REVISTA PRESEI 22.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 22 iunie 2017

REVISTA PRESEI 22.06.2017

ADEVARUL

Reportaj de la moţiunea de cenzură

Majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE a trântit guvernul condus de fostul social-democrat Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a trecut la doar opt voturi. Aleşii PSD au votat cu bilele la vedere pentru a nu fi acuzaţi de trădare, fiind atent supravegheaţi de apropiaţii lui Liviu Dragnea. Scandalul între majoritatea PSD-ALDE şi premierul Sorin Grindeanu, politician care a refuzat să-şi dea demisia din funcţie, s-a terminat, cel puţin din punct de vedere instituţional. Moţiunea de cenzură semnată de 226 de aleşi ai celor două partide a trecut ieri cu 241 de voturi "pentru", în timp ce doar zece parlamentari au votat "împotrivă". Însă, până la ajungerea la acest număr, drumul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost anevoios, acesta curtând deputaţii şi senatorii mai multor partide, printre care au fost cei ai UDMR şi cei ai PMP.

Ce urmează după căderea Guvernului Grindeanu

Imediat după ce moţiunea de cenzură a trecut, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, a anunţat că partidele vor fi chemate luni pentru consultări în vederea desemnării noului premier. De ce abia luni? Şeful statului participă în aceste zile la Consiliul European de la Bruxelles, în marja summitului având programată şi o întâlnire cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. PSD a programat deja o şedinţă a Comitetui Executiv - for ce reuneşte toţi vicepreşedinţii şi liderii din teritoriu - pentru a decide cu ce nume de premier vor merge Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la Cotroceni. Potrivit unor surse din PSD, cele mai mare şanse pentru Palatul Victoria le are europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, una dintre apropiatele lui Liviu Dragnea, originară din Teleorman.

Crizele generate de PSD îngroapă leul

Ultimele şase luni au adus pentru moneda naţională o depreciere continuă, marcată de crize politice şi instabilitate, evenimente care au sădit incertitudine printre investitori. Leul a înregistrat un declin aproape continuu faţă de euro încă din decembrie anul trecut, când PSD a câştigat alegerile şi a preluat puterea executivă. Dacă în data de 12 decembrie 2016, imediat după câştigarea alegerilor de către PSD, euro era cotat la 4,5067 lei, iată că, şase luni mai târziu, acesta s-a apreciat faţă de moneda românească la 4,5987 lei, pe 21 iunie 2017, un maxim al ultimilor aproape cinci ani.

Grindeanu, despre OUG 13: Le-am spus multor colegi din PSD că vreau să renunţ

Premierul Sorin Grindeanu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria după votarea moţiunii de cenzură, că a vrut să demisioneze din fruntea Guvernului în timpul protestelor de stradă generate de OUG 13, dar că a fost convins de conducerea PSD să rămână. Grindeanu l-a sfătuit pe noul premier să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea.

De ce se opun americanii gazoductului rusesc Nord Stream 2

Washingtonul se concentrează asupra amestecului politic al Rusiei - dar campania Moscovei împotriva SUA se extinde dincolo de urne. Fiind al doilea producător mondial de gaze naturale, Rusia are de fapt un efect de levier asupra clienţilor săi europeni, ameninţând deseori cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale şi totodată folosindu-se de această pârghie pentru a semăna discordia între ţările europene. O nouă conductă pe care Moscova intenţionează să o construiască ar putea duce la o creştere drastică a efectului de pârghie, crescându-şi ponderea pe pieţa germană a gazelor naturale la peste 50%.

Sebastian Ghiţă va fi audiat, joi, prin videoconferinţă, la Ploieşti

După două săptămâni de amânări, Sebastian Ghiţă va fi audiat, joi, la Tribunalul Prahova privind măsura arestării preventivă solicitată de procurorii DNA în dosarul Hidro Prahova, în care fostul deputat este acuzat de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Surse judiciare au confirmat că autorităţile sârbe au dat un răspuns favorabil Tribunalului Prahova privind audierea prin videoconferinţă a fostului parlamentar.

Criza din Golful Persic-Qatar

Ţările arabe din Golful Persic sunt într-o criză fără precedent. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu statul peninsular Qatar. Ei au tăiat legăturile pe uscat, pe apă şi zborurile aeriene ordonând oficialilor qatarezi reîntoarcerea în propria ţară. Qatarul este o piesă cheie în ecuaţia geostrategică din Orientul Mijlociu Lărgit. Qatarul, un stat cu 300.000 de cetăţeni, joacă un rol important în stabilirea preţului petrolului şi al gazelor naturale folosind ca zonă de extracţie un perimetru comun cu Iranul. Este, de asemenea, un pion esenţial pe harta bazelor militare de importanţă deosebită ale SUA. Situaţia arată cât de complexă este divizarea Orientului Mijlociu pe care unii o reduc la un război între suniţii conduşi de Arabia Saudită şi şiiţi conduşi de Iran.

BANCHERUL

Băncile ar vrea să scape de programul Prima Casă, dar încă nu au alternative viabile

Băncile ar vrea să scape de creditele ipotecare garantate de stat prin programul Prima Casă, care au o dobândă limitata la 2% plus ROBOR si un avans de doar 5%, in contextul creşterii cererii de credite pentru casă din partea românilor, însă nu vin cu alternative de creditare suficient de atractive pentru ca presiunea pe programul guvernamental să scadă. BCR, liderul sistemului bancar romanesc, are cea mai mare cotă de piaţă in programul Prima Casă, in jur de un sfert din volumul total al creditelor. Banca a epuizat prima parte a garanţiilor alocate pentru acest an încă de la finalul lunii aprilie, iar recent a primit de la Ministerul Finanţelor încă 190 milioane lei, cea mai mare parte din ultima transa de 500 milioane lei alocată băncilor după epuizarea primei transe de 2 miliarde lei.

COTIDIANUL

Vot cu bile, fără bilă - Cornel Nistorescu

România, genială în tot soiul de invenţii care păcălesc democraţia, a inventat votul secret cu bile la vedere. Adică votul secret controlat în întregime. Un vot secret cu bile, sub ochiul vigilent al poliţaiului de partid. Un fel de libertate de exprimare cu plasture pe gură şi cu bastonul deasupra capului. Un fel de a alege fără dreptul de a alege. Cine nu se supune zboară din partid. Şi dacă partidul are un sprijin la DNA (ceea ce nu este în nici un caz situaţia PSD), urmează şi un dosar "supliment de prînz". Doar n-o să ne uităm în propoziţiile de complezenţă ale Gabrielei Firea-Pandele sau ale acestei matrioşti de Teleorman, Carmen Dan. Pe mine mă îngrozeşte doar faptul că PSD-ul a coborît la un asemenea nivel scăzut de prestaţie publică.

Guvernul Grindeanu, demis cu emoţii

Epilog în încleştarea PSD contra PSD. Guvernul Sorin Grindeanu a fost demis miercuri la limită, după un spectacol unic în Parlament după 1989. A fost ziua în care un partid, în premieră, şi-a dat jos prin moţiune propriul Executiv. La 6 luni după ce a câştigat cu un scor categoric alegerile parlamentare, sub sloganul "Îndrăzneşte să crezi în România", partidul lui Liviu Dragnea a defilat miercuri la moţiune cu noul său slogan: "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" de propriul premier.

Veştile proaste de la Băsescu pentru Dragnea

Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că PSD şi ALDE au pierdut majoritatea, lucru de care preşedintele Klaus Iohannis sigur va ţine cont atunci când va desemna noul premier. Senatorul PMP a precizat că, în ciuda şubrezirii coaliţiei, moţiunea de cenzură a trecut din cauza celor 15 parlamentari ai minorităţilor, pe care bunul simţ ar fi trebuit să-i oblige să stea departe de conflictul intern din PSD. "Alianţa PSD-ALDE nu mai are majoritate pentru numirea unui guvern. Azi au avut în principal avantajul amestecului minorităţilor în problemele interne ale PSD, că aici a fost o problemă internă a PSD transferată la Guvern şi Parlament, ceea ce e fără precedent". Întrebat ce va face PMP la negocierile de la Palatul Cotroceni, Băsescu a răspuns: "va negocia trecerea PSD în opoziţie. Au devenit inapţi pentru guvernare. Nu spun incompetenţi, ci inapţi".

CURENTUL

Cătălin Berenghi a reuşit să scoată Ţinutul Secuiesc de pe harta României afişată pe aplicaţia de navigaţie

Activistul civic Cătălin Ioan Berenghi a observat folosind o aplicaţie pe telefon pentru navigaţie că pe harta României, Transilvania este colorată în mov deschis iar Ţinutul Secuiesc este colorat în mov închis. Decis să "apere lupta de secole a voievozilor şi domnitorilor noştri, a întregului neam românesc, până la martiriu", Berenghi s-a apucat să facă sesizări peste sesizări la administratorii aplicaţiei şi după aproape şase luni, triumfător, activistul a anunţat victoria: tot teritoriul României are o singură culoare. Cătălin Ioan Berenghi a fost luptător în Legiunea Străină. Antrenat în 4 războaie, specialist genist (minaj, deminaj, manevrare explozibil), distrugător de lunetişti, alpinist si schior, ghid montan, instructor prim ajutor, instructor scoală de ghizi montani şi instructor cursuri supravieţuire.

CURIERUL NATIONAL

Americanii au doborât o dronă înarmată de-a lui Assad

Un avion de luptă american F-15E a doborât marţi o dronă armată aparţinând regimului sirian, care se îndrepta către forţele de coaliţie din partea de sud a ţării, a comunicat Comandamentul Central al SUA. Se pare că a fost vorba de o dronă de producţie iraniană de tip Shaheed-129. "Avionul F-15E a interceptat drona înarmată după ce s-a observat că avansează către poziţiile coaliţiei. Când s-a observat că nu îşi schimbă cursul, a fost doborâtă", se mai arată în comunicat.

86% dintre români vor să susţină lupta împotriva economiei gri - studiu Mastercard

Un procent de 92% dintre români cred că autorităţile publice sunt cele care trebuie să conducă eforturile de a combate economia subterană, iar 86% sunt gata să sprijine acţiunile acestora în combaterea economiei gri, potrivit unui studiu pe tema conştientizării existenţei economiei subterane şi a atitudinilor faţă de aceasta, realizat de Ipsos la solicitarea Mastercard în 10 ţări din Europa de Est, printre care şi România. La nivel regional, peste 80% dintre respondenţi se opun economiei subterane şi ar încuraja dialogul cu guvernele proprii pentru a acţiona concret împotriva acestui fenomen. Totodată, respondenţii şi-au arătat disponibilitatea de a-şi schimba obiceiurile la cumpărături după ce şi-au dat seama că plăţile cu cardul şi păstrarea bonurilor fiscale contribuie la combaterea comerţului fraudulos.

Turbomecanica a semnat un acord cu compania franceză Safran pentru mentenanţa motoarelor de elicoptere

Firma românească Turbomecanica a semnat marţi, la Paris, un acord cu compania franceză Safran - una dintre cele mai mari companii de componente în domeniul aerospaţial - un acord pentru reparaţia şi mentenanţa în România a motoarelor de pe viitoarele elicoptere H215 pe care Airbus vrea să le producă la fabrica din Braşov pentru Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. Acordul semnat la Paris, spun reprezentanţii Turbomecanica, reprezintă un pas spre realizarea pe viitor şi a altor ansamble mecanice pentru modelele Airbus. La semnarea acordului dintre Turbomecanica şi Safran a participat şi secretarul de stat în MApN şi şef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, precum şi oficiali ai Airbus România.

Isărescu: Prin stimularea excesivă a consumului finanţăm, de fapt, locuri de muncă în exterior

Economia este uşor dezechilibrată, iar prin stimularea excesivă a consumului finanţăm, de fapt, locuri de muncă în exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii. "Dacă nu vom finanţa investiţiile şi mă bucur, le mulţumesc încă o dată colegilor de la BEI pentru această iniţiativă şi pentru tema seminarului, dacă nu vom finanţa investiţiile ele nu au cum să crească şi nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru care este evident. Unde îl vedem? În faptul că importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decât exporturile", a spus Isărescu.

Se mai aprobă Programul Naţional Apicol?

Proiectul de hotărâre fusese inclus pe ordinea de zi a şedinţei care ar fi trebuit să aibă loc marţi. Din cauza instabilităţii politice nu se cunoaşte data următoarei şedinţe de Guvern şi nici nu se ştie dacă actul normativ va fi inclus pe ordinea de zi a noii şedinţe. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii pentru perioada 2017-2019 este de 97,6 milioane lei, din care 48,8 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale. Săptămâna trecută, apicultorii reclamau întârzierea cu care se aplică acest program. ROMAPIS: Lipsa reglementărilor necesare până în acest moment va genera ratarea absorbţiei fondurilor pentru acest an.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD riscă să piardă guvernarea

PSD îşi va alege, în weekend, persoana pe care o va propune la Cotroceni pentru funcţia de prim-ministru. În partid a apărut ieri o listă scurtă cu posibile variante de candidaţi, după cum a aflat EVZ. Senatorul Carmen Dan, , europarlamentarul Viorica Dăncilă, liderul grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor, şi viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, se numără printre numele luate în calcul dintre social democraţi. În clasa politică a început, ieri, să circule varianta în care PSD va pierde guvernarea. De unde a pornit discuţia? Majoritatea din Parlament necesară învestirii unui nou Guvern este de 233 de voturi. PSD şi ALDE deţin, împreună, pe hârtie, 246 de senatori şi deputaţi. Însă ieri, la moţiunea de cenzură, după cum au observat reporterii EVZ prezenţi la faţa locului, cel puţin 14 parlamentari din aceste formaţiuni fie nu au votat, fie au trecut de partea premierului Grindeanu.

Curtea Constituţională a decis soarta unui serviciu secret

Miercuri, Curtea Constituţională a luat în dezbatere sesizarea Grupului Parlamentar al PNL privind legea de adoptare a OUG prin care ministrul tehnocrat Dragoş Tudorache a reformat serviciul secret al Ministerului de Interne, Direcţia Generală de Protecţie Internă. Scandalul a izbucnit când, la Senat, parlamentarii PSD au modificat prevederile inţiale. Curtea a pronunţat decizia: " În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituţională în raport de criticile formulate".

Militari români, blocaţi în Germania din cauza Ungariei

Armata Română a participat, timp de două luni, la un exerciţiu militar care s-a desfăşurat în Germania. Din cei 400 de militari care au luat parte la simulările de luptă s-au întors în ţară numai 340, după încheierea exerciţiului, în data de 15 iunie. Restul au rămas să păzească 62 de tancuri pe care armata nu le poate încă repatria, pentru că nu pot trece cu ele prin Ungaria. Motivul îl constituie faptul că pe teritoriul Ungariei se lucrează la terasamentul de cale ferată, la graniţa cu Austria.

JURNALUL NATIONAL

Ce program are Klaus Iohannis la Bruxellles?

Joi şi Vineri presedintele Klaus Iohannis participă la Bruxellles la sesiunea de vară a Consiliului European, care are o agendă încărcată. Potrivit scrisorii de invitaţie adresate de Donald Tusk, publicată pe site-ul oficial al preşedintele Consiliului,programul primei zile se va prelungi după miezul nopţii. Joi la ora 15 este prevăzută discuţia cu Presedintele Parlamentului European iar la 15.30 începe prima sesiune de lucru avănd ca teme securitatea, migraţia ilegală şi glogalizarea necontrolată. Tusck a precizat în scrisoare că problemele de securitate şi de luptă împotriva terorismului se soluţionează în cadrul UE dar actiunile comunenu pot lua locul răspunderilor naţionale.

Cum poate Liviu Dragnea să ajungă premier

Curtea Constituţională a României consideră că interdicţia ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern trebuie să înceteze, conform legislaţiei în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie. Informaţia apare în motivarea deciziei prin care CCR a respins ca inadmisibilă, pe 4 mai, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care le interzice condamnaţilor să fie membri ai Guvernului. Potrivit Curţii Constituţionale, pot face parte din Guvern condamnaţii care beneficiază de o lege de dezincriminare/amnistie sau care au fost reabilitaţi prin hotărâre judecătorească definitivă.

Consilierii, bancherii şi avocaţii care oferă mecansime de evaziune fiscală au intrat în vizorul Comisiei Europene

Comisia Europeană a trecut miercuri la ofensivă împotriva bancherilor, avocaţilor şi consilierilor financiari care îşi ajută clienţii să evite plata taxelor, aşa cum a scos la lumină recentul scandal în care au fost implicaţi mai mulţi jucători de fotbal, transmite AFP. Concret, Executivul comunitar vrea să oblige aceşti experţi, sau eventual clienţii lor, să declare la administraţiile fiscale din ţările lor mecanismele de optimizare fiscală, deseori cu caracter transfrontalier, pe care le-au conceput. Obligaţia de a declara un astfel de mecanism nu înseamnă în mod neapărat că acesta provoacă daune, ci numai faptul că merită să fie examinat de către autorităţile fiscale.

BNR se teme că românii vor suferi un şoc la adoptarea euro

România trebuie să adere la zona euro, însă pentru a face acest lucru este nevoie să ne apropiem de nivelul de dezvoltare din Uniunea Europeană. Nu trebuie subestimat impactul psihologic asupra populaţiei care va vedea cum munca de o viaţă este transformată în două bancnote. Nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro, însă problema care se pune este când şi cum se va face trecerea, a declarat Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la forumul "România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări".

NATIONAL

Băsescu, păcăliciul sistemului!

Pe vremea când Traian Băsescu începuse sa-si dea seama ca nu mai este chiar "jupanul" sistemului, aşa cum îşi închipuise "preşedintele jucător" atâta amar de vreme, fostul şef al statului a încercat sa facă o mişcare de mare maestru. Aşa ca s-a decis nu doar să strângă "ca hârciogul" toate rapoartele informative care ii parveneau pe cale mai mult sau mai puţin oficială, dar si sa pună la adăpost aceste documente, ponturi sau frânturi de scenarii, sperând ca-i vor fi pavăză atunci când va da bătălia cea mare pe frontul Justiţiei. Traian Băsescu le-a încredinţat unor oameni pe care ii considera de încredere. Acum, "câinii credincioşi" nu mai vor pur si simplu sa-i returneze dosarele încredinţate spre păstrare. Sau o fac de-abia după ce-l avertizează ca si-au păstrat cu de la sine putere dublurile aferente, "pentru orice situaţie"...

Stand up comedy la Evaluarea Naţională

După ce au dat, luni, proba scrisă la limba română, au ieşit la iveală si perlele pe care elevii de clasa a VIII-a le-au scris pe foile de examen. Un elev a scris că sinonimul cuvântului "melodie" este "muzicuţa", iar cratima se foloseşte "când ţie lene să vorbeşti". Rima si măsura versurilor au fost alte cerinţe care le-au ridicat semne de întrebare. "Din cite aproximez io ultimul vers nu are mai mult de cinci centimetri", a scris un elev. "Ultima strofa rimează pentru ca totul se termina in "i", explica un alt şcolar. Si ultima cerinţă, cea in care au avut de redactat o întâmplare dintr-o competiţie sportiva, a stârnit explicaţii amuzante. "A venit profesorul de sport care este înalt, musculos si exigent".

Wall Street Journal anunţă decesul Europei

Celebra publicaţie ridică o problemă spinoasă vizavi de viitorul liderilor Europei care tratează problema emigraţiei, fie ea legală sau ilegală, cu superficialitate, refuzând să observe atitudinea care deja s-a conturat in populaţia ţărilor UE. Practic, aceşti lideri au devenit inamicii ai popoarelor lor, si invers...Articolul este semnat de Douglas Murray si se constituie intr-un material devastator la adresa politicilor pro-imigraţie. "In 2017, Europa este copleşită de incertitudini. Totuşi, chiar si acestea sunt neînsemnate prin comparaţie cu profundele mişcări tectonice care se produc in subteranul vieţii politice a continentului, pe care europenii - si aliaţii lor - le ignora in mod periculos", se scrie in editorial.

PUTEREA

Răsturnare de situaţie: Miniştrii îşi RETRAG demisiile!

Toţi miniştrii PSD şi ALDE din Guvernul demis condus încă de Sorin Grindeanu îşi retrag demisiile. Soluţia este una de avarie şi ţine de blocajul nepermis de mult la care s-a ajuns ca urmare a acţiunilor premierului Sorin Grindeanu care a refuzat să demisioneze după ce Coaliţia care l-a propus i-a cerut să părăsească funcţia. "Cred ca ne vom retrage toţi demisiile pentru a putea asigura activitatea. Ministerul dezvoltării a fost destructurat după demisia lui Shhaideh când au fost demişi toţi secretarii de stat. in data de 1 iulie trebuie închise nişte condiţionalităţi cu UE si va trebui ca Sevil sa se întoarcă la serviciu. Demisiile noastre nu au devenit operaţionale pentru ca Iohannis nu a dat decret, nici măcar in cazul celor doua doamne" a anunţat Lia Olguţa Vasilescu la Romaniatv.

Dragnea anunţă SCHIMBĂRI la programul de guvernare

În prima conferinţă de după trecerea moţiunii de cenzură, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit şi despre programul de guvernare, care va suferi "câteva modificări". "Programul de guvernare va conţine câteva modificări pentru flexibilizare, pentru că este vorba de o serie de întârzieri, care au şi generat evenimentul de astăzi. (...) Am discutat deja cu colegii, de zilele trecute, se lucrează la aceste modificări. Ne adaptăm", a declarat Liviu Dragnea, transmite Digi24. Potrivit şefului PSD, nu ar urma să fie modificate promisiunile făcute în campanie. "Facem aceste modificări pentru a ajunge la aceleaşi obiective. Schimbăm doar poate câteva maşinuţe", a precizat Dragnea.

Românii ies din nou ÎN STRADĂ! Se anunţă PROTESTE în Piaţa Victoriei

După demiterea Guvernului Grindeanu, democraţia din România se află într-un moment critic, scrie Comunitatea "Corupţia Ucide" de pe Facebook, una dintre organizatoarele protestelor masive de după Ordonanţa 13. Temându-se că Dragnea va încerca să îşi impună o nouă "marionetă" la Palatul Victoria, Comunitatea anunţă proteste la Guvernul Victoria între 21 iunie şi 4 iulie. Scandalul din interiorul PSD ar putea duce ţara în derivă. Euro se apropie de 4,6, atingând un record al ultimilor ani, iar poporul ar putea ieşi masiv pe străzi. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele de săptămâna viitoare de la negocierile pe care Iohannis le va avea cu partidele parlamentare.

ROMANIA LIBERA

Ludovic Orban: Alianţa PSD-ALDE nu mai are majoritate absolută. Preşedintele poate să desemneze un premier din alt partid

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că rezultatul votului la moţiunea de cenzură arată că PSD-ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament, afirmând că în acest context preşedintele Klaus Iohannis ar putea să desemneze un candidat pentru funcţia de premier din afara acestor două partide. "Dacă nu există un partid sau o coaliţie care să deţină majoritatea absolută, evident, preşedintele poate să-şi permită să desemneze un alt candidat la funcţia de prim-ministru", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la B1 TV.

Italia cere Uniunii Europene ori solidaritate în faţa migraţiei, ori dreptul de a acţiona pe cont propriu

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a cerut Uniunii Europene să răspundă clar şi rapid dacă Italia este sau nu pe cont propriu în criza migraţiei, transmite miercuri agenţia Xinhua citată de Agerpres. "Italia este în măsură să gestioneze problema, chiar şi cu dificultăţi tot mai mari, dar dacă Europa doreşte să îşi regăsească vitalitatea şi să mizeze pe propriul viitor, trebuie să aibă o politică comună pentru migraţie: cerem asta la Bruxelles". El a apreciat că este inacceptabilă o Europă cu standarde duble, dură în privinţa bugetelor, dar flexibilă faţă de migraţie.

ZIARUL FINANCIAR

Plusurile şi minusurile Guvernului Grindeanu

Guvernul lui Sorin Grindeanu a fost un guvern - numit de presă guvernul Dragnea-Grindeanu - care s-a mişcat rapid să pună în aplicare programul de guvernare şi a luat decizii care au stimulat economia (o creştere record de 5,6% în T1), chiar dacă unele contestate. Guvernul s-a concentrat excesiv pe măsurile sociale, neglijând complet investiţiile publice - un minus de 28% în primele patru luni din an, an/an. Nu a făcut nimic pe frontul absorbţiei fondurilor UE, nu a acreditat agenţii de management şi nu a pus la punct Fondul Naţional de Dezvoltare. Dar a rezolvat problema vaccinurilor, iar în scurtul său mandat angajările au continuat să crească, în vreme ce investiţiile străine, atrase de avântul economic record, au făcut un salt de 49% în primele patru luni din an.

Miliardari, spioni, petrolişti: boardul celui mai mare producător de petrol din Rusia

În directoratul companiei Rosneft, care pompează mai mult petrol decât oricare companie listată, figurează personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece, ca Mattias Warnig, agent al temutelor servicii de securitate est-germane Stasi, şi Igor Secin, fost translator în Armata Roşie şi aliat din vremuri de demult al preşedintelui rus Vladimir Putin. Astăzi, lor li se vor alătura CEO-ul de la Glencore Ivan Glasenberg, arhitectul celui mai mare trader de materii prime din lume, despre care până nu demult se spunea că se îndreaptă spre default, şi Faisal Alsuwaidi, care a ajutat la transformarea Qatarului dintr-o naţiune măruntă într-o forţă mondială a expor­turilor de gaze naturale

Guvernatorul BNR îndeamnă din nou băncile să crediteze economia

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat ieri un nou apel către bancheri să finanţeze economia, recomandându-le să apese mai mult pe pedala accelerării creditării, în special pentru companii, în condiţii de flexibilitate, dar şi de prudenţă. "De mai multă vreme spunem că, pentru a fi sustenabil, ritmul remarcabil de creştere înregistrat de economia românească de câţiva ani buni trebuie să se bazeze mai mult pe investiţii. Iar sistemul bancar poate să apese ceva mai mult pe pedala accelerării creditării, în special pentru creditarea companiilor. Sper că băncile vor juca rolul de a selecta investiţiile profitabile, exact prin alegerea proiectelor pe care le finanţează", a declarat Isărescu la o conferinţă organizată de BEI.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb