REVISTA PRESEI 22.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 22 august 2013

ADEVARUL

Antonescu: "Am o propunere pentru Transporturi, dar nu din cele apărute în presă. Rocada e exclusă"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că formaţiunea sa va propune, duminică, un lider liberal la conducerea Ministerului Transporturilor şi a pus capăt speculaţiilor, precizând că numele vehiculate în presă nu sunt cele corecte. "Nu s-a pus în discuţie nicio secundă şi nu se ia în calcul un schimb de ministere între noi şi partenerii de guvernare. PNL şi-a asumat acest portofoliu şi o va face în continuare", a declarat liderul liberal, într-o intervenţie la Realitatea TV. Antonescu a precizat că se va întoarce din concediu înainte de 26 august, pentru a lua parte la discuţii, în condiţiile în care el însuşi are o propunere. Nu a dorit, totuşi, să dezvăluie numele celui pe care îl ia în considerare pentru a prelua şefia Transporturilor, adăugând că nu se regăseşte printre cele vehiculate de presă. A precizat, însă, că este vorba despre un lider politic al PNL.

Deutsche Welle - România, globalizarea şi şansele democraţiei

Ce viitor au oare libertatea şi democraţia în România? Soarta lor nu pare a se situa sub o stea fastă, date fiind recompensarea autorilor derapajului antidemocratic din 2012, prin rezultatul alegerilor din decembrie trecut, precum şi menţinerea aproape intactă a popularităţii USL, în ciuda feluritelor şi văditelor ei eşecuri. Într-o astfel de ţară, democraţia are cărţi rele nu doar pentru că o echipă neavenită ajunge, în ciuda revoluţiei incompetenţei pe care a declanşat-o, să fie propulsată şi menţinută la cârmă. Ci, mai cu seamă, pentru că, strâmbată de o presă aservită oligarhiei mafiote, opinia publică n-ajunge să se îndrepte astfel, încât să exercite presiunea necesară lichidării bazei de putere a prostiei, falsului, inadecvării şi ticăloşiei. În ciuda avertismentelor unor glasuri lucide, dar răzleţe, mulţi au crezut şi mai cred încă, nu doar în România, că drumul unor ţări răsăritene spre democraţie e ireversibil, graţie aderării lor la NATO şi la UE, organizaţii care reprezintă şi comunităţi de valori. Nimic mai fals.

Revista Nature: "Cercetarea din România, în cădere liberă"

Revista Nature a publicat miercuri o analiză privind tăierea fondurilor alocate proiectelor de cercetare din România, din această primăvară, arătând că modificările legislative operate de noua conducere a Ministerului Educaţiei în cercetare şi în învăţământul universitar afectează calitatea educaţiei. Fostul ministru Ecaterina Andronescu susţine că articolul este unul "politic". Fostul ministru a spus că relaxarea condiţiilor de avansare în universităţi reprezintă, în fapt, stabilirea unor "criterii realiste, care ţin seama de nivelul sistemului de învăţământ din România". Andronescu a adăugat că sistemul universitar a fost văduvit în ultimii trei ani, când au fost blocate posturile în învăţământ şi chiar şi după deblocarea celor aproape 1.300 de locuri, anul acesta, foarte puţini dintre conferenţiarii universitari s-ar fi putut ridica la nivelul criteriilor stabilite de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Moscow Times: Pragmaticul Putin schimbă ordinea mondială

SUA ar trebui să se gândească foarte serios la cum ar putea să construiască o relaţie nouă cu Rusia. După episodul cu fostul contractor al NSA, Edward Snowden, şi amânarea întâlnirii bilateral, Washingtonul ar trebui să privească cât mai realist lucrurile, citează Moscow Times într-o analiză asupra politicii externe a Kremlinului după răcirea relaţiilor cu SUA. Putin a transmis deja câteva mesaje simple şi clare către Washington şi Obama, chiar personal, în ultimii ani. Scopul lui a fost să arate noua realitate în relaţiile internaţionale, mai exact, a vrut să demonstreze că lumea a devenit multipolară. Cel mai important mesaj de la Kremlin este că Rusia nu va rata nicio oportunitate de a participa în crearea unei noi ordini mondiale, pe fondul reducerii dominaţiei globale a Statelor Unite şi creşterea influenţei chineze. Cel mai important mesaj de la Kremlin este că Rusia nu va rata nicio oportunitate de a participa în crearea unei noi ordini mondiale, pe fondul reducerii dominaţiei globale a Statelor Unite şi creşterea influenţei chineze.

Adrian Sârbu a demisionat din CME. Care sunt termenii "despărţirii" de Central European Media Enterprises

Adrian Sârbu a demisionat miercuri din funcţia de conducere de la CME (Central European Media Enterprises), compania care deţine Pro TV în România, potrivit paginademedia.ro. Potrivit site-ului paginademedia.ro, Adrian Sârbu va primi, la începutul anului viitor, echivalentul a 5,4 milioane de dolari, în coroane ceheşti, ca urmare a înţelegerii dintre acesta şi managementul Central European Media Enterprises - CME. Mai mult, el va fi primul întrebat şi va avea drept de preemţiune în cazul în care americanii vor decide să vândă operaţiuni pe care le deţin în România, iar dacă omul de afaceri român va "dezvolta un proiect de business de conţinut, americanii vor investi o sumă de până la trei milioane de dolari în afacere", se arată pe site-ul citat. Totuşi, "în primul an, Sârbu trebuie să înştiinţeze compania în legătură cu planurile pe care le are în legătură cu dezvoltarea unei afaceri de conţinut".

Portughezii de la Millenium BCP, care au vrut să cumpere BCR, s-au angajat să vândă banca Millenium din România

Portughezii de la Millenium BCP, care au vrut să cumpere BCR, vând banca Millenium din RomâniaBanca portugheză Millennium BCP se va retrage din România prin vânzarea subsidiarei Millennium Bank, decizia făcând parte dintre măsurile de restructurare convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene. Reamintim că Millenium BCP s-a numărat printre candidaţii înscrişi (inclusiv pe lista scurtă) la privatizarea Băncii Comerciale Române. Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare trei miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active, potrivit mai multor surse contactate de Mediafax.

Din cauza accesului tot mai greu la finanţările din bănci, firmele au ajuns să se împrumute între ele

În lipsa creditării clasice, companiile mari le dau bani propriilor furnizori, cu termene tot mai lungi de plată, înlocuind astfel băncile comerciale. Practica s-a extins din agricultură şi construcţii la industrie. O metodă mai puţin convenţională de finanţare, utilizată cel mai mult în agricultură, a început să se extindă în mai multe sectoare de activitate şi chiar să înlocuiască împrumuturile clasice din bănci. În agricultură, compania care urma să cumpere recolta din toamnă îi împrumută pe cultivatori încă din primăvară, ca aceştia să fie acoperiţi din punct de vedere financiar pentru toate cheltuielile aferente campaniilor de peste an. Prin aceste plăţi în avans, cultivatorul scapă de stresul unui împrumut bancar, în timp ce beneficiarul recoltei este sigur că la toamnă i se vor umple hambarele la cel mai bun preţ. Ei bine, pe fondul unui stres bancar tot mai puternic, metoda plăţii în avans s-a extins şi în alte sectoare, ajungând încet, dar sigur, să înlocuiască împrumuturile clasice.

CURENTUL

Distribuţia presei năşite de Radu Mazăre, campioana ţepelor cu bilete la ordin fără acoperire. "Tutun şi Ziare" a făcut pagube de 12 milioane de euro

Cel dintâi gospodar al Constanţei, nimeni altul decât exoticul personaj cu personalităţi multiple Radu Mazăre, pare să-şi construiască, pe lângă imaginea de crai aflat la a doua tinereţe, şi una de artizan al ţepei. Căci imaginea de "băiat rău" dă bine pe lângă domnişoare. Desigur, Mazăre nu a atentat, în nume propriu, la buzunarul nimănui, dar una din firmele din cercurile sale de interese, pe care o controlează în mod indirect, a dat ţepe după ţepe partenerilor de afaceri. O statistică oficială făcută publică în urmă cu câteva zile arată că societatea "Tutun şi ziare", ale cărei chioşcuri au împânzit oraşul, monopolizând distribuţia presei, a devenit campioană la bilete la ordin fără acoperire. Nu mai puţin de 12 milioane de euro datorează firma lui Mazăre către furnizori, însumând 460 de bilete la ordin fără acoperire,

Ponta înjură degeaba: Dr. Brădişteanu ştia că "Bombonel" Năstase n-are nici pe dracu'

Abia întors din concediu, de unde speram să fi revenit cu mintea mai limpede, premierul Victor Ponta a făcut el ce a făcut şi s-a trezit, iarăşi, vorbind ca toanta în mijlocul târgului. Aflând că preşedintele l-a rugat pe doctorul Şerban Brădişteanu să meargă în Turcia ca să vadă ce se poate face pentru Florin Cioabă, prim-ministrul nostru n-a stat prea mult pe gânduri şi a început să-l înjure pe preşedinte mai rău ca la uşa fostului rege al rrromilor. Pe scurt, el s-a arătat revoltat de faptul că Băsescu a avut "nesimţirea" ca, după ce "i-a făcut dosar penal" să-l sune, totuşi, pe dr. Brădişteanu şi să-l roage ceva, orice.

Război între palatele Cotroceni şi Victoria: faza pe telefoane

Ruptura dintre cele două palate executive devine tot mai evidentă iar fragila coabitare este deja un subiect perimat şi de tristă amintire. Ambii combatanţi cu puteri executive au scos săbiile din teacă şi au pornit în războiul declaraţiilor. Ieri, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta s-au acuzat ieri de neseriozitate deoarece unul nu ar fi avut cu cine vorbi, iar altul că celălalt de la capătul firului nu merită să i se vorbească. Un joc copilăresc de imagine pentru fiecare care nu poate să aducă decât deserviciilor funcţionării statului din partea amândurora. Tonul noii runde de "box executiv" l-a dat preşedintele Băsescu care a declarat ieri că premierul Victor Ponta nu îi răspunde la telefon, el făcând aceste declaraţii după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă a vorbit cu acesta despre problemele semnalate de el în domeniul agriculturii. Şeful statului a vorbit, în discursul rostit la Fundulea, unde a participat la "Ziua Cercetării Procera", despre problema neacordării în acest an de către Guvern a certificatelor de depozit pentru producătorii agricoli.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul ţine cu dinţii de companiile energetice

Investiţiile străine pe piaţa energetică românească trenează, în ciuda expansiunii companiilor chineze la nivel global, în parte din cauza indeciziei autorităţilor de la Bucureşti de a lansa la vânzare pachete ale marilor companii energetice şi a strategiilor energetice incoerente. "La nivelul pieţei româneşti, anunţurile ofertelor publice de vânzare pentru producătorii de energie trenează. În acelaşi timp, modificările aplicate legislaţiei pentru energia regenerabilă menţin atenţia asupra pieţei, după o perioadă importantă în care a fost sectorul cel mai atractiv pentru investitori. În acest context, aşteptăm tranzacţii şi în piaţa locală, mai ales că România înaintează cu greu spre restructurări masive şi strategii energetice coerente, iar aportul de know-how extern s-ar putea dovedi a fi cel mai important motor către evoluţia pozitivă a sectorului energetic românesc ", spune Mihaela Cuţurescu, Senior Consultant în Departamentul Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Băsescu: Exportul grâului cu 147 euro tona e export de subvenţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că exportul de materie primă agricolă la preţuri mici, cum ar fi 147 de euro tona de grâu comparativ cu 150 de euro subvenţia europeană la hectar, nu face decât să sărăcească agricultura românească, ce trebuie reorientată spre exportul de produse finite din zootehnie, informează Mediafax. "Este adevărat că producţiile agricole la hectar cresc de la an de an şi datorită sprijinului de la UE prin acordarea de subvenţii, dar noi continuăm să ne bazăm agricultura pe exportul de materie primă agricolă. (...) Păi, hai să facem o mică socoteală. S-a achiziţionat de pe piaţa românească grâu cu 147 de euro tona, păi 150 de euro a fost subvenţia la hectar. De pe un hectar s-au scos 3-3,5 tone. Deci, practic, dacă vom continua aşa, să fim un mare exportator de produse agricole, de grâu, de porumb, de floarea-soarelui, vom exporta subvenţii", a afirmat Băsescu, ieri, la Fundulea.

