REVISTA PRESEI - 23.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 iulie 2010

ADEVĂRUL

Lupta de la Haga: Serbia a mai pierdut o dată Kosovo

Curtea Internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general". SUA au cerut imediat ţărilor care nu au recunoscut încă statul kosovar, inclusiv României, să ţină cont de recomandarea CIJ şi să o facă acum. Deşi este vorba de un aviz consultativ al CIJ, aprecierea Instanţei riscă să încurajeze intenţiile secesioniste din lume.

Cum vor fi tăiate pensiile nesimţite

Veniturile foştilor parlamentari, diplomaţi, piloţi civili, funcţionari parlamentari şi consilieri de conturi vor scădea de la 1 septembrie. Magistraţii rămân cu pensiile neatinse. De la 1 septembrie, cele 5.483 de pensii speciale ale foştilor parlamentari, diplomaţi, piloţi civili, funcţionari parlamentari şi consilieri de conturi vor fi recalculate, potrivit normelor metodologice aprobate de Guvern, care completează măsurile de criză.

Cristian Preda: Guvernul Boc trebuie schimbat

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat pentru "Adevărul" că Guvernul Boc trebuie schimbat de urgenţă, întrucât partidul a ajuns să se prăbuşească în sondaje. El a comentat astfel un sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Potrivit cercetării IPP, 65% din românii chestionaţi ar vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu dacă ar avea loc un referendum, împotriva demiterii ar vota 17%, în timp ce 18% din români spun că nu ştiu sau nu ar participa la scrutin. În sondajul IPP, PSD este cotat la 40%, PNL are 26%, iar PDL înregistrează o scădere semnificativă, fiind plasat pe locul trei cu 12%. UNPR are 7%, PRM 7%, iar UDMR 5%.

Sindromul Mădălina

Pentru că sinuciderile gen Mădălina Manole încep să devină un fenomen în România, psihologii gorjeni oferă câteva sfaturi utile pentru părinţii care au copii predispuşi să facă acest gest. În ultimele zile, mai mulţi tineri gorjeni au încercat să se sinucidă cu medicamente şi au ajuns pe patul Unităţii de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu. "Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute, fiind vorba despre tentativele de suicid prin intoxicaţii medicamentoase.

Orban vrea să desfiinţeze agenţia ungară de ştiri

Noul proiect de lege a presei prezentat în parlamentul de la Budapesta care, potrivit unor analişti din Ungaria şi din străinătate, vizează aservirea mass-mediei publice guvernului Fidesz, prevede, pe lângă comasarea televiziunii, radioului public şi a postului TV Duna, desfiinţarea agenţiei ungare de presă MTI, ea urmând să fie înlocuită cu o agenţie guvernamentală.

Firmele intră mai greu în insolvenţă

De azi, creditorii nu mai pot cere insolvenţa companiilor pentru restanţe sub 90 de zile şi datorii mai mici de 45.000 de lei. Modificarea legii insolvenţei nu va scădea numărul firmelor în incapacitate de plată, însă va reduce presiunea pusă de creditori pe datornici. Noile prevederi ale legii insolvenţei au fost deja publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare de astăzi

Goldman Sachs, acuzată pentru foamete

Gigantul Goldman Sachs a câştigat anul trecut cinci miliarde de dolari din specula cu mărfuri. Organizaţia World Development Movement (WDM), care încearcă să accelereze procesul de dezvoltare a ţărilor din lumea a treia, susţine că o mare parte din aceste profituri sunt obţinute prin controlarea preţurilor pentru alimentele de bază, acţiune care adânceşte în sărăcie statele care se află în curs de dezvoltare.

CURENTUL

Reţeaua Vântu: Presa - Episodul 2

Astăzi continuă lista cu jurnaliştii care pozează zilnic în costumul de independenţi, dar care de ani buni sunt racordaţi la banii lui Sorin Ovidiu Vântu. Pe sume mai mari sau mai mici, aşa cum reiese din documentele aflate în posesia ziarului "Curentul", ziarişti şi deontologi scorţoşi ai ţării au acceptat fără nicio tresărire morală să fie simbriaşi de rând la curtea lui SOV, spre marea satisfacţie a mogulului care şi-a asigurat astfel, pe bani modeşti, influenţa la nivelul unor importante publicaţii naţionale, precum şi un flux vital de informaţii dinspre trusturile concurente.

Sutienul şi portjartierul Elenei Ceauşescu

Ginerele Elenei Ceauşescu, Mircea Oprean, ne-a făcut ieri o confesiune tulburătoare: ştie cum arată sutienul şi portjartierul celebrei sale soacre. Într-un scurt interviu acordat unui post de televiziune, Oprean a declarat că la deshumare a identificat-o pe soacra sa după sutien şi portjartier. Drept răspuns la uimirea vizibilă de pe faţa reporterului, soţul Zoiei Ceauşescu a afirmat cu nonşalanţă că ştia cum arată ţesătura acestora din familie.

Mihai Eminescu, în faţa plutonului de execuţie al extremiştilor unguri din Miercurea Ciuc

După venirea la putere în Ungaria a Cabinetului Viktor Orban, care are ca deziderat guvernarea "întregii populaţii maghiare din lume", tendinţele extremiste şi revanşarde au reîncolţit energic în mintea organizaţiilor de extremă dreapta din această ţară, cu ramificaţii puternice în statele vecine. În atare condiţii, o parte a maghiarilor din Miercurea Ciuc a decis că poetul naţional Mihai Eminescu trebuie înlăturat din nomenclatorul străzilor din acest oraş, pe motiv că ar fi fost "hungarofob" şi "xenofob".

Traian Băsescu a discutat cu membrii CSM Raportul CE pe justiţie

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri, cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii Raportul CE pe justiţie. Discuţiile s-au purtat timp de o oră şi jumătate cu uşile închise şi la ele au participat membrii Consiliului, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general, Codruţa Kovesi. După terminarea lucrărilor, Florica Bejinaru, şefa CSM, a anunţat că discuţiile au vizat conţinutul Raportului Comisiei Europene (CE) dat publicităţii marţi.

CURIERUL NAŢIONAL

Suntem pe marginea prăpastiei

Nicolescu: România se află încă în plină criză financiară, evoluţia scăzută a PIB indică acest lucru. În plus, patronatele susţin implementarea unor programe anticriză regionale, cu măsuri specifice nevoilor zonale. În cadrul conferinţei de ieri a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), la care au participat reprezentanţii celor 9 confederaţii patronale, s-au prezentat propunerile ACPR de realizare a unor seturi de măsuri economice pe regiuni, precum şi a unui centru de monitorizare a absorbţiei fondurilor europene. Astfel, Dan Matei Agathon a menţionat că România se află într-un moment istoric, în care trebuie să ia decizia corectă, altfel intră în colaps economic.

iFond Financial, modalitatea indirectă de a investi în Fondul Proprietatea

Ieri, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, reprezentanţii casei de brokeraj SSIF Intercapital Invest au oferit detalii suplimentare presei referitoare la iFond Financial, fondul închis de investiţii sectorial cu profil financiar, care va fi listat anul acesta. Oferta publică se va derula în intervalul 22 iulie - 15 august a.c., iar preţul va fi de 202 lei pentru unitatea de fond a cărei valoare nominală este de 200 lei.

Din 2 august se lansează creditele pentru reabilitarea termică

De acesta pot beneficia atât asociaţiile de proprietari, cât şi persoanele fizice proprietari ai locuinţelor unifamiliale. Guvernul a primit până în prezent o singură confirmare de creditare cu garanţia statului a lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor, din partea CEC Bank, împrumuturile putând fi obţinute începând cu data de 2 august, a anunţat ieri premierul Emil Boc. "Sper ca până la 2 august, termenul stabilit pentru încheierea convenţiilor de creditare a lucrărilor de reabilitare termică să primim răspunsuri şi de la alte bănci", a spus Boc.

Se mai gândeşte cineva la agricultura românească?

Agricultorii spun că nu pot rezista cu o subvenţie aproape inexistentă, care este chiar şi de patru ori mai mică decât în alte ţări. FNPAR: Toţi cei care şi-au făcut asigurări nu au primit niciun leu anul trecut, pentru că statul nu a dat o lege ca seceta să fie considerată factor de calamitate. Dacă în discursurile oficiale agricultura este declarată a fi o prioritate, se pare că în practică lucrurile nu stau deloc aşa, potrivit reprezentanţilor industriei de profil.

Băncile spaniole au trecut testele de stres datorită unui truc contabil

Casele de economii spaniole au trecut testele de stres la care participă principalele instituţii de credit din UE, în condiţiile în care banca centrală le-a permis să contabilizeze drept capital propriu fonduri primite printr-un program destinat sprijinirii sistemului bancar, scrie Mediafax. În Spania, opt bănci şi 19 case de economii au participat la testele de rezistenţă, ale căror rezultate vor fi publicate azi, potrivit publicaţiei El Economista, citată de AFP.

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea nu exclude candidatura la Primărie

Noua şefă a PDL Bucureşti admite că s-ar înscrie în cursă pentru Primăria Capitalei, dar spune că susţine "o competiţie internă pentru toţi doritorii". Intrată într-o campanie intensă de câştigare de adepţi în Bucureşti, imediat după instalarea ca lider interimar al filialei PDL din Capitală, Elena Udrea a admis ieri, pentru EVZ, că nu exclude o candidatură la Primăria Generală, în 2012.

Ce a adus noul TVA: vânzări mai mici cu 10% şi creşterea evaziunii

Creşterea TVA a dus la scăderea cu 10% a vânzărilor în primele două săptămâni ale lunii iulie, iar evaziunea fiscală se apropie de 80%, spun reprezentaţii patronatelor din agricultură. Un alt efect imediat al majorării TVA de la 19% la 24% sesizat de cei din domeniul agricol este că micile magazine au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră şi să refuze să dea bonuri fiscale pentru marfa comercializată.

Snagovul, "salvat" de fundaţia care îl ameninţă

Asociaţia Snagov Plus adună oameni cu notorietate care, deşi poluează lacul şi "au ciopârţit" pădurea de la marginea Bucureştiului, se recomandă mari apărători ai naturii. Oameni de afaceri controvesaţi, foşti securişti şi ex-demnitari beneficiari ai unor inginerii funciare s-au adunat într-o fundaţie. Scopul: protejarea zonei Snagov de "duşmanii" care poluează lacul şi sufocă localitatea cu case ridicate haotic.

FINANCIARUL

Pentru fiecare salariu brut de 1.000 de lei statul încasează 573,6 lei

Lipsit de coerenţă şi viziune în administrarea deficitului, guvernul ştie doar să impoziteze munca. Pentru un salariu brut de 1.000 de lei, statul încasează atât de la angajat, cât şi de la angajator 573,6 lei. Ceea ce înseamnă 81,8% din valoarea salariului net aferent acestui exemplu. Zicem, deci, supraimpozitare. Paradoxal însă, ponderea veniturilor bugetare în PIB se plasează în medie la 30%. Cu alte cuvinte, fiscalitatea ar părea foarte scăzută. În realitate, guvernul, lipsit de coerenţă şi viziune în administrarea deficitului, nu ştie decât să impoziteze munca. Cea a oamenilor de rând.

Metroul, păzit de clientela PDL

18 vagoane noi sau 3 garnituri de tren ar fi putut cumpăra Metrorex cu 71 mil. lei cât valorează contractul de pază încheiat cu firma Scorseze. Timp de opt ani metroul a fost sau va fi apărat de bucureşteni de firma lui Mursez Lucian. Afaceri de 53 mil. lei i-au adus anul trecut lui Mursez Lucian cei 2.482 de angajaţi. Cum se scurg prin doar două contracte 71 de milioane de lei din buzunarele unei companii de stat cu pierderi, subvenţionată şi cu datorii, către buzunarele firmelor de partid cu respectarea legii şi a aparenţelor de competiţie onestă pe piaţă?

Banca Mondială: Creşterea inflaţiei nu va fi îngrijorătoare pe termen lung

O finanţare multilaterală, de la instituţii financiare internaţionale, ar fi recomandabilă în continuare. Comisarul -şef al Biroului de la Bucureşti al BM, Cătălin Păuna, estimează că majorarea TVA cu cinci puncte procentuale nu va determina creşteri îngrijorătoare ale preţurilor de consum pe termen lung.

Milionarii din China au adus industria auto germană la vânzări-record

Cele mai puternice trei branduri premium au mărit producţia la maximum. Cele mai importante trei branduri premium din industria auto, Audi, BMW şi Mercedes-Benz, continuă să sfideze criza în 2010, toate trei anunţând rezultate bune după prima jumătate a anului, în special datorită vânzărilor din China. Mercedes-Benz, marcă a companiei Daimler, se află în situaţia de a modifica în creştere, din nou, ţintele din acest an, după ce datele privind şi cel de-al doilea trimestru din an s-au dovedit a fi peste aşteptări.

GÂNDUL

Poporul Algocalmin merge la dezintoxicare. Lista medicamentelor pe care le veţi mai lua doar cu reţetă

Agenţia Naţională a Medicamentului a decis: de la sfârşitul lui 2010, Algocalminul se dă doar pe reţetă. Românii rămân astfel fără "panaceul" lor. În 2009, ei au cumpărat circa 190 de milioane de pilule la liber din farmacii şi în jur de 29 de milioane pe bază de reţetă, potrivit unor studii citate de Gândul

Ce le-a povestit preşedintele membrilor CSM: "Am vrut să glumesc cu ambasadorii UE, dar aceştia n-au gustat gluma"

Preşedintele Traian Băsescu i-a primit ieri la Cotroceni pe ambasadorii acreditaţi la Bucureşti din statele membre UE cu care a discutat pe tema raportului de ţară. Acelaşi subiect a fost reluat şi la întâlnirea pe care şeful statului a avut-o cu membrii CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) se aşteptau ca întâlnirea de ieri cu şeful statului - care s-a ţinut cu uşile închise, fără accesul presei - să fie una cu scântei, având în vedere criticile care au fost aduse instituţiei în raportul Comisiei Europene.

Preşedintele român şi premierul maghiar Viktor Orban vor să se vadă în weekend. Ce au de împărţit

Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, cel mai probabil sâmbătă, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cei doi fiind invitaţi să participe la Băile Tuşnad (judeţul Harghita) la cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti Tusványos. Surse din ambele părţi ne-au confirmat că o discuţie între şeful statului şi prim-ministrul de la Budapesta va exista, nefiind deocamdată stabilit şi locul. Din partea organizatorilor evenimentului, Sándor Krisztina a precizat că întâlnirea s-ar putea desfăşura la Miercurea-Ciuc, la Târgu Mureş sau chiar la Tabăra Tusvanyos.

"Prima Casă 2", varianta la pământ: cât timp cheltuieşti pentru creditul de 70.000 euro

Boc dă vina pe primării şi pe bănci pentru că românii nu pot să acceseze credite pentru construirea de locuinţe de la zero prin "Prima Casă" . Construirea unei case pe pământ prin programul "Prima Casă 2" se dovedeşte a fi o misiune aproape imposibilă, la câteva luni de la lansarea oficială: în timp ce premierul Emil Boc dă vina pe birocraţia din primării şi pe reticenţa băncilor, consultanţii imobiliari spun că lucrurile s-ar mişca dacă ar exista cerere.

Un candidat la facultatea de Litere din Suceava, în vârstă de 70 de ani, a cerut scutire de taxă motivând că e orfan

"Are dreptate omul", a declarat, joi, rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, prof.univ.dr ing. Adrian Graur, citat de Mediafax. Printre categoriile de candidaţi scutiţi de la plata taxei de înscriere la admitere în Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava se numără şi orfanii de ambii părinţi, scutirea făcându-se numai pe baza actelor doveditoare din care să rezulte că fac parte din această categorie, iar facilitatea este acordată doar pentru un singur domeniu din cele pentru care a optat candidatul.

Cu ce au cucerit românii China

La magazinul de suvenire din Pavilionul României din Shanghai e coadă. La fel şi la restaurantul cu specific din incintă. Turiştii străini stau în şir organizat să prindă fie un măr din lemn, o butelcuţă din ceramică sau o pălărie din paie drept suvenir, fie o porţie de sarmale. Toate sunt menite să le amintească de noi prin joc ori prin papile. Dacă e să judeci după cifre, mărul verde - simbolul pavilionului românesc - bate plosca şi pălăria la capitolul preferinţe ale vizitatorilor. Zilnic se vând 60 de astfel de obiecte.

JURNALUL NAŢIONAL

S-au furat 500.000 de euro de la Fabrica de Timbre

Pe scurt: Fabrica de Timbre a cumpărat de trei ori mai multe timbre decât avea nevoie şi apoi a comandat plicuri de la Romkuvert SRL, deşi le-ar fi putut face chiar ea. Poşta Română, unul dintre cei mai mari angajatori din România, a intrat de câţiva ani în cercul vicios al subjugării intereselor instituţiei cu interesele de afaceri ale Puterii. Dan Mihai Toader, fostul şef al companiei, este cercetat în câteva dosare.

Cine comentează este exclus din PDL!

PDL a trecut la executarea membrilor care comentează public deciziile şi dispoziţiile Guvernului Boc. Prof. univ. dr. Corneliu Bucur, fostul director al Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, a fost exclus din partid pentru că, în calitate de consilier judeţean, a comentat deciziile Guvernului Boc.

O furtună pentru fiecare buletin de ştiri

Veri ploioase şi furtunoase au mai fost. Dar nu apăreau toată ziua la televizor, prezentate ca potopul lui Noe. Meteorologii de la ANM spun că anul 2010 nu e unul extrem din punct de vedere al fenomenelor meteo, anul 2005 fiind mult mai grav. Numai că de la o vreme a apărut moda avertizărilor nowcasting sau a avertizărilor imediate. Intens mediatizate aceste avertizări construiesc o realitate de sfârşitul lumii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum s-a prăbuşit PDL la 12%

Partidul lui Emil Boc a ajuns la 12%, potrivit unui sondaj IPP, mai puţin de jumătate din voturile obţinute în 2008. Nici preşedintele Traian Băsescu nu mai are sprijinul românilor, 65% din aceştia declarându-se de acord cu demiterea lui. Creditat cu circa 35% din încrederea publicului şi pe fondul victoriei lui Traian Băsescu la prezidenţiale (50,33% din voturi faţă de 49,66% Mircea Geoană), PDL începuse anul 2010 în forţă.

Deci Ceauşescu n-a înviat, bine?

Frenezia mass-media mondiale pe marginea dezgropării lui Ceauşescu e un caz exemplar de confuzie şi refuz sistematic al realităţii în favoarea miturilor şi universurilor alternative. Cu toate acestea, bătrânul criminal rămâne mort şi îngropat. Sau, mă rog...

Este Israelul o ţară normală?

Decizia Israelului de a trimite o echipă de comando să atace o flotilă de activişti propalestinieni a fost brutală. Uciderea a nouă civili de către aceşti soldaţi a fost una dintre consecinţele teribile ale acestei decizii. Baricada Israelului din Gaza şi ocuparea teritoriilor palestiniene din zona West Bank, ca să nu mai vorbim de blocajele rutiere, distrugerea caselor şi alte suferinţe zilnice cauzate palestinienilor sunt, de asemenea, o formă de cruzime instituţionalizată.

Clanurile care strâng drepturile de autor

Rudele mai multor membri din conducerea Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) fac afaceri de zeci de mii de euro cu această autoritate sau cu instituţiile controlate. Cel mai interesant exemplu de afaceri în familie cu ORDA este cel al Laurei Oprea, soţia lui Laurenţiu Oprea, directorul Direcţiei Registre Gestiune Colectivă (DRGC) din cadrul ORDA. Laura Oprea are atât contracte directe de afaceri cu oficiul, cât şi contracte indirecte cu firmele pe care instituţia condusă de soţ ar trebui să le supravegheze activitatea, din punct de vedere al drepturilor de autor.

Carada, fondatorul BNR

A fost unul dintre cei mai activi întreprinzători ai vremii sale. A organizat Banca Naţională, dar, om de mare caracter, a refuzat să fie guvernator al acestei prestigioase instituţii. S-a născut la Craiova la 29 noiembrie 1836, descendenţa sa fiind atestată de existenţa unei vechi familii boiereşti originară din judeţul Vâlcea, satul Slăviteşti. Încă din anii tinereţii a înţeles rosturile şi sensurile spre care se îndrepta societatea în care trăia. Când a izbucnit Revoluţia română de la 1848 Eugeniu Carada avea doar 12 ani, dar a fost marcat de cele întâmplate atunci.

ZIARUL FINANCIAR

FMI crede că economia nu scapă nici în 2011 de recesiune

Pentru 2010 noile prognoze indică scăderea PIB cu 1,5-1,8%, iar pentru 2011 cu 0,5%. România intră de luni într-o nouă rundă de negocieri cu FMI şi Comisia Europeană având pe masă spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune în 2011, când scăderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirmă surse oficiale.

După ce economia a căzut cu 7% în 2009, pentru 2010 ar urma să fie luată în calcul o prognoză revizuită de contracţie cuprinsă între 1,5% şi 1,8% din PIB.

Fondul Proprietatea, momeala iFond

Intercapital Investment Management, divizia de administrare a Intercapital, va lista în premieră pe Bursă un fond închis de investiţii, denumit iFond Financial România, ale cărui active vor fi constituite în primă fază în proporţie de 50% din acţiuni ale Fondului Proprietatea, iar restul în acţiuni din sectorul financiar. Listarea Fondului este evenimentul cel mai aşteptat în ultimii ani pe piaţa de capital din România, iar cei care vor dori să speculeze acest moment o vor putea face prin intermediul iFond.

Românii renunţă la bon fiscal pentru a cumpăra alimentele mai ieftin

Vânzările de alimente au scăzut cu 10% luna aceasta, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, potrivit producătorilor care estimează că tendinţa se va accentua până la 15%-20%. "Sunt de fapt vânzări nedeclarate pentru care nu se plăteşte TVA, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o evaziune de 80%. Nu cred că pentru 0,1 lei, cu cât s-a scumpit pâinea, oamenii au renunţat să mai cumpere pâine, cred că preferă să ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piaţa neagră", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Patru bănci au de recuperat 33 mil. euro de la insolventa Impact. Acţionarii rămân blocaţi

Banca Românească, Piraeus Bank şi Bancpost trebuie să se gândească cum vor recupera creditele acordate Impact, în timp ce Templeton, Julius Baer şi East Capital trebuie să aştepte planul de reorganizare pentru a putea spera să-şi vândă acţiunile deţinute la companie. Intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), pentru o datorie de 1,36 mil. lei către firma de construcţii Romconstruct din Ploieşti, ameninţă să strice relaţia companiei cu băncile finanţatoare, patru creditori având la finele anului trecut o expunere totală de peste 33 de milioane de euro pe Impact.

Veste proastă la mijlocul verii: dobânzile urcă încet, dar sigur pe piaţa băncilor

Dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele pe piaţa monetară sunt în creştere continuă de la începutul lunii iunie, astfel că este doar o chestiune de timp până când şi clienţii vor începe să simtă scumpirea împrumuturilor. Indicatorul pieţei monetare Robor pentru scadenţa de şase luni - utilizat de multe bănci în formula de calcul al dobânzii pentru creditele în lei acordate firmelor sau companiilor - a urcat la aproape 7,5% pe an în prezent, cu circa jumătate de punct peste nivelul la care se afla la începutul lunii iunie.

Elveţienii sunt disperaţi din cauza aprecierii francului

Elveţia luptă din greu să limiteze capitalul pe care investitorii din întreaga lume îl introduc în ţară în căutarea unui loc sigur pentru banii lor, scrie The Telegraph. Banca naţională a Elveţiei a anunţat că a pierdut 14 miliarde de franci (10,4 mld. euro) în prima jumătate a anului ca urmare a măsurilor menite să împiedice aprecierea francului faţă de euro. "Dacă economia americană va încetini sau va apărea o nouă criză financiară, toată lumea se va grăbi să cumpere franci elveţieni", consideră David Bloom de la banca britanică HSBC. "Acum, că datoria publică a Japoniei a ajuns la 200% din PIB, francul a înlocuit yenul ca monedă de protecţie împotriva turbulenţelor de pe pieţe."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb