• ADEVARUL
• TAROM şi Compania Naţională de Investiţii vor fi verificate de Corpul de control al premierului
După reproşurile făcute vineri ministrului Transporturilor, premierul Mihai Tudose a decis să trimită Corpul de control la TAROM şi Compania Naţională de Investiţii, pentru a verifica, printre altele, ce anume ar fi putut duce la pierderile uriaşe ale companiei aeriene şi ce ar putea justifica activitatea slabă a CNI. TAROM a fost pe profit ultima dată în 2007. De atunci, compania merge numai pe pierdere. În 2015, pierderile au ajuns la 27,43 milioane lei (6,2 milioane euro). Anul trecut s-a încheiat cu pierduri de 46.97 milioane lei (11,1 milioane de euro). Pierderile de peste 100 milioane lei înregistrate de TAROM în primul semestru din acest an şi cele ale CFR Marfă şi CFR Călători au stârnit vineri replici dure din partea premierului Mihai Tudose.
• Pericolul din toamnă. Ce legi controversate pândesc în Parlament
Legea graţierii, legea prin care preşedintele e scos din circuitul de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Legea lobby-ului sunt iniţiative care se află pe masa deputaţilor şi senatorilor în această sesiunea parlamentară, fiind la un pas de a fi adoptate, în sesiunea care începe în una septembrie. Proiectul legii graţierii, iniţiativă care dus la ample dezbateri în Senat şi în cadrul societăţii civile, se află în prezent la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, Adoptată tacit pe 23 mai de Senat, dezbaterile pe proiect au fost amânate până acum de deputaţii jurişti. Iniţiativa legislativă prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.
• Revoltător. Câte zile au muncit parlamentarii în 2017
De la preluarea mandatului, odată cu alegerile legislative din 11 decembrie 2016, şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizaţie care poate ajunge şi până la 16.000 de lei, precum şi bani de cazare şi de benzină.
• Evoluţia fulminantă şi prăbuşirea ruşinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR
Retragerea forţată din funcţie a episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, pe fondul acuzaţiilor că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu alţi clerici, reprezintă un caz fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), care a condus la schimbarea regulamentelor bisericeşti. Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Huşilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. De altfel, întreaga sa evoluţie arhierească a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Huşilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism.
• Olguţa Vasilescu îl invocă pe Zuckerberg ca să justifice plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului
Într-o postare pe Facebook, Olguţa Vasilescu explică de ce consideră că este bună măsura plafonării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, invocând ca argument faptul că dacă Mark Zuckerberg ar fi fost român şi ar fi aplicat pentru un concediu parental, statul român ar fi falimentat de la câţi bani ar fi trebuit să îi dea cofondatorului Facebook. Pe de altă parte, experţii în economie spun că argumentul ministrului este complet eronat, iar asta pentru că indemnizaţia de 85% nu este calculată din dividente, ci din salarii sau venituri asimilate salariilor sau din veniturile obţinute din activităţile independente, după cum este prevăzut în codul fiscal.
• Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulţi
Un nou fenomen îşi face apariţia în economia noastră: dezvoltarea afacerilor pentru vânzare. Procesul este numit în limbaj de specialitate "exit", iar pentru această ieşire din propria afacere, antreprenorii curajoşi sunt plătiţi regeşte de companiile mari. Cele mai impresionante tranzacţii din acest domeniu înfloritor însumează în totalitate aproape 60 de milioane de euro. Mihai Rotaru a pariat în 2011 pe o aplicaţie pentru comandarea unui taxi. El şi-a vândut afacerea în acest an cu peste 10 milioane de euro. A renunţat la ea pentru că noul proprietar are bani să o dezvolte, iar el este acum bogat.
• De ce viaţa sexuală a femeilor era mai bună în comunism
Un studiu sociologic comparativ făcut după Reunificarea Germaniei din 1990 constata că femeile din fostul regim socialist avuseseră de două ori mai multe orgasme decât semenele lor care trăiseră în capitalism. O bulgăroaica, Ana Durceva, care şi-a trăit primii 43 de ani în comunism, a putut divorţa şi ani mulţi şi-a putut creşte singură copilul, pentru că avea o slujbă şi un salariu suficient. Spune că viaţa ei înainte de 1989 a avut mai mult romantism şi satisfacţie decât există în viaţa stresantă de care are parte acum, în economia de piaţă, fiica ei născută la sfârşitul anilor 70. "Nu ştie decât muncă şi iar muncă. Vine acasă noaptea şi este prea obosită să mai stea cu soţul ei. Dar oricum nu mai contează, pentru că şi el e obosit. Stau amândoi în faţa televizorului ca nişte zombi. Când eram de vârsta ei, mă distram mai mult", spune Durceva.
• Saga reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă: 14 ani de discuţii, 25 de conservare şi 32 de când s-a demarat construcţia
După aproximativ 2 ani, negocierile cu CGN pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ar putea înceta printr-o simplă notificare, fără nicio despăgubire, dacă nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiţiei şi dacă întârzierea nu a fost cauzată de societatea care a trimis notificarea. Investiţia estimată la circa 6,5 miliarde euro, care se negociază cu investitorul selectat China General Nuclear Power Corporation (CGN), ar putea fi, din nou sortită eşecului. Măsura va fi supusă votului acţionarilor joi, 24 august, în cadrul şedinţei AGOA.
• Nou scandal Dieselgate: Înmatriculările noi de Porsche Cayenne, interzise în Elveţia
Biroul Federal al Drumurilor din Elveţia (Swiss Federal Roads Office) a anunţat vineri că va opri înmatricularea vehiculelor sport de lux produse de filiala VW, pentru a "proteja mediul înconjurător". "Vehiculele care sunt afectate de manipulări vor fi putea fi înmatriculate în Elveţia doar după ce se conformează reglementărilor", a declarat biroul în anunţul său. Interdicţia preliminară nu afectează maşinile deja înmatriculate în Elveţia. Modelele de 3 litri Porsche Cayenne au fost comercializate ca fiind conforme cu standardul Euro 6, cea mai scăzută clasă de emisii din UE pentru motoarele diesel. Programele ilegale de reducere a emisiilor poluante au fost găsite în modelul Porsche Cayenne Diesel 3.0 TDI.
• Urmează foametea generalizată. Specialiştii trag semnalul de alarmă!
Încălzirea globală a redevenit un subiect... fierbinte, după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris, iar noi studii au arătat că vremea a luat-o razna. Conform specialiştilor, un singur grad cu plus la temperatura medie determină modificări uriaşe, iar două grade schimbă faţa planetei. La 2 grade cu plus putem vorbi deja de dezastru: caniculă pe perioade foarte lungi, urmată sau combinată cu furtuni extrem de violente, compromiterea culturilor agricole şi un val de foamete fără precedent în toată lumea. În plus, creşterea temperaturii medii cu 2 grade ar putea duce la dispariţia unor specii de animale.
• Fost director Asesoft, principal acţionar la o firmă care va furniza SRI sistemul IT de control al banilor publici
Andrei Cruceru, fost manager pentru vânzări către sectorul public la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiţă, a devenit acţionar majoritar la Nova Tech Integrated Solutions, cu 55% dintre acţiuni, după ce Răzvan-Iulian Băicoianu, unul dintre acţionarii Nova Tech Integrated Solutions, i-a cesionat 15% din capital, potrivit datelor companiei. Nova Tech Integrated Solutions şi Siveco, furnizează SRI sistemul IT de control al banilor în instituţii publice.
• BANCHERUL
• In această toamnă nu vor mai fi fonduri pentru creditele prin Programul Prima Casă
Garanţiile de stat pentru creditele prin Programul Prima Casă alocate pentru acest an au fost epuizate si nu vor mai fi suplimentate, cum s-a întâmplat in anii precedenţi, spune Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se va concentra de acum înainte pe susţinerea finanţării micilor întreprinzători. Pentru acest an pentru programul Prima Casă a fost alocat un plafon de 2,5 miliarde lei, care este pe cale de a fi epuizat. In iulie, mai existau garanţii de doar 600 milioane lei, din care se mai puteau acorda in jur de 7.000 de credite. In aceste condiţii, cei care nu dispun de un avans de minim 15% pentru un credit ipotecar standard si vor un credit Prima Casă, cu avans de minim 5%, vor fi nevoiţi să aştepte până anul viitor, când va fi distribuit plafonul de 2 miliarde lei alocat pentru 2018.
• CAPITAL
• Petrochimia românească, la un pas să fie reînviată
Mai multe companii de stat şi câteva instituţii private de finanţare vor să repună pe picioare platforma Borzeşti - Oneşti, prin unirea, într-o singură entitate, a Rafo Oneşti, Carom Oneşti, Electrocentrale Borzeşti şi UTON Oneşti. Odinioară, această platformă era cea mai mare din ţară, avea zeci de mii de angajaţi şi produse care se livrau în întreaga lume. Acum, aceste firme sunt fie în lichidare, fie în conservare. Companiile de stat Romgaz, Oil Terminal Constanţa şi Conpet Ploieşti împreună cu Banca Transilvania şi SIF Moldova au agreat un memorandum prin care să înfiinţeze Compania de Energie, Rafinare şi Petrochimie (CERP) Moldova, un concern care să reînvie petrochimia de pe platforma Borzeşti - Oneşti, din judeţul Bacău.
• Asaltul BNR asupra IFN
Banca Naţională intenţionează să adopte o măsură specifică economiei de comandă - să plafoneze rata dobânzii la creditele oferite de IFN. Este ca şi cum guvernul ar stabili un preţ minim al pâinii de 10 lei, motivând că cine nu-şi va mai permite să cumpere pâine nu are decât să consume cozonac. Pentru a înţelege de ce represiunea monetară nu-şi are locul în nici o economie dar mai ales într-o economie ca a noastră, să recapitulăm câteva lucruri. În România creditul acordat sectorului privat este mic, mai mic decât în toate ţările ex-comuniste. Un nivel scăzut al intermedierii financiare ilustrează o piaţă a creditului neincluzivă.
• Politică şi marketing sau triumful ambalajului asupra conţinutului
S-a spus că secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. În jurul nostru se vede însă că secolul XXI e mai degrabă publicitar şi electoral şi mai nimic în rest. Marketingul şi publicitatea sunt, în sine, activităţi fireşti, legitime şi utile din punct de vedere social. Economia n-ar putea funcţiona fără ca furnizorii de produse şi servicii să se facă cunoscuţi potenţialilor clienţi, astfel încât cererea să se întâlnească cu oferta. Piaţa liberă, bazată pe concurenţă şi diversitate de oferte, are fundamentală nevoie de aşa ceva. Din păcate, însă, inflaţia de publicitate pe care o constatăm astăzi în jur pare să aibă şi ea ca rol întreţinerea iluziei că trăim în capitalism şi economie de piaţă. Ambalajul câştigă tot mai mult teren în dauna conţinutului.
• COTIDIANUL
• Vine criza: Stăpânul străin şi vătafii interni pregătesc urgia asupra românilor - Ilie Şerbănescu
Mai mulţi "internaţionalişti" de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuţii majore la transformarea României într-o colonie, ne-au spus mai deunăzi că o nouă criză economică este ca şi la uşa noastră. Nu ne-au menţionat tocmai exact şi de ce, dar, cunoscându-le în general opiniile, putem bănui cu precizie de sută la sută: Desigur, statul s-a îngrăşat din nou prea mult în dauna bietului sector privat şi, din cauza măririi nesăbuite a salariilor bugetarilor, a rupt echilibrele, ameninţând stabilitatea economică şi financiară. Capitalul străin a preluat toate piesele, poziţiile şi pârghiile strategice din economie şi deci decizia. Ce să mai facă statul?! Evident, nu mai poate face vreun bine în economie, ceea ce se vede de la o poştă, dar, să fim obiectivi, el este atât de slab şi puţin important în ansamblu, încât nu mai poate face vreun rău.
• Motivele pentru care românii trimit acasă tot mai puţini bani
De când s-a amplificat migraţia pentru muncă a românilor, s-au tot numărat banii trimişi acasă de ai noştri. Curiozitatea este că, deşi România nu ştie oficial câţi români muncesc departe de România, se ştie cu certitudine câţi bani trimit în ţară. Euro cu euro, cent cu cent. Astfel că statisticile BNR au ajuns să arate faptul că, în primele cinci luni din acest an, investiţiile străine au depăşit, în premieră, sumele trimise acasă de românii plecaţi în străinătate. În urma crizei economice de acum câţiva ani, printre cei mai afectaţi prin pierderea locului de muncă sau diminuarea salariului au fost emigranţii. Pierderea locului de muncă (traiul zilnic fiind susţinut doar cu un ajutor de şomaj) si în alte cazuri scăderea salariului, cu toate cheltuielile lunare rămânând la fel, au dus la scăderea sumei ce se trimitea în ţară celor apropiaţi.
• CURENTUL
• Cristian Ghinea dezvăluie că cei nouă miniştri tehnocraţi au fost remaniaţi de Cioloş din cauza lipsei de performanţă
După ce premierul Tudose i-a ironizat pe miniştrii Cuc şi Pop în şedinţa de Guvern, deputatul USR Cristian Ghinea a confirmat fără să vrea că Cioloş a schimbat nouă miniştri pentru slaba lor prestaţie. "Guvernarea prin TV la un alt nivel: seful guvernului beşteleşte live miniştrii. Pe principiul caragialian: sunteţi o echipă de incompetenţi, din care eu sunt cel dintâi. Am fost membru într-un guvern. Din care au fost schimbaţi 9 miniştri. Motivat intern, pe performanţă, elegant, mulţumind omului pentru serviciu. Asta se numeşte leadership si spirit de echipă. Aşa era când Dacian Cioloş era la acea masă. Se numeşte decenţă.", a scris Cristian Ghinea pe contul său de Facebook.
• CURIERUL NATIONAL
• Big Brother în sistemul fiscal
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti trebuie să pună la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală datele necesare pentru combaterea evaziunii. Sunt transmise datele de identificare (nume, prenume, adresă de domiciliu, CNP) ale deţinătorilor drepturilor de utilizare ale domeniilor cu extensia "ro".
• Nu există nicio justificare pentru pensii speciale
Nu există nicio justificare pentru pensii speciale. Nicio meserie nu e mai specială ca alta. Niciuna. Principiul contributivităţii este cel corect. Astăzi noi plătim aceste pensii speciale din taxele şi impozitele pe care le vărsăm la bugetul de stat, în loc ca aceste taxe să meargă spre drumuri, şcoli şi spitale. Mâine, copiii noştri le vor plăti dacă nu se elimină rapid aceste privilegii aiuritoare.
• Capitala României ocupă locul 181 în topul celor mai scumpe oraşe
În lupta cu schimbările globale, companiile multinaţionale se concentrează pe fructificarea mobilităţii forţei de muncă pentru a-şi asigura competitivitatea. Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer concluzionează faptul că oraşele din Africa, Asia şi Europa domină lista celor mai scumpe locaţii pentru expaţi. Raportat la oraşele din ţările vecine, prezente în top, Bucureşti este mai ieftin decât Budapesta (176) şi Kiev (163) şi mai scump decât Sofia (184) şi Belgrad (198). Studiul Mercer identifică oraşele Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) şi Singapore (5) - ca fiind în topul celor mai scumpe destinaţii pentru expaţi. Din perspectiva costurilor cu bunurile şi siguranţa, Luanda (1), capitala Angolei, ocupă prima poziţie în top. Alte oraşe care apar în Top 10 cele mai costisitoare oraşe pentru expaţi sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) şi Berna (10)
• EVENIMENTUL ZILEI
• Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruţa Kovesi
Procurorul General, Augustin Lazăr, şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, şi şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, au semnat în urmă cu o lună un document prin care îşi iau angajamentul să continue lupta anticorupţie. Practic, prin acest document, judecătorii, cei care ar trebui să asigure egalitatea în faţa legii, se angajează să colaboreze cu procurorii, cei care acuză, împotriva acuzaţilor, adică a celor cărora primii ar trebui să le facă dreptate. Se mai poate vorbi de independenţa Justiţiei? Probabil că nu, dar se pare că procurorii au ales să arunce Justiţia în aer numai pentru a o salva pe şefa DNA. De câteva luni, Laura Codruţa Kovesi pare încolţită, ies la iveală tot mai multe abuzuri ale procurorilor anticorupţie, din ce în ce mai multe dosare se termină cu achitare.
• "Asul din mâneca" lui Hassan Awdi într-un nou proces împotriva României
Omul de afaceri Hassan Awdi, condamnat în lipsă la 8 ani de închisoare pentru "afacerea CFR Mesagerie", a declarat în exclusivitate pentru EVZ că în luna octombrie va deschide un nou proces împotriva României la Curtea Internaţională de Arbitraj şi va cere despăgubiri de 800 de milioane de euro. "În octombrie voi intenta un nou proces împotriva României la Curtea Internaţională de Arbitraj. Voi cere despăgubiri de aproximativ 800 de milioane de euro pentru 134 de proprietăţi pe care 7 judecători şi 13 lichidatori precum Remus Borza mi le-au furat. Mă aştept să câştig, cum am câştigat şi prima oară", a declarat pentru EVZ Hassan Awdi. Libanezul a obţinut în anul 2015 despăgubiri de 13 milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eşuată a Rodipet, pentru care este anchetat de mai bine de 10 ani de DIICOT.
• JURNALUL NATIONAL
• Simona Halep, demolată de Muguruza în finala de la Cincinnati
Simona Halep a fost învinsă de Garbine Muguruza cu scorul de 1-6 0-6. Românca a ratat încă o dată şansa de a urca pe primul loc în clasamentul WTA. Halep (25 ani), numărul doi mondial, a făcut un meci slab şi a pierdut după doar 56 de minute. Simona Halep a ratat a treia sa şansă de a deveni numărul unu WTA, precedentele două fiind în finala de la Roland Garros (pierdută în faţa Jelenei Ostapenko) şi în sferturi la Wimbledon (cu Johanna Konta). Luni, Halep va fi la doar cinci puncte de liderul clasamentului WTA, Karolina Pliskova (Cehia). Halep a jucat crispat, a fost statică, a greşit mult şi a fost o victimă sigură pentru Muguruza.
• Premierul Tudose, despre posibile schimbări de miniştri: Nu excludem nimic; nu suntem pe vecie aici
Premierul Mihai Tudose afirmă că nu exclude să facă schimbări în echipa sa de miniştri, precizând că nici el, nici colegii săi nu se află "pe vecie" în Guvern. Întrebat într-un interviu difuzat duminică, la Antena 3, dacă are de gând să opereze schimbări în garnitura de miniştri, Tudose a răspuns: "Când va fi cazul, veţi afla. (...) Nu excludem nimic. Nici eu, nici colegii mei nu suntem pe vecie aici şi până una alta, eu n-am amintiri (...) cu ieşiri la pensie din Guvern. Sunt funcţii temporare, unde trebuie toţi să ne facem datoria cât mai bine cu putinţă, chit că este vorba de o zi, două, un an, doi, cât o fi. O zi dacă mai avem de stat, în ziua aia trebuie să ne facem datoria cât putem de bine".
• MFP: Obligativitatea plăţii defalcate a TVA se amână cu trei luni
Obligativitatea plăţii defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilităţi, conform unor modificări aduse proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). "Ca urmare a consultărilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociaţii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanţelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA", se arată într-un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.
• NATIONAL
• "Marele Deal" cu Trump, aruncat in aer!
După cum reiese din informaţiile de ultimă oră intrate in posesia National, exista deja o mare îngrijorare la nivelul unor structuri contrainformative de elită cu privire la faptul că, odată cu începerea sesiunii parlamentare din septembrie, se va declanşa un atac paranoid la adresa "marelui deal" dintre Klaus Iohannis si Donald Trump cu privire la înarmarea Armatei Romăne, in urma alocării a doi la suta din PIB pentru MApN. Înţelegere care, nu trebuie uitat, se bucura si de girul lui Liviu Dragnea. Se aşteaptă ca să fie pusă opinia publică in capul promotorilor acestui "deal" de o însemnătate covârşitoare pentru siguranţa naţională, urmând ca oamenii lui Ponta să ceară inclusiv organizarea unui referendum pe aceasta temă.
• RADET joacă murdar
RADET si toată armata sa de salariaţi, plus politicienii care văd in aceasta Regie doar o vacă bună de muls, depind de bucureştenii ramaşi abonaţi la sistemul centralizat. Cum scăderea numărului beneficiarilor afectează direct bunăstarea atâtor "ploşniţe" bipede, responsabilii RADET luptă cu orice mijloace pentru menţinerea bucureştenilor in plasa sistemului centralizat, motiv pentru care au compus un formular de acord de debranşare nemaivăzut. Pe scurt, formularul (care conform legii trebuie semnat de toţi vecinii pentru ca debranşarea să poată fi aprobată) susţine că operaţiunea este una riscantă si costisitoare pentru cei rămaşi branşaţi la RADET.
• TVA defalcată, încă o capcană!
După ce ordonanţa Split TVA a fost desfiinţata de oamenii de afaceri, considerând, pe drept cuvânt, această măsură ca o bătaie de joc, care poate să pună pe butuci economia românească (normal, unde s-a mai pomenit ca deţinătorul să nu poată să aibă acces la propriul cont TVA), iată că Ministerul Finanţelor Publice o suceşte, printr-o nouă modalitate de a jupui patronii, măcar pe termen scurt, in încercarea disperată a face rost de bani. Ca urmare a "consultărilor publice", obligativitatea plaţii defalcate a TVA se amâna cu trei luni, dar, hopa, MFP vine cu un fel de "ofertă", adică persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de o serie de facilitaţi.
• PUTEREA
• PNL cere comisie de ANCHETĂ după pensionările din MAI
Partidul Naţional Liberal va solicita, la începutul sesiunii parlamentare, înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care s-au făcut pensionările şi reangajările din Ministerul Afacerilor Internelor, a anunţat duminică vicepreşedintele PNL Florin Roman. " Nu este normal ca oameni care pleacă din sistem cu pensii de peste 120 de milioane de lei a doua zi să fie reintegraţi ca personal contractual în cadrul aceluiaşi minister. E un jaf pe faţă, e o bătaie de joc faţă de cei care muncesc cinstit în această ţară", a declarat Florin Roman în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PNL, scrie Agerpres. Florin Roman a precizat că PNL va propune şi audierea ministrului de interne, Carmen Dan, în comisiile parlamentare de specialitate, pentru a da explicaţii cu privire la situaţia de la paşapoarte.
• Raed Arafat cere SANCŢIUNI pentru turişti şi o POLIŢIE a plajelor
Raed Arafat a declarat că la nivelul ministerului sunt discuţii privind înfiinţarea unei politii a plajelor, aşa cum au cerut salvamarii, pentru sancţionarea turiştilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente. "Numai in acest an, până acum, au fost peste 900 de intervenţii ale celor şase puncte de prim-ajutor implementate pe plajă, pe timpul sezonului. Au fost 26 de înecuri in care nu s-a putut face resuscitarea", a declarat Raed Arafat, într-o conferinţa de presa susţinută duminică la Constanta. Întrebat despre o posibila politie a plajelor, aşa cum au cerut salvamarii, pentru sancţionarea turiştilor care intră in mare fără a tine cont de avertismente, secretarul de stat a spus că se discută despre acest lucru la nivelul ministerului si că "trebuie sa se ajungă si la sancţiuni".
• ROMANIA LIBERA
• Şeful asociaţiei de vânătoare a lui Dragnea, "tun" de 23 milioane de lei!
Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea Pandele, nu a fost în stare să facă dezinsecţia şi deratizarea oraşului, deşi a plătit 23.000.000 de lei. Şi nu oricui, ci unei firme patronate de şeful asociaţiei de vânătoare a lui Liviu Dragnea. După ce a luat banii de la primărie, "vânătorul lui Dragnea", Virgil Lucian Constantin, a spălat putina. Cum a spălat putina? A vândut firma unui teleormănean, specializat în "transferarea" firmelor cu probleme pe numele unor egipteni care nu există. Efectul asupra bucureştenilor e devastator: locuitorii Capitalei sunt terorizaţi de ţânţari şi gândaci, în timp ce şobolanii se plimbă nestingheriţi pe mijlocul bulevardelor.
• Liviu Pop, "a executat" 13 inspectori şcolari, vineri seara, după ora 22.00
La finalul săptămânii în care a admis că elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de şcoală, ministrul Educaţiei a mai luat o decizie lipsită de transparenţă şi nefundamentată. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a revocat din funcţie, printr-o decizie emisă vineri seară, prin fax, şefii a 13 inspectorate şcolare. Decizia i-a luat prin surpindere pe inspectorii care obţinuseră aceste posturi, anul trecut, în urma unui concurs. După 24 de ore, secretarul de stat din ME, Gigel Paraschiv, a explicat că: "a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de management şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate... Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta... Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi".
• ZIARUL FINANCIAR
• Erdogan le cere turcilor să o dea jos pe Angela Merkel. Noi ar trebui să o votăm cu amândouă mâinile
Pe 24 septembrie sunt alegeri parlamentare în Germania. Dacă Recep Erdogan, autoritarul preşedinte al Turciei, le-a cerut turcilor din Germania să nu voteze cu Angela Merkel din cauza disputelor pe tema democraţiei din Turcia, noi ar trebui "să votăm" cu amândouă mâinile pentru actualul cancelar german, care încearcă să obţină al patrulea mandat. În criză, Germania, prin companiile care au venit în România şi cele care şi-au extins capacităţile, a susţinut cel mai mult România prin investiţii, prin locuri de muncă create, prin creşterea salariilor, prin industrializarea şi reindustrializarea unor sectoare (contrar percepţiei generale, cele mai multe angajări din ultimii ani s-au făcut în industrie, dublu faţă de comerţ), prin şcolile profesionale şi pregătirea angajaţilor. În 2016, Germania cumpăra 19,7% din exporturile României, care au crescut la 57,3 miliarde de euro. Din ceea ce se produce în România, 11,2 miliarde de euro se duc pe piaţa germană.
• Băncile din România au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei în martie 2017
Din cauza crizei, pierderii de business, a necesarului de reduceri de costuri şi restructurare, creşterea salariilor din bănci a fost modestă, de numai 13% în ultimul deceniu. Băncile comerciale care activează pe piaţa locală au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei (876 euro) în luna martie a acestui an, cu 418 de lei mai mult decât în septembrie 2015, potrivit raportărilor la BNR ale instituţiilor de credit. În sistemul bancar lucrau la finalul lunii martie 55.427 de persoane, ceea ce înseamnă că valoarea totală a salariilor nete plătite de bănci a ajuns la peste 218 milioane de lei (48,5 mil. euro). Faţă de luna martie 2016 numărul salariaţilor din bănci s-a restrâns cu peste 500 de persoane, în timp ce faţă de anul 2008, când se îngregistra vârful numărului de angajaţi din bănci, personalul actual este cu peste 16.000 de persoane mai mic.
• Adobe România a devenit cel mai mare centru al firmei din Europa
Subsidiara locală este cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare al Adobe din Europa, inginerii români lucrând la dezvoltarea unor produse software de top vândute la nivel internaţional. Adobe România, subsidiara locală a gigantului producător de software american cu acelaşi nume, are în plan să-şi majoreze anul acesta afacerile cu peste 8%, la 130 milioane lei, potrivit reprezentanţilor filialei din România. În prima jumătate a acestui an, veniturile locale ale gigantului IT american au crescut cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, ajungând astfel la aproape 65 milioane lei.