La ce preţuri au ajuns casele care sunt executate silit?

Fenomenul executărilor silite a început să ia amploare, iar băncile încep încet, încet să-şi execute debitorii, iar casele la curte nu fac excepţie. Potrivit legii, activele executate silit trebuie scoase la licitaţie publică, care poate fi repetată de trei ori. La prima licitaţie se porneşte de la preţul pieţei libere, a doua la preţ redus cu 25%, iar la a treia la preţ redus cu 50% faţă de preţul iniţial. Aproape în fiecare caz, prima licitaţie nu are succes aşa că se ajunge la preţuri mult mai atractive decât cele iniţiale, mai ales în contextul în care legislaţia este una favorabilă. Astfel, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro conform ofertelor din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe ale ţării, sunt disponibile spre vânzare case la curte, cu ceva teren, la preţuri comparabile cu segmentul apartamentelor, de până în 60.000 de euro.

Sistem de creditare unic în lume: povestea roţilor de parmezan din seifurile băncilor din Italia

O bancă italiană foloseşte brânza ca garanţie pentru credite, parmezanul depozitat aici ridicându-se la valoarea de 190 milioane de euro. În seiful acesteia se află aproximativ 430.000 de roţi întregi de parmezan, aranjate pe câte 20 de rânduri înălţime. Banca practică o dobândă de 3% până la 5%, în funcţie de calitatea brânzei. Italienii îşi depozitează faimosul parmezan în seifuri bancare. Aceasta face parte dintr-un program special prin care instituţiile financiare acceptă preţioasa brânză drept garanţie în schimbul împrumuturilor acordate producătorilor de caşcaval. Instituţia bancară Credem, din Italia, arată pe dinafară ca orice altă bancă. Parmezanul depozitat în această bancă valorează 190 milioane de euro, iar împrumuturile garantate prin brânză datează din timpul familiei Medici, potrivit CNN.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta pune căpăstru politic funcţionarilor publici

Premierul a fost reclamat la Bruxelles şi va fi dat în judecată de Asociaţia Inspectorilor Guvernamentali, pentru că Guvernul a eliminat din legislaţie protecţia de care funcţionarii publici ar trebui să beneficieze în faţa factorului politic. Guvernul condus de Victor Ponta intră din nou în atenţia oficialilor de la Bruxelles. Asociaţia Inspectorilor Guvernamentali (AIG) a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care reclamă faptul că prin adoptarea OUG nr. 77 din 29 iunie 2013 ce modifică Statutul funcţionarilor publici, înalţii funcţionari publici nu mai sunt apăraţi de eventualele abuzuri şi pot fi eliminaţi după bunul plac. În baza acestui act normativ, premierul Ponta a concediat aproape toţi inspectorii guvernamentali, majoritatea lor fiind foşti prefecţi şi subprefecţi ai guvernului Tăriceanu.

Baronii fiscului, pregătiţi să intre în pâine

Puterea încearcă să fie pe placul cât mai multor baroni locali prin numirile pe care le va face în fruntea direcţiilor de conducere ale fiscului şi a direcţiilor antifraudă, la nivel de regiune. Numirea şefilor care vor coordona cele opt direcţii de administrare fiscală şi cele opt centre antifraudă, la nivel zonal, în total 16 instituţii, se amână. Dacă premierul promisese să anunţe zilele trecute numele acestora, ieri a spus că analizează încă. "De fapt, nu s-au înţeles la nivel politic în privinţa persoanelor care vor fi desemnate, şi cum se va face împărţirea între PSD şi PNL", a declarat pentru EVZ fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit surselor EVZ, fosta şefă a Gărzii Financiare, Felicia Pop (USL), rămasă "pe afară" în urma desfiinţării instituţiei, ar urma să coordoneze administrarea fiscală a Regiunii Centru, de la Braşov. Mihai Costin, şeful ANAF Cluj atât în vremea PDL, cât şi a USL, va coordona cel mai probabil administrarea fiscală a regiunii Nord Vest.

Scenariu în PNL: Stroe preia Transporturile, iar Internele - Chiuariu, David sau Scutaru

Unul dintre scenariile vehiculate în PNL în urma retragerii candidaturii lui Ovidiu Silaghi vizează preluarea portofoliului Transporturilor de către actualul ministru de Interne, Radu Stroe, urmând ca locul său la Interne să fie preluat de Tudor Chiuariu, Cristian David sau George Scutaru, scrie mediafax.ro. Surse din PNL au precizat, pentru Mediafax, că în partid sunt în lucru mai multe scenarii în ceea ce priveşte situaţia creată de necesitatea avansării unei noi nominalizări pentru Ministerul Transporturilor, în urma retragerii lui Silaghi. Unul dintre scenarii vizează o rocadă, în sensul că ministrul Internelor, Radu Stroe, ar urma să preia portofoliul Transporturilor, iar locul său de la Interne să fie ocupat fie de Tudor Chiuariu, fie de Cristian David, fie de George Scutaru.

JURNALUL NATIONAL

Silaghi: Denunţul lui Nelu Iordache "frizează logica"

Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că denunţul lui Nelu Iordache "frizează logica", dar a admis că s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Şpan, "pe nepusă masă", precizând că nu a primit niciun ban de la Iordache. Deputatul liberal Ovidiu Silaghi a spus că a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a da o declaraţie în alt dosar, respectiv în cazul plângerii făcute de senatorul Valer Marian, în legătură cu presupuse fapte de corupţie privind referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "Declaraţiile astea aberante ale lui Nelu Iordache, atenţie făcute din arest, cum că mi-ar fi dat bani. De ce? Pentru că i-am reziliat contractele... În 22 noiembrie, când el spune că a venit noaptea la mine şi că mi-a dat bani anterior, în acea zi eu i-am reziliat contractul. Afirmaţiile lui frizează logica".

POSTAPOCALIPTIC: Maidanezii au pus stăpânire pe străzile falitului Detroit

Zeci de mii de câini fără stăpân au apărut pe străzile şi în casele abandonate din oraşul american Detroit, ameninţând oamenii rămaşi în această zonă, relatează site-ul agenţiei Bloomberg, citat de Mediafax. Spre exemplu, aproximativ 20 de câini maidanezi au fost găsiţi recent într-o casă abandonată din Detroit, un oraş cu 700.000 de locuitori, care, la un moment dat, avea 1,8 milioane de locuitori. Un agent al Direcţiei pentru animale a Poliţiei din Detroit îşi aminteşte că a găsit animalele în subsolul clădirii, unde se acumulase apă pentru că hoţii furaseră părţi din conducte. Oraşul Detroit, fost centru al industriei auto din SUA, a devenit un pol al sărăciei din cauza crizei economice, iar numeroşi locuitori s-au mutat în alte zone. Au rămas mulţi câini fără stăpân, care atacă oameni, pisici şi sunt adunaţi în adăposturi temporare, 70% dintre ei fiind eutanasiaţi.

Ponta: s-a revenit la situaţia de anul trecut, Băsescu sabotează iar Guvernul

Premierul Victor Ponta afirmă că are relaţii instituţionale foarte bune cu Preşedinţia, dar că nu răspunde la telefon unor "oameni neserioşi", adăugând că nu se aştepta ca preşedintele Traian Băsescu să apeleze la o remarcă celebră, şi anume "Primul-ministru nu vrea să vorbeşte cu noi". El a mai arătat că s-a revenit la situaţia de anul trecut, în care preşedintele sabotează Guvernul. Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, la Fundulea, că premierul Victor Ponta nu îi răspunde la telefon, el făcând aceste declaraţii după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă a vorbit cu acesta despre problemele semnalate de el în domeniul agriculturii. Premierul Ponta a declarat de mai multe ori în ultima perioadă că nu mai vorbeşte cu preşedintele Băsescu, ultima declaraţie în acest fiind făcută vineri, 16 august.

NATIONAL

Ministerul Agriculturii, shopping de lux pentru saracii Romaniei

Presati pe linie guvernamentala cu sarcina de a absorbi cat mai multe fonduri europene, mai-marii Ministerului Agriculturii s-au apucat sa cheltuiasca in disperare banii oferiti cu generozitate de catre Uniunea Europeana, pentru ca saracii Romaniei sa fie ajutati cu alimente. Astfel ca, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventiii in Agricultura, zeci de milioane de euro au fost puse la bataie pentru achizitionarea de faina, zahar, malai si ulei. DNA a descoperit, cu stupoare, ca zaharul si uleiul cumparate la licitatie pentru saraci erau mai scumpe cu pana 36% decat preturile de raft din hypermarket-uri ale acelorasi produse.

Adrian Sarbu, fortat sa demisioneze. PROTV se va duce in cap!

Demisia lui Adrian Sarbu din functia de Presedinte si Chief Executive Officer al companiei - o decizie la care, potrivit surselor "National", megaboss-ul PRO a fost fortat sa recurga - apare in contextul in care americanii de la CME ar intentiona mutarea polului de putere al societatii la New York. Analistii media considera ca indepartarea lui Adrian Sarbu din CME si, implicit, din MediaPRO, va afecta serios trustul de presa numarul 1 din Romania. Se vorbeste deja nu doar despre implementarea unor politici de business nepotrivite mediului economic romanesc, dar si despre un iminent exod al unor vedete de top din MediaPRO, migrari catre alte televiziuni, consacrate (Antena 1) sau in ascensiune (Kanal D).

Plangere penala pentru disparitia contractului original cu Bechtel

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus o plangere la DNA, reclamand disparitia originalului contractului cu Bechtel, semnat in 2003 de Adrian Nastase. Plangerea penala este formulata pentru "neglijenta in serviciu privind protectia informatiilor clasificate". "Plangerea penala cere, de asemenea, ca in situatia in care se va dovedi ca faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispozitie a acestui document imbraca forma altei infractiuni, sa se dispuna atragerea raspunderii penale, dupa caz, pentru infractiunea de distrugere, furt sau abuz in serviciu contra intereselor publice. Aceasta a fost facuta < in rem > si nu e indreptata impotriva unei persoane anume, Directia Nationala Anticoruptie fiind in masura sa cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", se arata intr-un comunicat al departamentului condus de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.

PUTEREA

Băncile de investiţii, un vis îndepărtat pentru România

Apariţia băncilor de investiţii pe piaţa românească se lasă aşteptată. Potrivit experţilor din domeniu, este o şansă foarte mică să vedem acest tip de instituţii în viitorul apropiat în România, pe motivul absenţei pieţelor de capital lichide. Mai mult, posibila introducere a unei taxe la nivel european pe tranzacţiile financiare va afecta întregul sistem bancar. Ţara noastră duce lipsă de astfel de bănci, care pot contribui semnificativ la finanţarea economiei reale. Băncile de investiţii sunt, mai exact, bănci comerciale specializate în acordarea de credite pe termen mediu şi lung întreprinderilor industriale (uneori şi în alte ramuri economice). Acestea îşi procură fondurile pe baza unor forme de economisire pe durate mai îndelungate decât cele obişnuite. Avantajul acestor tipuri de insituţii financiare, la nivel economic, este acela că, odată cu existenţa lor, băncile comerciale se vor putea concentra pe creditarea persoanelor fizice, iar băncile de investiţii vor fi cele care vor finanţa economia.

Băsescu acuză Guvernul Ponta că sabotează agricultorul român

Traian Băsescu a criticat aspru Guvernul şi l-a acuzat direct de "sabotarea agricultorului" român, în special, şi de "proastă guvernare", în general. "Guvernul, neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru emiterea certificatelor de depozit, practic, i-a lăsat pe producătorii agricoli români dezarmaţi în faţa achizitorilor de producţie agricolă. Şi eu, ca om care priveşte cu atenţie la acest sector, nu pot să spun decât ori este proastă guvernare, ori ministrul Agriculturii, care trebuia să îl informeze pe premier despre consecinţele desfiinţării certificatelor de depozit, a vrut să-i favorizeze pe achizitorii străini de pe piaţa românească. Nu există altă variantă. Este ori proastă guvernare, ori aranjament sau lucru în favoarea achizitorilor de producţie agricolă de anul acesta", a subliniat Traian Băsescu

Pământul, ţinta unei puternice furtuni magnetice

Semnal de alarmă venit din partea astronomilor. O ejecţie puternică de masă coronală (un nor uriaş de plasmă), provenit în urma exploziilor solare se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca joi, 22 august, tulburări geomagnetice. Observatoarele solare SDO şi SOHO au detectat ejecţia de masă coronală pe Soare, marţi. Viteza norului de plasmă este de aproximativ 917 kilometri pe secundă - o viteză obişnuită pentru astfel de emisii, conform postului de radio Golos Rossii. Potrivit experţilor NASA, peste aproximativ trei zile acesta ar putea ajunge în apropierea Pământului şi ar putea provoca tulburări geomagnetice, transmite Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Culmea agriculturii româneşti: recoltă-record, profituri minime

Soarta micilor producători din agricultură, evoluţia preţurilor şi identificarea responsabilităţilor au constituit tema unei noi dispute între preşedinte şi premier. Tendinţa de scădere este însă prezentă la nivel global, cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago să arate un nivel cu "doar" 15% mai mare. Principalii perdanţi nu sunt însă producătorii, ci proprietarii cu terenuri arendate. Starea agriculturii a fost temă de dispută între preşedinte şi premier. "E strigător la cer, Guvernul nu a asigurat certificate de depozit pentru fermieri". "Băsescu pune pile pentru sponsorii săi, mari baroni din agricultură" - a fost ping-pong-ul declaraţiilor de ieri. Cert este că preţurile au scăzut accelerat, pe fondul producţiei bune, până la 650-750 lei/tona de grâu, în funcţie de zona de provenienţă. Sunt cam la jumătate faţă de anul trecut.

De ce nu se revoltă românii împotriva celui mai penibil guvern

Nici un alt guvern din istoria recentă a României nu a fost aşteptat cu mai multă speranţă ca cel condus de Victor Ponta. Recăderea economică a ţării, apăsarea tot mai mare a creditelor luate în exces de cam toată populaţia care se putea îndatora, combinată cu scăderea salariilor i-a făcut pe români să urască guvernarea PDL şi pe Traian Băsescu. Să urască până la punctul în care unii aproape că săreau la bătaie dacă încercai să le explici că Emil Boc a mai făcut şi lucruri bune. Din păcate, în ciuda votului masiv pro USL, aceşti oameni nu au primit la schimb salvarea pe care o doreau, ci doar pe cel mai penibil guvern din ultimii 24 de ani. Numai guvernarea Convenţiei Democrate (CDR), dintre 1996 şi 2000, a mai fost marcată de atâtea bâlbe, incompetenţă şi miniştri care au ajuns la puşcărie ulterior.

Bătălia pentru 2014 între Ponta şi Băsescu

Că nu mai există coabitare între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu este un fapt evident. Totuşi, ultimele săptămâni şi zile au consemnat mult mai mult decât sfârşitul coabitării. Au consemnat începutul unui război făţiş, ce abundă în cuvinte grele şi atitudini de neconceput în ţări europene cu democraţii mai vechi şi consolidate. Orice subiect, de la privatizarea CFR Marfă la moartea "autointitulatului" rege Cioabă, a devenit prilej de încleştare. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, pe de o parte, premierul Ponta vrea să distragă atenţia de la eşecurile guvernării sale, iar pe de alta, preşedintele are tot interesul să taxeze fiecare mişcare greşită a liderilor USL şi să puncteze electoral, atrăgându-i de partea sa pe românii dezamăgiţi de modul în care social-liberalii au înţeles să-şi exercite puterea dobândită. Cine va câştiga din acest război? Greu de spus. Mai uşor este de anticipat cine va pierde: românul de rând.

ZIARUL FINANCIAR

Dacia şi Ford duc România la o producţie de peste 420.000 de maşini în 2013, ceea ce ne aduce pe locul 9 la nivel european

Producţia de autoturisme a atins luna trecută un nou maxim istoric de aproape 45.300 de unităţi, industria auto depăşind recordul anterior stabilit în luna mai, potrivit constructorilor auto de pe piaţa locală. În condiţiile în care Dacia şi Ford vor menţine constant ritmul de producţie până la sfârşitul anului, în total cei doi constructori ar putea produce peste 420.000 de maşini, în creştere cu 30% comparativ cu 2012, cu o valoare cumulată de peste 6 mld. euro, din care peste 90% va merge la export. Din această valoare, Dacia ar putea produce peste 340.000 de maşini, iar Ford peste 75.000 de B-Max. În acest context, România se va clasa în acest an pe locul 9 în topul ţărilor europene producătoare de automobile, depăşind Italia, unde se vor produce în acest an mai puţin de 360.000 de maşini.

Cinci bănci vor 150 mil. euro pe 3.500 de case executate silit

BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC - cele mai mari bănci din piaţă după activele deţinute - speră să încaseze 150 mil. euro din vânzarea a 3.500 de case şi aparta­mente executate silit după ce proprietarii nu şi-au mai achitat ratele la credite, potrivit datelor agregate de ZF pe baza anun­ţurilor de vânzare publicate de bănci pe site-urile lor. Băncile şi-au pierdut răbdarea cu clienţii rău-platnici şi au accelerat recuperarea banilor în ultimele luni după ce rata creditelor neperformante a ajuns la o cincime din portofoli­ile totale. Băncile mari şi-au creat propriile portaluri specializate, în care postează anunţurile, precum şi informaţii cu privire la preţ, modalitatea de participare la licitaţie şi localizarea pe hartă a proprietăţilor.

Furtuna de pe pieţele emergente a atins şi Turcia. Analiştii spun că o parte din ce pierd aceste ţări câştigă cele de frontieră, categorie ce include România

Turbulenţele de pe pieţele emergente s-au intensificat ieri trimiţând lira turcească şi rupia indiană la noi minime record într-un exod al investitorilor cauzat de perspectiva opririi robinetului cu bani ieftini din SUA. Analiştii spun însă că o parte din ceea ce pierd pieţele emergente câştigă cele de frontieră, categorie în care este încadrată şi România. Programul prin care Rezerva Federală, banca centrală americană, printează bani pentru a achiziţiona active de zeci de miliarde de dolari în fiecare lună cu scopul de a susţine economia (cu lichiditate multă şi dobânzi mici) a fost unul dintre principalii factori ai recentului succes al activelor de pe pieţele emergente, care ofereau randamente mai mari. Însă de la începutul lunii august, de când a devenit clar că Fed va începe cu­rând să-şi retragă stimulul, monedele unor ţări precum India, Indonezia şi Brazilia s-au de­preciat cu mai mult de 5% în raport cu dolarul. Lira turcească, predispusă la astfel de probleme, a scăzut cu 10% de la înce­putul anului. Bursele de acţiuni din ţările emer­gente au înregistrat ieri a cincea şe­dinţă consecutivă cu evoluţie negativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb