REVISTA PRESEI 23.07.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 iulie 2013

ADEVARUL

Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a născut. "Bebeluşul regal" este urmaşul lui Vlad Ţepeş

ADEVARUL

Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a născut. "Bebeluşul regal" este urmaşul lui Vlad Ţepeş

După săptămâni în care lumea întreagă a aşteptat cu sufletul la gură fericitul eveniment, luni seară s-a anunţat naşterea primului copil al ducelui şi ducesei de Cambridge, al treilea în linia de descendenţă la tronul britanic şi, potrivit genealogilor francezi, urmaş al lui Vlad Ţepeş. Bebeluşul a venit pe lume după 11 ore de travaliu, la ora 16.24 (ora 18.24, ora României) şi cântăreşte 3,800 kilograme, a anunţat Palatul Kensington. De asemenea, reprezentanţii Casei Regale a Marii Britanii au anunţat că atât nou-născutul, cât şi proaspăta mămică "se simt bine" şi vor rămâne peste noapte în spitalul Saint Mary din Paddington (vestul Londrei).

Cine este Eugen Tomac, primul preşedinte al Mişcării Populare

Eugen Tomac, deputatul care a demisionat din PDL pentru a deveni preşedintele noului partid Mişcarea Populară, face parte din categoria tinerilor lansaţi în politică de Traian Băsescu, trecut şi prin anturajul fostului premier Emil Boc. Eugen Tomac, deputatul care a demisonat vineri din PDL, va fi preşedintele noului partid Mişcarea Populară, la vârsta de numai 31 de ani. Anunţul a fost făcut de Elena Udrea, la emisiunea "Adevărul Live". Eugen Tomac, originar din localitatea Babele, aflată în sudul Basarabiei, a obţinut scoruri foarte bune, atât la alegerile parlamentare din 2008, cât şi la cele din 2012. În octombrie 2008, PDL l-a propus pe Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare în Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, unde a candidat pentru un fotoliu de deputat, dar a picat la redistribuire.Ulterior, a fost consilier personal al Preşedintelui Băsescu pentru relaţia cu românii de pretutindeni.

Traian Băsescu: "Silaghi este un om fără performanţă, e ca apa sfinţită. Ponta să rămână până semnează contractul de privatizare a CFR Marfă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în această seară, la Cotroceni, că nu are încredere în Ovidiu Silaghi pentru Ministerul Transporturilor şi a apreciat că acesta a fost un om fără performanţă pe parcursul primului său mandat de ministru, în Guvernul Ponta I. Şeful statului a insistat ca Victor Ponta să rămână ministru interimar, pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă.

Ponta, despre Băsescu: "Nu se poate obişnui cu gândul că nu mai are un guvern de slugi. Nu pot simţi decât dispreţ pentru el"

Premierul Victor Ponta a comentat luni seara, la Antena 3, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la numirea viitorului ministru al Transporturilor şi la privatizarea CFR Marfă, afirmând că şeful statului "nu se poate obişnui cu gândul că nu mai are un guvern de slugi". Premierul Ponta a intervenit în direct din Madrid pentru a comenta cele mai recente declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu referitoare la numirea viitorului ministru al Transporturilor şi a declarat că şeful statului a început, de fapt, campania pentru Mişcarea Populară.

Afacerile pe căile ferate, rentabile doar pentru operatorii privaţi. CFR Marfă şi CFR Călători, găuri negre pentru stat

Cei 27 de jucători de pe piaţa transportului feroviar au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 5,7 miliarde de lei, dar şi o pierdere globală de 1,2 miliarde de lei. CFR Călători şi CFR Marfă continuă să fie o gaură neagră pentru stat. Datele financiare publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor arată că afacerile din sectorul transportului feroviar sunt rentabile numai pentru privaţi, în timp ce pentru stat, acţionar al CFR Marfă şi CFR Călători, reprezintă o gaură neagră. Cei 27 de jucători de pe această piaţă (administrare infrastructură şi operare transport), cu un număr de aproximativ 58.000 de angajaţi, au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 5,7 miliarde de lei, cu o pierdere globală însă de 1,2 miliarde de lei. Minusul a fost generat în bună măsură de cele două companii de stat, CFR Călători şi CFR Marfă.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului dă afară un sfert din angajaţi

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) îşi va reduce numărul de angajaţi cu 25% până în luna septembrie, de la 272 la cel mult 220, a anunţat instituţia. "Măsura vizează, în principal, structura serviciilor suport, dar scăderi vor înregistra şi direcţiile care derulează principalele activităţi: privatizare, creanţe, insolvenţă, politici comunitare, juridică şi de control", potrivit unui comunicat al AAAS. Decizia va fi adoptată de Guvern cel târziu săptămâna viitoare, potrivit sursei citate. AAAS este fosta AVAS şi are are în portofoliu 616 de companii, dintre care 316 privatizabile şi restul neprivatizabile. Autoritatea deţine 12 participaţii majoritare şi 304 de participaţii minoritare. Un număr de 203 de societăţi se află în diferite stadii ale procedurii de insolvenţă.

ANRM a început o campania de informare despre gazele de şist: România e pe locul al treilea în Europa ca rezerve

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat site-ul infogazedesist.eu şi va realiza în perioada iulie-noiembrie o campanie de informare cu privire la gazele de şist. Aceasta se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad (judeţul Vaslui) şi Dobrogea. Site-ul infogazedesist.eu prezintă în principal aspecte pozitive ale exploatării gazelor de şist, fără a prezenta îngrijorările asupra acestei activităţi din partea organizaţiilor de protecţie a mediului sau rapoartele critice prezentate împotriva fracturării hidraulice în Parlamentului European. Astfel, România ar avea rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa, potrivit unor date preluate de ANRM de la EIA, administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei.

România ocupă locul patru în Uniunea Europeană în topul celor mai mici datorii guvernamentale

Datoria guvernamentală a statelor din Uniunea Europeană a crescut cu aproximativ 101,5 miliarde de euro în primul trimestru faţă de finalul anului trecut, la aproape 11.112 miliarde de euro, de la 85,2% la 85,9% din PIB. România ocupă locul al patrulea în topul celor mai mici datorii publice raportate la PIB. La finele lunii martie a anului trecut, datoria de stat din UE reprezenta 83,3% din PIB, sau 10.607 miliarde euro, potrvit datelor anunţate luni de Eurostat. Cele mai ridicate grade de îndatorare la finalul primului trimestru al acestui an au fost înregistrate în Grecia (160,5% din PIB), Italia (130,3%), Portugalia (127,2%) şi Irlanda (125,1%). La polul opus, cele mai scăzute datorii raportate la PIB au fost consemnate de Estonia (10% din PIB), Bulgaria (18%), Luxemburg (22,4%) şi România (38,6%). Astfel, datoria guvernamentală a României a urcat la aproape 230 miliarde lei la finele lunii martie.

CURENTUL

Mişcarea Populară şi oastea de strânsură a lui Băsescu

Mişcarea Populară, moşită de Traian Băsescu la un restaurant din Capitală, va depune astăzi oficial actele pentru înscrierea ca partid. Anunţul oficial a fost făcut nu de unul din membrii Mişcării Populare ci de încă democrat-liberala Elena Udrea, Nuţi pentru prieteni, care pare să fi devenit, în lipsa unei poziţii de conducere în PDL, purtătorul de cuvânt al noii formaţiuni. Astfel, prin intermediul Elenei Udrea, opinia publică a aflat că partidul binecuvântat de preşedinte se va înscrie astăzi la Tribunal, iar preşedintele formaţiunii va fi Eugen Tomac, fost deputat PDL şi, ceea ce-l recomandă mai tare, fost consilier al preşedintelui Băsescu. De altfel, Mişcarea Populară a fost construită chiar în birourile Cotrocenilor, aproape toţi consilierii prezidenţiali fiind printre întemeietorii Mişcării.

Ponta, făcut praf de presa germană de stânga

Nu este prima oară când presa de stânga din Germania îl atacă pe premierul Victor Ponta. În ciuda afinităţilor politice comune, premierul Victor Ponta este încă "persona non grata" pentru mass media de la Berlin. Chiar şi după vizita pe care a întreprins-o recent în Germania, acolo unde s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel şi cu mediul de afaceri german. Ambii i-au reproşat lipsa transparenţei şi rezultatele infime în lupta împotriva corupţiei. Tensiunile în creştere dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta preocupă din nou presa germană care vede în România un focar de instabilitate şi corupţie. "Premierul României, Victor Ponta, îl numeşte pe preşedintele Băsescu, pe care vrea să-l demită duminică din funcţie, un mafiot. Realitatea e că structuri mafiote se găsesc în propriul partid al lui Ponta. Cu toate acestea, premierul face pe neînţelesul", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

CURIERUL NATIONAL

EFG Eurobank: Preţurile locuinţelor au crescut şi în al doilea trimestru

Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie fiind înregistrat un avans similar cu cel din primele trei luni ale anului, evoluţie care ar putea fi însă cauzată de fluctuaţii sezoniere, potrivit EFG Eurobank. "Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS a înregistrat o uşoară creştere şi în cursul celui de-al doilea trimestru, similară cu cea din primul trimestru al anului 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel naţional, deşi este posibil ca această evoluţie din prima jumătate a anului să fi fost cauzată de fluctuaţii sezoniere. Se pare că micile fluctuaţii continuă în jurul acestei creşteri a nivelului preţului ce a fost sugerată de index începând cu mijlocul anului 2011", se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS) cu ocazia lansării unei noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.

Sectorul bancar din Europa, zguduit de falimentul oraşului Detroit

Falimentul Detroit, cândva capitala mondială a automobilelor şi una dintre metropolele cele mai prospere din lume, ar putea cauza pierderi de sute de milioane de dolari pentru băncile europene, aflate deja într-o situaţie dificilă după cinci ani de criză. Astfel, băncile din Europa se confruntă în continuare cu urmările deciziilor greşite luate în perioada imediat anterioară crizei financiare mondiale, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ). Joi s-a produs ceea ce toată lumea considera de multă vreme inevitabil, solicitarea de plasare a Detroit sub protecţia Legii falimentului pentru o datorie de 18,5 miliarde de dolari. În cazul în care falimentul va fi autorizat de Justiţie, se va produce cea mai mare suspendare de plăţi din istoria americană. Autorităţile oraşului speră că declararea falimentului va deschide calea către recuperarea oraşului.

Balonul de pe Bursă este într-atât de mare încât nu izbutim să îl vedem

Piaţa bursieră americană se află de aproape 20 de ani la niveluri exagerate, balonul speculativ fiind antrenat de anomalii ale pieţei creditului, afirmă profesorul de economie Steve Keen, care până de curând a ocupat un loc la catedra Western Sydney University. Într-o lucrare publicată în revista Real-World Economics Review şi preluat de portalul financiar Zero Hedge, acesta spune că depărtarea pentru o perioadă atât de îndelungată de la repere de sustenabilitate validate istoric îi derutează pe investitori, care nu mai ştiu care sunt parametrii de echilibru ai acţiunilor. Bula speculativă de acum este mai mare decât cea din 1929, a cărei spargere a condus la Marea Depresiune care a marcat economia mondială în secolul trecut.

Surpriză din partea miniştrilor de Finanţe ai G20: Acum acordă prioritate creşterii economice, nu austerităţii

Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din ţările cele mai bogate ale G20, reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova pentru a pregăti agenda summitului G20 din luna septembrie de la Sankt Petersburg, au consemnat în comunicatul final că "economia mondială este în continuare foarte slăbită, iar relansarea - fragilă şi inegală". Marile puteri economice ale G20 au căzut de acord, la reuniunea de la Moscova, să acorde prioritate pe termen scurt creşterii economice, disciplina bugetară devenind obiectiv "pe termen mediu"

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu pune CFR Marfă în braţele lui Ponta

Şeful statului spune că cel care a câştigat privatizarea caută cu disperare bani la bănci. Premierul Victor Ponta trebuie să rămână ministru interimar al Transporturilor 45 de zile, timp în care să gestioneze şi semnarea contractului de privatizare a companiei CFR Marfă. Aceasta este "soluţia corectă" văzută de preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat ieri că nu va semna deocamdată numirea liberalului Ovidiu Silaghi la minister, pentru că acesta riscă să devină un ţap ispăşitor în cazul "unui eşec de tip Oltchim". Vă prezentăm cele mai importante declaraţii făcute de şeful statului:

EXCLUSIV EVZ. Regionalizarea baronilor. ADEVĂRATUL MOTIV al mutării fisculului de la Timişoara la Deva

Unul din apropiaţii PNL-istului Radu Ruşanu ar urma să controleze fiscul regiunii Vest. Afirmaţia vicepremierului Liviu Dragnea, că sediul regional al Autorităţii Naţionale de Administraţie Fiscală, pentru regiunea Vest, va fi la Deva şi nu la Timişoara, a scos ieri în stradă peste 600 de angajaţi ai fiscului din Timişoara. Aceştia s-au declarat revoltaţi de ideea că un oraş de dimensiuni reduse comparativ cu Timişoara va controla fiscalitatea în regiune. Miza instalării centrului la Deva este însă politică şi are legătură cu împărţirea zonelor de influenţă între PNL şi PSD, a declarat o sursă pentru EVZ. Astfel, omul care urmează să preia frânele fiscului în zona de Vest a ţării ar fi Lucian Heiuş, membru PNL, director în Ministerul Finanţelor Publice şi un apropiat al eminenţei cenuşii a PNL, Dan Radu Ruşanu.

Operatorii de cablu vor gratis stâlpii statului pentru propriile reţele

În ultimii cinci ani, cablurile de internet şi TV ar fi trebuit să dispară de pe stâlpi. În loc să justifi ce de ce cablurile nu sunt în subteran deja şi stau ilegal pe cerul Capitalei, preşedintele ANSIP, Mihai Bătrâneanu, cere tarife mici şi reclamă proiectul Netcity, pentru care a fost consultant tehnic. Consiliul General al Capitalei a decis, în 2008, ca toate cablurile de pe stâlpi şi cele care trec de pe un bloc pe altul să fie îngropate. Cu toate acestea, mulţi operatori nu şi-au construit propria reţea, nici nu au închiriat spaţiu în cele existente, pentru a elimina "groapa de gunoi suspendată" a Bucureştiului, deşi au avut la dispoziţie cinci ani. Ba din contră: deseori, cablurile date jos ziua de inspectorii Primăriei Capitalei sunt reinstalate peste noapte de operatorii de cablu.

Ponta, în turul televiziunilor: Nu e nimic în neregulă cu privatizarea CFR Marfă. Dacă Gruia Stoica nu va plăti în 60 de zile, CFR Marfă rămâne la stat

După ce a participat ca invitat într-o emisiune la Antena 3, mai bine de o oră, premierul Victor Ponta a subliniat, la Romania TV, că, potrivit contractului de privatizare CFR Marfă, dacă Gruia Stoica nu va face plata în temenul de 60 de zile stabilit, atunci compania va rămane la stat. Ponta a răspuns astfel afirmaţiilor lui Traian Băsescu ce şi-a exprimat neîncrederea în privinţa seriozităţii investitorului şi i-a cerut să îşi asume personal privatizarea CFR MArfă, ca interimar la Transporturi. Ponta susţine că declaraţiile lui Traian Băsescu au legătură cu înscrierea la tribunal a Partidului Mişcarea Populară. "În mod sigur, are legătură cu partidul politic de doi bani pe care îl pregăteşte", a spus şeful Guvernului. "Genul ăsta de băgat beţe în roate nu-l avantajează pe Traian Băsescu. Dânsul se bucură când merge ceva rău în România", a spus Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Alexandrescu contraatacă: Plângere penală împotriva şefului RCS&RDS

Sorin Alexandrescu s-a adresat Parchetului pentru denunţul calomnios făcut de Ioan Bendei, director RCS&RDS. Acţiunea lui Ioan Bendei împotriva lui Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group are efect juridic de bumerang: cel denunţat la DNA a făcut plângere penală pentru denunţ calomnios. Plângerea are ca obiect întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii de deturnare calomnioasă prevăzută şi pedepsită de art. 259 alin. 1 şi 2 C.pen. Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea ori ticulirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dar unde este Omar Hayssam?

În România e "terorist". Presa străină relatează despre aducerea lui în ţară, numindu-l "fugarul", "sirianul", "omul de afaceri". Vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României făcea o declaraţie de presă care era postată pe site-ul Preşedinţiei. România era luată prin surprindere, la ora la care îşi bea cafeaua, de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, acuzat de comiterea de acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în 2005. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, Hayssam a aterizat pe Aeroportul Otopeni vineri, în jurul orei 6:00, fiind dus în arestul Poliţiei Capitalei, aveam să aflăm. După peste şapte ani de aşteptări, căutări şi de scandaluri în politică, justiţie, domeniul serviciilor de informaţii şi chiar în lumea medicală. Despre locul în care se află în prezent Omar nu se cunosc detalii, iar, potrivit Antena3, nici avocaţii acestia n-au fost contactaţi de familie şi nici de autorităţi. Marţi, Tribunalul Bucureşti ar urma să îl judece pe Omar Hayssam într-un alt dosar, în care este acuzat de evaziune fiscală.

Schimbare de situaţie în dosarul tablourilor furate din Olanda: Operele de artă NU AR FI FOST ARSE

Olga Dogaru şi-a schimbat, astăzi, declaraţia în dosarul privind furtul de tablouri din Olanda. Mama lu Radu Dogaru a declarat în faţa judecătorilor că ea nu ar fi ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior într-o declaraţie dată în faţa procurorilor. Instanţa Tribunalului Bucureşti a judecat recursurile făcute de Eugen Darie, Radu şi Olga Dogaru împotriva unei decizii a Judecătoriei Sectorului 3 prin care s-a hotărât ca cei trei să fie judecaţi în stare de arest în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Avocaţii celor trei au arătat instanţei că probele din acest dosar au fost administrate şi aceştia şi-au recunoscut vinovăţia, astfel că nu s-ar mai impune menţinerea lor în arest, cu atât mai mult cu cât un complice şi un alt presupus hoţ al tablourilor ar fi fost eliberaţi de autorităţile olandeze.

Guşă, despre privatizarea CFR Marfă: Ponta s-a încurcat dramatic, iar Băsescu abia aştepta asta

"Avem evident că privatizarea CFR Marfă, un joc politic în care Ponta a dorit să îşi facă imagine, dar s-a încurcat într-un mod dramatic cu o privatizare strategică, iar Traian Băsescu abia aştepta asta. Avem un Crin Antonescu care doreşte să se derobeze de responsabilitate, deşi Fenechiu, autorul acestei privatizări dezastroase, este un om pe care Antonescu şi l-a asumat. Dar, astăzi, Antonescu negociază senin această prindere în cursa de şoareci a premierului, apropo de nesemnarea până pe 23 august", a mai spus Guşă. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani "pe la bănci".

Preşedintele Consiliului Fiscal: Reducerea TVA la pâine trebuie compensată de altă măsură fiscală

Reducerea TVA la pâine trebuie aprobată de Consiliul Fiscal sau compensată pe partea de venituri bugetare de o altă măsură fiscală, a declarat, la finalul întâlnirii cu misiunea FMI, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. "În primul rând trebuie să respectăm legea, iar în lege se spune că atunci când se reduce o taxă avem două opţiuni - trebuie să obţinem aprobarea Consiliului Fiscal şi a MFP, că acea modificare nu afectează ţintele bugetare pe termen mediu sau, în acelaşi act normativ, se prevede o măsură de compensare tot pe partea de venituri. Dacă se îndeplineşte una dintre aceste cerinţe, din punctul nostru de vedere nu avem nicio problemă cu reducerea TVA la pâine", a spus preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit Agerpres. România, în fruntea clasamentului UE la evaziune fiscală.

NATIONAL

"Doi s'un sfert" nu l-a lasat pe Ponta sa copieze la BAC!

Sunt multi, inclusiv dintre cei cu functii inalte de conducere in statul roman, care nu au inteles nici acum ce a fost cu toata bulibaseala aia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Acum, nu ca nu au priceput ca se dadea spaga ca sa iei examenul de bacalaureat, dar marea dilema a ramas de ce a fost nevoie de tot acel circ, cand ancheta decurgea cum nu se putea mai bine. Baietii de la "Doi s' un sfert" au lucrat intens la acest caz. Si, cum o cere procedura, au facut probabil si un raport. Care, insa, nu a mai ajuns la conducerea Ministerului de Interne. Si nici premierului nu i s-a permis nici macar sa traga o ocheada pe "fituicile" ofiterilor de la DGIPI, ca sa se poata inspira in iesirile sale publice. Asa ca ramane intrebarea unde au trimis, totusi, raportul? Ca doar nu or fi incurcat Palatele... ?

Cum i-au stricat democrat-liberalii planurile lui Basescu

Pentru ca este presedinte, Traian Basescu a beneficiat de o oferta speciala in localitatea Ungheni, judetul Arges. La o bere achizitionata, seful statului a primit 22 de primari democrat-liberali si un lider de organizatie. Intalnirea cu Traian Basescu i-a deschis ochii fostului senator PDL Mircea Andrei. Odata incheiata vizita prezidentiala, politicianul, care a detinut pana ieri functia de presedinte al PDL Arges, a exclus din partid 22 de alesi locali, facandu-le astfel partie catre Miscarea Populara a lui Basescu. Inteligenta ce-i drept, smecheria lui Mircea Andrei a fost blocata insa de la centru, democrat-liberalii punandu-le practic piedica primarilor dezertori. Mai exact, conducerea PDL a anuntat ca a aprobat demisia lui Andrei si ca a dizolvat Biroul Permanent Judetean Arges, dar ca va incerca sa anuleze decizile de excludere.

Bancherii de pe Wall Street fac bani ca inainte de criza

Cine a crezut ca bancherii care au provocat criza financiara vor disparea sau vor saraci, s-a inselat! Bancile de pe Wall Street au revenit la profiturile de dinainte de 2008. Printre bancile care, de altfel, au avut o destul de mare tangenta cu declansarea crizei financiare mondiale din 2008 se numara JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs si Morgan Stanley. In mod curios sau nu, desi se plang ca autoritatile financiare din SUA, in special Federal Reserve, le pun bete in roate, toate aceste banci au facut un profit net imens in al doilea trimestru al acestui an, insumand aproape 18 miliarde de dolari. Nivelul veniturilor este similar celui obtinut inainte de izbucnirea crizei financiare mondiale din 2008.

PUTEREA

Ministrul Pricopie continuă politizarea învăţământului. Mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli activişti de partid, prelungite

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a prelungit mandatele inspectorilor şi directorilor de şcoli numiţi politic pentru încă minim un an. Ministrul a amânat încă o dată concursul pentru desemnarea managerilor educaţionali şi astfel politizarea rămâne la maxim în sistemul de învăţământ. După modelul predecesorilor săi, şeful învăţământului, Remus Pricopie, a amânat din nou concursul pentru ocuparea funcţiei de manager educaţional, în urma căruia trebuiau desemnaţi noii inspectori şi diretori de unităţi şcolare. Prima etapă a concursului era programată pentru luna septembrie a anului curent, în urma lui urmând să fie desemnaţi noii inspectori generali şi adjuncţii. Invocând calendarul prea aglomerat de alte concursuri ce trebuie organizată în această perioadă, ministerul condus de Remus Pricopie a decis să amâne concursul până la o dată ce va fi anunţată ulterior.

ROMANIA LIBERA

Concurenţă record la Facultatea de Medicină Dentară: 10 pe loc pentru o slujbă bine plătită în UE

Pentru admiterea la facultate din acest an două specializări au înregistrat o concurenţă imensă: stomatologia şi medicina generală. Practic, este vorba despre două dintre facultăţile care acum trimit cei mai mulţi absolvenţi să lucreze pe salarii bune în Occident. Stomatologia rămâne una dintre specializările universitare care stârneşte mare interes în rândul tinerilor. Aproape 10 candidaţi pe un loc fără taxă este concurenţa anunţată, pentru sesiunea de admitere de anul acesta, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Bucureşti.

Fascinaţia "copilului regal", o afacere de sute de milioane

Ducesa de Cambridge, soţia prinţului William, a fost adusă luni la Spitalul St Mary din Londra pentru a naşte. Spitalul este străjuit de la 1 iulie de o mulţime de ziarişti din lumea întreagă, mobilizaţi pentru a anunţa naşterea copilului ce va fi al treilea moştenitor, în ordinea succesiunii, al tronului Marii Britanii, evenimentul suscitând atenţia întregii planete. Pasiunile şi agitaţia din jurul "copilului regal" au generat o adevărată afacere, posibil de ordinul a 280 milioane euro, pentru economia britanică, datorită turismului şi vânzării de suveniruri.

ZIARUL FINANCIAR

GfK: Consumul scade lună după lună. Aduceţi investiţii pentru ca oamenii să aibă încredere

GfK, companie de cercetare de piaţă care are aparate de citire a cumpărăturilor montate în 3.000 de gospodării, spune că încrederea este la minime istorice. "Guvernul trebuie să dea drumul la investiţii", spune Andi Dumitrescu, directorul GfK România. Instabilitatea locului de muncă, lipsa creşterilor salariale din sectorul privat şi scăderea investiţiilor publice şi private sunt principalii factori care îi fac pe români tot mai prudenţi şi tot mai puţin dornici să scoată banii din buzunare pentru a consuma. Consumul a scăzut în luna mai cu 3,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi a stagnat la nivelul primelor cinci luni după ce anul trecut reuşise să revină pe plus cu 3,3%. Mai mult, perspectivele nu sunt optimiste.

Cea mai scumpă autostradă din bani europeni: Sebeş-Turda va costa 8 mil. euro pe kilometru

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie construcţia autostrăzii Sebeş - Turda, cu o lungime de 70 de kilometri şi un cost estimat la aproape 2,5 mld. lei (554 mil. euro). Şoseaua, care va face legătura între Coridorul IV paneuropean, aflat în prezent în construcţie, şi Auto­strada Transilvania, a cărei construcţie este momentan incertă, este prima autostradă finanţată din bani europeni ce a fost scoasă la licitaţie în ultimul an, în contextul în care fondurile de la Bruxelles au fost blocate. Autostrada Sebeş - Turda, care va costa aproape 8 milioane de euro pe kilometru, va fi finanţată în proporţie de 85% din fonduri europene, iar restul vor fi bani de la bugetul de stat.

Topul celor mai căutate facultăţi de la ASE: Trei studenţi "s-au bătut" pe un loc la informatică economică

Un număr de 3.130 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) pentru a obţine unul dintre cele aproape 2.700 de locuri la buget scoase la concurs de instituţie. Specializarea care a adunat anul acesta cele mai multe opţiuni din partea candidaţilor a fost programul de studii în informatică economică, cu peste 370 de tineri înscrişi în cursa pentru cele 145 de locuri la buget (generând o concurenţă de 2,6 candidaţi pe un loc). Printre cele mai căutate programe de licenţă din cadrul ASE se mai numără cel de contabilitate şi informatică de gestiune (cu 515 candidaţi pe 236 de locuri la buget) şi cel de finanţe şi bănci (cu 466 de candidaţi înscrişi pe 246 de locuri la buget), acestea fiind şi specializările cu cele mai multe locuri finanţate de stat scoase la concurs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb