• ADEVARUL
• Mii de revoluţionari vor încasa indemnizaţii de până la 4.500 de lei pe lună!
După 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, statul român a redeschis conducta cu bani publici pentru o serie de revoluţionari controversaţi, introduşi, mai nou, sub titulatura de "luptători cu rol determinant". Pe lista celor care vor încasa indemnizaţii lunare se află parlamentari, actori, cântăreţi, sportivi, dar şi personaje din lumea interlopă. Peste 2.700 de revoluţionari vor primi certificate cu titlu de "luptători cu rol determinant" în timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi vor încasa, din bani publici, indemnizaţii lunare cuprinse între 2.600 şi 4.500 de lei pe lună. Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei lunar, iar salariul unui profesor debutant abia depăşeşte 1.200 de lei. Totul vine ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă emise, în decembrie 2014, de Guvernul Ponta, prin care s-a hotărât o nouă rundă de verificări în rândul revoluţionarilor şi instituirea unui nou tip de indemnizaţie.
• Islamizare prin migrare. "Jur pe Allah că doar pentru acest ţel am venit aici"
Un musulman de origine siriană care a intrat anul acesta în Europa profitând de valul de refugiaţi care aveau ca destinaţie Germania a admis, într-un interviu acordat unui post arab de televiziune, că scopul său nu a fost să fugă din calea războiului sau să scape de teroarea instituită de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS). Ţelul său a fost şi rămâne cu totul altul: "islamizarea" Europei prin convertirea cetăţenilor ei la islam. Bărbatul se declară oricând gata "să-şi vândă ţara" şi "chiar părinţii" pentru a atinge "paradisul", convertind europeni la islam, care, la rândul lor, îi vor "islamiza" pe alţii. "Jur pe Allah că doar pentru acest ţel am venit aici. Am observat că sunt curioşi şi dispuşi să cunoască islamul prin noi", a adăugat bărbatul. Conceptul de "Hijrah" sau "jihad prin emigrare", notează infowars.com, se referă la răspândirea islamului pe noi teritorii, la această idee făcându-se referire inclusiv în Coran. Declaraţia făcută de migrantul sirian vine în contextul în care, în ultima perioadă, mai mulţi islamişti au vorbit explicit despre folosirea migraţiei în masă a musulmanilor în Europa ca mijloc pentru înlocuirea creştinismului cu islamismul.
• 180 de milioane de dolari au ZBURAT din conturile TAROM fără sa le vadă nimeni
Gaura de 180 de milioane de dolari la una dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Managementul privat al Tarom, susţine ca suma a dispărut din conturi, fără nicio explicaţie, intre 2008 si 2012. Acum încearcă sa afle, unde s-au dus banii, in condiţiile in care in acest an pierderea operatorului aerian va fi de 10 milioane de dolari. Suma de 180 de milioane de dolari este foarte importanta pentru compania Tarom. Ca sa înţelegeţi, mai exact, este ca si cum de pe pista au dispărut brusc doua avioane Boeing 737 nou nouţe. Asta in condiţiile in care Tarom are in prezent 23 de avioane multe dintre ele destul de vechi. Şefii companiei Tarom susţin ca in 2008 in conturile companiei erau aproape 1 miliard de lei noi. Începând cu 2009, banii au început sa se topească. Cu cate 200, 300 de milioane de lei anual. Aşa se face, spun managerii privaţi, ca in 2012 mai erau in jur de 200 de milioane de lei noi.
• Orange şi Telekom au devenit parteneri: ce înseamnă pentru tine şi România
Orange şi Telekom devin parteneri şi îşi vor acoperi reciproc lipsurile. Odată cu această decizie, piaţa telecom din România devine mai interesantă ca niciodată. Orange şi Telekom sunt cei mai mare operatori telecom din România. Cel din urmă a devenit aşa ceva, după ce Cosmote şi Romtelecom au devenit un singur nume. Acum, Ziarul Financiar informează că cele două companii au semnat, la începutul lunii decembrie, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv cea mobilă 4G. Publicaţia citată susţine că negocierile au durat doi ani, iar această mutare îi ajută nu doar să facă reduceri semnificative de costuri, ci îşi întăresc şi influenţa în lupta cu RCS&RDS. Totodată, Vodafone şi UPC, alţi doi operatori influenţi în piaţa mobilă, respectiv fixă, vor avea mai multe "probleme" acum.
• SONDAJ INSCOP Cinci procente din încrederea în Biserică au ars în Colectiv
Influenţa tragediei de la Colectiv se face simţită în topul încrederii în instituţiile publice, unde prima poziţie este ocupată în luna noiembrie de Pompieri, instituţie introdusă pentru prima oară pe listă, cu 77,5% încredere multă şi foarte multă. Pompierii, împreună cu personalul de pe ambulanţă, au fost primii care au ajuns la locul tragediei din noaptea de 30 octombrie. Pompierii sunt urmaţi în clasament de Armată cu 75,4% şi Jandarmerie cu 65,8%, ambele cunoscând o uşoară creştere faţă de ultimul sondaj. Pe poziţia a patra se situează, la mică distanţă, DNA cu un capital de încredere de 61,2%, cu 1,2% în creştere faţă de septembrie, relevă sondajul "Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România", realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul". Sondajul a fost realizat în perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2015 şi are o marjă de eroare de 3%. Biserica rămâne instituţia privată sau socială în care românii au cea mai mare încredere, cu 56,3% din opţiunile de încredere multă şi foarte multă. Procentul este însă în scădere cu mult faţă de luna septembrie( 61,2% ).
• Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevărul Live: "Plafonarea scumpirii RCA nu este posibilă"
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat la Adevărul Live că a ajuns la câteva compromisuri în negocierile cu transportatorii, însă plafonarea scumpirii RCA ar încălca tratatele internaţionale. "Suntem semnatari ai Tratatului Uniunii Europene, unde sunt în mod expres interzise intervenţiile pe preţuri şi tarife. Cu toţii au înţeles, până la urmă, că acest lucru (plafonarea - n.r.) este irealizabil, ar apărea ca o încălcare a angajamentelor şi am putea fi pasibili chiar de sancţiunea cu infringement", a spus Mişu Negriţoiu. "De fapt, plafonarea nici nu ar putea funcţiona, pentru că sunt mai multe grupuri de asiguraţi, iar transportatorii mari sunt doar un grup şi nici măcar nu e cel mai mare. Plafonezi într-o parte şi costurile riscă să se ducă spre alte categorii de asiguraţi. Astfel că soluţia pe care am găsit-o - nu tocmai «ortodoxă» într-o piaţă liberă - este să intervenim pe limitarea creşterii sau, dacă vreţi, o creştere controlată a tarifelor", a precizat şeful ASF.
• BANCHERUL
• Banca Transilvania a aplicat discount-uri de 1,5 miliarde lei clienţilor Volksbank cu credite in CHF, dar a obţinut un profit la fel de mare in urma preluării băncii austriece falimentare
Banca Transilvania anunţa ca a acordat clienţilor Volksbank România discount-uri în valoare totală de 1,5 miliarde de lei în cadrul ofertei pentru conversia in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF) şi pentru restituirea comisioanelor la credite. "Prin cele două demersuri menţionate, aproape 34.000 de clienţi Volksbank România au beneficiat de reduceri. De exemplu, un client VBRO care avea datorii în CHF de 80.000 şi a ales conversia în lei a ajuns să plătească o rată lunară redusă cu 46%", adaugă banca. Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, declară intr-un comunicat: "Ne bucurăm că iniţiativa Băncii Transilvania privind conversia creditelor CHF ale Volksbank România a fost primită pozitiv. Ideea a generat trenduri pe piaţă şi a fost implementată şi de alte bănci care au considerat, la fel ca şi Banca Transilvania, că este o responsabilitate socială".
• Raiffeisen Bank accepta, in sfârşit, sa împartă cu clienţii povara creditelor in CHF
După aproape un an de la aprecierea puternica a francului elveţian (CHF), cu peste 20% într-o singura zi din ianuarie 2015, provocând reizbucnirea scandalului conversiei in lei sau euro a creditelor in CHF, Raiffeisen devine a treia banca, după Volksbank si OTP Bank, care lansează o oferta de conversie in lei a împrumuturilor in CHF cu o reducere a datoriei (discount). Numai ca, spre deosebire de celelalte doua bănci, care au oferit un discount mediu de 20-25%, oferta Raiffeisen propune o scădere doar pe jumătate a creditului (10%) in prima faza, urmând ca in următorii doi ani se aplice alte doua reduceri de cate 5%, dar numai in condiţiile in care clienţii îşi plătesc la timp ratele. De asemenea, spre deosebire de Volksbank si OTP Bank, ale căror oferte s-au adresat tuturor clienţilor cu credite, oferta Raiffeisen are in vedere doar clienţii care au dificultăţi in achitarea restantelor, ce trebuie dovedite fie prin întârzierile înregistrate la Biroul de Credit, fie printr-un grad de îndatorare ridicat (rata sa reprezinte peste 65% din venituri), demonstrat, de asemenea, prin verificarea veniturilor la ANAF.
• CURENTUL
• Victor Ponta şi un agent GRU au participat la arestarea Ceauşeştilor la Revoluţie
Cariera lui Victor Ponta începută în 22 decembrie 1989 s-a încheiat jalnic. Timp de 26 de ani, acest personaj sinistru, fan al comuniştilor chinezi şi al lui Fidel Castro a ocupat diverse funcţii în stat deşi nu le merita. Dar să vedem ce făcea Ponta în urmă cu exact 26 de ani. Mulţi ar zice că era doar un adolescent ascuns prin dormitorul părinţilor, speriat de gloanţele care şuiera prin centrul Capitalei, nu departe de locul unde a crescut. Numai că tânărul Ponta juca, la cei 17 ani şi trei luni, rolul vieţii sale, care avea să-l ducă departe peste 20 de ani. Un rol jucat alături de un agent GRU (spionajul militar rusesc - n.r.) cu misiunea de a schimba faţa României şi de a-i îndepărta de la putere pe Ceauşeşti. Acest lucru era recunoscut, ca o ultimă spovedanie, de către generalul-maior Ştefan Kostyal. Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic şi un om pregătit în detaliu de Moscova.
• Ajun - de Tia Şerbănescu
S-au împlinit 26 de ani de la revoluţie şi ca de obicei s-au depus coroane de flori, parlamentarii au ţinut o scurtă şedinţă solemnă iar la tv s-au depănat amintiri din acele zile crâncene. Singurul lucru care trebuia făcut pentru cei morţi atunci nu s-a făcut: dreptate. Asta cereau: dreptate, ochii plânşi vor să te vadă. Ei, bine, n-or s-o vadă. Anul acesta dosarul revoluţiei a fost clasat. Încă o crimă a revoluţiei. Scăpat de grijă, dl. Iliescu care în decembrie amuţea simţindu-se cu sânge pe căciulă, a prins tupeu aşa că a sărit la guvernul Cioloş ("pe cine reprezintă?") arătându-se dezamăgit faţă de aşteptările sale de acum 26 de ani. Zău? A întinat şi Cioloş nobilele idealuri ale socialismului? Ilici putea să tacă măcar în aceste zile, dar ţi-ai găsit! Are puciul în el. Nici monumentele consacrate martirilor revoluţiei nu reuşesc să convingă. Dacă dreptate nu e, nici artă nu e.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum au decis trei miliţieni, de capul lor, să-i captureze pe soţii Ceauşescu: "Hai să-i luăm!"
De multe ori, istoria este făcută de personaje mărunte. Jocul întâmplării pune în mâna unor oameni obişnuiţi frâiele marilor cotituri ale unor destine de ţări şi naţiuni. Nici evenimentele din decembrie 1989 nu au făcut excepţie. Până cu o zi înainte, cei mai puternici oameni din România, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost ridicaţi şi duşi la Miliţie de un echipaj obişnuit, aşa cum putem vedea patrulând pe orice stradă din România. Raportul subofiţerilor de miliţie din Târgovişte, care i-au capturat pe soţii Ceauşescu, pentru a-i preda armatei, aşa cum a fost el reprodus, fără modificări, în cartea generalului MI Ion Suceavă, "În numele adevărului", apărută în anul 1991 la Editura Venus, este senzaţional din acest punct de vedere. Dacă facem abstracţie de numele celor doi, raportul subofiţerilor care au pus capăt fugii cuplului Ceauşescu pare un document banal, în care se consemnează capturarea unor găinari daţi în urmărire.
• Entuziasmul prostesc din 22 decembrie 1989 - de Ion Cristoiu
Uneltitorilor din umbră nu le pica bine, dar nu le pica bine deloc, faptul că oamenii umblau brambura: erau uşor de manipulat, uşor de împins împotriva noilor stăpîni. Şi astfel au apărut teroriştii, care i-au alungat pe maturi şi pe bătrîni în casă, iar pe tineri, în staţiile de metrou. Exagerarea, dacă nu chiar inventarea pericolului terorist, a fost una din cele mai grele lovituri date mişcării anticomuniste. Intimidate de acest pericol, demonstraţiile antitolaritariste şiau redus numărul şi intensitatea. Semnificativa energie tînără s-a consumat în barajele de pe străzi şi din staţiile de metrou. Mîndri că pot face ceva pentru salvarea democraţiei, tinerii din subteran nu au mai fost atenţi la ce se întîmplă la suprafaţă. În timp ce ei pipăiau orgolioşi călătorii din staţia Victoriei, deasupra, în Palatul Guvernului, se făceau jocuri mai primejdioase decît teroriştii prezentaţi de presă şi televiziune ca pe nişte supermeni proceauşişti. În după-amiaza lui 22 decembrie 1989, se puneau bazele viitoarelor jafuri, ale viitoarelor escrocherii, ale jocurilor piramidale, ale trăncănelilor din campanii; bazele viitoarelor averi născute peste noapte şi ale viitoarei sărăcii duse de 26 ani încoace.
• SUA ţară de imigranţi: selectaţi, pe contingente şi mai mulţi decât următoarele trei state din listă, Germania, Rusia, Arabia Saudită
Preconcepţii, bârfe, realităţi, toate se combină în spaţiul mediatic în materie de imigranţi. Potrivit Thomson Reuters Foundation, New York şi datelor statelor şi ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, numărul migranţilor internaţionali în anul care se încheie a ajuns la 244 milioane, o creştere cu 40% faţă de anul 2000, studiul fiind făcut pe 15 ani. Principalele motivaţii sunt problemele economice în statele de origine, pieţele globalizate ale muncii, dorinţa de o viaţă mai bună, toate contribuind la procesul de migraţie. Jumătate dintre migranţii lumii s-au născut în Asia, care a dat cei mai mulţi migranţi, 1,7 milioane pe an în ultimii 15 ani, urmată de Europa, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU. Două treimi din migranţii la nivel internaţional trăiesc în doar 20 de state de destinaţie, potrivit raportului. Iar în top se menţine SUA cu 47 milioane de migranţi, cel mai mare număr ale lumii, mai mare decât următoarele 3 destinaţii din ultimii 15 ani, Germania 12 milioane, Rusia 12 milioane şi Arabia Saudită 10 milioane. În toate aceste cazuri, este vorba despre migranţi recrutaţi pe contingente sau acceptaţi să intre pentru a ocupa locuri de muncă deficitare.
• JURNALUL NATIONAL
• Taxa pe deşeuri anulează subvenţiile venite de la UE
De la 1 ianuarie 2016, producătorii agricoli vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pe tonă pentru deşeurile organice depuse la groapa de gunoi. Ministerul Mediului a făcut propunerea pentru a ne alinia directivelor europene. Din păcate însă, noua taxă va anula în bună măsură subvenţiile primite de fermieri de la UE. Taxa vizează, în principal, fermierii, fabricile şi primăriile, statul sperând să colecteze de la aceştia o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, anual. Banii vor fi colectaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Dacă de anul viitor, taxa va fi de 80 de lei, din 2017 ea ar urma să crească la 120 lei/tonă. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se teme că vor fi penalizaţi toţi cetăţenii printr-o astfel de decizie. "Sper să nu fie penalizaţi cetăţenii, în general, nu mă refer doar la fermierii noştri, pentru că, într-adevăr, gestiunea deşeurilor este o chestiune foarte sensibilă", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
• Ministrul Cristiana Palmer, soţia unui oficial american
Ministrul Mediului, doamna Cristiana Paşca-Palmer, este soţia unui oficial al Administraţiei Statelor Unite. Jurnalul Naţional intuia în ediţia din 26 noiembrie, pe baza unor repere biografice din surse publice româneşti şi ale Comandamentului NATO de la Bruxelles, că ministrul român este căsătorită cu Tod Palmer, ofiţer superior al Armatei SUA. Avem acum şi confirmarea oficial. Din declaraţia de avere a ministrului Mediului, publicată la 30 de zile de la instalarea în funcţie, aflăm că soţul are venituri în calitate de angajat al US Government. Funcţia actuală de la Bruxelles a comandorului Palmer în Comandamentul NATO este de reprezentare din partea Guvernului Statelor Unite. Tod Palmer a lucrat mulţi ani la Pentagon, în posturi de mare responsabilitate la cabinetele subsecretarilor de stat, având apoi misiuni de legătură pe linie militară între Administraţia SUA şi Regele Arabiei Saudite.
• Programul CORA, CARREFOUR, AUCHAN, KAUFLAND, METRO şi al celorlalte magazine, de Crăciun şi Revelion
Retailerii şi-au prelungit programul pentru a veni în ajutorul celor care nu au timp de a-şi face cumpărăturile. Majoritatea magazinelor lucrează pe 24, respectiv 31 decembrie, până la orele 18-19, şi sunt închise de Crăciun şi 1 ianuarie. CARREFOUR Toate hipermarketurile vor fi deschise până la ora 24, pe 23 decembrie şi între 26-30 decembrie. Excepţie face magazinul de la Unirii, care lucrează non-stop în această perioadă. În rest, pe 24 şi 31 decembrie, casele vor fi deschise până la ora 19, respectiv 18. Din 2 ianuarie, se revine la programul normal. AUCHAN Programul a fost prelungit în toate cele 33 de magazine ale grupului din România. Astfel, pe 23 decembrie şi între 28-30 decembrie, toate hipermarketurile vor fi deschise până la ora 23 sau 24 (în funcţie de locaţie), iar pe 24, respectiv 31 decembrie, casele se vor închide la ora 18.
• NATIONAL
• Soc in lumea justitiei:15.000 de euro ca sa intri in DNA!
"Moara" toacă tot mai tare la DNA, aşa că toţi cei intraţi in vizorul oamenilor Laurei Codruţa Kovesi se zbat de mama focului să găsească un nume cat mai greu al avocaturii, care să fie alături de ei atunci când trebuie să dea cu subsemnatul la sediul din Ştirbei Voda sau la structurile teritoriale. Culmea este însă ca, deşi de multe ori prezenta unui avocat faimos la audieri ii face suspectului sau inculpatului tot atât de bine cat si daca si-ar da cu agheasma înainte, "nababii" barourilor profita din plin de pe urma acestei adevărate psihoze. Aşa ca au ajuns sa ceara cate 15.000 de euro doar ca sa intre in DNA, sa asiste la o prima audiere. O suma care, pe lângă faptul ca este imensă, pare să fi fost impusă ca "preţ unic" in mercurialul avocaţilor care, după ce că încasează atâţia bani, mai dau astfel si o lovitură de imagine, dând interviuri in prime time pe la televiziuni.
• Romania, atacata cibernetic de Rusia
O recentă investigaţie efectuată de experţi in depistarea si contracararea atacurilor informatice a relevat că Romania s-a aflat pe lista statelor spionate de ameninţarea cibernetica "APT28", operată de ruşi. Experţii Bitdefender, împreuna cu specialişti ai serviciilor de informaţii, au studiat amănunţit vectorii de atac ai "APT28", o ameninţare cibernetica persistenta si complexa, care a spionat companii si instituţii de stat . Investigaţia a vizat metodele exhaustive ale "APT28" de a găsi noi victime si de a ţinti figuri politice proeminente, instituţii guvernamentale, servicii de telecomunicaţii si criminalitate informatica si companii aerospaţiale din Romania, Germania si Ucraina.
• Kovesi risca sa se înece cu Pruna
Noul ministru tehnocrat al Justiţie, Raluca Pruna, lasă sa se înţeleagă ca "epoca Kovesi" sta sa apună. Toata povestea se învârte in jurul expirării mandatelor procurorilor şefi ai DNA si Parchetului General in primăvara care vine. Întrebata daca ia in calcul o prelungire a mandatelor actualilor ocupanţi ai celor doua funcţii (Laura Codruţa Kovesi si Tiberiu Nitu), noul ministru al Justiţiei, Raluca Pruna a susţinut ca nu ar vrea "să expună criticilor societăţii" persoane care au demonstrat deja "integritate si profesionalism". "Ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reinvestirii unei persoane, însă iarăşi cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică si cred că o procedură - vorbesc ca principiu - de reinvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei pârţi din societate", si-a detaliat tehnocrata Pruna opinia care face sa renască speranţele politicienilor care ar da orice sa scape de Kovesi.
• PUTEREA
• PNL în executare silită!
PUTEREA a anunţat, în exclusivitate, pe 11 decembrie, că Partidul Naţional Liberal ar putea fi executat silit de administratorii agenţiei de publicitate Odyssey Communication, firmă care i-a aparţinut fostului finanţator liberal Dinu Patriciu, şi care are acum de încasat peste 3,33 milioane de lei, fiind în insolvenţă. Pe 17 decembrie, judecătorii au admis cererea de investire cu titlul executoriu a sumei de 50.000 de lei. PNL este la un pas de executare silită în două situaţii, din cauza angajamentelor neonorate în ultimii ani. La finalul săptămânii trecute, s-a emis un titlu executoriu împotriva PNL, iar sumele datorate se ridică la aproximativ 50.000 lei, plus costurile aferente. Mai exact, este vorba de o datorie a partidului Forţa Civică şi, potrivit dosarului aflat la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Profi Print Production SRL, are de recuperat suma de 50.000 lei. Pe 17 decembrie a.c., judecătorii au admis cererea. "Dispune învestirea cu formulă executorie. Fără cale de atac", se arată în dispoziţia data la Judecătoria Sectorului 1. Avocaţii care au pornit pe recuperarea sumelor sunt înverşunaţi şi au primit cu entuziasm vestea executării silite.
• FADERE cere demisia lui Petre Tobă (MAI) pentru proasta organizare de la frontiere din această perioadă
Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) cere demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru modul defectuos cum a fost gestionată situaţia de la frontiere în aceste zile, când s-au format cozi de zeci de kilometri pe sensul de intrare în ţară, acolo unde mii de români care muncesc în străinătate se întors acasă de sărbători. Potrivit Poliţiei de Frontieră, în week-end care a trecut, într-un interval de 48 ore, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare în ţară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul ţării, conform Mediafax. Într-un weekend normal, la frontieră sunt înregistrate 260.000 de treceri de persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare în România şi 130.000 la ieşirea din ţară.
• ROMANIA LIBERA
• Spiritul Crăciunului, agent electoral pentru politicieni
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene oferă copiilor, în decembrie, dulciuri şi jucării dubioase, pentru voturile din vară ale părinţilor. Zeci de mii de copii din şcoli şi grădiniţe primesc în fiecare an de Crăciun pachete cu dulciuri şi jucării de la primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Aşa se întâmplă pe tot cuprinsul României. De cele mai multe ori, în spatele gestului frumos de a dărui se ascunde o miză electorală. Politicienii au nevoie de voturile părinţilor. România liberă a vrut să afle dacă această cutumă românească apare şi în alte ţări ale lumii. În Anglia, copiii nu primesc daruri de la administraţia locală. "A fi primar aici e mai mult un titlu onorific", ne-a explicat Andreea, care trăieşte de câţiva ani în Regatul Unit. De fapt, mama prietenului ei este primar într-un orăşel de lângă Manchester şi nimeni nu consideră acest lucru extraordinar. Problemele administrative ale comunităţii ţin de consiliul local. Inclusiv celebrele ajutoare sociale ("benefits"), pentru care Anglia este atât de căutată de străini.
• Interviu cu Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene: România a cheltuit un milion de euro pentru proiecte care au costat 300.000 în alte state
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a explicat într-un interviu pentru "România liberă" că ţara noastră a pierdut fonduri europene din cauza lipsei de organizare, de planificare şi de strategie. S-au pregătit de trei ori mai multe proiecte decât puteau fi finanţate, cheltuindu-se bani şi energie, fiindcă nu au existat politici sectoriale unitare. Pe de altă parte, în absenţa unei stabilităţi la nivelul autorităţilor de management, directorii au fost schimbaţi pe bandă rulantă, politicul prevalând profesionalismului. Aura Răducu consideră că prioritatea sa este realizarea unui contract public naţional pentru proiecte mari de infrastructură, astfel încât să putem accesa mai uşor şi mai eficient fondurile europene. Aceasta a precizat că la jumătatea lunii ianuarie va fi publicat un calendar al finanţărilor pentru 2016 şi 2017.
• ZIARUL FINANCIAR
• Careul "lupilor": patru firme de recuperări de creanţe au luat portofolii de 6 mld. euro de la bănci
Patru mari companii de recuperare de creanţe din Polonia, Germania şi Cehia au preluat numai în 2015 credite neperformante în valoare de aproape 2 mld. euro. Tranzacţiile se fac la 6-10% din valoarea nominală. Cele patru mari companii de recuperare de creanţe APS (Cehia), KRUK (Polonia), Kredyt Inkaso (Polonia) şi EOS (Germania) au ajuns la un portofoliu de credite neperformante de aproape 6 miliarde de euro la sfârşitul acestui an, cumpărate de la bănci cu discount-uri de 80-90%. Aceste companii încearcă să recupereze creanţele la valoarea nominală, dar în cele din urmă se mulţumesc cu 50-60%, suficient pentru a le asigura profituri. Cele patru companii au astăzi peste 1.300 de salariaţi, faţă de circa 800 în 2010. Ei sunt oamenii care sună zi de zi datornicii să înapoieze banii datoraţi băncilor sau se ocupă să găsească cumpărători pentru activele preluate de la bănci. În ecosistemul economiei, aceste firme sunt ca nişte "lupi" sau "hiene" care se hrănesc cu "cadavre" de companii, active îngheţate care se întorc apoi în circuitul economic.
• Miroslav Majoros preia conducerea grupului Telekom România, dar fără voturile Ministerului Comunicaţiilor
Slovacul Miroslav Majoros îl va înlocui la începutul anului 2016 pe germanul Nikolai Beckers în poziţia de CEO al Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de un miliard de euro, potrivit unei decizii luate marţi de consiliul de administraţie al operatorilor. "Grupul de companii Telekom România anunţă numirea lui Miroslav Majoros în poziţia de CEO, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Miroslav Majoros, în prezent CEO al Slovak Telekom, va prelua conducerea operaţiunilor din România", au spus reprezentanţii grupului Telekom. Şedinţa prin care Majoros a fost numit CEO al operaţiunilor din România marchează un moment delicat în relaţiile dintre statul român şi grupurile OTE şi DT: pentru prima oară din anul 2003, de când grecii au devenit acţionari majoritari la fostul Romtelecom, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor nu au votat pentru numirea noului şef, ci s-au abţinut.