Revista presei - 24. 02. 2010

Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 februarie 2010

Revista presei - 24. 02. 2010

CURENTUL

- Mircea Dinescu, scos pe uşa din dos a CNSAS

După 11 ani de incompatibilitate, Mircea Dinescu, secretar de stat la CNSAS, a fost, în sfårşit, deferit Justiţiei, în urma demersului Agenţiei Naţionale de Integritate

- Lui Geoană i se pregăteşte mazilirea şi de la Senat

După pierderea şefiei social-democraţilor în favoarea lui Victor Ponta la Congresul desfăşurat såmbătă la Romexpo, situaţia lui Mircea Geoană a devenit oarecum complicată pe fondul şubrezirii poziţiei sale în partid astfel încåt mazilirea sa de la şefia Senatului a devenit o chestiune de săptămåni.

- ANAF a făcut ieri câteva precizări în legătură cu inspecţia fiscală generală desfăşurată la Realitatea Media începând cu toamna lui 2009, după ce Realitatea TV a început luni seară o campanie de victimizare, susţinând că verificarea se datorează exclusiv presiunilor politice făcute de Guvernul Boc:

"Inspecţia la SC Realitatea Media SA s-a declanşat urmarea solicitării societăţii de rambursare a taxei pe valoare adăugată, înscrisă în decontul aferent lunii iunie 2009, depus în 22 iulie 2009.

CURIERUL NATIONAL

- Noile măsuri anticriză sunt apă de ploaie

În şedinţa de ieri a Guvernului, premierul Emil Boc a anunţat un nou set de măsuri anticriză, printre care: urgentarea procedurilor de elaborare a mecanismului prin care tinerii care înfiinţează firme să beneficieze de facilităţi; reducerea numărului de taxe parafiscale; dar şi adoptarea proiectului de ordonanţă prin care firmele care angajează şomeri sunt scutite de la plata CAS şase luni dacă păstrează angajaţii un an Întreprinzătorii spun, însă, că statul dă cu o mână şi ia cu două.

- Datoriile neruşinate, ascunse sub poalele statisticii

Socul din pieţele internaţionale în ceea ce priveşte falsificarea de către Grecia a datelor statistice referitoare la sănătatea finanţelor publice şi a volumului datoriilor ţării pare a nu se fi resorbit.

De ce ne-am mira, totuşi? CountryWide Financial sau Northern Rock s-au prăbuşit fără vreun avertisment din partea consultanţilor. Bear Sterns sau Lehman Brothers aveau rating-uri cu \"A\" în momentul dispariţiei lor, ca şi asigurătorii de ipoteci Freddie Mac şi Fannie Mae, de a căror stabilitate nu se îndoia nimeni

- Creşterea deficitelor publice va duce la intrarea în incapacitate de plată a mai multor ţări, iar Statele Unite vor fi determinate să reducă cheltuielile, consideră Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI şi profesor la Universitatea Harvard, scrie Bloomberg.

În acelaşi timp, fostul economist FMI a mai spus că politica fiscală a Japoniei este \"scăpată de sub control\", această ţară având cele mai mari datorii din lume, estimate, pentru martie 2011, la 973 trilioane yeni (10,7 trilioane dolari), mai mult decât volumul total al producţiei din Marea Britanie, Franţa şi Italia, la un loc.

- Andrei Ciubotaru: Trezirea la realitate a investitorilor de la BVB va fi bruscă

Brokerul de la Tradeville spune că atunci când îşi vor da seama că majorarea pragurilor nu aduce bani noi în piaţă, aceştia îşi vor lichida agresiv deţinerile. Piaţa locală va copia mişcarea de pe extern, unde 10.700 pe Dow Jones şi 1.150 pe S&P500 reprezintă maxime locale pentru o lungă perioadă de timp.

- Proiectul de gaze lichefiate al României va fi dezvoltat mai rapid ca Nabucco

Tudor Şerban: În martie vom semna memorandumul cu Georgia şi Azerbaidjan. Gazele vor ajunge până în Austria în 3-4 ani

Investiţia poate ajunge la 4-6 miliarde de euro. Proiectul AGIR, dezvoltat de România, Georgia şi Azerbaidjan, care vizează transportul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa prin România, se va dezvolta mai repede ca Nabucco, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

EVENIMENTUL ZILEI

- Suntem cobaii guvernului

Bombele sociale aruncate pe piaţă de miniştri se înscriu în strategia de testare a gradului de suportabilitate a populaţiei.

În câteva zile, guvernul Boc a adus în pragul infarctului milioane de români care s-au trezit dimineaţa că trebuie să-şi taie din buget banii din alocaţii sau ceva din pensie, la prânz au aflat că-şi pot reintroduce sumele în circuitul financiar, iar seara că s-ar putea alege şi cu ceva bani în plus.

- Proteste. Grefierii ameninţă din nou cu greva generală. De această dată însă, nu din cauza salariilor de care se declară "mulţumiţi", ci pentru că îşi doresc propriul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

- Depozit secret de deşeuri la Cernavodă

Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, acuză Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) că a început lucrări de ame najare a unui nou depozit de deşeuri nucleare radioactive fără să fi solicitat avizul autorităţilor locale.

Cu doi ani în urmă, majoritatea covârşitoare a locuitorilor oraşului se pronunţase împotriva depozitării deşeurilor nucleare în zonă.

JURNALUL NATIONAL

- Scrisoarea de intenţie a acordului cu FMI

Nota de plată a celor 2,3 miliarde de euro. Acordarea tranşelor III şi IV din împrumutul cu FMI se traduce prin disponibilizări, şomaj, îngheţarea tuturor salariilor bugetarilor cu excepţia salariului minim, a pensiilor, mai puţin a celei sociale. Pentru încadrarea în deficitul negociat cu Fondul, Finanţele s-au mai obligat să reducă de trei ori stocul de arierate (datorii vechi) pe care companiile le au la stat. Una peste alta, autorităţile române s-au angajat să reducă cu peste 10 miliarde de lei în 2010 deficitul bugetului general consolidat.

- Guvernanţii calcă în picioare drepturile copilului

Planurile guvernanţilor de a nu mai acorda alocaţii de stat copiilor proveniţi din familii bogate se lovesc de un \"mic\" impediment: încalcă flagrant documentele legislative fundamentale privind protecţia drepturilor copilului. Şi anume, Legea 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, Constituţia României, Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului (devenită lege internă prin ratificare la data de 28 septembrie 1990).

GANDUL

- Guvernarea care dimineaţa bagă taxe şi seara le scoate

Boc decretează codul tăcerii la Guvern. Cum reacţionează miniştrii "guralivi", ameninţaţi cu remanierea

Ordine şi disciplină. Acesta ar trebui să fie mottoul celor 15 miniştri din Cabinetul Boc. Numai că socoteala guvernamentală a premierului nu s-a potrivit de vreo două luni cu ieşirile la rampă ale câtorva dintre membrii Executivului. O dată la câteva zile, Emil Boc a trebuit să reacţioneze la declaraţiile propriilor miniştri.

- Ministerul Muncii nu are soluţii pentru discrepanţele salariale din sistemul bugetar

- Magistraţii sunt marii câştigători ai Legii salarizării unitare. În timp ce alţi bugetari au primit lefuri diminuate de la 1 ianuarie, veniturile judecătorilor şi procurorilor au rămas aceleaşi pentru că sporurile obţinute prin hotărâri judecătoreşti au fost incluse în salariu prin noua lege. Mai mult, şefii din Justiţie au lefuri mai mari decât anul trecut, fiind mai bine poziţionaţi pe grilă

- Noile reguli pe RCA sunt contestate şi de service-uri, şi de asiguratori

Reprezentanţii service-urilor spun că pare o decizie luată în pripă şi că CSA pare să sprijine astfel evaziunea fiscală. Una dintre principalele modificări prevede că proprietarii de maşini vor putea fi despăgubiţi înainte de a-şi repara automobilul. Suma va fi achitată în termen de maximum 10 zile de la depunerea dosarului complet, faţă de 15 zile până acum. Noile norme privind RCA vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul

- Guvernul a aprobat memorandumul de împrumut de 340 milioane de euro

- Preşedintele Traian Băsescu se va afla la finele săptămânii viitoare într-o vizită la Tokyo, prilej cu care va participa la semnarea acordului de împrumut dintre Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională (JICA) şi Metrorex, pentru construcţia magistralei de metrou Piaţa Victoriei - Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni, au declarat pentru Gândul surse din Ministerul Transporturilor.

ADEVARUL

- Ce are Fiscul cu banii lui Vîntu

Realitatea Media a înregistrat, la sfârşitul anului 2008, o pierdere fiscală de peste 26 de milioane de euro, aceasta fiind un motiv suficient pentru controlul ANAF. Fiscul spune că inspecţia generală la societatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu este în termenul legal de desfăşurare, adică de până la şase luni, şi va continua.

- Democrat-liberalii au în plan elaborarea unui proiect de lege, în cazul în care PSD şi PNL nu aprobă înfiinţarea unei comisii speciale. Roberta Anastase a arătat ieri că va discuta din nou la începutul săptămânii viitoare cu liderii grupurilor parlamentare şi va încerca să obţină acordul acestora pentru înfiinţarea comisiei. "În cazul în care PSD şi PNL vor refuza constituirea forului parlamentar şi vor continua să mintă şi să dea dovadă de laşitate, PDL va veni cu un proiect special\", a declarat Anastase.

- Poate un ambasador să servească interesele României doar cu engleză şi franceză? Foşti miniştri de externe, parlamentari, analişti politici, foşti consilieri prezidenţiali, au răspuns întrebării. \"adevarul.ro\" va prezintă interviuri în exclusivitate cu ambasadorii României din Polonia, Turcia, Danemarca, Suedia şi Grecia despre ce presupune meseria de ambasador.

- Euro slab pe placul exportatorilor nemti.

Cresterea solida a competitivitatii exporturilor si cererea mare de pe pietele emergente mentin economia germana pe o tendinta ascendenta

FINANCIARUL

- Depozitele din bănci s-au redus din ianuarie cu 2% faţă de decembrie 2009, până la nivelul de 164,347 miliarde de lei, de la 170,77 miliarde de lei. Însă, potrivit datelor Băncii Naţionale, economiile clienţilor neguvernamentali au avansat cu 6,6% faţă de aceeaşi luna a anului trecut. În ia-nua-rie, comparativ cu decembrie 2009, singura creştere a fost înregistrată de de-po-zitele in lei ale gospodăriilor populaţiei, care s-au majorat cu 1,2%, până la 59,924 miliarde lei.

- Programul ipotecar "Prima Casă 2" primeşte garanţii de 700 milioane lei

În şapte zile, băncile trebuie să-şi definitiveze condiţiile.

Programul guvernamental "Prima Casă" a ajuns la a doua ediţie, odată cu pu-bli-ca-rea în Monitorul Oficial a modificărilor legislative operate de guvern privind modul de calcul al garanţiei. Astfel, poate fi acordat un credit care acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpârare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

- Acum 130 de ani BNR acorda împrumuturi cu dobânda de 5%

În data de 24 februarie/10 martie 1880, I.C. Brătianu, depune în par-la-ment proiectul legii pentru "înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune". Au loc dez-ba-teri furtunoase, iar în 11/23 aprilie, legea este promulgată de Principele Carol I. Peste mai puţin de o săptămâna este publicată în Monitorul Oficial, iar Banca Naţională devine astfel realitate, ca societate anonimă, cu un capital social de 30 de milioane de lei, având dreptul de a emite bilete de bancă la purtător. În is-torie este a 16-a bancă cen-trală din lume, astăzi existând apro-xi-mativ 200.

- Reuters estimează profitul BCR la 68 milioane euro, în scădere cu 72% faţă de câştigul de 240 milioane euro obţinut an 2008. Cel mai mare creditor din România va anunţa pierderi de trei milioane euro pentru trimestrul al patrulea. Profitul la nivelul întregului an se va situa între 57 şi 82 milioane euro, potrivit analiştilor.

- Riscăm să pierdem 19 mld. E din cauza gradului scăzut de absorbţie a fondurilor UE, dacă în decembrie 2010 bilanţul Comisiei Europene privind gradul de absorbţie a banilor comunitari este unul negativ. Nu este vorba despre pierderea sumelor rămase necheltuite în intervalul 2007-2010 (potrivit regulii n+3 care stipulează că dacă fondurile alocate în anul n nu sunt cheltuite pâna în anul n+3, statul pierde ceea ce nu a consumat), ci despre ratarea întregului pachet financiar negociat la aderarea în UE.

ROMANIA LIBERA

- Democrat-liberalii îşi propun să-l \"răstoarne\" pe Mircea Geoană de la şefia Senatului. Pentru asta trebuie să obţină sprijin nu doar de la UDMR şi independenţi, ci şi de la opoziţie. Geoana este vizat şi de tabăra Victor Ponta, dar există temerea că ralierea la un asemenea demers s-ar putea întoarce împotriva PSD.

Deşi la nivel oficial democrat-liberalii susţin că nu au discutat despre înlocuirea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, în laboratoarele parlamentare se coace o strategie ale cărei roade ar putea fi culese abia la începutul sesiunii din toamnă.

- Bugetarii cad în dizgraţia băncilor.

Angajaţii statului nu mai beneficiază de tratament preferenţial la contractarea de credite. Mai mult, băncile care aveau produse special construite pentru bugetari încep să renunţe la ele.

- Bulgarii vor hidrocentrala pe Dunăre cu România. UE ar putea veni cu banii. In anii 1980, românii doreau să finanţeze integral construcţia hidrocentralei de la Turnu Măgurele.

- SUA şi NATO ademenesc Rusia în scutul anti rachetă.

Moscova invitată de occident la mai multă cooperare. Luni Rusia a fost îndemnată sa coopereze mai îndeaproape cu NATO în cadrul unui seminar organizat la Washington pe tema noului concept strategic al NATO.

ZIARUL FINANCIAR

- Topul celor mai mari bănci din România în 2009

Banca de stat CEC a urcat spectaculos până pe locul cinci, mai ales pe seama finanţări Guvernului dar şi a creşterii creditului privat cu 13%. Anul de criză 2009 a lăsat urme spectaculoase în clasamentul primelor 10 bănci româneşti: Cota de piaţă a BCR cel mai mare creditor local a alunecat sub pragul de 20%, competitorii săi austrieci de la Raiffeisen au căzut pe locul 7, în timp ce Banca Transilvania a ajuns pe locul 8.

- Finanţele vor să excludă locuinţele vechi din "Prima Casă 2"

Începe goana după certificatul energetic? Guvernul şi-a propus să finanteze prin programul "Prima Casă 2" doar imobilele încadrate în categoriile de eficienţă energetică A, B sau C astfel că locuinţele vechi care au reprezentat 70% din totalul imobilelor achiziţionate în prima etapă a programului adică aproape 10.000 de case ar putea fi excluse în noua formă.

- Kazahii au cumpărat încă 20% din Rompetrol WS, ajungând la 73%

- Creditul privat nu-şi revine, iar banii se duc tot la stat

Băncile nu au dat nici în ianuarie semne că încearcă o reluare a creditării economiei, soldul creditului privat coborând cu aproape 2% faţă de sfârşitul lui 2009. Economiile populaţiei şi ale companiilor au început să dea semne de slăbiciune. Doar creditul acordat statului a urcat în ianuarie cu aproape 6% faţă de sfârşitul anului trecut.

- Raiffeisen International ar putea fi absorbită de banca mamă

Consiliul de supraveghere al RZB, acţionarul majoritar al Raiffeisen International (RI) - care controlează Raiffeisen Bank România - se întruneste astăzi la Viena, pe agendă urmând să figureze şi posibila absorbţie a holdingului RI care îi administrează afacerile din Europa Centrală şi de Est, conform informaţiilor din presa austriacă.

- Noile reguli RCA sunt bune numai pentru daunele mici, spun asiguratorii.

- Intrarea LIDL schimbă ierarhia în retailul alimentar: Grupul german Schwarz devine al treilea mare jucător după METRO şi REWE.

- Toate băncile ar trebui transformate în fonduri mutuale

Un economist american propune un scenariu SF: Un sector financiar mondial fără riscuri, care să funcţioneze pe principiile fondurilor mutuale, unde posibilitatea unor falimente care să destabilizeze întreg sistemul să nu mai existe, iar singurul rol al băncilor de investiţii să fie cel de consilier.

- Bucureştenii lasă 15 milioane de euro lunar în Mall-ul Cotroceni Park din vestul Capitalei.

Israel Visel, directorul Cotroceni Park, a strâns date de la chiriaşi vizând vânzările lunare ale Mall-lului pe care îl conduce iar primele informaţii arată că cele peste 200 de magazine din centrul comercial au avut în primele două luni de funcţionare (noiembrie şi decembrie) vânzări de 33 milioane de euro.

95% este gradul de închiriere al spaţiilor din Centrul Comercial Cotroceni Park.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb