REVISTA PRESEI 22.08.2015

Willy Homner
Revista Presei / 22 august 2015

ADEVARUL

Şoc pe piaţa petrolului: barilul de ţiţei a coborât sub 40 de dolari

Ţiţeiul se ieftineşte din cauza turbulenţelor din China şi a supraofertei din piaţă, generată de războiul declanşat de OPEC contra producătorilor care extrag hidrocarburi din şisturi. Preţul petrolului a scăzut sub 40 de dolari pe baril, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană fiind pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal din 1986 încoace, după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate. La sfârşitul anului 1985, preţurile petrolului au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei. Directorul general al grupului BP, Bob Dudley, a declarat la sfârşitul lunii iulie, când preţurile petrolului erau cu circa 8 dolari peste nivelul actual, că situaţia seamănă cu cea din 1986.

EXCLUSIV Jaf la Apele Române

Tun de milioane de euro la Apele Române. Curtea de Conturi a sesizat procurorii anticorupţie pentru deturnare de fonduri şi abuz în serviu, după ce a verificat cum s-a derulat contractul pentru ecologizarea râului Bega, în perioada 2008-2014. Cei care au girat afacerea frauduloasă sunt personaje importante ale fostei guvernări PSD-PDL. Auditorii au descoperit un adevărat jaf în perioada în care instituţia a fost condusă de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şeful PSD Timiş la vremea respectivă. Astfel, contractul "Ecologizare râu Bega ape sectorul Timişoara, frontiera Serbia, jud. Timiş" a fost umflat prin clauze ilegale, lucrări de milioane de euro fiind încredinţate fără licitaţie. Mai mult, la acest contract au participat, ca prestatori de servicii, şi firme controlate direct de Titu Bojin.

HARTA SALARIILOR. Bucureşti, Ilfov si Sibiu conduc in top, însă in 15 alte judeţe puterea de cumpărare a scăzut fata de 2009

Bucureştiul si Ilfovul sunt zonele din Romania cu cele mai mari salarii. Un angajat din Capitala câştigă in medie 570 de euro, dublu fata de un salariat din Harghita, unde potrivit datelor INS, sunt cele mai mici salarii din Romania. In 15 judeţe, puterea de cumpărare este la fel ca in 2009, pentru ca preturile au crescut mai mult ca salariile. In Bucureşti salariul mediu net este de 2540 de lei. Este singurul loc din tara unde indicatorul depăşeşte 500 de euro. Nu-i de mirare daca ne gândim ca in Capitala îşi au sediul majoritatea companiilor multinaţionale. Inclusiv băncile, unul dintre domeniile cu cele mai mari salarii. Pe locul II se afla judeţul Ilfov, urmat de Sibiu , Cluj si Timiş. Acestea sunt singurele judeţe unde salariile medii depăşesc media la nivel naţional de 1800 de lei. La polul opus, cele mai mici salarii sunt in Harghita, Suceava, Vaslui, Covasna si Bistriţa Năsăud. Aici lefurile medii scad sub 300 de euro.

Cum s-a îmbogăţit Victor Ponta din 2004 până astăzi

Prima declaraţie de avere completată de fostul lider PSD, la 13 decembrie 2004, aşadar când Ponta avea 32 de ani, dezvăluia un tânăr proprietar al unui apartament de 91 de metri pătraţi, achiziţionat în rate, în 2000, cu suma de 398.000.000 de lei vechi, dar şi al unei case de locuit cumpărate exact în anul în care a intrat în Parlament, cu suma de 648.000.000 de lei vechi. Al doilea mandat în Parlament îl găseşte pe Victor Ponta mult mai înstărit: la finalul lui 2008, el este proprietarul terenului din Gorj, unde are şi casă, deţine cele două apartamente cotate la peste un milion de lei noi, un autoturism Skoda şi permisiunea de a folosi, în competiţiile de la raliuri, un Mitsubishi Evolution, oferit de către cabinetul de avocatură al lui Dan Şova. Câteva luni mai târziu, în declaraţia de avere apare şi un autoturism nou: un Mitsubishi Lancer preluat în leasing, pentru care Ponta are de achitat 33.000 de euro. În 2008, Ponta câştigă 773.375 de lei din avocatură, adică de zece ori mai mult faţă de cât obţinea în 2006.

Coşmarul meteo. Evenimentele care indică distrugerea Pământului mai aproape decât credeam

Istoricii vor putea vorbi despre anul 2015 ca fiind adevăratul început al sfârşitului. Câteva episoade sunt relevante: valuri nemaiîntâlnite de căldură în India şi Pakistan, incendii uriaşe în SUA, iar în Anglia a fost atât de cald încât computerele au cedat. Semnalele sunt absolut terifiante şi ne fac să ne gândim că am putea trăi "pe viu" filme ca "2012", care prezintă apocalipsa meteo. La începutul lunii august, fostul expert în climă de la NASA, James Hansen, a aruncat "bomba", conform huffightonpost.com. Împreună cu o echipă de specialişti, el a identificat schimbări importante în Antarctica. Acestea sugerează că nivelul apelor mării ar putea creşte de 10 ori mai mult decât s-a prezis până acum: aproape 3,3 metri până în anul 2065.

Fiica şefului ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, este directorul general Uber pe România

Nicoleta Schroeder, fiica lui Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) conduce operaţiunile din România ale Uber, compania care a băgat spaima în taximetrişti. Compania a anunţat încă din aprilie recrutarea Nicoletei Schroeder în aprilie, dar la acea dată nu se ştiau detalii despre noul şef al operaţiunilor companiei, potrivit sursei citate. Între timp, ea şi-a updatat profilul de pe reţeaua profesională LinkedIn, unde apare acum ca manager general al Uber. Uber s-a lansat în România în luna februarie, deocamdată doar în Bucureşti. Uber deţine aplicaţia omonimă, prin care pune în legătură clienţii cu şoferii care doresc să împartă călătoria cu altcineva. Compania a ajuns cel mai valoros startup din lume, fiind evaluat la peste 50 de miliarde de dolari. În ultima vreme, însă, Uber a fost acuzată că gestionează de fapt un serviciu ilegal de taximetrie, deoarece nu plăteşte aceleaşi taxe ca şi restul companiilor şi nu respectă aceleaşi standarde de transport privind siguranţa pasagerilor.

ANALIZĂ Codul Fiscal, la un pas să fie adoptat

Comisiile de specialitate ale Senatului se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie reexaminarea Codului Fiscal solicitată de preşedinte, după ce partidele parlamentare au ajuns la un acord tehnic asupra măsurilor incluse în proiect. Modificările aduse de Putere şi Opoziţie nu sunt însă unele substanţiale, iar coaliţia de guvernare are o scuză: preşedintele Klaus Iohannis nu a indicat articolele care ar trebui reexaminate. Negocierile tehnice care i-au reunit la masa discuţiilor pe reprezentanţii PSD, în frunte cu ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, PNL, UNPR şi UDMR s-au încheiat cu un acord de principiu asupra principalelor modificări. TVA va fi redusă până la pragul de 20%, şi nu 19% cum se prefigura iniţial în proiect, iar eliminarea supraaccizei la carburanţi va fi amânată până la 1 ianuarie 2017.

Modernizarea drumului Focşani - Târgu Secuiesc se va termina în acest an

Modernizarea Drumului Naţional 2D, între Focşani şi Târgu Secuiesc, va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, în urma unor lucrări în valoare de 748 milioane lei, a anunţat vineri, Ministerul Transporturilor. Iulian Matache, ministrul de resort, a vizitat şantierele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), din judeţele Braşov, Harghita şi Vrancea. Lucrările de modernizare au început în anul 2007 pe toată lungimea de 118,87 km. "Pe parcursul derulării lucrărilor au apărut întârzieri din cauza unor exproprieri suplimentare şi a inundaţiilor din perioada 2007-2008. Astfel, au fost necesare executarea unor lucrări suplimentare (lucrări de consolidări)", arată oficialii de la Transporturi. Sumele alocate pentru acest proiect până în prezent au fost de 748 milioane lei.

Deutsche Welle: Noua tentativă a lui Tsipras

Premierul elen Alexis Tsipras s-a dovedit, din nou, a fi un tactician excelent al mutărilor de şah. El s-a decis - aparent spontan - să-şi anunţe demisia. Să părăsească pur şi simplu terenul, lăsându-i mână liberă preşedintelui Greciei Prokopis Pavlopoulos. Potrivit Constituţiei în vigoare, preşedintele ar trebui, într-o asemenea situaţie, să-l mai însărcineze o dată pe Alexis Tsipras cu formarea unui nou guvern. Tsipras a ajuns să fie un şef de partid fără partid. Aceasta după ce numeroşi deputaţi de stânga au refuzat să-l mai urmeze şi după ce a reuşit să impună proiecte de legi doar cu ajutorul voturilor opoziţie din Parlament. Alegerile anticipate ar avea avantajul că premierul şi-ar putea alcătui noile liste electorale după bunul său plac, lăsându-i deoparte pe cei care stau mereu cu piciorul pe frână. Un alt avantaj l-ar reprezenta faptul că aripa de extema stângă a Syrizei grupate în jurul ministrului Energiei, Panagiotis Lafazanis, care respinge politica de austeritate, n-ar avea destul timp să se pregătească pentru un nou scrutin, nereuşind astfel să se impună în faţa lui Tsipras.

Contraatacul PNL: liberalii vor să adopte legea votului prin corespondenţă în aceeaşi zi în care se votează Codul Fiscal

Biroul Comisiei de Cod Electoral se va întâlni, luni, cu reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru a discuta proiectul Legii votului prin corespondenţă, a anunţat deputatul PNL Mihai Voicu.. La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că Parlamentul "are ocazia de a face dreptate" cetăţenilor români din diaspora şi să adopte în sesiunea parlamentară extraordinară legea votului prin corespondenţă, adăugând că speră ca noua conducere a PSD "să renunţe la ostilitatea manifestată până acum faţă de diaspora". La Comisia condusă de liberalul Mihai Voicu au fost înregistrate mai multe propuneri privind votul prin corespondenţă, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele anunţaseră, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă.

EVENIMENTUL ZILEI

Relaxarea fiscală va însemna doar TVA de 20%?

Dezbaterea asupra Codului Fiscal va continua, în aceste zile, în Parlament care va relua votul asupra cererii de reexaminare înaintate de preşedintele Klaus Iohannis. Deocamdată, cert este că TVA va fi redusă, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20% şi că eliminarea supraaccizelor, mai exact reducerea cu circa 18% a accizelor la carburanţi, va fi amânată cel puţin un an. Ambele decizii au rezultat din discuţiile purtate pe 20 august de PSD, PNL, UNPR şi celalalte partide parlamentare. Scopul principal era ca reprezentanţii Finanţelor să le prezinte estimări privind impactul bugetar al fiecărei măsuri pentru a ajunge la concluzia dacă pachetul de relaxare fiscală este prudent şi sustenabil. Însă, deşi declaraţiile au fost împăciuitoare, când s-a ajuns la explicaţiile privind deficitul bugetar, ministrul Teodorovici a spus că nu se poate obţine un deficit de 1,2% din PIB, ci, în cel mai bun caz, de 2% din PIB, fără a mai fi luate în calcul promisiunile de salarii care curg, de câteva zile, pe bandă rulantă.

Manualele de EDUCAŢIE pentru sănătate combină PUDOAREA ABSURDĂ cu TRIVIALUL GRATUIT

"Evenimentul zilei" vă propune o incursiune în conţinutul cursului opţional care se studiază la şcoală din 2005. Subiectul de astăzi este legat de sănătatea reproducerii: corpul uman este asexuat, iar avortul e o crimă. În România anului 2013, 10% din mamele care au născut au fost adolescente, potrivit statisticilor oficiale. Aproape 20.000 de tinere au născut până la vârsta de 19 ani. Dintre acestea, peste 700 aveau, la momentul naşterii, sub 15 ani. În acelaşi an, au fost înregistrate 7.611 de întreruperi de sarcină, realizate de tinere cu vârste de până la 19 ani. Tot în 2013, ocupam primul loc la numărul de noi diagnosticări cu HIV în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani. Totodată, 10-15% din copii sunt obezi sau supraponderali, motiv pentru care numeroşi medici au somat practic Ministerul Sănătăţii să facă ceva pentru imprimarea încă de la vârste fragede a unor deprinderi sănătoase.

Este Iisus Hristos comunist?

Ideea unui pretins "stângism" al Mântuitorului este veche de când au apărut ideologiile revoluţionare, bucuroase să-şi găsească aliaţi chiar şi în Biblie. "Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu." Aceste vorbe ale lui Iisus sunt în bună măsură "vinovate" de ştampila ideologică aplicată Mântuitorului. (Ca şi cum ar fi de imaginat un Dumnezeu de Stânga sau de Dreapta.) Ele sunt relatate de Matei, şi fac obiectul pericopei evanghelice căreia îi este dedicată această duminică, a 12-a după Rusalii. Că este vorba într-adevăr despre o cămilă, sau că, aşa cum susţin unii exegeţi, "Urechile acului" era o poartă scundă a Ierusalimului, pe sub care cămilele puteau trece doar în genunchi, sau că în textul grecesc nu era vorba de "kamelon" = cămilă, ci "kamilon" = odgon, funie groasă din păr de cămilă, ideea mântuirii dificile a bogaţilor rămâne. Problema adevărată nu este însă averea în sine, ci ataşamentul bolnav faţă de ea. "Unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta", spune Iisus în altă parte. Sus, în Ceruri, sau, jos, pe Pământ.

ULTIMA ORA. S-A DAT PEDEAPSA pentru magistratii din cazul violului din Vaslui

"Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat acţiune disciplinară în acest caz", a declarat pentru Mediafax, Daniela Pantazi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). IJ cere sancţionarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat o elevă din Vaslui, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

Un ziarist din Sibiu îl face praf pe Klaus Iohannis: "Ne-aţi făcut de râs, domnule Johannis!"

Un ziarist din Sibiu, Dorin Teodorescu, îl critică extrem de dur pe preşedintele Klaus Iohannis într-un editorial publicat în "Ora de Sibiu". "Unii se întreabă dacă mai trăiţi, atât de bine vă "ascundeţi" de ochiul public. Alţii vă numără zilele de chiul prezindenţial, din acest an, şi constată că aţi muncit puţin peste 60% din zilele lucrătoare. Numai prim-ministrul Ponta vă întrece, cu un neonorant procent de puţin sub 60% zile lucrate. Amândoi sunteţi consideraţi autorii măririi fără ruşine a salariilor demnitarilor, între care vă număraţi. Şi amândoi v-aţi tras zile libere imediat după ce v-aţi asigurat lefurile mărite. Ce să mai spun că amândoi aţi fost inexistenţi pentru România pârjolită de focul solar. Mă întreb de unde aveţi atâta putere să suportaţi asemenea critici, sfidându-le!, de parcă aţi fi umili funcţionari de stat, nu ditamai demnitarii, şefii lui", scrie Dorin Teodorescu. "Aţi fost 14 ani primarul Sibiului, şi în numai nouă luni ne-aţi făcut de râs!", scrie editorialistul sibian.

JURNALUL NATIONAL

Urmaşul lui Ponta, căutat la alegerile TSD

După ce seniorii s-au bătut pentru postul de preşedinte al PSD, meciul s-a mutat la juniori. Omul lui Liviu Dragnea şi cel al Rovanei Plumb se vor lupta în toamnă pentru şefia Tineretului Social Democrat. Patru candidaţi şi-au anunţat intenţia de a se înscrie la Congres. "Am o relaţie specială cu tineretul social-democrat pentru simplul motiv că, fără prea multă modestie, e într-un fel creaţia mea", declara Victor Ponta la ultimul Congres al tinerilor PSD. La acea vreme, Ponta conducea încă partidul, iar cuvântul lui era lege în orice organizaţie. Aşa se explică alegerea lui Mihai Sturzu, unic candidat, în funcţia de preşedinte al TSD, în pofida tuturor sprâncenelor ridicate pe la colţuri. Aşa s-ar putea explica şi faptul că la Congresul TSD din toamnă e bătaie pentru postul de preşedinte ocupat cu ani în urmă de actualul premier. Deşi ar putea fi patru candidaţi, doar doi sunt cotaţi cu şanse reale: Gabriel Petrea, considerat apropiat al lui Liviu Dragnea, şi Gabriela Podaşcă, susţinută de Rovana Plumb şi de primul-ministru.

Biserica, o adevărată maşină de făcut bani! Ce profit a raportat Patriarhia pe 2014

Biserica Ortodoxă Română (BOR) e o firmă pe profit. 7,5 milioane de euro este un rest de anul trecut pe care biserica nu l-a cheltuit. Banii au fost înregistraţi ca excedent financiar şi trebuie să se întoarcă în bugetul de anul viitor al episcopiilor şi mitropoliilor. Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei a raportat un surplus financiar de aproape 1,6 milioane de euro într-o zonă unde aproape jumătate din populaţie e săracă. Episcopia Sloboziei şi a Călăraşilor a avut şi ea un profit de 700 de mii de euro. La Slatina, profitul a fost de peste 500 de mii de euro. În parohiile ortodoxe sunt încadraţi aproape 15 mii de preoţi şi diaconi. Doar 1.500 primesc salariu de la biserică. Iar biserica, la rândul ei, donează pentru acte de caritate 15 milioane de euro pe an. Potrivit Codului Fiscal, veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţii şi din activităţi economice sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri precise.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb