• ADEVARUL
• Ridicarea vizelor pentru România, incertă
Negocierile dintre UE şi Canada pe tema acordului de parteneriat comercial au eşuat. Ridicarea vizelor pentru România depindea de acordul dintre UE şi Canada. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri dimineaţă, la Bruxelles, în marja Consiliul European, că România şi Canada au ajuns la un acord privind ridicarea vizelor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada.
• Concluziile summitului UE: fără alte sancţiuni pentru Rusia, migraţia să fie oprită în mod natural
Principalele concluzii desprinse în urma reuniunii de toamnă a Consiliului European sunt: migraţia trebuie oprită, prin sprijinirea ţărilor de origine pentru a-şi dezvolta economiile, UE nu va impune alte sancţiuni Rusiei, iar negocierile dintre UE şi Canada privind semnarea unui acord comercial au eşuat, ceea ce pune sub semnul întrebării ridicarea vizelor pentru România.
• De ce blochează valonii acordul de liber schimb UE-Canada
Valonii sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul agriculturii lor, la standardele lor sociale şi de mediu, rolul autorităţilor publice, precum şi la alte asemenea tratate care s-ar ar putea semna pe viitor, este vorba mai ales de tratatul de liber schimb în negocieri cu SUA TTIP. Vocile critice la adresa acordurilor de liber schimb transatlantice s-au înmulţit în ultimul an în rândul europenilor. Opozanţii susţin că aceste tratate vor acorda mult prea multă putere multinaţionalelor în detrimentul consumatorilor şi a muncitorilor prin înfiinţarea unor curţi de arbitraj pentru rezolvarea disputelor dintre companii şi executive.
• Iohannis versus Patriarhul, în disputa privind cuplurile homosexuale şi habotnicii religioşi
Să discuţi public, cu subiect şi predicat, despre homosexualitate şi lesbianism, adică "ceilalţi români", a fost mereu un tabu pe care nimeni, sub nicio formă, nu avea voie să-l atingă. În caz contrat, se isca un "potop" de reacţii. Ceea ce s-a şi petrecut după ce în România mileniului 3 un preşedinte a deschis, într-un final, discuţia pe care alte state, cu care mereu ne comparăm, au avut-o demult.
• Marian Munteanu a minţit până la capăt. A fost sursa "Ioan" plătită de Securitate şi şi-a văzut, în 2009, dosarul de la CNSAS
Marian Munteanu, liderul formaţiunii politice Alianţa Noastră România, cu care s-a înscris în cursa electorală pentru parlamentare, a fost sursa "Ioan" a Securităţii, a scris note informative despre profesori şi colegi de facultate. Deşi a negat permanent această colaborare, susţinând că aşteaptă de 12 ani un răspuns de la CNSAS, instituţia menţionată a precizat că fostul lider din Piaţa Universităţii şi-a văzut, încă din 2009, dosarul de reţea.
• De ce ne sufocăm 600.000 de oameni la metrou? Avem un Bucureşti expirat de 16 ani
Haosul de la metrou sesizat de bucureşteni scoate la iveală un detaliu uluitor: Capitala funcţionează după un plan urbanistic care nu a mai fost revizuit de 16 ani, fără să existe o corelare între dezvoltatori şi punctele de transport. Dovadă: zona de nord s-a expandat cu firme, iar metroul nu mai poate face faţă vadului de oameni. De exemplu, în 2009, Metrorex transporta zilnic 450.000 de călători, iar acum numărul depăşeşte 600.000 de persoane, fiind în continuă creştere.
• Propunerile USR pentru Cioloş: Anularea tuturor pensiilor speciale şi ridicarea imunităţii aleşilor fără aviz politc
Uniunea Salvaţi România a prezentat, joi, principalele propuneri din programul politic care vor fi transmise premierului Dacian Cioloş, printre acestea aflându-se anularea tuturor pensiilor speciale, ridicarea imunităţii parlamentarilor, a miniştrilor şi a foştilor miniştri să se facă fără avizul Parlamentului sau a preşedintelui, dar şi aplicarea confiscării extinse a averii, pentru recuperarea prejudiciilor. Nicuşor Dan a afirmat după depunerea semnăturilor că îi propune premierului Dacian Cioloş un document cu măsuri punctuale pe care să le insereze în programul de guvernare.
• Bătălia pentru Mosul. 550 de familii sunt folosite pe post de scuturi umane
Militanţi din gruparea jihadistă Stat Islamic au obligat 550 de familii să-şi părăsească satele din împrejurimile Mosul şi le-au adus în acest oraş irakian aflat sub asediul forţelor coaliţiei anti-jihadiste pentru a le ţine cu forţa în apropierea poziţiilor pe care le deţine gruparea în oraş, cel mai probabil pentru a le folosi pe post de scuturi umane, a acuzat vineri o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani. Odată ajunşi în Mosul, civilii sunt amplasaţi "în apropierea clădirilor aflate sub controlul SI şi în două locuri din care operează (jihadiştii). Şi atrocităţile nu se opresc aici. Combatanţi ai forţelor kurde "peshmerga", luaţi prizonieri de gruparea jihadistă au fost executaţi joi în centrul oraşului.
• Ştire ca la Radio Erevan: Preşedinţia şi SRI au comandat spionarea lui Kovesi
Klaus Iohannis a declarat ieri că Preşedinţia nu a fost implicată în afacerea "Black Cube", iar SRI a participat la prinderea infractorilor din această afacere. Reacţia a venit după ce România TV a publicat un document despre care susţine că este declaraţia dată în Israel de unul dintre suspecţii din acet caz. "Este caraghios. SRI, nu numai că a protejat acea acţiune, dar a participat la prinderea infractorilor. Nu intru în detaliile dosarului. Eu nu am date din dosar, ele sunt la DIICOT, dar nu există instituţii care au apărat infractori. Că unii provin din instituţii, asta am mai văzut-o", a declarat Klaus Iohannis.
• Iohannis face un pas înapoi în problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex
Preşedintele Klaus Iohannis a spus că declaraţiile sale de toleranţă au fost interpretate în mod greşit, ceea ce arată nevoia de conciliere socială. Şeful statului a spus că nu a intenţionat să atace Biserica Ortdoxă Română sau o altă Biserică. "Au perfectă dreptate. Deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată nevoia de conciliere, de pace socială. Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat să acuz Biserica Ortodoxă Română sau Biserica Pendicostală. Eu am atras atenţia asupra unor pericole. Coaliţia pentru Familie mi-a spus să detaliez. Au dreptul la petiţie. Este un demers constituţional. Nu a pus nimeni ceva sub semnul întrebării. Doresc o discuţie onestă, calmă", a spus Klaus Iohannis.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CEL MAI MARE ACT DE SPIONAJ din istoria statului american
Statele Unite lovite crunt din interior. Un fost colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională de este acuzat de "cel mai mare act de spionaj" din istoria Statelor Unite ale Americii. Conform Mediafax, bărbatul ar fi sustras materiale digitale clasificate şi informaţii secrete, iar acţiunea sa este considerată cel mai mare act de spionaj asupra organului de stat american. Astfel, în ultimii două decenii, americanul Harold T. Martin III ar fi sustras 50 de terabiţi de informaţii şi "şase cutii încărcate de documente". Acţiunile sale au fost făcute fără ca nimeni să simtă ceva suspect în legătură cu acestea. Multe dintre documentele sustrase au putut fi găsite în camionul său, pe bancheta maşinii şi în biroul pe care îl folosea la domiciliul privat.
• Black Cube şi dezvăluirea anului
Black Cube şi dezvăluirea anului: "Am avut autorizaţie de la cel mai înalt nivel din România". Adriana Manoli, avocata fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, arestat în dosarul spionării Laurei Codruţa Kovesi de israelienii de la Black Cube, a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, că documentele publicate vineri în presă, din dosarul Black Cube, sunt reale şi a confirmat că declaraţia aparţine lui Dan Zorella, fost ofiţer al Mosadului şi unul dintre cei care au fondat Black Cube.
• Dragnea îl atacă pe preşedintele Iohannis
La puţin timp după ce şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat că nici Preşedinţia, nici el, nu au fost implicaţi în celebrul scandal Black Cube, liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac fără precedent la adresa preşedintelui României. "Dacă acel document e real, parte a unei declaraţii, la dosar, la DIICOT, prima întrebare e de ce nu a fost chemat preşedintele la audieri? Dacă era un alt cetăţean, era chemat imediat. Mi se pare foarte grav, foarte greu de înţeles aşa ceva, ca şeful statului să folosească acest tip de operaţiune, profund ilegală. Ce reiese: că vrea să o dea jos pe Kovesi, că asta era ţinta. Asta ar fi o dovadă maximă de ipocrizie, să vii la televizor să vii să spui că susţii lupta anticorupţie şi pe cea care conduce această luptă, şi în subteran, în mod ocult, vrei să o dai jos. Dacă e adevărat, avem o foarte mare problemă.", a spus Liviu Dragnea.
• Luptă surdă în Poşta Română
Sindicaliştii din Poşta Română sunt nemulţumiţi de propunerile venite din partea conducerii companiei pentru a soluţiona revendicările lor, acestea fiind considerate inacceptabile, iar negocierile continuă, a declarat liderul Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Matei Brătianu. "În momentul acesta continuă negocierile. Compania a venit cu propuneri inacceptabile din punctul nostru de vedere. Una din ele ar fi să suspendăm acordarea salariilor compensatorii, ori acestea le-am avut în contractul colectiv de muncă, tocmai ca să nu poată da afară oricând şi să salveze în felul acesta soarta companiei", a spus Matei Brătianu.
• RCS & RDS creşte viteza de upload până la 500 Mbps şi reduce tarifele la serviciile de internet Digi Net Fiberlink
Începând de vineri, 21 octombrie, RCS & RDS creşte vitezele de upload la serviciul de internet Digi Net Fiberlink 300, 500 şi 1000 şi reduce tarifele abonamentelor. Vitezele de upload disponibile la pachetul Digi Net Fiberlink 300 sunt de până la 150 Mbps, pentru Digi Net Fiberlink 500 de până la 250 Mbps şi pentru Digi Net Fiberlink 1000 de până la 500 Mbps şi se aplică clienţilor noi şi existenţi. Astfel, clienţii noi vor plăti pentru pachetul Digi Net Fiberlink 500 34 lei/lună (TVA inclus) de la 39 lei (TVA inclus) şi pentru Digi Net Fiberlink 1000 39 lei/lună (TVA inclus) de la 45 lei/lună (TVA inclus).
• PERICOL RADIOACTIV uriaş în România
Expunerea populaţiei la la radon, un gaz radioactiv care produce cancer şi leucemie, este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sănătăţii românilor. Conform Mediafax, pentru a limita efectele nocive, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca a lansat vineri un proiect cu finanţare europeană de dezvoltare a unor sisteme de reducere a expunerii populaţiei la radon. Iniţiativa reprezintă o premieră în ţara noastră, care s-ar clasa pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte expunerea la radon. "Familiile din România respiră în interiorul caselor un aer viciat şi acuză probleme de respiraţie grave în ultimii ani, de când se aplică directiva de eficienţă energetică şi se construiesc case izolate, în care nu se mai respiră sănătos", a spus Cucoş Dinu de la Universitatea Babeş-Bolyai.
• JURNALUL NATIONAL
• O medalie de aur pentru România la Campionatele Europene individuale de tenis de mas
Perechea formată din soţii Daniela Dodean-Monteiro (România) şi Joao Monteiro (Portugalia) a câştigat medaliile de aur în proba de dublu mixt, vineri, la Campionatele Europene individuale de tenis de masă de la Budapesta. În finală, soţii Monteiro au trecut cu 3-2 (5-11, 10-12, 11-5, 11-6, 14-12) de suedezii Mattias Karlsson/Matilda Ekholm, după ce scandinavii au avut 2-0 la seturi. România a obţinut în această probă şi o medalie de bronz, prin cuplul Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs, învins în semifinale cu 3-0 (11-9, 11-6, 11-8) de Daniela Dodean şi Joao Monteiro.
• Scandalul VW. Cum pot fi despăgubiţi românii afectaţi de Diesel gate
În România, singura organizaţie care a luat apărarea consumatorilor în scandalul Diesel gate este FACIAS. În lipsa unei măsuri guvernamentale sau a unei reacţii din partea importatorului oficial, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut instanţei să oblige autorităţile să ia măsuri pentru protecţia consumatorilor şi pentru protejarea mediului înconjurător. FACIAS subliniază că în tot mai multe state europene guvernele sau organizaţii iau măsuri în sprijinul consumatorilor sau deschid procese colective. În România pare că se încercă muşamalizarea megaescrocheriei. Conform unui raport emis de RAR în România există peste 105.000 de vehicule afectate de softul mincinos.
• 20% din afaceri, conectate offshore
Peste 5.300 de firme din România au cel puţin un acţionar persoană juridică offshore şi au derulat în ultimul an afaceri de 48 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional. Cele mai multe activează în imobiliare şi comerţ. Firme locale sau multinaţionale din România şi-au deschis conexiuni în paradisurile fiscale, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, iar oamenii de afaceri nu trebuie blamaţi, pentru că ei încearcă să îşi optimizeze business-urile, respectând legislaţia, arată un studiu prezentat şi în Parlamentul European.
• Vodafone Romania nu mai trebuie să plătească amenda primită de la AMCOM
Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea obligaţiei Vodafone România de a plăti amenda de 100.000 de lei, aplicată, luna trecută, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a anunţat, vineri, operatorul telecom, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES. Astfel, instanţa a dispus, până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a Deciziei ANCOM, suspendarea măsurilor cu efect retroactiv impuse de către Autoritate.
• Dezvoltatorii pariază pe creditele bancare
Agenţii imobiliari spun că acei clienţi care doresc să-şi cumpere anul viitor o locuinţă prin Programul Prima Casă trebuie să se orienteze din timp, pentru a fi siguri că prind fondurile, şi să semenze un precontract cu care să meargă la bancă. Nu trebuie să se teamă că nu prind programul pentru că marile bănci au deja alternative bune la Prima Casă. Singura deosebire este mărimea avansului. Puţini oameni ştiu că atunci când fondurile Prima Casă se deblochează trebuie să se grăbească pentru că acestea se termină repede. Pentru asta trebuie să aibă un antecontract semnat cu dezvoltatorul.