REVISTA PRESEI 23.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 septembrie 2014

ADEVARUL

Din partea cui candidează Meleşcanu?

Teodor Meleşcanu a renunţat ieri la conducerea spionajului românesc pentru a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni, confirmând astfel un zvon ce trena de săptămâni bune. Decizia lui Meleşcanu de a demisiona din fruntea SIE a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu, care i-a înştiinţat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Până la numirea unui nou director, SIE va fi condus de adjunctul Silviu Predoiu. Conform legii, directorul SIE este numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) la propunerea preşedintelui României, care este şi şeful CSAT. Conform unor surse politice, planul prezidenţial al fostului director al SIE este următorul: să fie ales preşedinte, apoi, în 2015, să găsească un consens politic prin care să fie modificată Constituţia, în sensul în care mandatul preşedintelui să revină la patru ani. Astfel, Teodor Meleşcanu intenţionează să ocupe fotoliul de la Cotroceni numai doi ani, apoi, în toamna lui 2016, să fie organizate alegeri prezidenţiale concomitent cu cele parlamentare.

Întrebări-cheie despre deconspirarea lui Turcescu

Lumea politică a fost dinamitată de mărturia jurnalistului Robert Turcescu, potrivit căreia acesta ar fi fost ofiţer sub acoperire. Însă dincolo de emoţia "dezvăluirii", care nu a fost probată nicicum, rămân câteva întrebări ale căror răspunsuri pot spune cât adevăr este în această poveste. Jurnalistul Robert Turcescu a postat duminică la prânz, pe blogul personal, un text intitulat "Mărturisire şi spovedanie" în care pretinde că ar fi fost "locotenent-colonel sub acoperire" - fără să ofere niciun indiciu privind perioada sau serviciul secret pentru care ar fi lucrat. Subiectul a fost amplu dezbătut de presă, iar mulţi comentatori au tras concluzia că, dată fiind natura documentelor prezentate de Turcescu, acesta nu putea fi decât ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Ministerul Apărării a emis un comunicat în care a făcut oficial precizarea că "nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect".

Războiul pentru apă, o posibilitate din ce în ce mai discutată

La lista lungă a problemelor lumii se mai adaugă una: impactul major al schimbărilor climaterice, care ar putea exacerba tensiunile dintre naţiuni şi care chiar ar putea declanşa noi războaie. Aceasta este estimarea sumbră a Strategiei Serviciilor Secrete Naţionale ale SUA (National Intelligence Strategy - NIS), care arată care sunt principalele provocări pentru securitatea naţională, notează "Foreign Policy". Jumătate dintre zonele umede ale planetei au dispărut. Documentul, dat publicităţii săptămâna trecută, este un fel de hartă a pericolelor menită să ajute serviciile secrete din SUA să decidă care dintre cele mai mari probleme ale lumii trebuie studiată în detaliu în următorii patru ani. Lipsa apei, ca de altfel şi competiţia acerbă pentru alimente şi energie vor continua să-i înrăiască pe liderii lumii, concluzionează documentul. Programul Mondial pentru Alimentaţie al Organizaţiei Naţiunilor Unite a estimat că aproximativ 650 de milioane de oameni trăiesc acum în zone în care inundaţiile şi seceta pot conduce la scumpirea alimentelor.

Guvernul a realocat bani de la cumpărarea de case ANL la programul Prima Casă

Guvernul a realocat pentru programul Prima Casă sumele neutilizate ca garanţii pentru achiziţiile de locuinţe de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuinţă în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor. Decizia a fost luată în şedinţa de luni a Executivului. Anul trecut, autorităţile au alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de către ANL prin programul Prima Casă, fondurile nefolosite anul trecut putând fi utilizate şi în cursul acestui an până la epuizare. Din această sumă, au fost alocaţi până în prezent 314,5 milioane lei unui număr de 15 bănci, din care au fost acordate garanţii în intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Studiu: Exporturile de gaze de şist din SUA vor duce la scăderea preţului cu 11% în Europa

Europenii ar putea beneficia de o scădere de 11% a preţului la gazele naturale datorită exporturilor de gaze lichefiate din SUA, în vreme ce Gazprom ar putea înregistra o scădere a vânzărilor cu 18%, potrivit unei analize publicate de către Centrul pentru Politici Energetice Globale de la Universitatea Columbia şi citat de Financial Times. Totuşi, dacă impactul va fi semnificativ asupra Gazprom, în privinţa exporturilor totale ale Rusiei acesta va fi modest, ceea ce înseamnă că exporturile americane nu vor schimbările de politică externă ale Kremlinului. Analiza mai arată că Europa va fi în continuare în majoritate un consumator de gaze ruseşti, ceea ce înseamnă că trebuie să îşi întărească infrastructura pentru a putea face faţă potenţialelor perturbări în alimentare.

Ponta: A doua rectificare bugetară va fi efectuată săptămâna viitoare

A doua rectificare bugetară din acest an va fi efectuată săptămâna viitoare, fiind vorba de o rectificare pozitivă, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că rectificarea va fi efectuată şi pe baza discuţiilor avute în aceste zile cu experţii Comisiei Europene, la Bruxelles. Premierul a asigurat totodată că toate fondurile aferente plăţii drepturilor de natură salarială sau pentru indemnizaţii sunt acoperite. "Restul, vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate, şi pentru dezvoltare locală", a adăugat Ponta. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR s-au aflat, săptămâna trecută, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării, pe agendă figurând şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

BANCHERUL

Conversia creditelor din valuta in lei, pe intelesul tuturor

Conversia creditelor din valuta (franci elvetieni - CHF si euro) in lei este cu siguranta cel mai arzator subiect pe agenda industriei bancare in aceste zile, in contextul unei recente decizii a Tribunalului Galati in aceasta privinta, apreciata drept jurisprudenta in materie atat de avocati interesati sa castige bani si celebritate pe seama clientilor bancilor, cat si de parlamentari populisti care se pregatesc de alegerile din toamna. Subiectul conversiei creditelor atata spiritele intrucat clientilor bancilor li se promite rambursarea ratelor la cursul din data obtinerii creditelor, dinainte de criza, asadar cu mult mai mic decat in prezent, ceea ce nu este decat o promisiune inselatoare. Decizia de la Galati este un caz particular, diferit de majoritatea contractelor de credit in valuta si nu poate fi considerat jurisprudenta pentru rambursarea creditelor la cursul din data acordarii, cum cere Piperea in procesele colective.

Biletele la ordin refuzate la plata de banci se mentin la niveluri de trei ori mai mari decat inainte de criza

Biletele la ordin refuzate la plata de banci se mentin la niveluri de trei ori mai mari decat inainte de criza, ceea ce inseamna ca firmele se confrunta in continuare cu probleme de lichiditate. Totusi, in prima parte a acestui an incidentele de plati sunt mai putine decat in 2013, arata statisticile BNR publicate ieri. Astfel, in luna august 2014, biletele la ordin ce nu au putut fi platite de catre banci intrucat firmele care le-au emis nu aveau bani in conturi s-au ridicat la valoarea de 541 milioane lei, la jumatate fata de biletele la ordin refuzate la plata in valoare de 1 miliard de lei din iulie. Comparativ, in iulie 2013, biletele la ordin neplatite s-au ridicat la 1,1 miliarde lei, iar in august 2013 incidentele de plati au fost de 958 milioane lei.

CURENTUL

O nouă evaluare MCV

Experţii Comisiei Europene (CE) au început luni misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Aceştia vor avea întâlniri, pe durata vizitei de câteva zile, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor monitorizate. La evaluarea anterioară din luna aprilie, Ministerul Justiţiei (MJ) a informat că au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei, Strategia Naţională Anticorupţie.

Acoperiţii - de Tia Şerbănescu

După ce Victor Viorel Ponta, candidatul păcii şi prieteniei între categoriile sociale, al mândriei etnice şi al marii uniri a corupţilor, şi-a serbat ziua pe stadion, a urmat şi ziua fostului său camarad, Crin, pe care nu l-a serbat nimeni. Doar dl. Băsescu l-a felicitat că nu şi-a serbat ziua pe stadion iar Ponta şi-a amintit cu nostalgie cum au petrecut împreună tot pe stadion puciul USL din 2012 - pe care, culmea, doar Vanghelie l-a dezavuat: "a fost o greşeală, toate suspendările preşedintelui au fost greşeli ale PSD". Ponta e însă mândru de greşelile sale şi chiar perseverează în greşeală - ceea ce devine tot mai diabolic. Iohannis a vorbit puţin dar a promis mult: prosperitate. Altceva nici nu ne trebuie. Ioan Oltean l-a prezentat însă alegătorilor ca pe un star de cinema îndemnându-l să socializeze: "apropiaţi-vă de oameni, femeile simt nevoia să vă atingă, cuceriţi-le, râdeţi, domnule preşedinte". Turcescu nu e singurul ofiţer acoperit din media. Asta şi explică de ce în presă nu se mai face gazetărie ci război - între securiştii vechi şi sereiştii noi. De-asta mergem înainte şi ne ducem înapoi.

CURIERUL NATIONAL

Pericolele reparării maşinii "la colţul străzii"

Firmele de dezmembrări spun că obiceiul de a achiziţiona piese îndoielnice şi de a repara maşina la "colţ de stradă" trebuie eliminat. Şi service-urile acuză că unii clienţi acceptă să ia de la asigurători o despăgubire RCA mai mică pentru a repara "în regie proprie" în unităţi clandestine şi făcând evaziune. Asigurătorii spun că nu este vina lor pentru evaziune şi lipsa calităţii reparaţiilor, ci a unităţilor reparatoare ce nu emit factură. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlu de < despăgubire >, păgubiţii RCA ajung să îşi efectueze reparaţiile auto în service-uri auto clandestine şi neautorizate RAR şi cu piese neomologate. În această situaţie, păgubiţii RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanţia pieselor şi a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice.

Leasingul operaţional, doar 5% din flotele auto a peste 400 de firme locale

Potrivit unui studiu, leasingul operaţional este preferat de clienţii cu peste 50 de maşini şi este utilizat în general pentru automobile cu vechime între 1 şi 3 ani. 10% dintre companiile participante la studiu şi-au exprimat intenţia clară şi au menţionat că este probabil să achiziţioneze maşini prin leasing operaţional în următoarele 12 luni, în timp ce 27% dintre respondenţi nu au luat încă o decizie. Doar 5% din autovehiculele din flotele a peste 400 de firme au fost achiziţionate prin leasing operaţional, în comparaţie cu peste 45% procurate prin cumpărare directă, potrivit unui studiu realizat de Nielsen la solicitarea ALD Automotive.

Oamenii îşi pierd timpul pe Facebook, spune "vulturul" de la Fondul Proprietatea

Miliardarul american Paul Singer spune că reţelele de socializare sunt consumatoare de timp şi promovează superficialitatea. Avansul recent în tehnologia comunicaţiilor nu înseamnă progres, avertizează magnatul Paul Singer, cel care are în administrare 23 miliarde dolari pentru Elliott Management şi care indirect controlează 15% din Fondul Proprietatea. Oamenii lipsiţi de cunoştinţele de bază, nu au capacitatea de a analiza fluxul informaţiilor care le parvin pe Facebook şi Twitter, fiind cu totul acaparaţi de Androizii lor, scrie acesta într-o notă pentru investitori preluată de portalul financiar Zero Hedge. Inovaţiile din sector, inclusiv reţelele de socializare, vin cu platforme tot mai robuste de disemninare a informaţiilor. Din păcate acestea sunt folosite pentru a răspândi informaţii care nu sunt adevărate, cunoştinţe false, lăsând, în acelaşi timp, puţin timp pentru studiu aprofundat şi contemplare. Acest fapt arată o dată în plus, că oamenii ar trebui învăţaţi cunoştinţele de bază - de istorie, ştiinţe politice, filosofie, civilizaţie - cât mai de timpuriu, spune Singer.

Potenţialul de petrol şi gaze naturale al Africii

În 2013, 6 din primele 10 descoperiri globale de petrol şi gaze s-au aflat în Africa. Cu toate acestea, dezvoltarea acestor descoperiri necesită investiţii masive pe termen lung. Ţările trebuie să-şi îmbunătăţească mediul de reglementare şi de afaceri pentru a atrage investitorii. Potenţialul de petrol şi gaze naturale din Africa va creşte semnificativ în următoarele două decenii, determinat de creşterea populaţiei, urbanizare şi apariţia unei clase de mijloc mai bogate pe continent. Şase din primele 10 descoperiri la nivel mondial în sectorul de petrol şi gaze naturale, în 2013, s-au aflat în Africa, cu peste 500 de companii exploatând în prezent depozite acolo. Anul trecut au fost produşi aproape 9 milioane de barili de petrol brut pe zi în Africa, cu mai mult de 80% din acesta provenind de la companii stabilite în Algeria, Angola şi Nigeria. Acest lucru este o veste bună pentru Africa, dar priviţi mai atent în spatele cifrelor şi veţi observa că este vorba de mai mult gaz decât petrol.

China valorifică capitalul străin

Amploarea de absorbire a capitalului străin de către China, în 2014, va ajunge la aproximativ 120 miliarde de dolari, în viitor China urmând să intre într-o perioadă de creştere lentă în valorificarea capitalului străin, în condiţiile în care investiţiile transnaţionale nu vor înregistra, la nivel global, scăderi drastice, a declarat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, Shen Danyang. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Comerţului, în perioada ianuarie - august 2014, numărul firmelor nou înfiinţate de investitori străini a fost de 15.200, o creştere de 5% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Volumul capitalului străin valorificat în mod real de sectoarele non-financiare a fost de 78,34 miliarde de dolari, cifra reprezentând o scădere de 1,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul Robert Turcescu. Societatea Civilă vrea eliminarea "acoperiţilor" din redacţii

Reprezentanţii socie tăţii civile susţin, la unison, că ofiţerii acoperiţi nu au ce căuta în redacţii. Mai multe încercări de a schimba asta au fost sortite eşecului după ce politicienii au refuzat să introducă în statutul ofiţerilor de informaţii interdicţia de a lucra sub acoperire ca jurnalişti. În plus, nici reprezentanţii mass-media nu s-au grăbit să-şi declare independenţa faţă de serviciile secrete. Dacă este autentic, gestul lui Robert Turcescu este de salutat şi este un model de urmat. Cristina Guseth, director Executiv al "Freedom House România", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", că ofiţerii acoperiţi ai serviciilor secrete nu au ce căuta în redacţii. Din punctul ei de vedere, situaţia este similară cu cea a magistraţilor, care nu au voie, prin lege, să facă parte din serviciile secrete.

Peste 9 miliarde de euro au plecat din bănci spre alte ţări. Bancherii pun în loc banii românilor

În perioada de cinci ani de la începutul crizei financiare şi până la jumătatea lui 2014, sumele venite de la grupurile bancare străine către subsidiarele lor din România au scăzut cu 9,1 miliarde de euro de 22,1 miliarde euro la finele lui 2008, la doar 13 miliarde de euro în iunie 2014.

Tony Blair: Lupta împotriva ISIS poate evolua către o ofensivă TERESTRĂ

Fostul premier britanic a apreciat, pentru CNN, că lupta împotriva Statului Islamic, din nordul Irakului, poate evolua, în timp, către un război terestru împotriva jihadiştilor, relatează The Guardian. "Preşedintele Barack Obama are tot dreptul să ia măsuri împotriva ISIS şi să organizeze o coaliţie cât mai puternică. Nu avem nicio altă variantă, decât aceea de a distruge ISIS şi de a transmite un mesaj puternic tuturor grupărilor teroriste din regiune. Cu siguranţă, grupările precum ISIS trebuie atacate la sol. E posibil ca localnicii să ducă această ofensivă. Conflictul va evolua cu siguranţă în timp", a explicat Tony Blair. Declaraţiile fostului premier britanic vin în contextul în care preşedintele Obama a dat asigurări, la finalul săptămânii, că niciun soldat american nu va fi trimis în Irak, într-o ofensivă terestră împotriva ISIS. "Într-adevăr, nu va fi vorba despre o campanie de ocupaţie, aşa cum s-a mai întâmplat în Irak şi Afganistan, dar pot fi situaţii când trebuie să fim pregătiţi să folosim combatanţi la sol sau să-i ajutăm pe alţii să lanseze o asemenea ofensivă", a mai precizat Blair.

JURNALUL NATIONAL

Actori şi muzicieni îi cer lui Andrei Pleşu să prezinte SCUZE pentru JIGNIRILE aduse lui Radu Beligan

Un grup de actori, societari de onoare ai Teatrului National Bucureşti (TNB), îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceea ce numesc "atacul nedrept" pe care scriitorul Andrei Pleşu l-ar fi lansat la adresa maestrului Radu Beligan pentru că marele actor s-a declarat susţinător al candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale. În scrisoare, care este semnată de actorii Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, societari de onoare ai TNB, şi de soliştii Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu şi Florin Apostol, i se solicită lui Andrei Pleşu să-i ceară scuze maestrului Beligan. "Vă rugăm să acceptaţi acest minim comportament democratic şi să vă cereţi scuze faţă de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca şi dumneavoastră şi ca orice cetăţean al acestei ţări, să se exprime public fără teama că cei care gândesc altfel ar putea reacţiona violent", se arată în scrisoarea amintită.

Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale

Italienii care au vândut Ioanei Băsescu cele 300 de hectare de la Nana au dispărut din România. Firma Berfige SRL de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenurile de la Nana a fost înfiinţată pe 23 iulie 2009. Pe 6 august 2009 începea achiziţia masivă de terenuri la Nana. Firma are ca obiect de activitate cumpărarea de bunuri imobiliare în nume propriu. O anchetă a Jurnalului Naţional arăta că la momentul achiziţiei terenurilor Berfige SRL avea sediul într-un bloc din sectorul 3 al Capitalei şi un capital social de 200 de lei. Berfige are ca unic asociat pe Mara Bertola, o italiancă rezidentă în Monaco. La aceeaşi adresă era domiciliat româno-canadianul Zoltan Boszormeny, o mai veche cunoştinţă a familiei Băsescu. În 2002, Boszormeny devenise acţionar la Luxten Lighting Company SRL, o firmă apropiată a liderilor PD-L, unde Elena Băsescu a fost consilier îninte de a deveni europarlamentar..

NATIONAL

Seful ORNISS, racolat de "Doi s'un sfert"!

Marius Petrescu este unul dintre cei mai vechi sefi ai unei institutii vitale pentru sistemul de siguranta nationala. Anul trecut in primavara, Marius Petrescu a avut o mare cumpana in viata sa personala si in cariera, dupa ce fiul sau, dupa cum rezulta din informatiile intrate in posesia National, in urma unei banale sicanari in trafic, ar fi scos pistolul in mijlocul strazii. Speriat ca incidentul sa nu ajunga public, seful ORNISS, cel care da "cerificatul de buna purtare" tuturor celor din structurile de forta si alte ministere sau institutii cu statut special, a alergat in stanga si in dreapta ca sa musamalizeze cazul. Singurul care l-a ajutat insa a fost Gelu Oltean, pe atunci inca la conducerea DIPI. Gelu Oltean a beneficiat apoi la maxim de gestul "pur prietenesc" facut fata de Marius Petrescu.

Teodor Melescanu calca pe BEC

Ieri, cu 24 de ore inainte de inchiderea listei cu candidatii pentru fotoliul de la Cotroceni, Teodor Melescanu, seful SIE si-a anuntat demisia. Conform purtatorului de cuvant al BEC, Marian Muhulet, Partidul Dreptatii Sociale a anuntat ca va depune azi, la ora 10, candidatura lui Melescanu pentru alegerile prezidentiale. Printre parlamentari circula un nou zvon, acela ca Melescanu este aruncat in cursa electorala pentru a rupe o bucata serioasa din electoratul care l-ar putea vota pe Iohannis, in asa fel incat acesta sa nu poata ajunge in turul 2. Sustinatorii acestei teorii il considera pe Iohannis drept cel mai puternic contracandidat a lui Ponta. De asemenea, aceiasi politicieni mai cred ca in felul acesta i s-a oferit lui Melescanu o iesire eleganta de la conducerea SIE, stiut fiind ca noul presedinte avea sa numeasca pe altcineva, in decembrie, la varful acestui serviciu.

Zgonea, acuzat ca face jocul "candidatului acoperit"

Demersul opozitiei, privind infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze existenta unui ofiter acoperit printre candidatii la prezidentiale, a fost ingropat de reprezentantii puterii. Scandal mare in Parlament, dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zonea, le-a spus pedelistilor si liberalilor sa-si ia gandul de la constituirea comisiei care sa faca lumina in povestea aruncata pe piata de seful statului. "Nu e momentul", le-a taiat-o scurt Zgonea. Asa cum era de asteptat, reprezentantii ACL au sarit ca arsi cand si-au dat seama ca le-a picat spectacolul mediatic pe care-l pregatisera. Si asta pentru ca liberalii si pedelistii aveau planuri mari cu aceasta comisiei.

Gruia Stoica a castigat o noua licitatie in dauna CFR Marfa

Grup Feroviar Roman(GFR), detinut de Gruia Stoica, a castigat o noua licitatie de transport a carbunelui pentru termocentralele Craiova si Cernele, devansand CFR Marfa. Operatorul feroviar de stat contestase licitatia initiala, castigata tot de GFR, cele doua companii avand mai multe litigii in domeniul transportului de marfuri pe calea ferata. Cu toate acestea, firma lui Stoica a castigat si a doua licitatie. Astfel, compania GFR a semnat un contract de transport de carbune, pe o durata de doua luni, cu termocentralele Craiova si Cernele, efectuand deja primele transporturi. Cantitatea totala de carbune prevazuta a fi transportata prin acest contract este de un milion de tone.

PUTEREA

Turcescu chiar a fost colonel!

O adevărată bombă de presă, care, culmea, are legătură chiar cu presa, a fost detonată duminică seară de cunoscutul jurnalist Robert Turcescu. "Da, am fost locotenent colonel sub acoperire!", a scris Turcescu pe blogul său, publicând şi câteva facsimile care să susţină "spovedania" sa publică. Este vorba de copia unui livret militar cu fotografia sa, care poartă ştampila MApN - UM 02515, dar şi de două state de plată. Articolul a fost şters la doar câteva ore de la publicare, blogul devenind inaccesibil. Moderatorul tv a curmat însă speculaţiile apărute pe reţelele de socializare, conform cărora blogul ar fi fost "spart" de hackeri, şi a confirmat, în aceeaşi zi, la postul B1 TV, că textul şi documentele îi aparţin. Luni, autodenunţul lui Turcescu, de neimaginat pentru un ofiţer sub acoperire, a devenit "subiectul zilei", monopolizând dezbaterea publică.

Liviu Dragnea, ţine minte trei cuvinte...

Pentru umplerea Arenei Naţionale la lansarea lui Victor Ponta, fiecare organizaţie judeţeană a avut sarcina să trimită la Bucureşti câte şapte autocare pline, fiecare participant să primească 100 de lei, mâncare şi apă. Însă, unele autocare au plecat cu câte 25-27 de oameni. Aşa că a ieşit mare scandal pentru cei ce nu s-au prezentat. "Sarcina de partid" se execută, nu se discută, chiar dacă s-au făcut economii la sutele de lei. Pentru înscrierea în cursa electorală, Victor Ponta a depus aproximativ 2,2 milioane de semnături. Însă, din mormanul de bibliorafturi cu semnături, aproape jumătate au fost aduse de UNPR. Ce înseamnă asta? Că insignifiantul partid al lui Gabriel Oprea, care nu a candidat niciodată singur în alegeri, a adunat cam tot atâtea semnături cât marele PSD. Concluzia imediată de aici este ca "oastea de strânsură" face cam tot atâtea parale politice precum cel mai mare partid al ţării. Liviu Dragnea ţine minte, de la Bursa Zvonurilor, trei cuvinte: Gabi Oprea, premier!

Statul Islamic recomandă Reţete de ucis medievale ca ale sectei Asasinilor

Războiul pe care gruparea teroristă Statul Islamic (SI) îl duce în Irak şi Siria, dar şi cu focare în Egipt şi alte ţări musulmane din regiune este pe cale să se internaţionalizeze din ce în ce mai mult odată cu apelul pe care islamiştii l-au lansat către toţi musulmanii să ucidă "necredincioşi", mai ales americani şi francezi. "Misiunea" prevede că victimele pot fi nu numai militari, ci şi civili, din orice ţară care se angajează în coaliţia care luptă împotriva grupării islamiste. Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SI, a dat un mesaj audio tradus pe scurt şi în engleză, franceză şi ebraică. "Ucideţi necredincioşi civili sau militari", cere al-Adnani în mesaj, după care dă şi instrucţiuni pentru îndeplinirea misiunii prin metode care aduc aminte de secta musulmană a "Asasinilor", din Evul Mediu. "Loviţi-i capul cu o piatră, înjunghiaţi-l cu un cuţit, călcaţi-l cu maşina, aruncaţi-l de la înălţime, strangulaţi-l sau otrăviţi-l", se spune în mesajul SI.

ROMANIA LIBERA

Cum intri în posesia cardurilor de sănătate

Ministerul Sănătăţii distribuie din această săptămână cardurile de sănătate, care - după un anumit algoritm - vor ajunge în toate zonele ţării. De la 1 ianuarie, folosirea lor este obligatorie. După şapte ani de amânări, cardurile naţionale de sănătate intră în posesia românilor. Vineri a început distribuţia în Bucureşti, iar din această săptămână ea se face la nivel naţional. Cardurile vor fi împărţite prin intermediul Poştei. Potrivit unei analize realizate de Mediafax, un oficiu poştal din Bucureşti ar urma să distribuie 60.000 de carduri. Modul de distribuţie seamănă cu cel al împărţirii pensiei. Odată sosite cardurile, poştaşii pleacă spre adresele destinatarilor, să le împartă. Dacă un destinatar nu este găsit acasă, poştaşul lasă un aviz în care scrie pentru ce a fost căutat acesta şi când poate veni la Poştă, să ridice cardul.

100% fără precedent. Deschide cazul Turcescu o cutie a Pandorei?

Ministerul Apărării Naţionale a refuzat, ieri, să comenteze informaţiile surprinzătoare dezvăluite de jurnalistul Robert Turcescu, potrivit cărora ar fi fost ofiţer sub acoperire cu grad de locotenent-colonel. Realizatorul de emisiuni de televiziune şi radio a precizat că alte informaţii şi probe va prezenta doar în instanţă. "MApN nu face nici un fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Române nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe". Acesta este comunicatul sec, de doar câteva rânduri, transmis ieri de ministerul condus de Mircea Duşa, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Robert Turcescu pe parcursul zilei de duminică.

Pădurile româneşti, apărate de americani

Proiectul de modificare a Codului Silvic a stârnit reacţia virulentă a Camerei de Comerţ Americană din România. AmCham consideră că prin noile prevederi, adoptate deja de Senat şi înaintate Camerei Deputaţilor, ca for decizional, fondul forestier este pândit de pericolul defrişărilor masive. Dacă iniţial statul român îşi luase angajamentul ca până în anul 2035 să împădurească două milioane de hectare de teren, prin noile modificări la Codul Silvic cifra a fost redusă la numai un milion de hectare. Pe de altă parte, se va permite construirea de clădiri la numai 50 de metri distanţă de marginea pădurii. Mai mult decât atât, perdelele de protecţie şi păşunile împădurite sunt excluse din fondul forestier. Acestea sunt exemplele pe care Camera de Comerţ Americană din România le dă atunci când critică administraţia de la Bucureşti pentru intenţia de a face schimbări în Codul Silvic.

Economia subterană este 38% din PIB. Cât o poate reduce plata cu cardul?

Guvernul poate reduce TVA pentru comercianţii care au plăţi cu cardul de peste 10%, plăţi care se înregistrează automat de către bănci şi care sunt fiscalizate. "Pe de altă parte, cei care înregistrează sub 3% plăţi cu cardul trebuie verificaţi de către Fisc. Am fost şocat să aflu că în anumite cazuri, când plăteşti cash ţi se dă un bon care nu e înregistrat. Este o hârtie fără valoare", spune Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard. O altă propunere făcută de MasterCard pentru îmbunătăţirea colectării la buget a taxelor şi impozitelor este de a încuraja posesorii de carduri să utilizeze banii de plastic pentru a efectua plăţi la comercianţi. Aceştia pot obţine la sfârşit de an un bonus pe card, ca o reducere a taxelor pentru că le-au plătit la timp. O astfel de măsură este în curs de implementare într-una din ţările din UE.

ZIARUL FINANCIAR

Cu investiţii de 1 mld. euro, cele mai mari rafinării locale pot asigura tot necesarul de motorină

Investiţiile de aproape un miliard de euro realizate în ultimii ani în două dintre cele mai mari rafinării din Ro­mânia, Petromidia şi Petrobrazi, ar putea elimina dependenţa pieţei locale de importurile de motorină, produs care reprezintă circa două treimi din cererea totală de carburanţi. În perioada 2008-2013, România a importat mo­torină de peste 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, vârful acestui interval fiind anul 2012, când România a adus de peste graniţe motorină în valoare de 1,2 miliarde de euro. Cu un an înainte rafinăria Arpechim, unitate controlată de Petrom, fusese închisă, fiind considerată mică şi ineficientă.

Fiscul trimite scrisori despre electorată în loc să se ocupe de colectarea taxelor

Fiscul, instituţia care trebuie să se asigure că statul îşi încasează toate veniturile din taxe şi impozite, s-a transformat peste noapte în expeditorul unor scrisori din care contribuabilii află că pot să nu plătească o parte din impozitul pe venit timp de doi ani dacă îşi restructurează creditele. Este vorba de aşa-numita "electorată", schema care prevede reducerea la jumătate pe o perioadă de doi ani a ratelor la creditele persoanelor fizice, care se adresează unui număr de aproape un milion de debitori cu venituri mici. "Având în vedere diminuarea veniturilor persoanelor fizice cu venituri sub media pe economie ca urmare a crizei economice, diminuare reflectată prin capacitatea redusă de onorare a obligaţiilor financiare contractate prin credite bancare, se impunea implementarea mecanismului de reducere a ratelor la credite pe o perioadă de maximum doi ani", potrivit unei scrisori trimise de departamentul de colectare al unei administraţii jude­ţene a finanţelor publice.

Bursa are primul indice de total return

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are un nou indice bursier care va ţine cont de evoluţia acţiunilor din indicele BET, principala referinţă a pieţei de acţiuni, şi de dividendele plătite de companiile din BET. Managerii de fonduri mutuale spun că un astfel de indice va fi extrem de greu de bătut. Din indicele BET-Total Return fac parte acţiunile celor mai lichide zece companii (Fondul Proprietatea, Petrom, Rom­gaz, Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transgaz, Transelec­trica, Nuclearelectrica şi BVB). La evoluţia celor zece acţiuni vor fi adăugate şi dividendele aprobate de companii, prezumţia fiind că dividendele sunt reinvestite în acţiuni. "Dividendul plătit de o companie joacă un rol important în luarea deciziei de investiţii. Randamentul mediu adus de dividendele companiilor din BET este de circa 6%, mult peste media de 2-3% de pe pieţele mature de capital", a spus Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb