REVISTA PRESEI 23.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 septembrie 2011

ADEVARUL

Eşecul Schengen ne arată un prieten: Polonia

Olanda şi Finlanda au blocat extinderea spaţiului Schengen, dar Polonia ne-a ajutat să obţinem o amânare a votului. Olanda şi Finlanda au fost de neînduplecat: nu vor România în Schengen pentru că nu au încredere şi sunt dispuse să mai discute subiectul în 2012. Consiliul Miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a amânat aseară votul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în ciuda eforturilor diplomatice şi mediatice ale Poloniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE. Un stat membru, Olanda, cu mandatul unui partid populist antieuropean, a blocat extinderea spaţiului Schengen în ciuda a 22 state membre care au acceptat aderarea parţială a României şi Bulgariei.

Spania, adevărata ameninţare pentru UE

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi către Grecia, adevăratul pericol pentru stabilitatea economiei UE este Spania, avertizează analiştii. Măsurile dure aplicate de Madrid pentru a evita colapsul au "sugrumat" mediul de afaceri, au dus la creşterea ratei şomajului şi la supraîndatorarea sectorului privat. Costurile de împrumut ale Spaniei au explodat marţi. Rata şomajului a depăşit 21% (4,9 milioane de spanioli nu au locuri de muncă) în aprilie şi de atunci se menţine la acel nivel. Comparativ, rata şomajului în Grecia, considerată ţara cu cele mai mari probleme din zona euro, se situează la puţin peste 16%. Datoria publică a Spaniei se ridică acum la 69,9% din PIB, în timp ce cea a Greciei se situează la 135% din PIB. În termeni nominali însă, datoria spaniolilor este de 830 de miliarde de euro, în timp ce cea a grecilor este de 376 de miliarde de dolari. Dacă adăugăm şi datoria privată netă (gospodării şi companii), în cazul Greciei ajungem la o pondere de 230% din PIB, iar în cel al Spaniei - la peste 300%.

OMV şi Petrom presează statul român să primească facilităţi

Compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, va decide cât să investească în România în următorii 10 ani în funcţie de cadrul fiscal. Cel mai important subiect pentru OMV şi Petrom este nivelul redevenţelor din 2014, când expiră facilitatea prin care aceste taxe sunt la nivelul din 2004. În contractul prin care au cumpărat Petrom, austriecii de la OMV au inclus o clauză foarte bună pentru ei: timp de 10 ani, până în 2014, revedenţele pentru producţia de ţiţei şi gaze rămân la nivelul din 2004. Acum, a venit vremea pentru OMV să-şi creioneze strategia pentru următorii 10 ani, odată cu schimbarea omului-cheie din companie, directorul general executiv.

Câştigătorii Premiilor Clubului Român de Presă, ediţia 2011. Doi jurnalişti ai ziarului Adevărul au fost premiaţi

Premiile Clubului Român de Presă (CRP), aflate la cea de-a X-a ediţie, au fost decernate joi seară, în Capitală, reînnoind o tradiţie, după o absenţă de doi ani a acestor distincţii. Gazda ceremoniei de decernare a Premiile pentru creaţie jurnalistică, ediţia 2011, a fost preşedintele CRP, Indira Crasnea, scrie Mediafax. Aceasta a menţionat că această ediţie a Premiilor pentru creaţie jurnalistică a fost mai puţin conformistă în alcătuirea juriilor, iar \"palmaresul arată că există mult talent în presă\", premianţii fiind şi din generaţii diferite.

Căderi puternice ale burselor din Europa şi SUA, din cauza estimărilor privind economia mondială

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care urmăreşte cele mai puternice 30 de companii americane, a pierdut 3,5% în şedinţa de tranzacţionare de joi, iar în Europa, bursele din Franţa şi Germania au închis cu scăderi de 5%. Standard&Poor\'s 500, indicele celor mai mari 500 de companii de pe Wall Street s-a depreciat cu 3,2%, în timp ce piaţa Nasdaq a coborât cu 3,25%. Căderile puternice, determinate de pesimismul investitorilor ca urmare a măsurilor neconvingătoare de stimulare a economiei americane anunţate de Fed, dar şi a estimărilor tot mai proaste privind creşterea economică mondială, au determinat intrarea indicilor globali în ceea ce se cheamă tehnic o piaţă bear (urs), scrie Mediafax care citează zf.ro.

Marea Criză: Moody"s a retrogradat trei bănci americane

Agenţia de evaluare financiară Moody"s a revizuit în scădere ratingurile pentru trei mari bănci americane - Bank of America, Wells Fargo şi Citigroup. Principalul motiv invocat de analiştii agenţiei este, pe lângă climatul macroeconomic incert, faptul că este foarte puţin probabil ca Washingtonul să intervină iar pentru a salva aceste instituţii cu fonduri publice, aşa cum a făcut în timpul crizei. "Este mult mai probabil acum decât era în timpul crizei ca autorităţile să permită intrarea în faliment a unui gigant bancar\", se arată în comunicatul emis de agenţie.

România, corigenta lumii la cinci materii

Ţara noastră se regăseşte de mai mulţi ani pe ultimele locuri în topurile mondiale privind infrastructura, politicile guvernamentale, fiscalitatea, agricultura şi piaţa muncii. Din 139 de state analizate într-un raport asupra competitivităţii globale, România se regăseşte pe poziţii mai joase de 130 la cinci indicatori esenţiali.

Lăzescu, şeful TVR: Suntem într-o situaţie financiară critică

Televiziunea publică se află într-o situaţie financiară critică, deficitul TVR ajungând la 53 de milioane de euro, după ce anul 2010 a fost încheiat cu un minus de 162 de milioane de euro, a declarat Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, într-un interviu pentru HotNews.ro. El a explicat că, în urma calculelor, a costatat că la mai mult de 85% din costurile televiziunii nu există posibilitatea de a interveni. "Am să explic de ce. Există două mari categorii de costuri: salariile oamenilor - o categorie foarte mare - şi tot felul de plăţi în baza unor contracte. Cele mai multe contracte sunt pe sport, dar mai sunt şi pe filme", a explicat Lăzescu.

Şeful Băncii Mondiale: Statele occidentale nu au nicio scuză dacă vor reintra în recesiune

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat joi că ţările avansate trebuie să acţioneze rapid pentru a rezolva dificultăţile cu care se confruntă, înainte să fie afectată şi restul economiei globale. \"Europa, Japonia şi Statele Unite trebuie să acţioneze pentru a-şi rezolva problemele economice, înainte ca acestea să devină probleme mai mari pentru restul lumii. A nu face acest lucru ar fi o iresponsabilitate. O criză fabricată în ţările dezvoltate ar putea deveni o criză pentru ţările în curs de dezvoltare\", a declarat el la deschiderea adunării anuale a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.

Speriaţi de căderile de pe burse, investitorii fug la adăpostul dolarului

Moneda americană s-a apreciat astăzi ca rezultat al temerilor faţă de revenirea economică a SUA şi a Europei. Scăderea consumului observată în statele dezvoltate i-a determinat pe investitori să fugă de monedele statelor exportatoare şi, în schimb, să aleagă dolarul. Dollar Index, indicele care monitorizează cursul de schimb al monedei americane în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai SUA, a urcat la nivelul maxim al ultimelor şapte luni, în contextul declaraţiilor sumbre făcute de reprezentanţii Rezervei Federale. Moneda euro s-a depreciat puternic, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul acestui an. Anunţul că sectorul industrial al Chinei a înregistrat contracţii timp de trei luni consecutiv a afectat cursul de schimb al monedelor altor state bazate pe exporturi.

Comisar european: Nu vom permite un faliment necontrolat al Greciei

Liderii europeni nu vor permite un faliment necontrolat al Greciei şi nu va permite ca statul elen să iasă din zona euro, a declarat, joi, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn. Într-un discurs la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, Rehn nu a exclus posibilitatea ca Grecia să intre în faliment, situaţie considerată de mulţi economişti ca inevitabilă.

CURENTUL

Licitaţie cu iz penal la Huş

Abonată la contractele pe bani publici, dar şi specialistă în cheltuit ilegal banii statului, aşa cum s-a consemnat într-un document oficial, firma Viacons Rutier din Vaslui apelează la metode din cele mai neortodoxe când e vorba de licitaţii publice. Dezvăluirile aparţin chiar patronului acestei firme, Ioan Ciomaga (foto). Supărat că a pierdut o licitaţie de circa 260 miliarde de lei vechi pentru asfaltarea oraşului Huşi, constructorul Ioan Ciomaga a tunat şi fulgerat împotriva tuturor, dezvăluind la nervi şi ceea ce nu trebuia să afle nimeni. Concret, Ciomaga a declarat public faptul că a avut acces la informaţii confidenţiale din comisia de licitaţie şi, mai mult, a intrat în posesia raportului de evaluare a firmelor participante la licitaţie,

Partidul "Antena 3" începe să fie părăsit de candidaţii manciurieni

Partidul Conservator este pe cale să nu mai poată fi reprezentat. Nu din lipsă de angajaţi la Grivco, ci pentru că oameni cât de cât politici din curtea varanului încep să părăsească corabia care se scufundă vizibil. Dacă până acum PSD-ul a trimis semnale că vrea o alianţă doar cu PNL, şi nu cu partidul de sub 1% a lui Voiculescu, în cele din urmă şi Crin Antonescu pare tot mai hotărât să nu mai aplece urechea înspre "dom profesor". După ce Piedone s-a supărat rău miercuri pentru faptul că USL-ul nu l-a declarat pe el candidatul Uniunii pentru Primăria Capitalei, preferând doar o susţinere fără miză concretă pentru Oprescu, ieri, nici Tudor Ciuhodaru se pare că nu mai vrea să joace în hora varanului de Băneasa.

Nou prag al sărăciei în India: cei care câştigă 40 de eurocenţi pe zi sunt bogaţi

Indienii care câştigă mai mult de 26 de rupii pe zi, adică 40 de eurocenţi, se pot considera de acum nişte oameni bogaţi, au decis autorităţile din India. Apariţia acestui nou prag al sărăciei a stârnit numeroase reacţii din partea organizaţiilor umanitare care, luând în considerare inflaţia galopantă, l-au calificat drept nerealist. Cu toate acestea, conform ultimelor norme aprobate de guvern, Comisia de Planificare Economică a stabilit că doar persoanele cu salarii lunare mai mici de 781 rupii (12 euro) în zonele rurale şi 965 de rupii la oraş (sub 15 euro pe lună) pot beneficia de subvenţii guvernamentale. În conformitate cu această clasificare, în India există 407 milioane de săraci.

CURIERUL NATIONAL

Şoc pentru producătorii de medicamente!

Taxa clawback impusă de Guvern îi va obliga să plătească sute de milioane de lei dacă se depăşeşte bugetul alocat. Cristian Luţan (ARPIM): Această măsură este un semnal că statul nu vrea să mai sprijine sectorul producţiei de medicamente din România. Dragoş Damian (APMRG): Ne rămâne doar să ne îndreptăm către medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripţie şi spre alte pieţe. Guvernul a validat Ordonanţa de Urgenţă care viza noua formă a taxei clawback pentru medicamentele compensate. Noua formă prevede stabilirea unei contribuţii trimestriale din partea producătorilor de medicamente şi să suporte toate cheltuielile pe care Guvernul nu le va putea suporta din bugetul de stat. Astfel, tot ce se vinde peste media trimestrială aprobată prin buget pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate precum şi pentru cele eliberate pe bază de prescripţie etc., se face pe cheltuiala producătorilor.

Fără speranţe de revenire pentru următorii ani: Suntem în DEPRESIUNE economică!

David Rosenberg, fost economist-şef la Merrill Lynch, spune că spargerea bulei creditului nu poate fi reparată printr-o simplă recesiune. Traversăm o etapă depresionară extinsă, iar stimulii guvernamentali nu pot contracara. Aşteptările legate de relansarea unui ciclu economic pozitiv sunt neîntemeiate, iar recesiunea precedentă nu va fi singulară, consideră David Rosenberg, strategist la compania financiară canadiană Gluskin Sheff şi fost economist-şef la banca de investiţii newyorkeză Merrill Lynch. În opinia sa, criza financiară lasă loc unei depresiuni economice prelungite, iar stimulii guvernamentali nu vor putea contracara forţele pieţei care converg spre restructurări profunde şi către scoaterea economiei de sub povara unor datorii fără precedent în istorie.

Aurul l-a propulsat pe Soros în top 10 al miliardarilor americani

George Soros ocupă acum poziţia a şaptea, cu o avere de 22 miliarde de dolari, în creştere cu 7,8 miliarde de dolari, în special datorită investiţiilor în aur. Investitorul George Soros, în vârstă de 81 de ani, s-a plasat pentru prima oară în rândul primilor zece miliardari din topul din acest an al celor mai bogaţi 400 de americani realizat de revista Forbes, potrivit Reuters. Clasamentul este condus de Bill Gates, cu o avere netă de 59 miliarde de dolari, aflată în creştere cu 5 miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft a fost cel mai bogat american în fiecare an, din 1994 până în prezent. Toţi miliardarii din top 20 au înregistrat creşteri ale averilor, cu excepţia lui Warren Buffett, a cărui avere a scăzut cu 6 miliarde de dolari, la 39 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii valorii acţiunilor Berkshire Hathaway.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea de rejudecare a dosarelor FNI şi FNA

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ieri ca inadmisibilă cererea de rejudecare a dosarelor FNI şi FNA formulată de Nicolae Popa, a declarat pentru Curierul Naţional judecătorul Laura Andrei, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB). Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, Nicolae Popa a cerut la 24 mai rejudecarea ambelor dosare penale, FNI şi FNA. Fostul director al Gelsor a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Guvernul SUA ar putea rămâne fără buget după 30 septembrie

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a respins în mod neaşteptat proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal după 30 septembrie, când se încheie anul fiscal, aripa conservatoare a Partidului Republican cerând scăderea semnificativă a sumelor alocate de la buget, transmite Reuters. Rezultatul surprinzător al votului reprezintă o nouă gafă pentru liderii republicani din Cameră, care nu reuşesc să ţină sub control aripa conservatoare a partidului. Republicanii au dat asigurări, înainte de programarea votului, că legea va trece de Cameră.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, la B1 TV: Domnul Duda nu are simţul ridicolului. El joacă un rol. Bietul ex-rege a fost împins într-o partitură

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat dur aseară pe Prinţul Radu Duda, pe care l-a acuzat că "nu are simţul ridicolului", că face un joc politic în beneficiul "lui Voiculescu, PSD şi PNL". "Bietul ex-Rege a fost împins într-o partitură. E problema sa, sunt relaţiile lui cu Voiculescu, PSD şi PNL", a spus şeful statului în emisiunea "Ultimul Cuvânt", moderată de Ion Cristoiu la B1 TV.

Privatizarea Oltchim, frânată de ministrul Ion Ariton

În timp ce Băsescu solicită o soluţie rapidă în cazul Oltchim, ministrul economiei susţine poziţia lui Roibu-Împărat, eternul director al combinatului. Traian Băsescu a solicitat Guvernului Boc, în cadrul unui interviu difuzat de Televiziunea Naţională, să ia cât mai repede o decizie cu privire la soarta combinatului din Râmnicu Vâlcea şi a altor societăţi importante pentru economia naţională. \"Trebuie să avem decizii pentru a ne ajuta să trecem peste perioada de criză care, cred eu, mă tem că va fi pe termen mediu, pe trei-patru ani\", a spus Băsescu. \"Faceţi ceva să se ia o decizie cu Oltchimul\", a mai solicitat preşedintele Guvernului Boc. Şeful statului a mai făcut referire la necesitatea unei soluţii şi în cazul Rompetrol, precum şi a rezolvării de urgenţă a pornirii exploataţiei de aur, argint şi cupru de la Roşia Montană. În cazul acesteia, preşedintele a sugerat să se facă un referendum local.

Guvernul, remaniat în octombrie. Vezi miniştrii ce ar putea fi afectaţi

Cinci miniştri vor fi sacrificaţi pe altarul recredibilizării Executivului şi al calculelor politico-electorale, urmând a trece prin furcile remanierii la începutul lunii octombrie. Surse din cadrul actualei majorităţi guvernamantele au declarat, pentru EVZ, că de la premierul Emil Boc îşi vor lua la revedere Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii).PDL ar urma să facă şi o rocadă cu UNPR: Gabriel Oprea va ceda Apărarea pentru a prelua Internele, iar Cristian Diaconescu se va instala la Externe.

JURNALUL NATIONAL

Criza economică şi nodul gordian al noii ordini mondiale

O analiză a crizei, în dorinţa de a ajuta la cunoaşterea a ceea ce se întâmplă în umbra cancelariilor politice. Sistemul derivatelor sintetice a fost conceput atât de machiavelic, încât o dată cu prăbuşirea valorii artificiale a acestora, cei expuşi nu au fost speculatorii (fie ei individuali, fie instituţionali) care au câştigat sume imense, ci însăşi \"vaca sfântă\" a sistemului bancar şi financiar. Un sistem care a operat pe piaţa de capital inclusiv cu ceea ce se cunoaşte sub numele de datorii suverane, adică datoriile angajate de state pe diferite termene pentru necesităţi de ordin intern. În condiţiile mult lăudate ale legilor intangibile ale pieţii libere, situaţia de facto ar fi impus ca structurile bancare şi financiare participante volens or nolens în aceste acţiuni speculative să fie lăsate să dispară prin faliment.

Prăpăd în urma trecerii taifunului Roke, în Japonia: Nouă morţi, opt dispăruţi şi peste un milion de persoane evacuate

Taifunul Roke, care traversează teritoriul Japoniei de la nord la sud, a provocat moartea a nouă persoane, iar alte opt sunt date dispărute, anunţă agenţia de presă Kyodo, citată de Mediafax. Peste 1,2 milioane de persoane au primit ordin de evacuare. Circulaţia trenurilor de mare viteză şi a garniturilor de metrou a fost oprită, mai multe autostrăzi au fost închise, iar peste 600 de zboruri au fost anulate. 1.984 de case au fost inundate, inclusiv unele din oraşul Onagawa, din prefectura Miyagi, unde se află un adăpost temporar pentru victimele seismului şi tsunamiului din luna martie.

Patronatele vor introducerea salariului minim pe oră. Sindicatele atrag atenţia asupra riscului exploatării angajaţilor

Reprezentanţii confederaţiilor pa­tro­na­le au propus, ieri, ministrului Muncii, Sulfina Barbu, introducerea unui salariu minim pe oră şi a unei prime în cazul salariilor sub 1.000 de lei, pentru care să se plătească doar CAS. \"Cele două propuneri se referă la in­troducerea unui salariu minim pe oră care să înlocuiască salariul minim pe economie şi a cărui valoare ar fi în prezent la aproximativ patru lei şi in­troducerea unor prime cuprinse între 100 şi 300 de lei care să fie acordate sa­lariaţilor din privat ce au venituri sub 1.000 de lei, pentru a creşte pute­rea de cumpărare a acestora. Pa­tro­natele au precizat că pentru această primă urma ca angajatorul să plătească doar CAS\".

NATIONAL

Escrocheriile lui Puiu Popoviciu fac doua noi victime: Badea si Copos

Procurorii anticoruptie lucreaza din greu la unul dintre cele mai complexe dosare de spalare de bani pe care l-au instrumentat pana acum. Intr-o prima faza, a fost stabilit un prejudiciu de aproape patru milioane euro si trimisa in judecata o singura persoana. Cornel Stegaru, fostul director al Societatii SNAGOV SA, firma care administra vilele de vacanta, odihna si protocol ale Secretariatului General ale Guvernului a facut, in exclusivitate pentru reporterii de investigatii ai "NATIONAL", o declaratie soc: "In legatura cu presupusele afaceri imobiliare derulate de mine in perioada 1990 - 1996 recunosc ca le-am facilitat incheierea de contracte de inchiriere avantajoase ca sa isi obtina case de vacanta la Snagov domnilor Puiu Popoviciu, Nicolae Badea, George Copos si multi altii".

Vezi ce se aude pe holurile Palatului Victoria despre Tariceanu

Pe langa referirile la "greaua mostenire" cu care ne asasineaza de la preluarea mandatului, Emil Boc se pare ca a dezvoltat o obsesie pentru Calin Popescu Tariceanu. Cat e ziua de lunga, premierul Emil Boc tot cu Tariceanu-n gand sta. Nu de putine ori, functionarii guvernamentali au dat nas in nas, pe holurile Palatului Victoria, cu seful Executivului, care, mergand bezmetic, bolborosea ceva la adresa predecesorului Calin. Prezente la astfel de scene hilare, surse din Guvern, ne-au povestit ca de cele mai multe ori Tariceanu este pomentit intr-un context profund crestinesc cu "pasti" si "dumnezei" in coada. Orice problema ar avea, Emil Boc se calmeaza dupa ce-l injura zdravan pe Calin Popescu Tariceanu.

Se lasa cu arestari de dragul Schengen!

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanata pentru o data neprecizata, dupa ce tema nu a fost, ieri, supusa votului presedintiei Consiliului JAI. In mediile politice dambovitene se discuta intens despre viitoarele arestari spectaculoase (directori de vami, doi-trei presedinti de consilii judetene, cativa primari importanti si directori de regii autonome), menite sa le arate europenilor cat de eficienti suntem in lupta cu coruptia.

PUTEREA

La arme! S-a deschis Expomil

Peste 80 de companii din industria de apărare românească şi din străinătate sunt prezente, în perioada 22-25 septembrie, la ediţia a VII-a a Expoziţiei Internaţionale de Tehnică Militară - EXPOMIL 2011, deschisă la Romexpo. În pavilionul central sunt expuse sisteme şi echipamente militare din dotarea forţelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, fabricate de firme din peste 10 ţări, printre care Anglia, Franţa, Germania, Israel, Italia, Olanda, Polonia şi SUA.

Deputatul Nicolae Păun, "spurcat" în stabor

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi (UNCR), organizaţie care reprezintă comunităţile tradiţionale de romi, respinge public proiectul de lege privind cerşetoria lansat de către deputatul Nicolae Păun. Principalul motiv este că această iniţiativă aduce un grav prejudiciu de imagine romilor, adâncind prejudecăţile deja existente faţă de această etnie. "Judecata de pace" este un obicei specific romilor, unde, la nivel de comunitate, se dezbat problemele existente şi se rezolvă conflictele. Într-un astfel de stabor va fi judecat deputatul rom Nicolae Păun, iar dacă va fi găsit vinovat, va fi denumit "spurcat" şi exclus din rândul comunităţii, pierzând legitimitatea morală de a mai vorbi în numele etniei.

Bogdan Ilea este noul şef al ADS

Miercuri seară, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, la cererea liderului PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a semnat numirea lui Bogdan Ilea în fruntea ADS. Conducerea PDL Sălaj precizează că Lucian Bode nu a supus la vot susţinerea lui Bogdan Ilea în funcţia de preşedinte ADS. "Păpuşarii" din spatele mult râvnitului post de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului au reuşit să îşi numească "marioneta" pe funcţia de şef al ADS. Întrebat care sunt referinţele profesionale care îl califică pentru funcţia de preşedinte ADS, Bode a mai precizat că "este un avocat de succes".

Orientul Mijlociu pierde supremaţia ţiţeiului

În secolul XX, omenirea a fost martoră la "ridicarea din nisip" a ţărilor arabe, ale căror resurse au fost exploatate. Aceasta în condiţiile în care cea mai mare economie a lumii, SUA, a preferat să dirijeze de la distanţă pieţele, preferând importuri din Irak, Arabia Saudită şi Venezuela. Dar noile tehnologii, precum şi noua orientare geopolitică reprezintă actualmente un motiv serios pentru schimbarea "polilor petrolului". Noul El Dorado petrolier se va muta în America, mai exact va gravita în jurul celor două continente americane. Noi descoperiri au confirmat deja că Venezuela ar putea depăşi Arabia Saudită în rândul ţărilor cu cele mai mari resurse de ţiţei, aspect care va transforma statul condus de Hugo Chavez în cel mai important membru al OPEC.

ROMANIA LIBERA

Coridorul IV face ocol prin Braşov

Statul va demara pentru a treia oară concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov, însă prelungită de data aceasta până la Făgăraş. Se va demara şi concesiunea unui semi-inel de autostradă în sudul Bucureştiului, oferit la pachet cu taxarea autostră-zilor Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa. Ministerul Transporturilor renunţă la construirea în concesiune a unei autostrăzi pe coridorul IV de transport paneuropean, între Piteşti şi Sibiu, urmând să construiască, tot în acelaşi sistem de parteneriat public privat o autostradă între Comarnic, Braşov şi Făgăraş.

Cum va arăta alianţa moşită de Băsescu

\"Eu cred că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am rugat-o pe fiica mea să o înscrie la Oficiul ăsta (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci - n.r.)\", a declarat preşedintele Traian Băsescu la televiziunea publică. Şeful statului a refuzat să spună până când ar trebui înfiinţată alianţa sau cine ar trebui să facă parte din ea şi s-a mulţumit să spună că "trebuie să gândeşti în perspectivă\" şi că "n-o să găseşti partide imaculate\".

Pensii frauduloase de un milion de lei

Procurorii DIICOT Alba au cerut arestarea preventivă a unei reţele care se ocupa cu întocmirea unor dosare care au făcut posibilă pensionarea frauduloasă a peste 100 de persoane. Opt persoane, din care o funcţionară a Casei de Pensii Alba, au fost reţinute de procurori. Acestea au fost trimise în faţa judecătorilor Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii susţin că acestea făceau parte dintr-un grup infracţional nestructurat, care a creat un prejudiciu de un milion de lei, potrivit agenţiilor de presă.

Cum a scufundat America bursele mondiale

Panica a cuprins ieri pieţele financiare din toată lumea, alimentată şi de decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a declanşa aşa-numita "Operaţiune Twist\" (răsucirea), prin care vinde titluri de Trezorerie pe termen scurt pentru a cumpăra altele, pe termen lung. Valoarea pentru această primă etapă este de 400 miliarde de dolari. Scopul acestei operaţiuni este ca dobânzile pe termen scurt să crească, descurajând specu-laţiile, iar cele pe termen lung să scadă, încurajând investiţiile. Acum, curba de dobânzi pentru obligaţiunile americane începe de la 0% pentru titlurile pe o lună şi ajunge la aproximativ 3% pentru cele pe 30 de ani. Dezavantajul este că, pe termen lung, operaţiunea descurajează economisirea şi reduce din veniturile viitorilor pensionari, iar pe termen scurt, conduce la căderea cotaţiilor bursiere.

Miliardarii eleni îşi salvează pielea

Bogătaşii greci fac tot posibilul pentru a evita impozitarea: numai 324 de rezidenţi din cel mai luxos cartier al Atenei, Kifissia, au admis în declaraţia de impozit că pe proprietatea lor se află o piscină. O verificare a Fiscului a ajuns la o altă cifră: 16.974. Conform New York Times, mai multe studii au ajuns la concluzia că evaziunea fiscală aduce guvernului grec pierderi anuale de până la 30 miliarde de dolari - o sumă care ar rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă statul elen.

ZIARUL FINANCIAR

Deficit bugetar zero, scutul de protecţie al României ca să nu derapeze din cauza crizei internaţionale

Continuarea crizei de-a lungul câtorva ani este un scenariu pe cale să devină o realitate ce ar putea obliga Guvernul să rediscute nivelul deficitului bugetar şi chiar să încerce să-l apropie de zero pentru siguranţă maximă. Prelungirea crizei, căderea pieţelor financiare, stagnarea economică sau o creştere anemică, sunt o realitate pe care nu şi-o doreşte nimeni, dar căreia va trebui să-i facem faţă. Preşedintele Traian Băsescu, care în cel de-al doilea mandat al său a trasat, practic, liniile directoare şi a făcut publice mesajele Guvernului, aşterne în faţă un covor cenuşiu: criza care va continua chiar şi în următorii patru ani.

Şeful OMV trece de la creşterea din timpul lui Ruttenstorfer la vânzări de active: \"Prima mea prioritate a fost să schimb strategia\"

Gerhard Roiss, noul CEO al OMV, omul care practic decide viitorul celei mai mari companii din România, Petrom, a anunţat ieri la Istanbul stra­tegia grupului austriac pe termen lung: în trei ani OMV va renunţa la benzinării şi active de rafinare de un miliard de euro, portofoliul de activităţi va fi complet remodelat, iar singurele lucruri care vor conta vor fi producţia de petrol şi gaze, precum şi cea de energie. Compania Petrom pare bine poziţionată şi în ciuda acestui plan de reorganizare, Roiss spune ca restruc­turarea în România s-a terminat. Acum se lucrează la o strategie pe zece ani.

Şocurile externe împing euro peste pragul de 4,3 lei. Care este următoarea barieră?

Euro a depăşit ieri pragul psihologic de 4,3 lei pentru prima dată în ultimele nouă luni în contextul în care banca centrală nu a schiţat niciun gest clar de apărare a leului după ce tensiunea externă legată de datoriile suverane din zona euro şi de criza din SUA s-a acutizat. \"Care este noul plafon? Rămâne să vedem. Ce ştim sigur este că nu mai e la 4,30 lei/euro\", comentează un dealer. El spune că, de fapt, plafonul de 4,30 era construit mai mult în psihologia pieţei, pentru că în piaţă nu s-au văzut acţiuni clare întru apărarea acestui nivel de curs din partea băncii centrale. \"O să ne facem eventual o idee despre un nou plafon când o să apară vreo acţiune. Deocamdată lucrurile s-au potolit.\"

Alpha şi Eurobank aprobă în sfârşit proiectul fuziunii

Comitetele directoare ale băncilor elene Alpha Bank şi EFG Eurobank au aprobat proiectul fuziunii prin care prima bancă o va absorbi pe cealaltă, rezultând cea mai mare instituţie de credit elenă cu active de 150 mld. euro, la aproape o lună de la anunţul oficial al deciziei de consolidare. Pasul următor va fi aprobarea în AGA, care vor fi convocate curând. Grecii nu dau detalii privind parcursul consolidării, însă reafirmă că fuziunea legală ar trebui să se încheie până la sfârşitul anului. A fost reconfirmată şi rata de schimb: 7 titluri Eurobank pentru 5 acţiuni Alpha.

După ce a majorat TVA, Ungaria renunţă şi la cota unică de impozitare

Guvernul Ungariei a propus impozitarea diferită a persoanelor cu venituri mai mari de 202.000 de forinţi (700 de euro) şi creşterea salariului minim pe economie cu 18%, la 92.000 de forinţi (316 euro) începând cu anul fiscal 2012 pentru a contracara efectele negative ale introducerii cotei unice de 16% pentru populaţia săracă şi a strânge venituri suplimentare la bugetul de stat. Cei cu câştiguri mai mari decât limita stabilită de autorităţi vor achita o \"contribuţie temporară\" pentru a compensa diferenţele mari de câştiguri dintre bogaţi şi săraci, scrie Bloomberg. Măsurile vin la numai câteva zile după ce guvernul a decis majorarea TVA cu 2% până la 27%.

Cu spectrul falimentului la uşă, guvernul grec taie din pensii

Grecia şi Italia merg tot mai departe pe calea austerităţii pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi partenerilor europeni, prima promiţând că va accelara reducerile de cheltuieli, inclusiv prin tăierea salariilor şi pensiilor, în timp ce Roma pregăteşte al treilea pachet de austeritate care cuprinde printre altele vânzarea unor proprietăţi de stat şi privatizări. În cazul Greciei, cea mai recentă rundă de tăieri ale salariilor angajaţilor de la stat şi a pensiilor a fost cerută de creditorii internaţionali care vor să se asigure că statul elen atinge ţintele de reducere a deficitului bugetar cerute în schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut. Din acest pachet de bailout Grecia ar trebui să primescă luna viitoare o tranşă de opt miliarde de euro fără de care ar intra în incapacitate de plată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iata ca prietenul nostru traditional, Polonia, si-a dat arama pe fata!

    Cum vom putea noi , vreo data , sa-i multumim ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb