REVISTA PRESEI 23.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 ianuarie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis: Îmi doresc un guvern PNL

De la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a acordat, joi seară, un interviu pentru televiziunea Realitatea TV, în care a pledat cu ardoare pentru un Guvern PNL, condus de Cătălin Predoiu, pentru a-şi pune în practică viziunea pe 10 ani. Totodată, şeful statului şi-a prezentat agenda externă, dar a vorbit şi despre chestiuni sensibile ca Roşia Montană şi gazele de şist: "Poziţia mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns preşedinte. Proiectul nu a fost bine abordat, trebuie revăzut. Nu e treaba preşedintelui să negocieze contractele, nici să dea soluţii. Dar este treaba mea să spun că proiectul nu mi se pare potrivit. Făra o negociere serioasă între firma care vrea să investească şi Guvern nu se va găsi o soluţie. Cât despre gazele de şist, prin scăderea preţului petrolului, lucrurile s-au schimbat radical. Exploatarea gazelor de şist nu cred că se mai găseşte în zona rentabilităţii. Interesul pentru gazele de şist este în scădere."

Blindate ruseşti se îndreaptă spre graniţa cu Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a convocat o reuniune de urgenţă a comandanţilor Statului Major militar, pentru a organiza o ripostă la "agresiunea" rusă, relatează AFP. Potrivit Serviciului de Spionaj, mai multe coloane de tehnică militară rusească se deplasează spre graniţa cu Ucraina. "Preşedintele şi comandanţii militari vor discuta despre mijloacele de regrupare a forţelor armate şi de încetare a agresiunii ruse", potrivit unui comunicat oficial. Situaţia în estul Ucraineiu rămâne tensionată. În ultimele 24 de ore au murit 10 soldaţi ucraineni, iar 19 au fost răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare (CNSA) , Andrei Lîsenko. "Potrivit Serviciului de Spionaj, mai multe coloane de tehnică militară rusească se deplasează spre graniţa cu Ucraina. Majoritatea vehiculelor de luptă şi de logistică nu au semne distinctive, numere de bord sau de înmatriculare. Însă unele au numere ale regiunilor ruse", se spune într-un comunicat al CNSA.

Profesorul Vasile Gheţău, Academia Română: "România are nevoie de redresarea natalităţii responsabile!"

Declinul demografic înregistrat în ultimii 25 de ani pune în pericol sustenabilitatea sistemului de pensii, susţin specialiştii, care adaugă că ţara noastră are nevoie de redresarea natalităţii responsabile. Populaţia României, care a înregistrat un declin în ultimii 25 de ani, va continua să scadă pe cale naturală. La mijlocul secolului, ţara noastră ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori dacă numărul mediu de copii aduşi pe lume de o femeie rămâne 1,3, cât este în momentul de faţă. Profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române a vorbit, într-un interviu pentru "Adevărul", despre consecinţele declinului demografic, fenomen care poate fi întâlnit şi în alte state mai dezvoltate, cum sunt Germania, Italia sau Austria.

DNA a clasat dosarul în care fostul şef al statului era acuzat de mai multe fapte de corupţie

Traian Băsescu şi dosarul Flota. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis clasarea dosarului Flota, în care fostul preşedinte al României Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare, "întrucât faptele nu există". Decizia de clasare a dosarului Flota în care Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare a fost luată miercuri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea Mediafax, infracţiunea de abuz în serviciu, de care era acuzat Traian Băsescu în dosarul Flota, nu există, deoarece prin exercitarea funcţiilor de decizie în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 1990-1992 şi 1996-2000, Băsescu nu a produs şi nu a determinat producerea vreunui prejudiciu în patrimoniul CNM Petromin SA Constanţa. Procurorii explică acest lucru prin faptul că navele care fac obiectul dosarului "Flota" au fost vândute în baza aprobărilor legale date de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) - acţionarul majoritar al CNM Petromin SA în cadrul procesului de privatizare iniţiat de Guvernul României.

Cu trenul către munte, cu 140 de kilometri la oră

CFR Călători anunţă că a efectuat un test de parcurs cu un tren de probă pe ruta Bucureşti Nord - Braşov şi retur pentru determinarea posibilităţilor tehnice de reducere a timpilor de mers. Viteza maximă atinsă a fost de 140 de kilometri la oră. CFR Călători intenţionează să reducă duratele de parcurs între Bucureşti şi Braşov, la fel cum - începând cu sezonul estival 2014 - a fost posibil pe ruta Bucureşti-Constanţa. "În cadrul probelor, pe distanţa Bucureşti Nord - Braşov, trenul a parcurs 2 ore şi 13 minute la dus (cu trei opriri), iar la întoarcere a parcurs 1 oră şi 58 de minute, fără opriri. Viteza maximă de circulaţie a fost de 140 km/h între Bucureşti şi Floreşti Prahova. Trenul a fost compus dintr-o locomotivă electrică şi cinci vagoane modernizate", se arată într-un comunicat al CFR Călători. În prezent, distanţa dintre Bucureşti Nord şi Braşov (166 de kilometri) este parcursă de majoritatea trenurilor, în medie, în două ore şi 40 de minute, iar trenurile IC 346, IC 347 parcurg această distanţă în două ore şi 30 de minute.

Cum putem câştiga la Loteria Bonurilor Fiscale

Pentru a fi premiat la tombola Fiscului, bonul trebuie să fie emis într-o anumită zi, stabilită prin tragere la sorţi, şi să facă dovada plăţii unei anumite sume, care va fi, de asemenea, stabilită prin tragere la sorţi. Ministerul Finanţelor a stabilit, printr-un proiect normativ, condiţiile de bază pentru organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, care va acorda premii persoanelor fizice deţinătoare ale bonurilor ieşite câştigătoare în urma unor extrageri organizate de Loteria Naţională. Spre deosebire de tombolele tradiţionale, Fiscul va organiza două extrageri în vederea stabilirii câştigătorilor: una pentru ziua calendaristică în care a fost emis bonul, şi alta pentru cifra ce va fi eligibilă. Cifra reprezintă, de fapt, suma (fără diviziunile leului) trecută pe bonul fiscal la cumpărarea de bunuri şi servicii. Mai exact, trebuie să deţinem bonul emis într-o anumită zi (cea stabilită drept câştigătoare) şi, în acelaşi timp, să fi cumpărat în acea zi bunuri/servicii de atâţia lei cât s-a stabilit drept cifră câştigătoare.

Studiu: Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor scoate de pe piaţă Complexul Energetic Oltenia

Punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6 miliarde de euro, va scoate de pe piaţă unităţile pe lignit, potrivit unui studiu realizat de AT Kearney împreună cu Fondul Proprietatea. Cele două reactoare sunt realizate de către Nuclearelectrica, în vreme ce marea majoritate a unităţilor pe lignit sunt grupate în Complexul Energetic Oltenia, care deţine termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova şi Işalniţa. Alte unităţi pe lignit sunt o serie de centrale electro-termice, care producă căldură şi apă caldă într-o serie de oraşe, precum Bacău şi Arad, plus termocentrala de la Halânga, din judeţul Mehedinţi, care este deţinută de către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Studiul avertizează, însă, că potrivit datelor actuale, investiţia în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă are nevoie de o schemă majoră de sprijin, care va fi suportată în final de consumatorul final.

BANCHERUL

Croaţia a decis îngheţarea cursului francului pentru a-i ajuta pe cei cu credite in CHF

Guvernul Croaţiei a decis îngheţarea pe o perioada de 1 an a cursului monedei locale, kuna (HRK) fata de francul elveţian (CHF) la nivelul dinaintea deciziei băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la pragul de 1,2 CHF pentru un euro, pentru a-i sprijini pe cei care au credite in franci. Croatii au credite in franci elveţieni in valoare de 3,4 miliarde CHF, dintre care 3,2 miliarde sunt credite imobiliare. In urma creşterii cursului valutar, datoriile deţinătorilor de credite au crescut cu 4,5 miliarde HRK, reprezentand 1,4% din PIB. Costul devalorizării hrivnei fata de francul elveţian va fi suportat astfel de către bănci. In acelaşi timp, guvernul ar putea sa adopte masuri si pentru conversia creditelor din CHF in moneda locala, iar incertitudinile privind aceasta problema rămân ridicate, având in vedere presiunile electoratului in contextul alegerilor parlamentare, precizează economiştii Erste Bank.

CURENTUL

Abuz şi incompetenţă la Compania de Autostrăzi

Ieri întreaga presă arăta crăpăturile de pe tronsonul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu care erau atât de largi încât intra piciorul. Cât de curând vor intra şi cauciucurile maşinilor. Numai Directorul General al CNADNR, incompetentul Narcis Neaga, nu e încă în pericol. El are BMW şi cauciucul e mai lat. Din decizia lui Neaga, CNADNR a suspendat ilegal contractul de supervizare a construcţiei autostrăzii Orăştie-Sibiu de către ingineri FIDIC (Federaţia Internaţionala a Inginerilor Consultanţi, organizaţie profesionala europeana cu sediul la Geneva) şi i-a înlocuit cu angajaţi ai Direcţiilor de Drumuri şi Poduri Timiş şi Braşov. Şi iată ce s-a întâmplat. Situaţia în care s-a ajuns cu lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu este cauzată de incompetenţa şefilor CNADNR care s-au perindat la conducere începând cu anul 2012. Aceştia au ignorat sesizările precum şi soluţiile tehnice propuse de antreprenorul general şi avizate de inginerul FIDIC ce ar fi rezolvat problema crăpăturilor, generate de alunecările imprevizibile ale solului din zonă.

Unelte - de Tia Şerbănescu

Preşedintele nu e singurul care a avut succes la justiţie în aceste zile: Curtea de Apel a decis reluarea anchetei DNA în procesul baronului de Mehedinţi, Adrian Duicu. Independentă dar nu infailibilă şi nici incoruptibilă, justiţia a fost reprezentată în cazul Duicu de judecătoarea Viorica Costiniu. Era oricum ziua internaţională a îmbrăţişării şi seara luării de mită. Fostul ministru de interne, Cristian David a fost reţinut pentru luare de şpagă: 500.000 de euro chiar în biroul de la MAI. David este ginerele unui alt inculpat de lux, Mihai Vlasov, cel căruia-i uda florile Mona Pivniceru, actualmente judecător la CCR - de unde până şi judecătorul Toni Greblă a fost adus la DNA cu noaptea-n cap şi mită în CV (o maşină şi două rochii pentru lady Greblă) primită pe când Greblă era senator PSD şi unealta infracţiunii. Aşadar nimeni nu e mai presus de lege. Dar nici mai presus de corupţie. "Bine pentru Curte nu e" a oftat Greblă. Cine-a pus Grebla în Curte s-a lovit cu ea în frunte.

CURIERUL NATIONAL

Cardul de sănătate, un balamuc necesar

De la 1 februarie cardul devine obligatoriu, însă încă întâmpină rezistenţă din partea unor asiguraţi şi medici. Încă nu se ştie exact câte sunt activate, dar mulţi nu le au fie din cauza CNAS, fie a Poştei, fie din cauza propriei reticenţe. Barbu (Protecţia Pacienţilor): Deşi apar unele dificultăţi, cardul este necesar pentru a se elimina fraudele anuale de 300 milioane euro din sistem.

Rusia va alege pentru care state UE va ridica embargoul alimentar

Comisia Europeană a fost de acord săptămâna trecută să lase Rusia să aleagă cu ce ţări din Uniunea Europeană va relua comerţul cu produse alimentare. Agricultorii şi exportatorii din UE au pierdut sute de milioane de euro după ce Rusia a impus interdicţia de alimente, în luna august, ca urmare a sancţiunilor economice ale UE. Dar unele capitale sunt îngrijorate că Moscova va exploata noul regim pentru a recompensa statele UE care au fost prietenoase cu Rusia şi îi va pedepsi pe adversarii săi.

Creditele în franci elveţieni (IV). Ce facem cu prădătorii?

Cum deja vedem că aceste relaţii contractuale între bănci şi clienţii lor nu numai că au aruncat economia naţională în recesiune, dar acum tind să ameninţe şi pacea socială, este cazul să ne punem serios problema unei investigări a naturii acestei bule a creditării. A fost bula bancaro-imobiliară numai rezultatul prostiei sau are la origine o activitate criminală pusă la cale chiar de băncile-mamă în ţările lor de provenienţă? Nu este o glumă. Americanii au lansat conceptul de "creditare prădătoare" ("predatory lending"), care desemnează o politică a băncilor care nu vizează acordarea unor împrumuturi oneste către clienţi, în condiţii de parteneriat, ci spolierea acestora prin trădarea încrederii lor şi ademenirea în clauze contractuale ce transformă creditul într-unul împovărător.

Toyota, liderul pieţei auto la nivel global şi în 2014

Grupul Toyota a rămas liderul pieţei auto la nivel global şi în 2014, pentru al treilea an consecutiv. Producătorul auto a depăşit pragul de 10 milioane de unităţi vândute anul trecut, la fel ca şi competitorul Volkswagen. Vânzările producătorului auto din Japonia, care includ subsidiarele Hino Motors şi Daihatsu Motor, au urcat cu 3% în 2014 în comparaţie cu anul precedent, de la 9,98 de milioane de unităţi la 10,23 milioane de unităţi, informează Bloomberg. Rezultatele bune la nivel global au fost susţinute de vânzările din Statele Unite, care au avansat cu 6,2%, la 2,37 de milioane de unităţi în 2014, pe fondul cererii ridicate de SUV-uri.

Taxa pe tranzacţiile financiare: Parisul şi Viena propun instituirea ei din 2016

Într-o scrisoare comună, citată de cotidianul francez "Les Echos", Franţa şi Austria cer unui grup de 9 parteneri europeni instituirea taxei asupra tranzacţiilor financiare (aşa-numita taxă Tobin), începând din 2016. După eşecul discuţiilor pe această temă la nivel european de la sfârşitul anului trecut, Franţa şi Austria au anunţat că doresc reluarea dezbaterilor săptămâna viitoare, paralel cu reuniunile Ecofin şi Eurogrup. Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe, şi omologul său austriac, Hans-Jorg Schelling, propun - în scrisoarea adresată celor 9 parteneri - ca la următoarele negocieri să se pornească de la principiul că taxa pe tranzacţiile financiare trebuie să se întemeieze pe un "coş" cât mai larg posibil (de active taxabile), asociată cu taxe reduse.

La Davos: trei zile pentru a răspunde întrebărilor apărute în "noua lume"

Cel de-al 45-lea Forum economic mondial îşi desfăşoară lucrările, începând de miercuri după-amiază, tot la Davos. Aşa cum sublinia cunoscutul jurnalist de la CNN Richard Quest, pentru prima oară în ultimii 10 ani, tema Forumului actual are, în sfârşit, un sens, este ceva mai aproape de realitatea lumii în care ne aflăm: "Noul context economic mondial". Cei aproape 2.500 de participanţi (şefi de state, de guverne, miniştri, oameni de afaceri, bancheri etc), reprezentând 140 de ţări, se află, neîndoielnic, sub influenţa a numeroase crize, evenimente de o gravitate incomparabil mai mare ca până acum. Terorismul şi geopolitica sunt "invitaţii de ultimă oră" ai acestei prestigioase reuniuni.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristoiu: Interviul lui Klaus Iohannis - o bla-bla-geală tristă!

După ce la insistenţele fără nici o legătură cu profesia de jurnalist, ale lui Rareş Bogdan, de a scoate de la Klaus Iohannis o părere despre venirea la Putere a PNL, preşedintele Republicii a spus din vârful buzelor, asemenea ţarinei Ecaterina, că-şi doreşte un Guvern al Său, condus de Cătălin Predoiu, toate site-urile de ştiri şi toate televiziunile tot de ştiri s-au grăbit să anunţe că preşedintele a declanşat campania de răsturnare a guvernului Ponta. La întrebările de complezenţă ale lui Rareş Bogdan, Klaus Iohannis a răspuns tot de complezenţă. Referirile la ce se întîmplă în Parlament au stat sub semnul tezei, tot bla-bla-giste, că schimbarea majorităţii nu e treaba Preşedintelui, ci a partidelor. Nimeni dintre cei care au prins să freamăte la gîndul că PNL va fi adus la ciolan de către Klaus Iohannis n-a observat că într-un interviu de o oră şi ceva, spre dezumflarea lui Rareş Bogdan, Klaus Iohannis n-a formulat nici cea mai mică critică la adresa Guvernului Ponta.

A murit Regele!

Suveranul Arabiei Saudite s-a stins din viaţă. Abdallah avea 91 de ani. După o lungă suferinţă Abdallah, regele Arabiei Saudite a murit vineri, 23 ianuarie, la vârsta de 91 de ani. În locul lui s-a urcat pe tron fratele său Salman. Acesta a dat un prim comunicat în care se preciza că regele Abdallah ben Abdelaziz a murit vineri, 23 ianuarie 2015 , la orele 1 dimineaţa şi va fi înmormântat seara, după rugăciunile tradiţionale. Regele Abdallah, care era internat încă din luna decembrie, într-un spital din Ryad, pentru o pneumonie, se urcase pe tron în anul 2005. Salman, nour rege, are 79 de ani şi a fost Ministrul Apărării, din anul 2012 şi Guvernator al provinciei Ryad, timp de o jumătate de secol.

Gabriel Sandu: "Am acceptat să finanţez partidul pentru a-mi menţine funcţia de ministru"

Inculpat în Dosarul Microsoft, fostul ministru al Telecomunicaţiilor, acuzat că a luat mită aproape două milioane de euro, le-a oferit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie informaţii detaliate despre metodele de finanţare ale partidelor, dar şi despre cum politicienii plătesc bani grei pentru a-şi menţine funcţiile. Declaraţiile lui Gabriel Sandu fac parte din rechizitoriului întocmit de procurori cu ocazia declanşării urmăririi penale. Potrivit documentului întocmit de procurorii anticorupţie, Gabriel Sandu şi-a recunoscut faptele comise şi i-a ajutat pe anchetatori să stabilească traseul exact al banilor şi numele celor implicaţi. De asemenea, fostul ministru a admis faptul că există o practică pe scară largă în rândul politicienilor, şi anume plata unor sume importante de bani pentru a ocupa funcţii publice importante, dar şi pentru a le păstra.

JURNALUL NATIONAL

BOMBĂ în DOSARUL FLOTA: Procurorii DNA au dispus CLASAREA cauzei faţă de Traian Băsescu

Procurorii DNA au dispus clasarea dosarului ''Flota'', în care este vizat şi fostul preşedinte Traian Băsescu. Într-un răspuns al DNA la solicitarea Agerpres, se arată că în acest dosar, datorită cauzei de impunitate prevăzută de Constituţia României, prin rezoluţia din 19 octombrie 2006, s-a dispus suspendarea urmăririi penale. Ulterior, ca urmare a încetării cauzei de suspendare a urmăririi penale, împrejurare ce a intervenit la data de 21 decembrie 2014, prin ordonanţa din 12 ianuarie 2015, s-a dispus reluarea urmăririi penale. Prin ordonanţa procurorului din data de 21 ianuarie 2015 s-a dispus faţă de Traian Băsescu clasarea cauzei având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi delapidare, întrucât faptele nu există.

Zegrean: Am fost şocaţi. Nu putem să-i cerem demisia

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că judecătorul Toni Greblă, pus sub urmărire penală de DNA, "poate fi cercetat fara nicio aprobare de la nimeni", dar că CCR nu-l poate declara incompatibil "doar în baza unor acuzaţii". Şeful CCR a declarat că, în cazul în care acesta ar fi pus sub acuzare, ar trebui să se suspende din activitate. Zegrean a denuntat presiuni ale politicienilor şi instituţiilor pe tema legilor siguranţei naţionale, pe care CCR le-a declarat neconstitutionale. Preşedintele CCR a dezvăluit că un judecător al Curţii le-a spus experţilor Comisiei Europene că se teme să mai fie judecător la Curtea Constitutională.

Peste 50 de jurnalişti greci candidează la alegerile de duminică

Peste 50 de jurnalişti greci, unii dintre ei foarte cunoscuţi, candidează la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică. Situaţia reflectă foarte bine o cutumă existentă în Grecia, notează dw.de. Campania electorală din Grecia ar putea fi confundată cu alegerile organizate în cadrul unei instituţii de presă. Bunăoară, Jannis Michelakis, cândva şeful cunoscutului post de televiziune "Antenna", care acum reprezintă Nea Demokratia, partidul conservator de guvernământ, a reuşit să ajungă ministru de Interne. Nikos Xydakis, poate cel mai bun editorialist în limba greacă, candidează din partea formaţiunii de stânga, Syriza. Pantelis Kapsis, fost şef al importantului ziar atenian, Ta Nea, a intrat şi el în politică, optând pentru formaţiunea social-democrată, PASOK.

NATIONAL

DNA striga catalogul generalilor din MAI!

Cat de curand, probabil, la Ministerul de Interne va fi necesar sa se organizeze puzderie de concursuri pentru ocuparea functiilor care vor ramane vacante dupa ce "raidurile" pregatite de DNA vor sparge "buboiul" din MAI. Si daca Cristian David, cel care lua spaga chiar in biroul de ministru, isi va da cu siguranta in vileag propiul "grup infractional" format din oamenii sai de incredere care inca mai activeaza in minister, zeci de alti ofiteri superiori si ditamai chestorii aflati la conducerea unor importante structuri isi calculeaza deja "AMR "-ul pana cand va exploda cu adevarat dosarul EADS, cel al fraudarii contractului de securizare a frontierelor. Insa, mai nou, o alta parte din "nababii" de la MAI, care nu faceau parte din cele doua "loturi", au fost cuprinsi de panica dupa audierea si, mai ales, eliberarea lui Ingrid Mocanu Popa. Care, inainte de a fi actuala consiliera a lui Gabi Oprea, a fost "jurista" lui Radu Stroe.

Nastase il invata pe Ponta cum sa o dea in bara

Intentia de creare a unui PSD nou-nout a atras atentia fostului lider Adrian Nastase, care s-a grabit sa puna la dispozitia lui Victor Ponta proiectul folosit, in 2004, la crearea penultimului "PSD nou". Afirmand ca si el a trecut (in 2004, dupa localele in care PSD-ul nu a facut mare branza), printr-un moment similar celui trait astazi de Victor Ponta, Adrian Nastase isi pune experienta la dispozitia urmasului sau la carma partidului. O experienta politica sfarsita de altfel la Jilava, inclusiv cu ajutorul unor pesedisti "reformati" in 2004. Chiar si asa, Nastase pare ca are mare incredere in reteta sa organizatorica, din moment ce i-o recomanda cu atata caldura lui Ponta.

Catalin Ivan fluiera din nou in biserica PSD

Dupa ce a desfiintat proiectul de reforma a PSD schitat de Liviu Dragnea si Victor Ponta, europarlamentarul Catalin Ivan face front comun cu Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Dan Sova, sustinand ca excluderea acestora din partid a fost "incorecta". Aspirant la functia de presedinte al PSD, Ivan si-a axat campania pe critici la adresa actualei conduceri. Si cum liderii partidului o tin din greseala in greseala, europarlamentarul nu duce lipsa de munitie. Incepand de la modul in care Victor Ponta si Liviu Dragnea au pasat responsabilitatea esecului de la alegeri in carca organizatiilor din teritoriu si terminand cu felul in care cei doi au inteles sa-i elimine din partid pe colegii incomozi, toate temele au fost abordate de Catalin Ivan.

Emil Boc, dat in gat de Gabriel Sandu

Aflat in arest preventiv, Gabriel Sandu îl baga la apa pe fostul sau şef de partid si de Guvern. Fost ministru al Comunicaţiilor in guvernul Boc, Sandu a ajuns la mititica via dosarul Microsoft. Inspirat de sejurul petrecut dupa gratii, Gabriel Sandu narează, in scris, tot felul de istorioare din culisele vechiului PDL. "Pe întreaga durata a mandatului meu am finanţat PDL cu sume lunare de 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României", susţine, de exemplu, Sandu. Primar al Clujului in prezent, Emil Boc neaga hotărât acuzaţia. "Vreau sa fie clar: resping categoric aceste afirmaţii. Precizez faptul ca eu am fost acela care l-am remaniat din funcţie pe Gabriel Sandu si atunci nu se leagă lucrurile. Cum puteam sa il remaniez daca primeam bani?", întreabă retoric Boc.

PUTEREA

Arhitectul-şef al Capitalei uită să-şi facă datoria de a veghea la conservarea patrimoniului arhitectural urbanistic

Primăria Capitalei continuă mutilarea centrului oraşului. De această dată a venit rândul grădinilor Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, unde se doreşte construirea unui centru comercial şi a unui bloc cu şapte etaje. Comisia de urbanism a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avizat pozitiv proiectul, după ce îl respinsese în trecut. Consilierii îl acuză pe arhitectul-şef al Capitalei, care ar trebui să poarte de grijă patrimoniului public. "Trebuie ştiut că CGMB răspunde doar de oportunitatea construirii din această zonă, dar arhitectul-şef al Capitalei şi Comisia tehnică a Primăriei Generale sunt răspunzătoare de respectarea unor normative în ceea ce priveşte domeniul amenajării urbanistice în Capitală. În calitate de consilier general, mă opun vehement dezvoltării haotice în domeniul imobiliar al zonelor istorice, conservarea patrimoniului arhitectural al Bucureştiului trebuie să fie o prioritate permanentă", a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Lucian Iliescu, consilier general PMP.

Preţul petrolului ar putea ajunge la 200 de dolari barilul

Cotaţia barilului de ţiţei ar putea ajunge la 200 de dolari, dacă Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reuşi să reducă producţia, spune directorul general al companiei energetice italiene Eni SpA, Claudio Descalzi, transmite BBC. "OPEC este ca o bancă centrală pentru petrol şi trebuie să asigure stabilitatea preţului ţiţeiului, pentru ca investiţiile să se desfăşoare fără întreruperi", a explicat şeful Eni, citat de Agerpres. Industria petrolieră va diminua anul acesta cheltuielile de capital cu 10-13% din cauza scăderii preţului ţiţeiului, ceea ce va duce la un deficit de combustibil pe termen lung şi o majorare semnificativă a preţului în următorii patru-cinci ani, a declarat Claudio Descalzi la Forumul de la Davos. Şi şefii companiilor energetice Total şi BHP Billiton au anunţat că vor reduce investiţiile la proiectele de exploatare a şisturilor bituminoase.

ROMANIA LIBERA

Dragnea vrea să ţină Justiţia într-un singur cartier

Trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, va investi 270 de milioane de euro, din fondurile instituţiei, într-un proiect botezat "Cartier pentru Justiţie". Dragnea a susţinut, ieri, că terenul situat vizavi de Tribunalul Bucureşti, respectiv fostul amplasament al esplanadei, reprezintă prima variantă pentru construirea obiectivului. "Cartie­rul pentru Justiţie" reprezintă un obiectiv de investiţii publice al Ministerului Dezvoltării şi include construirea unui complex urbanistic destinat sediilor unor instituţii aparţinând sistemului judiciar, precum: CSM, Inspecţia Judiciară, CAB, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 3, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, INM şi Şcoala Naţională de Grefieri.Valoarea acestui proiect este de 270 de milioane de euro din bugetul ministerului, iar perioada de timp în care urmează a se construi este de cinci ani începând cu 2015.

Cum arată PSD-ul care lucrează la dărâmarea Guvernului PSD

În PSD nu se duce o bătălie politică, ci o luptă în plin noroi. Este de fapt o confruntare subterană a agendelor personale pe care câţiva, mai răsăriţi şi mai frustraţi, din acest partid le poartă zi de zi în buzunarele de la sacourile scumpe. Ce va aduce ea, însă? Probabil o mai rapidă cădere a Guvernului Ponta. Altfel nu ar avea nici o utilitate publică şi nici măcar o logică. Într-un deja consacrat efort zootehnico-electoral, de îngrăşare a porcului în ajun, Guvernul României, condus de strălucita figură a stângii de caviar cu cartofi prăjiţi şi mujdei de usturoi, Victor Ponta, a inaugurat cu câteva zeci de ore înaintea turului II al prezidenţialelor un tronson de autostradă care acum crapă din toate încheieturile. E vorba de lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, care continuă să alunece, a cărui bandă de rulare este brăzdată de cratere şi al cărui viaduct, cel de la Aciliu, prezintă fisuri în zona pilonilor-gigant.

ZIARUL FINANCIAR

România are o şansă mare de a câştiga din programul imens de salvare a economiei Europei

Confruntată cu riscul de a arunca economia Europei într-un deceniu de deflaţie şi stagnare economică, Banca Centrală Europeană a lansat joi cel mai mare program de resuscitare a bătrânului continent, printr-o injecţie de 60 de miliarde de euro pe lună din martie 2015 până în septembrie 2016. În total, vor intra în piaţă 1.080 miliarde de euro, sumă care ar trebui să readucă economia europeană pe o creştere mai solidă, pe modelul american, care în primii ani ai crizei a tipărit dolari cât a fost nevoie pentru a stopa intrarea SUA în recesiune. În căutarea unor plasamente cu randament mai ridicat, România oferind în acest moment un profit de trei ori mai mare decât în Europa, investitorii vor parca câteva miliarde şi pe piaţa financiară din România. În acest moment cel mai important lucru pentru România este creşterea consumului intern, fie prin majorări de salarii, fie prin noi joburi, fie prin majorarea cererii, adică noi comenzi.

Criza francilor se va adăuga la pierderile de 7 mld. lei ale băncilor din ultimii cinci ani

Pentru a converti creditele din franci în euro la un curs din trecut băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar. Pierderile sistemului bancar au depăşit lejer 2 miliarde de lei anul trecut pe fondul procesului de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, care s-a reflectat în cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul direcţiei Suprave­ghere din BNR. Pierderile depăşiseră deja pragul de 2 mld. lei încă din noiembrie, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi pentru unele bănci în contextul crizei actuale a creditelor în franci elveţieni. Este de aşteptat ca restanţele să crească pe acest segment de credite după ce francul s-a apreciat cu 20% într-o singură săptămână şi a ajuns la paritate cu euro.

Românii au depozite în franci elveţieni şi dolari de 6 miliarde de lei

Persoanele fizice aveau în noiembrie anul trecut depozite în franci elveţieni şi dolari, două monede care s-au apreciat puternic faţă de leu, de echivalentul a 6,4 mld. lei (1,4 mld. euro), potrivit datelor BNR. Clienţii cu depozite în dolari au avut un câştig de 20% în ultimul an rezultat din aprecierea monedei americane, iar cei care au depozite în franci au avut un câştig de aproape 20% doar în ultima săptămână, după o mişcare surpriză a băncii centrale a Elveţiei, care a avut ca efect egalarea euro de către franc pe pieţele internaţionale. Câtorva deponenţi, care au pariat pe franc în pofida dobânzilor mici oferite de bănci, aprecierea monedei elveţiene le-a adus un câştig nesperat în numai câteva zile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb