Adevărul
• "Puşcăria în sufragerie", atacată la CCR de PNL. Ce argumente aduc liberalii la legea adoptată de PSD şi ALDE
Adevărul scrie că PNL a atacat ieri la CCR Legea privind executarea pedepselor, iniţiativă care permite ca persoanele condamnate pentru fapte fără violenţă să facă închisoare la domiciliu, dacă pedeapsa e până în cinci ani.
Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 60 de parlamentari liberali. Una dintre prevederi adoptate este că persoanele condamnate pentru fapte fără violenţă la maxim cinci ani de închisoare cu executare vor putea ispăşi sentinţa de acasă fără niciun fel de supraveghere. De exemplu, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, ar beneficia de o asemenea prevedere, mai scrie publicaţia.
Bancherul
• Cum au facut băncile profitul record de 7 miliarde lei
Publicaţia Bancherul scrie că profitul net record în valoare de şapte miliarde lei înregistrat de sectorul bancar la finalul trimestrului trei din 2018 s-a datorat, în principal, reducerii riscului de credit, adică a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante, dar şi creşterii profitului operaţional, datorită încasării mai multor dobânzi, de pe urmă unui volum mai mare de credite acordate, cu dobânzi în urcare.
Impozitul pe profit achitat statului de bănci a fost de 1,2 miliarde lei, în primele nouă luni din acest an. Principala sursă de creştere a profitului a fost diminuarea substanţială a ajustărilor pentru deprecierea creditelor, conform normelor Autorităţii Bancare Europene (provizioanele pentru creditele neperformante), de la 12,6 miliarde lei în septembrie 2017 la 9,2 miliarde lei în septembrie 2018, aşadar cu 3,3 miliarde lei (26%), mai mult decât valoarea creşterii profitului net.
Cotidianul
• Iohannis a încălcat Decizia CCR din 2008: "Preşedintele nu are dreptul de veto"
Cotidianul scrie că preşedintele Klaus Iohannis a făcut o gafă enormă încercînd să recîştige simpatia Ioanei Dogioiu, cea care l-a criticat dur pentru numirea Ecaterinei Andronescu la ministerul Educaţiei, şi, drept urmare, s-a învîrtoşat împotriva propunerilor premierului Viorica Dăncilă, refuzînd, pe de o parte, numirea Olguţei Vasilescu şi Ilan Laufer, dar şi - în premieră - revocarea a doi miniştri!
În ambele cazuri, Klaus Iohannis a încălcat cu bună ştiinţă Decizia CCR nr. 98 din 2008, care spune foarte clar următoarele: 2. Printr-o decizie anterioară, nr. 356 din 5 aprilie 2007, pronunţată în soluţionarea altui conflict juridic de natură constituţională privind aplicarea art.85 alin.(2) din Constituţie, Curtea Constituţională a statuat că Preşedintele României poate să ceară prim-ministrului să facă o altă propunere pentru ocuparea unei funcţii de ministru rămase vacantă şi a precizat că Preşedintele nu are un drept de veto, excluzând astfel validitatea unui refuz nemotivat, arbitrar.
Curierul Naţional
• Ministerul Finanţelor Publice propune a doua rectificare bugetară din 2018
Curierul Naţional notează că Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB. Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pe acest an şi faţă de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare.
Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei.
S-au asigurat fonduri suplimentare: Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne.