REVISTA PRESEI - 23.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 martie 2011

ADEVĂRUL

Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!

La presiunile socialiştilor europeni, liderul PSD, Victor Ponta, l-a somat pe Adrian Severin să demisioneze şi din partid, şi din Parlamentul European şi i-a dat un răgaz de 24 de ore. În apărarea lui Severin a sărit Adrian Năstase, care a spus că partidul nu trebuie să se grăbească să dea oameni afară. Severin şi Năstase conduc Institutul "Ovidiu Şincai". Victor Ponta a precizat că va declanşa procedurile de excludere din partid dacă Severin nu se va retrage azi din PSD. Liderul social-democraţilor nu a avut însă aceeaşi poziţie tranşantă şi luni, când i-a sugerat europarlamentarului doar să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte al partidului. "Vom aştepta rezultatul anchetei desfăşurate la nivelul PE, iar dacă se va demonstra vinovăţia domnului Severin, atunci va suporta consecinţele", declara Ponta cu doar o zi în urmă.

Austriacul riscă 10 ani de închisoare

Unul dintre cei trei eurodeputaţi acuzaţi în scandalul "şpagă pentru amendamente", austriacul Ernst Strasser, riscă 10 ani de închisoare pentru acte de corupţie, scrie cotidianul austriac ,,Kleine Zeitung". Parchetul anticorupţie de la Viena a deschis deja o investigaţie în cazul fostului ministru de Interne care a demisionat din Parlamentul European la câteva ore după dezvăluirile jurnaliştilor de la "The Sunday Times". La întrebarea ziariştilor austrieci dacă Strasser va face uz de imunitate, Martin Ulrich, purtătorul de cuvânt al Parchetului anticorupţie, a declarat că în scurt timp conducerea Parlamentului European va comunica dacă politicianul mai poate beneficia de imunitate şi după ce şi-a dat demisia. Legea austriacă pedepseşte cu închisoarea până la trei ani orice persoană care se află într-o funcţie publică şi abuzează de poziţia sa pentru obţinerea sau solicitarea unor foloase personale.

Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetiţie

Instanţa a decis, ieri, să-l lase în libertate pe rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi Europa Ecor, Mina Dobronăuţeanu. Dobronăuţeanu a continuat să falsifice diplome şi foi matricole, deşi era implicat într-o anchetă ce a zguduit, în 2009, lumea universitară. Mina-Silviu Dobronăuţeanu este acuzat că a coordonat falsificare a 15.000 de atestate profesionale, diplome de Bacalaureat şi licenţe universitare. Universităţile "Alexandru Ghica" şi Europa Ecor din Alexandria se află în procedeul de lichidare încă din anul 2001. Preţul unui document de absolvire era între 200 şi 500 de euro, în funcţie de nivelul studiilor pentru care cumpărătorii voiau recunoaşterea profesională.

WikiLeaks de România, în "Adevărul"

Începând de miercuri, 30 martie, "Adevărul" începe publicarea cablogramelor Departamentului de Stat al SUA referitoare la România, obţinute de portalul WikiLeaks.org ca urmare a celei mai vaste scurgeri de informaţii secrete din istorie. Dezvăluiri din perioada 2000-2010. "Adevărul" deţine aceste cablograme de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, organizaţie care le-a obţinut, în exclusivitate pentru România, de la WikiLeaks.org. "WikiLeaks de România" conţine 1.027 de cablograme, însumând peste 2.700 de pagini, în marea lor majoritate corespondenţa dintre Ambasada SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat. Acestea acoperă perioada anilor 2000-2010.

S-a rupt firul direct dintre TVR şi Cotroceni

Cablul optic care leagă studioul de ştiri al Televiziunii Române de Palatul Cotroceni s-a rupt duminică seară chiar în timpul intervievării în direct a şefului statului, Traian Băsescu. Conducerea TVR nu a oferit nici până astăzi o explicaţie pentru gafa tehnică în urma căreia telespectatorii au aşteptat 20 de minute legătura cu Preşedinţia. Televiziunea Română a programat duminică, în timpul grupajului de ştiri, la oră de maximă audienţă, un interviu cu Traian Băsescu pe tema conflictului din Libia. După prima întrebare adresată de reporterul Adelin Petrişor, transmisiunea s-a întrerupt brusc, fără ca şeful statului să apuce să scoată vreun cuvânt.

Paznicul Casei Memoriale "Dr. Petru Groza" a vândut tablouri de 400.000 de euro pe câteva sute de lei

Paznicul Casei Memoriale "Dr. Petru Groza" din Deva a vândut, pe câteva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Îngrijitorul vilei şi un traficant de opere de artă au furat tablouri ale artiştilor Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu pe care le-au înlocuit cu nişte falsuri. Poliţiştii hunedoreni au recuperat ieri două dintre tablourile furate în urmă cu şapte ani din Casa doctor Petru Groza din Deva. Îngrijitorul vilei în care a locuit Petru Groza, prim-ministru în regimul comunist, este acuzat că a vândut, pe câteva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Două dintre acestea, semnate de pictorii Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu, în valoare de peste 220.000 de euro, au fost prezentate ieri de oamenii legii. Cu ocazia percheziţiilor făcute la locuinţele unor presupuşi traficanţi de opere de artă şi la proprietarii unor colecţii au fost confiscate alte nouă obiecte de artă, respectiv cinci tablouri semnate de pictori importanţi şi patru icoane.

N-ai ce face, de Andrei Pleşu

În Japonia, dezastrul e o constantă istorică. Fie că se numeşte cutremur, tsunami, incendiu devastator, Hiroshima şi Nagasaki, iar de curând Fukushima, el e o prezenţă "naturală" în ambianţa sufletească a japonezului. Şi viaţa, şi învăţăturile lui Buddha vorbesc despre inconsistenţă, efemeritate, distrugere şi renaştere. Toţi ştim că, pe termen lung, lucrurile nu "ţin", nu durează. Dar japonezii ştiu că ele nu durează nici pe termen scurt. Curios e că experienţa aceasta, în loc să demobilizeze, instituie o - stranie pentru noi - disciplină, dacă nu chiar un fel de euforie a precarităţii. O expresie japoneză curentă pare să indice un fatalism tenace: "shikata ga nai" ("n-ai ce-i face!", "asta-i situaţia"). "Asta-i situaţia!" - spunem şi noi. Numai că la noi e vorba de o doctrină a resemnării (Întrucât asta-i situaţia, e mai înţelept "s-o lăsăm baltă"), iar la ei e vorba de o doctrină a actului gratuit (Întrucât asta-i oricum situaţia, înţelept e să ne vedem de treabă, independent de ea).

Siria intră şi ea în febra protestelor

Tensiunea a început să se simtă la Damasc, unde forţele de securitate monitorizează toate cartierele. Şapte protestatari au murit. Siria a fost şi ea atinsă de virusul revoltelor arabe. Protestele au început, în weekend, într-o localitate de la frontiera cu Iordania şi s-au extins spre alte oraşe. De la sfârşitul săptămânii trecute, tensiunea este la apogeu între tineri şi forţele de ordine în regiunea Daraa, situată la 120 de kilometri la sud de capitala Damasc. Motivul: 15 elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani sunt reţinuţi de poliţie, de aproape o lună, pentru că ar fi scris pe ziduri sloganuri antiregim.

Statul va garanta "Prima Casă" doar pe jumătate

Autorităţile analizează cu băncile împărţirea riscului între stat şi instituţiile de credit în cadrul programului, fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi. Dacă garanţia statului va scădea la jumătate, băncile vor în schimb dobânzi şi avansuri mai mari la creditele acordate în cadrul programului guvernamental. Premierul Emil Boc a discutat ieri cu bancherii varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă". Iar asta pentru ca 750 milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise până în prezent, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. În momentul de faţă, statul garantează în totalitate creditele "Prima Casă", prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Discuţiile tehnice asupra programului guvernamental urmează să fie finalizate însă în decurs de o săptămână.

Uniunea Europeană, împărţită în două

Criza economică a accentuat diferenţele dintre statele comunitare, iar această tendinţă ar putea duce la divizarea Uniunii Europene. Greutăţile cu care s-au confruntat statele din sudul şi estul Europei în ultimii ani ar putea schimba faţa Uniunii. Creşterea economică "în două viteze" este cea mai elocventă dovadă a faptului că Uniunea Europeană (UE) a început deja un proces de divizare, spun analiştii. Până acum, fenomenul a fost pus pe seama perioadei dificile şi a climatului macroeconomic nefavorabil, însă acum există tot mai multe voci care afirmă că, chiar şi după ce ţările europene vor scăpa de datorii, UE se va împărţi în două tabere. "27 împărţit la 2 va da 17 (numărul ţărilor din zona euro - n.r.), iar zece vor rămâne pe dinafară. Aceasta este noua euromatematică", scrie economistul Irwin Stelzer în "The Wall Street Journal".

CURENTUL

Cât şi-o fi luat şpagă Adrian Severin pentru cedarea Insulei Şerpilor?

Adrian Severin: "Insula Şerpilor, virgulă, belongs to Ucraine"! Revenind la "combinaţia" prin care Ucraina s-a ales gratis cu Insula Şerpilor, redăm relatarea diplomatului Aurel Preda: "Severin a intrat în camera de la MAE unde se executa colaţionarea textului Acordului şi a spus că are o propunere, la care Buteiko, şeful delegaţiei ucrainene, a avut un gest nervos, trântindu-şi ochelarii pe masă. Propunerea adresată de ministrul de Externe român a fost: în rândul patru de jos se pune virgulă, după Insula Şerpilor, şi se adaugă < care aparţine Ucrainei >. Lui Buteiko nu i-a venit să creadă şi s-a adresat în rusă - < paftarite pajalusta > - < repetaţi, vă rog >!, iar Severin a reiterat fraza, după care Buteiko a reluat discuţia, în engleză, murmurând - Isle of Serpents, comma, < belongs to Ucraine >!"

Hotelul lui Robert Negoiţă, într-un top al celor mai urâte 15 hoteluri din lume

"Ai crede că cel mai mare hotel din Europa ar arăta mai bine de atât. Chiar dacă a fost construit în 2008, arată de parcă ar proveni din urmă cu 20 de ani, lăsându-ne să ne întrebăm dacă proiectanţii au folosit manuale învechite despre arhitectura modernă când au gândit acest lucru urât - România este în urmă, dar nu ar trebui să fie atât de în urmă. În cel mai bun caz, hotelul seamănă cu o închisoare de minimă securitate. În cel mai rău caz, seamănă tot cu o închisoare de minimă securitate. Priviţi toate aceste ferestre cu privelişti către ...alte ferestre", potrivit descrierii făcute de Jetpacker, site preluat de Reuters.

Hayssam este închis în Siria pentru infracţiuni legate de siguranţa naţională

Omar Hayssam este încarcerat într-o închisoare din Siria încă din 2008, el având de executat o pedeapsă de patru ani pentru infracţiuni la legea siguranţei statului, a declarat, ieri, avocatul său din dosarul Volvo, care a precizat că are o adresă oficială în acest sens din partea statului sirian. Ion Cazacu, avocatul care îl apără pe Omar Hayssam în procesul în care acesta este acuzat de înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false în Siria şi Egipt, a făcut aceste afirmaţii la Curtea de Apel Bucureşti. Apărătorul a precizat că a depus la instanţă un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria prin care se atestă "negru pe alb" faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.

CURIERUL NAŢIONAL

Tipărire să fie, dar s-o ştim şi noi!

Inflaţia de 7-8% nu trebuie să fie surprinzătoare, având în vedere că masa monetară în circulaţie a crescut în ultimul an cu 10,8%. Călin Rechea: BNR a trecut la tipărirea directă. Adrian Vasilescu: Mişcările înregistrate în numerar nu pot să determine inflaţia. România rămâne ţara cu inflaţia cea mai ridicată din Europa, iar scumpirile din ultima jumătate de an au lovit în nivelul de trai al majorităţii populaţiei active care a fost nevoită să suporte în acelaşi timp şi ajustări nominale ale veniturilor. Accelerarea ritmului de creştere a preţurilor de consum din ultima jumătate de an a fost explicată de Banca Naţională a României prin efectul majorării TVA, prin şocurile adverse din zona preţurilor administrate, precum şi prin importarea din pieţele internaţionale a inflaţiei de pe segmentul combustibililor, materiilor prime şi a mărfurilor alimentare. BNR nu a indicat însă creşterea masei monetare din România ca o sursă a valurilor de scumpiri ale ultimului an.

De ce am adus acţiunile Erste la Bursa de Valori Bucureşti?

Franklin Templeton a cumpărat acţiuni EBS la Viena deşi este unul dintre principalii operatori pe piaţa de capital românească. Motivaţia pare a fi aceea a comisioanelor mai reduse decât la BVB. Asociaţia Investitorilor: Listarea Erste la Bucureşti este doar o "poză" ce trebuia îndeplinită, asemenea realizărilor cincinale. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine că Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat acţiuni Erste (EBS) la Bursa de la Viena, de 60 milioane euro, deoarece pe această piaţă comisioanele sunt mai reduse comparativ cu Bursa de la Bucureşti.

Pensionarii americani adună datorii pe care le iau cu ei în mormânt

Aproape 40% dintre aceştia au acumulat datorii pe cardurile de credit şi spun că nu sunt îngrijoraţi că nu vor avea timp să le plătească. Pensionarii americani adună datorii pe cardurile de credit mai mult ca niciodată, fie pentru a merge în vacanţă sau pentru a plăti cheltuielile medicale, iar un număr mare dintre aceştia nu au nicio intenţie de a returna aceste datorii înainte de a muri. Astfel, aproape 40% dintre aceştia au spus că au acumulat datorii pe cardurile de credit în ultimii ani din viaţa lor şi că nu sunt îngrijoraţi de plăţile pe care ar trebui să le facă, potrivit unui sondaj publicat de CESI Debt Solutions, citat de USA Today.

EVENIMENTUL ZILEI

Severin, clasic românesc: Nu pleacă nici dat afară

Deşi socialiştii europeni, dar şi liderul PSD i-au cerut insistent să demisioneze, europarlamentarul vrea să-şi păstreze mandatul. Social-democraţii îi pregătesc excluderea. Socialiştii europeni i-au pus în vedere să părăsească Parlamentul European. Victor Ponta i-a cerut şi el să renunţe la mandatul de europarlamentar. Şi Ion Iliescu i-a transmis că s-ar impune o demisie. Adrian Severin nu vrea însă să plece. "Să demisionez ar însemna să accept nişte acuze false", şi-a argumentat Severin hotărârea. Mandatul de europarlamentar l-a făcut milionar în euro.

Ce căutau românii în războiul din Vietnam

În toiul asaltului american asupra regimului comunist de la Hanoi, o mână de români îi cereau lui Ceauşescu să-i trimită în luptă alături de "fraţii vietnamezi". Unii se visau eroi, alţii voiau doar să scape din ţară. Dintre hârtiile cu turnătorii mărunte sau solicitări de natură materială, ajutoarele lui Nicolae Ceauşescu sortau, la mijlocul anilor "60, o specie neobişnuită de cereri: erau ale tovarăşilor care doreau să se alăture bravului popor vietnamez, în lupta cu agresorii americani. La o jumătate de secol distanţă, rândurile lor păstrează mirosul revoltei, alături de un inconfundabil iz de naivitate. Oripilaţi de imaginile cu civili mutilaţi - presa românească era plină de dovezi ale masacrelor -, se puseseră pe scris copiii de gimnaziu, mecanici de locomotivă, uteciste, veterani ai celui de-al II-lea Război Mondial, foşti deţinuţi care încercau să-şi răscumpere greşelile, persoane fără domiciliu dornice să fie de folos naţiei, şoferi care visau la statutul de "noul Vasile Roaită".

Ţările arabe lasă coaliţia în aer coaliţia anti-Gaddafi

SUA şi aliaţii europeni au convins doar Qatarul să participe cu avioane la intervenţia anti-Gaddafi. Începutul acestei săptămâni a fost marcat, în plan diplomatic, de eforturile depuse de Statele Unite şi de aliaţii europeni ai Washingtonului în vederea atragerii cât mai multor ţări arabe în coaliţia care a intervenit militar în Libia. Administraţia Obama insistase ca susţinerea statelor arabe să fie o precondiţie pentru operaţiunea militară internaţională în ţara nord-africană, iar neimplicarea lor a stârnit deja îngrijorare la Washington. Din acest motiv, secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi omologii săi britanic şi francez i-au contactat, în ultimele zile, pe liderii arabi în încercarea de a-şi asigura sprijinul lor, scriu jurnaliştii de la cotidianul american "Washington Post".

Noica, plagiat de un filosof italian

Profesorul italian Umberto Galimberti a copiat dintr-o lucrare a filosofului Constantin Noica. Plagiatul a fost descoperit de Costică Brădăţan, un profesor român din Statele Unite. Profesorul Costică Brădăţan, de 40 de ani, lector la Universitatea Texas Tech din Statele Unite ale Americii, a dat în vileag un profesor italian care l-a plagiat pe Constantin Noica. Cazul a fost mediatizat în presa italiană, mai ales că autorul plagiatului, filosoful italian Umberto Galimberti, de 69 de ani, nu era la prima ispravă de acest fel. Caz mediatizat şi de cotidianul "Il Giornale". În cartea sa "Orme del sacro", italianul preia ample fragmente din lucrarea lui Noica "Şase maladii ale spiritului contemporan", tradusă în italiană în anul 1993.

FINANCIARUL

Finanţele trebuie să împrumute zilnic 35 mil. euro ca să-şi acopere datoriile

În următoarele nouă luni, pentru refinanţarea titlurilor de stat sunt necesare 8,41 mld. euro. Datoriile statului ating un nou vârf în acest an. Ministerul de Finanţe va trebui să găsească soluţii pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi pentru acoperirea datoriilor mai vechi pe care le are faţă de bănci din titlurile de stat care vor ajunge la scadenţă în acest an. Potrivit economistului-şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, Ministerul Finanţelor are de refinanţat, în următoarele trei trimestre din acest an, titluri de stat în valoare de 35 de miliarde de lei (8,41 miliarde de euro, calculat la un curs de 4,16 lei/euro).

Reactoarele nucleare au îmbogăţit firmele cotizante la PDL

De la finele anului 2008 Nuclearelectrica a întărit siguranţa nucleară oferind contracte chiar şi pentru locuri de joacă.

Companiile care au cotizat la PDL în ultima campanie electorală au reuşit să pună mâna pe contracte bănoase cu Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare 1 şi 2. Chiar dacă cea mai mare parte dintre tranzacţii s-au încheiat pentru achiziţii de echipamente şi materiale pentru siguranţa unităţilor nucleare, cotizanţii portocalii au beneficiat de contracte pentru furnizare de rechizite sau pentru construcţia unei piscine şi a unui loc de joacă.

Exclusiv! Misterul demisiei directorului Tarom: frica de reformă

Fostul director general al Tarom, Ruxandra Brutaru, a demisionat din funcţie nu pentru că salariul pe care îl avea era mult mai mic decât al directorilor adjuncţi din subordine, aşa cum a lăsat aceasta să se înţeleagă, ci pentru că s-a temut de reacţia sindicatelor la programul de restructurare a companiei, pe care urma să îl aplice. Misterul a fost spulberat, ieri, de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, în exclusivitate pentru "Fin.ro". "Dacă toată lumea invocă Taromul, aş vrea să auziţi şi părerea ministrului. În ceea ce priveşte fosta conducere a Tarom, eu aş fi preferat, în loc să se ascundă sub motivaţii de ordin pecuniar, să spună adevărul, cel spus la mine în birou: < Nu pot să duc această sarcină mai departe, pentru că e vorba de restructurare şi mi-e frică de sindicate şi n-am tăria de a merge mai departe".

Companiile străine se perindă la Cotroceni şi Palatul Victoria după ajutoare de stat

Deşi în timpul guvernării Tăriceanu preşedintele condamna discuţiile dintre premier şi reprezentanţi ai firmelor, Traian Băsescu şi Emil Boc au aproape lunar astfel de întâlniri. Întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor, de cele mai multe ori fără prezenţa presei, sunt tot mai dese pe agenda de lucru a preşedintelui Traian Băsescu sau pe cea a premierului Emil Boc. Discuţii, multe private, care vizează de regulă facilităţi pe care să le acorde autorităţile diferitelor companii străine ori direct ajutoare de stat. Despre ceea ce se discută în mod concret, publicul află în general puţine, din comunicate oficiale, seci, care vorbesc doar despre intenţii de dezvoltare înaintate de companii şi despre sprijinul pe care statul îl va asigura investiţiilor. Ultimele întâlniri de acest fel la nivel înalt au avut loc ieri, când atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au avut întrevederi cu Stephen Odell, vicepreşedinte al Ford Motor Company şi preşedinte director general executiv al Ford Europa.

FP a intrat în premieră pe sectorul bancar, cu achiziţii de peste 100 de milioane de euro

Expunerea Fondului pe bănci este de 2,7% din activul total, cea mai mare după petrol, gaze şi utilităţi. Unul dintre cumpărătorii acţiunilor BRD, vândute de BERD în data de 23 februarie, ar putea să fie tocmai Fondul Proprietatea, care a raportat că deţinea, la sfârşitul lunii februarie, acţiuni emise de bănci în valoare de peste 100 de milioane de euro. Pe lângă acţiunile BRD, Fondul se pare că a introdus în active şi titluri Erste Bank cumpărate de la Bursa din Viena, ajungând la o expunere pe sectorul bancar de aproape 3% din active, o premieră pentru FP şi un posibil început pentru o uşoară restructurare a portofoliului.

GÂNDUL

Cum a vrut "LOBBY" să-l ducă în ispită pe Gigi Becali

Europarlamentarul Gigi Becali şi-a povestit, marţi, comentând cazul Severin, propria păţanie din Parlamentul European cu o firmă de lobby. Becali mărturiseşte că s-a enervat când a auzit la Bruxelles cuvântul "lobby", despre care şi-a dat seama imediat că-l poate băga în bucluc. "Lobby...ce e aia lobby?!", a început Becali, care nici nu vrea să audă de una ca asta. "Că a venit şi la mine unu, că face el lobby, îl ştie toată lumea pe acolo". Europarlamentarul spune că s-a ţinut tare şi n-a intrat în ispită. L-a repezit imediat: "Du-te, bă, de aici, dă-i drumul de aici, că nu-mi spui tu cum să votez". Becali nici nu prea are cum vota, fiind mai tot timpul prezent în ţară. (F.N.)

Cum ajunge să se scumpească de trei ori mâncarea, de la graniţă până pe raftul magazinelor. Ministerul Agriculturii: "Din păcate, nu avem ce face"

Cartofii intră în ţară cu un preţ mediu de 70 de bani pe kg, iar la magazine se vând cu cel puţin 3,5 lei pe kg. În România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intră în vamă, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi INS. De exemplu, cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar au ajuns în România anul trecut la un preţ mediu de circa 70 de bani pe kg, în timp ce la magazine nu pot fi cumpăraţi cu mai puţin de 3-3,5 lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahăr, lapte, cafea diferenţele între preţurile medii cu care aceste mărfuri ajung în graniţă şi cele cu care sunt cumpărate sunt de până la 2,5 ori.

De ce au fost eliberaţi poliţiştii de frontieră de la Albiţa. Judecătoarea Panioglu: Sunt persoane instruite din punct de vedere educaţional

Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea a 17 persoane ridicate de la Albiţa, motivele fiind că interceptările nu ar fi concludente şi s-au făcut pentru o perioadă scurtă de timp, că din nicio înregistrare video nu reiese faţa mituitorilor şi că graba DNA de a aresta oameni aduce atingere scopului procesului penal. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, în 18 martie, punerea în libertate, prin înlocuirea măsurii arestării preventive, cu interdicţia de a părăsi ţara şi o serie de obligaţii, în cazul a 17 persoane arestate preventiv în loturile de la Punctul de Trecere al Frontierei de la Albiţa. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs.

Deputaţii, scoşi din sărite de Funeriu: "Credeţi că ne prostiţi ca pe nişte copii de grădiniţă?!" Croitoru (PDL) despre ministru: "E penibil. Nu se poate aşa ceva!"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a scos din sărite pe deputaţii Comisiei de Învăţământ, care au renunţat la politeţe, dând drumul la o ceartă în toată regula. Neputând să explice cum anume va rezolva problema grevelor profesorilor, care au paralizat activitatea în şcolile din nordul Moldovei, Funeriu a stârnit indignarea parlamentarilor, în momentul în care a încercat să evite discuţia spunând că "această chestiune nu a fost anunţată pe ordinea de zi". "Un ministru care trebuie să reformeze întregul sistem de învăţământ din România nu ştie că profesorii nu şi-au primit salariile? Cică nu a fost informat! Nu se poate aşa ceva!

Sondaj IRES: 66% dintre români consideră că nu era necesar ca România să aibă vreo poziţie oficială faţă de conflictul din Libia

Deşi preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, poziţia oficială a României faţă de conflictul militar din Libia, 57% dintre românii chestionaţi de un sondaj IRES, publicat marţi, au declarat că nu cunosc modul în care ţara noastră se raportează la războiul de acolo. Iar, dintre cei care o cunosc, 67% o consideră neclară. Celelalte 33 de procente sunt împărţite între cei care au înţeles că România susţine bombardamentele şi cei care cred că suntem împotriva lor.

JURNALUL NAŢIONAL

"Căpşunica" lui Cocoş pe filiera Guineea

Scrisoarea premierului african s-a rătăcit prin birourile instituţiei conduse de Daniela Nicoleta Andreescu, o mai veche cunoştinţă a soţului Elenei Udrea. Scrisoarea expediată pe 22 decembrie 2010 de la biroul premierului demisionar Jean Marie Doré din Republica Guineea şi care ar fi trebuit să îndepărteze suspiciunile procurorilor privind afacerea unei returnări de TVA de 60 de milioane de euro, a fost înregistrată la Registratura Generală a Guvernului. Şi acolo a rămas până astăzi, potrivit unui răspuns al biroului de presă al Guvernului. Şefa Secretariatului General al Guvernului (SGG), Daniela Nicoleta Andreescu, l-a luat pe "Nu" în braţe: nu ştie unde este documentul, nu ştie care a fost soarta lui. Potrivit legii de organizare, corespondenţa premierului ar trebui să fie trimisă automat la registratura biroului său. Acest lucru nu s-a întâmplat însă de această dată.

Judecătorul din cazul Vîntu, schimbat

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de recuzare făcută de Octavian Ţurcan. Magistratul Camelia Bogdan, care judecă dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu şi alţii sunt acuzaţi de favorizarea infractorului Nicolae Popa, va fi schimbat. Şi asta pentru că astăzi, Tribunalul Bucureşti a admis o cerere de recuzare formulată de Octavian Ţurcan, co-inculpat în dosar, după cum ne-a preciyat vicepreşedintele instanţei, Laura Andrei. Ţurcan a recuzat-o pe judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că s-ar fi antepronunţat, lucru ce ar reieşi din modul în care judecătoarea a motivat respingerea cererii de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul său. Cum anume motivează instanţa admiterea recuzării judecătoarei Bogdan vom afla mâine, potrivit sursei citate.

Radiaţiile de la Fukushima au ajuns în Europa!

Surse diplomatice au dezvăluit marţi că particule radioactive emise în urma accidentului de la Fukushima au ajuns în Europa. Potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, capitala Islandei, Reykjavik este primul oraş european atins de urmările catastrofei din Japonia, fără să se spună însă dacă nivelul radioactivităţii este unul periculos pentru populaţie. Aceasta în condiţiile în care autorităţile nipone luptă cu disperare să menţină sub control situaţia de la Fukushima, acolo unde temperatura la reactorul număru doi a atins valori incredibile, considerate răspunzătoare pentru norul de fum ce a putut fi văzut luni seară.

NAŢIONAL

Florentin Pandele ar putea pierde Primăria Voluntari

Iritaţi la culme de faptul că le-a scăpat Primăria Voluntari printre degete, odată cu trecerea lui Florentin Pandele în tabăra uneperistă, social-democraţii vor să-l mazilească pe fostul lor coleg cu ajutorul justiţiei. Prin această mişcare disperată, PSD încearcă să ţină cu dinţii de ultima redută "social-democrată" dintr-un judeţ dominat de PDL şi de afacerile lui Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu. Cum "lucrătura" trebuia făcută ca la carte, social-democraţii din Voluntari s-au dus cu jalba-n proţap la judecătoria Buftea, cerând, nici mai mult nici mai puţin, decât suspendarea lui Pandele.

Gică Popescu, vânat de creditori!

În urmă cu puţin timp, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal şi al FC Barcelona se prezenta într-o serie de interviuri drept unul dintre cei mai mari investitori din România în domeniul energiei alternative. Numai că, reporterii de investigaţii ai "Naţional" au descoperit în exclusivitate că Gică Popescu nu a plătit nici până astăzi contravaloarea contractului semnat cu firma de consultanţă care i-a asigurat primirea unor considerabile fonduri nerambursabile pentru cele două parcuri eoliene de la Văcăreni, Tulcea. Mai mult decât atât, pe 1 aprilie se judecă dosarul prin care firmei SC INTERCOM DESIGN SRL, la care Gheorghe Popescu este acţionar majoritar cu 99,8814 % din acţiuni, i se cere insolvenţa de către creditor.

Preşedintele Senatului se crede un unicat politic şi-şi prevede un viitor luminos. Lui Mircea Geoa nă i s-a urcat brandul la capul PSD

Mircea Geoană insistă să-i pună nervii pe moaţe lui Victor Ponta. "Eu sunt o platformă şi am un viitor luminos în PSD", dă Geoană din nou cu oiştea-n baltă. Scăpat de judecata lui Ponta doar ca urmare a intervenţiei lui Ion Iliescu, Mircea Geoană a comis-o din nou, luni seara, la televiziunea publică. Unde a susţinut că nu a dorit să pună, în interiorul partidului, bazele unei "platforme critice" faţă de actualii lideri PSD. Explicaţia: "Nu cred că trebuie să fac o platformă, eu sunt o platformă". La fel de inabil a abordat Geoană şi relaţia sa cu Adrian Năstase. "Cred că este suficient de înţelept ca să înţeleagă că viaţa merge înainte", a filozofat fostul lider PSD, întrebat fiind dacă Năstase vrea să-i plătească poliţa pentru debarcarea sa din 2005.

PUTEREA

Boc şi Blaga vor să realizeze ceva împreună, dar nu pot. Denumirea Partidul Popular, inaccesibilă PDL

Partidul Democrat Liberal ia în calcul schimbarea denumirii. Doi dintre liderii acestui partid, Vasile Blaga şi Sorin Frunzăverde, au propus o nouă titulatură: Partidul Popular. Nu le va fi uşor să schimbe denumirea. Chiar dacă lor li se alătură şi o parte dintre susţinătorii lui Emil Boc, care ar prefera ca PDL să devină Partidul Popular. Numai că în România există deja un Partid Popular din România care va fuziona în curând cu Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. Partidul Popular se grăbeşte şi el să se reînregistreze, iar domeniul pe internet pentru PP este deja înregistrat de fiul lui Corneliu Ciontu care nu are de gând să-l cedeze uşor.

Secţiile de Pneumologie şi de Cardiologie de la Spitalul Militar, focare de infecţie. Şefii de secţie - în curăţenie, pacienţii - în mizerie

Urinare şi ploşti uitate în substanţe chimice, lângă locul unde se spală pacienţii, duşuri şi WC-uri la comun, multe nefuncţionale, igrasie şi mucegai sunt doar o parte dintre problemele de la secţiile de Pneumologie şi de Cardiologie de la Spitalul Militar Central din Capitală. Grupurile sanitare pentru cadrele medicale şi birourile şefilor de secţii sunt însă impecabile. Reprezentanţii pacienţilor susţin că Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să se sesizeze, iar cele două secţii să fie închise.

Băsescu sărbătoreşte cinci ani de când SRI a ieşit de sub control democratic

Dublă sărbătoare săptămâna aceasta pentru Serviciul Român de Informaţii! 21 de ani de la înfiinţare şi 5 ani de când a ieşit de sub control democratic. Invitat special la festivitate, nimeni altul decât Traian Băsescu. SRI îi va prezenta miercuri şefului statului raportul de activitate pe anul 2010. Preşedintele României se află astfel cu un pas în faţa Parlamentului României, instituţia sub controlul căreiea se află, de fapt, SRI. Din ziarul "Puterea" aţi putut afla că, deşi legea obligă SRI ca în fiecare an să prezinte Parlamentului sinteza activităţii sale pe anul anterior, ultimul raport de bilanţ citit de directorul SRI în Parlament a fost cel din anul 2006.

Ioana Maria Vlas&Co, un nou dosar FNI. DNA a trimis în judecată nouă persoane pentru păgubirea a 5.363 de investitori cu peste 58 de miliarde lei vechi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba au trimis-o în judecată pe Ioana Maria Vlas într-un nou dosar privind "Afacerea FNI". Fostul preşedinte-director general al SOV Invest, societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii, este acuzată de înşelăciune. Alături de Ioana Maria Vlas, vor fi judecaţi pentru aceeaşi infracţiune Marian Petrescu, un alt preşedinte-director general al SOV Invest, precum şi Mihaela Sima, director economic al firmei. De asemenea, au fost trimişi în judecată şi Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, Gavril Bătrân şi Ioan Diţă, membri ai Consiliului de Administraţie, Gheorghe Negură, Mircea Ionescu Muscel Ianculescu şi Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere (organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SOV Invest), sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune în formă continuată. Toţi cei nouă au comis faptele în dauna a 5.363 de investitori ai FNI.

ROMÂNIA LIBERĂ

Interviu cu Valeriu Stoica, vicepreşedintele PDL: Blaga s-ar putea alătura echipei Boc chiar înainte de alegeri

Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a argumentat în interviul pentru România Liberă de ce îl susţine pe Emil Boc pentru un nou mandat în fruntea PDL: fiindcă este o soluţie de mijloc între reformiştii radicali de tipul Monicăi Macovei şi tradiţionaliştii de tipul Vasile Blaga. Totuşi, Valeriu Stoica îi vede pe ambii în noua conducere a partidului, care va fi votată la Convenţia Naţională a PDL programată pentru 14 mai. Valeriu Stoica nu s-a hotărât dacă mai candidează pentru încă un mandat, nu pare să fie de acord cu un tehnocrat în fruntea guvernului şi vrea să-şi extindă cultura de viţă-de-vie până la 30-40 de hectare.

Nicolescu: 26 de contracte pentru firmele familiei

Agenţia Naţională de Integritate a declanşat verificările în cazul preşedintelui CJ Argeş în noiembrie 2010, în urma unui articol de presă. Constantin Nicolescu este acuzat de abuz în serviciu deoarece a folosit în interesul firmelor familiei sale informaţiile despre contracte obţinute în virtutea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean. Argumentul ar fi că în cazul a opt dintre cele 26 de contracte de achiziţii sau prestări servicii au participat cu oferte doar firmele familiei Nicolescu. De asemenea, specialiştii spun că preşedintele CJ Argeş poate fi pus sub acuzare atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru desfăşurare de operaţiuni comerciale şi financiare (la firmele sale) incompatibile cu funcţia sa. Pentru astfel de infracţiuni, pedeapsa e cuprinsă între unu şi cinci ani.

Cât costă în Germania lipsa de transparenţă a băncilor

Unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, Deutsche Bank, a fost obligat la plata unei despăgubiri de 540.000 de euro pentru că nu a explicat riscurile unui produs pe care îl avea în portofoliu.Lipsa de transparenţă şi sofisticarea exagerată a produselor bancare au început să fie sancţionate. Deocamdată în Germania, acolo unde o companie de dimensiuni medii, Ille Papier Service, a reuşit să câştige un proces împotriva Deutsche Bank prin care obligă cea mai mare bancă din Germania să o despăgubească cu 540.000 de euro pentru că nu a explicat exact riscurile unui produs derivat. Procesul nu este în sine atât de important, suma fiind infimă faţă de dimensiunile băncii, însă el are o valoare importantă de precedent în condiţiile în care foarte multe municipalităţi din Germania au utilizat produsul respectiv pentru a-şi proteja economiile.

Blocaj şi disensiuni: Sarkozy enervează aliaţii

Sâmbătă în jurul prânzului, participanţii la conferinţa NATO de la Bruxelles erau aproape de un acord conform căruia operaţiunile militare pentru impunerea unei zone de interdicţie de zbor deasupra Libiei ar fi urmat să aibă loc sub coordonarea NATO. Însă acordul nu s-a materializat în acea după-amiază; brusc, Franţa a blocat continuarea tratativelor. Participanţii au fost mai întâi miraţi, pentru ca puţin mai târziu să realizeze ce se întâmplase: un avion francez trăsese deja primul foc împotriva unei ţinte libiene, şi Nicolas Sarkozy se grăbea, la Paris, să anunţe presei începutul ostilităţilor - şi faptul că ele fuseseră deschise de către ţara sa. Un oficial al ministerului francez al Apărării a infirmat că Franţa ar fi acţionat pe cont propriu, adăugând însă că "statele care au participat la operaţiune au fost complet informate. Dacă şi NATO, care nu avea nici o legătură cu atacurile, ar fi trebuit să fie informată, este o cu totul altă întrebare".

Gigantul AIG se cutremură iar

Cel mai mare asigurător din Statele Unite va plăti, doar în prima fază, daune de 700 de milioane de dolari. Asta nu este însă totul, pentru că strategia de dezvoltare a companiei avea ca ax central tocmai Japonia. După ce a scăpat de faliment doar cu ajutor direct de la statul american, compania de asigurări AIG trece iar printr-un moment de cumpănă. Potrivit unor estimări interne, gigantul va trebui să plătească daune de aproximativ 1 miliard de dolari în primul trimestru al acestui an, 700 de milioane provenind doar din Japonia, serios afectată de un cutremur violent. Costurile ar putea creşte însă în condiţiile în care estimările oficialilor niponi privind pagubele produse de cataclism se modifică de la o zi la alta.

CFR a găsit soluţia pentru lipsa pasagerilor: scumpeşte biletele

Viitoarele scumpiri ale biletelor de tren şi metrou nu vor mai fi limitate de rata inflaţiei.Ministerul Transporturilor, care poate în prezent să majoreze tarifele doar cu avizul Consiliului Concurenţei şi doar proporţional cu inflaţia, spune că e obligat să renunţe la mecanismul actual deoarece cele două societăţi nu au mai primit în ultimii ani subvenţii la valoarea necesară desfăşurării optime a activităţii lor. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, majorările de tarife vor avea loc mai simplu: doar pe baza unui ordin de ministru.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu le dă un bonus de 8 mil. euro lunar celor cu credite în valută

Românii plătesc lunar rate de 233 de milioane de euro la creditele în valută, care la cursul actual de 4,14 lei/euro înseamnă cu 33 de milioane de lei (8 mil. euro) mai puţin decât în decembrie, când cursul era 4,28 lei/euro. Aprecierea leului faţă de euro cu peste 3% de la începutul anului, până la un curs de 4,14 lei/euro, indusă de Banca Naţională condusă de guvernatorul Mugur Isărescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le dă o gură de oxigen şi celor care au de plătit rate la credite în valută, efortul total fiind acum mai mic cu circa opt milioane de euro într-o singură lună, potrivit calculelor ZF.

Pieţele din regiune cu creştere economică puternică au adus cele mai mari salturi pentru exporturile româneşti

Recordul istoric atins de exporturile României în 2010, cu încasări de peste 37 miliarde de euro, a fost posibil nu numai pe seama cererii mărite din Germania - puternica locomotivă a Europei, ci şi a saltului spectaculos înregistrat de vânzările către pieţe cu dinamică rapidă, în frunte cu Turcia, a cărei economie a crescut cu peste 8% anul trecut. Chiar dacă volumele încasărilor nu au fost foarte ridicate, cele mai mari creşteri de exporturi au fost înregistrate pe pieţe cu mare potenţial economic din regiune, începând cu Turcia şi continuând cu Rusia, Polonia şi Ucraina. Sunt pieţe vânate de orice mare exportator din lume, pe care România le-a neglijat multă vreme, dar pe care poate reveni mai repede decât alte ţări, inclusiv datorită apropierii geografice. Turcia, o economie care a crescut în 2010 cu peste 8%, iar în acest an ar putea avansa cu încă 5%, a fost şi piaţa pe care exporturile României au înregistrat anul trecut un salt impresionant de peste 75% faţă de 2009.

Statul vrea să împartă riscul cu băncile la creditele Prima casă, dar dobânzile ar putea să crească

Noua variantă a programului Prima casă discutată ieri de Guvern cu bancherii urmă-reşte împărţirea riscului de creditare între stat şi bănci în proporţii egale, fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi. Mai multe bănci au în prezent în ofertă finanţări ipotecare mai ieftine decât creditele Prima casă, deşi pentru acestea beneficiază de garanţia statului, deci riscul asumat este mai mare. Din perspectiva clientului, creditele Prima casă au avantajul necesarului mai mic de avans, de cel puţin 5% din sumă faţă de 25% cât cer băncile în mod obişnuit, deşi birocraţia este mai mare şi uneori şi costul. Ieri premierul Emil Boc s-a întâlnit la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii băncilor. "Vrem să dublăm nu-mărul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garanţiilor. Dacă băncile acceptă această variantă, vor mai fi încă 1,5 miliarde de euro în sistem. Băncile să suporte 50% din risc şi statul 50%."

Pavăl de la Dedeman face teren de golf în Suceava

Omul de afaceri Dragoş Pavăl, care controlează retailerul de bricolaj Dedeman din Bacău, cu vânzări de 360 de milioane de euro anul trecut, intenţionează să dezvolte un complex turistic în apropierea oraşului Suceava, care va cuprinde şi un teren de golf cu 18 găuri, precum şi alte facilităţi pentru petrecerea timpului liber. Pavăl, prin intermediul firmei Dedeman SRL, deţine 38,35% din firma Dragomirna Golf Resort, iniţiatorul proiectului, în timp ce restul acţiunilor sunt deţinute de către oamenii de afaceri Dragoş-Mihai Serseni, Gheorghe David şi Daniel Tănase, cu participaţii de 20,5% fiecare. Pavăl spune că "proiectul este de viitor", dar crede că investiţia, estimată la 40 de milioane de euro, are şanse de realizare.

Criza a ras 30% din vânzările Metro pe metru pătrat

Grupul METRO, cel mai important jucător din comerţul local, a încheiat anul cu vânzări de 1,831 mld. euro, în scădere cu 3,5% faţă de anul anterior. Criza se resimte şi mai puternic în vânzările pe metru pătrat, care depăşesc cu puţin 5.000 de euro, faţă de 7.500 de euro în 2007, potrivit calculelor ZF. Ziarul Financiar a calculat vânzările pe metru pătrat pornind de la vânzările grupului german, de 1,9 mld. euro în 2007 şi 1,831 mld. euro anul trecut, de la numărul de magazine - 37 în 2007 şi 51 anul trecut - şi de la o suprafaţă medie de 7.000 de metri pătraţi per magazin. Vânzările pe metru pătrat reprezintă unul dintre cei mai ilustrativi indicatori de performanţă în retail.

Transgaz distribuie dividende record de 81,6 milioane de euro

Statul va încasa dividende de 60 de milioane de euro de la una dintre cele mai profitabile companii din portofoliu, în timp ce Fondul Proprietatea va primi circa 12,2 milioane de euro. Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN), controlată de Ministerul Economiei, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) din profitul net realizat anul trecut, potrivit propunerii care va fi dezbătută de acţionarii companiei la finele lunii aprilie. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 28,77 lei şi reprezintă 11% din preţul la care titlurile Transgaz au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri, de 261 lei/acţiune. Anul trecut, Transgaz a distribuit un dividend brut de 13,02 lei/acţiune.

FP îşi condimentează portofoliul cu bănci austriece

Fondul Proprietatea, una dintre cele mai valoroase companii din economie cu active de 3,82 mld. euro, a făcut primele sale investiţii din cei cinci ani de funcţionare cumpărând acţiuni în valoare de 265 milioane de lei (63 mil. euro) de pe bursa austriacă. Printre achiziţii se numără şi acţiuni bancare, cel mai probabil aparţinând Erste Bank (EBS), acţionarul majoritar al BCR - cea mai mare bancă locală. Luna trecută, FP a realizat investiţii totale în valoare de circa 305 mil. lei, achiziţiile realizate pe Bursa de la Bucureşti, în valoare de aproape 40 mil. lei, vizând probabil acţiunile BRD.

La finele lunii februarie, FP avea circa 430 mil. lei (2,7% din activ) investiţi în acţiuni bancare, activul fondului fiind dominat însă în proporţie de 85% de companii din sectorul energetic. La înfiinţare, în anul 2005, Fondul Proprietatea a primit de la statul român un pachet de peste 80 de participaţii la cele mai mari companii din economie-Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice, şi de atunci portofoliul Fondului a rămas în mare parte neschimbat.

CSA: Cazurile în care primele încasate de brokeri nu mai ajung la asigurători s-au înmulţit

Brokerii se plâng că societăţile de asigurare le impun clauze abuzive în contractele de intermediere şi de multe ori refuză să le achite comisioanele datorate, dar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţine că situaţiile în care intermediarii "uită" să mai vireze asigurătorilor banii încasaţi de la clienţi sunt tot mai frecvente. "A devenit o regulă în ultima perioadă ca brokeri să nu depună primele de asigurare încasate. Am descoperit aceste lucruri în controalele pe care le-am efectuat şi sunt cazuri în care brokerii nici măcar nu mai au banii respectivi. De multe ori nu se cunoaşte valoarea exactă a primelor care trebuie virate, iar aici au şi asigurătorii o parte din vină", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA, în cadrul conferinţei naţionale a brokerilor de asigurare.

Opinie a AIPC: Faceţi ceva şi pentru bursa locală. Autor: Dumitru Beze

Cel mai mare investitor pe piaţa de capital din România a cumpărat acţiuni Erste pe altă piaţă în ciuda faptului că această acţiune este listată la Bucureşti. Probabil că tranzacţii de peste 60 mil. euro pentru un singur emitent ar fi dinamizat semnificativ activitatea pe bursa din România. Tranzacţia este un semnal de alarmă asupra faptului că avem una dintre cele mai scumpe şi neperformante burse din lume. Franklin Templeton este de asemenea acţionar important al aceleiaşi Burse de Valori Bucureşti. Preferând o tranzacţie pe altă bursă denota faptul că listarea Erste la Bucureşti este doar o "poză" ce trebuia îndeplinită, asemenea realizărilor cincinale. Nu întelegem de ce brokerii şi acţionarii BVB din România îşi taie singuri mâna şi păstrează în calitatea lor de acţionari comisioane foarte mari în timp ce Bursa a strâns sume uriaşe de bani de ordinul a zeci de milioane de euro în conturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb