REVISTA PRESEI 22.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 22 martie 2013

ADEVARUL

Ambasadorul României a fost convocat urgent la Ministerul ungar de Externe după declaraţiile lui Victor Ponta. MAE român: "Reacţia este exagerată"

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat de urgenţă la sediul Ministerului ungar de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta privind instituirea de către UE a mecanismului de control doar din cauza Ungariei, relatează MTI. Secretarul de stat din MAE ungar Eniko Gyori a declarat că ambasadorul român, Alexandru Victor Micula, a fost convocat joi, de urgenţă, la biroul său, pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta. Gyori a transmis nemulţumirea Ungariei faţă de afirmaţiile făcute de Victor Ponta marţi, exprimând \"şocul\" în legătură cu aceste declaraţii. Gyori a făcut referire la recentul acord încheiat între Budapesta şi Bucureşti prin care s-a stabilit că liderii celor două state vor evita să transmită mesaje în presă şi vor rezolva disputele bilaterale prin canale diplomatice.

Preşedintele Traian Băsescu: "Revizuirea Constituţiei trebuie să se bazeze pe referendumul din 2009"

Traian Băsescu a trimis, joi, o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor în care cere să se ia în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei trimis, în 2011, de preşedinţie Parlamentului. În proiect se specifică faptul că revizuirea Legii fundamentale trebuie să aibă la bază referendumul din 2009 care susţine reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral. O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului în cazul în care sunt respinse două Guverne, asta pentru a diminua posibilitatea crizele politice. Proiectul de revizuire vizează şi abordarea prin vot public a deciziilor CSM şi înlătura şi prerogativa preşedintelui României de a prezida şedinţele CSM.

Analiză Stratfor: Scutul restructurat al SUA - economie sau concesie în faţa Rusiei?

Analiştii de la Stratfor consideră că SUA renunţă la cea de-a patra etapă în speranţa că relaţiile sale tensionate cu Rusia se vor ameliora şi vor obţine sprijinul Moscovei în probleme importante, precum programul nuclear iranian şi conflictul din Siria. De asemenea, SUA au nevoie să-şi asigure accesul la Reţeaua Nordică de Distribuţie, principală rută logistică spre Afganistan, esenţială pentru retragerea trupelor americane în următorii doi ani. Oficialii militari americani insistă că anularea fazei finale nu are nimic de-a face cu Rusia şi că decizia s-a luat din raţiuni tehnice şi bugetare. De altfel, cei de la Stratfor amintesc că sistemul a fost considerat mereu ambiţios şi costisitor. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat luni că restructurarea operată de Pentagon nu este o concesie şi că Rusia continuă să aibă obiecţii faţă de scutul antirachetă.

Barack Obama, la Ramallah: "Palestinienii merită un stat al lor"

Preşedintele american Barack Obama a declarat, în timpul vizitei sale de joi la Ramallah, că Statele Unite sunt determinate să creeze din Palestina un stat suveran. După discuţia cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, Obama a precizat că poziţia actuală a Israelului faţă de Palestina nu este una care să faciliteze pacea dintre ele. Din acest motiv, secretarul de stat John Kerry va face tot ce îi stă în putinţă pentru a diminua conflictul dintre cele două ţări, a adăugat liderul de la Casa Albă, potrivit BBC News. Abbas a descris discuţia cu Obama de la Ramallah drept "benefică şi utilă", deşi aşteptările poporului palestinian cu privire la vizita lui Barack Obama au fost scăzute, precizează analiştii.

Formula unei afaceri promiţătoare sau cum a dispărut combinatul UPSOM: Sodă calcinată + fier vechi = parc industrial

Cel mai mare producător de sodă calcinată din România, combinatul GHCL UPSOM SA Ocna Mureş, aflat în faliment din noiembrie 2012, este la un pas de a fi vândut, în părţi egale, către doi oameni de afaceri şi să fie transformat în parc industrial şi...în fier vechi. Pretendenţii, firmele Aloref, controlată de soţii Florin şi Maria Popa, şi Ascom International, deţinută de Ştefan Boghiu, au ajuns la un acord cu creditorii combinatului privind partea financiară. Mai exact, 6 milioane de euro, plus TVA, adică 7,44 milioane de euro. Pentru ca tranzacţia să fie perfectată, mai trebuie trecut un hop. Administratorul judiciar al UPSOM, Casa de Insolvenţă Transilvania, trebuie să depună la Agenţia de Mediu Alba preoiectul cu sarcini de mediu.

Fostul preşedinte al Franţei, inculpat în afacerea Bettencourt

Nicolas Sarkozy a fost inculpat joi pentru obţinerea de avantaje de la o persoană vulnerabilă, în afacerea miliardarei Liliane Bettencourt, a declarat avocatul fostului preşedinte, Thierry Herzog, care şi-a anunţat intenţia de a "formula imediat recurs". Decizia judecătorului de instrucţie Jean-Michel Gentil a fost luată la Bordeaux, în sud-vestul Franţei, la sfârşitul unei confruntări la care au participat, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse, cel puţin patru membri ai personalului miliardarei în vârstă de 90 de ani, moştenitoarea gigantului mondial de produse cosmetice, L'Oréal. Sarkozy a negat în repetate rânduri că a primit fonduri de campanie de la Bettencourt, cea mai bogată femeie din Franţa.

CURIERUL NATIONAL

Mai mulţi bani pentru spitalele mari

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că spitalele sunt cel mai mare cheltuitor al sistemului de sănătate şi că prin introducerea coplăţii precum şi prin alte măsuri de susţinere a internărilor de zi sau tratamentului la domiciliu şi în ambulatoriu vrea să scadă apetitul pentru internări. \"80% din fondurile pentru spitale sunt consumate de 30% din spitale\", a declarat ieri ministrul în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Health Reform. Nicolăescu a explicat că aceste spitale oferă servicii complexe şi că este nevoie de modificarea tarifului pe caz ponderat în funcţie de clasificarea spitalelor. În plus, managerii de spitale care înregistrează arierate trei luni consecutive vor fi daţi afară.

RA-APPS a reuşit să mai vândă un apartament

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a reuşit să vândă primul apartament din lotul celor peste 60 locuinţe ofertate începând cu primăvara anului trecut, dar pentru care licitaţiile au eşuat în lipsă de ofertanţi, şi a cedat un apartament de 82 metri pătraţi din centrul Capitalei cu 154.132 euro. Ultimul apartament vândut de regie datează din urmă cu exact un an, în martie 2012, când la preţul de pornire a fost cedată o locuinţă cu trei camere de 92 metri pătraţi pe strada Bitolia, sector 1, Bucureşti, la preţul de pornire de 99.500 euro. Tot atunci a mai fost vândută o mansardă cu două camere de 63 metri pătraţi pe strada Alex. Phillipide, sector 2, cu 52.000 euro, reprezentând tot preţul de pornire.

Cum va arăta România la ieşirea din criză?

\"Când se va sfârşi criza mondială, ce facem cu criza noastră?\", aceasta este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, inspirat de cartea \"Marea Recesiune. De la economia mondială la economia naţională\" scrisă de Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker, şi lansată ieri în cadrul unui eveniment organizat de Bursă. După ce am avut ritmuri de creştere peste media europeană în anii 2005-2008, la capătul acestui galop am văzut că decalajele s-au menţinut, iar în \"clasamentul adevărului\", România este a 26-a ţară din Uniunea Europeană, depăşind doar Bulgaria. Aceasta arată că este ceva care nu este în regulă cu modelul de dezvoltare al economiei şi de aceea trebuie să ne întrebăm ce vom face atunci când noul ciclu de 40 de ani va începe la nivel global, a mai spus Vasilescu.

România, penalizată de CE pentru că nu a transpus directivele pe energie

Comisia Europeană a anunţat ieri că va trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei. \"Până în prezent, România a transpus doar parţial directivele în domeniile energiei electrice şi gazelor naturale, deşi statele membre ar fi trebuit deja să transpună integral aceste directive până la 3 martie 2011\", a anunţat autoritatea. Pentru fiecare directivă transpusă parţial, Comisia propune o penalitate zilnică de 30.228,48 euro (fiind vorba despre două directive, suma va fi de 60.457 euro - n. red.). Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării.

Concurenţa analizează preluarea Real de către Auchan

Operaţiunea de concentrare economică prin care Auchan România SA preia controlul asupra real,- Hypermarket România SRL face obiectul analizei Consiliului Concurenţei, a anunţat ieri instituţia, precizând că va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice. \"Deşi tranzacţia a fost notificată iniţial Comisiei Europene, Consiliul Concurenţei din România a fost considerat autoritatea cea mai potrivită pentru a realiza o analiză detaliată a pieţelor pe care Auchan îşi consolidează poziţia în urma preluării Real\", a informat ieri autoritatea.

Efectele crizei cipriote: Rusia ar putea reanaliza importanţa euro în rezervele băncii centrale

Rusia ar putea fi nevoită să reanalizeze ponderea euro în rezervele băncii centrale de la Moscova, ca urmare a modului în care zona euro a acţionat în privinţa situaţiei din Cipru, a declarat, joi, premierul rus, Dimitri Medvedev, potrivit cotidianului New York Times. Circa 42% din rezervele valutare ale Rusiei, pe locul patru ca mărime în lume, erau deţinute în moneda europeană la începutul acestui an, notează Mediafax. Rezervele totale ale Rusiei, incluzând aur şi valută, se ridicau la 537 miliarde de dolari la 1 ianuarie.

EVENIMENTUL ZILEI

"Lege năroadă". Traian Băsescu acuză USL că vrea punerea Armatei sub control politic

Şeful statului a susţinut că modificarea statutului cadrelor militare a fost un atac la adresa Armatei, dar aceasta nu este singura instituţie atacată. Într-o declaraţie de presă ţinută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a explicat ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi promulgat legea de modificare a statutului cadrelor militare, recent ieşit din Senat: 41 de generali ar fi trebuit să treacă în rezervă acum, alţi zece până la sfârşitul anului. Comandamentul forţelor terestre ar fi rămas fără nici un general, la fel şi cel al forţelor navale, iar la comandamentul forţelor aeriene ar mai fi rezistat unul singur. "O astfel de decapitare, printr-o lege năroadă, este inexplicabilă şi este un act împotriva securităţii naţionale şi a Armatei Române. Cu cine propun iniţiatorii legii să înlocuim aceşti 41 de generali? Sau să-i facem obedienţi faţă de ministru!

Protest la "Salonul de Carte" de la Paris la standul României

Un grup de zece artişti români şi străini, din Franţa, au protestat la "Salonul de Carte de la Paris" faţă de absenţa scriitorilor români de anvergură, care au refuzat să vină la eveniment, în semn de protest faţă de conducerea ICR. Protestatarii au purtat măşti cu chipurile lui Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, potrivit Digi24. Aceştia au împărţit manifeste pe care scria "ICR off", un manifest faţă de actuala politică culturală şi a conducerii Institutului Cultural Român. Jandarmii care asigură paza au fost foarte brutali, i-au bruscat pe tineri şi i-au obligat să părăsească atât standul, cât şi salonul, conform corespondentului Digi24. Imediat după aceea, preşedintele Francois Hollande a vizitat standul românesc.

DECIZIE ŞOC. Confederaţiile sindicale CNSLR, Frăţia şi ALFA, constituite ilegal. Au administrat fraudulos 3 miliarde de euro

Tribunalul Municipiului Bucureşti a confirmat faptul că organizaţiile sindicale Confederaţia Sindicatelor Independente Frăţia, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România şi Confederaţia Sindicală Cartel ALFA au fost constituite ilegal. Reprezentanţii Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) au transmis astăzi un comunicat în care precizează că patrimoniul sindicatelor din perioada comunistă a fost preluat, administrat şi înstrăinat şi administrat de către persoane fizice şi juridice care nu aveau nicio calitate legală.

Chinezii construiesc AUTOSTRĂZI la 100 de km de România. Pe banii lor!

Peste 700 de milioane de dolari (aproximativ 500 de milioane de euro). Atât vor să scoată chinezii din buzunar ca să construiască o autostradă aflată la mai puţin de 100 de km de graniţa cu România. Mai precis, este vorba despre centura în regim de autostradă a Belgradului, capitala Serbiei pe care compania China Machinery Engineering Corp o va construi în cadrul unui parteneriat public privat ce vizează dezvoltarea infrastructurii. Bucata de autostradă la care vor lucra chinezii face parte din aşa numitul Coridor XI, despre care se spune că va pleca din Timişoara şi va face legătura cu oraşul Bari din Italia.

Protestele de la Dacia au luat sfârşit. Protestatarii vor fi sancţionaţi pentru perioada de absenţă

Angajaţii Dacia au renunţat la protest astăzi după ce conducerea companiei şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit să continue negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM), doar în condiţiile reluării lucrului şi revenirii la o desfăşurare normală a producţiei.

JURNALUL NATIONAL

Anunţ-surpriză al lui Fenechiu: O fostă consilieră a lui Băsescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al CFR Călători

Noul director general al CFR Călători este Valentin Dorobanţu, în vârstă de 40 de ani, absolvent al Politehnicii Bucureşti - Facultatea de Transporturi şi ASE - Facultatea de Comerţ. El a ocupat anterior funcţii de conducere în CFR Infrastructură şi CFR Călători. Preşedintele Consiliului de Administraţie al CFR Călători este Alexandra Gâtej, fostă consilieră a preşedintelui Traian Băsescu. Relu Fenechiu a prezentat-o astfel: \"Preşedintele CA este Alexandra Gâtej, cunoscută cred de mulţi din 2005. A fost preşedinta la Unilever pe Europa Centrală şi de Sud controland 8 ţări, cu o bogată experienţă în management\".

Marta şi Blejnar - primele imagini împreună

Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea Sinteza zilei primele imagini clare cu Codruţ Marta. Imaginile, realizate în anul 2010, îi prezintă pe Sorin Blejnar, un director SRI, Codruţ şi Andreea Marta, Bebe Ionescu, Adriean Videanu şi Elan Schwartzenberg la intrarea în restaurantul lui Puiu Popoviciu. În acelaşi loc, la aceeaşi oră, s-au aflat şi doi importanţi reprezentanţi ai SRI şI IGPR: Ion Grosu, adjunct al directorului SRI şi Comisarul-şef Liviu Vasilescu din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Sorin Blejnar, preşedintele ANAF a sosit în aceeaşi maşină cu Codruţ Marta. La acel moment, Marta era nedespărţit de Blejnar fiind consilierul personal al acestuia.

Câţi bani blocaţi are România în Cipru

Banca Centrală Europeană a făcut cunoscută originea depunerilor din băncile cipriote - închise până săptămâna viitoare -, situaţie înregistrată la sfârşitul lunii ianuarie. În total, Ciprul are depuneri în valoare de 56,6 miliarde euro (42,8 miliarde non-bănci şi 13,8 miliarde bănci), iar alte ţări din zona euro 16,1 miliarde euro (5,3 miliarde / 10,8 miliarde). În ce priveşte restul ţărilor din UE, este vorba despre depozite de 3,1 miliarde (2,3 miliarde / 800 de milioane). România figurează cu depuneri de 100 de milioane de euro din afara sistemului bancar. Pentru restul ţărilor, depozitele ajung la 32 de miliarde de euro (19,2 miliarde / 12,8 miliarde). În timp ce BCE nu a defalcat pe ţări depozitele din spaţiul extracomunitar, agenţia de rating Moody\'s a anunţat săptămâna trecută că băncile din Rusia aveau, la sfârşitul lui 2012, plasate în Cipru circa 9 miliarde de euro, şi a apreciat că depozitele companiilor ruse în băncile cipriote ajung la aproximativ 15 miliarde de euro.

NATIONAL

Ministerul Justitiei se pune sub controlul SRI!

Se spune ca prost nu este cel care cere si cel care da! Insa situatia se rastoarna oarecum in privinta cooperarii institutionale dintre Ministerul justitiei si Serviciul Roman de Informatii. Pentru ca principala structura secreta a tarii a ajuns practic sa controleze indirect majoritatea hotararilor instantelor de judecata, profitand din plin de naivitatea, voita sau nu, a celor aflati in fruntea ministerului. Desi incatusarile spectaculoase curg pe banda rulanta in Romania ultimilor ani, numarul flagranturilor este de-a dreptul infim. Astfel, conform informatiilor intrate in posesia noastra, nici 15% din totalul retinerilor operate in cazurile de coruptie nu au fost efectuate in urma unui flagrant. In schimb, in peste 75% din cazuri, cererile de arest preventiv ale procurorilor s-au bazat pe diverse interceptari telefonice sau ambientale. Care au ajuns astfel probele cele mai folosite.

Ministrul Apararii pregateste un tun imobiliar de zeci de milioane de euro!

Probabil pentru ca are cel mai mare dormitor de serviciu dintre toti membrii Guvernului, Mircea Dusa a inceput sa aiba si apucaturi de nabab. Astfel ca s-a apucat sa arunce cu zeci de milioane de euro in stanga si in dreapta. Ce-i drept, nu din propriul buzunar, "generosul" Dusa preferand sa toace putina "zestre" ce-i mai ramasese Armatei Romane. Si care va fi acum deposedata si de ultimele terenuri si locatii pe care le mai detinea in marile orase ale tarii. Pentru ca pe la Deveselu nu i-au mai dat voie americanii sa calce, ministrul Apararii si-a facut de lucru la Timisoara. Unde, tam-nesam, spre stupefactia generalilor Armatei Romane, care nu fusesera consultati inainte, a anuntat public ca va ceda gratuit municipalitatii sapte terenuri apartinand ministerului pe care il conduce.

Chinezii colecteaza ADN-uri de genii pentru RASA PERFECTA!

Dupa "programul un singur copil", China a purces la un alt proiect eugenic (ameliorarea calitatilor biologice umane prin masuri genetice): imbunatatirea ADN-ului. Cercetatorii chinezi s-au angajat intr-un proces extins de colectare de material genetic de la oameni considerati geniali, din intreaga lume, pentru a obtine o "rasa" de superdotati. In afara de "vanatoarea" individuala a genialilor, China a cumparat recent Institutul american Complete Genomics, cu tot cu material genetic, ceea ce ii ofera acces la ADN-ul americanilor. Nu ca ar juca toti in echipa genialilor! Intr-un interviu acordat recent revistei Vice, psihologul evolutionarist Geoffrey Miller a admis ca a donat ADN institutului BGI din Shenzhen, China, pentru cel mai mare proiect genetic al lumii pe care il desfasoara.

PUTEREA

PÎCCJ: Deputatul liberal Grigore Crăciunescu, urmărit penal pentru conflict de interese

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penale faţă de deputatul liberal Grigore Crăciunescu, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis joi, Grigore Crăciunescu este acuzat că, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, respectiv în calitate de primar al oraşului Paşcani, funcţie deţinută în intervalul 2008-2012, a îndeplinit acte şi a participat la luarea de decizii prin care s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul său. Astfel, Grigore Crăciunescu a perfectat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai multe contracte cu societăţi comerciale în care figurează ca acţionar principal şi/sau administrator fiul său, potrivit Agerpres.

PLANURI. TAROM vrea să-şi schimbe flota şi "năravurile"

Compania TAROM va redeveni lider al pieţei locale de transport aerian de pasageri, după anul 2015, când se preconizează că va reintra pe profit. Cum va avea loc acest reviriment spectaculos nu este încă foarte clar. Cert este că va fi iniţiat un program de plecări voluntare din companie, flota va fi schimbată, rutele regândite după cerere şi profitabilitate, iar unele activităţi vor fi externalizate. Acestea sunt doar câteva puncte ale planului de management pentru perioada următoare, prezentat joi de actuala conducere a companiei. Planul de management prevede în medie o îmbunătăţire anuală a rezultatului cu aproximativ 100 de milioane de lei, pornind de la o pierdere preliminară şi neauditată de 236 milioane de lei în 2012. Ţinta este obţinerea unui profit de 173 milioane de lei în 2016.

Raiffeisen Bank preia o parte din Citibank

Raiffeisen Bank România şi Citibank România au semnat un acord potrivit căruia Raiffeisen va achiziţiona portofoliul de retail al Citi. Tranzacţia urmează să fie finalizatădupă aprobarea de către Consiliul Concurenţei, probabil în trimestrul al treilea 2013. Acordul prevede că Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu de peste 100.000 de clienţi, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) şi peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) în depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum şi toţi angajaţii diviziei de retail a Citibank România, potrivit bankingnews.ro.

DOSARUL MOTORINA. Blejnar se plânge că procurorii sunt incompetenţi

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au rămas în pronunţare după ce au judecat, ieri, recursul procurorilor DIICOT Braşov împotriva deciziei Tribunalului Braşov, din luna decembrie 2012, care a hotărât reîntoarcerea la DIICOT a dosarului în care este urmărit penal Sorin Blejnar, pentru refacerea urmăririi penale aşa cum a cerut fostul şef al ANAF. Blejnar a cerut judecătorilor Tribunalului Braşov, pe rolul căruia se află dosarul în care este cercetat fostul şef al ANAF alături de alţi 17 inculpaţi, reîntoarcerea la DIICOT, precizând că nu sunt documente relevante în dosarul de urmărire penală în care să fie descrise faptele de care este acuzat. Prezent, ieri, în sala de şedinţă, Sorin Blejnar a declarat la ieşire că "s-a îndeplinit procedura" şi că în scurt timp o să se dovedească faptul că nu are nici o implicare în acest dosar şi că este nevinovat.

Gheorghe Piperea: Băncile se tem de o avalanşă de procese

Băncile se tem de o avalanşă de procese pe clauze abuzive, acesta fiind, se pare, motivul din spatele lobby-ului bancar care vizează ca doar ANPC să aibă posibilitatea să iniţieze acţiuni în instanţă, susţine avocatul Gheorghe Piperea. Avocatul, care a reprezentat în instanţă sute de clienţi prejudiciaţi ai băncilor, consideră că BNR trebuie să se implice mai mult în această problemă pentru a reda încrederea oamenilor în bănci.

ROMANIA LIBERA

Moment decisiv pentru PDL. Rămâne în opoziţie sau trece de partea puterii?

PDL îşi joacă soarta la ruleta Convenţiei Naţionale de mâine, rezultatele votului dat de delegaţii democrat-liberali urmând să indice nu doar componenţa noii garnituri de conducere, ci şi să ofere un răspuns la trei întrebări-cheie: îşi va reveni partidul, se va scinda sau va fi absorbit de PNL? Intrarea PDL în opoziţie a adâncit mai mult ca oricând faliile interne, iar lupta dintre cei trei candidaţi - Vasile Blaga, Monica Macovei şi Elena Udrea - nu a făcut decât să potenţeze diferenţele, multe ireconciliabile, dintre taberele aflate în confruntare.

EXCLUSIV RL. Cum a ajuns Comisia Europeană să facă investigaţii la grădinile zoo din România

Cuştile înguste, betonate, fără pic de iarbă sau pământ în care îşi duc veacul animalele sălbatice în România şi care poartă numele nepotrivit de "grădini zoo" au determinat oficialii europeni să chestioneze autorităţile române. Investigaţia a pornit de la o petiţie trimisă de un cetăţean român. Garda Mediu a transmis un răspuns României libere în care anunţă că a dispus anchete la toate grădinile zoo din România ca urmare a interpelării primite de la Comisia Europeană, prin intermediul Ministerului Mediului.

O afacere de stat care nu se mai termină

Pentru prima oară în cadrul afacerii Tapie, anchetatorii brigăzii financiare au percheziţionat domiciliul parizian al Christinei Lagarde. Fost ministru al Economiei, astăzi director al FMI, ea este vizată din august 2008 de o anchetă privind rolul pe care l-a avut în reglementarea litigiului privind vânzarea Adidas, care i-a permis lui Bernard Tapie să încaseze 400 milioane euro. La cererea judecătorilor Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), instanţa abilitată să judece miniştrii pentru acte săvârşite în timpul exercitării funcţiilor, poliţiştii au percheziţionat locuinţa din Paris a directorului FMI, Christine Lagarde. Avocatul său a declarat că "dna Lagarde nu are nimic de ascuns", fără a preciza dacă au fost sechestrări.

Alep, debutul coşmarului?

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite cer secretarului general al ONU, Ban Ki-moon să trimită o misiune de anchetă în Siria penteu verificarea acuzaţiilor de folosire a armei chimice. Regimul lui Assad şi opoziţia se acuză reciproc că au utilizat arme chimice în regiunea Alep şi la Damasc. Ce s-a petrecut cu adevărat în timpul atacului de marţi soldat cu cel puţin 31 de morţi la Khan al-Assal, la sud-est de Alep? De atunci, guvernul de la Damasc şi insurgenţii se acuză reciproc că au folosit arme chimice, pentru prima oară în doi ani de conflict în Siria. Nu a fost confirmată nici o informaţie independentă şi oficialii nu au intervenit, dar suspiciunile că una sau alta dintre părţi s-ar fi folosit de astfel de arme neconvenţionale au fost întărite pe parcurs.

ZIARUL FINANCIAR

În cele mai mari contracte ale statului român cu Microsoft apare numele lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România

În anul 2004 - când s-au semnat contracte de 54,5 mil. $ şi de 19,3 mil. $ cu statul - Florică era şef al Fujitsu România, partenerul Microsoft implicat în contract. În anul 2009, când s-au semnat contracte de 90,1 mil. euro şi de 13,9 mil. euro cu Microsoft, numele lui Florică apare în legătură cu partenerii care au semnat hârtiile. Informaţiile furnizate de Ministerul Comunicaţiilor privind contractele semnate de-a lungul timpului cu compania Microsoft şi partenerii săi, precum şi informaţiile de pe piaţă şi datele disponibile în documente publicate de companii în Monitorul Oficial, arată că în toate contractele gigant semnate de Guvern pentru produsele software ale firmei americane este implicat într-un fel sau altul şi românul Claudiu Florică, care a ocupat de-a lungul anilor mai multe funcţii de manager în cadrul unor companii de IT.

Se dezgheaţă piaţa tranzacţiilor cu portofolii bancare. Citibank s-a înţeles cu Raiffeisen să-i vândă credite şi depozite de retail de 275 mil. euro

Austriecii preiau credite de nevoi personale în lei, depozite în valută şi carduri de credit, plus 200 de angajaţi ai Citi. Citi România, sucursala locală a gigantului american Citibank, se pregăteşte să le vândă austriecilor de la Raif­feisen un pachet de credite de retail de peste 100 mil. euro, la care se adaugă depozite de 175 mil. euro, în cadrul unei tranzacţii care va marca ieşirea Citi de pe piaţa de retail. În total este vorba despre un portofoliu care depăşeşte 100.000 de clienţi care vor fi invitaţi să-şi exprime opţiunea cu privire la transferul către Raiffeisen Bank. Creditele vândute de americani sunt exclusiv în lei, din categoria împrumuturilor de nevoi personale negarantate, în timp ce peste 90% din depozitele care ar urma să facă obiectul transferului sunt în valută.

Un român va avea grijă de "aurul negru" al Petrom. Cine este noul star al celei mari companii româneşti

Petrom, cea mai mare companie locală, va aduce din toamna acestui an un nou român în directorat, pentru prima dată de la privatizarea producătorului de petrol de gaze funcţiile de management fiind controlate preponderent de manageri locali. Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2013, Gabriel Selischi, 45 de ani, va prelua funcţia de membru al directoratului Petrom responsabil cu activitatea de explorare şi producţie, cea mai importantă componentă pentru businessul Petrom. Mişcarea vine după ce Johann Pleininger a renunţat la acest mandat în favoarea unei funcţii la nivel de grup, tot pe segmentul de explorare şi producţie. Selischi devine astfel al treilea român din conducerea Petrom, în total directoratul companiei având cinci membri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb