REVISTA PRESEI 22.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 decembrie 2014

ADEVARUL

România, sub mandatul Iohannis. Prima zi fără "Escu" după aproape 50 de ani

Klaus Iohannis este primul preşedinte din istoria României al cărui nume nu se mai termină cu sufixul "escu". O tradiţie începută de Nicolae Ceauşescu în 1965, când a preluat puterea, continuată de Ion Iliescu şi Emil Constantinescu după 1990, şi încheiată duminică de Traian Băsescu. Parlamentul l-a aşteptat pe Iohannis cu coşuri în care erau flori artificiale. La ora 12 fix, Klaus Iohannis, puţin apăsat de funcţie, intră în sala de plen, fiind aplaudat la scenă deschisă. Urmează momentul mult-aşteptat: depunerea jurământului. Iohannis păşeşte apăsat spre pupitru, atinge cu mâna dreaptă Biblia ortodoxă, deşi este lutheran, şi începe să citească rar jurământul, aşa cum este el scris în Constituţie. Primeşte imediat binecuvântarea Patriarhului Daniel şi este invitat din nou la tribună să ţină primul discurs în calitate de preşedinte al României.

Primul discurs al lui Klaus Iohannis în calitate de preşedinte. "Îmi doresc o Românie scoasă din zona senzaţionalului devenit cotidian"

Klaus Iohannis a ţinut primul său discurs în calitate de preşedinte al României în plenul Parlamentului, în cadrul şedinţei solemne de învestitură în funcţie. "Stau aici în faţa dumneavoastră, astăzi, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o, aceea de a fi Preşedintele lor. Şi îi asigur că voi fi Preşedintele tuturor românilor. Sunt profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele participării la vot, de aspiraţia spre libertate şi prosperitate a românilor. Vă mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. La 25 de ani după căderea comunismului aţi făcut încă o dată să triumfe democraţia şi participarea.

Piaţa Universităţii, după 25 de ani. De la "Jos Ceauşescu!" la "Jos Băsescu!"

În ziua în care România s-a despărţit de Traian Băsescu, în centrul Bucureştiului s-au comemorat 25 de ani de la începutul Revoluţiei care l-a dat jos pe Nicolae Ceauşescu. Lozincile s-au amestecat în nota istoriei tragicomice a românilor. Au fost peste 100 de revoluţionari animaţi de dorinţa de a retrăi acele momente şi de a păşi din nou liberi pe Bulevardul Magheru. După 25 de ani, fiecare consideră că Piaţa Universităţii este a lui. Revoluţionarul Dumitru Dincă era supărat că Primăria a scos din pământ stâlpul pe care s-a urcat la 21 decembrie şi de pe care a strigat "Jos Ceauşescu!": "Cum să scoţi un monument istoric?", se întreba revoluţionarul, care trăieşte cu iluzia că primarul Oprescu o să pună stâlpul la loc într-o zi.

Pe cine ia Iohannis cu el la Cotroceni. Lista consilierilor prezidenţiali

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va semna luni primul decret prezidenţial, cel de numire în funcţia de consilier prezidenţial a tuturor celor pe care i-a ales să-i fie alături la Cotroceni. "Adevărul" vă prezintă lista celor care îl vor consilia pe Klaus Iohannis în poziţia de preşedinte al României. Simina Tănăsescu, profesor universitar de drept constituţional şi parlamentar, va fi numită de Klaus Iohannis consilier prezidenţial pe probleme de drept constituţional, o funcţie cheie în organigrama prezidenţială. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Iohannis nu a abandonat ideea de a-l numi pe Mihalache în funcţia de şef al Cancelariei Prezidenţiale. Din echipa de consilieri prezidenţiali va mai face parte Leonard Orban, responsabil cu problemele de politică europeană. Cosmin Marinescu va fi cel care va prelua atribuţiile economice de la Bogdan Drăgoi, omul care s-a ocupat de problemele economice în Administraţia Băsescu.

Traian Băsescu, la o bere cu susţinătorii: Am redevenit un om normal

După predarea funcţiei de preşedinte lui Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, fostul lider Traian Băsescu, alături de liderii PMP, de soţia lui, Maria, şi de mai mulţi susţinători, s-au dus la o berărie din Parcul Herăstrău din Capitală. "Zece ani au spus că de ce mă duc în restaurant, dar nu îi spuneau restaurant, îi spuneau cârciumă. Astăzi, am redevenit la calitatea de om normal, dar şi zece ani, cât am fost preşedinte, tot om eram", le-a spus Băsescu susţinătorilor săi prezenţi în incinta berăriei, care au început să-i scandeze numele. Întrebat de presă dacă are vreun regret, Băsescu a răspuns: "De ce să fiu supărat, omule? Am revenit la condiţia pe care mi-am dorit-o şi când eram preşedinte, să fiu om liber, să petrec cu cine vreau", a spus Băsescu, râzând.

BANCHERUL

De ce a renuntat Carpatica la fuziunea cu Nextebank

Dupa ce a vazut ca fuziunea in urma careia urma sa piarda controlul asupra bancii se concretizeaza, Carabulea a cedat, anuntand, in data de 11 decembrie, cu 6 zile inainte de AGA in care urma sa fie aprobata fuziunea, ca este dispus sa-si vanda actiunile, astfel ca minoritarii de la BCC au respins, vineri, fuziunea, lasand sa se inteleaga ca aceasta a fost doar o solutie in cazul in care Carabulea nu si-ar fi vandut actiunile. Banca Comerciala Carpatica (BCC) a renuntat, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de vineri, la fuziunea cu Nextebank, cu toate ca fost un proiect la care s-a lucrat inca din luna mai a acestui an si care a trecut printr-un proces de due-dilligence, schimbarea unui consultant extern si renegocierea contractului, in noiembrie. Conducerea Carpatica a prezentat, cu doar doua saptamani inainte de AGA din 19 decembrie, avantajele fuziunii cu Nextebank, in urma careia banca "va avea o baza de capital puternica, de peste 100 de milioane de euro", precum si "actionari cu reputatie solida, precum BERD sau FEI (Fondul European de Investitii)".

Platile cu cardul vor lua avant in 2015, cand toate impozitele si taxele vor putea fi achitate online

Romanii au retras de la ATM-uri 31,1 miliarde lei in trimestrul trei al acestui an, adica 10,3 miliarde lei lunar, in timp ce platile online cu cardul si la POS-urile magazinelor au fost de doar 6 miliarde lei, respectiv 2 miliarde lei lunar, adica de 5 ori mai mici. Romanii scot cea mai mare parte a banilor de pe carduri din mai multe motive, unul dintre ele fiind lipsa sau numarul redus al POS-urilor sau platformelor online pentru plati cu cardul de valori mari, precum impozitele, taxele, intretinerea sau facturile la utilitati. Insa ponderea platilor cu cardul ar putea cunoaste un avant de anul viitor, dupa ce Ministerul Finantelor a devenit recent acceptator de plati cu cardul, astfel ca din luna martie, dupa cum a anuntat MasterCard, toti romanii isi vor putea plati impozitele si taxele la POS sau online, pe site-ul ANAF, pe o pagina dedicata, denumita Spatiul privat virtual.

CAPITAL

Topul celor mai scumpe locuinţe vândute în 2014

Companiile de consultanţă imobiliară cu cel mai extins portofoliu de locuinţe de lux din Bucureşti au vândut, în acest an, proprietăţi din această categorie în valoare totală de peste 30 mil. euro. Numeric, segmentul rezidenţial de lux reprezintă sub 0,5% din totalul tranzacţiilor cu locuinţe la nivel de Bucureşti. În medie, încheierea unei tranzacţii care implică o locuinţă din această categorie durează şase-nouă luni, interval în care în piaţă sunt aproximativ 50 de cumpărători, potrivit consultanţilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie care a intermediat, în acest an, vânzarea de locuinţe de lux în valoare totală de peste 5 mil. euro. Piaţa de lux a crescut în 2014 atât ca valoare, cât şi ca volum al tranzacţiilor încheiate, spun specialiştii Crosspoint, companie de consultanţă specializată pe segmentul de lux care a intermediat vânzarea unor proprietăţi în valoare de peste 8 mil. euro în 2014.

Traian Băsescu: Marea dispută dintre mine şi Guvern a fost pe Justiţie

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că marea dispută dintre el şi actualul Guvern a fost pe Justiţie. "Sunt convins că obiectivul lui Victor Ponta ar fi fost să pună sub control Justiţia dacă ar fi câştigat alegerile prezidenţiale", a spus Băsescu, aflat într-o vizită în redacţia ziarului Evenimentul zilei. Fostul preşedinte a mai spus că susţine în continuare necesitatea reducerii numărului de parlamentari şi crearea unui unui Parlament unicameral, precum şi necesitatea introducerii votului prin corespondenţă.

S-a adeverit profeţia lui Patriciu

Dinu Patriciu a făcut de-a lungul timpului o serie de preziceri cu privire la evoluţia pieţei imobiliare româneşti. O parte dintre acestea ascundeau în spate un interes direct al investitorului, dar cel puţin una frapează prin vizionarism. În urmă cu cinci ani, omul de afaceri previziona că piaţa locuinţelor noi îşi va reveni din criză în momentul în care salariul mediu va fi egal cu preţul unui metru pătrat de apartament. El nu se referea la salariul mediu pe toată ţara, ci la veniturile categoriei sociale căreia îi este adresat produsul imobiliar. Astăzi, salariul mediu lunar pe Bucureşti este de 611 euro, iar preţul mediu de tranzacţionare la nivelul Capitalei este de 1.137 de euro/mp. Totuşi, dezvoltatorii imobiliari care înregistrează cel mai bun ritm de vânzare sunt cei care promovează preţuri cuprinse între 600 şi 700 de euro/mp.

Înapoi la "cutiile de chibrituri": Blocurile ceauşiste devin un lux?

Privind retrospectiv, criza a tăiat mai mult din suprafaţa apartamentelor decât din preţurile de vânzare în cazul multor locuinţe nou construite. Concurenţa acerbă dintre dezvoltatori şi standardele impuse de "Prima Casă" ar putea reduce în continuare spaţiul de locuit. În perioada de "boom" imobiliar, majoritatea investitorilor implicaţi în sectorul rezidenţial vindeau visul unui apartament în stil vestic, cu suprafeţe generoase care ajungeau la 100 mp sau chiar depăşeau această dimensiune. Încă de la primele semne de criză, planul ambiţios al acestora, de a schimba stilul de viaţă al românilor, a fost dat uitării. Proiectele lor grandioase au fost schimbate cu o mişcare de pix, în urma căreia garsonierele s-au transformat în apartamente cu două camere şi cele cu două camere au devenit unităţi cu trei camere. Proiectele născute în criză au ajuns să meargă cu suprafeţele chiar şi sub "cutiile de chibrituri" ceauşiste.

CURIERUL NATIONAL

Aglomeraţie de români la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat, în 11 luni, 3.300 plângeri împotriva României, ceea ce ne plasează pe locul 5 în Europa. Dintre acestea, Curtea a comunicat MAE 822 de cauze, majoritatea referitoare la durata procedurilor judiciare şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive. Cuantumul plătit în acest an drept despăgubiri, în urma deciziilor Curţii, se ridică la aproape 10 milioane lei.

Despăgubirea victimelor de la Harinvest a ajuns în curtea Fondului de Compensare

Administratorul judiciar AMT Servicii Insolvenţă Craiova a trimis o listă cu 63 de persoane care ar urma să fie despăgubite în limita a 60.000 de euro către Fondul de Compensare. Preşedintele Fondului, Ştefan Chirtu, ne-a declarat că în săptămânile următoare instituţia pe care o conduce va analiza fiecare dosar în parte. Laviniu Dumitru Beze (Asociaţia Investitorilor): Mă bucur că ne apropiem de momentul în care se vor realiza primele despăgubiri, deşi s-a întârziat foarte mult. La mai bine de un an de la explodarea în public a scandalului de la Harinvest, afacere cu prejudicii de peste 17 milioane lei în rândul clienţilor casei de brokeraj vâlcene, reclamanţii furturilor sunt cu un pas mai aproape de primirea reparaţiilor în limita a 20.000 de euro din partea Fondului de Compensare a Investitorilor.

Piaţa globală de publicitate - 520 miliarde de dolari

Piaţa de publicitate, la nivel global, a înregistrat în acest an o creştere solidă, de 5,1 procente, urmând ca în 2015 avansul să fie de 4,9 puncte procentuale, iar în 2016 de 5,6 procente, potrivit unei ana­lize Ad Age DataCenter. Per total, piaţa a ajuns în acest an la o valoare de 520 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile în publicitate din Statele Unite au ajuns la un nivel record. Astfel, anul viitor se estimează că piaţa americană va fi de 183 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de dinainte de criză. În 2014, piaţa de publicitate din Statele Unite a avansat cu 4,8 procente, urmând ca în 2015 să crească cu 3,8 puncte procentuale, iar în 2016 cu 4,2 procente. În 2014, China a reuşit să depăşească Japonia, ajungând a doua mare piaţă din lume, după Statele Unite. Segmentul digital şi-a continuat creşterea şi în acest an, cumulând investiţii de 122 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât nivelul înregistrat în anul 2007

Este China pe cale să salveze Rusia din situaţia de criză?

Suntem convinşi că Rusia are capacitatea de a depăşi actualele dificultăţi, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Qin Gang, referindu-se la afirmaţiile apărute în presa occidentală, potrivit cărora economia rusă a intrat în depresiune, iar Guvernul de la Moscova este în cădere. Qin Gang a afirmat că partea chineză a sesizat ultimele oscilaţii ale rublei şi, de asemenea, şi măsurile luate de Guvernul rus pentru menţinerea stabilităţii pieţei valutare. Rusia dispune de o bogată rezervă valutară şi procentul datoriilor pu­blice din PIB este relativ mic în rândul G 20, la care se mai adaugă bogate resurse şi o bună bază industrială. "De aceea, suntem convinşi de capacitatea Rusiei de a depăşi actualele dificultăţi", a precizat Qin Gang.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, în vizită la EVZ."E ciudat să mi se mai spună preşedinte. Comandant rămân"

Traian Băsescu a venit ieri în redacţia "Evenimentului zilei". A fost prima sa acţiune publică în calitate de fost preşedinte. Acum 10 ani, proaspăt ales preşedinte, le mulţumea jurnaliştilor EVZ pentru că l-au susţinut. Ieri, scopul său a fost similar. La scurt timp după ce i-a predat mandatul de preşedinte lui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii găzduite de Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a venit ieri în redacţia "Evenimentului zilei". În urmă cu un deceniu, după câştigarea primului mandat de preşedinte, el vizita redacţia ziarului nostru pentru a le mulţumi jurnaliştilor care l-au susţinut în bătălia electorală cu Adrian Năstase. Ieri, Traian Băsescu a găsit în redacţie alţi ziarişti decât acum 10 ani. Totuşi, scopul venirii lui Traian Băsescu a fost similar: a vrut să le transmită din nou ziariştilor că le este recunoscător pentru sprijinul acordat proiectelor sale politice, pe parcursul celor două mandate ale sale. Preşedintele a fost cel care a închis cercul. Şi-a amintit de vizita de acum un deceniu.

Motiv de mers la CEDO. Profesorii cu doctorat, penalizaţi la salariu

Cadrele didactice care şi-au susţinut doctoratul după 2010 nu primesc sporul de 15% la leafă, de care beneficiază colegii lor care l-au obţinut înainte de această dată. Sindicaliştii spun că se vor adresa CEDO. Sute de profesori care şi-au obţinut doctoratele după 1 ianuarie 2010 sunt în situaţia de a nu beneficia de un spor salarial de 15%, de care se bucură colegii lor care au obţinut acest titlu academic înainte de această dată. Şi aceasta pentru că, potrivit Legii 330 privind salarizarea unitară, toate veniturile din decembrie 2009 au devenit punct de referinţă în stabilirea salariilor în 2010. Astfel, s-a creat o discriminare, în sensul că toţi cei care au beneficiat de sporuri au avut un anume salariu de bază, în timp ce pentru restul doctorilor salariul de bază este mai mic, neincluzând în calcul sporul de 15%.

Putin ameninţă şi atacă

Sâmbătă el a ţinut un discurs prilejuit de ziua celor care veghează la securitatea statului. Încolţit din toate părţile şi într-o situaţie financiară tensionată, Vladimir Putin a ţinut un discurs istoric sâmbătă, cu ocazia zilei naţionale a celor care veghează la securitatea naţională. El a spus că ţara va reuşi să depăşească dificultăţile actuale pentru că "nimeni nu a reuşit şi nu va reuşi vreodată să îngenucheze Rusia". În ciuda efectului mediatic, relatat pe larg în ziarele prietene, al cuvintelor sale, mulţi observatori politici independenţi consideră că zilele Ţarului rus sunt numărate.

JURNALUL NATIONAL

Punct şi de la capăt. Băsescu a încheiat 10 ani la Cotroceni, Iohannis vrea să uimească lumea cu România lucrului bine făcut

După de 10 ani în fruntea României, Traian Băsescu a părăsit ieri Palatul Cotroceni, devenind fostul şef al statului. Locul său a fost luat de Klaus Iohannis, ales la 16 noiembrie preşedintele României, cu peste 6,2 milioane de voturi. Cu toate acestea, ieri, după depunerea jurământului în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, Iohannis a ţinut un discurs în care a dat asigurări că va fi preşedintele tuturor românilor. Mai mult, el a spus că vrea ca peste 5 ani, la încheierea mandatului său, să se poată spune că "România este ţara care a uimit lumea, prin transformarea şi reconstrucţia ei". Iar în planurile sale ambiţioase de a reforma România, intră şi transformarea profundă a societăţii.

Coreea de Nord: Suntem pregătiţi pentru o confruntare cu SUA în toate spaţiile de conflict, pentru a le distruge citadelele

Coreea de Nord a ameninţat duminică cu represalii Casa Albă şi alte obiective americane în cazul în care Washingtonul ar sancţiona Phenianul pentru atacul cibernetic împotriva celor de la Sony Pictures, relatează AFP. Comisia Naţională de Apărare nord-coreeană (NDC) a dezminţit încă o dată că ar avea vreo legătură cu acest atac, ce a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru ziua de Crăciun a peliculei 'The Interview', o comedie despre un complot fictiv pus la cale de CIA pentru a-l ucide pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Preşedintele american Barack Obama a declarat că regimul comunist a orchestrat operaţiunea ce a devastat sistemul informatic al companiei Sony Pictures. "Vom răspunde pe măsură şi vom răspunde la un moment, într-un loc şi un mod pe care le vom alege", a avertizat liderul de la Casa Albă în cursul unei conferinţe de presă.

NATIONAL

Scurgeri de informatii confidentiale de la CNADNR pentru italienii de la Collini Lavori

Aflata in Italia in centrul unui scandal de coruptie privind cumpararea cu 200.000 de euro a unui contract pentru construirea unui tunel, compania italiana Collini Lavori a inregistrat in ultima vreme o spectaculoasa crestere a afacerilor derulate cu statul roman. Cu suficiente relatii incat sa anuleze rezultatele unor licitatii sau chiar sa fie declarat castigator desi, initial, firma sa se clasa pe locul 3, managerul Paolo Capelli a facut filiala romaneasca a companiei Collini Lavori una deosebit de profitabila. Ziarul National a descoperit ca cei de la Collini Lavori au reusit sa castige recent de la CNADNR contractul de reabilitare a podului de la Giurgiu peste Dunare intr-un mod scandalos, beneficiind de informatii confidentiale ce le-au fost furnizate de membrii comisiei de licitatie.

Klaus Iohannis le-a facut agenda politicienilor

Depunerea juramantului de investitura nu a fost doar o simpla formalitate pentru Klaus Iohannis, ci un bun prilej pentru a trasa primele sarcini reprezentantilor clasei politice. Pentru ca rolul de jucator nu-l prinde, Klaus Iohannis a preferat sa imbrace haina presedintelui mediator. Asta nu l-a impiedicat insa sa le ceara politicienilor sa o lase mai moale cu "declaratiile de complezenta" , care nu folosesc la nimic, si sa se apuce efectiv de treaba. "Romania nu are voie sa ramana tara proiectelor mereu incepute si niciodata terminate, de la Constitutie la autostrazi, tara vorbelor frumoase si faptelor putine, tara care face legi pentru prezent nu pentru viitor, pentru interese particulare nu pentru binele comun. Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari si rezultatelor mici, tara timpului irosit si oportunitatilor ratate. Si nu va ramane. Vreau ca la sfarsitul mandatului meu oamenii sa vada ca in Romania proiectele se duc la bun sfarsit, ca am construit institutii solide, ca am facut legi si reguli durabile", a afirmat presedintele.

PUTEREA

BCE: Rata inflaţiei în zona euro va fi negativă în următoarele luni

Victor Constancio, vice-preşedintele Băncii Centrale Europene a declarat într-un interviu acordat unei reviste germane că rata inflaţiei în zona euro va intra pe curs negativ în următoarele luni, explicând că va fi doar un fenomen temporar. 'Experţii noştri preconizau o inflaţie de 0,7% în 2015, însă de când această prognoză a fost realizată (la începutul lunii decembrie n.r.) preţul petrolului a continuat să scadă cu 15%. În prezent, ne aşteptăm la o rată de inflaţie negativă în lunile următoare şi acest lucru va trebui urmărit cu atenţie de BCE', a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat însă că mai multe luni de inflaţie negativă nu înseamnă neapărat deflaţie. 'Pentru asta ar fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp. Dacă este doar un fenomen temporar nu văd niciun pericol', a precizat Constancio. În luna noiembrie rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,3% pe fondul scăderii preţurilor la energie, mult sub ţinta de inflaţie a BCE fixată la sub 2%.

Grup Servicii Petroliere acuză ANAF de abuzuri

Grup Servicii Petroliere (GSP) susţine că este ţinta a numeroase abuzuri din partea angajaţilor ANAF subordonaţi vicepreşedintelui instituţiei Florin Tunaru, ANAF derulând o inspecţie fiscală la GSP care durează de aproape doi ani, mult peste termenul legal, şi continuă abuziv deşi a fost suspendată. "Începând cu luna noiembrie, GSP a fost ţinta unor numeroase abuzuri săvârşite de funcţionari publici ai statului, angajaţi ai ANAF, aflaţi în subordinea domnului Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, coordonator al inspecţiei fiscale", arată compania deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Comănescu a declarat într-o conferinţă de presă că abuzurile ANAF au pornit de la suspiciunea că GSP nu a plătit TVA pentru o tranzacţie de 96 milioane de dolari derulată în 2008 între două firme din grup privind vânzarea-cumpărarea a trei platforme marine de foraj petrolier.

ROMANIA LIBERA

Cum a ajuns adevărul Revoluţiei la mâna lui Ion Iliescu

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, înfiinţat de Ion Iliescu şi finanţat de stat, îşi arogă rolul de unică instituţie care cercetează evenimentele din iarna lui 1989. Un eveniment organizat recent de Iliescu a fost girat de Institutul Cultural Român, în ciuda acuzaţiilor de politizare şi a controverselor ce planează asupra institutului fondat de fostul preşedinte. La fiecare sfârşit de decembrie, când eroii Revoluţiei sunt omagiaţi, numele fostului preşedinte Ion Iliescu revine, invariabil, în spaţiul public. Deseori i se impută rolul încă neclar în evenimentele din decembrie 1989. În 2008, pe 21 decembrie, a fost primit cu huiduieli la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, când cei prezenţi au aruncat cu monede spre el şi i-au aruncat vorbe grele. Anul acesta, pe 10 decembrie, un tânăr i-a strigat "Criminalule!" şi a ridicat o pancartă cu mesajul "Iliescu, judecat, pentru sângele vărsat".

Iohannis l-a invitat pe Ponta la o discuţie la Cotroceni. Premierul confirmă prezenţa

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta urmează să aibă, luni, la ora 12.00, o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de priorităţile guvernării, precum şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern. "L-am invitat mâine, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta, la o întâlnire la care vom discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale între preşedinţie şi guvern. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00", a anunţat preşedintele pe contul de Facebook. Premierul Victor Ponta a confirmat că, luni, se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, spunând că este o primă întâlnire instituţională care poate demonstra, după 10 ani, ce important este ca preşedintele şi premierul să colaboreze pentru binele public.

ZIARUL FINANCIAR

Dacă îşi continua politica de constructor din mandatul de primar, România rămânea şi cu autostrada "Băsescu" în urma mandatului de preşedinte

România se desparte de un preşedinte puternic, un om pasionat de politică, foarte bine conectat şi cu o pasiune pentru informaţie, însă cu o prea slabă chemare pentru construcţie temeinică. Primarul Băsescu a lăsat Bucureştiului pasajul Basarab aproape de faza de începerea construcţiei când a plecat din funcţie în 2004, precum şi prima linie de metrou uşor din Bucureşti, tramvaiul numărul 41, care face legătura între Ghencea şi Piaţa Presei, însă, fascinat de dosare şi negocieri de securitate cu liderii globali, nu a reuşit să îşi determine guvernele să construiască o autostradă peste munţi. "Nu vă pare rău, domnule preşedinte, că nu am trecut munţii cu o autostradă în mandatul dumneavoastră?" "Da, măi..., aşa e", a acceptat preşedintele la fotografia cu ziariştii. Poate că preşedintele de azi îşi va asuma el acest ţel, să ajungă acasă pe autostradă.

Al patrulea preşedinte de după Revoluţie face o promisiune grea: Nu vă voi dezamăgi!

Klaus Iohannis a depus ieri jurământul pentru un mandat de cinci ani în timpul căruia România ar trebui să adere la euro. Al patrulea preşedinte al României de la Revoluţie încoace a depus jurământul şi şi-a preluat mandatul într-o atmosferă încărcată de atât optimism cât România nu a mai cunoscut de 25 de ani. Sondajele de opinie îl creditează pe Klaus Iohannis cu un nivel mediu de încredere de 70%, mai mare decât al tuturor preşedinţilor de dinaintea sa. "Dacă aşteptările mari duc la dezamăgiri? Eu vreau să dărâm această îndoială", a anticipat ieri preşedintele. Klaus Iohannis a preluat mandatul de preşedinte după 10 ani în care România a fost condusă de un om autoritar, "jucător", cum i-a plăcut să-şi spună, Traian Băsescu. În aceşti 10 ani de "epocă Băsescu", Româna a cunoscut un avânt fără precedent, cu creşteri economice de 6-7%, în anii 2004 - 2008, dar şi o prăbuşire cum nu mai întâlnise, cu o cădere a PIB-ului de 9% în 2009.

Lovită prin devalorizarea rublei, Rusia ar putea contraataca perturbând piaţa cerealelor şi pe cea de finanţare a SUA

Prăbuşirea preţului petrolului şi devalorizarea dramatică a rublei au adus pe teritoriul Rusiei cele mai "sângeroase" lupte ale războiului financiar mondial. Cea mai recentă luptă de amploare din războiul financiar pornit de marile puteri economice în timpul crizei mondiale se duce prin scăderea premeditată a preţului petrolului, însoţită de colapsul rublei, scrie CNBC. Piaţa de petrol este suprasaturată de SUA şi statele membre OPEC, în frunte cu Arabia Saudită. Lovitura este grea pentru economiile mai slabe care de bazează pe exporturile de hidrocarburi, dar deosebit de dură pentru Rusia. Anul trecut, vânzările de ţiţei şi de gaze naturale au contribuit cu aproape 70% la veniturile din export ale Rusiei. Tot în 2013, 50% din veniturile bugetului federal au provenit din taxele impuse pe activităţile de extracţie de minerale şi din taxele vamale pe exporturile de petrol şi de gaze.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb