REVISTA PRESEI - 22.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Sorin Ovidiu Vântu va fi cercetat în stare de libertate

Sorin Ovidiu Vântu va fi judecat cercetat în libertate. Judecătorii au respins cererea procurorilor de arest preventiv. Potrivit avocaţilor apărării, la dosar au fost depuse noi înregistrări. Ion Ilie Cezar, de asemenea, va fi cercetat în libertate. "Din punctul nostru de vedere, este soluţia rezonabilă, este soluţia justă. Au fost câteva probe noi,

nişte interceptări telefonice, în apărare pentru noi. Nimeni nu are nicio vină în aşa-zisa plângere şi în aşa-zisul flagrant. Parchetul, orice ai spune, oricum te aduce la mandat pentru că merg pe acest aspect, ca să mergi pe instanţă", a spus Cristian Sârbu, avocatul lui Ion Ilie Cezar. Procurorul de şedinţă aflat în sală la pronunţarea deciziei a declarat recurs, care va fi judecat la Tribunalul Bucureşti. Termenul pentru judecarea recursului va fi fixat după motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5.

Nelu Legiune, racketul de serviciu

Numele lui Ion Ilie Cezar apare alături de cel al lui Vântu în două contexte: în conducerea Realitatea TV şi în tentativa de asasinare a fostului şef al SIE. Considerat "locotenentul" lui SOV, cel poreclit Nelu Legiune l-a cunoscut pe Vântu la o casă de schimb valutar. Miercuri seara a fost arestat alături de stăpânul său. În trecut,

Nelu Legiune a fost cercetat sub acuzaţia de tentativă de asasinare a fostului director al SIE, Cătălin Harnagea, la ordinul patronului său, Sorin Ovidiu Vântu. După o anchetă ce sugerează mai degrabă fiascoul total, dosarul lui Ilie Cezar a fost închis de către procurori, cu o concluzie seacă: nu există probe în baza cărora Sorin Ovidiu Vântu să poată fi acuzat că l-ar fi plătit pe angajatul său pentru asasinarea fostului şef al SIE.

Cum va evolua puterea de cumpărare a românilor

Creşterea salariilor medii nete va fi depăşită în acest an de avansul preţurilor în nord-estul ţării, dar va devansa semnificativ media scumpirilor în centru, sud-est şi sud-vest. "Adevărul" vă prezintă evoluţia salariului real (câştig minus inflaţie) din 2011 în fiecare judeţ, adică harta puterii de cumpărare realizată pe baza prognozelor oficiale. Aşadar, având în vedere o posibilă inflaţie de 4,2%, observăm pe harta noastră că există mai multe judeţe în care, chiar dacă România va ieşi din criza economică, oamenii vor continua să piardă din puterea de cumpărare, salariul lor real ieşind pe minus şi în acest an. Pe de altă parte însă, avem şi judeţe în care veniturile vor creşte mult peste preţuri, astfel că oamenii vor simţi inclusiv în buzunar că am ieşit din criză. Cea mai mare creştere a salariului real ar putea fi în judeţul Caraş Severin (+5%), iar cea mai mare scădere - în Neamţ (-1,2%).

C. T. Popescu: "Vântu joacă mult teatru"

"Vantu are un grad de autoănchipuire şi de automontare în fabulaţie foarte mare. Îi place să se autopovestească. Îl ia valul, este exaltat. Joacă foarte mult teatru şi, din când în când, începe să creadă şi el în rolul pe care îl joacă. Există un gen de indivizi care se montează într-un anume rol şi după aceea cred în ce joacă. Îi prinde propria interpretare, cu momente de exaltare, de exagerări evident sărite din pagină. Vântu e un personaj de la care trebuie să iei cu mult grano salis ce spune sau, mai degrabă, cu bolovano-salis. Nu trebuie luat ad literam ce spune Vântu. E foarte multă interpretare, foarte mult zgomot în ceea ce zice."

Un sfert din hotelurile din ţară arată jalnic

Aproximativ un sfert dintre hotelurile din România, adică peste 500 de unităţi, ar trebui închise din cauza nivelului lamentabil de confort, susţine Paul Mărăşoiu, directorul Direcţiei Generale Turistice din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). "Toate acele unităţi care zac la acelaşi nivel lamentabil de două stele sau poate chiar mai puţin fac parte dintre acele proprietăţi de care vrem să scăpăm, ori aducându-le la standarde superioare, ori desfiinţându-le", a spus Mărăşoiu.

MIC.RO, la un an de activitate

MIC.RO, companie membră a Grupului Mercadia Holland BV, aniversează joi un an de prezenţă pe piaţa românescă de retail. În prezent, MIC.RO deţine peste 450 de băcănii, dintre care 29 mobile. "În aprilie 2010, am început povestea băcăniilor cu primele 10 magazine. Am continuat cu inaugurarea MIC.RO mobilelor în octombrie, iar în noiembrie am deschis primul magazin din afara Bucureştiului, în Ploieşti. Astăzi, prin menţinerea strategiei de a fi cât mai aproape de oameni, ne bucură faptul că MIC.RO

a depăşit cifra de 450 de unităţi şi că peste 120.000 de clienţi ne trec pragul zilnic", a declarat Dan Ionescu, CEO Mercadia Group, într-un comunicat de presă.

Armenia, supărată pe preşedintele român

Preşedintele Traian Băsescu a pus pe jar diplomaţia armeană după declaraţiile privind rezolvarea conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah - provincie autonomă din cadrul Republicii Azerbaidjan cu o populaţie majoritar armeană. În cadrul vizitei din Azerbaidjan, şeful statului a spus că rezolvarea conflictului "trebuie să plece de la principiile dreptului internaţional, respectiv integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi respectarea drepturilor minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane".

"Preşedintele român ar trebui să îşi amintească istoria ţării sale. România modernă s-a format în circumstanţe istorice şi politice dificile, când poporul era sub jug străin", a replicat parlamentarul Gagik Melikian, care l-a sfătuit pe Băsescu să fie "mai precaut" atunci când vorbeşte despre Caucazul de Sud. "Declaraţii

iresponsabile ca aceasta l-au transformat într-o figură indezirabilă în UE", a mai adăugat parlamentarul.

Şi-au văzut moartea prin obiectivul camerei

Tim Hetherington, un celebru fotoreporter nominalizat la Oscar pentru un documentar despre Afganistan, şi Chris Hondros, fotoreporter la Getty Images, au fost ucişi în oraşul Misrata. Cei doi veniseră din fieful rebelilor, Benghazi, ca să se documenteze despre luptele din Misrata. Alţi doi jurnalişti au fost şi ei grav răniţi. Cei doi au fost ucişi de o grenadă în timp ce fotografiau în apropiere de linia frontului. Ultima postare pe Twitter a lui Hetherington a fost făcută marţi. "În oraşul libian asediat Misrata, cad peste tot obuze ale forţelor lui Gaddafi. Nici urmă de NATO".

CURIERUL NAŢIONAL

Unde a dispărut grâul românesc?

Din cauza cotaţiilor mari de pe pieţele internaţionale, comercianţii de cereale au preferat să-l vândă în străinătate. Producătorii români nu sunt încurajaţi să ţină grâul în ţară din cauza costurilor mari de depozitare şi transport. Pâinea s-a scumpit chiar şi atunci când consumam din producţia autohtonă, iar acum, că importăm, se aşteaptă noi scumpiri. Chiar dacă recolta de grâu de anul trecut a fost una bună, România nu face excepţie nici anul acesta de a apela la importuri pentru industria de panificaţie. Tentaţi de preţurile mai mult decât atrăgătoare de pe bursele internaţionale de mărfuri, comercianţii de cereale din România au vândut cantităţi mari de grâu, astfel că producţia autohtonă se pare că s-a terminat. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu a menţionat, de asemenea, că producţia autohtonă de grâu pentru panificaţie s-a terminat, şi nu pentru că nu a fost suficientă ci pentru că am exportat-o.

Cum s-a făcut ONU de râs cu încălzirea globală

Organizaţia Naţiunilor Unite susţinea, în urmă cu şase ani, că numărul refugiaţilor climatici va ajunge la 50 de milioane, până în 2010. Acum, că fluxurile de migraţie nu s-au materializat, Organizaţia şi-a schimbat poziţia la 180 de grade. Paradoxal, statisticile oficiale arată că populaţia din zonele ameninţate de încălzirea globală este de fapt în creştere.

Încălzirea globală, sub semnul întrebării

Previziunile eronate făcute de ONU nu fac altceva decât să scoată în evidenţă dificultatea prezicerii încălzirii globale. În 2009, documentele unui important centru de cercetare din Marea Britanie, furate de nişte hackeri, arătau că se încerca manipularea opiniei publice în privinţa schimbărilor climatice. Cele peste 1.000 de e-mail-uri şi 3.000 de documente furate au arătat că oamenii de ştiinţă britanici şi americani discutau de câţiva ani despre metodele prin care să îi convingă pe oameni că ameninţarea încălzirii globale este mult mai gravă decât ce se întâmplă în realitate.

Creţu: Când Severin era şeful PSD în PE, erau probleme cu bugetul nostru, gestionat de el

Vicepreşedintele PSD, Corina Creţu, a declarat, ieri, că, atunci când Adrian Severin era şeful delegaţiei PSD în PE, erau probleme legate de netransparenţa bugetului acesteia, care era gestionat personal de Severin, fără trezorier, conform Mediafax. "Noi am mai avut probleme în delegaţie, le-am ridicat la momentul respectiv în interiorul partidului, în interiorul grupului, în legătură cu gestionarea bugetului nostru. Deci, aveam semnale că (Adrian Severin - n.r.) ar vrea să ia din toate părţile", a spus europarlamentarul Corina Creţu

într-un interviu.

Care sunt cele mai eficiente sisteme de sănătate din lume?

Nu există un sistem care să furnizeze asistenţă medicală cu un raport costuri-eficienţă de invidiat. Japonia, Israel, Australia, Luxemburg şi Coreea de Sud au cele mai eficiente sisteme medicale. De partea cealaltă se află SUA, Belgia, Portugalia, Danemarca şi Germania, cu cele mai mari probleme. Adesea ne confruntăm cu o relaţie mult prea mică între cheltuielile de sănătate şi rezultatele acestora. Naţiuni precum SUA, care pe lângă bugetele mari alocate sănătăţii au şi costuri într-o continuă creştere, stau prost la capitolul speranţă de viaţă, conform 24/7 Wall Street. Sud-coreenii trăiesc, în medie, mai mult decât americanii şi în cele mai multe cazuri mai mult decât oamenii din alte 34 de ţări analizate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE). În tot acest timp, Coreea de Sud deţine costuri foarte mici cu sănătatea, comparativ cu PIB-ul său.

EVENIMENTUL ZILEI

Nicolae Popa a ajuns în România

Nicolae Popa, omul care i-a "adus" lui Sorin Ovidiu Vântu un mandat de arestare în septembrie anul trecut, a fost adus în ţară în această noapte, cu o cursă specială.

Aeronava, închiriată de la o companie privată, a aterizat, în jurul orei 2.15, aeroportul Otopeni din nordul Capitalei. "De altfel, autorităţile s-au temut să-l aducă pe Popa în România cu o cursă de linie, pentru că au apreciat că acesta ar fi fost gata să provoace un incident în timpul zborului, astfel încât să-l oblige pe pilot să ia

legătura cu autorităţile de pe teritoriul statului în al cărui spaţiu aerian s-ar afla pentru a cere azil politic. Un astfel de incident ar fi fost de nepermis într-o cursă de linie", susţin sursele citate.

Aurul, miză mare pentru investitori

Cotaţia aurului a atins noi recorduri în ultimele zile. Brokerii spun că este cel mai sigur plasament. Preţul aurului pe Bursele internaţionale a depăşit în această săptămână pragul de 1.500 de dolari pe uncie, atingând astfel un nou record. Potrivit AFP, cotaţia a atins această valoare pe fondul incertitudinilor persistente cu privire la evoluţia economiei mondiale. Astfel, miercuri după-amiază, la Bursa de la Hong Kong, metalul galben a atins valoarea record de 1.500,70 dolari uncia. Şi argintul a urmat evoluţia

pozitivă a aurului şi a atins maximumul ultimilor 31 de ani, la 44,79 dolari pe uncie.

Cât valorează acum tezaurul trimis ruşilor

Dacă nu le-am fi trimis ruşilor tezaurul în 1916 şi am fi păstrat neatinsă rezerva de aur din 1944, potrivit lui Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului băncii centrale, România s-ar fi putut clasa pe locul 13 în clasamentul mondial al rezervelor de aur, deci cu aproape 20 de locuri mai sus decât poziţia ocupată acum. Tezaurul trimis de România la Moscova în două faze, în 1916 şi 1917 includea, pe lângă multe obiecte de patrimoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 13 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro). Potrivit consilierului BNR, dacă celor 91 de tone de aur trimise la Moscova li s-ar adăuga stocul de aur al BNR din 1944, de 244 tone de aur (fond folosit ulterior pentru a plăti datoriile către anumite ţări) şi cele 106 tone incluse în rezerva de aur a BNR astăzi, s-ar ajunge la o cantitate totală de circa 440 tone, care ar poziţiona România pe locul 13 în lume din punct de vedere al rezervelor, imediat sub Banca Centrală Europeană.

Sorin Ovidiu Vântu, traseul gestionarului din Roman care s-a vrut stăpânul României

Arestarea de ieri a lui Sorin Ovidiu Vântu este un alt episod din viaţa tumultoasă a unui afacerist controversat: puşcărie, două divorţuri, o afacere cu peste 300.000 de păgubiţi. Vorbeşte cu pauze între propoziţii şi pare că îşi alege cu atenţie cuvintele. Discursul său se vrea o combinaţie între sfaturile unui economist,

povaţa unui bătrân înţelept şi cuvântarea unui corporatist. La două-trei fraze plantează câte o formulă reverenţioasă: "stimabile", "excelenţă". Pe apropiaţi îi alintă: "golănaş mic", "tati", "tinerelule". Cel puţine aşa reiese din stenogramele procurorilor.

Dinel Staicu mai stă 11 zile în arestul poliţiei ungare

Omul de afaceri Dinel Nuţu, fost Staicu, rămâne în arest pentru următoarele 11 zile, la Budapesta, în urma deciziei unei instanţe din Ungaria, potrivit Realitatea TV. Fostul patron al Universităţii Craiova urmează să fie extrădat în România după expirarea celor 11 zile de arest. Judecătoria Sectorului 4 a emis, pe 7 aprilie, un mandat european de arestare pe numele lui Dinel Nuţu, noul nume al omului de afaceri Dinel Staicu, după ce acesta a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, însă a fugit din ţară înainte de pronunţarea acestei decizii. "Numai un tâmpit putea să îşi falimenteze propria bancă. Voi dovedi la Strasbourg cu documente, cu expertiză exact cum au stat lucrurile în realitate în România. Am luat credite ca să salvez banca de la faliment. A fost un plan de salvare a băncii. A trebuit să stau 11 ani prin procese ca să explic că de fapt nu a fost vorba de niciun faliment. Situaţia băncii era rezolvată, dacă nu veneau ei cu firmele lor de lichidare care să prăduiască această bancă", a declarat Dinel Nuţu, pentru RTV, arătându-şi astfel şi noua înfăţisare.

Cine a luat primă de Paşte în al treilea an de criză

O parte dintre angajaţii din sectorul bancar şi unii salariaţi ai marilor companii au luat anul acesta primă de Paşte, deşi recesiunea se resimte încă puternic în multe sectoare. Unele companii le-au oferit prime angajaţilor, însă valoarea acestora a scăzut la câteva sute de lei, în timp ce înainte de criză ajungeau şi la o jumătate de

salariu, potrivit informaţiilor strânse de EVZ. Unele mari companii le-au acordat, la rândul lor, prime angajaţilor. La Dacia, valoarea acesteia a fost de circa 700 de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Constantin Stroe, vice preşedintele consiliului de administraţie al companiei. Dan Şucu, omul de afaceri care controlează grupul de firme Mobexpert, a spus la rândul său că le-a acordat prime de Paşte angajaţilor, fără a vrea însă să precizeze valoarea: "Sunt 40 de firme în Mobexpert, iar primele au fost diferite în funcţie de performanţă", a spus acesta.

Universităţile, la bani mărunţi. Cine va supravieţui?

Două universităţi din Timiş au fuzionat luna aceasta. E doar începutul: o bună parte din cele peste o sută de instituţii de învăţământ superior vor rămâne, de anul viitor, fără 30% din finanţarea de bază. Cu alte cuvinte, vor da faliment. Cine a priceput cum va arăta sistemul universitar de la anul să ridice mâna sus!

Cam aceasta e starea de spirit în rândul profesorilor, studenţilor, ba chiar şi al multor fucţionari din cadrul Ministerului Educaţiei (MECTS), la mai bine de două luni de la promulgarea noii legi organice a domeniului.

Cum funcţionează casieriile astăzi şi luni, a doua zi de Paşte

Cei care doresc să-şi plătească facturile la utilităţi pot face acest lucru astăzi sau vor trebui să aştepte până marţi, când va fi zi de lucru normală pentru cele mai multe companii. Astfel, clienţii E.ON sau Enel trebuie să ştie că astăzi programul de lucru este cel normal. Luni, a doua zi de Paşte, casieriile sunt închise. Cei care doresc să-şi achite facturile pot face acest lucru prin metodele alternative de plată (la bancomate sau în magazinele partenere). Dispeceratele de urgenţă vor funcţiona non-stop, inclusiv luni.

Ion Cristoiu: Cârnăţarii şi-au luat amantă, televiziunea

Jurnalistul Ion Cristoiu a descris la emisiunea Evenimentul Zilei, de joi, momentul dificil prin care trece jurnalismul din România, bine ilustrat de înregistrările discuţiilor între Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă. După "o etapă în 90 când cârnăţarii erau la mâna noastră, a urmat o a doua etapă în care cârnăţarii au pus mâna pe presă şi au folosit-o drept ciomege politice, acum a venit a treia etapă când cârnăţarii sunt deja jurnalişti", a comentat Cristoiu, discuţiile experte despre rating şi televiziune dintre cei doi. Ion Cristoiu a subliniat că în presa scrisă aceştia nu ar putea să se arate cunoscători pentru că sunt "analfabeţi". Jurnalistul a

comparat relaţia acestora cu televiziunea cu o "amantă" împărţită de doi bărbaţi.

NAŢIONAL

Premieră în mediul de afaceri românesc: Şi-a luat manager ca să-l bage în puşcărie!

Era într-o sâmbătă seara, când fostul om de casă al lui Miron Mitrea, controversatul afacerist Cristian Burci, începuse deja să se laude prin târg că, gata, a pus mâna pe managementul trustului Realitatea Caţavencu. Şi că deja îi va zbura din funcţii pe oamenii de încredere ai lui Vântu: Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu şi Sorin Enache. A doua zi, duminică, SOV îi preda managementul "puştiului" Sebastian Ghiţă. Nu făcea decât să sară din lac în puţ.

Liberalii se antrenează cu Tăriceanu ca să revină la butoane!

Sătui până peste cap de făcut figuraţie politică, liberalii nu doresc să mai "câştige" încă un sejur complet (de patru ani) în opoziţie, la viitoarele alegeri. Prin urmare, ori reuşesc, împreună cu pesediştii, să debarce PDL-ul de la putere în următoarele 2-3 luni, ori îi lasă baltă pe Ponta şi ai lui şi se însoţesc din nou cu democraţii. Clasic deja, modelul "pupat Piaţa Independenţii" poate fi oricând abordat de PNL, fără Crin Antonescu în frunte însă.

Pesedistul Tudorache sărbătoreşte de Paşte naşterea lui Iisus

După ce tot sectorul 1 a fost împânzit cu felicitări roşu-pesedist în care Domnul Iisus se năştea de Paşte, semnatarul, social-democratul Dan Tudorache, susţine că acestea au fost falsificate. "Sfânta sărbătoare a naşterii Domnului Iisus ne aduce pe toţi, aproape, în gânduri bune şi speranţă. Hristos a înviat! Dan

Tudorache". Acesta este textul felicitărilor care au ajuns în cutiile poştale ale alegătorilor din sectorul 1. Confuzia între Crăciun şi Paşte este pusă de Dan Tudorache (preşedintele PSD sector 1) în cârca adversarilor politici care au vrut să-l şicaneze.

PUTEREA

Extrădare de lux. Nicolae Popa, adus în ţară cu o cursă pentru care statul român plăteşte 125.000 de euro

Condamnatul Nicolae Popa, unul dintre cei mai urmăriţi români timp de mai mulţi ani, va ajunge în România cu o cursă specială. Reporterii "Puterea" au aflat că această cursă specială a fost închiriată de la compania "Ţiriac Air". Nicolae Popa este escortat de doi ofiţeri ai IGPR, iar cursa este programată să aterizeze pe

Aeroportul Otopeni în noaptea de joi spre vineri, la ora 00.30. De altfel, la bordul aeronavei s-ar mai afla un reprezentant al Ministerului Justiţiei, precum şi personal medical. Avionul charter care îl aduce în ţară pe Nicolae Popa va ateriza la terminalul privat Ţiriac de pe Aeroportul Otopeni. Costul cursei charter, de 125.000 de euro, este suportat de statul român.

S.O. Vântu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vântu

Miercuri, în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, echipa de flagrant condusă procurori l-a prins pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) după ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro. Miercuri era data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia să plătească 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vântu să nu rezilieze contractul de management al Realităţii. Ghiţă a spus că plăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat, iniţial, să amâne termenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plătească salariile angajaţilor postului TV Publika. Pentru că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţă a plătit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind însemnaţi anterior la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Vântu. Iacobescu este martor în dosar.

ROMÂNIA LIBERĂ

În prostia lui Vântu de Cristian Campeanu

Împăratul e gol! Nu numai că Sorin Ovidiu Vântu nu este un geniu financiar, nu este un geniu malefic, nu este un mare maestru al combinaţiilor, nu este nimic din toată mitologia creată în jurul lui. Nu numai că este un găinar de duzină, dar este şi prost. Prost bâtă, dacă e să folosim o expresie care să sugereze lumea mardeiaşilor

din care Vântu se laudă în înregistrarea cu Ghiţă că face parte. Vântu nu este nici măcar un mafiot. Mafioţii sunt complicaţi, au o anumită sofisticare pe care ţi-o dă jocul pe muchie de cuţit al crimei. Vântu e simplu. Prin comparaţie cu Vântu, Dinu Patriciu este un mare gentleman. Patriciu e rafinat, plăteşte burse la Atlantic

Council of the United States şi se mişcă prin lumea mare cu o lejeritate care pare naturală. Vântu este un golan, după cum el

însuşi recunoaşte. Pentru Vântu, Atlantic Council este altă planetă. Universul lui este planeta "bulibaşilor" care fură fier vechi şi a maradoniştilor.

Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vântu

Aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, ar putea reprezenta lovitura fatală pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Asta pentru că fugarul extrădat din Indonezia deţine informaţii importante despre dosarele FNI şi FDA, dosare în care Vântu a fost declarat nevinovat tocmai din lipsă de probe. Pentru Vântu, declaraţiile şi probele pe care le va indica Nicolae Popa ar putea însemna condamnarea la 15 ani de închisoare şi confiscarea averii, în limita sumelor de care a beneficiat de la FNA şi FNI. Aceste dosare pot fi redeschise deoarece nu a intervenit termenul de prescripţie. 3 Motive: -1. Din cauza problemelor financiare şi penale, Vântu nu mai poate să-l susţină financiar pe Popa, astfel încât acesta să-şi organizeze apărarea în România. 2. Popa ar putea beneficia de reducerea pedepsei de 15 ani de închisoare 3. Popa s-ar putea răzbuna astfel deoarece Vântu nu i-a trimis cele şase milioane de euro, cerute pentru mituirea autorităţilor din Indonezia.

REFERAT. Vântu i-a pretins lui Ghiţă 200.000 euro pentru a continua un contract. Culisele şantajului lui SOV

Şantajul lui SOV la adresa lui Sebastian Ghiţă are la bază, spun procurorii, intenţia lui Vântu de a menţine controlul asupra Realităţii TV, în ciuda contractului încheiat cu Asesoft, condus de Ghiţă. Obiectul şantajului pentru care Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut miercuri seară de procurori îl reprezintă suma de 150.000 euro

pe care SOV a încercat să o obţină de la Sebastian Ghiţă, ameninţându-l pe acesta cu rezilierea contractului încheiat cu Realitatea TV. În opinia procurorilor, banii ceruţi de Vântu ar reprezenta un folos injust, întrucât înţelegerea dintre Asesoft (grupul lui Ghiţă) şi Realitatea Media (grupul lui SOV) prevede că Vântu urma să încaseze, la finele anului, 20% din profitul realizat de Realitatea TV.

ZIARUL FINANCIAR

12.700 de persoane deţin depozite în bănci de 4 miliarde de euro

Având fiecare în medie plasamente de 300.000 de euro la cel puţin o bancă, aceştia sunt clienţii pentru care se bat bancherii, dar şi companiile din industria luxului. Mai puţin de 12.700 de români ţin la bănci aproape patru miliarde de euro în depozite de peste 100.000 de euro, concentrând astfel aproape o cincime din economiile totale ale populaţiei, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). În acelaşi timp, 14,8 milioane de deponenţi cu economii mici deţin plasamente la bănci de aproape 17 mld. euro, ceea ce arată capacitatea redusă de economisire. "Poate fi considerată o discrepanţă destul de mare", spune Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. Analiştii spun că încurajarea economisirii este o sursă stabilă de creştere economică pentru viitor.

Scăderea Robor deschide uşa creditelor în lei

Scăderea dobânzilor la lei pe piaţa interbancară şi creşterea costurilor de finanţare la euro ar putea încuraja clienţii să ceară credite ipotecare garantate de stat în lei, după ce finanţările vândute în etapele precedente la "Prima casă" au fost aproape exclusiv în euro. Indicatorul Robor la trei luni (de care este legat costul creditelor în lei) a coborât la 5,8% pe an, astfel că aplicând marja maximă permisă de 2,5% rezultă o dobândă de cel mult 8,3% pe an. Costul este astfel cu numai trei puncte procentuale peste cel al unui împrumut în euro, care ar presupune în plus asumarea riscului valutar. Indicatorul Euribor a urcat deja la 1,35% pe an, iar băncile pot adăuga o marjă de până la patru puncte, rezultând o dobândă de 5,35% pe an.

Noul termen de finalizare pentru autostrada Cernavodă-Medgidia: 2012

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) estimează că finalizarea tronsonului de autostradă Cernavodă - Medgidia (19,25 km) va costa între 500 şi 700 de milioane de lei (120-170 milioane de euro), fără TVA, potrivit unui anunţ de intenţie publicat pe e-licitatie. CNADNR a reziliat la începutul săptămânii trecute contractul cu francezii de la Colas pentru acest tronson, iar acum intenţionează să scoată la licitaţie respectivul drum, data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare fiind sfârşitul lunii mai. Pe de altă parte, termenul de finalizare a lucrărilor de construcţie este de un an de la adjudecarea contractului, la care se adaugă doi ani de garanţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb