REVISTA PRESEI - 22.10.2010

W.H.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Voiculescu către Şereş în dosarul privatizărilor strategice: "Scrie de tine că eşti trădător şi spion? O să vorbesc cu Tucă" - Stenograme

Patronul trustului Intact, Dan Voiculescu, l-a asigurat în 2006 pe fostul ministrul conservator al Economiei, Codruţ Şereş, în plin scandal privind dosarul privatizărilor strategice în care era implicat ministrul conservator, că o să îl ajute să îşi spele imaginea prin cotidianul "Jurnalul Naţional", potrivit unor interceptări din dosarul aflat la ÎCCJ. Dosarul privatizărilor strategice, care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conţine înterceptări telefonice între fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş - inculpat în dosar - şi senatorul PC Dan Voiculescu, fondatorul grupului de presă Intact.

Buget "obscen" pentru UE în vreme de austeritate pentru europeni

În timp ce ţările din UE iau măsuri economice drastice, eurodeputaţii sfidează recesiunea umflând bugetul pe anul viitor. Europarlamentarii au votat un buget de 129 de miliarde de euro pentru 2011, cu 7,3 miliarde mai mult ca anul acesta. Criticile cele mai dure vin din partea Marii Britanii. Ministrul pentru Afaceri Europene de la Londra, David Liddington, a calificat creşterea bugetară cu aproape 6% drept "scandaloasă", în timp ce premierul britanic, David Cameron, întrebat în legătură cu "bugetul obscen votat de europarlamentari", a promis să se lupte pentru ca UE "să se întindă cât îi e plapuma".

Oltchim poate fi vândută într-un an

Reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au discutat ieri şi despre iniţierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) şi Cuprumin, alături de alte proiecte de vânzare de acţiuni la companii din sectorul energetic. Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, spune că, într-un an, compania ar putea fi scoasă la privatizare, după ce se vor finaliza majorarea de capial şi programul de investiţii.

CURENTUL

Penalul Alistar - pe cale să fie infiltrat de coaliţia GRIVCO în CSM

Aşa cum am semnalat la sfârşitul lunii trecute, alianţa GRIVCO a decis să se substituie societăţii civile şi să-şi plaseze, prin orice mijloace, în numele acesteia, un reprezentant fidel în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Numele pupilului este Alistar. Teodor Victor Alistar, o invenţie plină de fisuri penale a mafiei PSD-PNL, individ infiltrat cu succes în aşa-zisa societate civilă. El este promovat în tandem cu un alt "civil" de aceeaşi teapă, Vrabie, tovarăş de ONG şi repartizat în Consiliul Naţional de Integritate (CNI). Cel care a primit sarcina pe linie de partid să asigure plasarea cu succes a cuplului Vrabie-Alistar în instituţiile menţionate este Toni Greblă, şeful comisiei juridice din Senat.

Angajaţii de la Realitatea Media ameninţă cu proteste de la 1 noiembrie

În scrisoarea dată publicităţii pe paginademedia.ro, foştii angajaţi de la Realitatea Media ameninţă că vor organiza proteste, începând cu 1 noiembrie, la sediul Realitatea Media şi vor divulga informaţii interne care vor scădea credibilitatea grupului de presă. Scrisoarea îi este adresată lui Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului Realitatea Caţavencu.

Vlas: "Banii din FNI erau retraşi pe semnătura domnului Vîntu! Semnătura există!"

La mai puţin de 24 de ore de la eliberarea sa condiţionată, Ioana Maria Vlas face noi declaraţii despre vinovăţia lui Vîntu în dosarul FNI. Vlas susţine că există semnături ale lui Sorin Ovidiu Vîntu pe acte din dosarul FNI, pe care procurorul Irinel Păun "nu a vrut" să le vadă. "Nu am fost mâna dreaptă a lui Vîntu, a fost altcineva. Eu am fost un obraz curat pe care lumea l-a respectat şi investitorii l-au crezut!", a declarat Vlas la Antena 3, preluată de ziare.com. Vlas mai spune că Vîntu ducea o politică de dictat, umflând mult creşterile din fond, şi că el este cel care, cu girul fostului ministru Decebal Traian Remeş şi al premierului Radu Vasile, a reuşit să facă CEC, o instituţie de stat, să gireze FNI. "O asemenea stupizenie nu există în toată lumea", a comentat ea.

Degetelul, de Tia Şerbănescu

De bine ce se împrumută din greu pentru a acoperi golurile bugetare fără a reuşi să impună măsurile de austeritate pe care toată lumea le atacă la tribunal, la televizor şi pe străzi, guvernul Boc a căzut în cap, în mod spectaculos, împins de astă dată de proprii deputaţi pe care dl Mircea Toader i-a condus, prin eroare, spre o gaură de un miliard de euro. Votul prin care puterea a votat două legi (scăderea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor de până-n 2000 de lei pentru care îi mulţumim din suflet) aflate în "discordanţă cu strategia bugetară", va rămâne de pomină. Or fi crezut că sunt în 2012 şi trebuie să facă daruri pentru alegeri?

Nici măcar pesediştii nu cred în succesul moţiunii

În aşteptarea votului de joia viitoare la moţiunea de cenzură îndreptată împotriva Cabinetului Boc, coaliţia Grivco dă semne de oboseală în conturarea unei strategii eficiente după ce au negociat pompieristic "pielea ursului din pădure" pe funcţii şi ministere în eventualitatea unui succes. Pe de altă parte, liderii social-democraţi au ieşit din nou la rampă ieri şi au luat la ţintă propunerile confraţilor liberali prin vocea preşedintelui PSD, Victor Ponta. Acesta a declarat ieri că discutiile cu liberalii privind propunerile de premier pentru un guvern de criză vor avea loc după votul asupra moţiunii de cenzură, adăugând că în general PNL nu are "mână bună" la independenţi.

CURIERUL NAŢIONAL

Al patrulea asediu asupra Registrului Comerţului

Deputaţii PSD şi PNL au adoptat un amendament la Legea Registrului Comerţului prin care transferă Serviciul de Asistenţă Juridică în subordinea CCIR. Nicolescu: În condiţiile în care bugetul de stat are mare nevoie de bani, este inadmisibil să se facă un asemenea cadou Camerelor de Comerţ. Agathon: Bătălia se dă pe banii Registrului, iar noi distrugem în acest fel un sistem funcţional de ani de zile.

Deputaţii PSD şi PNL din Comisia Juridică au adoptat săptămâna aceasta un amendament la Legea Registrului Comerţului prin care transferă Serviciul de Asistenţă Juridică, care în prezent se află la Registrul Comerţului, în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Practic, modificarea ar permite CCIR să preia întreg Serviciul de Asistenţă Juridică, care deţine date şi informaţii despre firmele private şi se ocupă cu întocmirea actelor de înregistrare a firmelor. Modificarea legii s-a făcut însă printr-un artificiu, în lipsa deputaţilor PDL, şi urmează a fi supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor (n.r.- forul decizional).

S-a mizat prea mult pe China?

Andrei Ciubotaru (Tradeville): Scenariul creşterii economiei globale avea la bază un avans al consumului intern chinez pe baza extinderii creditului. Decizia de luni a băncii centrale de majorare a ratelor de dobândă pentru yuan contrazice aşteptările pieţei. Virgil Petrea (WBS): Autorităţile de la Beijing par să pregătească ţara pentru o aterizare uşoară. Ieri Bursa de la New York a avut o deschidere pozitivă, continuând în nota de marţi, când indicele S&P500 a recuperat 1,05% după scăderea din prima şedinţă a săptămânii. Reîntoarcerea dolarului american pe o tendinţă de depreciere a favorizat această mişcare, însă în prima oră de tranzacţionare indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial ezita să treacă decisiv de rezistenţa de 11.100 de puncte definită în sesiunile precedente.

Băncile trebuie să înceapă să execute masiv proiectele imobiliare

Reff: În viitorul apropiat am putea vedea primele proiecte imobiliare nefinalizate preluate de bănci. Analiştii susţin că prin executarea silită a dezvoltatorilor piaţa se va prăbuşi cu 60% şi astfel se va ajunge la preţul real. Băncile puteau fi mult mai agresive decât până acum, contractele de finanţare permiţându-le asta, dar în viitorul apropiat ar putea apărea primele proiecte imobiliare preluate de creditori, conform Reff&Asociaţii, care notează că activele administrate profesionist vor fi susţinute în continuare. Reprezentanţii firmei de avocatură consideră însă că preluarea de către bănci a unor proiecte imobiliare ar trebui tratată cu maximă prudenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Blocurile din Bucureşti în care dau năvală hoţii

Drumul Taberei, Pantelimon, Dristor (străzile Râmnicu-Vâlcea şi Râmnicu-Sărat), bulevardele Magheru şi Unirii. Acestea ar fi, potrivit datelor strânse de reporterii EVZ de la majoritatea secţiilor de poliţie din Capitală, cele mai "vulnerabile" zone în calea hoţilor. Mai exact, blocurile de pe aceste artere sunt "campioane" la capitolul spargeri atât anul trecut, cât şi în primele nouă luni ale acestui an. Cifrele par incredibile, în condiţiile în care, spre deosebire de blocurile din alte zone ale Capitalei sau din alte oraşe ale ţării, marea majoritatea imobilelor cel mai des vizitate de răufăcători sunt dotate cu sisteme minime de siguranţă (interfon, sistem de iluminat pe senzori, sistem de închidere automată a uşii pe bază de cartelă). Problema este însă că aceste sisteme nu sunt folosite.

"Premierii" lui Crin nu au trecut testul - Ponta

Preşedintele PSD spune că liberalii "n-au avut mână bună la independenţi", toţi cei pe care i-au promovat plecând la Traian Băsescu. Partidul Social Democrat va avansa, în negocierile cu PNL, un singur nume de premier: Victor Ponta. Acest nume v-a fi rostit doar în eventualitatea unui succes al moţiunii de cenzură. Cum şansele de reuşită sunt destul de mici, Victor Ponta rezistă presiunilor făcute de Crin Antonescu în privinţa stabilirii unui nume de premier al "guvernului de criză" înaintea votului la moţiune.

Pierderi de 4,5 trilioane de dolari din cauza problemelor de biodiversitate

Lipsa de acţiune pentru a limita distrugerea mediului şi dispariţia anumitor specii costă comunitatea internaţională trilioane de dolari în fiecare an, potrivit unui studiu citat de DPA. O astfel de pierdere nu face decât să agraveze situaţia globală, mai ales din ţările sărace, potrivit raportului întocmit de Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) la cea de-a zecea reuniune internaţională pe teme de biodiversitate, de la Nagoya, în centrul Japoniei. Costul total anual al reducerii biodiversităţii este estimat între 2 si 4,5 trilioane de dolari americani sau între 3,3 şi 7,5% din produsul intern brut la nivel global, se arată într-o analiză a PricewaterhouseCoopers (PwC), publicată luna trecută.

FINANCIARUL

DNA îşi cumpără echipamente de ascultare de 500.000 de lei de la un SRL de bloc

De-ale interceptării pentru DNA: aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, accesorii pentru echipamente audio şi video, microfoane, pachete software de prelucrare a imaginilor, obiective pentru aparate de fotografiat etc. În plin scandal al interceptărilor telefonice care readuce în discuţie fantoma statului poliţienesc, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face achiziţii de tehnică de ascultare şi fotografiere de la un SRL de bloc prin clasica metodă a licitaţiei la care se prezintă un singur ofertant care bineînţeles că şi câştigă. Cum era de aşteptat, în spatele unicului asociat al SRL-ului câştigător, un tânăr de 28 de ani, se află tatăl acestuia, un fost asociat cu Liviu Tarsea, directorul general al firmei de securitate G4S.

Cursul de schimb continuă să urce. Tendinţa se va manifesta până la moţiune

Leul a continuat să se deprecieze şi ieri, înregistrând un nou nivel maxim din 1 iulie până în prezent. Cursul de schimb afişat de BNR a urcat cu 0,42 bani faţă de referinţa de miercuri, până la 4,3126 lei/euro. Potrivit dealerilor, majoritatea jucătorilor speculează pe tema moţiunii şi consideră că trendul de depreciere va rămâne până miercuri, când se va dezbate textul moţiunii şi se va supune la vot. În acelaşi timp, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că deciziile luate de Parlament privind reducerea TVA şi neimpozitarea unor pensii au influenţat cursul de schimb al leului, "care câteodată are sensibilităţile lui, iar ieri (miercuri - n.r.) leul a fost sensibil".

Olanda, Elveţia şi Suedia deţin cele mai bune sisteme de pensii

Indicele mondial Mercer Melbourne privind sistemele regimurilor de pensii le clasează în funcţie de gradul lor de suficienţă, de viabilitatea şi integritatea lor. Niciunul dintre cele 14 state cuprinse în acest indice nu a obţinut cota A, adică un scor de peste 80 de puncte Franţa continuă să fie teatrul celor mai ample demonstraţii de protest faţă de noua lege a pensiilor, care măreşte vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, cu prelungirea ulterioară până la 65 de ani. Autorităţile de la Paris, în frunte cu preşedintele Nicolas Sarkozy, au avertizat că nimic nu va opri punerea în aplicare a noilor măsuri de reducere a deficitului bugetar.

Fondul Monetar a solicitat guvernului să privatizeze Oltchim

Delegaţia Fondului Mondial Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, prezentă în aceste zile în România, a cerut ieri ministrului Economiei, Ion Ariton, să grăbească vânzarea pachetelor minoritare sau majoritare deţinute de stat la unele societăţi economice, insistând pe iniţierea procesului de privatizare a combinatului Oltchim. Gândită încă de la finele anilor "90, privatizarea unităţii vâlcene a fost blocată de actualii guvernanţi pentru că, spun ei, vor să consolideze întreprinderea, urmând ca apoi să se aducă în discuţie redeschiderea dosarului vânzării.

Fitch: Băncile din România, printre cele mai vulnerabile din regiune la o nouă criză

Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, întrucât volumul de împrumuturi neperformante rămâne ridicat, iar avansul economic lent limitează creditarea. "Băncile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calităţii activelor, în România (...). Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria par, de asemenea, a avea o situaţie mai slabă din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, Michael Steinbarth, director la Fitch Londra. În perioada crizei, băncile din Europa de Est, inclusiv diviziile UniCredit, cele ale Erste Group şi Société Générale, au refinantat cu dificultate datoriile, inclusiv cele contractate pentru împrumuturi ipotecare în valută şi credite de consum. Băncile din România şi Bulgaria sunt ameninţate şi de riscul unei extinderi a crizei datoriilor din Grecia.

Reducerea TVA ar putea avea aceeaşi soartă ca Legea de majorare a salariilor profesorilor

Amânarea poate surveni de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. În PDL nimeni nu a fost sancţionat, din cauza "presiunilor create de moţiunea de cenzură". Chiar dacă Parlamentul a votat reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, guvernanţii au mai multe variante pentru ca cele două acte normative să nu fie aplicate. Deocamdată, ei aşteaptă un semnal de la Traian Băsescu. În funcţie de decizia şefului statului, democrat-liberalii sunt pregătiţi să intervină atât la nivel parlamentar, cât şi din Executiv. Cele două legi ajung la Palatul Cotroceni cel mai probabil luni, întrucât timp de cinci zile trebuie să rămână la Camera Deputaţilor, pentru eventuale sesizări de neconstituţionalitate. Ulterior, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile să decidă dacă promulgă legile sau le trimite înapoi la Parlament.

Bursa din Varşovia: Fiecare privatizare aduce mii de investitori noi în piaţă

De la tranzacţii de 2.000 $ pe zi în 1991, piaţa poloneză a ajuns la 400 mil. $. Robert Kwiatkowski, directorul de dezvoltare al Bursei din Varşovia, cea mai importantă piaţa de capital din regiune, spune că a fost nevoie de 20 de ani pentru educarea populaţiei, dar acum ofertele publice iniţiale (IPO) sunt o metodă foarte populară pentru atragerea de capital. Spre deosebire de piaţa românească, pe care foarte puţine companii o accesează pentru finanţare, cea din Polonia a devenit una dintre cele mai dinamice din Europa în ceea ce priveşte numărul de companii listate anual.

GÂNDUL

Generaţia crizei: 75% dintre elevi - "analfabeţi ştiinţific", 50% dintre studenţi - candidaţi la şomaj

Gândul vă prezintă în exclusivitate raportul privind situaţia învăţământului, înaintat de guvern Parlamentului. Şcolile româneşti se golesc de elevi în ritm alert, numărul profesorilor este în cădere liberă, rezultatele şcolarilor sunt din ce în ce mai proaste, iar per ansamblu sistemul educaţional din România deţine unele dintre cele mai triste recorduri din Europa. Situaţia este recunoscută oficial de Ministerul Educaţiei în Raportul privind Starea Învăţământului, document care confirmă involuţia din ultimii ani.

Ce vinde Fiscul

Multe sedii ale administraţiilor fiscale s-au transformat în urma executărilor silite în magazine de chilipiruri. Doritorii trebuie să achite o taxă de participare de 10% din preţul de pornire şi să aibă o copie după actul de identitate. Sortimente de coniac, căni pătrate, boluri albe pentru cereale, farfurii "Elena" şi "Rodica", covoraşe de baie, obiecte şi accesorii pentru baie, râşniţe de cafea, perdele de Paşcani, televizoare color, biciclete, mese de biliard, dar şi apartamente, terenuri şi un plug portocaliu. Toate aceste produse sunt puse la vânzare de către Fisc la sediile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ţară, licitaţiile urmând să fie organizate în următoarele zile.

Măsurile de austeritate au reaprins contrabanda cu ţigări. "Plugarul" afumă ambele Moldove

Comerţul ilicit cu ţigări a crescut vizibil după 1 iulie, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, iar statul va pierde şi mai mulţi bani din taxele neplătite, avertizează reprezentanţii industriei. Astfel, dacă la 1 iulie, 21,3% din ţigări erau vândute la negru, la 1 septembrie, contrabanda deţinea o cotă de piaţă de 24,4%, potrivit unui studiu realizat de compania Novel Research la nivel naţional. "Este efectul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern de la 1 iulie. S-au tăiat bonusurile la autorităţi, iar motivaţia a avut mult de suferit", a declarat, joi, Adrian Popa, directorul de afaceri corporatiste al British American Tobacco, cu ocazia unui eveniment organizat la Iaşi, pe tema contrabandei cu ţigări. Şi creşterea TVA a contribuit la acest fenomen.

JURNALUL NAŢIONAL

Alţi 8.000 de angajaţi, daţi afară de la CFR

Conducerea CFR Călători se pregăteşte să elimine facilităţile pentru elevi şi studenţi, să scadă salariile angajaţilor cu 25%, să concedieze alţi 8.000 de oameni şi să renunţe la orice angajări pentru următorii doi ani. Acestea sunt prevederile trecute în contracul de mandat pe care directorul CFR, Liviu Pescăraşu, l-a semnat în luna mai a acestui an. Noile reglementări, dacă sunt acceptate şi vor fi aplicate, sunt apă de ploaie pe lângă planul iniţial pe care Anca Boagiu l-a avut pentru CFR Călători.

Stelian Tănase: "Stenogramele, mărturia şantajului"

"Faptul că sunt ascultat a devenit pentru mine a doua natură. Din martie "83 - iată, sunt de-atunci aproape 30 de ani! - am probe prin dosarele de la CNSAS că-mi sunt interceptate convorbirile. Având în vedere că am aflat că sunt în vizorul serviciilor secrete încă din facultate, pot să spun că toată viaţa am fost urmărit. Problema e că acum nu mai apar, ca pe vremea comunismului, dovezi la dosar peste ani de zile, ci apar stenogramele în presă după şase luni.

Tăriceanu: "România se îndreaptă spre dictatură"

Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a cerut joi audierea în Parlament a şefilor de servicii secrete pentru a lămuri modul în care stenogramele discuţiilor telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu au ajuns în presă. Tăriceanu a semnalat că este necesar să se ştie cine aprobă şi la cererea cui se fac transcrierile convorbirilor interceptate, mai ales că cele apărute în presă nu au nici o relevanţă pentru cazul instrumentat. "Ne întrebăm ce se întâmplă în România cu Justiţia care funcţionează după modelul Big Brother. Drepturile şi libertăţile cetăţeneşti nu sunt respectate. Avem înregistrarea convorbirilor care implică ziarişti, dar care nu au legătură cu subiectul cauzei", a spus Tăriceanu.

ROMÂNIA LIBERĂ

UE vs România: cât te costă să trăieşti

Românii consumă unele dintre cele mai ieftine alimente din UE, însă nu şi dacă luăm în calcul puterea de cumpărare. Paritatea puterii de cumpărare surprinde nu diferenţa dintre venituri, care în cazul României poate merge chiar la un raport de unu la zece faţă de cele mai dezvoltate ţări din UE. Indicatorul arată doar diferenţa de preţuri dintre ţări, adică efortul cumpărătorilor la un venit presupus egal. De exemplu, un român care se mută în vest va avea un standard de viaţă aproape înjumătăţit pentru aceiaşi bani, în timp ce un străin care vine în România va putea cumpăra de două ori mai multe lucruri.

Cum îşi taie România finanţarea de sub picioare

Votul populist al parlamentarilor reaminteşte investitorilor că România nu este un datornic pe care să te poţi baza. Leul s-a depreciat ieri până aproape de 4,32 de unităţi pentru un euro, după ce speculatorii au sesizat oportunitatea pe termen scurt deschisă în urma degringoladei din Parlament şi au marcat profiturile înainte ca BNR să intervină. În ultimele săptămâni, leul s-a depreciat încet, dar sigur, cu toate că monedele din regiune - zlotul, coroana, forintul - au fost favorizate de fluxurile financiare internaţionale şi au câştigat 4 până la 7% faţă de euro. Pe termen lung, faptul că România a decis reducerea TVA şi a impozitelor pentru pensii fără să ştie ce pune în loc readuce în prim-plan incertitudinea politică şi riscul ca România să nu-şi poată ţine sub control

finanţele publice.

ZIARUL FINANCIAR

Petrom pierde 100 mil. euro în Kazahstan

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, înregistrează rezultate dezamăgitoare în Kazahstan, ceea ce a dus la o reevaluare în minus a activelor respective cu circa 100 de milioane de euro. Această sumă se va tăia din profitul net al companiei din al treilea trimestru. "Performanţa din Strasshof (Austria) şi cea a activităţilor Petrom din Kazahstan sunt sub aşteptările noastre", se arată într-un raport al OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Când va reuşi statul să ramburseze datoriile către firme în 30 de zile?

Decizia Parlamentului European (PE) de a stabili un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autorităţile publice din statele membre le au la companii este benefică pentru mediul de afaceri şi ar putea da un imbold revenirii economice, în opinia analiştilor şi consultanţilor fiscali. Condiţia este ca reglementarea europeană să fie aplicată cât mai repede şi în România şi să includă şi penalizările pe care le-ar putea suferi statul dacă nu-şi rambursează datoriile către companii în termenul legal.

Petrom are ghinion pe pieţele externe: după retragerea din Rusia, nici Kazahstanul nu mai merge

După două trimestre cu profituri în creştere, Petrom ar putea raporta din nou cheltuieli extraordinare care să-i mănânce semnificativ din profit. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, se confruntă cu o producţie de hidrocarburi sub aşteptări în Kazahstan, singura piaţa externă pe care firma mai este prezentă după ce în septembrie producătorul de petrol şi gaze a decis să pună punct aventurii de explorare din Rusia.

Investitorii n-au scăpat de mersul la Fisc, deşi Finanţele vor să modifice iar impozitul pe Bursă

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat joi declaraţia pe care investitorii de pe Bursă trebuie să o completeze pentru stabilirea impozitului reprezentând plata anticipată trimestrială pe câştigurile obţinute la bursă. Investitorii mai au la dispoziţie doar două zile, până pe 25 octombrie, pentru plata a 16% din profitul realizat în trimestrul al treilea. Ministerul Finanţelor vrea să modifice însă din nou Codul fiscal în privinţa declarării şi plăţii impozitului pe Bursă, însă proiectul se află în prezent în dezbatere publică.

Banca Transilvania mizează pe creditele de consum în lei pe final de an

Banca Transilvania, singurul jucător de top zece cu capital majoritar privat românesc, încearcă să impulsioneze vânzările de credite de consum în lei pe final de an şi a redus cu un punct procentual, la 7%, marja de dobândă aplicată peste indicatorul Robor la şase luni.

Totodată, banca a reluat o campanie derulată în primăvară şi promite scutirea de la plata unei rate lunare clienţilor care accesează un împrumut până la finalul anului şi cheltuie cel puţin jumătate din sumă pentru plăţi cu cardul.

Austriecii de la Erste sunt sceptici că statul îşi va ţine toate promisiunile la Fondul Proprietatea

Heinz Bednar, CEO al companiei austriece Erste Asset Management, cu active în gestiune de peste 45 mld. euro în regiunea Europei Centrale şi de Est, spune că dependenţa de deciziile politice este principala problemă a Fondului Proprietatea care ar putea avea aceeaşi soartă ca Fondul Veteranilor de Război din Croaţia, în sensul că puţine dintre companiile nelistate din portofoliul fondului ar putea ajunge pe Bursa de la Bucureşti. În cazul Fondului Veteranilor din Croaţia, statul a adus pe piaţa de capital doar două companii şi nu 15, aşa cum a fost planul iniţial la înfiinţarea fondului în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb