REVISTA PRESEI - 22.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iulie 2010

ADEVĂRUL

Tinerii din ziua de azi, nemiloşi cu bărbaţii

Studenţii vor ca bătrânii să elibereze locurile de pe piaţa muncii şi să trăiască din ce-au agonisit o viaţă, nu din pensii plătite de stat. Studiul a fost realizat printre studenţii bucureşteni şi şi-a propus să afle cum îi percep aceştia pe vârstnici. Studiul a pornit de la ideea că îmbătrânirea populaţiei duce la o coabitare mai lungă a generaţiilor tinere cu cele vârstnice şi, prin urmare, relaţiile dintre cele două generaţii sunt foarte importante.

Cum sunt priviţi vârstnicii altor naţii

În Marea Britanie sau în alte ţări cu tradiţie democratică există respect pentru cel de lângă tine şi, în special faţă de persoanele dezavantajate. În România, haina încă îl face pe om, cum se spune. Bătrânii sunt o clasă sărăcită, iar sărăcia atrage dispreţul aici.Există o diferenţă nu numai între cum sunt percepuţi bătrânii, ci chiar între felul în care îşi poartă bătrâneţile românii şi londonezii. Persoanele în vârstă din Londra au prestanţă, au demnitate. Nu au sentimentul de umilinţă pe care îl poţi vedea uneori pe străzile României.

Elena Udrea ţinteşte de pe blog la Primărie

Elena Udrea este cotată de liderii PDL ca fiind o "soluţie viabilă" pentru Primăria Capitalei. Ministrul s-a "lansat" ieri în campania electorală, vorbind pe blog despre transformarea Bucureştiului în Micul Paris. Recent desemnată preşedinte interimar al organizaţiei PDL Bucureşti, Udrea a fost creditată cu şanse în bătălia din 2012 pentru Capitală de secretarul general al partidului Vasile Blaga, candidat perdant în 2008 în faţa lui Sorin Oprescu.

PNL ar merge pe mâna lui Crin Antonescu

PNL Bucureşti i-a propus preşedintelui partidului Crin Antonescu să candideze pentru Primăria Capitalei în 2012, afirmă surse din partid. Şeful liberalilor nu a dat încă un răspuns, dar a fost deja inclus în sondajele pe care partidul le face pentru localele din 2012.

A doua centrală nucleară, construită de francezi

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut companiei franceze Areva să găsească un amplasament optim pentru a doua centrală nucleară din România, pe care să o şi construiască. Investitorii străini implicaţi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se bat pentru participaţia la care va renunţa statul, în prezent acţionar majoritar. Relaţiile de prietenie energetică dintre România şi Franţa se vor intensifica în următorii ani pe palierul nuclear.

A dat un telefon pe o decapotabilă

Un adolescent de 17 ani din Statele Unite s-a ales cu un Porsche decapotabil în urma schimburilor avantajoase realizate în doi ani pe un site. Steven Ortiz a pus la bătaie acum doi ani un mobil şi a obţinut, după 13 tranzacţii realizate pe un site, o decapotabilă. Adolescentul Steven Ortiz a avut prima motocicletă şi prima lui maşină chiar înainte de a împlini vârsta legală pentru obţinerea permisului de conducere în Statele Unite ale Americii.

CURENTUL

UE ne-ar putea bloca intrarea în Spaţiul Schengen

Portalul EUObserver a scris, ieri, la o zi după publicarea raportului CE vizavi de evoluţia reformelor din domeniul juridic de la Bucureşti şi Sofia, că statele din nordul Europei ar putea insista ca, din cauza justiţiei ineficiente şi a corupţiei din råndul poliţiei şi grănicerilor romåni şi bulgari, cele două state să nu adere la Spaţiul Schengen în luna martie 2011, aşa cum ar presupune actualul calendar. Această idee a fost vehiculată deja încă de anul trecut, dar a fost scoasă în ultimul moment din versiunea finală a raportului

Circ la cimitir

Gustul pentru exhibiţionism al românilor a fost ieri alimentat din belşug de un eveniment fără nicio relevanţă generală: deshumarea Ceauşeştilor. Pe cine mai interesează aceste lucruri astăzi, la peste 20 de ani de la eveniment? Probabil familia, care este direct interesată de subiect, şi istorici de tipul lui Alex Stoenescu, care cu siguranţă va scrie o carte dedicată deshumării Ceauşeştilor. Interesantă a fost acoperirea mediatică a evenimentului.

De ce e necesar ADN-ul fratelui lui Nicolae Ceauşescu?

Deshumarea soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu va spulbera multe din miturile create pe baza speculaţiilor apărute în ultimii douăzeci de ani despre moarte şi înmormåntarea cuplului. De asemenea, decizia familiei de a deshuma cele două cadavre va scoate la iveală sau va îngropa alte adevăruri din viaţa soţilor Ceauşescu. Astfel, după efectuarea expertizelor se va stabili cu exactitate dacă fiul cel mare, Valentin Ceauşescu, este sau nu copilul cuplului.

CURIERUL NAŢIONAL

România, sub teroarea fiscală

Există o discrepanţă mare în legislaţia fiscală între gravitatea faptelor şi nivelul penalizărilor. Nicolescu: Nu este normal ca pentru lipsa unei semnături să dai o amendă de 1.000 lei, iar pentru o gestiune frauduloasă, 3.000 lei. IMM cer dezvoltarea aplicaţiilor online pentru evitarea corupţiei şi o singură fişă fiscală. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au făcut o serie de propuneri delegaţiei FMI conduse de Thomas Story privind îmbunătăţirea colectării fiscale din ţara noastră şi a relaţiilor Ministerului Finanţelor Publice cu contribuabilii, în cadrul întâlnirii de luni de la sediul FMI.

Planorama continuă să fie habitatul ţepelor imobiliare

Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii de insolvenţăLa mai bine de trei ani de când ar fi trebuit să intre în posesia apartamentelor, clienţii Planorama s-au trezit într-o altă postură ingrată, aceea de a rămâne şi cu banii daţi, şi fără apartamente. "L-am trecut la pierderi, pentru că din cauza deshiderii procedurii de insolvenţă nici nu pot intra în posesia apartamentului şi nici nu-l pot vinde", a declarat pentru Curierul Naţional Daniel Stătescu, unul dintre clienţii celor trei blocuri (care ar fi trebuit să fie patru) din cadrul proiectului dezvoltat de Euro Habitat.

Ministerul Economiei: Creşterea exporturilor devine o certitudine

Exporturile României realizate în perioada ianuarie - mai au fost de 57,05 miliarde lei (13,8 miliarde euro), iar importurile au totalizat 72,75 miliarde lei (17,6 miliarde euro). Comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 21,5% la valori exprimate în lei (24,8% în euro), iar importurile au urcat cu 14,4% în lei (17,5% în euro), se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). În acelaşi timp, ministerul subliniază faptul că, potrivit datelor Eurostat, în primul trimestru al anului, România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană, raportat la ritmul de creştere a exporturilor.

România va exporta case prefabricate şi mobilier în Chile, ţară afectată de cutremur

România va trimite case prefabricate şi mobilier în Chile, ţară afectată de cutremur şi ar putea exporta mobilă şi pe alte pieţe din America de Sud, în ţări în care mobila românească nu a ajuns până acum, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny, potrivit NewsIn. "După cutremurul din Chile, am avut discuţii cu domnul ambasador care era atunci în România. Vroia să facem oferte pentru case prefabricate, pentru oamenii care au rămas fără case. Am făcut şi i-am prezentat zeci de oferte, inclusiv de mobilier", a precizat Aurica Sereny.

Asia redevine centrul economiei mondiale

Le Monde: conform cifrelor furnizate de FMI ritmul creşterii economice în ţările dezvoltate nu va depăşi anul acesta 2,6 la sută, în timp ce în ţările asiatice va fi în medie de 7,5 la sută, îndeosebi graţie Chinei (10,5 la sută), Indiei (9,4 la sută) sau Thailandei (7 la sută). În acest ritm, până în 2030, Produsul Intern Brut al continentului asiatic îl va depăşi pe cel al ţărilor G7, cele mai industrializate din lume. Se va produce - sublinia corespondentul ziarului "Le Monde" - o revenire istorică a Asiei, zonă care în secolul al 18-lea, în ajunul revoluţiei industriale, dădea jumătate din produsul mondial.

Continentul asiatic cere reformarea profundă a FMI

Thailandezii, indonezienii sau sud-coreenii sunt şi astăzi ostili FMI din cauza efectelor "medicaţiei" prescrise de el pentru ieşirea din criza anului 1998. Mai mult, în ultimii ani, un grup de ţări din zonă a depus eforturi pentru crearea unui gen de Fond monetar regional care să le permită să renunţe la "serviciile" FMI în caz de criză sau furtună bursieră. S-au strâns deja 110 miliarde de dolari, o contribuţie aducându-şi inclusiv FMI, dar nu a fost definit, deocamdată, modul de utilizare a acestui fond. Un lucru este, însă, cert: a început procesul de reconciliere între continentul asiatic şi FMI.

EVENIMENTUL ZILEI

Ceauşescu, din nou stăpân peste televizoarele românilor

Mormintele în care s-ar afla trupul dictatorului şi cel al soţiei sale au fost răscolite ieri-dimineaţă, spre entuziasmul televiziunilor de ştiri şi al câtorva nostalgici. Smulse brusc din isteria media provocată de sinuciderea Mădălinei Manole, televiziunile de ştiri din România au dezbătut ieri, pe larg, deshumarea soţilor Ceauşescu. Micile ecrane au fost invadate de transmisii live de lângă Cimitirul Ghencea, detalii pe alocuri macabre, imagini din elicopter în căutarea cadavrelor putrezite şi dezbateri din studio. Peste toate, la faţa locului s-a auzit întrebarea unei reporteriţe, către un autointitulat martor al deshumării: "Şi? Mirosea?".

De ce se ceartă Băsescu cu prim-comisarul Barroso

Consiliul European ar putea decide amânarea primirii României în spaţiul Schengen folosind exact concluzia Raportului prezentat marţi de Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso. Aceasta este cheia de interpretare a reacţiei dure manifestate de preşedintele Traian Băsescu faţă de oficialii Comisiei Europene (CE). Concluzia politică a raportului, şi anume că "România a încălcat angajamentele de la aderare", a fost apreciată de Traian Băsescu drept "inacceptabilă", "exagerare" exact din acest motiv.

Serbia şi Kosovo: ultima confruntare, la Haga

Avizul consultativ dat astăzi de CJI în privinţa legalităţii independenţei Kosovo ar putea relansa negocierile dintre cele două părţi. Ambele părţi speră că decizia va înclina balanţa în favoarea lor, deşi experţii în drept internaţional susţin că instanţa de la Haga va emite un aviz prudent, cât mai ambiguu cu putinţă pentru a descuraja ambiţiile separatiste.

FINANCIARUL

Haos la Palatul Victoria: În timp ce ţara era sub ape, guvernul aprobă 25 milioane euro pentru amenajarea de locuri de joacă

Executivul fardează ţara lovită de sărăcie şi inundaţii cu investiţii masive în parcuri "mobilate" de firmele de partid. De exemplu, la Dorohoi, a doua zi după ce 14 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza viiturilor, au fost alocaţi peste 200.000 de euro pentru "amenajări peisagistice" Executivul ţării dezbătea în zilele inundaţiilor alocarea a 100 de milioane de lei pentru locuri de joacă în localităţile lovite de inundaţiile din Moldova.

Grâul s-a scumpit cu 40% în ultimele 40 de zile

În ultimele 40 de zile, scumpirea a fost de peste 40%. La Bursa din Chicago, preţul grâului a urcat, săptămâna trecută, la 5,985 $/buşel, cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni. Seceta determinată de temperaturile extrem de ridicate a afectat culturile agricole din Europa de Vest, Rusia şi Kazahstan. Producţia de cereale din aceste regiuni ale lumii riscă să fie substanţial mai mică decât prognozele iniţiale. De altfel, compania Strategie Gains a revizuit în scădere previziunile pentru producţia de grâu din ţările UE cu 2,8%, până la 129,8 mil. tone.

Este un moment bun pentru un IPO? Brokerii: Da, dacă ai deja clientela formată

iFond Financial va putea investi până la 50% din active în acţiuni ale Fondului Proprietatea. Brokerii de la Intercapital Invest vor lansa azi prima ofertă publică iniţială (IPO) de la Bursă din acest an în vederea listării iFond Financial România, un fond de investiţii care va avea plasamente inclusiv în acţiunile Fondului Proprietatea. Oferta nu vine totuşi în momentul cel mai bun, în condiţiile în care lichiditatea de pe piaţă a fost extrem de redusă în ultima perioadă.

Paradox: vânzările de autoturisme noi, mai mari cu 16.000 decât înmatriculările

Potrivit APIA, în primul semestru s-au comercializat 53.000 de maşini, dar înscrierile în circulaţie au fost de doar 36.600. Vânzările de autoturisme noi au totalizat, în primele şase luni ale anului, 52.952 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară din 2009, când s-au comercializat 70.610 unităţi.

GÂNDUL

Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, de Cristran Tudor Popescu

Din ce-mi spun colegii, înţeleg că dezgroparea Ceauşeştilor face o audienţă bunişoară, nu cât autoevacuarea din viaţă a Mădălinei Manole, dar orişicât. Sunt destui cetăţeni care susţin că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu în ce priveşte nivelul de trai. Subsemnatul sunt de părere că era mai bine în ce priveşte nivelul de inteligenţă.

Înfruntarea Ungariei cu FMI va dăuna Europei de Est

Sfidarea lui Viktor Orban ar putea duce la retragerea investiţiilor din această parte a lumii şi creşterea dobânzilor cerute la creditare tuturor acestor state, iar singura soluţie a guvernelor pentru a dezminţi temerile ar fi implementarea unor "măsuri dure" de tipul celor refuzate, momentan, la Budapesta. Cazul Ungariei poartă un risc de contagiune pentru alte ţări est-europene, dar acestea se pot proteja în măsura în care îşi continuă reformele şi restructurarea", este de părere preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

Secetă în Rusia: şerpii atacă oameni de foame

O secetă cum n-a fost de decenii în Rusia nu doar că a distrus mii de hectare de grâu şi alte culturi, dar pare să fi pus natura întreagă "în război" cu locanicii. Tot mai mulţi urşi intră în sate după hrană, în căutare de apă, însă şocant pentru autorităţi a fost să constate că şerpii şi păianjenii atacă oamenii! Potrivit Ministerului rus al Agriculturii, acest comportament agresiv este direct determinat de vremea caniculară din ultimele săptămâni, în timp ce alte animale mor pe capete. În regiunea Moscova, peştii putrezesc în râuri, aricii morţi sunt descoperiţi pe poteci, în timp ce corbii epuizaţi se prăbuşesc pe câmp.

JURNALUL NAŢIONAL

Boc, despre Vlădescu: "L-am muştruluit şi şi-a luat cartonaş galben"

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este la un pas să îşi piardă postul. Asta, dacă mai face declaraţii fără mandat din partea Executivului. Ameninţarea vine de la premierul Emil Boc, care spune că i-a dat deja "cartonaş galben" lui Vlădescu, pentru declaraţiile privind eliminarea cotei Premierul a mai dezminţit la postul public de televiziune zovnurile conform cărora şi-ar fi scris demisia. Cu toate acestea, Emil Boc spune că se va da la o parte dacă nu va mai avea sprijin.

Mugur Isărescu: "Se conturează izbucnirea de conflicte sociale"

Banca Naţională lansează un avertisment sever în plină vacanţă politică: statul reuşeşte tot mai greu să facă rost de bani pentru a plăti salariile bugetarilor, pensiile şi alte obligaţii sociale. Dezechilibrele bugetare sunt structurale şi nu conjuncturale, cu alte cuvinte acestea nu se vor rezolva odată cu repornirea economiei.

Răzvan Dumitrescu: "O parte din sursele mele mă tot avertizau că "cel mare" vrea să mă termine"

Răzvan Dumitrescu spune de ce a plecat de la Realitatea TV şi ce a discutat cu patronul postului, Sorin Ovidiu Vântu, înaintea plecării, şi oferă detalii despre "Subiectiv", emisiunea pe care o va realiza la Antena 3, începând de luni, 26 iulie.

Amonil toacă gaz ieftin de la Niculae

Mai multe off-shore-uri înfiinţate în Belize au reuşit în mai puţin de trei ani să pună mâna pe cea mai mare parte din activele unuia dintre cele mai mari combinate de îngrăşăminte chimice din România, Amonil Slobozia. Toate aceste societăţi au o singură adresă şi un singur proprietar: Ioan Niculae. Ceilalţi acţionari ai Amonil se uită neputincioşi şi, în cazul unui eventual faliment, nu vor putea recupera mai nimic.

ROMÂNIA LIBERĂ

130 de suflete agăţate de o scară

Oamenii munţilor. Locuitorii din Scărişoara trebuie să facă echilibristică pe stânci pentru a vedea cum arată un drum obişnuit. Zeci de turişti români şi străini urcă în fiecare an, pe o scară din lemn, la peste 1.000 de metri altitudine pentru a petrece câteva zile în satul Scărişoara din Munţii Cernei. O expediţie în această localitate reprezintă o veritabilă incursiune în Evul Mediu: fără curent electric sau alte utilităţi, condus doar de legile muntelui. Aventura are însă un preţ pe care-l plătesc cei 130 de localnici care trăiesc, zi de zi, lipsiţi de condiţiile de viaţă civilizate.

Autostrada spre Ploieşti se amână încă doi ani

Deşi premierul Boc a anunţat, în februarie, că din iulie 2010 se va putea circula pe autostradă, între Bucureşti şi Ploieşti, constructorii afirmă că lucrările vor dura mai mult. Pe aproape 50 de kilometri, din cei 62 km cât prevede proiectul pentru Autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3), lucrările de construcţie sunt în diverse stadii de execuţie. Lipsa de bani îi împiedică însă pe constructori să termine mai repede lucrările. Lucrările avansează la autostradă, se lucrează şi noaptea, însă nu sunt suficienţi bani pentru a accelera lucrările şi a turna asfaltul, se plâng constructorii.

Şeitan: Noua grilă de salarizare, adoptată în septembrie

Noua grilă a Legii salarizării unitare va fi finalizată şi prezentată în dezbatere în jurul datei de 12-13 august, urmând ca proiectul de lege să fie adoptat de Guvern la începutul lunii septembrie şi transmis Parlamentului, a declarat, miercuri, agenţiei Mediafax, ministrul Muncii, Mihail Şeitan.El a apreciat că prin noua lege vor fi eliminate şi discrepanţele de salarii între diferite ministere.

ZIARUL FINANCIAR

Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă

28% din contractele încheiate de Primăria sectorului 3 din 2007 până acum au mers la firma Delta ACM"93, iar 32% din contractele încheiate de Primăria sectorului 5 au fost încredinţate firmei Dioma International. Contractele semnate reprezintă o mare parte din business pentru fiecare din cele două companii

Statul promite acţiuni de 450 mil. euro pe Bursă

Guvernul va scoate la vânzare pe Bursă pachete de câte 15% din Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), companii deja listate, dar şi 15% din producătorul de gaze Romgaz Mediaş, una dintre cele mai valoroase companii din portofoliul Ministerului Economiei, pe care o va lista prin ofertă publică secundară iniţială de acţiuni, potrivit unor proiecte de hotărâri de Guvern, citate de Mediafax.

Trio la export: Jucu, Mioveni şi Năvodari

Loganurile fabricate de Dacia la Piteşti, telefoanele ieşite pe poarta unităţii Nokia de la Jucu (Cluj) şi carburanţii produşi la Rafinăria Petromidia din Năvodari sunt cele mai bine vândute produse fabricate local pe pieţele externe, potrivit topului primilor 20 de exportatori realizat de către Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) pentru perioada ianuarie-aprilie 2010.

Strategia BCR: firme specializate preiau activităţi din bancă

Şase firme au apărut în ultimul an în grupul BCR, care are în centru cea mai mare bancă după active, investiţii mai mari fiind direcţionate spre colectarea creditelor restante, procesarea numerarului şi administrarea activelor imobiliare. Suport Colect, înfiinţată în iunie 2009, a preluat mai multe creanţe din bilanţul BCR, atât din portofoliul de credite pentru persoane fizice, cât şi credite corporate, banca asigurându-i un capital social de peste 2 mil. euro pentru susţinerea dezvoltării activităţii. Firma are ca obiect de activitate monitorizarea, recupe rarea şi achiziţia de creanţe.

18 bănci prezente în România sunt supuse testelor de stres

Sistemul bancar european este în focuri pentru că mai este o singură zi până când se vor publica rezultatele testelor de stres. Dintre cele 91 de bănci testate la nivel de Uniune Europeană, care reprezintă 65% din sistemul bancar comunitar, 18 sunt prezente pe piaţa din România. Erste Bank şi Société Générale, băncile-mamă ale celor mai mari doi jucători locali, BCR şi respectiv BRD, se află pe listă. Al treilea jucător local după cota de piaţă, Volksbank, a scăpat de acest "examen".

Cel mai puternic bancher ungar susţine suprataxarea băncilor

Preşedintele şi directorul executiv al OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, afirmă că acceptă impunerea unei suprataxe asupra sistemului bancar maghiar dacă aceasta este soluţia pentru ca investitorii să îşi recapete încrederea, iar Ungaria să fie văzută într-o lumină mai bună de către investitori. "Evident nu suntem mulţumiţi că ni se va impune o taxă suplimentară, însă pentru mine este extrem de important cum este percepută Ungaria de către investitori şi cum evoluează prima de risc", spune Sandor Csanyi, 57 de ani, într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb