REVISTA PRESEI 23.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 iulie 2014

ADEVARUL

Analişti politici şi foşti miniştri de Externe concluzionează: Băsescu a procedat bine atacând dur Rusia

Specialiştii contactaţi de "Adevărul" au pus sub lupă afirmaţiile contondente făcute de preşedintele României, luni seară, la adresa Kremlinului. Ei au explicat şi ce câştigă şeful statului în pe urma acestor grave afirmaţii."Afirmaţiile lui Traian Băsescu sunt cuvinte care trebuiau spuse. A avut un discurs în ton cu aliaţii noştri: SUA şi Marea Britanie. Arată că România face parte din grupul ţărilor care susţin sancţiuni mai dure pentru Rusia", crede Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe. Un alt fost ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, laudă prestaţia preşedintelui. "E foarte bine ce a declarat Traian Băsescu. A reacţionat corect. Punctele sale de vedere sunt în acord cu poziţiile preşedintelui Obama. M-aş bucura să văd astfel de opinii şi din partea candidaţilor la prezidenţiale. Eu nu tac", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu. Radu Magdin, analist politic: "în contextul dat nu e vorba de declaraţii făcute de dragul parteneriatului transatlantic, ci de o exprimare clară şi percutantă a acumularii unei nervozităţi europene crescânde faţă de Rusia"

Liderii din est iau poziţie la Varşovia

Polonia a găzduit ieri o întrunire a şefilor de stat şi guvern din Europa Centrală şi de Est, în scopul elaborării unei agende comune care să răspundă ameninţărilor de securitate rezultate din acţiunile tot mai agresive ale Federaţiei Ruse. La discuţiile organizate în capitala Varşovia au participat reprezentanţii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Estoniei, Lituaniei şi Letoniei. Cele nouă state au decis să adopte o poziţie comună mult mai fermă împotriva Federaţiei Ruse şi vor promova această agendă la summitul Alianţei Nord - Atlantice, care va avea loc în Ţara Galilor, la începutul toamnei. Preşedintele Băsescu, dar şi şefii de stat ai ţărilor baltice şi cel al Bulgariei susţin o redefinire a relaţiilor NATO - Rusia şi cer înăsprirea sancţiunilor asupra Moscovei, vizând atât sectorul economic, cât şi cel al tehnologiei militare. Întrunirea statelor est şi central-europene contrabalansează poziţia reţinută a Germaniei, a Franţei şi a Italiei, ţări care au relaţii strânse cu Moscova.

UPC, disperat să-şi scoată banii investiţi în fotbal. Îndemn pentru abonaţi: "Nu vă reînnoiţi contractele cu alte firme"

Furnizorul de cablu recurge la măsuri bizare, în speranţa că îşi va creşte numărul de clienţi prin includerea meciurilor din Liga I şi din Cupa Ligii în grila de programe. Mai întâi, UPC a activat, din propria iniţiativă, extraopţiunea pentru fotbal, iar acum fiecare abonat care nu doreşte acest serviciu trebuie să ceară, în mod explicit, dezactivarea extraopţiunii, pentru a fi scutit de plata sumei de 10 lei lunar. După această strategie criticată de foarte mulţi abonaţi UPC, acum furnizorul de cablu a recurs la un gest disperat. UPC a declanşat o campanie ce are drept scop mărirea numărului de clienţi, folosindu-se de meciurile difuzate de Look TV şi de Look Plus HD. Cele două posturi care vor transmite, în următorii cinci ani, partidele din Liga I şi din Cupa Ligii se regăsesc în grila celor de la UPC, dar nu şi în cea oferită de RCS&RDS. "Nu reînnoi contractul cu furnizorul tău actual de cablu pentru că ai o ofertă specială de la UPC cu doar 44,5 lei lunar", e un fragment din scrisoarea pe care UPC le-a trimis abonaţilor altor reţele de cablu.

Ploile din sudul ţării au compromis recolta de grâu

Agricultorii din judeţele calamitate de ploi şi inundaţii avertizează că anul acesta recolta de grâu a scăzut, astfel că este de aşteptat ca pâinea să se scumpească, din cauză că ţara noastră va fi nevoită să apeleze la importuri. Ţăranii din Dolj şi Călăraşi spun că o parte tot mai mare din producţia de grâu a fost afectată anul acesta din cauza ploilor. Oamenii au povestit că nu au putut intra la timp cu utilajele la treierat, iar recolta "s-a tăciunit". Agricultorii au mai spus că, paradoxal, anul acesta ploaia va majora preţul pâinii. Constantin Iancu este unul dintre cei mai prolifici fermieri din Dolj, având peste 4.000 de hectare de teren. El a precizat că aproximativ 25% din fermieri au încheiat recoltatul. Oamenii au povestit că au fost ani în care nu au făcut recoltă din cauza secetei. Anul acesta este total invers: a plouat prea mult, iar recolta de grâu a încolţit, are umiditate mare şi "s-a tăciunit". Oamenii au mai declarat că anul acesta pierderile sunt destul de mari, în condiţiile în care pentru cultivarea unui hectar gospodarii dau peste 2.000 de lei.

Numeroase companii suspendă zborurile spre Israel din cauza riscului unor atacuri cu rachete

Companiile aeriene Air France, Lufthansa, Delta, Air Canada, EasyJet au decis suspendarea zborurilor spre Israel, din cauza rachetelor lansate de militanţi Hamas în contextul conflictului cu armata israeliană, informează AFP. "Am decis suspendarea zborurilor până la noi ordine, urmărim situaţia îndeaproape", a comunicat compania Air France. La rândul său, compania germană Lufthansa a anunţat suspendarea zborurilor spre Israel timp de 36 de ore. Companiile Delta Airlines, US Airways şi United Airlines au anulat mai multe zboruri spre Israel în cursul zilei de marţi. Decizii similare au luat companiile Brussels Airlines, EasyJet, Air Canada şi KLM.

Pierd ruşii Mondialul din 2018? Un ziar german cere că FIFA să reacţioneze prompt după tragedia MH17

FIFA a anunţat deja numele ţărilor care vor găzdui următoarele două ediţii ale Cupei Mondiale, însă ambele decizii luate de forul mondial pot suferi modificări în viitorul apropiat. În primul rând, după ce acuzaţiile de corupţie legate de modul în care Qatar a câştigat dreptul de a găzdui CM 2018 au luat amploare, a început o investigaţie amplă pe această temă. În luna septembrie, anchetatorul american care se ocupă de caz îşi va prezenta concluziile. În funcţie de dovezile din dosar, Qatar poate pierde CM 2022. Până vom afla ce se va întâmpla cu micuţul stat din Golful Persic, trebuie să vedem ce decizie va lua FIFA în privinţa Rusiei. În comunitatea internaţională au apărut deja voci care îi cer lui Blatter să recurgă la o măsură drastică: retragerea CM 2018 din Rusia! Aceste voci au apărut, mai întâi, după ce Rusia a anexat Crimeea, provocând indignarea comunităţii internaţionale. Acum, după ce zborul MH17 a fost doborât pe teritoriul Ucrainei, ucigând 298 de oameni, aceste voci se aud şi mai tare.

BANCHERUL

Nationalizarea fondurilor private de pensii: ASF si sindicatele se opun, spunand ca fondurile trebuie sa investeasca mai mult in economie decat in titluri de stat

In contextul discutiilor privind o posibila nationalizare a fondurilor private de pensii, asa cum au facut Ungaria si Polonia, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si sindicatul Cartel Alfa sunt de parare ca, dimpotriva, fondurile ar trebuie stimulate pentru a investi si mai mult in economie, prin majorarea detinerilor in actiuni la Bursa sau in obligatiuni corporative. In prezent, aproape 70% din activele fondurilor de pensii sunt in titluri de stat, 15% in actiuni listate la Bursa si doar 4% in obligatiuni corporative. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în administrare în valoare totală de aproape 17,5 mld. RON (4 mld. EUR) la mijlocul anului 2014. Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de români (conturi individuale). "ASF intenţionează să revizuiască politica de investiţii a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie (în sensul creşterii ponderii deţinerilor de instrumente financiare, precum acţiuni listate şi obligaţiuni corporative)", a anuntat ieri ASF, intr-un comunicat.

Cum ar face fata BCR unui atac al deponentilor timp de trei zile, cum a patit recent o banca din Bulgaria. Analiza riscului de lichiditate

In doar 3 zile ale lunii trecute, clientii bancii bulgaresti Corporate Commercial Bank (KTB), a patra ca marime din tara, au retras o jumatate de miliard de euro din conturi, in ceea ce se cheama un atac al deponentilor, care i-a fost fatal institutiei de credit. Aceasta a ramas fara bani si a trebuit sa ceara ajutorul bancii centrale, care i-a suspendat imediat activitatea. Este o consecinta a ceea ce se cheama riscul de lichiditate. Orice banca, spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor de la BNR, trebuie sa reziste singura cel putin 3 zile unui atac al deponentilor, adica sa aiba suficienti bani pentru a plati toate cererile de retragere de depozite. Iar bancile sa fie suficient de transparente, pentru a evita o criza, adauga el, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. BCR ar avea o lipsa de lichiditate de 1,9 miliarde lei, in cazul scenariului in care toate depozitele ajunse la scadenta ar fi retrase de clienti, ceea ce, dupa cum precizeaza banca, nu se intampla de obicei. In conditii de panica insa...nu ar fi exclus.

CURENTUL

Datoria guvernamentală a României se situa la jumătate din media înregistrată la nivelul UE, în T1 din 2014

Datoria guvernamentală a României se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 247.921 milioane lei, sau 39% din Produsul Intern Brut /PIB/, la jumătate din media de 88% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE 28) şi nivelul de 93,9% din PIB consemnat în zona euro, potrivit unui raport publicat, marţi, de Oficiul european de statistică (Eurostat). De altfel, România avea la finele primului trimestru una din cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia, unde datoria guvernamentală se ridica la 10% din PIB, Bulgaria, 20,3% din PIB, Luxemburg, 22,8% din PIB şi Letonia 38,2% din PIB, scrie Agerpres. La polul opus, ţările membre cu cea mai mare datoria guvernamentală erau Grecia (174,1% din PIB), Italia (135,6%) şi Portugalia (132,9%). La nivelul UE, nivelul datoriei guvernamentale a crescut de la 87,2% din PIB până la 88% din PIB. În cazul zonei euro, datoria guvernamentală a crescut, în primul trimestru, de la 92,7% din PIB la 93,9% din PIB, după două trimestre consecutive de scădere, potrivit Agerpres.

Afaceri penale în mandatul de ministru al lui Băsescu

În ultimul mandat de ministru al Transporturilor deţinut de Traian Băsescu, peste 60 de mii de vagoane de marfă şi 1.700 de locomotive s-au transformat în fier vechi. Coincidenţă sau nu, în aceeaşi perioadă Bercea Mondial a pus pe roate afacerea cu fier vechi iar Băsescu ar fi fost acţionar la o firmă cu acelaşi obiect de activitate. Preşedinţia neagă însă că Băsescu ar avea vreo legătură cu dispariţia vagoanelor. La acea vreme, o tonă de fier vechi se vindea cu 300 de dolari, iar un vagon avea aproximativ 17 tone. Documentele arată că, în perioada 1998 - 2013, din patrimoniul CFR au dispărut fără urmă peste 60.000 de vagoane de marfă şi 1.700 de locomotive. În total, paguba a fost de 300 de milioane de dolari. Coincidenţă sau nu, mai multe documente despre patrimoniul din perioada 98 - 2000 al Societăţii de Administrare Active Feroviare nu mai sunt de găsit. Pe atunci ministru al transporturilor era chiar Traian Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

Refuzurile la plată în sistemul bancar, în scădere

Băncile au refuzat la plată, în primele cinci luni, circa 48.500 de instrumente de debit, număr în scădere cu 31,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare totală de 3,05 miliarde lei, sumă cu 28% mai mică, diferenţa de dinamică fiind explicată prin sume mai mari refuzate la plată. Anul trecut, refuzurile la plată în sistemul bancar au reprezentat 70.696 instrumente de debit, cu o valoare totală de 4,22 miliarde lei. Din totalul instrumentelor refuzate în primele cinci luni, cele mai multe au fost bilete la ordin (45.696), urmate de cecuri (2.675) şi cambii (102), se arată într-un comunicat al RisCo, citând datele Băncii Naţionale. Scăderea cu 31,5% a numărului de instrumente, dar care se reflectă într-o diminuare cu doar 28% a sumelor, se explică prin sumele mai mari refuzate la plată în acest an, în principal din lipsa totală a lichidităţilor pentru companiile respective, tendinţă care s-a accentuat din anul 2012.

A ajuns Prima Casă la final?

Fondul Naţional de Garantare a oferit circa 11.000 de garanţii în primele 6 luni ale acestui an. Guvernul a oferit fonduri de circa 450 de milioane de euro pentru 2014, dar în primul semestru s-au oferit deja garanţii de peste 420 milioane euro. Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari din România (ABI), Dragoş Vîlceanu: Ne apropiem de finalul programului. Băncile nu mai sunt interesate să continue. Important nu este faptul că Fondul a oferit 11.000 de garanţii. Cel mai important este că fondurile sunt aproape de epuizare. Cred că ne apropiem de finalul programului Prima Casă. Nu cred că vom mai vedea un program Prima Casă 6".

Cetatea Braşovului, scoasă la vânzare de proprietarul care nu vrea să o restaureze

Aro Palace nu vrea să investească în restaurarea Cetăţii Braşovului, pe care o deţine în proprietate, şi vrea să o vândă, iar în acest sens poartă discuţii chiar cu autorităţile locale. Compania, deţinută de Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Transilvania, intenţionează să vândă cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Braşovului şi negociază chiar cu Primăria. Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania, a declarat că dacă nu se ajunge la un acord cu edilii, Cetatea va fi scoasă în toamnă la licitaţie. "Cetatea Braşovului este un monument istoric şi starea ei tehnică este precară. Aro Palace ar trebui să investească foarte mulţi bani în reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care funcţionează în cetate nu va aduce niciodată atâţia bani încât investiţia să poată fi recuperată", a explicat Mihai Fercală. Acesta a spus că obiectul de activitate al Aro Palace nu permite încasări din activitatea de muzeu, iar singura sursă de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar înainte de 1989 şi 1-2 ani după.

Ponta a spus, ASF execută: fondurile de pensii, invitate să investească în România

ASF intenţionează să revizuiască politica fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie. Anunţul de ieri al Autorităţii survine declaraţiilor premierului Victor Ponta potrivit cărora s-ar impune găsirea unei căi legislative prin care fondurile private de pensii să investească în România. În prezent plasamentele acestora la Bursa de Valori Bucureşti se cifrează la 2,73 mld. lei.

Human Rights Watch: FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti

FBI a "încurajat, a incitat şi uneori chiar a plătit" musulmani americani să comită atentate pe care, altfel, nu le-ar fi comis, în timpul operaţiunilor de filare, desfăşurate după 11 septembrie, se precizează într-un raport, realizat de Organizaţia Human Rights Watch (HRW), care acuză că "în unele cazuri, au transformat în terorişti indivizi care respectau legea, sugerându-le comiterea unui act terorist". În documentul său de 214 pagini, HRW, ajutată de experţi de la Universitatea din Columbia, analizează "în profunzime" 27 de exemple concrete, privind aproximativ 500 de cazuri de terorism instrumentate de tribunale americane, de la atentatele din 11 septembrie. Deşi susţin că nu vor să generalizeze, autorii raportului estimează că jumătate din condamnările teroriste rezultă din astfel de operaţiuni sub acoperire, în proporţie de 30 la sută dintre cazuri, agentul infiltrat jucând un rol activ în planificarea complotului.

EVENIMENTUL ZILEI

Ţara cu jumătate din diagnostice eronate. Cine plăteşte pentru diagnosticele puse greşit în spitalele româneşti?

Un raport din 2010 arăta că 40% din diagnosticele românilor sunt puse greşit. Alături de infecţiile intraspitaliceşti, fenomenul bolilor greşite e motivul pentru care tot mai mulţi români caută o a doua opinie în străinătate. Lipsa metodelor de diagnostic din spitalele de stat, dar şi neatenţia doctorilor conduc la situaţii aberante în care pacienţi sănătoşi sunt operaţi sau trataţi degeaba pentru boli grave, rămânând cu sechele pe viaţă. Pacienţii nedreptăţiţi au însă şanse să primească daune.

Reacţie NERVOASĂ a lui Vladimir Putin la ameninţările cu sancţiuni ale Occidentului

Vladimir Putin a avut o reacţie nervoasă faţă de ameninţările cu sancţiuni ale oocidentalilor. 'Limbajul sancţiunilor şi ultimatumurilor' se face auzit din ce în ce mai des la adresa Rusiei, însă Moscova este de părere că problemele trebuie să fie rezolvate pe calea dialogului, a declarat, marţi, preşedintele Rusiei, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al Rusiei, informează RIA Novosti. 'Sperăm că se va ţine cont de interesele noastre naţionale legitime, iar problemele discutabile, care există şi pot să apară întotdeauna, vor fi rezolvate exclusiv pe cale diplomatică, pe calea negocierilor, că nimeni nu se va amesteca în treburile noastre', a afirmat Putin. Cu toate acestea, după cum a constatat liderul de la Kremlin, 'la ora actuală la nivel global se face auzit din ce în ce mai mult limbajul ultimatumurilor şi sancţiunilor, iar însăşi noţiunea de suveranitate a statului este diluată, regimurile incomode, care desfăşoară o politică independentă sau care pur şi simplu stau în calea intereselor unora, sunt destabilizate'.

Şeful IJP Neamţ a declarat ilegală o grevă a foamei

Deşi a protestat singur în fata Poliţiei Roman, agentul Cănărău a primit o "somaţie" să înceteze "protestul colectiv". Comisarul-şef Tablan s-a adresat şi Tribunalului. Situaţie greu de crezut la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ. Pentru a-l determina pe un agent să înceteze greva foamei, şeful instituţiei, comisarul şef Costel Tablan, a semnat un act prin care îl somează pe poliţist să înceteze protestul, pe motiv că e ilegal. Agentul Ioan Cănărău a rămas şocat de faptul că şeful lui confundă refuzul de a mânca cu încetarea colectivă a lucrului. Acesta a protestat, o săptămână întreagă, faţă de şeful Poliţiei Roman, Constantin Balău, pe care îl acuză de abuzuri. Cănărău este liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Neamţ. El a stat în faţa sediului şi pe holurile instituţiei, "în timpul liber", iar joia trecută a intrat în greva foamei. Vineri, agentul a primit notificarea, prin care era somat să înceteze protestul. În notificare se arată că greva agentului Cănărău "nu întruneşte condiţiile legii Dialogului social".

Preşedintele Traian Băsescu, interzis în noul partid format de PNL şi PDL

Bombă în statutul noului partid care se va forma din PNL şi PDL! Jurnaliştii de la stiripesurse.ro scriu că în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, senatorul Sorin Roşca Stănescu a cerut. modificarea prevederii care face referire la faptul că din forurile de conducere ale viitorului partid vor face parte foştii preşedinţi ai PNL şi PDL. Şi asta pentru că Traian Băsescu, care a fost preşedinte al PD, este doar suspendat din partid, nu preşedinte demisionar. Problema, spun ziariştii de la stiripesurse.ro, ar fi la Traian Băsescu, care a fost preşedinte al PD, înainte de a merge la Cotroceni şi este doar suspendat din partid, nu preşedinte demisionar. Cei din conducerea Partidului Naţional Liberal i-au spus lui Sorin Roşca Stănescu că oricum trebuie aprobare pentru oricine care vrea să se înscrie în formaţiune.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul de Externe israelian: "Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile"

Şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, pune la îndoială reuşita actualei runde de mediere internaţională, în condiţiile în care, în opinia sa, cererile pe care le formulează gruparea Hamas, la putere în Fâşia Gaza, în schimbul încetării atacurilor sale la adresa statului evreu, sunt unele 'inacceptabile', informează RIA Novosti. Într-un interviu acordat unui post de radio local, Liberman constată existenţa unor numeroase divergenţe între participanţii la negocieri, care caută o formulă pentru încetarea confruntărilor. În numai două săptămâni, aceste confruntări au curmat viaţa a peste 600 de palestinieni şi 28 de israelieni. 'Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile. Hamas vorbeşte despre deschiderea de puncte de trecere şi control în Rafah (la graniţa cu Egiptul), despre eliberarea teroriştilor din nou arestaţi (de Israel), după cazul Shalit (Gilad, soldat israelian capturat de palestinieni în 2006), cere permisiunea pentru construirea unui aeroport în Gaza', a detaliat ministrul de externe al Israelului.

Putin AVERTIZEAZĂ: Vom reacţiona proporţional la apropierea NATO de graniţele noastre

Sistemul antirachetă care se apropie de frontierele Federaţiei Ruse este parte a sistemului ofensiv al SUA, scos spre periferie, a declarat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, atenţionând că Rusia 'va reacţiona' la apropierea infrastucturii NATO de graniţele ruse, informează ITAR-TASS şi RIA Novosti, citate de Agerpres. "Vom reacţiona adecvat şi proporţional la apropierea infrastructurii militare a NATO de graniţele noastre şi nu vom lăsa fără atenţie desfăşurarea apărării antirachetă globale şi majorarea rezervelor de arme strategice de mare precizie. Ni se spune adesea că sistemul antirachetă este un sistem defensiv. Nu este adevărat, acesta este un sistem ofensiv, parte a sistemului ofensiv al SUA, scos spre periferie", a declarat Putin în timpul reuniunii a Consiliului de Securitate al Rusiei. Putin a precizat că Moscova vede foarte bine că trupele NATO pe teritoriul Europei de Est se întăresc, iar pentru Rusia este foarte important să adopte la timp şi în întregime măsuri în vederea întăririi apărării sale.

Fondurile de pensii vor duce mai mulţi bani în economie

ASF vrea să revizuiască politica de investiţii şi o parte din fondurile strânse din pensiile private să fie investiţi la bursă. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să se investească mai mult din banii strânşi în fondurile de pensii în acţiuni listate şi obligaţiuni corporative, pentru a direcţiona procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, precizează un comunicat al ASF. Fondurile de pensii private au investiţii de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv companii financiar bancare. Investiţiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depăşesc valoarea de 675 milioane de lei şi au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare. Fondurile de pensii private au participaţii la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de statul român - Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica au intrat în topul acţionarilor acestora.

NATIONAL

Au vandut terenuri ale Primariei Capitalei de un milion de euro

Mai multe persoane, printre care si doi barbati de 77 si 78 de ani, au fost retinute dupa ce au vandut 11 terenuri, majoritatea ale municipalitatii, unor cumparatori de buna-credinta, provocand astfel un prejudiciu de peste un milion de euro. Gruparea era formata exclusiv din persoane care locuiau in cartierul Bucurestii Noi, in vecinatatea terenurilor respective si care stiau faptul ca acestea nu au proprietar. Doi dintre membrii gruparii, Nicu Porumbita, in varsta de 78 de ani, si Gheorghe Gogica, de 77 de ani, sunt doi judecatori de stabor, foarte respectati in comunitatile de romi din zona, care locuiesc in Bucurestii Noi de mai bine de 30 de ani. Anchetatorii au stabilit ca cei noua suspecti ar fi vandut unor cumparatori de buna-credinta un teren de 245 de metri patrati, unul de 400 de metri patrati, unul de 481 de metri patrati si un teren cu suprafata de 245 metri patrati, pentru sume cuprinse intre 50.000 si 108.000 de euro. Prejudiciul total a fost stabilit de anchetatori la peste un milion de euro.

Iohannis este un pampalau!

Klaus Iohannis este intr-adevar o solutie. Cea mai proasta pe care PNL-ul putea sa o aleaga, sustin reprezentantii Partidului Liberal Reformator. Reuniunea in care penelistii si-au desemnat prezidentiabilul a fost analizata in detaliu de liberalii care s-au inregimentat in formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu. In opinia acestora, PNL-ul pariaza pe o mana moarta, Klaus Iohannis fiind un personaj lipsit de substanta, care si-a insusit "abuziv" calitatea de liberal. Mai mult, primarului Sibiului i se imputa si faptul ca nu are caracter si ca a profitat de Crin Antonescu pentru a-i lua partidul si statutul de prezidentiabil.

Ford inchide uzina de la Craiova pentru o luna

Ford Romania a anuntat ca va inchide uzina de la Craiova, pentru revizia anuala efectuata timp de o luna. Anuntul vine dupa ce compania a mai suspendat productia timp de 35 de zile in 2013, si cateva zile in martie si in aprilie 2014. Fabrica Ford din Craiova se inchide in perioada 24 iulie - 18 august, conducerea precizand ca este vorba de perioada de vacanta pentru angajati. In intervalul mentionat toate liniile de productie si montaj vor intra in revizia generala anuala. Astazi este ultima zi de munca pentru angajatii Ford, iar 24 si 25 iulie fac parte din programul de oprire temporara a activitatii, ca urmare a cererii scazute de autoturisme de pe piata europeana.

Culmea sanctiunilor economice: SUA importa carbune din Rusia

In ultimele saptamani au aparut scenarii cu privire la adevaratul scop al conflictului militar din Ucraina. Astfel, la mijloc ar fi doar un razboi economic - plauzibil - si ca se doreste, de fapt, scumpirea gazelor, titeiului si a altor materii energetice - plauzibil din nou - care plaseaza Rusia pe locul doi sau trei in lume dupa rezerve sau export. Pe de alta parte, statele NATO si UE nu mai contenesc cu amenintarile cu privind noi sanctiuni economice la adresa Rusiei, dar ce sa vezi? Gazprom incheie in continuare contracte cu firme din Germania si alte state europene, iar firmele de utilitati publice din SUA importa carbune pentru centralele termoelectrice. Energy Report consemneaza ca Public Service of New Hampshire, cea mai mare companie de utilitati din statul american cu acelasi nume, si-a refacut, recent, stocurile de carbune, aproape epuizate dupa iarna geroasa. Firma a decis sa nu se aprovizioneze din SUA, ci taman din Rusia.

PUTEREA

Şefu' Duicu peste toţi. Baronul de Mehedinţi face ravagii în stenograme

Două noi stenograme din dosarul fostului şef de Consiliu Judeţean (CJ) Adrian Duicu sunt elocvente pentru influenţa şi modalitatea în care baronul PSD de Mehedinţi "trăgea sforile" în judeţ, şi nu numai. Într-una dintre ele, Duicu îi spunea fostului şef al Poliţiei Mehedinţi, Ştefan Ponea, că "în Birou' Oval" (n.n. - cancelaria premierului) a discutat un sfert de oră cu şeful IGPR, Petre Tobă, despre familia lui. În altă înregistrare, Adrian Duicu intervenea, anul trecut, direct la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, al treilea om în stat, pe care îl ruga să nu se bage în schimbarea lui Titu Neţoiu de la şefia Vămii Porţile de Fier I, baronul PSD bănuind că acesta este protejatul lui Zgonea. Antologic este modul în care baronul Duicu i-o retează lui Zgonea (n.n. - "Lasă gargara!") în momentul în care preşedintele Camerei Deputaţilor îl linguşeşte cu "Da, şefu'? Da, şefu' de la Mehedinţi?".

După doar 4 ani de la recunoaşterea UGSR în instanţă, şeful organizaţiei este contestat

Uniunea Generală a Sindicatelor din România, cunoscută sub sigla UGSR, a stat 20 de ani în adormire. Dihonia s-a instalat după ce sindicatele nu au mai avut nici un cuvânt de spus în societate, gradul de sindicalizare scăzând drastic, iar câţiva lideri au făcut cunoştinţă cu zăbrelele din penitenciare. În 2010, câteva organizaţii s-au afiliat la UGSR, sperând să pună mâna pe patrimoniul "prăduit" de confederaţiile sindicale postdecembriste, CNSLR-Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR. Şi nu numai atât. Se reclamă fostul sediu al Tribunalului Bucureşti şi actualul sediu al Ministerului Afacerilor Externe. Până în 1990 toţi salariaţii din România plăteau cotizaţii la sindicat. "În 1990, în conturile acesteia erau circa 5 miliarde de lei şi 3 milioane de dolari, 300 de apartamente şi aproape toate bazele balneoclimaterice şi de tratament din ţară. Patrimoniul a fost uriaş", declară Dragoş Frumosu pentru ziarul PUTEREA. Î

Adrian Năstase, spor la pedeapsă

Adăugarea la pedeapsa de patru ani de închisoare a lui Adrian Năstase a încă şase luni a fost decisă pentru că a comis mai multe fapte de corupţie, deşi deţinea funcţiile de premier şi de preşedinte de partid, care impun "o conduită integră", arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea hotărârii. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 24 iunie, după contopirea condamnărilor primite de Adrian Năstase în Dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie. "Infracţiunile pentru care a fost condamnat petentul sunt infracţiuni grave, caracterizate printr-un pericol social ridicat, şi anume infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie", a scris judecătorul în motivarea deciziei.

ROMANIA LIBERA

Echivalentul a jumătate din banii pentru autostrăzi, deja pierdut

Proiecte de infrastructură în valoare totală de 1,8 miliarde de euro din Programul Operaţional Sectorial - Transporturi (POS-T) candidează pentru a fi amânate în perioada 2014-2020. Proiecte valorând o sumă totală de 1,8 miliarde euro, respectiv o treime din valoarea contractelor aferente semnate pentru lucrări de infrastructură de transport sau 40% din alocarea acordată României cu această destinaţie de către Comisia Europeană pentru perioada 2007-2013 vor fi amânate pentru implementare în următorul exerciţiu financiar al UE, anume 2014-2020. Datele şi proiectele candidate la amânare apar într-o situaţie realizată la nivelul Autorităţii de Management Programul Operaţional Transporturi realizată în luna iunie. Potrivit regulilor de accesare a fondurilor UE, România poate folosi banii europeni cel târziu doi ani după expirarea perioadei de alocare, adică până la data de 31 decembrie 2015.

Analiză Stratfor: "Poate Putin supravieţui?"

Prăbuşirea avionului malaiezian poate însemna sfârşitul zilelor de dominaţie ale lui Vladimir Putin, scrie preşedintele agenţiei Stratfor într-o analiză. Pe de altă parte, George Friedman atrage atenţia că liderul rus, odată încolţit, poate deveni chiar mai agresiv. "Există percepţia generală că Vladimir Putin conduce Federaţia Rusă ca un dictator, că şi-a învins şi intimidat duşmanii şi că a orchestrat o ameninţare împotriva ţărilor din jur. Aceasta este o viziune rezonabilă, dar poate că ar trebui reevaluată în contextul ultimilor ani", scrie preşedintele Stratfor. George Friedman îşi începe analiza de la Ucraina, o ţară vitală pentru Rusia pentru rolul său de tampon împotriva Vestului pentru cel de rută a energiei către Europa. Politicienii care fac greşeli de calcul şi de strategie tind să nu supravieţuiască, opinează şeful Stratfor: "Putin a calculat greşit în Ucraina. Are colegi care cred că ar face o treabă mai bună, şi acum oameni importanţi din Europa ar fi fericiţi să-l vadă plecat. Trebuie să contracareze rapid acest val, altfel riscă să fie înlocuit."

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare realizare a deceniului: Creditele ipotecare în lei au ajuns mai ieftine decât cele în euro

Cel mai ieftin credit imobiliar standard în lei afişează o dobândă efectivă de 5,5% pe an, în timp la euro costul minim este de 6% pe an. Creditele imobiliare în lei le-au egalizat pe cele în euro ca nivel al costului efectiv în primăvară, pe fondul ajustării preţului împrumuturilor la evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară, ajunse la minime istorice datorită procesului de relaxare monetară derulat de BNR şi a lichidităţii excedentare din sistemul bancar. Dobânzile medii la creditele imobiliare în lei şi euro s-au mişcat în jurul a 5,5% pe an în perioada martie-mai, potrivit celor mai recente date agregate de BNR, dar ofertele existente pe piaţă în prezent sugerează o lărgire a ecartului de dobândă, în favoarea împrumuturilor în lei. Cea mai avantajoasă ofertă standard de credit în lei este afişată în prezent de banca de stat CEC Bank, cu o dobândă efectivă de 5,53% pe an, adică o rată lunară de sub 1.000 de lei pentru un credit de 178.000 de lei echivalentul a 40.000 de euro) acordat pe o perioadă de 30 de ani.

Avansul fără precedent al exporturilor de energie şi preţurile mai mari din regiune încing bursa de energie de la Bucureşti

"Exportăm cantităţi frumoase", spune Octavian Lohan, membru al di­rectoratului Transelectrica şi cel care are sub conducere Dispecerul Energetic Naţional, creierul sistemului de electricitate local. Aceste exporturi frumoase au fost de 11 ori mai mari în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, lucru care a încins bursa de energie OPCOM, unde s-a tranzacţionat cu 44% mai multă energie în valoare totală de 350 mil. euro. "În primul semestru al anului exporturile României au fost de peste 2,8 TWh (circa 6% din consumul de energie al României din 2013 - n.red.). În jurul nostru este Ungaria, care este importatoare, Bulgaria care este exportatoare, dar care se învecinează cu Grecia şi Turcia, care sunt importatori, şi Serbia, care tradiţional avea exporturi uşoare. Inundaţiile de anul acesta însă, care i-au lovit pe sârbi în luna mai, i-au terminat. Au fost inundate mine, centrale. ", explică Lohan motivele care au stat la baza creşterii exporturilor din prima jumătate a anului.

Preţul grâului românesc coboară la minimul ultimilor patru ani

Preţul grâului a scăzut brusc cu 10%, de la 164 euro/tonă la 147 euro/tonă, într-un interval de numai o săptămână, astfel că producţia de grâu nu va aduce mai mulţi bani în economie deşi creşterea de volum este de cel puţin 2,7% faţă de anul trecut. Scăderea de preţ din iulie este a doua cea mai mare din această perioadă în ultimii patru ani. Reducerea preţului grâului pe piaţa cu livrare fizică din România are o tendinţă similară cu cotaţia de pe bursa de la Paris, aflată de asemenea la minimul ultimilor patru ani. "Am estimat înainte de recoltă această situaţie, am riscat şi am semnat contracte înainte de recoltare la 160 euro/tonă. Am vândut 20.000 de tone de grâu şi am mai păstrat 10.000 de tone", spune Ştefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding, una dintre cele mai mari ferme din sudul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb