REVISTA PRESEI 23.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 august 2017

REVISTA PRESEI 23.08.2017

ADEVARUL

Emmanuel Macron vine să seducă Europa de Est

Liderul de la Élysee începe miercuri un turneu în Europa Centrală şi de Est, în cadrul căruia va ajunge şi în România şi în care este de aşteptat să explice linia dură adoptată cu privire la lucrătorii est-europeni. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va încerca săptămâna aceasta să le demonstreze alegătorilor săi că nu a uitat de unul dintre principalele sale angajamente electorale - acela de a schimba Uniunea Europeană, astfel încât să devină mai "protectoare" cu cetăţenii săi. Turneul său prevede numai trei opriri. Miercuri, Emmanuel Macron se va afla la Viena, unde se va întâlni cu cancelarul austriac, dar şi cu premierul ceh şi cu cel slovac. Joi, liderul de la Élysee va fi la Bucureşti, unde se va întâlni cu Klaus Iohannis şi cu Mihai Tudose. Iar vineri se va afla la Varna, unde va avea discuţii cu preşedintele bulgar, Rumen Radev, şi cu premierul Boiko Borisov.

Vara dă în clocot pe toate meridianele: joaca de-a războiul anunţă explozia iminentă - Iulian Chifu

Vara anului 2017 a fost dominată de o răbufnire a demonilor războiului, în toate formele sale, pe toate meridianele. Mai întâi memoria Războiului Rece a început să bântuie din nou cancelariile, după ce Coreea de Nord a revenit în prim plan cu ameninţarea nucleară globală după lansarea unei rachete balistice intercontinentale. Războiul spionilor între SUA şi Rusia a fost readus în prim plan de ingerinţele Moscovei în alegerile prezidenţiale americane, în timp ce în SUA demonii rasismului, excepţionalismului alb şi supremaţiei majoritarilor, combinată cu neofascism şi Ku Klux Klan au fost readuşi în plină stradă.

Legea confiscării extinse face primul pas cu piciorul stâng

Guvernul condus de Mihai Tudose a aprobat un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averilor provenite din activităţi infracţionale fiind presat de necesitatea transpunerii unei directive europene. Această iniţiativă, care trebuie adoptată şi de Parlament, ar avea, potrivit specialiştilor, mai multe lacune, fiind posibilă chiar declararea sa ca neconstituţională. Politologul Radu Carp subliniază faptul că actuala formă a proiectului de lege nu va trece de CCR, în condiţiile în care prevederile ar duce la încălcarea a două alineate ale articolului 44 din legea fundamentală. "Problema este acel articol stupid din Constituţie, fără echivalent nicăieri în lume, care prevede ca orice bun se prezumă a fi dobândit licit.

Tun marca "Tel Drum"

Achiziţia unei staţii de asfaltare de către Tel Drum ar fi de fapt o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului, susţin inspectorii Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Motivul: firma care a vândut utilajul ar fi fost într-o relaţie de afiliere cu Tel Drum. Cei implicaţi neagă acuzaţiile. Directorul general al Tel Drum, Petre Pitiş, s-a prezentat, ieri, la DNA unde a fost chemat de procurori pentru a asista la percheziţiile informatice în dosarul în care săptămâna trecută a fost pus sub urmărire penală pentru obţinerea ilegală de fonduri europene. El a infirmat cu tărie informaţiile apărute în presă, potrivit cărora în spatele societăţii s-ar afla liderul PSD, Liviu Dragnea.

Vestul sălbatic. Noi focuri de armă în Lugoj

Fenomen scăpat de sub control, la Lugoj. Pentru a doua oară în ultimele patru zile pe străzile oraşului au răsunat focuri de armă, trase într-un conflict dintre două clanuri de romi. Incidentul vine la doar câteva zile de la un alt conflict armat şi la scurt timp după alte conflicte violente în urma cărora nimeni nu a fost reţinut. Printr-un comunicat de presă, Poliţia Timiş a anunţat că a fost deschis un dosar penal, făcându-se cercetări pentru identificarea autorilor. In încercarea de a recupera cartuşele, poliţiştii au fost la un pas de a se lua la bătaie cu rromii, care doreau şi ei să pună mâna pe cartuşele goale.

Cum vor arăta avioanele de luptă ale viitorului care vor zbura singure

Aeronave precum Eurofighter Typhoon sau F-35 se folosesc de tehnologii aflate mult înaintea vremii lor, însă şi costul acestora este unul pe măsură. În viitor, avioanele de luptă se vor pilota mai mult singure, rolul pilotului fiind mai mult de "manager", adică va fi un fel de supervizor uman care va avea grijă de restul ansamblului tehnologic. Realitatea virtuală poate oferi factorului uman o multitudine de atuuri de care să se folosească atunci când este în luptă. În plus, inteligenţa artificială este deja prezentă pe ultimul model de Typhoon, avion aflat în dotarea statelor din Vestul Europei, precum Marea Britanie, Franţa sau Germania. Tehnologia se foloseşte de patru calculatoare care gândesc mişcările viitoare în câteva fracţiuni de secundă, pentru a ajuta pilotul.

Noul Duster,o noua premiera istorica pentru Dacia!

Dacia îşi relansează cel mai de succes model, Duster, iar toată Europa aşteaptă cu nerăbdare sa vadă ce îmbunătăţiri va aduce producătorul deţinut de Renault. Jurnaliştii de la Autoplus au obţinut prima imagine cu noul model, care va fii bazat pe aceeaşi platforma pentru a menţine costurile reduse. Dar noul Duster va avea un aspect mai dinamic, cu grila din fată si faruri schimbate in totalitate. Noul Duster va fi mai mare cu câţiva centimetri, iar Dacia va lansa in premiera o varianta cu 7 locuri in 2018, denumita Grand Duster. Jurnaliştii francezi au mai aflat ca sunt şanse mari ca noul Duster sa fie lansat cu aceeaşi gama de motorizări ca varianta actuală. Preţul de pornire va rămâne neschimbat, iar Duster va rămâne cel mai ieftin SUV din Europa: 11.900 de euro. Noul Duster va fi lansat in luna septembrie la Salonul Auto de la Frankfurt.

RCS&RDS, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că l-ar fi mituit pe Mitică Dragomir

Compania RCS&RDS a fost trimisă în judecată de procurorii DNA fiind acuzată de dare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Mai mulţi şefi din cadrul companiei RCS&RDS au fost trimişi în judecată: directorulul general şi preşedintele consiliului de administraţie, Alexandru Oprea (complicitate la dare de mită), administratorul Ioan Bendei (dare de mită şi complicitate la spălare de bani), coordonatorul activităţii juridice Mihai Dinei şi directorul general Serghei Bulgac (spălare de bani). A fost inculpată şi una din societăţile care ar fi fost controlate de RCS&RDS, Integrasoft SRL (complicitate la spălare de bani).

History difuzează documentarul "Regele care l-a păcălit pe Hitler"

Televiziunea History a difuzat aseară documentarul "Regele care l-a păcălit pe Hitler", în care Regele Mihai vorbeşte despre războiul secret dus împotriva lui Hitler şi Stalin. In film, intitulat "Regele care l-a păcălit pe Hitler", Regele Mihai I îşi spune propria poveste despre războiul secret dus împotriva lui Hitler, dar şi a lui Stalin. În seara zilei de 23 august 1944, românii de pretutindeni erau strânşi în jurul radioului să asculte un mesaj de maximă importanţă pentru viitorul ţării adresat naţiunii de Regele Mihai I. Regele, care nu împlinise la acea vreme 23 de ani, a decis arestarea prim-ministrului Ion Antonescu, renunţarea la sprijinul acordat Germaniei şi alăturarea României Aliaţilor.

Italienii şi chinezii vor să construiască podul peste Dunăre de la Brăila

Două asocieri au depus până acum oferte pentru construirea podului peste Dunăre de la Brăila, contract estimat la 525 de milioane de euro, a anunţat marţi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv de infrastructură au depus oferte asocierea Astaldi SpA (Italia) - IHI Infrastructure Systems (Japonia) şi asocierea China Communication Construction Company Ltd (China) - China Road and Bridge Corporation (China) - Eptisa Servicios de Ingenieria SL (Spania)- Euro Construct Trading '98 SRL (Romania)- CCCC Second Harbour Engineering Co Ltd (China)- CCCC Highway Consults Co Ltd (China).

BANCHERUL

Polonia reinvie legea conversiei creditelor in franci elvetieni

Cu doar cateva zile inainte ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sa avertizeze, la inceputul acestei luni, ca polonezii nu au adoptat nici pana astazi legea privind conversia in zloti a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, dupa cum a promis in campania electorala de anul trecut presedintele Andrzej Duda, reprezentantul unui partid extremist la putere in Polonia, Lege si Justitie, care ingrijoreaza Europa, un consilier al presedintelui a prezentat o noua versiune a legii. Si la noi, dupa cum se stie, tot un extremist, avocatul Gheorghe Piperea, a propus o lege identica de conversie a creditelor in CHF la cursul istoric, votata in unanimitate de Parlament, declarata insa ilegala de Curtea Constitutionala, unul dintre motive fiind tocmai acela ca este in contradictie cu directivele europene.

COTIDIANUL

Hai la lupta cea mare! - Cornel Nistorescu

Eşecul anticorupţiei lansate de americani, de europeni şi dirijată de Traian Băsescu nu ne-a fost de ajuns. Efectele catastrofale asupra tuturor sectoarelor şi instituţiilor n-au provocat în mintea lui Klaus Iohannis nici un semn de îndoială. Reflexele de tip proletar existente în justiţie, în gîndirea de căprar a unor generali din SRI sau ideile de sorginte marxist-leninistă care mai colindă mintea unor înalţi demnitari ne-au dus înspre acest nou protocol de colaborare în lupta anticorupţie. Protocolul incriminat trădează calitatea justiţiei şi nivelul ştiinţelor juridice plus calitatea democraţiei româneşti. Este una de comandă, de mobilizare, una de butaforie ieftină, nici măcar frumos colorată. Şi care se adaptează uneori comic, alteori monstruos, în funcţie de subiect, de campanie şi de cel vizat.

Demisie surpriză din PNL

Europarlamentarul Ramona Mănescu a demisionat din Partidul Naţional Liberal. "Nu mai sunt, am demisionat", a spus europarlamentara, pentru stiripesurse.ro, întrebată dacă a demisionat din PNL. Conform unor surse, Mănescu se va alătura ALDE şi ar putea fi urmată şi de soţul său, fostul primar Rareş Mănescu. Ramona Mănescu este al treilea europarlamentar care părăseşte PNL, după după Norica Nicolai şi Renate Weber.

Preşedinţia SUA aleasă în 2016 a luat sfârşit

Preşedintele Donald Trump renunţă la unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori în încercarea de a se apropia de "mlaştina" de la Washington, sistemul pe care l-a denunţat, şi a promis că îl va schimba în timpul campaniei electorale. După ce a rămas fără generalul Michael Flynn, fost şef al spionajului militar şi primul său consilier pentru Securitate, renunţând şi la şeful de cabinet Reince Priebus, preşedintele s-a despărţit şi de Steve Bannon, consilierul său strategic, considerat ideologul administraţiei Trump, acuzat pentru că i-a sugerat preşedintelui să adopte o poziţie interpretată drept favorabilă mişcărilor de extremă dreapta. Totul începe acum să se învârtă în jurul generalului John Kelly, noul şef de cabinet, cerberul Casei Albe, şi al generalul Herbert McMaster, consilierul pentru Securitate. Ei sunt cei care au stat la baza deciziilor de "epurare" a echipei iniţiale instalate de Trump.

CURENTUL

PSD susţine că are sprijinul societăţii civile pentru noul pas către statul poliţienesc

Recent şefi din Jandarmerie au fost săltaţi de DIICOT pentru cămătărie şi şantaj. Mai exact, şeful Statului Major din Jandarmerie şi şeful Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române acţionau exact ca nişte interlopi. Acum PSD propune un proiect de lege prin care Jandarmeria primeşte atribuţii în domeniul cercetării judiciare, idee susţinută şi de ministrul de Interne, Carmen Dan. Preşedintele Comisiei de Apărare a PNL, deputatul Ovidiu Raeţchi, a solicitat PSD să retragă proiectul : "Proiectul de lege susţinut de ministrul de Interne, Carmen Dan, care transformă Jandarmeria în organ de cercetare judiciară este periculos, neconstituţional şi anti-democratic. Este nevoie de o clară separare a puterilor între cei care asigură ordinea în stradă şi cei care realizează cercetarea penală".

CURIERUL NATIONAL

Ucenicia, o şansă pentru tineri

În luna martie, Guvernul României a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/200 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/ 2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii din învăţământ superior. Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR: Partea bună a acestui proiect este că finanţarea va fi riguros monitorizată. Mihai Rohan, preşedinte CIROM: De mai bine de zece ani primim studenţi în practică

Lista băncilor despre care premierul a spus că poate "ne cred fraieri"

Premierul Mihai Tudose a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în România şi nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Dacă se ajunge la situaţia prezentată de premier, atunci vom avea parte de fenomenul bank-run, adică o retragere masivă a economiilor din bănci, ceea ce va duce, bineînţeles, la falimentul băncilor în cauză. Şi cum băncile sunt legate între ele, vom avea parte de un efect de domino care va afecta întregul sistem economic. Potrivit Cotidianul, pe listă se află 6 din cele 11 bănci sistemice, adică BCR, Banca Transilvania, Bancpost, Garanti, OPT şi Piraeus.

Mediul de afaceri în 2016 comparativ cu 2008

Tabloul macroeconomic din perioada recentă seamănă izbitor de mult cu cel din anul 2008: creştere economică record alimentată de consum (care determină adâncirea deficitului comercial, pe fondul avansului importurilor mai rapid decât creşterea exporturilor) şi creşterea creditării (care determină majorarea preţurilor la imobiliare), majorarea deficitului fiscal (cauzat de, pe de o parte, performanţa slabă a colectării veniturilor fiscale care creează o fiscalizare redusă a creşterii economice, şi, pe de altă parte, majorările salariale şi ajutoarele sociale oferite de sectorul public). Poate singurele diferenţe notabile, în sens negativ, sunt datoria publică de două ori mai mare în PIB (deşi la un nivel sub jumătate faţă de media UE).

Ambasada SUA din Rusia suspendă temporar acordarea de vize

Ambasada SUA din Rusia a suspendat temporar procesarea solicitărilor de vize pentru non-imigranţi ca răspuns la expulzarea de către Kremlin a diplomaţilor americani, scrie The Moscow Times. "Din cauza plafonului impus de guvernul rus în privinţa personalului diplomatic din Rusia, toate operaţiunile cu vize pentru non-imigranţi din Rusia vor fi suspendate pe 23 august", a transmis ambasada într-un comunicat. "Operaţiunile vor fi reluate pe 1 septembrie în Moscova; operaţiunile cu vize de la consulatele SUA vor rămâne suspendate pe termen indefinit", se mai spune în comunicat. Pentru cetăţenii ruşi, anunţul înseamnă că acordarea de vize va dura cu luni mai mult.

EVENIMENTUL ZILEI

Ziua când toată ţara defila sub atenta îndrumare a conducătorilor comunişti

Arestarea mareşalului Antonescu şi ieşirea României din războiul împotriva Naţiunilor Unite au fost transformate de regimul comunist în "revoluţia de eliberare naţională şi socială, antifascistă si antiimperialistă. In prima parte a perioadei comuniste, sărbătoarea de 23 August era eclipsată de 1 mai, Ziua Muncii. In anii 60`ambele zile erau prilej de mare sărbătoare. Abia in anii 70 ziua naţională s-a impus ca importanţă.

DIGI, replică pentru Kövesi

"Foştii şi actualii membri ai conducerii RCS&RDS şi INTEGRASOFT au acţionat în conformitate cu legea, iar acuzaţiile vor fi contestate", se arată într-un anunţ al Digi Communications publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Reamintim că astăzi fostul administrator de la Digi 24 a fost trimis în judecată pentru spălare de bani. Şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, alături de societatea RCS & RDS şi alte şase persoane, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, potrivit DNA.

Lovitura de teatru marca Sorin Grindeanu!

Sorin Grindeanu dă politica pe diplomaţie? Potrivit unor surse B1tv, fostul premier ar fi fost numit ambasador la Chişinău. Reamintim că în luna iunie 2017, preşedinţii organizaţilor judeţene ale PSD şi conducerea centrală a partidului au votat să nu-l mai susţină în funcţie pe premierul Sorin Grindeanu. Fostul premier a refuzat atunci să demisioneze cerând garanţia că Preşedintele Klaus Iohannis va numi un premier tot de la PSD. Grindeanu a cerut atunci, la pachet, şi demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Site-ul stiripesurse.ro a vorbit despre o întâlnire secretă între fostul premier, Sorin Grindeanu şi Liviu Drganea, preşedintele PSD şi despre o posibilă reconciliere între cei doi.

JURNALUL NATIONAL

Lia Olguţa Vasilescu: Punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit la "Punctul de Întâlnire" de noua lege a pensiilor, aflată acum în lucru la ministerul pe care îl conduce. "Am constituit echipele de la Casele de Pensii. După ce vom avea varianta aleasă de liderii coaliţiei, vom putea trimite textul final Parlamentului, undeva în luna octombrie. Nu ştim exact dacă se va întâmpla ca la legea salarizării, dacă o vom avea în decembrie, dar nu pot să dau un termen foarte exact, pentru că nu mai depinde de ministerul nostru. Să nu uităm că sunt peste 5 milioane de pensionari în plată la ora actuală, cărora va trebui să li se calculeze pensia, presupune şi o reorganizare a Caselor de Pensii din fiecare judeţ" a explicat Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit ministrului, punctul de pensie va creşte până la 1.775 de lei, în 2020.

Minerul, pensionara şi veterinarul, specialiştii Guvernului la Tarom

Tarom este exemplul de manual al unei companii publice cu un potenţial economic uriaş, dar pe care managerii numiţi strict pe criterii politice de către stat o îngroapă în datorii. Pe o piaţă a aviaţiei ce cunoaşte salturi anuale de 10%, Tarom este depăşită de aproape toate companiile private low-cost care operează în România, în condiţiile în care mai bine de jumătate din angajaţii săi sunt la sol, unde nu se ştie prea bine ce fac, în afară de faptul că s-au organizat în vreo nouă sindicate. Pe de altă parte, e greu de crezut că se va urni ceva, din moment ce la şefia Tarom au fost paraşutate genii ale aviaţiei precum un veterinar, o jurnalistă, un fost spion Doi şi-un Sfert, un şef de mină etc.

Sindicatul ANP cere revocarea eliberării condiţionate a lui Gigi Becali

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor solicită revocarea eliberării condiţionate ale cunoscutului om de afaceri Gigi Becali, după ce l-ar fi ameninţat pe directorul Penitenciarului Jilava. Doleanţele lor au fost exprimate printr-o scrisoare deschisă remisă presei, dar şi prin solicitarea oficială către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. "Ex-deţinutul Gheorghe Becali a intervenit în direct într-o emisiune de televiziune din data de 19 august 2017 (ora 17.43) unde a afirmat cât se poate de explicit că i-a transmis o serie de mesaje de ameninţare directorului Penitenciarului Jilava pe motiv că acesta nu a aprobat o nouă învoire pentru vărul său, încă deţinut, Victor Becali", se spune in scrisoare.

Corina Creţu a aprobat alocarea a 66,5 milioane de euro pentru continuarea a două mari proiecte de infrastructură a apei în România

Aproximativ 66,5 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în două mari proiecte de infrastructură a apei în România. Cofinanţarea pentru faza a doua a proiectelor este asigurată prin acest Fond, în cadrul actualei perioade de programare (2014-2020). În judeţul Mehedinţi, 39 de milioane de euro si in judetui Arad, 27,5 milioane de euro vor fi investite în faza a doua a proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare".

NATIONAL

Guşă dă DIGI la ruşi!

Cosmin Guşă, analistul patron idolatrizat de subalternul sau Rareş Bogdan, a salivat după banii ruşilor, ajungând sa facă slujuri rusofile de tot penibilul, aşa cum până si "Russia Today" se jenează să mai facă. De fapt, există voci care susţin că tocmai prestaţia slugarnică a lui Guşă din toata aceasta perioadă, in care s-a repezit, fără să-i ceară nimeni, să cureţe orice scamă mediatică de pe umerii lui Putin i-au împins pe ruşii care aveau misiunea să investească într-o televiziune din România să refuze "oferta de nerefuzat" a patronului de la Realitatea, considerându-l pe acesta prea compromis ca sa mai poată reprezenta o soluţie viabila pentru sprijinirea intereselor diplomatice ale Moscovei.

Alarmă: mii de scoli nu au avize si autorizaţii!

O situaţie alarmanta pe care o recunoaşte si Ministrul Educaţiei, Liviu Pop. In prezent doar aproximativ 6.500 de clădiri şcolare au aviz si autorizaţie PSI, dintr-un total de peste 31.000. Asta după ce, in Capitala "europeană", Primăria Sectorului 5 a anunţat demolarea unor corpuri ale scolii 141, unde, acum trei luni, un tavan s-a năruit.

PUTEREA

Liviu Dragnea îi ia APĂRAREA Ministrului Transporturilor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat mulţumit de activitatea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, şi a Cabinetului Mihai Tudose. A arătat, în schimb, că a fost nemulţumit de activitatea fostului ministru PNL al Transporturilor, Ludovic Orban, potrivit Agerpres. Întrebat cum comentează intenţia PNL de a depune o moţiune simplă împotriva ministrului Transporturilor, Dragnea a spus: "Eu sunt mulţumit (n.r. - de activitatea lui Răzvan Cuc). N-am fost mulţumit de activitatea ministrului Orban cât a fost la Transporturi şi, dacă vrea detalii, îl invit la o discuţie. Dacă vrea detalii, dar să se gândească serios", a spus Dragnea, la Călăraşi. În context, el s-a arătat mulţumit de activitatea Guvernului.

ROMANIA LIBERA

Baronul PSD de Olt, Paul Stănescu, şi-a angajat toată familia în instituţiile statului

Vicepreşedintele PSD, senatorul Paul Stănescu, a împânzit instituţiile statului cu membri ai familiei sale şi cu oameni de casă. Fratele îi este coleg de Parlament, soţia este consilier la Ministerul Educaţiei, cuscra inspector şcolar adjunct, tatăl a fost primar de comună. La familia propriu-zisă se adaugă membri ai familiei extinse - apropiaţi promovaţi în posturi importante în Executiv. Stănescu şi-a extins reţeaua preluând şi gaşca lui Darius Vâlcov, fostul său adversar.

Liviu Dragnea laudă "producţia istorică" la multe culturi agricole

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, anunţă că România a depăşit anul acesta 10 milioane de tone la producţia de grâu, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum, dar a înregistrat şi cea mai mare producţie de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane de tone. "Avem producţii istorice în 2017, în România. La grâu, secară şi triticale s-a depăşit o producţie de 10 milioane ce tone, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum în România. La rapiţă sunt 1,7 milioane de tone, cea mai mare producţie din istoria acestei ţări. De asemenea, la mazăre avem 300.000 de tone, iar producţia la orz şi orzoaică este cea mai mare din ultimii 23 ani ani", a precizat Dragnea.

ZIARUL FINANCIAR

Celebra bancă Rothschild este în spatele americanilor care vor să cumpere Bancpost

Fondul de investiţii american Varde, care are în spate 12 miliarde de dolari, lucrează cu celebra bancă Rothschild în încercarea de a cumpăra Bancpost, cel mai valoros activ bancar scos la vânzare în acest moment în România. Varde se luptă cot la cot cu Banca Transilvania pentru Bancpost, banca numărul nouă pe piaţă, cu active de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) şi o cotă de 2,9%. De partea cealaltă, consultanţii Eurobank, proprietarul Bancpost, sunt băncile Mediobanca şi HSBC de la Londra. Interesant este că bancherii de la Rothschild sunt istoric consultanţii Erste şi ai CEO-ului Andreas Treichl. Rothschild a fost în spatele Erste în achiziţia BCR în 2005. Dacă Banca Transilvania, numărul doi de pe piaţă, reuşeşte să cumpere Bancpost, va ajunge la o cotă de 16% şi se va bate pentru prima poziţie în România cu BCR.

Rusia începe să dezvolte un răspuns la sancţiuninile impuse de Statele Unite

Moscova începe să ia în considerare un răspuns la extinderea sancţiunilor anti-ruse din partea SUA, a declarat marţi ministrul adjunct de Externe rus Serghei Ryabkov, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Ministerul Rus al Afacerilor Externe a încărcat comentariul la pagina oficială a acestuia. "Washingtonul a decis să acţioneze în acelaşi mod", a spus Ryabkov. "De data aceasta, pe tema Coreei de Nord. Tendinţa spre distrugerea persistentă a relaţiilor bilaterale, iniţiată de administraţia Obama, a fost continuată". "Totuşi, nu ne pierdem speranţa că vocea raţiunii va prevala în timp, şi omologii noştri din Statele Unite vor recunoaşte inutilitatea acestor sancţiunilor", a declarat Ryabkov. "Cu toate acestea, vom pregăti un răspuns în această situaţie." a mai spus ministrul adjunct de Externe al Rusiei.

Economia mondială este în plină expansiune şi creşte mai sincronizat ca oricând în ultimii 20 de ani, însă capitalismul este în retragere

În economia mondială, optimismul abundă. Comerţul global a început să accelereze după cinci ani de mers chinuit, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Preţurile metalelor industriale sunt la cotele maxime ale ultimilor ani. În miezul Europei, Bundesbank asigură că economia germană continuă să crească puternic mulţumită exporturilor industriale. În UE doar Finlanda a surprins prin scăderea economiei în trimestrul II. Finlanda, una dintre cele mai dezvoltate ţări ale lumii, încă nu şi-a revenit din şocul prăbuşirii Nokia, iar sancţiunile economice impuse vecinului Rusia i-au acutizat durerea. Dacă economia mondială este în expansiune, globalizarea capitalului este în retragere. Economiile dezvoltate trimit în străinătate semnificativ mai puţin capital sub forma investiţiilor directe străine în comparaţie cu vremurile de dinainte de criză.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doamna Olgutza viseaza extrem de frumos ! Sigur

    ca m-as bucura daca ... In fine ! Dar cum poate 

    creste punctul de pensie cu 177% in doar trei ani ? 

    Se duc naibii toate cunostintele mele de economie

    politica ... 

    1. Cresterea ar fi de 77,5% . Fac cuvenita rectificare si imi cer scuze pentru regretabila eroare . A.P.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb