentru că nu au mai putut plăti ratele unui credit ipotecar. Potrivit datelor BNR, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, peste 180.000 de persoane figurau cu credite ipotecare al căror sold era de aproape 30 miliarde de lei.

În România, retailul creşte peste media europeană

GfK a derulat un studiu-analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluţii şi prognoze pentru 2017. Indicatorii de piaţă evaluaţi pentru un total de 32 de ţări europene analizate sunt: puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populaţiei în retail din cheltuielile totale, inflaţia, profitabilitatea spaţiilor comerciale. De asemenea, GfK oferă o prognoză asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spaţiile comerciale pentru 2017. În 2016, consumatorii din UE au avut un venit mediu de 16,153 euro de persoană pentru consum, chirie, economii şi contribuţii pentru pensii.

Companiile multinaţionale pot transfera lucrători în România pentru o perioadă mai lungă de timp

Începând cu acest an, anumiţi lucrători ai multinaţionalelor care îşi păstrează contractul de muncă în ţara de origine pot lucra în România până la 3 ani, spre deosebire de anii trecuţi, când legislaţia limita perioada la un singur an. În septembrie 2016 a fost adoptată în România Directiva Europeană privind Transferurile Intra-Grup, prin modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. România este una dintre cele 8 ţări care au adoptat până acum această Directivă (alături de Franţa, Italia, Olanda, Spania).

Studenţii de la UMF Iaşi anunţă ample proteste

Membrii Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi au decis, la 14 iunie, majorarea taxelor de şcolarizare pentru studenţii români de la 6.000 de lei la 7.500 de lei. Studenţii reclamă faptul că practicile precum "cumpărarea" examenelor sau a grilelor sunt încă întâlnite în rândul profesorilor, fiind susţinute mai ales de către studenţii străini. Studenţii medicinişti ieşeni vor protesta miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00, pe esplanada din faţa UMF Iaşi împotriva mult-criticatei decizii a Universităţii de a mări taxele de şcolarizare, a informat Liga Studenţilor, precizând că s-au strâns deja câteva sute de semnături.

DIGI, cel mai mare IPO privat din istoria pieţei de capital

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a schimbat componenţa indicelui principal pentru a doua oară de la lansarea acestuia. Comisia Indicilor a decis pe 19 iunie, în cadrul unei întâlniri extraordinare, să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET şi BET-TR, de la 12 la 13 companii. Noul emitent inclus este DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria.

EVENIMENTUL ZILEI

Încercarea lui Liviu Dragnea, - "Noaptea, ca hoţii! de a da foc la ţară prin negustoria cu UDMR" - a eşuat - Ion Cristoiu

Noaptea, ca hoţii! înseamnă o acţiune politică în genul unui jaf de bancă în plin centrul Londrei. Cu ochii la ceas şi cu urechile la sirenele Poliţiei." Noua încercare a lui Liviu Dragnea de a da foc la ţară pentru a-şi salva şefia a eşuat. Înseamnă asta că Liviu Dragnea nu va mai încerca să dea foc ţării? Fireşte că va mai încerca. Cîtă vreme PSD e condus de Liviu Dragnea, rămas la Guvernare va face şi alte şi alte încercări de a da foc la ţară. Liviu Dragnea are la dispoziţie beţe de chibrit destule. Sînt membrii CExN. Şi un butoi de benzină. PSD, partidul care nu îndrăzneşte nici măcar să-l tragă de mînecă pe Liviu Dragnea, d-apoi să-l oprească prin forţă.

PSD şi MAREA ALEGERE: Guvernul Grindeanu 2 sau reactivarea lui Iohannis

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului decide, astăzi, dacă îl demite din funcţie, prin moţiune de cenzură, pe premierul Sorin Grindeanu. Răsturnarea Guvernului va aduce automat PSD şi ALDE la mâna preşedintelui Klaus Iohannis care are dreptul să desemneze un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, în timp ce "supravieţuirea" lui Grindeanu ar putea să provoace o sciziune de amploare în PSD. Ambele tabere se declarau, ieri, sigure de victorie. PSD a asigurat că ar avea peste 250 de voturi şi că ar fi convins mai mulţi parlamentari din opoziţie să îl susţină. De cealaltă parte, aliaţii premierului Grindeanu au lansat, pe surse, informaţia că ar avea o listă cu 53 de parlamentari dispuşi să negocieze cu ei.

Ipoteză-şoc! Serviciile au provocat eşecul negocierilor PSD-UDMR

Liviu Dragnea a dat intenţionat greş în discuţiile cu Kelemen Hunor, după intervenţia serviciilor secrete, susţine analistul politic Stelian Tănase. Atunci când au văzut de ce este în stare acest Liviu Dragnea, oameni din servicii i-au pus nişte dosare pe masă şi i-au arătat că aruncă România întro situaţie fără precedent. În realitate, Liviu Dragnea a riscat nepermis echilibrul naţional, peste noapte, purtând negocieri nepermise în defavoarea majorităţii societăţii româneşti", a comentat Stelian Tănase pentru EVZ.

CCR, arma din mâna lui Grindeanu

Premierul a invocat nerespectarea de către Liviu Dragnea a articolului 92 din regulamentul activităţilor Parlamentului care spune că textul moţiunii trebuia trimis Guvernului, înaintea depunerii şi citirii în plenul reunit. Pe motive procedurale, Grindeanu ar putea ataca moţiunea la CCR. "Orice hotărâre a Parlamentului poate fi atacată la Curte. Moţiunea este o hotărâre care este publicată în Monitorul Oficial", a spus, pentru EVZ, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. În schimb, constituţionalistul Gheorghe Iancu a explicat că CCR nu are atribuţii în acest sens: "Moţiunea este alt act al Parlamentului faţă de hotărâre. Parlamentul emite legi, regulamente, hotărâri şi moţiuni. Moţiunea nu se aprobă prin ceva. Este ea în sine un act."

JURNALUL NATIONAL

Uncheşelu, recompensat cu o avansare după dosarul OUG 13

Filmul acţiunilor derulate de DNA, imediat după adoptarea OUG 13, devoalează intenţia procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi de a ajunge la inculparea prim-ministrului Sorin Grindeanu. În paralel, omul de încredere al şefei DNA, procurorul Jean Uncheşelu, a lucrat atât în dosarul privind adoptarea OUG 13, cât şi în dosarul privind retrocedările de imobile de la Timişoara. O lună mai târziu, procurorul Uncheşelu a fost avansat, în timpul unui team-building, la Cheile Grădiştei, în funcţia de membru al Colegiului de Conducere al DNA. Înregistrările-bombă prezentate, luni seară, de mai multe televiziuni, cu Laura Kovesi cerându-i lui Jean Uncheşelu să "ajungă la domnul premier", nu fac altceva decât să întregească acest scenariu.

Ireal! Japonezii angajează mexicani "la negru" în România

Compania SC Fujikura Automotive Romania SRL a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu o amendă de 100.000 lei, reprezentând maximum permis de lege, pentru folosirea ilegală a câtorva sute de muncitori din Mexic, Paraguay şi Maroc. Japonezii de la Fujikura au peste 5.000 de angajaţi în cele trei fabrici de cablaje auto pe care le deţin în Parcul Industrial Dej. "În data de 30.05.2017 inspectorii de muncă au găsit în activitate , la unitatea de producţie din Dej a SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL un număr de 259 de cetăţeni străini (162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului FUJIKURA din Maroc, Paraguay şi Mexic", arată ITM.

România, lider mondial al pieţei de videochat

Ţara noastră este lider mondial al pieţei de videochat, iar în ultimul an această industrie şi-a triplat câştigurile, valoarea anuală a afacerilor fiind de 100 de milioane de euro, arată datele oficiale ale jucătorilor din domeniu. Nu mai puţin de 100.000 de modele sunt angajate în 3.000 de studiouri legale în România. Majoritatea utilizatorilor de internet care apeleează la serviciile de videochat sunt în America de Nord.

Consumatorii "invitaţi" să acopere restanţele la plata taxei de cogenerare

În curând, consumatorii finali de energie electrică se vor putea trezi obligaţi să plătească de mai multe ori taxe de cogenerare care este inclusă în preţul energiei facturate de către furnizor. Ea este în prezent de 13,01 lei pe MWh, fără TVA, şi, cu toate că este plătită riguros, lună de lună, de către consumatorii finali, ANRE ne-a pregătit o surpriză. Potrivit unui proiect de ordin elaborat de către cei de la ANRE, facturile la energia electrică ale consumatorilor finali vor putea fi umflate cu restanţele pe care le au la plata taxei de cogenerare furnizorii şi producătorii de energie electrică. ANRE precizează că se va apela la această metodă extremă de recuperare a banilor datoraţi doar în cazul în care s-au epuizat toate metodele de recuperare a acestor datorii de la furnizori şi producători.

NATIONAL

Se face o noua baza NATO in Romania!

Klaus Iohannis, deşi este cunoscut pentru "ritmul melcului" impus la Cotroceni, de această dată pare singurul politician de frunte care a fost pe fază, reuşind sa capteze bună parte din atenţia acordata de către Administraţia Trump tării noastre. Iar după cum reiese din informaţiile National, strategii militari ai preşedintelui Trump nu le-au cerut liderilor romani doar să-si cheltuiască măririle la bugetul Apărării strict pe armamentul "made in SUA". Dar, drept bonus la viitoarele afaceri bilaterale care se vor derula in domeniul securităţii, la Washington s-ar fi luat deja decizia înfiinţării unei noi baze NATO in România, cel mai probabil in zona de sud a tării. Baza care se va dezvolta pe o puternica "osatură" militară si logistică americană, pe lângă soldaţii US Army si cei romăni, sperându-se si la o puternică prezentă a altor militari din ţările est-europene, in frunte cu cei polonezi.

Lăcomia pierde autonomia

UDMR a luat-o pe urmele lui Mircea Geoană: după ce s-au bucurat o noapte de favorurile smulse de la Liviu Dragnea, udemeriştii s-au trezit a doua zi cu toate înţelegerile anulate. Pesediştii au luat foc imediat ce s-a aflat de ce anume noi privilegii s-a învârtit comunitatea maghiara si au sărit in capul lui Liviu Dragnea. In premieră, doi dintre ei au anunţat public, pe conturile lor de Facebook, ca nu vor vota vreodată legi "care să aducă atingere tării si poporului" - referire directa la proiectele de lege pe care UDMR le îndesase in cursul zilei pe gâtul liderilor coaliţiei guvernamentale.

PUTEREA

Geoană le dă SFATURI lui Dragnea şi Grindeanu: "Vă vorbesc din experienţă..."

Fostul lider PSD face un apel la stabilitate, susţinând că nu este prea târziu pentru a opri acest demers, care implică nişte costuri politice imense. Potrivit acestuia, Sorin Grindeanu trebuie să renunţe ''la aventura fără viitor în care a fost încurajat să intre şi să demisioneze''.

DECIZIE surpriză: Animalele de companie, trecute la PLATA întreţinerii

Primăriile au pus gând rău animalelor de companie. Autorităţile din Focşani vor aproba în prima şedinţă a Consiliului Local modificarea regulamentul de creştere şi îngrijire a animalelor domestice şi de companie. În urma unei dezbateri publice, s-a decis ca proprietarii de animale de companie care locuiesc la bloc, dar nu numai, să fie puşi la plata cheltuielilor de întreţinere, gunoi menajer, curăţenie şi lumină pe scară. Edilii, la propunerea Poliţiei Locale, au stabilit să echivaleze două animale de companie cu o persoană, în sensul că cine are în casă două pisici sau doi câini, chiar şi un câine şi o pisică, să plătească cheltuielile corespunzătoare unei persoane.

Încă o MĂRTURIE care îl înfundă pe DRAGNEA

Constantin Balaban, fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din Alexandria, inculpat în dosarul în care este judecat şi Liviu Dragnea, a declarat marţi că nu a luat nicio măsură în cazul celor două angajate care lucrau de fapt la PSD Teleorman şi chiar a semnat în fals acte "de frică" să nu fie dat afară, informează Agerpres. Ca şi la termenele precedente, Liviu Dragnea a fost aşteptat la instanţă de mai mulţi protestatari, însă liderul PSD nu a venit la proces. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

ROMANIA LIBERA

Bătălia pentru moţiunea de cenzură: negocieri, trădări, racolări. Taberele din PSD se luptă pentru fiecare vot

Decizia UDMR de a nu vota moţiunea de cenzură a relansat negocierile pentru voturi. PSD a revenit la tactica racolărilor individuale, fiind vizaţi în principal parlamentari din Opoziţie. Taberele din PSD şi-au petrecut ziua de marţi alergând după parlamentari care să încline balanţa războiului intern. După ce negocierile PSD-UDMR s-au blocat, din cauza pragului pentru minorităţi, tabăra Dragnea şi-a propus să racoleze parlamentari din alte partide. Trei parlamentari PNL sunt suspectaţi că vor vota moţiunea de cenzură.

Victor Ponta: Sorin Grindeanu a devenit prim-ministru şi Dragnea nu poate accepta acest lucru

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, la postul de televiziune Realitatea TV, că liderul social-democraţilor nu poate accepta faptul că Sorin Grindeanu a devenit prim-ministru şi nu va accepta acest lucru nici de la viitorul premier, ceea ce va duce la o situaţie asemănătoare celei din această perioadă. "La un moment dat domnul Grindeanu chiar a devenit prim-ministru şi domnul Dragnea, care nu poate să fie prim-ministru - dar nu din cauza lui Grindeanu sau a mea sau a dumneavoastră, aşa e legea şi aşa a decis CCR - nu poate accepta acest lucru. (...) Nu va accepta acest lucru nici de la viitorul premier, or, aici vom ajunge din nou în aceeaşi situaţie peste trei luni sau şase luni, din păcate", a spus Ponta.

ZIARUL FINANCIAR

Cercetătorii vor acelaşi tratament fiscal ca IT-iştii, 0% impozit pe venit, dar angajatorii se tem de fisc

Facilităţile fiscale pentru cercetători legiferate în 2016 şi în 2017 nu sunt aplicate pentru că firmelor le este teamă să încadreze activităţile de cercetare-dezvoltare ca fiind scutite de impozit. Firme cu afaceri de miliarde de euro aşteaptă clarificări de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Cercetării privind modificarea legislaţiei fiscale de încurajare a activităţii de cercetare-dezvoltare: deducerea suplimentară de 50% la calculul profitului impozabil, scutirea de impozit pe profit pentru 10 ani pentru companiile care desfăşoară exclusiv activitate de cercetare-dezvoltare şi scutirea de impozit pentru venitul salarial obţinut de angajaţii implicaţi în activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare.

Blue Air a semnat un contract de peste 600 milioane de dolari pentru şase aeronave noi

Compania românească bifează astfel cea mai importantă achiziţie de aeronave în care este implicat un operator local în ultimii ani şi mai face un pas către a deveni un jucător important pe plan european. Blue Air, cea mai mare companie aeriană cu capital privat românesc, va cumpăra şase aeronave de tip Boeing 737 MAX, într-o tranzacţie ce depăşeşte 600 de milioane de dolari. "Comenzile vor fi finalizate în trimestrul al doilea din anul 2019. Vom achiziţiona şase aeronave Boeing 737 MAX şi ne păstrăm dreptul de a achiziţiona alte două aeronave, în aceleaşi condiţii ale contractului", a spus Tudor Constantinescu, director comercial al Blue Air, în cadrul Paris Air Show 2017, cel mai mare eveniment dedicat industriei aeronautice.

Fondurile de pensii private au 11% din Banca Transilvania

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii, care au grijă de banii de pensie a şapte milioane de români, aveau în decembrie anul trecut 10,7% din capitalul social al Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească. Deţinerile fondurilor la bancă cumulau 930 mil. lei la preţul de închidere pentru 2016 de 2,385 lei pe o acţiune TLV, potrivit datelor agregate de ZF din rapoartele aferente anului trecut. Cele şapte fonduri aveau 390 milioane de acţiuni TLV, iar dacă numărul a rămas stabil din decembrie şi până în prezent, deţinerea lor ar valora 1,1 mld. lei dat fiind preţul unei acţiuni TLV de ieri de 2,8 lei. Cea mai mare deţinere la final de an o avea fondul de pensii private obligatorii al NN, de circa 365 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb