REVISTA PRESEI 23.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 martie 2017

REVISTA PRESEI 23.03.2017

ADEVARUL

Atac terorist la Londra

Cel puţin patru persoane au murit şi 20 au fost rănite rănite, miercuri, în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, după ce un bărbat a lovit un grup de pietoni cu o maşină de teren. Acesta ar fi încercat ulterior să intre în legislativul britanic, înarmat cu un cuţit, şi ar fi rănit un ofiţer de poliţie înainte să fie împuşcat de forţele de ordine, relatează Reuters. Printre răniţi se află şi doi români. Anchetatorii britanici iau în calcul posibilitatea ca atacul de la Londra să fi fost inspirat de propaganda organizaţiei Statul Islamic, a declarat un oficial european citat sub acoperirea anonimatului de Sky News, transmite News.ro.

Presupusul atacator ar avea în jur de 40 de ani, ar fi de origine asiatică şi a fost împuşcat de poliţişti

Potrivit agenţiei de presă Reuters, au fost auzite împuşcături şi în afara clădirii Parlamentului. Legislativul şi-a suspendat activitatea. Cel puţin o persoane au fost împuşcată, iar unii martori susţin că au văzut un individ înarmat cu un cuţit. Alte surse afirmă că o maşină a lovit un grup de persoane şi că doi atacatori ar fi fost împuşcaţi de către poliţie. Conform The Telegraph, cel care a intrat cu maşina (un Hyundai i40 gri) în mulţime, apoi în gardul Parlamentului şi a înjunghiat un poliţist este una şi aceeaşi persoană. Ar fi vorba de un bărbat de 40 de ani, de origine asiatică care a fost împuşcat de forţele de ordine.

Preţurile în pieţele din România: cât dau românii pe un coş de cumpărături

Preţurile din pieţele agroalimentare din România diferă semnificativ de la un judeţ la altul, astfel că locuitorii dintr-un anumit judeţ pot ajunge să dea de două ori mai mult pe un produs chiar decât cei din judeţul vecin. Cel mai bun exemplu în acest sens este la preţul mierii de albine. Dacă locuitorii din Timişoara dau 35,67 lei pentru un kilogram de miere, vecinii din Arad dau jumătate, respectiv 16,75 lei. Astfel se ajunge ca, pentru un coş de produse pentru o familie, cumpărat exclusiv din pieţe, locuitorii din Arad să plătească 156 de lei, în timp ce pentru cei din Suceava costul aceluiaşi coş se ridică la 242 de lei. Coşul cuprinde 8 kg de cartofi, 1 kg de fasole, 1 kg de ceapă, 0,5 kg de usturoi, 2 kg de morcovi, 4 kg de mere, 15 l de lapte, 1 kg de brânză de oaie, 80 de ouă şi 1 kg de miere.

Macedonia, bomba cu ceas din Balcani

Zeci de mii de macedoneni protestează pentru a doua zi consecutiv faţă de vizita comisarului Uniunii Europene pentru extindere, Johannes Hahn, pe care îl acuză de imixtiune în treburile interne ale Macedoniei. Macedonia se scufundă într-o psihodramă devastatoare. Pe de o parte, opoziţia acuză o "lovitură de stat constituţională", iar pe de altă parte, puterea îşi trimite susţinătorii săi în stradă şi evocă un atac la adresa "suveranităţii" ţării. Criza datează încă de la alegerile parlamentare anticipate din 11 decembrie 2016. Organizate la presiunea Bruxelles-ului şi Washington-ului, scrutinul era destinat să pună capăt tensiunilor provocate de scandaluri de corupţie repetate şi acuzaţii de fraudă cu caracter electoral la adresa fostului prim-ministru Nikola Gruevski.

Oraşul din România cu mai mulţi turişti decât locuitori

Cluj-Napoca a fost, în premieră, în 2016, oraşul cu mai mulţi turişti decât locuitori. Aproximativ 370 de mii de vizitatori au ajuns anul trecut în oraşul din inima Transilvaniei. Populaţia municipiului înregistrată la ultimul recensământ este puţin sub 325.000 de locuitori. Cei mai mulţi dintre turiştii străini au venit din Europa şi Statele Unite. Fie că ajung la Cluj-Napoca din Marea Britanie, Franţa sau Germania turiştii se declară impresionaţi de arhitectură, dar şi de istoria de peste 500 de ani a Bisericii Sfântului Mihail. Cei mai mulţi încep să viziteze oraşul chiar de aici. Anul acesta, oraşul din inima Transilvaniei aşteaptă şi mai mulţi turişti. Autoritaţile locale investesc peste nouă milioane de lei pentru a crea zone pietonale mai mai mari şi pentru a deschide noi obiective.

Eugen Nicolicea: Preşedintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justiţiei

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a organizat ieri o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului.In spatele dezbaterii, PSD ascunde intenţia de a interzice prin lege ca preşedintele să declanşeze un referendum pe teme ce ţin de Justiţie. Ieri, Eugen Nicolicea a prezentat un proiect de lege care îngrădeşte dreptul preşedintelui de a alege temele pentru o consultare populară. "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea". Aşadar, după modificările lui Nicolicea, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei.

Un nou scandal zguduie Europa la vârf: cazul Donald Tusk

Europa este ameninţată de un scandal imens ale cărui efecte posibile ar putea să zguduie în profunzime credibilitatea sistemului instituţional. Asta deoarece în joc se află cel puţin reputaţia Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel care deţine nu numai cea mai înaltă funcţie la nivelul UE, ci este şi cel mai înalt reprezentant al său la nivel extern. Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a depus luni seară la parchetul naţional de la Varşovia "o informaţie asupra unui posibil delict" de "trădare diplomatică" privind activitatea fostului prim-ministru Donald Tusk. Ministrul polonez îl acuză pe Donald Tusk de a fi fost implicat în prăbuşirea avionului la Smolensk, în aprilie 2010, atunci când au murit fostul preşedinte Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alte 94 de persoane.

Olguţa Vasilescu refuză amânarea creşterii punctului de pensie

Întrebată, la Antena 3, ce măsuri va lua Guvernul în urma recomandărilor făcute de şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, care a cerut amânarea măririi punctului de pensie în acest an, Vasilescu a răspuns că nu va renunţa la această măsură. "Guvernul îşi va respecta programul de guvernare. Din câte ştiu eu, PSD şi ALDE au câştigat alegerile în România, şi nu Fondul Monetar Internaţional. În al doilea rând, toate estimările care s-au făcut în ceea ce priveşte România de către Comisia Europeană sau de către FMI până acum au fost greşite (...) Daţi-ne voie să ne luăm după comisia noastră de prognoză, care nu a greşit niciodată datele, şi nu după FMI sau CE, care au greşit de fiecare dată", a răspuns Vasilescu, într-o intervenţie telefonică.

Ce ascunde greva de la CFR. Negocierile s-au încheiat fără soluţie definitivă

Nemulţumiţi de salarii, angajaţii CFR au organizat o grevă spontană, miercuri, însă tot ce au reuşit să facă a fost să provoace întârzieri ale trenurilor, negocierile urmând a fi continuate. Pe final de zi, ei au încheiat, doar temporar, un acord care să permită funcţionarea activităţii feroviare. Compania CFR SA a ajuns să aibă în 2015 un profit de 109 milioane de lei, de 12 ori mai mare decât cel înregistrat cu un an înainte, însă pierderile istorice reportate au crescut, la 6,874 miliarde lei, potrivit ultimelor rezultate financiare raportate. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este fixat la 3.152,53 lei, iar câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile ajunge la 3.269,45 lei.

Klaus Iohannis: Voi discuta cu liderii majorităţii despre propunerea pentru SIE, dar nu mă grăbesc

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va face o propunere pentru conducerea SIE "la momentul potrivit", dar nu se grăbeşte şi va avea discuţii cu liderii majorităţii parlamentare înainte de a veni cu un nume pentru şefia Serviciului. "Parlamentul după, cred că nici şapte luni, a reuşit să vacanteze postul. Da, la momentul potrivit voi face o propunere. (...) Am de gând să discut cu majoritatea parlamentară înainte să fac publică propunerea pe care o voi face", a declarat preşedintele Klaus Iohannis Întrebat dacă va desemna tot un politician, cum s-a întâmplat până acum la SRI şi la SIE, şeful statului a afirmat că este "prea devreme" pentru a se discuta despre persoane.

BANCHERUL

Banca Transilvania plăteşte un dividend de doar 0,06 lei pe acţiune

Banca Transilvania a decis să distribuie si in acest an dividende sub forma de numerar acţionarilor săi, pe lângă tradiţionalele acţiuni gratuite, dar cu o valoare de 6,5 ori mai mica decât anul trecut. Astfel, banca a stabilit valoarea dividendului brut pe acţiune in acest an la 0,06 lei/acţiune, fată de 0,39 lei cat a fost anul trecut. Valoarea dividendului BT este, de asemenea, substanţial mai mică si in comparaţie cu dividendul stabilit de BRD pentru acest an, de 0,73 lei/acţiune. Pe de alta parte, acţionarii BT, spre deosebire de cei ai BRD, vor primi si acţiuni gratuite, in valoare totala de 695 milioane lei, fată de 620 milioane lei anul trecut. Preţul unei acţiuni BT (TLV) a scăzut astăzi cu 1,09% fata de ziua precedenta, la 2,7300 lei. In acelaşi timp, acţiunile BRD au avut o scădere mai mica, de 0,49%, la 12,100 lei.

Justiţia a stabilit definitiv ca Raiffeisen Bank a avut clauze abuzive in contractele de credit

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a emis ieri o decizie definitivă prin care consfinţeşte faptul ca Raiffeisen Bank a practicat clauze abuzive in contractele de credit. Este vorba, in primul rând de dobânda variabila pe care banca o putea modifica după bunul plac, conform formulei "in funcţie de politica băncii", nu conform unor indici transparenţi si obiectivi ai pieţei financiare, precum LIBOR, in cazul creditelor in franci elveţieni, EURIBOR la creditele in euro si ROBOR la împrumuturile in lei. Raiffeisen, ca si alte bănci, de altfel, a abuzat astfel de clienţi, care s-au trezit cu dobânzi majorate după izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, deşi indicii LIBOR si EURIBOR au scăzut substanţial, până la nivelul de 0%.

COTIDIANUL

Slide-Avram şi corupţie Liiceanu - Cornel Nistorescu

Liviu Avram a devenit personaj european. Slide-Avram împarte datoriile de jurnalist la Adevărul cu cele de reprezentant al societăţii politice şi, din cînd în cînd, civile. Anul trecut el a fost cel care a contestat alegerile locale la Curtea Constituţională, sfîrşind într-o audiere ridicolă. El şi Dan Tăpălagă au fost artizanii unui scenariu pe baza căruia alegerile locale s-ar fi putut desfăşura în două tururi. Şi ar fi sporit reprezentanţilor PNL - PMP şansele ca prin diverse alianţe să cîştige mai multe mandate de primari sau de consilieri. Slide-Avram a fost şi între cei care au participat la simulacrul de consultare a societăţii civile, organizat de ministrul Florin Iordache. Acum, la Bruxelles, acelaşi Avram a fost vocea României revoltate, nedreptăţite, strîmbe, anti-PSD.

De ce doreşte Guvernul acces la datele personale

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege care elimină cardul de sănătate, această funcţionalitate fiind preluată de noul buletin de identitate, care va fi unul electronic. Nu cu unul, ci cu două cipuri. Ca o coincidenţă bizară, la o zi după ce Internele au făcut public acest proiect, Societatea Teamnet International, înfiinţată de Sebastian Ghiţă şi care administrează cardurile de sănătate, a şi depus luni, 20 martie 2017, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la Tribunalul Prahova. MAI propune o carte de identitate electronică, document care va înlocui acel card de sănătate şi care introduce un certificat (de ce tip?) al MAI, a cărui utilizare este neclară. Pentru ce servicii electronice guvernamentale se va folosi certificatul MAI şi de ce aceasta este metoda de autentificare dorită?

CFR, gaura neagră a bugetului

Compania Naţională de Căi Ferate din România, deţinută de Ministerul Transporturilor, este societatea statului care generează cele mai mari prejudicii bugetului statului. Într-o analiză făcută de Consiliul Fiscal se arată că CFR adânceşte deficitul cu 400 milioane de lei, ceea ce înseamnă o pondere de 2% din acesta. "Impactul companiilor de stat asupra soldului bugetar în standarde europene bazate pe angajamente (ESA10) poate reprezenta o presiune suplimentară asupra ţintelor de deficit bugetar asumate de către Guvern, în conformitate cu criteriile de la Maastricht (sub 3% din PIB în termeni ESA10) şi Compactul fiscal (deficit structural sub 1% din PIB).

CURIERUL NATIONAL

5 mil. lei, încasaţi din timbrul de mediu într-o lună

Suma este menţionată în bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu pe 2017, cu menţiunea că a fost încasată începând cu 1 ianuarie, până la intrarea în vigoare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife. În 2016, AFM a încasat din timbrul de mediu şi alte impozite şi taxe fiscale 1.022.020.000 lei. Toţi banii încasaţi din timbrul de mediu ar trebui restituiţi plătitorilor, operaţiune ce nu se poate face deocamdată pentru că prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor

HTT a început construcţia capsulelor care ar trebui să ruleze cu peste 1.200 km pe oră în sistemul ultrarapid Hyperloop

HTT, una dintre cele două companii care vor să construiască un sistem de transport prin tuburi speciale ce ar permite viteze de 1.200 km/h, a început construcţia capsulelor în care pasagerii vor fi transportaţi, obiectivul fiind ca un prototip să fie gata în 2018. Două companii vor să construiască sisteme de transport ultrarapid: Hyperloop Transportation Technologies (HTT) şi Hyperloop One, însă marile probleme ţin de costuri şi de siguranţa pasagerilor. HTT spune că începe să construiască aceste capsule nu doar pentru a arăta că sistemul este viabil, ci şi fiindcă a semnat un contract pentru a instala un sistem comercial despre care va da mai multe detalii curând. Capsula este gândită să transporte între 28 şi 40 de pasageri, are 30 de metri lungime şi sistemul ar putea să transporte zilnic 164.000 de pasageri, cu plecări ale capsulei la fiecare 40 de secunde.

Fiat-Chrysler, investigată în Franţa în legătură cu presupuse dispozitive de control al emisiilor

Judecătorii de instrucţie de la Paris au deschis o anchetă pentru a vedea dacă Fiat-Chrysler a folosit dispozitive de control care să păcălească testele de emisii la maşinile diesel, scrie AFP. Franţa a deschis o anchetă şi împotriva Renault, totul pornind de la teste făcute pe zeci de modele după izbucnirea scandalului Volkswagen. Ancheta a fost deschisă oficial pe 15 martie şi îşi propune să afle dacă emisiile unor maşini Fiat au depăşit limitele legale şi dacă au fost folosite dispozitive frauduloase. Fiat-Chrysler a spus, într-o declaraţie de presă, că vehiculele sale sunt conforme cu regulile din Italia, ţară unde îşi are sediul divizia europeană. Compania nu a dat exemple de modele care ar fi vizate de investigaţia din Franţa.

Terenul arabil din Dolj a ajuns la 5.500 de euro pe hectar

Piaţa terenurilor agricole din Dolj a atins cote uriaşe faţă de anii anteriori. În anumite comune, hectarul de teren agricol unde solul este foarte bun a ajuns să se vândă chiar şi cu 25.000 de lei (aproximativ 5.500 de euro), deoarece există o cerere extrem de mare pentru teren din partea arendaşilor şi ofertă mică, pentru că unii proprietari nu îşi mai vând aşa uşor pământul. In anii anteriori, un hectar de teren se vânduse cu circa 3.000 de euro. Pentru terenurile care nu sunt foarte fertile din nordul judeţului, unde preţurile de vânzare sunt în jur de 2.000 de euro dacă sunt comasate şi scăzând până la un minim de 550 - 600 de euro pe hectar.

EVENIMENTUL ZILEI

TERORISTUL de la Londra, Abu Izzadean, a încercat să PĂTRUNDĂ în România acum un an

Mai multe canale de presă, printre care televiziunea britanică Channel 4 şi ziarul italian La Stampa, au confirmat că atacatorul de la Londra este un imam britanic, Trevor Brooks, cunoscut sub numele de Abu Izzadean. Acesta a primit interdicţia de a părăsi Marea Britanie după ce a fost condamnat pentru terorism. El fusese arestat în noiembrie 2015, în Ungaria, în localitatea Lokoshaza, la frontiera cu România, unde a prezentat un exemplar din Coran drept carte de identitate pentru a intra în ţara noastră. Izzadean este născut în Hackney, în estul Londrei, pe 18 aprilie 1975, dintr-o familie jamaicană. Este un fost creştin convertit la islamism, la vârsta de 18 ani.

USR l-a chemat pe Cioloş în partid prin SMS

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a spus că partidul i-a trimis un SMS fostului premier, Dacian Cioloş, în vederea unei colaborări. "A fost transmis un SMS către dl Dacian Cioloş şi echipa domniei sale. Dl Cioloş a răspuns. A avut loc un dialog telefonic între dl Dacian Cioloş şi dl Nicuşor Dan, în care s-a agreat ca, în perioada următoare, echipa dlui Cioloş va discuta cu cei şase reprezentanţi ai noştri care ar fi cadrul cel mai bun prin care s-ar putea apropia de USR, fie ca membru intern, fie doar pentru o colaborare din exteriorul partidului. Acesta este stadiul acum", a spus Barna. El a adăugat că discuţia va continua "la nivel de echipe, pentru a identifica elementele care trebuie clarificate".

DNA îl anchetează pe fostul director al Electrica, Ioan Folescu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie 2017, faţă de inculpatul Folescu Ioan, fost director general al S.C. Electrica S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii luare de mită.

Dragnea a dat ultimatum ALDE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, aşteaptă de la ALDE o nouă formulă de luare a deciziilor în Coaliţia de guvernare, după ce co-preşedinţii ALDE Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu au intrat în conflict. "Nu sunt consilier matrimonial", a spus Dragnea despre tensiunile din ALDE. Legat de faptul că a vorbit separat cu Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, el a spus: "Nu m-am simtit confortabil sa discut separat cu ei." El le-a solicitat celor doi ca până la sfârşitul săptămânii să adopte într- un for statutar o decizie, astfel încât PSD să ştie cu cine vorbeşte din partea ALDE.

JURNALUL NATIONAL

Incident teorist la Londra. Cel puţin 5 morţi în urma atacului de pe Westminster Bridge

O femeie şi un bărbat sunt cei doi români răniţi în atentatul din Londra. Cei doi se aflau în Londra ca şi turişti. Femeia a fost aruncată în Tamisa şi recuperată ulterior. Din păcate, este în stare gravă, după cum a anunţat Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie la Antena 3. Tânăra este conectată la aparate. De cealaltă parte, bărbatul este într-o stare bună. Mâine, acesta ar fi urmat să-şi sărbătorească ziua de naştere, acesta fiind şi motivul pentru care se aflau în capitala Marii Britanii. Cel putin 5 persoane si-au pierdut viata, iar alte 40 au fost ranite. Autoritatile au facut public si numele politistului ucis - Keith Palmer avea 48 de ani, dintre care 15 in Politie.

Instrucţie de lux la ANI: milioane de euro pentru familiarizarea salariaţilor cu sistemul informatic

Agenţia Naţională de Integritate a angajat, la mijlocul lunii curente, o companie de IT care să instruiască angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în departamentele Economic şi Resurse Umane pentru a lucra cu o aplicaţie informatică. Pentru executarea acestei activităţi, prestatorul urmează să primească de la ANI nu mai puţin de 50.000 de euro. Asta, după ce, anul trecut, aceeaşi firmă, în asociere cu societatea Iuliei Maria Zamfir, fiica fostului director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir, a mai primit de la ANI un contract având, de asemenea, ca obiect, instruirea salariaţilor instituţiei publice în utilizarea reţelelor şi sistemelor informatice. Atunci, cele două firme au încasat peste 4 milioane de euro. SC Computer Sharing Bucureşti SRL, cea care a încheiat, în martie 2017, cel mai recent contract, a mai prestat servicii similare pentru Electrica SA, societatea Apă Canal Sibiu SA sau Municipiul Iaşi, în valoare totală de aproximativ 16,5 milioane de euro.

11 miliarde de lei zac nerecuperate prin sertarele anchetatorilor

Statul român are de recuperat de la diverse instituţii publice şi companii peste 11 miliarde de lei. Potrivit unui raport al curţii de Conturi publicat ieri pe site-ul instituţiei, această sumă care trebuie adusă la bugetul de stat s-a adunat în perioada 2005-2016. Cele mai multe şi mai mari prejudicii au fost generate de abuzul în serviciu. Raportul privind situaţia sesizărilor adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în cazurile în care a apreciat că sunt indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală scoate în evidenţă delăsarea instituţiilor statului care ar fi trebuit să se ocupe de recuperare celor 11 miliarde de lei (2.537,39 milioane de euro). Pentru recuperarea banilor, Curtea de Conturi a făcut până la 31 decembrie 2016 un număr de 842 de sesizări către Ministerul Public.

Staţie de tratare a gazelor, pe litoral

Black Sea Oil and Gas SRL (BSOG), deţinută de Carlyle, cel mai mare fond de private equity din lume, va construi o staţie de tratare a gazelor în localitatea Corbu din judeţul Constanţa. Carlyle a anunţat recent o importantă descoperire de gaze naturale în Marea Neagră. Staţia va fi prima instalaţie de acest gen construită pe uscat de la Marea Neagră. Black Sea Oil and Gas SRL a anunţat luna trecută că a descoperit în Marea Neagră românească între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investiţiile până la începerea producţiei, în anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari. BSOG are concesionate două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre, respectiv perimetrele Midia şi Pelican, pe care le şi operează.

Fiscul umblă iar după mărunţiş, marii evazionişti pot răsufla uşuraţi

După ce au căutat prin buzunarele chelnerilor după bacşiş şi au alergat pe scările blocurilor după cei care-şi închiriază locuinţele, inspectorii ANAF au constatat că punga bugetului a rămas tot goluţă. Aşa că, în pană de idei, acum au luat în colimator liber profesioniştii şi pe micii comercianţi din online în speranţa că din impozitele şi din amenzile pe care le vor lua de la aceştia se va îndestula bugetul. Ocupaţi şi stresaţi peste măsură de lupta cu micii evazionişti, oamenii Fiscului nu mai văd bârna numită marea evaziune, deşi ea se ridică la 3-4 miliarde de euro anual. Tot mai mulţi români spun că li s-au pus propriri pe salarii pentru datorii neplătite la bugetul de stat. Oamenii sunt revoltaţi că termenele de plată sunt foarte strânse şi că sumele acumulate sunt foarte mari ca urmare a dobânzilor şi a penalizărilor de întârziere. Fiscul nu i-a somat pe oameni ani buni şi acum s-a trezit că vrea să strângă într-o lună, două, banii pe care nu i-a adunat de trei-patru ani.

NATIONAL

"Doi ş'un sfert" începe "marea racolare"!

"National" dezvăluia că poate cel mai ambiţios plan personal al noului "el lider maximo" Liviu Dragnea nu este doar salvarea DIPI, dar si transformarea sa intr-un rival de calibru al Serviciului Roman de Informaţii. Parlamentarii Puterii au ridicat mânuţele sus si au votat, nici ei nu ştiu prea bine exact ce, nişte modificări legislative in care este vorba despre ceva in legătura cu "re-reorganizarea" Direcţiei de Informaţii si Protecţie Interna. Aşa că, după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, in ultimele zile a început o ampla campanie de racolare a nenumăraţi ofiţeri cam de la toate structurile subordonate Ministerului de Interne, cărora li se face "oferta de nerefuzat" de a-si albăstri pe şestache ochii...

Morţii nu doar votează, îşi fac si analize!

In timp ce DNA-ul se da de ceasul morţii anunţând că prioritatea absolută a procurorilor anticorupţie este eradicarea evaziunii din domeniul Sănătăţii, in ministerul condus de către Florian Bodog se petrec lucruri cel puţin stranii. Astfel, Ruxandra Ceauşu, fosta şefa pe Antifraudă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost înlocuită din postul de manager al Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar- Arseni". Iar in locul sau a fost numita o altă şefă pe Antifraudă, tot de la CNAS! Numai ca la "mapa profesionala" a noului manager interimar Carmen Violeta Oancea atârna încă greu o decizie halucinantă a acesteia de pe vremea când trecea chiar la conducerea Departamentul Antifraudă din cadrul CNAS. Si când a avizat decontarea analizelor efectuate chipurile de către mai multe persoane decedate la un laborator privat pe care tot ea îl condusese!

ROMANIA LIBERA

Lupi-singuratici şi camioane, "reţeta" microterorismului. "Maşina de secerat" oameni ameninţă Europa

Experţii în contraterorism avertizează de multă vreme că organizaţiile extremiste îşi îndeamnă adepţii să folosească "maşina de secerat" oameni, pentru a-şi îndeplini misiunile teroriste. Din nefericire, experţii n-au găsit şi soluţii de prevenire a acestui tip de atac, încadrat la "microterorism". Camioanele sunt folosite de multă vreme ca armă de către organizaţiile extremiste, dar încărcate cu explozibil, ca forţa letală să fie de amploare şi având ca ţinte instituţii guvernamentale. Prima consemnare datează de la 15 decembrie 1981, când o maşină încărcată cu explozibil a intrat în Ambasada Irakului la Beirut, Liban, omorând 61 de oameni, inclusiv pe ambasador, şi rănind 110 alte persoane. Pentru acest gen de terorism se construiesc ziduri de beton în jurul obictivelor ce pot fi ţinte ale teroriştilor. Însă pentru "maşina de secerat" oameni nu există măsuri de prevenire.

Comisia Europeană a anunţat condiţiile impuse Marii Britanii în procesul de aplicare a Brexit-ului

Negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunţat miercuri solicitările pe care le va prezenta Regatului Unit, informează agenţiile internaţionale de presă citate de Agerpres. Printre solicitările luate în calcul în procesul de Brexit se numără protejarea drepturilor cetăţenilor comunitari aflaţi în Regatul Unit şi plata integrală de către guvernul britanic a contribuţiilor financiare deja asumate în cadrul UE. 'O să fiu clar: atunci când o ţară părăseşte Uniunea Europeană nu există o pedeapsă, un preţ de plătit, dar trebuie plătite facturile, nici mai mult nici mai puţin', a menţionat Barnier într-un discurs susţinut la Bruxelles în faţa Comitetului Regiunilor, ce reuneşte reprezentanţi locali şi regionali din statele UE.

ZIARUL FINANCIAR

Raiul traderilor. Exporturile de produse agricole au ajuns la 3,75 mld. euro

Exportul de produse agricole, materia primă brută, neprocesată, au urcat anul trecut cu aproape 12%, la aproape 3,75 mld. euro, cel mai ridicat avans din ultimii patru ani. Categoria de produse ale agriculturii şi vânătorii, aşa cum apare la INS, este a patra cea mai exportată, după maşini, echipamente electrice şi utilaje. "În 2016 s-au exportat mult mai multe cereale decât în anul anterior. Grâul este principala cultură care a contribuit la această creştere de 12% a exporturilor de produse ale agriculturii şi ale vânătorii. În funcţie de cum evoluează exportul de cereale variază şi valoarea totală a exporturilor de produse ale agricuturii şi ale vânătorii. Nu cred că a crescut exportul de animle vii, ci mai degrabă exportul de cereale şi oleaginoase", a declarat pentru ZF Toma Adrian Dinu, decan USAMVB.

Celebrul cartier financiar al Londrei rămâne fără chiriaşi

Un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) a confirmat ieri existenţa unui plan care ar facilita procedura de autorizare a băncilor britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexitului, informează agenţia Reuters. Confirmarea vine după ce marţi, surse citate de Reuters afirmau, sub protecţia anonimatului, că băncile britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexit probabil vor fi supuse unor proceduri accelerate de autorizare. BCE a căutat metode de accelerare a procedurilor de autorizare. În acest context, procedura de autorizare va suspenda analizarea modelelor financiare utilizate pentru determinarea riscurilor intrării în incapacitate de plată, cu condiţia ca băncile să respecte standardele actuale ale autorităţilor britanice de reglementare, au explicat sursele citate.

Primăria Capitalei şi sectoarele, venituri de 10 miliarde de lei în 2017

Primăria Generală a Bucureştiului şi sectoarele ar urma să aibă, împreună, în acest an, venituri de peste 10 miliarde de lei (4,5% din veniturile bugetului general consolidat, la nivelul lui 2016), în vreme ce cheltuielile programate sunt de peste 12 miliarde de lei. Primăria Generală a pus în această săptămână în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2017, care prevede venituri municipale de peste 5 miliarde de lei (4 miliarde de lei venituri curente şi aproape un miliard de lei excedent bugetar din anii trecuţi), în vreme ce cheltuielile totale sunt prevăzute la peste 6 miliarde de lei. Sectoarele au împreună o sumă chiar mai mare decât primăria generală şi, astfel, Capitala va avea pentru întreţinere şi dezvoltare peste 10 miliarde de lei în acest an - o sumă uriaşă care depăşeşte veniturile totale ale principalelor zece oraşe reşedinţă de judeţ din România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb