REVISTA PRESEI 23.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 23 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 23.11.2016

ADEVARUL

România, ţara studiilor de fezabilitate inutile

România este ţara studiilor de fezabilitate elaborate, actualizate şi refăcute. În unele cazuri, chiar fără a fi utilizate vreodată, dar plătite cu sume uriaşe de la bugetul de stat. Cel puţin aşa arată raportul Corpului de control al premierului, care a descoperit că trei ministere - Energiei, Transporturilor şi Economiei - au plătit în perioada 1 ianuarie 2011 - 30 iunie 2016 suma cumulată de 18,1 milioane de lei (4 milioane de euro), cu TVA inclusă, pentru 29 de studii de fezabilitate care nu au fost utilizate. Principala cauză invocată este lipsa de finanţare pentru etapele următoare ale proiectelor.

Probele care îl înfundă pe şeful PSD. Dragnea şi Bombonica, buni de judecat

Se dă startul procesului în care liderul PSD Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, vor fi judecaţi pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, respectiv abuz în serviciu. Asta după ce un judecător de Cameră Preliminară de la Curtea Supremă a stabilit că faptele pentru care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată cei doi sunt corespunzător menţionate în rechizitoriu. De asemenea, acelaşi judecător a respins, luna trecută, toate cererile şi excepţiile invocate de apărările celor trimişi în judecată. Practic, aceştia solicitaseră, între altele, restituirea cauzei la parchet pentru refacerea urmăririi penale.

România înconjurată, abandonată de SUA, pradă Rusiei? - de Iulian Chifu

Pseudo-analiştii scot aberaţii nesusţinute de realitate, de fapte, fără nicio referinţă valabilă. In ceea ce priveşte statele din jurul României, vecinii direcţi, Ungaria şi Bulgaria, rămân state membre UE şi NATO. Ungaria a votat constant, din februarie 2014 încoace, împreună cu toate statele europene şi membre NATO, pentru menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, la fel ca şi Bulgaria. După anunţul privind dificultăţile financiare ale Rusiei şi imposibilitatea investiţiei de la Pacs, în centrala atomo-electrică, Ungaria a părut mai degrabă interesată de banii chinezi decât de relaţia privilegiată cu Moscova. Cât despre Bulgaria, noul preşedinte ales, Rumen Radev, , susţine, chiar după alegeri, că nu există alternativă la UE şi NATO pentru Bulgaria.

Trump întoarce spatele Orientului. Japonia regretă, China jubilează

Republicanul Donald Trump, preşedintele ales al SUA, care îşi va începe mandatul pe 20 ianuarie, a anunţat, luni, care este planul său pentru prima sa zi de lucru ca lider al Americii. Concret, printr-un ordin executiv prezidenţial, el va începe procesul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP), respectându-şi astfel una dintre principalele promisiuni electorale. Potrivit preşedintelui ales, acest parteneriat comercial, semnat în 2015 de 12 ţări, excluzând China, este "un potenţial dezastru" pentru Statele Unite. "Dacă SUA renunţă la funcţia sa de lider de aici, normal că rolul va fi preluat de China", a declarat expertul economic Tu Xinquan, care a consiliat guvernul chinez pe probleme comerciale, notează Reuters.

Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei"

Armata rusa a anunţat marţi neoficial că a efectuat primul test reuşit al unei rachete balistice intercontinentale lansată de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin. Proiectul trenurilor nucleare, cunoscute sub numele de cod "Barguzin", fusese abandonat acum câţiva ani, in urma tratativelor cu SUA. Dar Kremlinul a decis reluarea sa ca răspuns la scutul antirachetă al NATO de la Deveselu, iar acum primul test s-a încheiat cu succes. Poreclite "trenurile Apocalipsei", garniturile de cale ferată arată ca un tren de marfă obişnuit si se pot deplasa sute de kilometri pe zi, ceea ce le face extrem de greu de detectat. Mai precis, vagoanele care ascund rachetele sunt camuflate in vagoane frigorifice pentru transportul alimentelor.

Putin explică de ce a anexat Crimeea

Rusia a fost forţată să ia contramăsuri ca răspuns la extinderea NATO, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul interviului dat regizorului Oliver Stone pentru filmul "Ucraina în foc" şi prezentat de canaul rus de televiziune Ren TV. Ţări membre NATO au fost supuse presiunilor Statelor Unite pentru a accepta sisteme antibalistice a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizând cu măsuri simetrice şi apreciind că Alianţa Nord-Atlantică inventează "ameninţări externe" pentru a impune reguli ţărilor membre. Comentând evenimentele din Ucraina şi ocuparea Crimeei, liderul rus a declarat că "consecinţele în cazul apariţiei la baza navală din Sevastopol a SUA sau NATO ar fi putut avea consecinţe grele pentru Rusia.

Afacerea lui Radu Mazăre din Madagascar

Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei, şi-a lansat la începutul lunii afacerea din Madagascar, unde deţine un complex de bungalouri. Judecând după faptul că pentru toată luna iunie nu mai există locuri disponibile, ci doar de la 1 iulie, afacerea se pare că merge de minune. În primăvara anului 2012, în vremea când era primar al Constanţei, Radu Mazăre a mers în vacanţă în Madagascar, iar la întoarcere s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit acolo, dar şi de oportunităţile de afaceri. Drept urmare, a luat decizia de a concesiona de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren. Mai exact, era vorba de 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care a plătit, potrivit declaraţiei sale la momentul revenirii în ţară, 1 euro pe metru pătrat.

Cât a cheltuit USR în campanie şi câţi bani a strâns din donaţii

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că, în perioada precampaniei şi a campaniei electorale, USR a primit donaţii de peste un milion de lei şi două împrumuturi de la persoane fizice în valoare de 198.000 de lei. De asemenea, USR a cheltuit până acum peste 630.000 de lei. Nicuşor Dan le-a cerut tuturor partidelor să facă publice cheltuielile electorale. "Cu totul, avem 3.000 de persoane care au donat bani către USR fără să ceară nimic în schimb. Media donaţiilor prin mecanismul online este de 130 de lei", a declarat Nicuşor Dan.

Patronatele din presă cer subvenţii şi facilităţi ca în UE

Difuzorii şi editurile de presă din România solicită Guvernului să adopte mai multe măsuri, similare cu cele existente deja în Europa, care ar scoate industria din colaps: abonamente subvenţionate, scutiri de impozite sau vouchere pentru benzină, hârtie de ziar ori energie electrică. Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a fost primul care a depus la Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă cu "măsuri de susţinere a difuzării presei scrise şi a distribuţiei de abonamente". Ulterior, s-au alăturat acestui demers şi editurile de presă, prin Patronatul Presei din România - Romedia.

Statele Unite avertizează asupra riscului de atentate în Europa de sărbători

Departamentul de Stat a lansat un avertisment pentru cetăţenii americani cu privire la riscul extrem de ridicat de comitere a unor atentate teroriste în perioada sărbătorilor de iarnă pe întreg teritoriul Europei. Cetăţenilor americani li se cere să dea dovadă de atenţie sporită la evenimentele festive şi la târgurile de Crăciun organizate în marile metropole ale UE, transmite The Telegraph.

BANCHERUL

Profitul sistemului bancar a crescut cu 64%, la 3,686 miliarde lei

Sistemul bancar românesc, format din 37 de instituţii de credit (36 de bănci, dintre care 8 sucursale ale băncilor din state membre UE, si cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat profitul net cu 64%, echivalentul a 1,44 miliarde lei, in primele noua luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent, la 3,686 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro, făcute pe baza indicatorilor publicaţi de BNR. In primele nouă luni ale anului trecut, profitul net al sistemului bancar se ridica, conform informaţiilor publicate de BNR, la doar 2,247 miliarde lei, însă la finalul lui 2015 a ajuns la nivelul record de 4,877 miliarde lei. Cele mai mari şapte bănci romaneşti (in ordinea mărimii: BCR, BRD, BT, Raiffeisen, UniCredit, CEC Bank si ING Bank) au realizat un profit de aproximativ 3,4 miliarde lei, aproape cat tot câştigul sistemului bancar.

COTIDIANUL

Alegerile din SUA, antrenament pentru info-războiul Rusia-Occident

Pe măsură ce America îşi revine din şocul provocat de victoria prezidenţială a lui Donald Trump, încep să apară tot mai multe informaţii despre modul în care a fost sabotată campania lui Hillary Clinton. Vinovate pentru înfrângerea lui Clinton sunt, mai nou, site-urile care diseminează informaţii false prin intemediul Google şi Facebook. Este motivul pentru care oamenii încep să fie sfătuţi să se îndrepte către site-urile scorţoase, care publică comunicatele guvernului, în dauna celor care stârnesc interes. Atât timp cât Google sau Facebook decid să cenzureze informaţia, se pune întrebarea cine vor fi cenzorii internetului?

Românii, îndatoraţi pe viaţă băncilor

Mii de români încă sunt îndatoraţi băncilor. La aproape cinci luni de când a intrat în vigoare darea în plată, mii de români au datorii la bancă. Numai în lunile august şi octombrie peste 30.000 de imobile sau terenuri au fost ipotecate şi doar 600 au fost radiate. Românii încep să îşi revină după criză, dacă ne raportăm la numărul creditelor. După ce în anul 2013 numărul creditelor s-a aflat la un minimum istoric de după Revoluţie, fiind la o variaţie procentuală de -1,2, în septembrie a ajuns la o variaţie procentuală de +6,3. Conform datelor statistice emise de Banca Naţională a României, în septembrie 2016 numărul creditelor acordate gospodăriilor populaţiei a ajuns la 111.369.

Clotilde Armand, beneficiar în cacealmaua Bechtel

Încheiat cu americanii de la Bechtel, contractul pentru construirea Autostrăzii Transilvania s-a dovedit a fi una dintre cele mai păguboase afaceri încheiate de România în ultimii 27 de ani. A fost o mare "cacealma" de pe urma căreia a beneficiat şi Clotilde Armand, în calitatea sa de director al "Egis România". Contractul e de 213 milioane lei. "Eu regret foarte mult acest contract cu Bechtel, noi n-am făcut decât să verificăm că Bechtel face lucrări de calitate şi cantităţile sunt corecte. Regret acest contract, noi am apărat interesele românilor. După ce s-a reziliat contractul cu Bechtel erau multe de făcut. Erau 900 de contracte de chirii pentru organizarea şantierului. Era de făcut inventar pentru tot ce era acolo", a declarat Clotilde Armand, astă vară.

CURENTUL

Lipsă de scrupule: Ponta secondat de Plumb critică legea electorală pe care guvernul lor a avizat-o favorabil

Ponta, Firea şi cu Plumb sunt principalii comunicatori ai PSD în această campanie electorală şi mint de sting. Toţi trei şi-au falsificat CV-urile pentru a părea mai educaţi de cât sunt de fapt dar pentru votanţii lor, din care cea mai mare parte nu au studii superioare, nu a contat. Astfel, Ponta şi-a trecut în CV un master în Italia pe care nu l-a făcut, Plumb un master în America pe care nu l-a făcut, Firea o specializare la facultate pe care nu a făcut-o. Prezent luni la Miercurea Ciuc, Victor Ponta a declarat că modul în care este făcută legea electorală poate duce la situaţia în care în Harghita şi Covasna nu va fi nici un parlamentar român. Victor Ponta a fost însoţit de foştii miniştri Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici:

CURIERUL NATIONAL

Departamentul de Stat al SUA: Risc crescut de atentate teroriste pe teritoriul Europei!

Departamentul de Stat a emis o alertă de călătorie, valabilă până pe 20 februarie 2017, în care îi avertizează pe cetăţenii americani în legătură cu un risc crescut de atentate teroriste pe teritoriul Europei, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, anunţă Reuters. Cetăţenii americani care pleacă totuşi în Europa pe perioada sărbătorilor de iarnă sunt sfătuiţi să evite aglomeraţiile, să fie vigilenţi în mijloacele de transport, pieţe, restaurante sau hoteluri şi să aibă pus la punct un "plan de acţiune în caz de urgenţă". Departamentul de Stat arată că există "informaţii credibile" că Statul Islamic, al-Qaida şi grupări afiliate acestora continuă să plănuiască atacuri teroriste în Europa.

Zeci de dosare penale pentru infracţiuni în domeniul silvic

Zeci de persoane s-au ales cu dosare penale pentru că au tăiat ilegal lemne din pădurile Gorjului. În ultimele trei luni, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au desfăşurat mii de controale în baza Planului Comun de Acţiune pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos. În colaborare cu reprezentanţi silvici şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, poliţişti din cadrul structurilor specializate ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au desfăşurat acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor, transportului şi comercializării ilegale de arbori.

Trump ar vrea prietenie cu Rusia, dar se opun congresmenii

Vladimir Putin a declarat recent că preşedintele ales Donald Trump ar vrea prietenie cu Rusia, dar congresmenii chiar şi din propriul partid sunt împotriva unor astfel de gesturi şi fac apeluri la prudenţă. De-a lungul campaniei sale, Trump a pledat pentru relaţii mai armonioase cu Moscova, în ciuda agresiunilor sale din Europa şi a sprijinului făţiş pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Timbrul de mediu seacă vistieria statului

Statul pierde pe bandă rulantă procesele iniţiate de persoanele care au plătit timbrul de mediu, iar acum cer restituirea sumelor percepute abuziv. Iar sumele nu sunt deloc de neglijat, fiind de ordinul zecilor de milioane de euro. Av. Coltuc: În doar două luni, statul a pierdut 30 mil. euro din procesele de restituire timbru de mediu. Pe portalul instanţelor de judecată sunt înregistrate peste 500.000 astfel de procese, numai din septembrie fiind redeschise circa 130.000 - 140.000. Ultimul astfel de caz a fost soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti: Statul, obligat să restituie 8.099 lei plus dobânda fiscală, calculată de la data de 14 decembrie 2014 până la data restituirii efective

EVENIMENTUL ZILEI

Declaraţii şocante ale lui Narcis Copcă, directorul de la Spitalul Sfânta Maria

Dr. Narcis Copcă îi reproşează lui Vlad Voiculescu faptul că ar direcţiona cu un anumit interes plămânii româneşti către clinicile din străinătate şi că blochează fără argumente solide banii necesari primului transplant românesc de plămâni. De asemenea, dr. Copcă susţine că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru operaţiunea de transplant la centrul pe care- l conduce, centru în care - atenţie! - chiar Ministerul Sănătăţii, împreună cu Primăria Generală a Capitalei, a investit 10.000.000 de euro!

Afiş şocant distribuit de PNL în campania electorală

Liberalii din Bucureşti au distribuit, marţi, pe Facebook, un afiş împotriva PSD, partid căruia îi atribuie un "progrom" de guvernare, cu referire la termenul pogrom, originar din Rusia, care înseamnă uciderea în masă a evreilor. Afişul îl arată pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îmbrăcat în hainele fostului lider sovietic Iosif Stalin, având în spate emblema de stat a fostei Uniunii Sovietice (1922 - 1991). Sigla PSD este modificată astfel încât să apară secera şi ciocanul, simbolul comunismului. Sub declaraţia lui Liviu Dragnea "După alegeri, toţi vor plăti", liberalii au scris "#PROGROMdeguvernarePSD".

Dosarul lui MĂDĂLIN VOICU şi Nicolae Păun va fi REFĂCUT

Lovitura dură pentru DNA. Instanţa a decis ca procurorii DNA să refacă dosarul lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, în care amândoi sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Din primele informaţii reiese că au fost semnalate "erori" în redactarea acestuia.

JURNALUL NATIONAL

Nicuşor Dan: Nu vor fi "oameni compromişi" într-un Guvern susţinut de USR

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a declarat că, în cazul în care învestirea Guvernului, după alegerile din decembrie, va depinde de USR, această formaţiune nu va accepta prezenţa unor persoane compromise în Executiv. "Asta este parte din negociere, de a avea un cuvânt de spus pe miniştrii pe care celelalte partide, care susţin acelaşi guvern, îi propun. Nu veţi vedea oameni compromişi care să facă parte din Guvern dacă noi îl vom susţine", a precizat Nicuşor Dan, la B1Tv. Întrebat dacă USR ar putea cenzura nominalizarea unui ministru din partea PNL, Nicuşor Dan a replicat: "Ba da, putem, în condiţiile în care investirea Guvernului depinde de mandatele noastre din Parlament".

Aleşii se simt discriminaţi şi vor să-şi dubleze leafa

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului încasează, fiecare, lunar, aproape 16.000 lei, în mână. Vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii câştigă şi ei aproape 14.000 de lei, net. Adică de aproape trei ori mai mult faţă de un parlamentar "de rând", care primeşte pe lună în jur de 5000 de lei. La rândul lui, un preşedinte de comisie parlamentară are o soldă lunară de aproape 6000 de lei. "Lucrurile nu pot rămâne aşa. Este o discrepanţă foarte mare între salarizarea celor din conducere şi restul parlamentarilor. La fel, preşedintele, premierul, toţi şefii de instituţii, miniştrii, toţi au salarii de peste 15.000 de lei, dar noi, senatorii şi deputaţii, am rămas cu indemnizaţii de toată jena", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din PSD.

Gabriela Firea: "Bucureştenii şi turiştii să se simtă exact ca la Viena sau mai bine"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, programul manifestărilor care vor avea loc la Bucureşti în perioada sărbătorilor de iarnă, precizând că vor fi organizate evenimente în mai multe zone de interes, urmând ca Centrul Vechi să fie împodobit "în mod deosebit", iar spectacolul de Revelion şi focul de artificii să aibă loc în Piaţa Revoluţiei. Gabriela Firea a explicat că este vorba de un nou concept de abordare a evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiind vorba de patru zone de atracţie şi nu doar de una singură, ca până acum. Potrivit edilului, pe lângă Piaţa Revoluţiei şi Centrul Vechi, evenimente vor mai fi organizate la Universitate şi în Piaţa Constituţiei.

NATIONAL

Se face o nouă DNA, doar pentru Sănătate!

Odată cu numirea procurorului Marius Bulancea in fruntea Secţiei a II-a din cadrul DNA s-a intrat practic in faza finala a proiectului care prevede "curăţirea" sistematica a sistemului sanitar de flagelul corupţiei. Este vorba despre o "ţinta" mai veche a conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar cel puţin până acum, din cauza ramificaţiilor "fără număr" a reţelelor de influenta care acţionează in Sănătate, lucrurile s-au mişcat mult prea încet. Prioritatea numărul unu a lui Marius Bulancea este declanşarea atacului final la corupţia generalizata din sistemul sanitar.

Şoc! Apar Tribunalele Fiscale!

Planul "blitzkrieg" devaluat de "National" cu privire la unificarea, in premiera, a trei structuri din sistem este in grafic, după ce ministrul Justiţiei a scos deja din "fisa postului" procurorilor DIICOT dosarele de evaziune fiscală. Iar acum se lucrează intens la înfiinţarea noii structuri, care va fi formata din actuala Direcţie Antifraudă, Inspecţia Fiscala din cadrul ANAF-urilor si Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice, cele din urma aflate momentan in subordonarea Ministerului de Interne.

De Black Friday, românii au cumpărat maşini de 1,7 milioane de euro.

Cea mai scumpa maşină vândută a fost un Ferrari California, al cărei preţ a fost redus, de la 136.800 euro, până la 119.880 euro. Cea mai mare reducere s-a ridicat la 37.970 de euro, pentru un BMW seria 7, având un preţ de 113.911 euro, redus de la 151.881 euro, limuzina fiind cel mai căutat automobil pe site-ul Autovit.ro dedicat Black Friday. De oferta Black Friday 2016 au beneficiat modelele Lexus seria RX 450, Audi Q7, BMW seria 6, Mercedes E 220. O premiera pentru piaţa Black Friday din Romania a fost preţul cu reducere al celui mai scump SUV care poate fi cumpărat la noi in tara. Este vorba de Bentley Bentayga, o maşină care costa 492.000 de euro, redus la "numai" 467.999 de euro.

PUTEREA

Banca Mondială: Economia României, creştere de 5,1% în 2016!

O altă insituţiei financiară şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind avansul economiei româneşti în 2016 este Banca Mondială, care estimează acum o creştere de până la 5,1%, faţă de 4% cât aprecia în luna iunie, potrivit Raportului Economic pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA), publicat marţi. Banca Mondială atrage însă atenţia că saltul de 5,1% înregistrat de economia românească în acest an, după o creştere de 3,8% anul trecut, va fi urmat în 2017 de o încetinire a creşterii la 3,8%, pentru ca în 2018 avansul economiei româneşti să se reducă la 3,4%.

Contradicţiile Coaliţiei pentru Familie

Succesul iniţiativei Coaliţiei pentru Familie (CpF) de strângere a semnăturilor pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale se datorează implicării bisericilor, în primul rând a Bisericii Ortodoxe Române. CpF se declară "o alianţă laică, neafiliată confesional", însă este plină de asociaţii religioase. CpF se declară "independentă de orice partid politic", dar are o platformă-program cât se poate de politică, iar reprezentanţii săi negociază cu partidele politice, în campania electorală. Din pricina acestor contradicţii şi a altora, CpF a ajuns să fie contestată chiar şi de susţinători ai redefinirii familiei în Constituţie.

Bucureştiul a mai pierdut un parc

Proprietarul care a câştigat în instanţă retrocedarea unei părţi din Parcul Gârleanu a împrejmuit terenul. Gabriela Firea promite că va lua măsurile necesare ca parcul să fie redat bucureştenilor în cel mai scurt timp, dar Municipalitatea îşi încalcă promisiunea faţă de proprietar. Soluţia agreată de ambele părţi la un moment dat a fost un schimb de terenuri cu 600 de mp în plus în favoarea proprietarului. Terenul propus este pe strada Vulcan Judeţul, nr. 22-26, dar este afectat de reţeaua de termoficare, circuit primar, RADET fiind de acord cu relocarea acesteia, cu condiţia ca toate cheltuielile să fie suportate de proprietarul terenului, circa 400.000 euro. Pe terenul din Parcul Gârleanu s-a construit şi o biserică, dar Curtea de Apel a anulat autorizaţia. Situaţia trenează de 8 ani.

ROMANIA LIBERA

Programul electoral al PSD, Copy-Paste după cel al USL

Programul de guvernare pe care ­partidul ­condus de Liviu Dragnea vrea să îl pună în ­practică dacă va câştiga alegerile ­parlamentare din ­decembrie conţine proiecte asumate de pe vremea guvernului condus de Victor Ponta. Asumate, dar neîncepute. Liderii PSD îşi dovedesc înclinaţia spre plagiat. Mai bine zis, spre autoplagiat. Mari proiecte de investiţii nu au fost nici măcar începute de guvernul condus de Victor Ponta, deşi au fost promise în Programul cu care a câştigat alegerile în decembrie 2012. La patru ani distanţă, PSD a decis să le mai promită o dată.

Mii de români trăiesc pe datorie din cauza hăţişului legislativ

Situaţia este îngreunată de trimiterea la Curtea Constituţională a legii privind conversia creditelor în franci elveţieni şi prin decizia din 25 octombrie a CCR referitoare la neconstituţionalitatea unora dintre prevederile Legii privind darea în plată. Starea de supra-îndatorare prin credite bancare a populaţiei României se datorează practicii sectorului financiar-bancar de a pune pe piaţă, cu precădere în perioada 2006-2008, a unor produse de creditare apte să producă un risc de hazard financiar asupra bugetului consumatorilor care au contractat astfel de produse de creditare, risc creat printr-o informare inadecvată a clienţilor la momentul acordării împrumuturilor şi a unei protecţii insuficiente a debitorilor în faţa pericolelor asociate acestor contracte.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea economică începe să se vadă. Băncile au făcut profit de 3,7 mld. lei la nouă luni

Băncile din România au obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de aproximativ 3,65 mld. lei (circa 810 mil. euro), nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Activele băncilor au ajuns în septembrie la 378 mld. lei (84 mil. euro), în creştere cu 18,5 mld. lei faţă de perioada similară din 2015, ca urmare a ascensiunii creditării, reiese din statisticile BNR. În primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul la 2,4 mld. lei, iar până în septembrie profitul a continuat ascensiunea.

Consiliul Concurenţei lansează Monitorul Preţurilor

Pentru prima dată, românii vor putea compara preţurile din supermarketuri. Consiliul Concurenţei va lansa joi platforma "Monitorul Preţurilor", site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al românilor. Practic, "Monitorul Preţurilor" este un instrument de monitorizare al preţurilor, prin intermediul căruia clienţii pot găsi cele mai ieftine produse. Consiliul Concurenţei speră că în acest fel se va crea o presiune concurenţială asupra magazinelor pentru a oferi preţuri din ce în ce mai bune, conform datelor furnizate anterior de instituţie. Astfel, "Monitorul Preţurilor", un proiect îndelung contestat de marile lanţuri de magazine, se va concretiza cu o întârziere de un an de la data estimată anterior.

Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Secretul bancar nu dispare, ci se consolidează

Ultimele evoluţii la nivel internaţional indică faptul că secretul bancar nu dispare, ci se consolidează şi se reconfigurează fără afectarea confidenţialităţii. Iar o intermediere bancară modernă în România nu poate fi gân­di­tă decât în corelaţie cu transparenţa fiscală, apreciază Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Intermedierea financiară şi finanţele publice au devenit din ce în ce mai inter­dependente, atât financiar - din per­spectiva relaţiei creditare creştere economică-venituri bugetare -, cât şi operaţional, respectiv intensificarea schimbului de informaţii între bănci şi ANAF, în opinia lui Georgescu. El a adus în discuţie intensificarea combaterii evaziunii fiscale prin schimbul de informaţii financiare între sistemul bancar şi autorităţile statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb