REVISTA PRESEI 22.02.2018

A.C
Revista Presei / 22 februarie 2018

REVISTA PRESEI 22.02.2018

ADEVARUL

Ce îi aşteaptă pe judecătoarea Terceanu şi pe fraţii Becali la închisoare

Fosta judecătoare Geanina Terceanu se află încă în arestul Poliţiei Capitalei. De aici va fi transferată la Penitenciarul pentru femei Târgşor unde va avea parte de un tratament special şi de colegi aleşi. Fraţii Becali vor sta 21 de zile în carantină după care vor ajunge cel mai probabil în Penitenciarul Poarta Albă.

Fosta judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, Geanina Terceanu, şi fraţii Becali au petrecut primele două nopţi după gratii după ce, marţi, Instanţa Supremă a decis condamnarea acestora la închisoare în cazul "Mită în dosarul Transferurilor". Toţi trei se aşteptau să fie condamnaţi. De altfel, fraţii Becali au şi ales să se predea imediat ce au aflat sentinţa. "Erau pregătiţi. Că ştiau. Aveau bagajele făcute, s-au dus oamenii, s-au prezentat şi cu asta basta. (...) Eu m-am întâlnit cu ei, ei se duc acuma, fac două luni, nici două luni, după perioada de carantină cer eliberarea condiţionată, o să dureze termenul două-trei săptămâni la Sectorul 4 şi încă două-trei săptămâni la Ilfov şi într-o lună jumătate maximum, Victor trebuie să fie acasă. Giovani era plecat la Constanţa şi când a auzit , în drum, imediat s-a prezentat la prima secţie, că aşa spune legea, la prima secţie de poliţie, nu ştiu la care, probabil Poarta Albă sau Slobozia, nu ştiu unde. El are buletin de Constanţa. Şi Victor s-a prezentat la Rahova", a povestit, marţi seară, vărul celor doi, Gigi Becali.

OMV-Petrom a descoperit un nou zăcământ de hidrocarburi în România! "Nu ştim cât de mare este, dar rezultatele sunt încurajatoare!"

OMV-Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei doi mari producători de gaze româneşti a anunţat, astăzi, descoperirea unui nou zăcământ de gaze.

Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV-Petrom responsabil pentru activitatea de upstream, a confirmat acest lucru astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă în care conducerea companiei a prezentat rezultatele financiare pentru anul 2017. Acesta a oferit si câteva explicaţii:

"Nu am anunţat încă, dar facem demersurile necesare ca să testăm un nou potenţial zăcământ de hidrocarburi împreună cu partenerul nostru Hunt. Hunt este operatorul. Este vorba despre o descoperire la o adâncime mai mare onshore, credem că este o descoperire în platoul Jurassic, care ar putea să deschidă noi opţiuni. Nu ştim cât de mare este, dar am văzut nişte rezultate încurajatoare, cu un strat rezonabil de hidrocarburi, iar acum vom face pregătirile standard pentru testele de producţie. Dacă ciclul investiţional în proiecte offshore au o durată de 10-15 ani, în onshore suntem într-o situaţie foarte bună deoarece avem foarte multe facilităţi în zonă. Deocamdată este mult prea devreme, dar rezultatele sunt încurajatoare. Este îmbucurător deoarece anul trecut am pornit şapte sonde de explorare, iar acest zăcământ este unul dintre cele şapte pe care le-am explorat. Ceea ce văd, deocamdată, arată foarte promiţător şi am putea veni în curând cu mai multe informaţii legate de numele zăcământului şi investiţiile aferente".

BANCHERUL

Raiffeisen Bank devine mai responsabilă: intră în legalitate în privinţa comisioanelor pentru un cont de bază

Raiffeisen Bank, una dintre băncile care au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni înainte de criză din 2008, devine un pic mai responsabilă. De dată această cu privire la chestiunea contului de baza, a cărui lege a intrat în vigoare de la începutul acestui an.

Este vorba de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăti, schimbarea conturilor de plăti şi accesul la conturile de plăti cu servicii de baza, în vigoare din 27 ianuarie 2018.

Legea, o transpunere internă a unei directive europene, obligă băncile să ofere persoanelor care nu mai au în prezent niciun cont bancar un cont cu comisioane mai mici decât un cont standard, pentru creşterea bancarizarii.

Raiffeisen Bank a publicat tarifele aferente contului de baza, la trei zile după intrarea în vigoare a legii, însă Bancherul.ro a constatat că banca nu respectă legea în totalitate.

COTIDIANUL

Fărădelegile companiilor de la Transporturi

Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor prezintă un întreg şir de ilegalităţi în ceea ce priveşte gestiunea financiar-contabilă, cu plăţi nejustificate către şefi, cu înregistrări eronate de date în contabilitate, cu umflare de costuri pentru servicii efectuate parţial sau total, cu management care se schimbă foarte des şi care este permanent ineficient. Aceste concluzii apar într-un raport al Curţii de Conturi privind activitatea pe 2016.

La CNCF CFR SA, inspectorii au constatat neconcordanţe între valoarea bunurilor înscrise în Inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului şi valorile existente în evidenţa contabilă, în soldul contului "Bunuri publice primite în administrare, concesiune şi cu chirie - concesiune MT", cu suma de 84.262 mii lei. În timpul auditului, SRCF Bucureşti şi Ministerul Transporturilor au operat parţial în evidenţele contabile valoarea bunurilor din domeniul public aprobate prin hotărâri ale Guvernului, diferenţa între valoarea bunurilor înregistrate în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi valoarea înregistrată în contabilitate reducându-se la 59.326 mii lei.

CURENTUL

Fosta guristă Andreea Cosma despre relaţiile intime cu procurorul Negulescu: "l-am ţinut cald până s-a suspendat din funcţie"

Dacă urmăreşti povestea de dragoste dintre procurorul Negulescu şi Andreea Cosma, aşa cum a fost ea prezentată de cea din urmă, reiese că Portocală ar fi încercat vreme de peste doi ani să aibă relaţii intime cu actuala deputată PSD dar ea i-a rezistat cu stoicism. Nesigur pe acest scenariu, deputatul PMP Corneliu Bichineţ a întrebat-o, de la tribuna Parlamentului: "Este colega noastră aici de la PSD, care a devenit vedetă naţională, Cosma? Este cumva aici? Vreau să ştiu până la urmă - am o nedumerire, nu masculină, nu de ordin freudian, până la urmă, acel păcătos, Portocală, care s-a dovedit şi a fi un barbat foarte prost, a paradit-o sau nu a paradit-o?", a declarat Corneliu Bichineţ. Fosta guristă, actuală deputată PSD a replicat:

"Răspunsul pentru pentru colegul Bichineţ, pe care îl respect şi îl apreciez: Da, m-a "paradit' în sensul că mi-a distrus liniştea, viaţa, fericirea, cariera şi sansa de a avea încă un copil, de a-mi întemeia o familie, având în vedere că eram însărcinată la momentul la care efectua o urmărire penală în mod abuziv asupra mea. Nu m-a aruncat în puşcărie pentru că a sperat că voi avea relaţii intime cu el.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul sănătăţii, după reuniunea miniştrilor din sud-estul Europei: Mi-a fost ruşine

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că a fost chemată marţi "imperativ" să participe la o reuniune a miniştrilor din ţările Europei de Sud-Est privind vaccinarea.

"Avem nevoie urgentă de această lege pentru a putea face lucrurile aşa cum trebuie. Ieri am fost chemată imperativ la o reuniune a miniştrilor din ţările din sud-estul Europei privind vaccinarea. Nu am înţeles de ce. Primisem invitaţia pe minister în primele două zile de mandat. Am declinat, am rugat un secretar de stat să îmi ţină locul, dar în final cei de la OMS au insistat să merg şi abia ieri am înţeles de ce. Pentru că este o reală îngrijorare la nivelul OMS faţă de ce se întâmplă în România şi pentru că au apreciat luările mele de poziţie foarte ferme privind pro-vaccinarea. Acolo m-am convins încă o dată că avem absolută nevoie. Mi-a fost ruşine - vă spun încă o dată, sincer - să aflu că alte ţări precum Albania, precum Bulgaria, precum Muntenegru au cifre mult mai bune decât ale noastre şi soluţii mult mai viabile, campanii de promovare agresive, ceea ce noi nu am reuşit să facem până acum", a spus demnitarul.

NATIONAL

Capitalismul nostru original a exterminat 2 milioane de locuri de munca

"29 de ani de capitalism ne-au lasat mai saraci cu peste 2.000.000 de locuri de munca, pierdute prin procesul de privatizare, si peste 6.000 de companii disparute de pe harta economica a Romaniei. Mai mult, ne-a adus in dar o legislatie greoaie, modificata mult prea des si nearmonizata cu necesitatile antreprenoriale. Sigur, la baza constituirii FPFA sunt mai multe considerente, insa cel mai important este acela de a construi, de a incuraja si de a participa activ la construirea unui cadru economic si social stabil, propice mediului antreprenorial", a spus Chiriac. Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA) este creata pentru a sustine implicarea femeilor in viata economica si sociala din Romania si este inspirata de miscarea antebelica de emancipare, ce a impulsionat prezenta romancelor in viata socio-culturala si politica a tarii.

Un PIB mult prea mic

Romania a avut cea mai redusa crestere a PIB-ului exprimat in miliarde de euro dintre tarile din Europa Centrala si de Est, intre 1989 si 2016, de patru ori, in conditiile in care in Bulgaria PIB-ul a crescut de 4,1 ori, iar in Ungaria, Republica Ceha si Polonia de 5-7 ori, se arata intr-un raport al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, dat publicitatii in cadrul conferintei "Dincolo de PIB: dezvoltare umana si bunastare", organizat de Institutul Aspen Romania la Palatul Parlamentului.

ROMANIA LIBERA

Remus Borza şi un proces de 100 de milioane de euro

Procesul în care statului român i se cer daune imense pentru modul în care fostul administrator judiciar de la Hidroelectrica, Remus Borza, a reziliat contractele marilor dealeri de energie electrică s-a încheiat la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID) a rezolvat pe 14 februarie ultimele chestiuni procedurale în procesul deschis statului român de compania elveţiană Alpiq pentru modul în care acestei societăţi i s-a reziliat contractul pe care îl avea cu Hidroelectrica.

Cel care a denunţat acest contract al Alpiq este administratorul judiciar al Hidroelectrica de la acel moment, Remus Borza.

România va afla în următoarea perioadă dacă va trebui să plătească daune de multe milioane de euro firmelor cărora Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica în perioada insolvenţei, le-a reziliat contractele de intermediere de vânzare energie electrică.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile critică plafonarea dobânzilor la credite: Plafonarea trimite clienţii IFN-urilor în braţele cămătarilor sau în cel mai fericit caz, la case de amanet. DAE 18% pentru un credit de consum nu se justifică economic. Bancile vor cere mai multe garanţii

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de consum) a luat prin surprindere băncile, dar şi IFN-urile, iar principala mişcare pe care industria financiară o va face va fi demararea unui studiu de impact la nivel de industrie.

"Pur şi simplu, ideea plafonării ne-a luat prin surprindere, atât pe noi, cât şi pe IFN-uri. Suntem foarte avansaţi în procesul de a comanda un studiu de impact la o entitate independentă pe care să ni-l asumăm la nivel de industrie", a afirmat Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatului Bancar (CPBR).

Aceeaşi poziţie o are şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care punctează că această iniţiativă ar putea avea un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb