REVISTA PRESEI 22.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 22 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 22.09.2017

ADEVARUL

Iohannis: "Mi-am contramandat vizita în Ucraina ca urmare a adoptării Legii educaţiei"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în SUA, că şi-a contramandat vizita în Ucraina şi a anulat şi vizita pe care trebuia să o aibă preşedintele Parlamentului din Ucraina în România. Deciziile şefului de stat vin după ce Kievul a adoptat o Lege a educaţiei care limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români această ţară.

Plata defalcată a TVA. Antreprenorii cer amânarea obligativităţii: va fi creat un blocaj financiar

Firmele mici şi mijlocii vor fi principalele afectate de implementarea plăţii defalcate a TVA, iar principala îngrijorare nu este neapărat birocraţia, ci că va fi creat un blocaj financiar în mediul de afaceri, consideră antreprenorii prezenţi la o conferinţă organizată joi de Romanian Business Leaders, (RBL), cea mai vizibilă organizaţie a oamenilor de afaceri din România. Aceste companii "au o capacitate de implementare mai redusă şi un acces la finanţare limitat", a explicat consultantul fiscal Angela Roşca, precizând că în mediul de afaceri va fi cauzat un blocaj financiar, urmând să fie lovită competitivitatea acestuia, prin insolvenţe şi prin renunţarea la investiţii a nerezidenţilor, care nu vor dori să se înregistreze ca plătitori de TVA.

Furtuna devastatoare din Timişoara, fitilul psihozei din Capitală

Furtuna de miercuri seară din Bucureşti s-a soldat cu un deces, câţiva copaci doborâţi şi mai multe maşini avariate. Nervii bucureştenilor au fost însă întinşi la maximum în trafic şi în mijloacele de transport în comun. Specialiştii spun că măsurile au fost excesive, Firea afirmă că a respectat legea. Speriaţi că s-ar putea confrunta cu o situaţie similară în Capitală, oficialii au luat măsuri de siguranţă excesive, în opinia specialiştilor, care consideră s-a acţionat pompieristic, ceea ce a generat panică în rândul locuitorilor din Capitală. Asta cu toate că meteorologii au precizat în repetate rânduri că vijelia care va mătura Bucureştiul nu va fi nici pe departe la fel de puternică precum cea care a lovit vestul ţării duminica trecută.

Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Statele Unite vor impune noi sancţiuni Coreei de Nord, relatează Reuters. "Vom impune mai multe sancţiuni Coreei de Nord", a răspuns Trump la o întrebare adresată de reporteri după o întâlnire cu liderul afgan Ashraf Ghani. În ceea ce priveşte Afganistanul, Trump a afirmat că armata SUA se ocupă mai degrabă de conducere decât de luptă. Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni privind programele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord, în pofida presiunilor intense exercitate de puterile mondiale. Donald Trump a atacat dur marţi, la ONU, Coreea de Nord, , spunând că are "un regim vicios" şi ameninţând că va "distruge în întregime" această ţară în cazul unui atac al Phenianului.

ANM: "Ne putem aştepta la o iarnă imprevizibilă, cu viscol puternic şi ninsori abundente"

Vom avea o iarnă grea. Aşa susţine Florinela Georgescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care a declarat pentru "Adevărul" că din cauza evenimentelor meteo extreme din ultimele zile ne putem aştepta la o iarnă mai dificilă decât cele anterioare. De asemenea, este posibil să avem şi schimbări bruşte de temperatură, cu scăderi de 15 grade Celsius, de la o zi la alta. "Încălzirea globală presupune existenţa unei mai mari cantităţi de energie în sistemul atmosferic şi oceanic, care trebuie să se manifeste prin ceva. Ori în cazul de faţă, ea determină schimbări bruşte de temperatură şi fenomene meteo extreme", a conchis directorul executiv ANM.

Guvernul te face captiv prin lege la încălzirea centralizată

Cetăţenilor care locuiesc în blocuri le va fi interzis să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al localităţii, în cazul în care zona unde ei stau este deservită de acesta. Prevederea este inclusă în noua lege a energiei termice, care se află în prezent în dezbaterea Parlamentului. Şi în prezent procedura de debranşare de la reţeaua publică de termoficare este greoaie, durează mult timp şi este condiţionată de mai multe lucruri, precum termenul limită pentru primirea acordului de maxim 1 octombrie al fiecărui an, indiferent de oraşul în care locuiţi.

Tensiunea creşte în Spania după ce guvernul central a preluat controlul asupra finanţelor Executivului Cataloniei

Ministerul spaniol de Finanţe a anunţat că a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de Guvernul regiunii Catalonia, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea referendumului de independenţă la 1 octombrie, relatează agenţia The Associated Press. Se anunţă manifestaţii de amploare şi astăzi. Ministrul de Finanţe, Cristobal Montoro, a semnat un ordin care limitează creditele acordate şi impune supervizarea din partea autorităţilor centrale pentru fiecare plată efectuată în Catalonia, chiar şi pentru servicii neesenţiale. Guvernul de la Madrid a precizat că măsura a fost luată după ce oficialii catalani au refuzat să permită controale financiare.

Iahtul cu zeppelin, invenţia unui român care cucereşte Occidentul

Orădeanul George Lucian (28 de ani ) este absolvent al Universităţii Americane din Austria, locuieşte în sudul Franţei şi lucrează în Principatul Monaco. Este pasionat de iahting, nave militare şi zeppeline şi a apărut pe pagina CNN cu un proiect revoluţionar. Proiectul cu care a câştigat celebritatea este un super iaht de 140 de metri denumit "Dare to dream". Conform proiectului, acesta ar avea ataşat de el un zepelin de 100 de metri, umplut cu heliu, numit "Flying Diamond". Acesta va sta ataşat pe iaht atunci când nu va fi folosit şi va avea propriul lui comandament cu echipaj şi camere de locuit.

BANCHERUL

BCR vine cu cea mai buna oferta pentru un cont de TVA, dar numai pentru plăţile online; la ghişee, CEC Bank si Unicredit au comisioane mai mici

Banca Comerciala Romana (BCR) a anunţat ieri că va deschide gratuit conturi de TVA pentru clienţii săi, care nu vor trebui sa achite comisioane nici pentru administrarea contului, nici pentru încasări si plăţile online, prin internet/mobile banking (cu excepţia comisioanelor BNR/Transfond: 0,51 lei pentru plăţi sub 50.000 de lei si 6 lei pentru sume mai mari). Oferta BCR este astfel cea mai buna de pe piaţă, daca luam in considerare doar plăţile online, nu si cele prin ordine de plata pe hârtie, achitate la ghişeele băncii. BCR spune ca va deschide conturi TVA "automat pentru toţi clienţii persoane juridice plătitoare de TVA, fără a fi nevoie de o cerere suplimentară din partea companiilor.

COTIDIANUL

Gabi Firea, la oglindă - Cornel Nistorescu

Primăriţa Bucureştilor este bolnavă de sine. Se crede în continuare pe micul ecran. Conduce oraşul preocupată mai mult de rating decît de rezolvarea marilor probleme ale Capitalei. Iniţiativele ei istorice nu depăşesc declaraţiile şi conferinţele de presă. Marea revoluţie cu cele "n" companii ale primăriei care vor scoate Capitala din belelele deja istorice este pe cale să devină şi ea istorie. Încă n-am auzit de nici una din respectivele societăţi comerciale să funcţioneze cu adevărat şi să răspundă nevoilor municipalităţii. Dacă mai are resurse de luciditate, madam Pandele ar trebui să priceapă că primăria Bucureştilor nu este nici talk-show, nici recital, nici revistă, ci o activitate mult mai complexă decît o pomădare zilnică în faţa camerelor de luat vederi.

Culmea anchetării procurorilor de către procurori

Parchetul General a decis, joi, să decline în favoarea DNA soluţionarea plângerii penale depuse de Mihaela Focică, inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare (IJ), împotriva inspectorului-şef adjunct al IJ, Gheorghe Stan, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit surselor citate, motivul pentru care Parchetul General şi-a declinat competenţa în acest caz este că faptele reclamate sunt de competenţa DNA. Plângerea penală vine după ce în presă a fost publicată înregistrarea unei discuţii între ea şi Gheorghe Stan, în care Focică s-a plâns că asupra ei s-au făcut presiuni. Aceste presiuni ar fi fost făcute de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, cea care va avea acum sub observaţie dosarul transmis de Parchetul General.

"Presiunile" lui Kovesi, pe masa Inspecţiei Judiciare

Plenul CSM a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la pretinsele presiuni pe care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică, dar şi pentru cercetări în legătură cu înregistrarea de la IJ şi modul de comunicare a conducerii Inspecţiei Judiciare cu ceilalţi inspectori, au transmis oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii.

CURENTUL

Autobuzele fabricate în România nu corespund cerinţelor lui Firea. Licitaţia e cu dedicaţie pentru Mercedes

"Din solicitările de clarificări se vede că singura firmă care nu are nevoie de clarificări tehnice e Mercedes. Toate firmele au întrebări punctuale tehnice, Mercedes are nevoie doar de clarificări referitoare la garanţia de participare", au spus surse din Primărie şi au indicat şi cea mai interesantă cerere a uneia dintre firme. Aceasta a solicitat ca autobuzul să poată fi mai lung cu 1,83% decât în caietul de sarcini adică cu 20 de cm, în caietul de sarcini la punctul 6.3.1 fiind trecută lungimea între 9400 mm - 10.700 mm iar firma cerând o extindere până la 10.900 mm. Primăria a refuzat, explicaţia internă fiind că dacă autobuzul e cu 20 de cm mai lung nu mai încape în garaj.

CURIERUL NATIONAL

În vederea trecerii la sistemul de plată defalcată a TVA, companiile din România trebuie să-şi adapteze sistemele informatice şi să-şi asigure liniile de finanţare

Plata defalcată a TVA devine operaţională în România, în mod opţional de la 1 octombrie şi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Prioritară pentru companii va fi din acest moment adaptarea sistemelor IT şi rezolvarea dificultăţilor de flux de numerar determinate de noul mecanism pentru TVA. În plus, companiile ar trebui să se pregătească, în măsura în care acest lucru este posibil, şi pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei şi al ANAF. Acestea sunt câteva dintre concluziile conferinţei PwC dedicată introducerii sistemului plăţii defalcate de TVA, desfăşurată azi la Bucureşti.

Canada se alătură oficial Uniunii Europene

A intrat în vigoare Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător între Canada şi Uniunea Europeană - cunoscut sub numele de CETA. Negocierile pentru CETA au început în 2009. Textul acordului a fost finalizat în 2014. Acordul creează oportunităţi noi atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada. România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele sale de export cele mai competitive, cum ar fi produsele din pielărie şi încălţăminte, produse agricole, servicii de construcţii nave, construcţia de automobile şi producţia de piese auto, produse ceramice şi textile. Exportatorii din ţările Uniunii Europene vor putea să comercializeze grâu, făină şi vin pe piaţa canadiană fără a plăti taxe.

Primării doljene în blocaj financiar după majorarea salariilor

Mai multe primării doljene se află în imposibilitatea de a achita salariile funcţionarilor după ce acestea au fost majorate haotic, prin Legea-cadru a salarizării unitare, impusă de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. În unele administraţii locale s-a ajuns la situaţia absurdă ca toate impozitele şi taxele locale colectate într-un an din întreaga localitate să nu ajungă pentru plata salariilor celor din primărie. Funcţionarii primăriilor bat la porţile cetăţenilor, impulsionându-i să îşi achite impozitele. După majorarea din iulie, salariile primarilor au ajuns aproape de 4.000 de lei net, iar ale funcţionarilor cu vechime la 2.500-2.700 de lei pe lună, mai mari decât ale profesorilor.

Companiile de stat trebuie să se împrumute, după ce statul le-a cerut dividende anticipate

Transelectrica, transportatorul naţional al energiei electrice, a anunţat printr-o notă a Directoratului că anul viitor va trebui să contracteze finanţări noi pe termen mediu şi lung pentru a putea realiza proiecte de investiţii majore. Această decizie a companiei vine ca urmare a faptului că a fost forţată de guvern să distribuie 171 de milioane de lei ca dividende suplimentare, scrie hotnews.ro.

Bugetul militar american creşte vertiginos

Senatul american a votat în favoarea unei creşteri excepţionale a bugetului american al Apărării pentru anul viitor, depăşind cu mult chiar cererile formulate de Donald Trump, avocatul fervent al unei remilitarizări americane. Legea adoptată prevede alocarea unui buget al Apărării pe anul 2018 în valoare de 700 miliarde de dolari, din care 60 miliarde vor fi destinate operaţiunilor exterioare. Există de asemenea intenţia de a se investi într-un domniu extrem de important pentru securitatea Statelor Unite, respectiv în Agenţia de apărare anti-rachete, al cărei buget va creşte cu 8% faţă de ceea ce a cerut preşedintele Trump.

EVENIMENTUL ZILEI

Zece motive pentru care serviciile secrete nu pot renunţa la agenţii din presă

Generalul SRI în rezervă Aurel Rogojan a trimis un material care cuprinde 10 motive pentru care, în opinia sa, serviciile secrete nu vor renunţa niciodată la a menţine legături cu oamenii din presă. Analiza sa poate părea o continuare a dezbaterii publice din aceste zile, dar e motivată de o rezoluţie a Parlamentului European, de interzicere a folosirii ofiţerilor acoperiţi în presă. Generalul consideră că acest lucru nu va fi niciodată posibil. Aurel Rogojan a fost, până decembrie 1989, şeful de cabinet al şefului Departamentului Securităţii Statului şi apoi a fost ofiţer de contraspionaj în SRI, până în 2006, la pensionare.

Parlamentar european UDMR: Din cauza birocraţiei excesive, România a absorbit până acum doar 8% din fondurile de coeziune

Din cauza birocraţiei excesive, România a absorbit până acum doar 8% din totalul fondurilor de coeziune de care ar putea beneficia de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care s-a ajuns la jumătatea perioadei din exerciţiul financiar 2014-2020, a declarat la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE). El a atras atenţia că ritmul încet în care România absoarbe fondurile europene aferente actualului Cadru Financiar Multianual 2014-2020 a stârnit îngrijorare în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European (PE), precum şi la nivelul întregului legislativ european, cu atât mai mult cu cât se anunţă un "adevărat război" în legătură cu bugetul european după 2020.

Ciutacu îl atacă pe şeful PSD: "Dragnea este ceea ce, în limbajul meu obişnuit, s-ar chema căcăcios"

Ciutacu a analizat atacurile lui Dragnea la adresa jurnaliştilor care au fost acuzaţi că ar avea legături cu serviciile secrete. "Dragnea este ceea ce, în limbajul meu obişnuit, s-ar chema "căcăcios". Dat fiind, însă, că e preşedintele Camerei Deputaţilor, să-i zicem precaut, viclean, rezervat, insinuant, alunecos. Toate la un loc sau găsiţi voi alte sinonime politicoase şi procedurale pentru un om care, de regulă, nu se aruncă făţiş la bătaie cu foc automat, ci loveşte la punct ochit şi se trage la fereală după colţ. Devine digerabil doar atunci când e încolţit cu adevărat. Pentru că sare peste şanţ. Şi o dă ţărăneşte, din călcâi, fără să se mai agaţe de aparenţe inutile", scrie Ciutacu pe Facebook.

JURNALUL NATIONAL

Pământul o ia la vale peste o bucată din Autostrada Sebeş-Turda

Problemele pe autostrăzile noastre neterminate par a fi fără sfârşit. După tronsonul scufundat Sălişte - Cunţa de pe Autostrada Orăştie - Sibiu, care a fost inaugurat în 2014 şi închis câteva luni mai târziu pentru că solul o lua la vale, acum blestemul alunecărilor de teren a lovit şi Lotul 4 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, între nodul Turda şi nodul Decea. Potrivit celor de la Asociaţia Pro Infrastructura, în zonă a apărut o alunecare urâtă care a angrenat nu doar dealul, ci şi aliniamentul autostrăzii. Lotul 4 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, între nodul Turda şi nodul Decea, construit de austriecii de la Porr şi având ca proiectant firma italiană Viaponte, este aproape de finalizare, având termen de deschidere a traficului, în deplină siguranţă, mijlocul lunii decembrie.

Focică vrea control DNA la Curtea de Apel

Se amplifică scandalul din jurul controlului Inspecţiei Judiciare menit să verifice activitatea managerială la DNA. Schisma produsă în cadrul echipei de procurori a fost "programată" pentru a compromite acţiunea de control şi a decredibiliza măsurile pe le-ar propune. Conflictul produs de raportul "paralel" arată de fapt spaima unor controlori de a nu fi acuzaţi că au deranjat-o pe Codruţa Kovesi la locul de muncă. Mai mult, procurorul-inspector Focică Mihaela vrea să fie controlaţi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti care nu convin DNA! Şefa DNA a făcut presiuni directe şi a intimidat-o anterior pentru a anula o acţiune de control. Stenograme care "divulgă" cangrena din instituţii de vârf ale sistemului juridic o bagă pe Kovesi într-un nou vârtej.

Transelectrica se împrumută pentru investiţii

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica, controlat de Ministerul Economiei cu 58% din capi­tal, le transmite acţionarilor că distri­buirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei solicitate de Guvern, din rezerve şi profitul reportat, va obliga societatea de stat să contracteze împrumuturi pe termen mediu şi lung încă din primul semestru al anului viitor pentru a-şi putea finanţa proiec­tele de investiţii, dintre care unele sunt considerate de interes strategic la nivel european. Mai mult, Transelectrica a relansat recent o licitaţie de 60 de milioane de euro pentru lucrări strategice la instalaţiile sale, dar care va trebui acum amânată

Front comun: peste 95% din firme se opun splitării TVA

Peste 95% din firmele private se opun introducerii plăţii defalcate a TVA pe motiv că organele fiscale nu sunt informatizate şi nu au suficienţi angajaţi pentru a putea administra această măsură. În plus, defalcarea TVA va genera costuri greu de suportat pentru IMM-uri. Oamenii de afaceri au cerut politicienilor ca sistemul să fie opţional, în contextul în care şi Comisia Europeană a estimat că pentru implementarea obligatorie a unui asemenea sistem este nevoie de patru ani. Reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini, Daniel Anghel, a spus că dacă România are cea mai redusă rată de colectare a TVA în rândul statelor UE şi un grad de evaziune fiscală ridicat nu justifică introducerea unei asemenea metode care pune probleme celor mai multor companii sub aspectul fluxului financiar.

NATIONAL

Dezertări in masa din "Republica Procurorilor"

De parcă nu ar fi fost de ajuns grava criza de imagine cu care se confrunta Justiţia din România si mai ales "bucăţica" din ea cunoscuta si drept "Republica Procurorilor", o alta criza tocmai ce se prefigurează la orizont. Pentru că, după dezertările in masa care au început să se producă la nivelul anumitor structuri de Parchet, de la începutul anului viitor un mare număr de procurori va părăsi sistemul. Si cum este vorba de procurori cu experienţă, care deţineau si funcţii de conducere, efectul acestui "tsunami" de pensionari va fi unul devastator, care se va face simţit începând cu chiar luna ianuarie a anului viitor...

Dan Adamescu, judecat si-n groapă

După cum se vede, când la mijloc sunt bani mulţi si un nume sonor, nici in groapă nu poţi scăpa de Justiţia mioritica. Cel puţin deocamdată, Dan Adamescu, mort de vreo 9 luni, este inculpat. Daca va fi judecat post-mortem, ei bine, asta chiar ar fi o ciudăţenie demnă de România de azi. Bref, pe rolul Curţii de Apel se află dosarul in care Dan Adamescu este trimis in judecata împreună cu fosta şefa a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (ASF-ul de azi), Angela Toncescu. Acuzele sunt legate de administrarea defectuoasa a societăţii Astra. Situaţia este cel puţin bizară, tocmai datorita faptului ca Adamescu a trecut de ceva vreme in lumea drepţilor , deci nimeni nu poate garanta că inculpatul a luat cunoştinţa de rechizitoriul procurorilor.

Comoara fabuloasă in Marea Neagra

Oameni de ştiinţă britanici plecaţi să cartografieze fundul mării au descoperit, la 1800 de metri adâncime, un spectaculos cimitir marin unde se află peste 60 de epave datând din perioada imperiilor bizantin si otoman. Cercetătorii afirmă că importanţa arheologică si istorică a acestuia este "fabuloasă". Cu totul întâmplător oamenii de ştiinţă au dat peste acest cimitir in care se afla 62 de epave si a cărui locaţie, din motive de siguranţă, nu a fost dezvăluită. Incredibil, spun specialiştii, nave extrem de vechi, datând si de peste 1000 de ani, sunt într-o "excelenta" stare de conservare.

PUTEREA

Liviu Pop LĂMUREŞTE problema auxiliarelor în învăţământ: "E dreptul profesorilor..."

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, afirmă că este dreptul profesorului să folosească orice auxiliar curricular îşi doreşte. Pop a declarat joi la Antena 3 că atunci când spune acest lucru nu se referă şi la auxiliarele didactice. "Astăzi am reuşit în şedinţa de guvern, am aprobat acea hotărâre de guvern prin care reglementăm auxiliarele, adică tot ce intră, în afară de manualul şcolar, se filtrează de către Ministerul Educaţiei. Toţi părinţii şi toţi elevii pot fi siguri că de aici încolo pe băncile elevilor nu mai ajung manuale neautorizate şi neavizate şi nici auxiliare".

Dragnea se declară SURPRINS că România vrea să ia rachete PATRIOT

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat joi că el şi fostul premier Sorin Grindeanu au aflat din presă că România vrea să ia rachete Patriot. "Noi, eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca preşedinte al PSD, premierul Grindeanu la vremea aia, noi am aflat din presă că România vrea să ia rachete Patriot. Întrebaţi-l şi pe Sorin Grindeanu, pentru că ne-am sunat unul pe altul şi fiecare ne întrebam unde s-a decis asta. Eu nu spun că e un lucru rău. Vă spun foarte clar - amândoi am fost foarte supăraţi în acea zi, l-am sunat amândoi pe ministrul Apărării care a spus că a ieşit cu informaţia asta şeful Statului Major, domnul general Ciucă."

ROMANIA LIBERA

Liviu Pop face primul pas concret pentru editura unică

Intenţiile lui Pop sunt clar explicate în "Nota de Fundamentare" al ordonanţei de urgenţă: "în anii precedenţi, manualele nu au putut fi livrate către unităţile de învăţământ la începutul şcolilor", "procedura anevoioasă pentru toate licitaţiile privind achiziţia manualelor", "la toate licitaţiile anterioare, pentru clasa a V-a perioada de elaborare a proiectelor de manuale şcolare a fost de şase luni", "de la data deschiderii ofertelor până la încheierea ultimului acord-cadru au trecut 6-8 luni". În opinia lui Pop, rezolvarea acestor întârzieri în editarea manualelor o reprezintă suprimarea licitaţiilor şi încredinţarea întregului proces unei edituri subordonate politic. În "Nota de Fundamentare" se precizează că înfiinţarea "Editurii Didactice şi Pedagogice" este de interes naţional, fără a oferi alte precizări.

Banca Centrală Europeană va elimina Euribor până în anul 2020 şi va anunţa o nouă dobândă după care se calculează împrumuturile

Banca Centrală Europeană a decis să elaboreze o nouă rată de referinţă pe baza datelor deja disponibile pentru zona euro, conform celui mai recent comunicat al BCE. Rata dobânzii care va fi anunţată până în anul 2020 ar completa ratele de referinţă existente produse de sectorul privat şi ar servi drept rată de referinţă pentru riscul de referinţă. Această rată a dobânzii se va baza în întregime pe tranzacţiile în euro raportate de bănci în conformitate cu raportarea statistică a pieţei monetare a BCE.

ZIARUL FINANCIAR

Nicăieri în UE contribuţiile sociale nu sunt trecute integral în sarcina angajatului

Guvernul pregăteşte cea mai mare schimbare a felului cum sunt calculate şi plătite contribuţiile sociale pentru angajaţi, însă obiectivul acestei schimbări este neclar. Din punctul de vedere al filosofiei taxării, împărţirea poverii contribuţiilor sociale în mod egal între angajat şi angajator are un rost. Oamenii sunt, mai ales la început de carieră, puţin conştienţi că au nevoie de pensie peste 40 de ani de activitate sau de îngrijiri medicale. De aceea, angajatorul este chemat să contribuie la fondul de pensie al salariatului şi la fondul de sănătate, în mod egal cu salariatul. Ideea este că angajatorul are o responsabilitate faţă de salariat, nu numai în a-i plăti munca prestată, dar şi pentru a-i asigura o viaţă sănătoasă şi o securitate socială.

Băncile din Europa sunt în fierbere: Se aud zvonuri privind o fuziune dintre UniCredit şi Commerzbank

UniCredit Italia a anunţat recent că este interesată de o eventuală fuziune cu Commerzbank, a doua bancă germană, potrivit unor surse citate de Reuters. Dacă se va concretiza tranzacţia, ar urma să se creeze una dintre cele mai mari bănci din Europa. Cea mai mare bancă italiană, care caută potenţiali parteneri în Europa, a semnalat că este interesată de o fuziune, care ar putea avea loc odată ce planul de restructurare al băncii va fi finalizat, în următorii doi ani. Deşi este încă în stadiu incepient, interesul UniCredit pentru Commerzbank, guvernul german, care deţine 15% din Commerbank, după ce a salvat-o în timpul crizei financiare, ar putea să paveze o fundaţie pentru ceea ce ar fi una dintre cele mai mari fuziuni din istoria băncilor europene, din afara graniţelor unei singure ţări.

Cum a ajuns o ţară care era de 12 ori mai bogată decât China să fie măcinată de sărăcie si conflicte

În 1950, când majoritatea ţărilor de pe glob se zbăteau să-şi revină după cel de-al doilea război mondial, Venezuela era extrem de bogată, având al patrulea PIB per capita din lume. Astfel, ţara era de două ori mai bogată decât Chile, de patru ori mai prosperă decât Japonia şi de 12 ori mai bogată decât China. Din păcate pentru Venezuela, această situaţie nu avea să continue foarte mult. În perioada 1950-1980, economia venezueleană a crescut constant, iar în 1982 era cea mai prosperă economie din America Latină. Autorităţile s-au folosit de resurse vaste de petrol pentru a plăti diferite programe sociale, în sănătate, educaţie, transport sau alimentaţie. La vremea aceea, muncitorii din Venezuela erau printre cel mai bine plătiţi din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb