REVISTA PRESEI 22.03.2016

Willy Homner
Revista Presei / 22 martie 2016

ADEVARUL

Christian Heinzmann, demis de la conducerea Tarom

Consiliul de Administraţie al Tarom a decis, luni noapte, revocarea lui Christian Heinzmann din funcţia de director general şi din cea de accountable manager al companiei şi numirea ca interimar în aceste funcţii a fostului director financiar Gabriel Stoe, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai companiei. Consiliul de Administraţie al Tarom s-a reunit luni seară, de la ora 21.00. Christian Heinzmann, director general şi accountant manager, a fost revocat din ambele funcţii. De asemenea, Tiberiu Ţiclea, director general administrativ, a fost şi el revocat de către administratorii companiei de stat. "CEO interimar şi accountable manager interimar a fost numit Gabriel Stoe", au precizat sursele citate. Totodată, Florin Susanu a fost numit în funcţia de director general adjunct interimar. Susanu a fost până în prezent director de operaţiuni de zbor şi pilot instructor.

Heinzmann: Am fost un corp străin la Tarom. Am fost un manager fără putere reală de decizie

Belgianul Christian Heinzmann, director general al Tarom din noiembrie 2012, spune, într-un interviu acordat, luni, News.ro, că în mandatul său de director general al companiei aeriene de stat a avut puteri limitate, că deciziile strategice, precum cea de reînnoire a flotei, au fost blocate la nivelul consiliului de administraţie. Heinzmann consideră că a reuşit o "performanţă remarcabilă", şi anume reducerea pierderilor companiei de la 260 de milioane de lei, la venirea sa la Tarom, până la 41 de milioane de lei, anul trecut. "În 2016 se poate ajunge la zero pierderi", a mai spus el. Şefului Tarom i s-a reproşat în repetate rânduri faptul că nu şi-a îndeplinit planul de management. Acesta prevedea revenirea pe profit a companiei de stat, dar şi reducerea personalului, însă niciuna dintre ţinte nu a fost atinsă.

Subscripţia pentru opera lui Brâncuşi rămâne în picioare

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat că miercuri va cere să fie mandatat de Guvern pentru a semna un precontract cu proprietarii operei lui Brâncuşi, "Cuminţenia pământului". "Momentan mă aflu la Luxemburg (n.r - luni), unde m-am întâlnit cu primul ministru, care este şi ministru al Culturii. Mă voi întoarce în ţară, iar miercuri voi înainta un memorandum Guvernului, prin care voi solicita împuternicirea pentru a semna un precontract. Familia a agreat data de 31 octombrie, mai rămâne să stabilim termenii subscripţiei. Avem un răspuns pozitiv din partea diasporei, sunt foarte mulţi oameni care vor să se implice şi să ajute cu bani. Vom găsi soluţii să achiziţionăm opera lui Brâncuşi, vom semna un precontract, subscripţia rămâne în picioare", a spus, ieri, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru "Adevărul".

Donald Trump pune sub semnul întrebării necesitatea NATO şi vrea o implicare mai mică a SUA în alianţă

Miliardarul Donald Trump, favorit să devină candidatul Partidului Republican în alegerile din acestă toamnă pentru preşedinţia SUA, a pus, luni, sub semnul întrebării necesitatea existenţei NATO şi s-a manifestat pentru o prezenţă militară mai redusă a Statelor Unite în lume. Într-o întâlnire cu board-ul editorial al cotidianului Washington Post, Trump a vorbit despre opiniile sale privind rolul Statelor Unite în conflictele din lume şi a militat pentru o reorientare "spre interior". Candidatul pune, practic, sub semnul întrebării întreaga politică de securitate a Occidentului din perioada Războiului Rece până în prezent. Miliardarul a criticat dur aliaţii Statelor Unite din NATO, despre care spune că "nu fac nimic" în cazul conflictului din Ucraina.

Dispar pensiile de stat din România?

Apocalipsa pensiilor vine în anul 2030. Anunţul bombă vine de la sociologi, care atrag atenţia că nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor, din cauza faptului că nu vor exista suficienţi contribuabili care să susţină sistemul public. Sociologii sunt pesimişti şi spun că sistemul de pensii s-ar putea prăbuşi în 2030. Atunci, generaţiile numeroase născute în anii '60 vor ieşi la pensie şi nu vor exista suficienţi contribuabili pentru a-i susţine. Şi asta din cauza numărului mic de angajaţi în raport cu cei ieşiţi din câmpul muncii. Dacă acum situaţia s-a redresat şi raportul angajaţi-pensionari este aproape egal (5,9 milioane de salariaţi la 5,1 milioane de pensionari), situaţia se va înrăutăţi considerabil în următorii 14 ani, când numărul pensionarilor va ajunge la aproximativ 7 milioane, fără cei ieşiţi pe caz de boală sau care primesc pensie de urmaş, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

O directivă UE dă peste cap Legea dării în plată

Răsturnare de situaţie în privinţa legii dării în plată: din 21 martie intră în vigoare la nivel european Directiva 17/2014, care reglementează creditele ipotecare, astfel că proiectul gândit de către deputatul Daniel Zamfir este pe cale de a-şi pierde sensul. Bancherii şi o parte a avocaţilor susţin că Directiva 17, care trebuia transpusă în legislaţia naţională până în 21 martie, arată foarte clar că darea în plată nu se poate face decât cu acordul băncii. Concomitent, dacă există un rest de plată, acesta nu se stinge automat prin predarea casei sau a garanţiei, ci trebuie reeşalonat. În fine, directiva specifică foarte clar că nu se aplică creditelor acordate până la 21 martie 2016. Un proiect de lege pentru implementarea Directivei 17, elaborat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), există deja de un an de zile în Parlament, dar nu a fost aprobat încă din cauza problemelor privind conversia creditelor.

Rusia avertizează SUA că ar putea reacţiona unilateral la eventuale încălcări ale armistiţiului din Siria

Rusia a avertizat, luni, că ar putea începe să reacţioneze unilateral la eventuale încălcări ale armistiţiului în Siria, în cazul în care Statele Unite refuză acţiuni militare coordonate, informează Associated Press. "În cazul în care Statele Unite refuză operaţiuni coordonate, armata rusă va trebui să iniţieze acţiuni unilaterale de utilizare a forţei împotriva grupurilor care nu respectă armistiţiul", a afirmat generalul Serghei Rudskoi, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse. În schimb, un oficial american a explicat că "problemele din Siria sunt abordate într-o manieră constructivă". Moscova denunţă presupuse încălcări ale armistiţiului de către grupuri insurgente, relatează Mediafax. Rusia a început, săptămâna trecută, retragerea parţială a forţelor din Siria. Însă preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că poate retrimite "în doar câteva ore" forţe militare în Siria, în caz de necesitate.

Scandal în ALDE. Liderul de grup de la Senat a fost demis

Senatorul Dumitru Pelican şi-a anunţat, luni, demisia din ALDE şi din calitatea de lider de grup de la Senat a formaţiunii. Pelican susţine că liderii partidului au dat dovadă de "laşitate" când s-au întrunit pentru a-l anunţa că l-au demis. "Am anunţat de joi la cei doi consilieri ai domnului Tăriceanu demisia din ALDE şi le-am transmis textual: prea multă dragoste de sine, cu acest narcisism nu poţi construi nimic. Am făcut acest lucru, după şedinţa de joi. Astăzi constat cu câtă laşitate s-au întrunit să-mi spună că m-au demis. Îmi anunţasem demisia din ALDE de joi şi urma, în plen, să-mi dau demisia din ALDE şi din calitatea de lider de grup, funcţie dorită de domnul Tăriceanu şi alţi colegi ai domniei sale. Domnule Tăriceanu, aveţi liber scaunul de lider de grup', a afirmat Pelican în plenul Senatului.

BANCHERUL

Idea Bank a avut pierderi de 36 milioane lei in 2015, din cauza creditelor neperformante

Idea Bank a înregistrat in 2015 o pierdere de 36,6 milioane lei (34,9 milioane zloţi polonezi - PLN), după ce in 2014 a obţinut un profit net de 19 milioane lei (18,2 milioane PLN), conform rezultatelor prezentate de banca-mama din Polonia, Getin Holding. Pierderea a fost cauzata, pe de o parte, de majorarea costurilor cu creditele neperformante, in urma unui proces de curăţare a portofoliului de împrumuturi vechi, prin vânzare si provizioane suplimentare, conform cerinţelor BNR, care a avut un impact net de 12,3 milioane lei (11,8 milioane PLN), precizează banca.

ROBOR s-a oprit din scădere si a început sa crească

Indicele de referinţă pentru creditele in lei, ROBOR la 3 luni, s-a oprit din scădere la 0,75%, nivel minim atins in 25 februarie, iar de atunci a început sa crească din nou încet, pana la 0,79% in prezent, după ce reprezentanţii BNR au dat de înţeles ca urmează creşteri ale dobânzilor, odată cu dispariţia efectelor temporare ale scăderii TVA asupra inflaţiei. Cei care se împrumută in prezent la bănci cu dobânzi minime istorice - dobânda la un credit ipotecar in lei Prima Casa a scăzut chiar si sub 3% pe an - ar trebui se întrebe cat de mult ar putea creste dobânda in următorii ani si ce impact va avea asupra ratelor lunare de rambursat. Am avut odată aceasta experienţa neplăcută, după izbucnirea crizei din 2008, când dobânzile au crescut iar mulţi clienţi ai băncilor au avut de suferit, cu repercusiuni chiar si in prezent, prin procese in justiţie si proteste la adresa băncilor. De aceea, Directiva 17, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de ieri in Romania, obliga băncile sa prezinte clienţilor, într-o fisa de informare (FEIS) un exemplu privind nivelul maxim la care ar putea ajunge in viitor dobânda.

CURENTUL

Soţia lui Ţopescu, propusă în CA al TVR, a turnat la Securitate

Soţia lui Cristian Ţopescu, Christel Ţopescu Ungar a fost propusă de preşedintele Iohannis ca membru titular al CA al TVR. Conform adeverinţei CNSAS 979/03,05,2011, Christel Ungar Ţopescu a fost recrutată în 1987 pe când era studentă pentru "supravegherea informativă a colegilor de facultate şi pentru cunoaşterea activităţii lectorului vest-german L.R", primind numele de cod LAURA. Deşi a turnat mai multe persoane, Christel nu a fost declarată colaboratoare în sensul legii. Aceasta şi-a turnat profesorii colegi la Şcoala din Satu Mare unde a fost repartizată şi în special pe o învăţătoare care voia să plece din ţară. Aşteptăm ca preşedintele Iohannis să-şi retragă propunerea pentru că asta nu poate însemna altfel de politică. Turnătorii nu mai trebuie promovaţi şi după 26 de ani.

Absolventă a MIT candidează la Sectorul 1 în echipa lui Nicuşor Dan

Partidul condus de Nicuşor Dan, Uniunea Salvaţi Bucureştiul a anunţat candidatul la Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand este un manager de succes, a gestionat bugete de peste un miliard de euro în cadrul unor mari companii multinaţionale şi este un inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology. Franţuzoaică şi româncă, aceasta se prezintă pe site-ul său: "Sunt Clotilde Armand, manager, inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology si Ecole Centrale din Paris. Sunt născută în Franţa, familia mea locuieşte la Vichy în regiunea istorică Bourbonnais. La Vichy, staţiune balneară burgheză, au fost trei generaţii de doctori Armand-Giraudoux. Bunica mea paternă era verişoară primară a scriitorului Jean Giraudoux, iar bunica maternă era fiica contelui de Champs de Saint-Leger. Dar sunt şi românca prin "adopţie", căsatorită cu matematicianul Sergiu Moroianu, cercetător la Academia Română".

EVENIMENTUL ZILEI

Trei miliarde de euro, pierdute din banii UE pentru Infrastructură

România pierde 3 miliarde de euro din banii UE 2014-2020, destinate Infrastructurii, pentru că guvernele anterioare nu au reuşit să cheltuiască corect şi la timp sumele alocate de UE din 2007 până în 2013. 74 de proiecte vechi şi neterminate la timp vor primi bani din noile alocări. Mai mult, parte dintre acestea au probleme de legalitate, care blochează orice plată de la CE. Ca să nu fie pusă în situaţia să trebuiască să dea banii deja cheltuiţi înapoi la UE, statul român a găsit o soluţie de avarie: Să fazeze 74 dintre aceste proiecte pe noul ciclu financiar 2014-2020. Astfel, 3 miliarde de euro dintr-o alocare totală de 9 miliarde de euro (alocare POIM), bani destinaţi proiectelor noi de Infrastructură, vor fi cheltuiţi pentru finalizarea proiectelor neterminate în ciclul financiar anterior.

Evaluatoarea mărcii "Steaua" se temea că Murgeanu îi dă ţeapă

Interceptată de DNA, femeia se temea ca Răzvan Murgeanu "să nu îi facă de râs" şi să nu-i dea toţi banii lui Valentin Stănescu, directorul Primăriei Sector 5. La rândul lui, şi Murgeanu a primit o parte din mită. Fostul edil de sector, Marian Vanghelie, era atunci în arest la domiciliu, iar Florian Walter era fugar în Dubai. Dezvăluirile din "Evenimentul zilei" despre arestarea Gabrielei Gângoe- Simion, cea care ar fi intermediat mita de 15.000 de euro dată fostului consilier prezidenţial Răzvan Murgeanu a provocat un adevărat cutremur în lumea sportului românesc. Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, care participa la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), chiar în ziua în care cei doi erau arestaţi, acuză oficialii Armatei de "înţelegeri" cu reprezentanta firmei SC Eval Best Office SRL, evaluatoarea care a stabilit că marca "Steaua" valorează 57,3 milioane de euro.

Fermieri români, sideraţi de ce au văzut în fermele din Alpi: Produc iaurt "bio" cu chimicale şi îl livrează şcolilor

Cei 21 de producători, membri ai Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, au revenit în ţară lămuriţi pe deplin de ce lactatele româneşti nu sunt dorite pe piaţa europeană: ar demonstra ce înseamnă brânza făcută cu lapte de vaca scoasă la păşune şi, implicit, ar da peste cap afacerile străinilor care acum păcălesc consumatorii cu fel şi fel de arome menite să mascheze calitatea slabă a laptelui, culmea, produs în Alpi, scrie agrointel.ro. Potrivit siteului mai sus menţionat, prima fermă pe care "automatiştii" din România au vizita-o a fost cea a familiei Strobl din localitatea Mondsee, din landul Slaburg. Aici se produce lapte şi iaurt pentru hrana şcolarilor şi preşcolarilor. Zilnic în cadrul liniei de procesare se ambalează peste 2.000 de pahare de lapte şi iaurt bio.

Cuba revine sub umbrela americană

Regimul fraţilor Castro l-a primit pe preşedintele Statelor Unite cu sentimente împărţite între setea de dolarii americani şi frica de o "revoluţie portocalie". Barack Obama este primul preşedinte american în exerciţiu care calcă pe insula din Caraibe, după Calvin Coolidge, în 1928. Până când Obama să scrie pe Twitter "¿Que bolá Cuba?"("Ce mai faci, Cuba?", la aterizarea Air Force One, duminică, pe pista aeroportului José Martí din La Havana, apropierea s-a produs treptat: mai întâi, o strângere de mână între Obama şi Raúl Castro la funeraliile lui Nelson Mandela, în 2013; prima convorbire telefonică, la sfârşitul lui 2014, pentru a oficializa dezgheţul; prima întâlnire într-un cadru oficial, la summit-ul Americilor, în aprilie 2015, în Panama.

SUA au trimis artilerie şi 200 de puşcaşi marini în nordul Irakului pentru a lovi Statul Islamic

Barack Obama promisese la începutul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic că nu va trimite trupe americane la sol. Forţele americane au confirmat luni instalarea unei poziţii de artilerie cu circa 200 de puşcaşi marini în nordul Irakului, alimentând speculaţiile cu privire la o mai mare implicare a trupelor lor în lupta împotriva grupării Statul Islamic. În timp ce avioanele americane bombardează zilnic poziţiile jihadiştilor, activitatea celor aproximativ 3.900 de militari americani prezenţi în ţară constă în principiu în antrenarea şi consilierea trupelor irakiene. Ei nu au nicio implicare directă în lupte, cu excepţia unor raiduri efectuate de forţele speciale. Luni, un purtător de cuvânt militar a recunoscut că puşcaşii marini au fost desfăşuraţi în cadrul unei companii cu "patru tunuri" într-o tabără din apropiere de Makhmour în nordul Irakului.

SENATUL a respins ordonanţa de AMÂNARE a legii insolvenţei personale

Senatul a respins luni proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 prin care era prorogat termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, scrie Mediafax. Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a fost respins cu 63 de voturi "împotrivă" şi 20 de voturi "pentru". Reprezentantul Guvernului a susţinut că este nevoie de implementarea unui nou sistem, pentru aplicarea legii 152/2015, care presupune înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi a unei comisii centrale. El a menţionat că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acţiuni, iar până în prezent, acest plan este respectat. Camera Deputaţilor este for decizional.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Diaconu a câştigat ultima bătălie cu Horia Georgescu

Europarlamentarul Mircea Diaconu a câştigat utima bătălie cu Horia Georgescu, fostul şef al ANI. ÎCCJ i-a dat câştig de cauză lui Mircea Diaconu, după ce Georgescu contestase dreptul acestuia de a deţine mandatul de europarlamentar. "Sunt uşurat şi trist. Sunt trist că am pierdut cinci ani din viaţă. Nu sunt supărat, mă liniştesc şi zilele următoare iau o hotărâre, în sensul de a încerca să văd dacă acest abuz are cumva şi chip şi nume. Sau a fost doar un efort al instituţiilor statului român..." a spus Mircea Diaconu la Subiectiv.

Sebastian Bodu: "Prună ştie Drept cât ştiu eu gastronomie"

Fostul şef al Fiscului, Sebastian Bodu, a acordat un interviu dezinvolt pentru Jurnalul Naţional în care vorbeşte despre controversele momentului, critică activitatea ANAF şi tehnocraţii lui Cioloş. Fostul europarlamentar vrea să candideze pentru primăria unuia dintre cele şase sectoare ale Bucureştiului. "În momentul în care un primar poate fi ales cu 15% din voturi, este clar că el este nereprezentativ, ceea ce înseamnă neconstituţional. Eu sper să avem alegeri în două tururi de scrutin, chiar dacă PSD-ului nu-i convine, pentru că aşa e bine pentru democtraţie.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a demisionat

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a demisionat, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CNAS Mihaela Tănase. Potrivit acesteia, demisia ar fi fost înaintată din motive personale. Medicul Vasile Ciurchea a ocupat funcţia de preşedinte al CNAS din iulie 2014. El a mai fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009, după ce deţinuse funcţia de director general în CNAS.

Schimbări majore la Mega Image, după cea mai recentă fuziune

Acţionarii retailerilor Ahold şi Delhaize, grupul belgian care operează în România lanţul de supermarketuri Mega Image şi cel de magazine de proximitate Shop&Go, au aprobat săptămâna trecută, pe 15 martie, fuziunea anunţată de cele două părţi încă din iulie 2015. Este vorba despre comasarea a doi giganţi ai comerţului internaţional cu operaţiuni atât în Europa cât şi în SUA, în urma unei tranzacţii evaluate pe baza cotaţiilor bursiere a acţiunilor celor două companii pe NYSE la 9,32 miliarde de euro, potrivit economica.net. Noua entitate creată, denumită Ahold Delhaize, va fi deţinut în proporţie de 61% de către acţionarii Ahold, iar restul de către acţionariu actuali ai Delhaize cu efecte asupra tuturor pieţelor în care cele două companii sau numai una dintre ele operează. Potrivit informaţiilor furnizate de cele două companii, fuziunea se va finaliza la jumătatea acestui, după care cele două entităţi reunite vor decide strategiile de urmat.

NATIONAL

Nora lui Măgureanu, denunţuri second hand?

Toata lumea prevesteşte că, odată cu denunţurile depuse pe bandă rulantă, cu surle si trâmbiţe mediatice, de către Alina Petre, pur si simplu va veni "apocalipsa" peste clasa politică, lumea de afaceri si chiar o buna parte din sistem. Iar la aceasta concluzie aproape generala se ajunge, bineînţeles, pornind de la premisa ca femeia a fost, totuşi, o buna perioada de vreme, nora fostului şef al Serviciului Roman de Informaţii, Virgil Măgureanu. Si, astfel, a avut acces atât la cercuri influente, cat si la informaţiile vehiculate in acele medii selecte. Deja exista informaţii că unele dintre denunţuri ar putea fi "second hand", practic o reluare a altora depuse in trecut de alte persoane. Ceea ce deschide un nou front pentru procurorii DNA, care trebuie să afle acum dacă vechile denunţuri au fost din start neverificabile sau ele au fost ţinute la sertar pe vremurile acelea, când încă nu se declanşase actuala cruciadă anticorupţie.

Firea ii da târcoale lui Nicuşor Dan

Desemnata oficial drept candidat al PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea umbla ca pe ouă cu contracandidaţii ei, ba chiar încearcă să-l "seducă" pe independentul Nicuşor Dan, căruia ii oferă de pe acum postul de viceprimar. "Mi-as dori un viceprimar ca Nicuşor Dan. I-am urmărit activitatea cu mult înainte de a şti ca eu voi intra in aceasta competiţie (...) Nu are forţa echipei PNL sau PSD, pentru ca partidul domniei sale provine dintr-un ONG, dintr-o fundaţie si este la început. Din punctul meu de vedere, analizând toată această conjunctură, stă bine in sondaje, eu ii citesc proiectele, urmăresc cu atenţie si, dacă va intra in Consiliul General, eu sunt prima care voi întinde mana si care voi spune ca proiectele sale nu trebuie sa fie abandonate si as vrea sa lucram împreuna. E o declaraţie sincera", si-a lansat Firea oferta, la Adevărul Live.

Transformarea RADET in societate comerciala goleşte buzunarele bucureştenilor

Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să analizeze si, cel mai probabil, să aprobe transformarea RADET in societate pe acţiuni, sub denumirea "RADET S.A". Aşa reiese dintr-o nota semnata de secretarul general al Primăriei Municipiului Bucureşti. Ideea nu este nouă, ea fiind avansată de ceva ani de fostul primar Sorin Oprescu. La vremea respectiva, atât sindicaliştii de la RADET, cat si specialiştii in domeniu au avertizat ca o astfel de măsură va avea repercusiuni asupra bucureştenilor racordaţi la sistemul central de încălzire. "50% din populaţia Bucureştiului nu-si va mai permite încălzirea locuinţelor", susţineau sindicaliştii, menţionând că preţul gigacaloriei ar exploda pur si simplu. "Vom ajunge ca jumătate sa îşi permită căldura si apa calda, iar alţii sa se zbată pentru existenţă", au mai declarat sindicaliştii de la RADET.

PUTEREA

Candidata PSD la Primărie spune că nu îl atacă pe oponentul liberal, dar îl denigrează în "secunda doi"

Candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, încearcă să repare imaginea pe care şi-a şifonat-o singură. Mai întâi, şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile din campania prezidenţială la adresa lui Klaus Iohannis, când i-a reproşat acestuia faptul că nu are copii. În fine, s-a ocupat şi de contracandidatul său de la PNL, Ludovic Orban, precizând că are o relaţie de amiciţie cu acesta pe care nu vrea să o strice. "Vreau o viaţă şi după 5 iunie, vreau să ne privim în ochi şi după această dată", a afirmat aceasta, adăugând că vrea să ducă o campanie "elegantă, în care să nu denigreze niciun candidat". Nici nu a încheiat bine fraza că a şi trecut la... denigrat, spunând că îi lasă pe bucureşteni să aprecieze activitatea de viceprimar a lui Ludovic Orban în mandatul primarului PD Adriean Videanu. "Cred că o borduriadă nu fost niciodată mai mare". Scena pare desprinsă din schiţa "Amici" a lui Ion Luca Caragiale.

Ce decizii a promulgat Klaus Iohannis

Zi plină pentru preşedintele la Cotroceni înainte de a pleca spre Turcia. Klaus Iohannis a semnat nu mai puţin de 11 acte normative. Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea legii pentru respingerea ordonanţei Guvernului nr. 7/2015 referitoare la stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate. În decembrie anul trecut, CCR a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile acestei ordonanţe, admiţând excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului. Curtea Constituţională preciza că, potrivit OUG criticate, bunurile imobile intrate în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al acestuia şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional (entităţi beneficiare), la solicitarea acestora, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile legii.

De anul viitor, publicitatea lasă TV-ul în favoarea Internetului

Companiile din întreaga lume vor cheltui anul viitor, pentru prima dată în istorie, mai mulţi bani cu publicitatea pe Internet decât pe posturile de televiziune comercială, a estimat astăzi firma de studii de piaţă ZenithOptimedia. Potrivit analiştilor de la ZenithOptimedia, ritmul de creştere a publicităţii pe Internet va fi de peste trei ori mai mare decât în restul industriei în 2016, susţinută de cererea pentru mesaje publicitate în social media, mesajele video online şi căutări plătite, scrie Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Războaiele electorale din marile oraşe

La Iaşi, PSD l-a aruncat în cursă pe primarul interimar Mihai Chirică, care a preluat postul după ce Gheorghe Nichita, primar între 2003 şi 2015, a fost suspendat din funcţie, fiind urmărit penal în două dosare DNA. Liberalii l-au preferat pe şeful aeroportului din localitate, Marius Bodea, intrat în cursă după o recomandare a consilierului prezidenţial Andrei Muraru. Candidatul PMP va fi deputatul Petru Movilă, iar ALDE va miza pe Radu Botez, un om de afaceri apropiat de preşedintele filialei, senatorul Varujan Vosganian. PNL l-a desemnat pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Acesta a fost ales prima oară în 2004, apoi reales în iunie 2008, dar nu şi-a dus mandatul până la capăt, deoarece a devenit prim-minis­tru al României. La Timişoara, PNL l-a desemnat candidat pe actualul edil Nicolae Robu.

Viitorul procuror general va fi desemnat mâine

Zi importantă pentru viitorul Parchetului General. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, îi intervievează, marţi, pe candidaţii la funcţia de procuror general al României, iar pentru ocuparea acestei funcţii s-au înscris procurorii Oana Schmidt-Hăineală (membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Codruţ Olaru (adjunct al procurorului general al României), Augustin Lazăr (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia) şi Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). După ce discută cu fiecare în parte, ministrul Justiţiei va transmite mâine, către CSM, numele procurorului desemnat. Consiliul Superior al Magistraturii va da un aviz consultativ, după un interviu transmis în direct, online, cu candidatul rămas în cursă. După avizul CSM, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, decide numirea procurorului general al României, prin decret publicat în Monitorul Oficial.

ZIARUL FINANCIAR

După plata chiriei sau a ratei la bancă pentru o lună, unui bucureştean îi mai rămân doar 30% din salariu

Un bucureştean care a ales să închirieze un apartament de o cameră amplasat în centrul Capitalei, fie că este în apropierea locului de muncă, fie că doreşte să aibă acces mai facil la mijloacele de transport în comun, plăteşte în medie 330 de euro (echivalentul a 1.400 de lei) pe lună, adică o pondere de 70% din salariul mediu net încasat de acesta. Câştigul salarial mediu net se ridică la apro­xi­mativ 480 de euro (2.150 de lei), po­trivit celor mai recente date ale Institului National de Statiscă (INS), astfel că bucureşteanului îi mai rămâne o treime din salariu, 144 de euro, pentru a-i consuma după bunul plac. Cel mai probabil, o parte din bani se vor duce în consum. Însă cum darea în plată ar putea scumpi chiriile şi totodată ar putea aduce condiţii de creditare mai restrictive, ce drum ar putea să aleagă bucureşteanul: împrumut la bancă cu condiţii mai severe sau plata unei chirii mai mari?

Proprietarii mallului AFI Palace Cotroceni atacă piaţa energiei

Cotroceni Park SA, compania care deţine mallul AFI Palace Cotroceni, are din 2010 licenţa de furnizare a ener­giei electrice, dar spune că de puţin timp a început să joa­ce un rol mai activ pe această piaţă. Dincolo de clienţii din zona comercială a mallului, compania spune că vizează şi clienţi din alte domenii de activitate, precum şi segmentul casnic. "Ne bazăm deocamdată pe clienţii mari şi într-adevăr am devenit mai activi în ultima perioadă", spune Bogdan Predeţeanu, reprezentantul departamentului de energie electrică din cadrul Cotroceni Park. Pe site-ul companiei pot fi consultate oferte atât pentru consuma­torii casnici, cât şi pentru cei eligibili de talie mică. Cel puţin pentru segmentul casnic, compania are preţuri de furnizare semnificativ mai mari faţă de ofertele lansate recent în piaţă de companii precum Enel sau RCS&RDS.

Şeful Raiffeisen International, de la Viena, câştigă aproape 2 milioane de euro pe an

Karl Sevelda, 65 de ani, CEO al Raiffeisen Bank International (RBI) - care controlează Raiffeisen Bank România - a încasat anul trecut o remuneraţie de 1,95 mil. euro, în uşoară scădere faţă de câştigul din 2014. Cea mai mare parte a banilor reprezintă salariul lui Sevelda (remuneraţia fixă), de 1,1 mil. euro, nivelul fiind acelaşi ca în 2014. Bonusul încasat de CEO-ul RBI a fost de 364.000 euro, iar diferenţa reprezintă alte sume. În total, Raiffeisen Bank International a cheltuit anul trecut 9,2 mil. euro cu remuneraţiile manage­men­tu­lui, în scădere faţă de vârful atins în 2014, de 10 mil. euro. După pierderile din 2014, Raiffeisen Bank International (care are operaţiuni în Europa Centrală şi de Est) a revenit anul trecut în teritoriu pozitiv, raportând un profit net consolidat de 379 mil. euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb